alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2019

Τη Βασιλόπιτά της έκοψε η Ένωση Μηχανικών Ημαθίας ΕΕΤΕΜ στις 6 Φεβρουαρίου στο Ξενοδοχείο «Αιγές» στη Βέροια.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ημαθίας κ. Σάκης Δημάδης, ο οποίος έκοψε και την πίτα, ευχήθηκε καλή χρονιά και τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι μηχανικοί στις μέρες μας.

Το παρόν έδωσαν ο δήμαρχος Βέροιας κ. Κώστας Βοργιαζίδης, ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Νίκος Ουσουλτζόγλου και μέλη της ένωσης.

Κατηγορία Γενικά

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων :

  • Την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου στις 4:30 μ.μ. θα παραστεί στη Σύναξη Μοναχών και Μοναζουσών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας. Θα ομιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος.
  • Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου στις 9:00 π.μ. στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο Βεροίας θα τελέσει Αγιασμό, θα χαιρετίσει και θα κάνει την πρώτη εισήγηση στο Επιμορφωτικό Σεμινάριο των Κληρικών που διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας.
  • Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου στις 9:00 μ.μ. θα ιερουργήσει στην Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναούσης, επί τη εορτή της αποδόσεως της Υπαπαντής του Κυρίου.
  • Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στις 7:00 μ.μ. θα ομιλήσει στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης με θέμα: «Πως θα γνωρίσουμε τον εαυτό μας» στο πλαίσιο των συνάξεων με τίτλο «Επισκοπικός Λόγος».
  • Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου το πρωί θα ιερουργήσει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής και Αγίου Χαραλάμπους Κυδωνιάς.
  • Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου στις 11:30 π.μ. στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο Βεροίας (πλησίον του Βήματος του Αποστόλου Παύλου) θα ευλογήσει την βασιλόπιτα του Συλλόγου Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
  • Την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου το πρωί θα ιερουργήσει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βεροίας, επί τη εορτή του Αγίου Βλασίου.
  • Την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου στις 6:00 μ.μ. θα χοροστατήσει στον εσπερινό και στην παράκληση του Αγίου Λουκά του ιατρού αρχιεπ. Συμφερουπόλεως (στον υπό κατασκευή ναό του) στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά στη Βέροια.
  • Την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου στις 9:00 μ.μ. θα τελέσει Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά του ιατρού αρχιεπ. Συμφερουπόλεως στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας, επί τη εορτή των συνεργατών του Αποστόλου Παύλου Αγίων Ακύλα και Πρισκίλλης. Θα συμμετάσχουν οι συνεργάτες του ποιμαντικού και πνευματικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. 
  • Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίουστις 10:30 π.μ. θα ομιλήσει στη Σύναξη Ιερέων στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο Βεροίας.
  • Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου το πρωί θα ιερουργήσει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Νεομαρτύρων Χαλάστρας, επί τη εορτή του Αγίου Ιωάννου του Κουλακιώτου.
  • Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Σιατίστης θα λάβει μέρος στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο και στο τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου.
  • Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου το πρωί θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Στενημάχου.
  • Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου στις 11:30 π.μ. στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο Βεροίας (πλησίον του Βήματος του Αποστόλου Παύλου) θα παραστεί και θα χαιρετίσει την εκδήλωση για την οικογένεια που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πολυτέκνων Νομού Ημαθίας.
  • Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου στις 6:00 μ.μ. θα ευλογήσει την Βασιλόπιτα και θα ομιλήσει στην σύναξη νέων ζευγαριών στο Αρχονταρίκι του Ιερού Ναού των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Κυμίνων.

Απάντηση απέστειλε ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης για όσα είπε ο Μιχάλης Χαλκίδης στην ομιλία του:

"Η ομιλία του ‘’φέρελπι’’ υπ. δημάρχου, προφανώς προοριζόταν για «εσωτερική κατανάλωση» αφού απευθύνονταν σε συγκεκριμένη μερίδα δημοτών του πρώην δήμου Μελίκης, και αφορούσε στα ‘’έργα και τις ημέρες’’ του.

Ανάμεσα σε πολλά ανεδαφικά που είπε, όμως, ξεχώρισα την αναφορά που έκανε στο ‘’έργο’’ του προς τους αγρότες της περιοχής: Ούτε λίγο ούτε πολύ, προσπάθησε εκβιαστικά να τους θυμίσει πόσα του χρωστάνε και παράλληλα να μας δείξει και τον τρόπο που προσδοκά να πολιτευτεί: «Μήπως ξεχάσατε οι αγρότες ότι παίρναμε λεφτά από το κλαδοσπόρι; τους είπε. Μήπως ξεχάσανε οι αγρότες του Νεοκάστρου ότι παίρνανε αποζημιώσεις από τα καπνά από την ‘’αρρώστια’’ κηλιδοτός υιός; Έτσι τον χαρακτηρίζαμε για να μπορούμε να δώσουμε αποζημίωση»…

Θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν τόσο σοβαρά και επιλήψιμα τα όσα με θράσος ξεστόμιζε. Έγινε σαφές όμως, ειδικά στους νέους αγρότες, μετά την επική ομιλία που άκουσαν για το μέλλον του τόπου τους, ότι δεν πρέπει να έχουν καμιά αμφιβολία πλέον, όσον αφορά το τι πήγε λάθος και έφτασε ο αγροτικός τομέας σ αυτό το σημείο. Δυστυχώς, αυτές ήταν οι τακτικές που διάβρωσαν την εμπιστοσύνη μεταξύ αγροτών και οργανισμών. Αυτές ήταν οι ‘’συνταγές’’ που άδειαζαν τα ταμεία του ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα οι σημερινοί νέοι αγρότες να μην μπορούν να αποζημιωθούν όπως τους αξίζει και να αντιμετωπίζονται με καχυποψία ή ακόμα και ως κοινοί απατεώνες.

Ο ‘’φέρελπις’’ δήμαρχος λοιπόν, προσπάθησε να περάσει μια πρόταση τάχα καινούργια, που δεν είναι άλλη από αυτή που μας έφερε στην σημερινή κατάσταση. Κανένας φυσικά δεν έπεσε από τα σύννεφα και κανένας δεν πείστηκε για τις αγνές του προθέσεις. Αν δει κανείς τα βίντεο της ομιλίας του, μπορεί να διαπιστώσει στα πρόσωπα των παρευρισκομένων την απογοήτευση από τα όσα άκουγαν από τον κομιστή του ‘’καινούργιου’’. Θα μπορούσε μάλιστα κάποιος να συνοψίσει την ομιλία του σε έναν τίτλο: «Εμπρός… πίσω!», μιας και η πρότασή του, μόνο πίσω μπορεί να πάει τον τόπο και μάλιστα με σίγουρα αποτελέσματα. Άλλωστε, το ‘’πίσω’’ είναι μια κατεύθυνση που την γνωρίζει καλά ο συγκεκριμένος. Την έχει διανύσει ξανά και στο παρελθόν.

Όσον αφορά τώρα τις συνεχείς αναφορές του στην Νέα Δημοκρατία και στις «άκρες» με μελλοντικούς υπουργούς που δήθεν θα έχει στην επόμενη κυβέρνηση, θυμίζω ότι αυτή του την ‘’δυνατότητα’’ την έχασε από την στιγμή που παραιτήθηκε και άρχισε να χτυπάει πόρτες συμπολιτών μας, υπέρ των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αυτός άλλωστε ήταν και ένας από τους λόγους –ίσως ο κύριος- που δεν επιλέχτηκε για τον δήμο Βέροιας και όχι για την αγάπη του προς τον δήμο Αλεξάνδρειας.

Η σημερινή διοίκηση, όσο και αν δεν θέλουν να το δεχτούν κάποιοι, έκανε έργο, νοικοκύρεψε τα οικονομικά του δήμου, δημιουργώντας πλεόνασμα ενός εκατομμυρίου ευρώ. Και αυτό ήταν το αποτέλεσμα της χρηστής διαχείρισης, που ήταν πρωταρχικός αλλά και απαραίτητος στόχος για να προχωρήσουμε παραπέρα. Και το κάναμε όχι «χτυπώντας πόρτες» υπουργών ή χρησιμοποιώντας «άκρες», αλλά με δουλειά και προσήλωση στον στόχο μας. Το ότι δεν άρεσε σε κάποιους αυτό το καταλαβαίνω απόλυτα.

Όταν, σε παλαιότερη δήλωσή μου, έλεγα ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε ο δήμος Αλεξάνδρειας να ξανακυλήσει σε συνταγές που τον κατέστρεψαν, αυτό ακριβώς εννοούσα. Οφείλουμε όλοι μαζί να αντισταθούμε στο παλιό μοντέλο διοίκησης που μας έφερε ως εδώ.

Η ώρα ευθύνης για όλους μας, είναι τώρα.

Έχουμε υποχρέωση να αποτρέψουμε κάθε μεθοδευμένη προσπάθεια που σκοπό έχει το πισωγύρισμα στους ‘’χαμένους παραδείσους’’ του κυρίου Χαλκίδη και των συν αυτώ, και να κοιτάξουμε μπροστά. Να σταθούμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε ό,τι θέλει να μας γυρίσει πίσω στην αναξιοκρατία και την κακοδιαχείριση, που τόσο πολύ μας κόστισαν.

Παναγιώτης Γκυρίνης

Δήμαρχος Αλεξάνδρειας".

Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2019 15:09

Στο τραπέζι η πλήρης άρση των capital controls

Τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την πλήρη άρση των capital controls αναμένεται να συζητηθούν αύριο Παρασκευή στη συνάντηση που θα έχει ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών.

 Στη συνάντηση θα συζητηθούν τα εμπόδια που υπάρχουν ακόμα από τους περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων και θα εξεταστούν οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την άρση και των τελευταίων περιορισμών.

Πρόκειται για περιορισμούς που αφορούν κυρίως στον λεγόμενο τρίτο πυλώνα, δηλ. τη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό.

Πρόκειται για το βασικότερο οχυρό των capital controls που δεν έχει πέσει ακόμα και οποιαδήποτε σχετική κίνηση προϋποθέτει την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής που λειτουργεί στο ΥΠΟΙΚ και η οποία συνεδριάζει δύο φορές την εβδομάδα.

Αντιθέτως, υπάρχει η δυνατότητα επανεξαγωγής χρημάτων από λογαριασμό τράπεζας του εσωτερικού, όταν τα χρήματα έχουν διακινηθεί μέσω λογαριασμού τράπεζας του εξωτερικού.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, κυρίαρχο θέμα στη συνάντηση θα είναι οι επιπτώσεις που δημιουργούν στην επιχειρηματική δραστηριότητα οι περιορισμοί, στον βαθμό που παρά το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος των αιτημάτων για εξαγωγή χρημάτων για την εισαγωγή προϊόντων ή πρώτων υλών διεκπεραιώνεται μέσα από τα τραπεζικά καταστήματα ή τις επιτροπές που λειτουργούν εντός των τραπεζών, το σύστημα εξακολουθεί να "γεννά" γραφειοκρατία, επιβαρύνοντας τις επιχειρήσεις αλλά και τις τράπεζες.

Να σημειωθεί ότι σήμερα τα αιτήματα των επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με το εξωτερικό διεκπεραιώνονται από τα τραπεζικά καταστήματα, εφόσον αυτά δεν ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ ενώ αυτά που είναι έως και 1 εκατ. ευρώ διεκπεραιώνονται από τις επιτροπές που λειτουργούν στις τράπεζες.

πηγή: thestival.gr

Κατηγορία Οικονομία
Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2019 14:13

Μεταβιβάσεις ακινήτων με ένα «κλίκ»

Tην ηλεκτρονική διεκπεραίωση των μεταβιβάσεων ακινήτων δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, με τη σχετική εφαρμογή αν είναι διαθέσιμη εντός των επόμενων μηνών.

Σύμφωνα με το σχέδιο που μελετά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τελειώνει η «χαρτούρα» που απαιτείται σήμερα για τις μεταβιβάσεις ακινήτων και πλέον όλη η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Ειδικότερα οι μεταβιβάσεις θα διεκπεραιώνονται από τα γραφεία των συμβολαιογράφων οι οποίοι θα πιστοποιηθούν  την ΑΑΔΕ για το σκοπό αυτό. Επίσης ηλεκτρονικά θα εκδίδονται οι Ταυτότητες Οφειλής, με τις οποίες θα εξοφλείται ο αναλογών φόρος μεταβίβασης.

Οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων θα  σημαίνουν παράλληλα και αυστηρότερους και πιο εύκολους ελέγχους. Σημειώνεται ότι στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2019 προβλέπονται περισσότεροι από 3.000 έλεγχοι σε μεταβιβάσεις ακινήτων.

Πάντως το πρώτο νομοθετικό βήμα για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων έγινε, αλλά ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί. Ήδη με το άρθρο 60 του νόμου 4583/2018 τροποποιήθηκαν οι διατάξεις των άρθρων 85, 88 και 89 του Κώδικα Φορολογίας Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κληρονομιών και άνοιξε ο δρόμος για την κατάργηση της διαδικασίας χειρόγραφης υποβολής δηλώσεων φορολογίας δωρεών και γονικών παροχών στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Όπως προβλέπει το άρθρο 60 του ν. 4583/2018, η διαδικασία υποβολής δηλώσεων φορολογίας δωρεών και γονικών παροχών θα καθοριστεί με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή. Στην απόφαση αυτή θα ορίζεται η λειτουργία μιας νέας διαδικτυακής εφαρμογής στο σύστημα ΤΑΧΙSnet για την ηλεκτρονική υποβολή των συγκεκριμένων δηλώσεων.

Η αρχή θα γίνει με την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας χρηματικών δωρεών και χρηματικών γονικών παροχών. Οι δηλώσεις αυτές θα υποβάλλονται πλέον μόνο μέσω του ΤΑΧΙSnet και οι αναλογούντες φόροι δωρεών - γονικών παροχών θα υπολογίζονται και θα εκκαθαρίζονται αυτόματα. Με την έκδοση των πράξεων προσδιορισμού του φόρου, δηλαδή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων στα οποία θα αναγράφονται και οι κωδικοί αριθμοί των Ταυτοτήτων Οφειλής, οι φορολογούμενοι θα καλούνται να εξοφλήσουν τα οφειλόμενα ποσά έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις, όπως προβλέπει ο Κώδικας Φορολογίας Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κληρονομιών.

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι χρηματικές δωρεές και οι χρηματικές γονικές παροχές φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστές που ανέρχονται σε:

  • 10% εφόσον πρόκειται για δωρεές χρηματικών ποσών από γονείς προς παιδιά (γονικές παροχές), από τον έναν σύζυγο στον άλλο σύζυγο κι από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια,
  • 20% για δωρεές χρηματικών ποσών μεταξύ αδελφών, από θείους σε ανίψια, από πεθερούς προς γαμπρούς ή νύφες και από προπαππούδες ή προγιαγιάδες σε δισέγγονα,
  • 40% για δωρεές χρηματικών ποσών προς τους υπόλοιπους συγγενείς, καθώς και δωρεές χρηματικών ποσών μεταξύ μη συγγενών.

Η καθιέρωση της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας χρηματικών δωρεών και χρηματικών γονικών παροχών περιλαμβάνεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα δράσεων της ΑΑΔΕ για τον εκσυγχρονισμό των φορολογικών υπηρεσιών, όπως ανέφερε σε ομιλία του νωρίτερα ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχους την ταχύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων και την εσωτερική αναβάθμιση των υποδομών, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων, καθώς και η αποτελεσματικότητά τους. Η πιο σημαντική ομάδα έργων που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση όλων των εντύπων δηλώσεων με σκοπό την ελαχιστοποίηση της απαιτούμενης φυσικής παρουσίας των φορολογουμένων στις ΔΟΥ.

πηγη: sofoleousin.gr

Κατηγορία Οικονομία
Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ευχαριστεί θερμά όλους τους δημότες που είχαν την ευγενή καλοσύνη να ανταποκριθούν με προθυμία στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργάνωσε χθες Τετάρτη 6η Φεβρουαρίου,  στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας.
 
Η επόμενη αιμοδοσία θα προγραμματιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεδομένης της μεγάλης προσέλευσης αιμοδοτών που παρέστησαν στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας, αλλά λόγω παρέλευσης του ωραρίου, δεν μπόρεσαν να αιμοδοτήσουν. Τους ευχαριστούμε όλους και τους ζητούμε συγνώμη για την ταλαιπωρία που υπέστησαν.
 
Ο Δήμος Αλεξάνδρειας θα συνεχίσει την προσπάθεια για την ενίσχυση της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος, που είναι στη διάθεση των δημοτών σε περίπτωση ανάγκης.
 
Για περισσότερες πληροφορίες, οι εθελοντές αιμοδότες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 23330-53071 & 072, από 09:00-14:00.
 
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ 
ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΑΣ
 
 
 
Ο Αντιδήμαρχος
Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού
 
 
Στέφανος Δριστάς

Με το οφφίκιο του Άρχοντα Νοταρίου του Οικουμενικού Θρόνου τιμήθηκε από τον Οικομουενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Πατρίδας "Ευστάθιος Χωραφάς", Αντώνης Καγκελίδης. Η τιμητική διάκριση έγινε για την συμμετοχή του κ. Καγκελίδη στα κοινά αλλά και για τον αγώνα που έδωσε για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. 

Τα οφφίκια είναι εκκλησιαστικοί τιμητικοί τίτλοι, που απονέμονται σε λαϊκούς και στον ανώτερο ή τον κατώτερο κλήρο, από Πατριάρχη. Σε αυτό το λήμμα, αναπτύσσονται τα οφίκια της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, που απονέμει το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.Ο θεσμός των Αρχόντων ανάγει την ιστορία του στους πρώτους Βυζαντινούς χρόνους. Οι οφικιάλιοι βοηθούσαν τον Πατριάρχη και συντελούσαν στην εύρυθμη λειτουργία του Πατριαρχείου και των διαφόρων διακονημάτων και υπηρεσιών, μ’ άλλα λόγια ήταν οι λαϊκοί συνεργάτες του Πατριάρχη, και πρόκειται για τον ανώτερο τίτλο ή οφίκιο που δίνεται από τον Πατριάρχη σ’ ένα λαϊκό μέλος της Εκκλησίας.

Σε δήλωσή του ο κ. Καγκελίδης αναφέρει: "Αισθάνομαι την υποχρέωση ως Έλληνας (ποντιακής καταγωγής) Ορθόδοξος Χριστιανός να ευχαριστήσω τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίο και τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη Βέροιας Ναούσης και Καμπάνιας κ.κ.Παντελεήμονα για την τιμητική διάκριση που μου απέμεινε, χειροθετήθηκα με το οφφίκιο* του Άρχοντα Νοταρίου του Οικουμενικού Θρόνου. Η τιμή ανήκει σε όλους που συλλογικά εργαζόμαστε για το κοινό καλό, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Σε εποχές τέτοιες η ενότητα είναι αναγκαία".

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
TAKTΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α’ 87, 07-06-2010) και του άρθρου 11 του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, σας καλούμε να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Δημαρχείο Αλεξάνδρειας, Εθνικής Αντίστασης 42), σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα γίνει στις 11 Φεβρουαρίου 2019 ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:00 για συζήτηση και λήψη απόφασης στα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης: 
1. Τροποποίηση της αριθ. 01/21-01-2019 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας περί Έγκρισης Τροποποίησης Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου Αλεξάνδρειας (σχετική η αριθ. 3/2019 απόφαση Εκτελεστικής Επιτροπής Δήμου Αλεξάνδρειας) (ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΔΗΜΑΡΧΟΣ)
2. Λήψη απόφασης για το άνοιγμα λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδας και μεταφορά των πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων –Ορισμός εξουσιοδοτημένων οργάνων του Δήμου για την κίνηση του λογαριασμού. (ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΔΡΙΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ)
3. Έγκριση υλοποίησης Πρόσληψης Προσωπικού ΙΔΟΧ, ΚΛΑΔΟΥ ΔΕ Βοηθών Φαρμακείου στο πλαίσιο της πράξης: «Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών:Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Αλεξάνδρειας» με Κωδικό ΟΠΣ 5001643 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» (ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΔΡΙΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ)
4. Λήψη απόφασης για:
Α. Την υποβολή πρότασης (αίτησης χρηματοδότησης) με τίτλο «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥ ΤΑΠΗΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ» στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» στον άξονα προτεραιότητας «Κοινωνικές και Πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των Δήμων»
Β. Την υποβολή Τεχνικού Δελτίου Προτεινόμενης Πράξης στο ΟΠΣ
Γ. Την εξουσιοδότηση του Δημάρχου για την υπογραφή της αίτησης χρηματοδότησης καθώς και κάθε άλλου σχετικού εγγράφου (ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΔΗΜΑΡΧΟΣ)
5. Λήψη απόφασης περί αποδοχής ή μη του ετήσιου απολογισμού και του προγραμματισμού της επόμενης χρονιάς με βάση το οικείο ΠΕΣΔΑ του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας. (ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.)
6. 2η Αναμόρφωση προυπολογισμού οικονομικού έτους 2019 (σχετική η αριθ. 19/2019 απόφαση Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Αλεξάνδρειας) (ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΔΡΙΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ)
7. Λήψη απόφασης για την έγκριση ή μη των πρωτοκόλλων οριστικής παραλαβής που αφορούν την υπηρεσία με τίτλο: Έξοδα ταχυμεταφοράς επιστολών του Δήμου (courier). (ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΔΡΙΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ)
8. Λήψη απόφασης για την έγκριση ή μη του πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής που αφορά την υπηρεσία με τίτλο: «Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Ασφαλείας» του Δήμου Αλεξάνδρειας. (ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:ΔΗΜΑΡΧΟΣ)
9. Λήψη απόφασης για την έγκριση ή μη του πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής που αφορά την υπηρεσία με τίτλο: «Συντήρηση και επισκευή κλιματιστικών». (ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΤΟΚΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ)
10. Λήψη απόφασης για την έγκριση ή μη του πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής που αφορά την υπηρεσία με τίτλο: «Συντήρηση εφαρμογών λογισμικού». (ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΔΗΜΑΡΧΟΣ)
11. Λήψη απόφασης για την έγκριση ή μη του πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής που αφορά την υπηρεσία με τίτλο: «Συντήρηση εφαρμογών λογισμικού». (ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΔΗΜΑΡΧΟΣ)
12. Λήψη απόφασης για την έγκριση ή μη του πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής που αφορά την υπηρεσία με τίτλο: «Συντήρηση εφαρμογών λογισμικού». (ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:ΔΗΜΑΡΧΟΣ)
13. Λήψη απόφασης για την έγκριση ή μη του πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής που αφορά την υπηρεσία με τίτλο: << Περισυλλογή αδέσποτων ζώων συντροφιάς Δήμου Αλεξάνδρειας και φροντίδα αυτών>>.(ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΤΟΚΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ)
14. Αντικατάσταση του κ. Κιρκιλιαννίδη Ιωάννη από τη θέση του τακτικού μέλους και από τη θέση του αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Ι.Δ. Δήμου Αλεξάνδρειας με την επωνυμία «Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) Δήμου Αλεξάνδρειας». (ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.)
15. Αντικατάσταση του κ. Κιρκιλιαννίδη Ιωάννη από τη θέση του αναπληρωματικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Αλεξάνδρειας με την επωνυμία «Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Αλεξάνδρειας». (ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.)
16. Αντικατάσταση του κ. Κιρκιλιαννίδη Ιωάννη από τη θέση τακτικού μέλους και αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αλεξάνδρειας». (ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΓΚΙΟΥΡΤΖΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ)
17. Αντικατάσταση του κ. Κιρκιλιαννίδη Ιωάννη από τη θέση αναπληρωματικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αλεξάνδρειας». (ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΓΚΙΟΥΡΤΖΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ)
18. Τροποποίηση της αριθ. 399/30-10-2017 (ΑΔΑ: Ψ04ΟΩΨΠ-Ρ9Ξ) απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα: «Συγκρότηση και ορισμός Μελών Επιτροπής Διαχείρισης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Αλεξάνδρειας». 
19. Λήψη  απόφασης για την παράταση ή μη μίσθωσης & αναπροσαρμογή  ή μη του μισθώματος των αρίθ. 24 & 35 καταστημάτων που βρίσκονται στη Δημοτική Αγορά Αλεξάνδρειας (ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΓΚΙΟΥΡΤΖΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ)
20. Εξειδίκευση πίστωσης για την δαπάνη της συνδρομής του Δήμου σε εφημερίδες και περιοδικά για το έτος 2019. (ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΔΗΜΑΡΧΟΣ)
21. Ανακοίνωση ορισμού επιτροπής για την παραλαβή και τον έλεγχο της ποιότητας των υλικών του έργου «Ασφαλτόστρωση υφιστάμενης αγροτικής οδού με στόχο την βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη στην περιοχή του οικισμού Παλιού Προδρόμου, Δ.Ε. Μελίκης» (Α.Μ. 54/2017). (ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΤΟΚΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ)
22. Λήψη απόφασης για τη συγκρότηση επιτροπής παραλαβής φυσικού εδάφους για το έργο «Ασφαλτόστρωση υφιστάμενης αγροτικής οδού με στόχο την βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη στην περιοχή του οικισμού Παλιού Προδρόμου, Δ.Ε. Μελίκης» (Α.Μ. 54/2017). (ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΤΟΚΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ)
 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 
 
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΡΑΠΤΗΣ
Ανακοινώνεται ότι ο ΕΛΓΑ, απέστειλε τον Πίνακα με τα πορίσματα εκτίμησης των ζημιών από το ζημιογόνο αίτιο ΧΑΛΑΖΙ της 3ης Ιουνίου  2018 στις δενδρώδεις καλλιέργειες παραγωγών της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας.
 
Τα πορίσματα αυτά είναι στη διάθεση των ενδιαφερόμενων παραγωγών για δέκα (10) ημερολογιακές ημέρες, δηλαδή έως τις 16-02-2019.
 
 
 
Κάθε ενδιαφερόμενος παραγωγός μπορεί να πληροφορηθεί τα πορίσματα των πραγματογνωμοσυνών και όποιος διαφωνεί με αυτά, μπορεί να υποβάλλει αίτηση επανεκτίμησης μέσα στην παραπάνω προθεσμία των 10 ημερολογιακών ημερών, στους κάτωθι Ανταποκριτές ΕΛΓΑ της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας:
  • ΚΙΡΤΙΚΙΔΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ
  • ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑ
  • ΛΑΧΑΝΗ ΟΛΓΑ
Κατηγορία Αγροτικά

Χάχανα και αγκαλίτσες

- Τον Οκτώβριο του σωτηρίου έτους 1884 στο περιοδικό “Η διάπλασις των παίδων” στη σελίδα 156 δημοσιεύεται επίκαιρη τότε και τώρα “ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΕΡΙ ΦΟΡΩΝ”, ενός μαθητή η οποία έλεγε:

- Α! πολλοί φόροι, πολλοί φόροι! είπε τι εγώ ο Μιχάλης ο υιός του Θωμά του αγωνιστού να πληρώσω φόρον διά το σπίτι μου, φόρον επιτηδεύματος δια την δουλειά μου, φόρον απ' εδώ, φόρον απ' εκεί.

- Και μόνον αυτοί είναι;

- Για το φόρεμα που φορώ, δια το κερί που καίω, για τη ζάχαρη, για όλα να πληρώνω; για τα τελωνειακά αν πληρώνουν οι έμποροι από την δική μας την ράχην βγαίνουν. Πληρώνω για να τρώγω, πληρώνω για να πίνω, πληρώνω για να έχω φως, πληρώνω για να κατοικώ.

- Ο κυρ Μιχάλης είχε θυμώσει εκτυπούσε το χέρι του επάνω στο τραπέζι. - - Να τώρα κάνω ένα τσιγάρο. ΄Εβαλαν και εις τον καπνόν φόρον και τον αγοράζομεν τρεις φορές ακριβότερον από πρώτα.

- Α, να σας πω βαρέθηκα! Γι αυτό έχυσαν οι γονείς μας το αίμα των, για να γίνωμεν Βασίλειο και να πληρώνομεν τόσους φόρους;

- Ο πατέρας μου, τον ηγάπα πολύ τον κυρ Μιχάλη και επειδή ήτο στο σπίτι μας δεν ηθέλησε να του ειπεί ότι δεν ήτο σωστή η γνώμη του.

- Ο θείος μου όμως ο Αντρέας που ήτο εκεί του είπεν:

- Κυρ Μιχάλη, η Ελλάς έχει ανάγκην να προπαρασκευαστεί δια να είναι έτοιμη όταν θα έλθει η στιγμή να ελευθερώσει τους αδελφούς μας.

- Χρειάζεται στρατιώτες, άλογα, κανόνια, πλοία. Αυτά στοιχίζουν ακριβά.

- Οι φόροι που πληρώνομεν είναι ως ασφάλιστρα εις το έθνος.

- Καλά, καλά είπεν ο κυρ Μιχάλης εσύ δια την ασφάλειαν εσυμφώνησες, αλλά ημείς εσυμφωνήσαμεν δια τους φόρους; μας ερώτησαν αν θέλωμεν ή δεν θέλωμεν να πληρώνομεν τόσο;

- Και όμως είναι το ίδιο και εσύ συμφώνησες με την κυβέρνησην τους φόρους, και εσένα ερώτησαν!

- Με ερώτησαν εμένα; τί λες αδελφέ; μίλα καλά!!

- Σε παρακαλώ ειπέ μου ποιοί ψηφίζουν τον προϋπολογισμόν;

οι βουλευταί.

- Αλλά τους βουλευτάς ποίος τους εκλέγει; εσύ εγώ και ο άλλος.

- Έχεις και εσύ εις την βουλήν δυο τρεις βουλευτάς τους οποίους εξέλεξες δια να σε αντιπροσωπεύουν.

- Αυτοί προσέχουν τί γίνονται τα χρήματα του έθνους.

- Ο κυρ Μιχάλης ο οποίος είναι κάπως πεισματάρης χαχάνισε και έπινε το τσιγάρο του χωρίς να ειπεί τίποτε, εγώ όμως ο οποίος τα είχα ακούσει όλα έλεγα με του νου μου ότι ο θείος μου είχες δίκαιον.

- Σήμερα έβλεπα το σωτήριο έτος 2019 όσο άντεχα, αυτές τις μέρες τη συζήτηση στη βουλή πιάνοντας τη μύτη μου όταν ανέβαιναν στο βήμα οι αμήχανοι, κάποιοι εν συγχύσει, αρκετοί παγεροί και στεγνοί που ψέλλιζαν μέσα στα αναμασήματα της θλιβερής επιχειρηματολογίας τους την φράση “πατριωτικόν καθήκον” σχετικά με την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών.

- Θυμήθηκα λοιπόν τα γραφόμενα στην “ΔΙΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ” το 1884 και σκέφτηκα πως ο συμπλεγαμτικός, για παράδειγμα ο ανήθικος, θα μιλήσει για ηθική και θα καταδικάζει τους διεφθαρμένους. Ο φιλάργυρος θα κατηγορεί τους φιλοχρήματους, ο προδότης θα επικαλείται τον πατριωτισμό.

- Όσοι από αυτούς έριχναν λέξεις-καρφιά για τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ έριχναν και κρυφές ματιές προς τα έδρανα των υπουργών προφανώς για να σιγουρευτούν ότι τα λένε καλά.

- Μικρά μυαλά.

- Ας θυμηθούμε όμως τον κυρ Αντρέα της “Διάπλασης των παίδων” για να δούμε και σήμερα τους βουλευτές ποιος τους ψηφίζει.

- Εσύ και εγώ και ο άλλος!!

έχεις και εσύ και εγώ δυο τρεις βουλευτές τους οποίους εξέλεξες δια να σε αντιπροσωπεύουν.

- Ας πρόσεχες όταν εξέλεγες νεκροθάφτες, όταν διάλεγες εφιάλτες.

- Τι ήταν ο εφιάλτης;

ένα δειλό φιλοχρήματο υποκείμενο.

- Δεν είχε έναν ηγετικό ρόλο, όπως ηγετικό ρόλο δεν έχουν και όσοι εξέλεξες εσύ, εγώ και ο άλλος με άλλο κόμμα, με άλλο πρόγραμμα, με άλλη ιδεολογία χωρίς να τους εξουσιοδοτήσουμε για την προδοσία της Μακεδονίας, την οποία έκαναν με χάχανα και αγκαλίτσες.

- Και μην φωνάζεις. Γιατί σε ερώτησαν και εσένα κατά πως λέει στην διάπλαση των παίδων το 1884 ο κυρ Αντρέας.

- Προσοχή λοιπόν όταν ψηφίζεις φιλοχρήματα ανδρείκελα – σαν μερικά από αυτά που παρουσιάζονται στη σημερινή βουλή- για πρόεδρο, δήμαρχο, βουλευτή, υπουργό, πρωθυπουργό γιατί μέσα στις κάλπες του Μαΐου θα είναι και όσοι πούλησαν την Μακεδονία και θα είναι ένας κυρ Μιχάλης που θα καίει το τσιγάρο στα χείλη του, αλλά αν δεν προσέξεις πάλι θα είναι αργά.

 Τάσος Τασιόπουλος

ΥΓ1. Άρχισαν να ανάβουν σιγά- σιγά τα αίματα στις δημοτικές εκλογές. Αυτήν την εβδομάδα αποκαλύφτηκαν λίαν επιτυχώς ΝαλμπάντηςΧαλκίδης .

- Αναμένεται συνέχεια από τους λοιπούς.

ΥΓ2. Επειδή μάλλον τον Μάιο θα στηθούν πέντε (5) κάλπες – σίγουρα μέχρι τώρα τέσσερις (4) – πρέπει από τώρα οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να προσέξουν - γιατί ψηφίζουν και γιαγιάδες – και αυτό το σταυρόλεξο.

ΥΓ3. Βολεύονται κατά πως φαίνεται ένα – ένα τα ΜΜΕ αφού αγκαζάρουν υποψήφιους.

- Προβλέπεται κάποιοι εκ των υποψηφίων να κλάψουν από τις άστοχες επιλογές.

- Ήδη εντοπίστηκε ένας που αστόχησε. Ας πρόσεχε!!!

Κατηγορία Γενικά
Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας