alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020

Ο κύκλος των επισκέψεων σε δομές που επιλαμβάνονται την επαγγελματική κατάρτιση, την κοινωνικοποίηση και την απόκτηση δεξιοτήτων ατόμων ΑμεΑ, εκκίνησε με την επίσκεψη του βουλευτή Ημαθίας στο ΚΔΗΦ (Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας Απασχόλησης & Κατάρτισης), «Τα παιδιά της άνοιξης».

Ο Τάσος Μπαρτζώκας, κατά την επιτόπια επίσκεψη του, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της δομής, σχετικά με ζητήματα που αφορούν την οργάνωση και τον τρόπο λειτουργίας, αλλά και να παρακολουθήσει από κοντά τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στα πλείστα Εργαστήρια που οργανώνονται εντός.

Ο διάλογος μεταξύ του βουλευτού και των μελών του Δ.Σ, διαφώτισε πολύπλευρες πτυχές των αναπτυξιακών και κινητικών διαταραχών, αποκάλυψε τη μεγαλειώδη προσπάθεια που καταβάλλει ο φιλανθρωπικός Σύλλογος με δική του πρωτοβουλία, αλλά και ανέδειξε στο προσκήνιο τις επικείμενες απειλές και προβλήματα, που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή και βιώσιμη λειτουργία του Κέντρου.

Συγκεκριμένα, στο βουλευτή αποτυπώθηκε το μείζον ζήτημα του χωροταξικού. Εν προκειμένω, η δομή υπερβαίνει τις δυνατότητες φιλοξενίας ατόμων και μάλιστα κατά πολύ, γεγονός που οφείλεται εν πολλοίς στη απουσία ΚΔΗΦ στη Βέροια. Παράλληλα, συζητήθηκαν προβλήματα που ανακύπτουν με το θέμα της μεταφοράς από και προς τη δομή, γεγονός που συνδέεται με την έλλειψη παρόμοιου κέντρου στην πρωτεύουσα του νομού, καθώς πολλοί από τους φιλοξενούμενους διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Βέβαια, η μείζονα προβληματική επί του θέματος, επί της οποίας συμφώνησαν όλα τα μέλη του Δ.Σ, ήταν η αγωνία που εκφράζεται για το μέλλον και τη διασφάλιση φροντίδας στα άτομα ΑμεΑ άνω των 21 ετών ή για τα άτομα, των οποίων οι φροντιστές αδυνατούν να τους παράσχουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και πρόσβαση σε αυτονόητα κοινωνικά αγαθά.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω ζήτημα ανέδειξε πρόσφατα και ο ίδιος ο Τάσος Μπαρτζώκας, με κοινοβουλευτική ερώτηση που υπέβαλε στη Βουλή και εξέφραζε ακριβώς αυτή την αγωνία. 28012020-ΤΑΣΟΣΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ_ΚΔΗΦ.jpg

Με αφορμή την επίσκεψη στα «Παιδιά της Άνοιξης», ο βουλευτής Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας δήλωσε:

«Πολίτες δεύτερης κατηγορίας δε θα έπρεπε να υπάρχουν! Δεν το επιτρέπει ούτε ο νομικός αλλά ούτε και ο αξιακός πολιτισμός μας. Πρωτοβουλίες, όπως αυτή του Φιλανθρωπικού Συλλόγου «Τα παιδιά της Άνοιξης», θα έπρεπε να λειτουργούν υποστηρικτικά των κρατικών πολιτικών, όχι να αναπληρώνουν τα κενά της. Από την πλευρά μου, θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να ακουστεί δυνατά το μήνυμά τους και να διευκολυνθεί το αξιέπαινο έργο τους»

Όπως τόνισε, ο στόχος για ενεργειακή αναβάθμιση 38% στην τελική κατανάλωση έως το 2030, περιλαμβάνει αύξηση των κονδυλίων κατά 3,5 φορές. Συγκεκριμένα, το νέο εξοικονομώ κατ' οίκον, ενώ μέχρι τώρα κόστισε 1 δισ. ευρώ στην 7ετία, πλέον θα δίνονται για τον συγκεκριμένο πρόγραμμα τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Όπως έκανε γνωστό ο ΥΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, η χρηματοδότηση θα γίνεται με:

• απευθείας ενισχύσεις των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών,

• με χαμηλότοκα και μηδενικού επιτοκίου τραπεζικά δάνεια,

• με αποτελεσματικές φορολογικές εκπτώσεις, και με

• επιπλέον κίνητρα για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα όπως π.χ. με τις εταιρείες ESCOs (Energy Service Companies)

Ήδη έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος Εξοικονομώ Κατ' Οίκον με προϋπολογισμό 275 εκατ. ευρώ και την ένταξη σχεδόν 23.000 νοικοκυριών, ενώ έχουν προγραμματισθεί με 3 ακόμη δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης:

• Εξοικονόμηση για τις επιχειρήσεις

• Το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για τα δημόσια κτίρια,

• μια ακόμη φάση του προγράμματος Εξοικονομώ

Κατηγορία Οικονομία

Σύμφωνα, με την ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ που προκήρυξε ο Φιλανθρωπικός μη Κερδοσκοπικός Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ, στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», Άξονας Προτεραιότητας ΑΞΟ9Β «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας –ΕΚΤ», λειτουργώντας ως δικαιούχος της πράξης «ΚΔΗΦ –Φιλανθρωπικός Μη Κερδοσκοπικός Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Ημαθίας» με κωδικό ΟΠΣ 5001651,που αναρτήθηκε στις 20/01/2020 και μετά την παραλαβή και αξιολόγηση των αιτήσεων, η τριμελής επιτροπή προχώρησε στην παρακάτω μοριοδότηση των ωφελουμένων.

Α/Α

ΚΩΔΙΚΟΣ

ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

1

ΚΔΗΦ 1 /   27 - 01 - 2020

69

2

ΚΔΗΦ 2 /   27 - 01 - 2020

58

3

ΚΔΗΦ 3 / 24 - 01 - 2020

55

4

ΚΔΗΦ 4 / 24 - 01 - 2020

35

5

ΚΔΗΦ 5/ 24 - 01 - 2020

35

6

ΚΔΗΦ 6 / 24 - 01 - 2020

35

7

ΚΔΗΦ 7 / 27 – 01 - 2020

35

Η Τριμελής Επιτροπή

Κατηγορία Εκπαίδευση

Τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Αλεξάνδρειας και παράλληλα η καθιερωμένη κοπή Πίτας.

Τυχερή ήταν η παράταξη του Μιχάλη Χαλκίδη αφού ο δημοτικός σύμβουλος Αθανάσιος Μπουκουβάλας βρήκε το φλουρί στο κομμάτι τους.

 

 

Δήμαρχος Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας: «Ανοίγει δίαυλος αλληλοϋποστήριξης και συμπράξεων με το ΙΓΕ για την περαιτέρω ανάδειξη του Δημοτικού Πάρκου και του Άλσους Αγίου Νικολάου Νάουσας»

Ανοίγει ο δίαυλος συμπράξεων και συνεργασιών, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την περαιτέρω ανάδειξη του Δημοτικού Πάρκου και του Άλσους Αγίου Νικολάου Νάουσας, με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Νάουσας και του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη, το απόγευμα της Δευτέρας (28/01/2020) στη Νάουσα, κατά την τελετή αδελφοποίησης των δύο φορέων, μεταξύ του Προέδρου του ΙΓΕ κ. Νικολάου Θυμάκη και του Δημάρχου Η.Π. Νάουσας κ. Νικόλα Καρανικόλα, παρουσία του μέλους του Δ.Σ. του κ. Βασίλειου Έξαρχου, του Αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Αντώνη Καραγιαννίδη, της Γενικής Γραμματέα του Δήμου κ. Βίκυς Εξαδακτύλου και του  Προϊστάμενου του Τμήματος Πρασίνου του Δήμου Νάουσας, κ. Νικόλαου Μπάμπου.

Όπως επισημάνθηκε, οι στόχοι της συνεργασίας αυτής επικεντρώνονται κυρίως στα εξής:

-στην διατήρηση μόνιμων δεσμών μεταξύ των δύο προαναφερθέντων φορέων, προκειμένου να προωθούν τον διάλογο και την επιστημονική γνώση, με δράσεις και έμπρακτα αποτελέσματα στο εξαιρετικού φυσικού κάλλους πράσινο, που είναι υπό την διαχείριση των δύο φορέων

-στην ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας καθώς και στην εκτέλεση όλων των από κοινού δραστηριοτήτων, οι οποίες θα προάγουν την αμοιβαία βελτίωση σε όλους τους τομείς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους, που είναι η κλιματική αλλαγή, ο εκπαιδευτικός τομέας, η διοργάνωση εκθέσεων, η γνώση στα ιστορικά πάρκα και τοπία, οι πολιτιστικές δράσεις και η τελική συμμετοχή σε φορέα με κοινούς στόχους για όλα τα αντίστοιχα τοπία της χώρας μας, η εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων κ.ά.

Κατά την εκδήλωση της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Νικόλας Καρανικόλας προέβη στην ακόλουθη δήλωση;

«Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφουμε σήμερα αποτελεί έναν δίαυλο αλληλοϋποστήριξης μεταξύ του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας και του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ως δήμος, έχουμε το Πάρκο της Νάουσας και το Άλσος του Αγίου Νικολάου, δυο περιοχές με σημαντικές συντεταγμένες τόσο για την ιστορία του Δήμου, αφού έχουν συμβεί πολλά γεγονότα στο παρελθόν που καθόρισαν την σημερινή ταυτότητα του Δήμου μας, όσο και για την καθημερινότητα των δημοτών και των επισκεπτών. Δύο χώροι πρασίνου, λοιπόν, που εκτείνονται πέρα από την τοπική εμβέλεια των γεωγραφικών ορίων του Δήμου.

Καλωσορίζω, με μεγάλη μου χαρά, τον κ. Νικόλαο Θυμάκη και τον κ. Βασίλειο Έξαρχο στον Δήμο Νάουσας στην τελετή αδελφοποίησης των δυο φορέων κατά την οποία υπογράφουμε Μνημόνιο Συνεργασίας που μόνο οφέλη μπορεί να αποδώσει. Και συγκεκριμένα με την αδελφοποίηση αυτή «ανοίγει» η μεταξύ μας συνεργασία σε ζητήματα επιστημονικής ανταλλαγής απόψεων για θέματα πρασίνου, πάρκων και ευρύτερα για θέματα περιβάλλοντος, για ζητήματα διαχείρισης που ανακύπτουν από την κλιματική αλλαγή, ζητήματα εύρεσης ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδότησης, με γνώμονα πάντα το καλό του περιβάλλοντος και της ιστορίας του Δήμου μας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΙΓΕ κ. Νικόλαος Θυμάκης επεσήμανε τα ακόλουθα:

«Η χρονιά αυτή ξεκινά από τον Δήμο Ηρωικής Πόλης της Νάουσας. Νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση γιατί βρίσκομαι στην πατρίδα της μητέρας μου και επιλεγμένα από εμένα στη δική μου πατρίδα. Συνοδεύομαι από το μέλος του Δ.Σ. του ΙΓΕ τον κ. Βασίλειο Έξαρχο και έρχομαι στο πλαίσιο όλης αυτής της προσπάθειας, η οποία ξεκινάει από τον Υπουργό μας τον κ. Βορίδη, για να έχουμε εξωστρέφεια ως αγροτική εκπαίδευση και σε άλλα εξαιρετικά χρήσιμα πεδία, ώστε οι αγρότες και το ευρύ κοινό να γνωρίσουν καινούργια πράγματα, που αφορούν σε αυτό που ακουμπάει η αγροτική ανάπτυξη ως φυτωριακή παραγωγή, αυτό δηλαδή που λέγεται πάρκο και χώρος πρασίνου.

Η Νάουσα έχει αυτούς του δυο χαρακτηριστικά παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας χώρους πρασίνου. Διαθέτει ίσως το ωραιότερο μικρό αστικό πάρκο στην Ελλάδα, το οποίο, από την εμπειρία μου, τολμώ να το αξιολογήσω ως το πρώτο ή δεύτερο των Βαλκανίων. Η Νάουσα έχει φυσικά και το Άλσος του Αγίου Νικολάου, έναν χώρο που παγκοσμίως δεν υπάρχει όμοιός του. Η δική μας θέση, ως ΙΓΕ είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο σιγά σιγά με ιστορικά πάρκα και κήπους, ώστε κάποια στιγμή αυτή η χώρα να αποκτήσει έναν φορέα που να αφορά τους χώρους πρασίνου και να έχουμε μια ομοιομορφία σε ό,τι αφορά στις διαχειριστικές προσεγγίσεις τους. Οι διαχειριστικές αυτές πρακτικές θα πρέπει να γίνουν μέσα από μια επιστημονική αιγίδα και από μια προσέγγιση μεγάλου μέρους του κοινού, που θα συμμετέχει σε δράσεις, καθώς και σε συνεργασία με τους δήμους που είναι υπεύθυνοι για αυτούς τους χώρους πρασίνου, ώστε να μπορέσουμε να τα αναπτύξουμε και να τα γνωρίσει ο κόσμος».

Στο επίκεντρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΙΓΕ το Πάρκο της Νάουσας

Στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Δήμαρχο Νάουσας, ο Πρόεδρος του ΙΓΕ ανακοίνωσε, επίσης, την δημιουργία νέας σειράς μαθημάτων από το Ινστιτούτο που εδρεύει στο Κτήμα Συγγρού στην Αθήνα, τα οποία αφορούν στην διαχείριση των πάρκων, επισημαίνοντας: «Στο ΙΓΕ έχουμε δημιουργήσει, πρώτοι εμείς, ως πρακτικό γεωργικό σχολείο, νέα σειρά μαθημάτων για την διαχείριση των ιστορικών πάρκων και κήπων. Ευελπιστώ, λοιπόν, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας με τον Δήμο Νάουσας, οι πρώτοι μαθητές να έρθουν να κάνουν μια επίσκεψη στο Πάρκο της Νάουσας και να πούμε τη γνώμη μας σε κάποια ζητήματα. Είναι πολύ σημαντικό επίσης σε όλη αυτήν την προσπάθεια που κάνουμε και έχουμε εμπλέξει αρχιτέκτονες τοπίου, η εκπόνηση της διαχειριστικής μελέτης για το Πάρκο της Νάουσας και η σύσταση ομάδας εργασίας του Δήμου Νάουσας που «τρέχει» αυτό το θέμα. Με συνέργεια, λοιπόν, μπορούμε να φτάσουμε πολύ μακριά. Η περίπτωση του Πάρκου της Νάουσας είναι εμβληματική, καθώς γνωρίζουμε ότι το πάρκο αυτό το αγαπούν πάρα πολύ οι δημότες και οι επισκέπτες. Το Μνημόνιο που υπογράφουμε σήμερα θα τολμούσα να πω ότι είναι ένα «Πράσινο» Σύμφωνο Συνεργασίας, μεταξύ των δυο φορέων, που ακουμπά την εκπαίδευση γιατί η εκπαίδευση δίνει την γνώση και η γνώση δίνει την σωστή ευαισθητοποίηση. Από την πλευρά σας, με αυτήν την ενέργεια της αδελφοποίησης, ως αυτοδιοίκηση, δίνετε εκτός των άλλων το αναπτυξιακό στίγμα. Θα είμαστε πάντα κοντά σας για να περάσουμε το μήνυμα για καλύτερους χώρους πρασίνου σε όλη τη χώρα».

Τέλος ο κ. Θυμάκης γνωστοποίησε ότι με αφορμή το Μνημόνιο Συνεργασίας ο Δήμος Νάουσας θα προσκληθεί να συμμετάσχει στην έκθεση Florian de που θα πραγματοποιηθεί το 2022 στην Ολλανδία, που αποτελεί όπως χαρακτηριστικά είπε κορυφαία διοργάνωση και θεωρείται το «Μουντιάλ των Κήπων, ενώ εξήρε παράλληλα και την σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα φυτωριούχων που δραστηριοποιούνται στα Μονόσπιτα του Δήμου Νάουσας.

Τη Βουλή των Ελλήνων επισκέφτηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ τάξης του 2ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2020 στα πλαίσια της καθιερωμένης τριήμερης εκδρομής τους.

Εκεί τους υποδέχτηκε θερμά ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος όπου και τους ξενάγησε στo κτίριο του Κοινοβουλίου και στις παρουσιαζόμενες εκθέσεις. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής και για τις βασικές αρχές και αξίες του δημοκρατικού πολιτεύματος

Οι μαθητές έφυγαν χθες το πρωί και θα επιστρέψουν αύριο το βραδύ συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους, Έλενα Βασιλοπούλου, Θωμά Γερακιώτη, Πόλυ Φωτιάδη και Κώστα Τσακαλίδη.

Την Παρασκευή 24/1/2020 «Τα Παιδιά της Άνοιξης» και το 1ο ΕΠΑΛ Κουφαλίων πραγματοποίησαν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά «Ομάδα συνύπαρξης» με σκοπό τη γνωριμία, την αλληλεπίδραση, την επικοινωνία, τη συμπερίληψη καθώς επίσης και την ευαισθητοποίηση των μαθητών αλλά και της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα που αφορούν τα ΑμεΑ.

Η συνάντηση έγινε στο 1ο ΕΠΑΛ Κουφαλίων και διεξάχθηκαν δύο παράλληλες δράσεις. Η πρώτη αφορούσε την περιποίηση των ωφελούμενων από τους μαθητές και τους καθηγητές του τμήματος αισθητικής του ΕΠΑΛ και η δεύτερη στην κατασκευή αντικειμένων με σύνθετες τεχνικές (κολάζ) από τους μελλοντικούς βρεφονηπιοκόμους και τους καθηγητές τους. Οι ωφελούμενοι του κέντρου διασκέδασαν και απόλαυσαν την εμπειρία.

Κατηγορία Εκπαίδευση

Tο υπουργείο Παιδείας εγκύκλιο που απέστειλε προς τις σχολικές μονάδες αποφάσισε ότι οι απουσίες των μαθητών που οφείλονται στην έξαρση της εποχικής γρίπης θα καταχωρούνται αλλά δεν θα προσμετρώνται έως πέντε ημέρες.

«Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 24 της αρ. 79942/ΓΔ4/21-5- 2019 ΥΑ (Β΄ 2005), με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών που οφείλονται στην έξαρση της εποχικής γρίπης, από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Μάρτιο 2020» αναφέρεται στην εγκύκλιο που υπογράφει η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.

Η απόφαση αυτή, σημειώνεται στην εγκύκλιο, «εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας».

Κλειστά σχολεία λόγω της γρίπης

Εν τω μεταξύ, κλειστά παρέμειναν τέσσερα νηπιαγωγεία και ένα δημοτικό σχολείο στην Κεντρική Μακεδονία, λόγω του αυξημένου αριθμού απόντων μαθητών από την εποχική γρίπη, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

«Δύο νηπιαγωγεία και ένα δημοτικό σχολείο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης παρέμειναν κλειστά με απόφαση του δημάρχου Αμπελοκήπων- Μενεμένης, ενώ δύο νηπιαγωγεία, ένα στη Χαλκιδική και ένα στη Δυτική Θεσσαλονίκη σήμερα δεν λειτουργούν, διότι οι γονείς δεν έχουν πάει τα παιδιά τους λόγω ασθένειας ή επειδή φοβούνται μήπως αρρωστήσουν, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί εντολή αναστολής της λειτουργίας τους» επισήμανε ο κ. Κόπτσης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος, Λάζαρος Κυρίζογλου, διευκρίνισε στο ΑΠΕ πως «από τους 263 μαθητές του δημοτικού σχολείου απουσίασαν σήμερα 212. Αντίστοιχα υψηλά ποσοστά απουσιών είχαμε και στα δύο νηπιαγωγεία, για αυτό και αποφάσισα να παρανείμουν κλειστά για τρεις ημέρες, στις 27, 28 και 29 Ιανουαρίου».

Αύξηση των κρουσμάτων

Κατά τον κ. Κόπτση, «η κατάσταση είναι προς το παρόν ελεγχόμενη, έχει παρουσιαστεί μικρή αυξητική τάση στον αριθμό απόντων μαθητών, λόγω της εποχικής γρίπης, της τάξεως του 30%, αλλά δεν είμαστε σε ανησυχητικό σημείο, αν και σε κάποια σχολεία απουσιάζει και το 60% των μαθητών». Στη Δυτική Θεσσαλονίκη το ποσοστό των μαθητών που απουσιάζουν ξεπερνά το 30% του συνολικού αριθμού, ενώ στην Ανατολική Θεσσαλονίκη το ποσοστό αγγίζει το 25%.

Όπως τόνισε, δεν τίθεται θέμα ανησυχίας καθώς μέχρι σήμερα «υπάρχουν κάποια μεμονωμένα περιστατικά, μετρημένα σε ένα χέρι, με πιστοποιημένο τον ιό της γρίπης». Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας διευκρίνισε πως «υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας ενημερωνόμαστε άμεσα από τα σχολεία για την κατάσταση που παρουσιάζουν σχετικά με τις απουσίες των παιδιών. Εάν μας ενημερώσει το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) ότι υπάρχει ζήτημα, τότε σε συνεργασία με τους δημάρχους θα δοθεί εντολή να ανασταλεί η λειτουργία τους».

Οδηγίες στα σχολεία

Πριν λίγες ημέρες, το υπουργείο Παιδείας είχε αποστείλει οδηγίες για την εποχική γρίπη με στόχο την προφύλαξη μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού.

Όπως αναφέρεται στη εγκύκλιο «με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της εποχικής γρίπης, έχει ξεκινήσει η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα, ενώ τονίζεται εκ νέου η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη».

«Κατά την τρέχουσα περίοδο η δραστηριότητα της γρίπης κυμαίνεται στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα, θα πρέπει όμως για προληπτικούς λόγους να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης» αναφέρεται ακόμη στο κείμενο που θυμίζει ότι σκοπός της  αποτελεί η ενημέρωση των εργαζομένων, των παιδιών των σχολείων Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης, όλων των Φροντιστηρίων και γενικότερα των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα της γρίπης, τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος και τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του ιού.

Κατηγορία Εκπαίδευση

Playmobil (Μεταγλ, Ελληνικά) Κυριακή 2/2 στις 11.30 το Πρωί

Frozen (Μεταγλ, Ελληνικά)  Σάββατο 1/2 στις 17.15 και Κυριακή 2/2 στις 11.30 το Πρωί σε 3D και στις 17.15 σε απλή προβολή

Jumanji (Μεταγλ, Ελληνικά) Κυριακή 2/2 στις 17.00 το απόγευμα

ΕΥΤΥΧΙΑ   (Συνεχίζει για 6η εβδομάδα)

Προβολές: Καθημερινά στις 19.00

Σκηνοθεσία:    ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ

Σενάριο:          ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΕΗ

Ηθοποιοί:        ΝΤΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΟΥΔΑΡΟΣ, ΧΡΥΣΑ ΡΩΠΑ, ΠΑΥΛΟΣ ΟΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΡΑΤΕΡΟΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ, ΠΥΓΜΑΛΙΩΝΑΣ ΔΑΔΑΚΑΡΙΔΗΣ, ΚΑΤΙΑ ΓΚΟΥΛΙΩΝΗ, ΛΙΛΑ ΜΠΑΚΛΕΣΗ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ, ΘΑΝΟΣ ΤΟΚΑΚΗΣ, ΕΥΓΕΝΙΑ ΣΑΜΑΡΑ, ΜΑΤΘΙΛΔΗ ΜΑΓΓΙΡΑ, ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ένα κορίτσι, μικροπαντρεμένο, ταξιδεύει από το Αϊδίνι στην Ελλάδα με τη μητέρα και τις δύο της κόρες. Στο πλοίο του ξενιτεμού παίρνει απόφαση να μην αφήσει τη ζωή να την προσπεράσει, αλλά να τη ζήσει, όπως θέλει. Και τη ζει! Γράφει ακατάπαυστα σε ό,τι πιάνει το μελάνι, από χαρτοπετσέτες και κουτιά από τσιγάρα μέχρι υπόλοιπα λογαριασμών. Καπνίζει, ερωτεύεται με πάθος, χαρτοπαίζει με θράσος σε πολυτελή σαλόνια, αλλά και σε παράνομα υπόγεια. Μία δασκάλα που γίνεται ηθοποιός στα μπουλούκια και στο θέατρο, μία ποιήτρια που γίνεται η μεγαλύτερη Ελληνίδα στιχουργός του λαϊκού τραγουδιού. Συνεργάζεται με όλες τις διάσημες μουσικές προσωπικότητες της χώρας, από τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Απόστολο Καλδάρα, ως τον Μανώλη Χιώτη, τον Αντώνη Ρεπάνη και τον Μάνο Χατζιδάκι, υψώνοντας θαρραλέα ανάστημα, σε έναν σκληρό και τυπικά ανδροκρατούμενο κόσμο.

TRIVIA

Βασισμένη στον ταραχώδη βίο και το σπουδαίο έργο που κληρονόμησε η ελληνική μουσική από τη μεγαλειώδη πένα της στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, η ταινία, σε σενάριο της Κατερίνας Μπέη, αντλεί έμπνευση από τα πάθη και τις αδυναμίες αυτής της πληθωρικής, αντισυμβατικής και πρωτοπόρου γυναίκας, που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στο λαϊκό τραγούδι. Η μοναδική της προσωπικότητα αποτυπώθηκε στους στίχους της που έγιναν μερικές από τις μεγαλύτερες και διαχρονικότερες επιτυχίες, όπως τα «Περασμένες μου αγάπες», «Όνειρο απατηλό», «Είμαι αϊτός χωρίς φτερά», «Ηλιοβασιλέματα», «Η φαντασία», «Είσαι η ζωή μου», «Μαντουμπάλα», «Στ΄ Αποστόλη το κουτούκι», «Πετραδάκι, πετραδάκι», «Μου σπάσανε τον μπαγλαμά», «Δύο πόρτες έχει η ζωή» («Το τελευταίο βράδυ μου»), «Ρίχτε στο γυαλί φαρμάκι».

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=YK9SGC5t7Y4

ΧΑΛΒΑΗ 5-0      (Η πρώτη ταινία του ΜΑΡΚΟΥ ΣΕΦΕΡΛΗ)

Προβολές: Πέμπτη 30/1/20 – Δευτέρα 3/2 – Τρίτη 4/2 – Τετάρτη 5/2 στις 20.30

Παρασκευή 31/1 - Σάββατο 1/2– Κυριακή 2/2 στις 19.00 και 21.30

Σκηνοθεσία:    ΜΑΝΟΣ ΚΑΜΠΙΤΗΣ

Σενάριο:          ΜΑΡΚΟΣ ΣΕΦΕΡΛΗΣ

Ηθοποιοί:        ΜΑΡΚΟΣ ΣΕΦΕΡΛΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΚΑΣΤΑΝΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΡΟΒΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΡΛΙΩΤΗΣ, ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΟΥΜΑΚΗΣ, ΒΙΚΥ ΚΑΒΟΥΡΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ, ΝΑΥΣΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ, ΕΛΕΝΑ ΤΣΑΒΑΛΙΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΥ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ένας βιομήχανος χαλβά βρίσκεται δολοφονημένος στην έπαυλή του. 5 ύποπτοι, 0 αποδεικτικά στοιχεία. Ίντριγκες, πάθη, μίση, δολοπλοκίες και κάθε μέρα έρχονται στο φως νέα στοιχεία που περιπλέκουν την υπόθεση. Θα καταφέρει ο αστυνόμος Μπέκρας να βρει τον δολοφόνο;

TRIVIA

Ο ανατρεπτικός Μάρκος Σεφερλής παρουσιάζει την πρώτη του ταινία “Χαλβάη 5-0” συνεχίζοντας την κωμική παράδοση που έχει δημιουργήσει τόσο στο Θέατρο όσο και στην τηλεόραση. Σε σκηνοθεσία του Mάνου Καμπίτη και σενάριο του Μάρκου Σεφερλή, η ταινία “Χαλβάη 5-0” τοποθετεί στον πυρήνα της μία ιστορία μυστηρίου για να δοκιμάσει εκ νέου, μέσα από απρόοπτα και ακραία γνώριμες καταστάσεις, τη δομή της σύγχρονης κωμωδίας.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=qQuGXVfDzJM&feature=emb_logo

THE GENTLEMEN

Προβολές: Καθημερινά στις 21.30

Σκηνοθεσία:    ΓΚΑΪ ΡΙΤΣΙ

Σενάριο:          ΓΚΑΪ ΡΙΤΣΙ

Ηθοποιοί:        ΧΙΟΥ ΓΚΡΑΝΤ, ΚΟΛΙΝ ΦΑΡΕΛ, ΕΝΤΙ ΜΑΡΣΑΝ, ΤΣΑΡΛΙ ΧΑΝΑΜ, ΤΖΕΡΕΜΙ ΣΤΡΟΝΓΚ , ΧΕΝΡΙ ΓΚΟΛΝΤΙΝΓΚ, ΜΑΘΙΟΥ ΜακΚΟΝΑΧΙ, ΜΙΣΕΛ ΝΤΟΚΕΡΙ

Η ιστορία ακολουθεί έναν Αμερικανό έμπορο ναρκωτικών (Μάθιου Μακόναχι) που έχει χτίσει την αυτοκρατορία του στο Λονδίνο, και πλέον θέλει να παραδώσει τα ηνία και να επιστρέψει στην πατρίδα του. Το γεγονός αυτό πυροδοτεί μια σειρά από συνομωσίες, σχέδια και απόπειρες από όλους εκείνους που επιβουλεύονταν την θέση του, και που τώρα έχουν την ευκαιρία να αρπάξουν την περιουσία του.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=InJVFlkTSFk

Επίσης μπορείτε να πληροφορηθείτε για όλο το πρόγραμμα του ΚινηματοΘέατρου ΣΤΑΡ στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.cinestar.gr

http://www.facebook.com/cinestarveria

Στο νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών αλλάζει ο τρόπος χορήγησης αδειών οδήγησης.
To υπουργείο μεταφορών για την προσωρινή άδεια οδήγησης

Ειδικότερα, στο νέο σχέδιο νόμου, σε ό,τι αφορά τις άδειες οδήγησης, προβλέπεται η διαδικασία χορήγησης της προσωρινής άδειας οδήγησης μέχρι την έκδοση της κανονικής, δηλαδή το διάστημα από την εξέταση μέχρι την έκδοση της άδειας, ενώ διευκολύνονται οι κάτοχοι διπλωμάτων οδήγησης τρίτων χωρών (όπως π.χ. οι Κινέζοι) να οδηγούν στην Ελλάδα, αρκεί να υπάρχει νόμιμη επίσημη μετάφραση (ελληνική ή αγγλική) της εθνικής τους άδειας.
Με την προσωρινή άδεια οδήγησης επιτρέπεται η οδήγηση της οικείας κατηγορίας οχήματος αποκλειστικά εντός της ελληνικής επικράτειας και για χρονικό διάστημα έως την παραλαβή του εντύπου της άδειας οδήγησης, με το διάστημα να μην υπερβαίνει τους τέσσερις μήνες.
Ηλεκτρονική η προσωρινή άδεια οδήγησης

Η χορήγηση της προσωρινής άδειας οδήγησης θα διενεργείται ηλεκτρονικά, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας του υπουργείου Μεταφορών, ύστερα από την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης των δικαιούχων και κατόπιν της ταυτοποίησής τους στην οικεία πλατφόρμα.
Η προσωρινή άδεια θα χορηγείται από το σύστημα σε ψηφιακή μορφή - και σε έντυπη μορφή κατόπιν ταυτοποίησης των στοιχείων του δικαιούχου.
Στην ψηφιακή πλατφόρμα μέσω ηλεκτρονικών μέσων, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και τα ελεγκτικά όργανα ως εξουσιοδοτημένοι χρήστες.


Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορία Γενικά
Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας