alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2020

Η πρώτη πανσέληνος του 2020 θα συμβεί το βράδυ στις 10 Ιανουαρίου.

Η πανσέληνος αυτή, γνωστή στην Αμερική και ως «πανσέληνος του λύκου», θα συνδυαστεί με μια έκλειψη παρασκιάς του φεγγαριού, η οποία θα είναι ορατή και από την Ελλάδα.

Πανσέληνος και μία, περίπου, έκλειψη

Σε μια έκλειψη παρασκιάς, η πανσέληνος μπαίνει μέσα στη σκιά της γήινης παρασκιάς, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα η Σελήνη να σκοτεινιάζει εν μέρει, αλλά όχι τελείως,

όπως σε μια κανονική έκλειψη, όταν το φεγγάρι εισέρχεται στο εσωτερικό τμήμα της σκιάς του πλανήτη μας.

Το φαινόμενο θα διαρκέσει περίπου τέσσερις ώρες και το αποκορύφωμα του θα είναι γύρω στις δέκα ώρα Ελλάδας το βράδυ της Παρασκευής.
Στην πανσέληνο της Παρασκευής το φεγγάρι θα αλλάξει χρώμα

Το φεγγάρι θα αλλάξει λίγο χρώμα από άσπρο σε ελαφρώς κιτρινωπό και σχεδόν το 90% του δίσκου του θα καλυφθεί από την παρασκιά της Γης.
Η έκλειψη Σελήνης παρασκιάς θα είναι ορατή από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία, τον Ινδικό Ωκεανό και τη Δυτική Αυστραλία, σύμφωνα με τη NASA.
Συνολικά το 2020 θα υπάρξουν τέσσερις σεληνιακές εκλείψεις, όλες παρασκιάς. Οι εκλείψεις αυτού του είδους πάντως είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτές με γυμνά μάτια.

Κατηγορία Γενικά

Συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι συμμόρφωσης με τις κείμενες διατάξεις περί καπνίσματος στην Ημαθία. Ειδικότερα, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ και συγκεκριμένα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας, πραγματοποίησαν το διάστημα από 30 Νοεμβρίου 2019 έως 7 Ιανουαρίου 2020 ελέγχους σε παιδότοπους, καφενεία, καφετέριες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και καταστήματα εστίασης.
Οι έλεγχοι αυτοί εντάσσονται στο ενιαίο πρόγραμμα επιχειρησιακής δράσης της ΕΛ.ΑΣ με βασικό στόχο την ενημέρωση των υπευθύνων των καταστημάτων σχετικά με τις διατάξεις του αντικαπνιστικού και τα οφέλη που προκύπτουν για τη δημόσια υγεία, το κοινωνικό σύνολο και την επιχειρηματικότητα.

Επισκόπηση ευρημάτων ελέγχων που διενεργήθηκαν σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ:

Ελέγχθηκαν 237 επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και βεβαιώθηκαν 32 παραβάσεις με πρόστιμα από 100€ - 6000€ στη Βέροια, τη Μελίκη, το Μακροχώρι, την Αγία Μαρίνα, την Πατρίδα και τον Π. Πρόδρομο.

Σημειώνεται επίσης ότι η πλειοψηφία των ελεγχόμενων επέδειξαν καλή διάθεση και συνεργασία κατά τη διάρκεια του ελέγχου.

Κατηγορία Αστυνομικά

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΜΕΛΙΚΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2020, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Μελίκης διοργανώνει Εθελοντική αιμοδοσία

στο Περιφερειακό Ιατρείο Μελίκης, από τις 9:00 το πρωί έως τις 13:00 το μεσημέρι.

Επίσης, την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί και η κοπή της πίτας του Συλλόγου.

Παρακαλούνται οι φίλοι και τα μέλη του Συλλόγου (αλλά και οι Δημότες) να ενισχύσουν την προσπάθεια.

Το Δ.Σ. του συλλόγου

Από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ανακοινώθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω εργασιών στις παρακάτω περιοχές:

8/1/2020 1:00:00 μμ  - 2:30:00 μμ

ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕΛΙΚΗ, ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΡΟΜΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ (ΠΡΩΗΝ) ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ

 
Φρένο στον επικίνδυνο κατήφορο που έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια οι αποδόσεις και η ποιότητα των καλλιεργειών που προορίζονται για τις ανάγκες της εγχώριας µεταποιητικής βιοµηχανίας, υπονοµεύοντας το εισόδηµα των αγροτών και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των τελικών προϊόντων, επιδιώ
Κατηγορία Αγροτικά

Το Επιμελητήριο Ημαθίας συμμετέχει στην έκθεση διεθνούς εμπορίου φρούτων FruitLogistica 2020, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, Γερμανίας, από τις 5 έως τις 7 Φεβρουαρίου 2020.

Πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ένωσης η κλήρωση για την ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ φάση του ΚΥΠΕΛΛΟΥ 2019/20
και τα ζευγάρια που πρόεκυψαν θα αγωνιστούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα .
 
Κατηγορία Αθλητικά
Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2020 09:17

Ευχαριστήριο από τους Θεατρομπόμπιρες

 
Από την παιδική θεατρική ομάδα “Θεατρομπόμπιρες”, που συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία και την περίοδο των γιορτών χάρισε ωραίες στιγμές σε όσους παρακολούθησαν τις παραστάσεις της, εκδόθηκε το ακόλουθο ευχαριστήριο:

Την επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μέχρι το τελευταίο χωριό και το τελευταίο χωράφι της χώρας, σχεδιάζει η κυβέρνηση όπως αποκαλύπτει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το εγχείρημα εντάσσεται στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των αντικειμενικών αξιών, το οποίο περιλαμβάνει επίσης και αυξήσεις στις τιμές εφορίας των ακινήτων που ήδη βρίσκονται στο αντικειμενικό σύστημα.

Γενικότερα το κυβερνητικό σχέδιο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο, θα προκαλέσει τεράστιες αυξήσεις στις τιμές εφορίας των ακινήτων και αναλογικά, μεγάλες αυξήσεις στους περίπου 20 φόρους και τέλη που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα, μεταξύ των οποίων και ο ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή ο κ. Σταϊκούρας, αναφέρει κατ΄ αρχήν ότι το σύστημα που εφαρμόζεται σήμερα για τον προσδιορισμό των τιμών εφορίας των ακινήτων που είναι εντός οικισμού και εκτός αντικειμενικού συστήματος ή και εκτός οικισμού και εκτός αντικειμενικού συστήματος, είναι αναποτελεσματικό.

Σήμερα, οι τιμές προσδιορίζονται, με βάση συγκριτικά στοιχεία, των γειτονικών ακινήτων, με βάση τα οποία οι κατά τόπους Δ.Ο.Υ. προσδιορίζουν τις φορολογητέες τιμές των ακινήτων.

Επίσης το σύστημα που εφαρμόστηκε πιλοτικά στις περιοχές των Νομών, Γρεβενών, Καστοριάς, Λάρισας και Αργολίδας διαπιστώθηκε ότι ο προσδιορισμός της Τιμής Οικοπέδου (Τ.Ο.), δεν οδηγούσε σε κάθε περίπτωση σε πραγματικές αξίες γης, με αποτέλεσμα να μην συνεχιστεί η επέκταση της εφαρμογής της και στους υπόλοιπους Νομούς της χώρας.

Στα πλαίσια αυτά, αναφέρεται στην απάντηση του κ. Σταϊκούρα, προκειμένου να καταστεί ο προσδιορισμός της φορολογητέας αξίας των ακινήτων αποτελεσματικότερος και κοινωνικά δικαιότερος, επίκειται αναμόρφωση του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας.

Ειδικότερα, προσθέτει στην απάντησή του ο κ.Σταϊκούρας, μελετάται η αναμόρφωση, ο εξορθολογισμός καθώς και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος για πλήρη κάλυψη όλης της Επικράτειας.

Αποδεικνύεται έτσι ότι η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος δεν θα αφορά μόνο 7.000 περιοχές της χώρας αλλά πολύ περισσότερες και συγκεκριμένα σε κάθε τετραγωνικό μέτρο της ελληνικής επικράτειας.

Σημειώνεται ότι ορισμένες εξ αυτών, που είναι εκτός αντικειμενικού συστήματος, είναι σε ακριβές περιοχές, με αποτέλεσμα ακίνητα που βρίσκονται σε αυτές πωλούνται πανάκριβα, ενώ φορολογούνται ελάχιστα.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο δίμηνο του 2020 συγκροτούνται επιτροπές στο υπουργείο Οικονομικών και ανατίθεται σε ιδιώτες εμπειρογνώμονες, η έρευνα αγοράς για τις αγοραίες τιμές των ακινήτων, σε κάθε περιοχή της χώρας.

Οι εμπειρογνώμονες, θα υποβάλουν τις προτάσεις τους για τις τιμές των ακινήτων στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο και θα αποφασίσει το εύρος της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών.

Εκτός των τιμών, το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζει και αλλαγές στην έκταση των ζωνών, στις οποίες είναι χωρισμένα τα ακίνητα. Έτσι ένα ακίνητο, το οποίο σήμερα είναι στη ζώνη Α μπορεί να «μεταταχθεί» στην ζώνη Β και το αντίστροφο, με επίπτωση στο ύψος της φορολογητέας αξίας.

Σχεδόν για το 100% των ακινήτων θα προκύψουν αυξήσεις των φορολογητέων αξιών, καθώς οι τιμές αγοράς των κατοικιών καλπάζουν όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και θα προσαρμοστούν ανάλογα και οι τιμές της Εφορίας.

Κατηγορία Οικονομία
 
 
Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, ώρα 18:00, στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Χρήστος Λαναράς» αίθουσα ΕΡΙΑ, θα γίνει η τελετή απονομής πτυχίων Εθελοντών των τμημάτων, Νοσηλευτικής, Κοινωνικής Πρόνοιας και Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών του Περιφερειακού Τμήματος της Νάουσας.
 
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για όλους.
Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας