alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 04 Οκτωβρίου 2020

Κυριακή 4/10

Φίλιππος Μελίκης – Απόλλων Αγίου Γεωργίου 3-2
Άχθος Αρούρης – Μέγας Αλέξανδρος Τρικάλων 0-8
Ερμής Τριλόφου – ΑΕ Καψόχωρας 0-3
ΑΕΚ Καμποχωρίου – Μέγας Αλέξανδρος Αγίας Μαρίνας 1-5
ΑΕΠ Βέροιας – Άτλας Ζερβοχωρίου 1-0
Δόξα Βρυσακίου – Μακροχώρι 1-5
Δόξα Κυψέλης – Αχιλλέας Νάουσας 1-0
Νίκη Αγκαθιάς – Θύελλα Σταυρού 6-0
ΦΑΣ Νάουσα – Ολυμπιακός Νάουσας 2-0

Τα αποτελέσματα του Σαββάτου (3/10)

ΑΕ Τρικάλων – Λευκάδια 2-0
Αστέρας Τριποτάμου – ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας 3-0
Κεραυνός Επισκοπής – ΑΣ Πατρίδας 2-0
ΑΕ Αλεξάνδρειας – ΓΑΣ Ροδοχωρίου 1-2
Δόξα Ασωμάτων – ΑΕ Καβασίλων 2-3
Άρης Παλαιοχωρίου – Αγρ.Αστ.Αγ.Βαρβάρας 6-1
Ολυμπιακός Λουτρού – ΠΑΟ Παλατίτσια 1-4
ΓΑΣ Κοπανού – ΠΑΟ Κουλούρας 5-1
Απόλλων Λυκογιάννης – ΑΕ Σχοινά 0-5
Εθνικός Ράχης – Ατρόμητος Διαβατού 3-0 α.α.

Κατηγορία Αθλητικά

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Κυριακής από τον ΕΟΔΥ, για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας

Ο κορονοϊός συνεχίζει να “θερίζει” στη χώρα μας, αφού το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 229 κρούσματα και 4 νέοι θάνατοι. Οπως συνηθίζεται το τελευταίο διάστημα, τα κρούσματα το Σαββατοκύριακο παρουσιάζονται αισθητά μειωμένα σε σχέση με τις καθημερινές κι αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι ο αριθμός των τεστ κορονοϊού είναι σαφώς μειωμένος τα Σαββατοκύριακα.

Θυμίζουμε ότι η καταμέτρηση των κρουσμάτων σε καθημερινό επίπεδο ξεκινά από τις 3 το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας μέχρι τις 3 το μεσημέρι της ημέρας που ανακοινώνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι του 24ώρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, από τα 229 κρούσματα την Κυριακή (4/10), τα 31 συνδέονται με γνωστές συρροές και 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19.842, εκ των οποίων το 55,8% άνδρες.

3.049 (15.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8.083 (40,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 82 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 25 (30,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81,7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 223 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε τέσσερις ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 409 θανάτους συνολικά στη χώρα. 153 (37,4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96,3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

Αναλυτικότερα:

- 28 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

- 97 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές

• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε Εύβοιας

• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

• 1 κρούσμα στην Π.Ε Καβάλας

• 6 κρούσματα στην Π.Ε Καρδίτσας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

• 1 κρούσμα στην Π.Ε.Κέας Κύθνου

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή

• 1 κρούσμα στην Π.Ε Πρέβεζας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

• 14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Κατηγορία Υγεία

Αλλαγή ώρας: Αλλάζει σε χειμερινή η ώρα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, όπως άλλωστε και κάθε χρόνο, με τους δείκτες των ρολογιών να πρέπει να γυρίσουν μια ώρα πίσω τα ξημερώματα.

 

Η αλλαγή ώρας για το 2020 θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 25 Οκτωβρίου.

 

To ζήτημα που απασχολεί αρκετά το τελευταίο καιρό είναι σχετικά με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο ψήφισε για τον τερματισμό από το 2021 της πρακτικής της προσαρμογής των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο.

 

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα η αλλαγή της ώρας διότι για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021, οι οποίες επιθυμούν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

 

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας.

 

Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Κατηγορία Γενικά

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο «Βήμα της Κυριακής», πρόκειται για σύστημα με τριπλάσιες σχεδόν δυνατότητες και εύρος τηλεφωνικών παρακολουθήσεων από αυτό που χρησιμοποιούσαν έως τώρα οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.

 

Νέο «Μεγάλο Αδελφό» προηγμένης τεχνολογίας κόστους 6,2 εκατ. ευρώ, που θα έχει τη δυνατότητα να καταγράφει πλέον χιλιάδες τηλεφωνικές επαφές μέσω Viber, WhatsApp, Signal και άλλων διαδικτυακών εφαρμογών αποκτά το επόμενο χρονικό διάστημα η ΕΥΠ.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο «Βήμα της Κυριακής», πρόκειται για σύστημα με τριπλάσιες σχεδόν δυνατότητες και εύρος τηλεφωνικών παρακολουθήσεων από αυτό που χρησιμοποιούσαν έως τώρα οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Το νέο σύστημα θα μπορεί να καταγράφει τις συνομιλίες 1.100 κινητών τηλεφώνων την ίδια χρονική περίοδο και να προχωρά σε ταυτόχρονες live ακροάσεις συνομιλιών σε 350 κινητά τηλέφωνα.

 

Η κύρια καινοτομία του νέου αποκτήματος των Αρχών αφορά στις διαδικτυακές πλατφόρμες της κινητής τηλεφωνίας. Μέχρι τώρα δεν μπορούσε να υπάρξει εκεί οποιοσδήποτε έλεγχος από τις ελληνικές αρχές ασφαλείας και αποτελούσε «μαύρη τρύπα» στις έρευνες για εξάρθρωση συμμοριών, δράση μελών του οργανωμένου εγκλήματος, υποθέσεις εθνικής ασφάλειας κλπ.

 

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», το νέο σύστημα θα υποστηρίζει την παρακολούθηση τουλάχιστον 1.100 «στόχων» κινητής τηλεφωνίας και 500 στόχων σταθερής τηλεφωνίας. Επιπλέον, θα εξασφαλίζει την ταυτόχρονη παρακολούθηση 350 «στόχων» κινητής τηλεφωνίας/ Διαδικτύου και τουλάχιστον 200 στόχων σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ.

Κατηγορία Αστυνομικά

Κάθε χρόνο ο Οκτώβριος αφιερώνεται από διεθνείς και εθνικούς φορείς, παγκοσμίως, σε καμπάνιες για ευαισθητοποίηση των γυναικών σχετικά με την πρόληψη του Kαρκίνου του Μαστού. Το ροζ χρώμα είναι κυρίαρχο σε όλες τις δράσεις που παρακινούν τις γυναίκες να κάνουν προληπτικό έλεγχο, όσο συχνά τους υποδεικνύει ο γυναικολόγος τους ανάλογα και με το ιστορικό τους.


Οι υποστηρικτές των δράσεων SmokefreeGreece, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και το Ερευνητικό Εργαστήριο George D.Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, στηρίζοντας όλες τις καμπάνιες ευαισθητοποίησης για θέματα Δημόσιας Υγείας, συγκέντρωσαν και ανακοίνωσαν κάποιες βασικές πληροφορίες προς το ευρύ κοινό, σχετικά με την πρόληψη και τη θεραπεία του Καρκίνου του Μαστού.

Καρκίνος του Μαστού: τα κύτταρα του μαστού παύουν να είναι φυσιολογικά και αποκτούν τα χαρακτηριστικά του καρκίνου, δηλαδή τον ταχύ και ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό καθώς και την ικανότητα διασποράς σε όλο το σώμα (μετάσταση).

Οι γυναίκες συνήθως ανακαλύπτουν έναν εξόγκωμα (όγκο) ψηλαφώντας το στήθος τους. Όλοι οι όγκοι δεν είναι καρκίνος, απαιτείται όμως επίσκεψη στο γιατρό και έλεγχος.

Σήμερα η εφαρμογή του προληπτικού ελέγχου και η δυνατότητα πρώιμης διάγνωσης, έχουν βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και την επιβίωση, που πλέον φθάνει στο 80-90% στις αναπτυγμένες χώρες.

 Παράγοντες Κινδύνου

    Ύπαρξη γονιδίων: όπως τα “BRCA” γονίδια
    Οικογενειακό Ιστορικό σε συγγενείς πρώτου βαθμού (μητέρα, κόρη, αδερφή): που εμφάνισαν καρκίνο μαστού. Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού σε άνδρα είναι επίσης παράγοντας κινδύνου .
    Προσωπικό Ιστορικό καρκίνου του μαστού.
    Ηλικία: αν και μπορεί να εμφανισθεί και σε νεότερες ηλικίες, ο καρκίνος του μαστού είναι συχνότερος στην 4 η και 5η δεκαετία ζωής..
    Φύλο: Ο καρκίνος του μαστού αν και εμφανίζεται και στα δύο φύλα, είναι 100 φορές πιο συχνός στις γυναίκες. Λιγότερο από 1% των καρκίνων του μαστού εμφανίζεται στους άνδρες.
    Εθνικότητα: κάποιες εθνικότητες έμφανίζουν αυξημένη συχνότητα καρκίνου μαστού.
    Αυξημένη έκθεση σε οιστρογόνα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Η μακροχρόνια χρήση οιστρογόνων σε  γυναίκες ηλικίας 50-79 ετών(π.χ. ορμονική θεραπεία υποκατάστασης στην εμμηνόπαυση), αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

    Ανδρογόνα: Αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης σε γυναίκες έχουν συσχετισθεί με αυξημένη συχνότητα καρκίνου του μαστού.
    Ακτινοθεραπεία θώρακος για άλλο νόσημα (π.χ. λέμφωμα  σε νεαρή ηλικία).
    Χρονική διάρκεια αναπαραγωγικής ηλικίας: όσο νεότερη είναι η ηλικία που ξεκινά η εμμηνόρροια (εμμηναρχή) και όσο μεγαλύτερη η ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Άλλοι Παράγοντες

    Εγκυμοσύνη και Θηλασμός: οι γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει ποτέ είναι πιθανότερο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. Επίσης, όσο νεότερη είναι μία γυναίκα στην πρώτη της εγκυμοσύνη τόσος χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης της ασθένειας. 

    Η αποβολή δεν σχετίζεται με καρκίνο στο μαστό.
    Φυσική δραστηριότητα: Παρ’ όλο που δεν υπάρχει άμεση ένδειξη, η φυσική άσκηση φαίνεται να προστατεύει τις γυναίκες.
    Βάρος: Η αύξηση βάρους και η παχυσαρκία σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου μαστού.
    Κάπνισμα: Τόσο το παθητικό όσο και το ενεργητικό κάπνισμα έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
    Διατροφή: Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής που αποτελείται κυρίως από φρούτα και τα λαχανικά έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
    Χρήση Αλκοόλ: Υπάρχει αυξημένη συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
    Κατανάλωση Κόκκινου Κρέατος: Η κατανάλωση περισσότερων από 5 μερίδων κόκκινου κρέατος την εβδομάδα φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πρόωρου καρκίνου του μαστού.
    Ασβέστιο/ Βιταμίνη D: Η διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο και βιταμίνη D έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού.
    Χρήση Ορμονικής θεραπείας Υποκατάστασης για την εμμηνόπαυση ή αντισυλληπτικά: ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά.

Περιβαλλοντικοί Παράγοντες

    Γεωγραφική Περιοχή (geographic clusters): σε κάποιες περιοχές υπάρχει μεγάλη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, γεγονός που είναι αντικείμενο επιστημονικής έρευνας.
    Έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία (π.χ. ακτινοθεραπεία θώρακος, πυρηνικά ατυχήματα).

Συμπτώματα

Οι γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν διάφορες μεταβολές του μαστού ή να παρουσιάσουν ενοχλήματα από το μαστό. Τα πιο συχνά είναι:

    Εξόγκωμα (όγκος) στο μαστό
    Πόνος και Ευαισθησία στο μαστό
    Αλλοιώσεις του δέρματος του μαστού
    Εκροή υγρού από τη θηλή (καθαρό, λευκό, κίτρινο, πράσινο..)
    Εισολκή θηλών (Η θηλή είναι στραμμένη προς τα μέσα στον μαστό, αντί να προβάλλει προς τα έξω)

Τα προβλήματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν σε γυναίκες κάθε ηλικίας και δεν σχετίζονται πάντοτε με καρκίνο του μαστού. Εάν εμφανίσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, καλό είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα προτείνει τις κατάλληλες εξετάσεις.

Πρόληψη

Όταν ο καρκίνος του μαστού διαγνωσθεί νωρίς είναι ιάσιμη νόσος, γεγονός που αναδεικνύει την αξία της πρόληψης.

Οι πιο συχνές εξετάσεις πρόληψης είναι:

    Ψηλάφιση μαστού – Αυτοεξέταση

Η ψηλάφηση και η αυτοεξέταση του στήθους είναι κάτι που πρέπει κάθε γυναίκα να μάθει να κάνει, καθώς έτσι θα αναγνωρίζει ευκολότερα πιθανές μεταβολές. Η αυτοεξέταση του μαστού συμβάλλει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και στην πλήρη ίαση.

    Υπερηχογράφημα μαστού

Ο μαστός απεικονίζεται με τη βοήθεια υπερηχητικών κυμάτων.

    Μαστογραφία

Πρόκειται για μια ακτινολογική απεικονιστική εξέταση του μαστού. Συνήθως, συνιστάται μετά την ηλικία των 40 ετών ανά 1 ή 2 έτη. Ο γιατρός σας, ανάλογα με το οικογενειακό και προσωπικό σας ιστορικό καθώς και την κλινική σας εξέταση θα υποδείξει ποια είναι η καταλληλότερη εξέταση και κάθε πότε πρέπει να υποβάλλεστε σε αυτήν.

Θεραπεία

Συνήθως, ο καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται με:

    Χειρουργική επέμβαση

Υπάρχουν δύο τύποι χειρουργικών επεμβάσεων:

    Μαστεκτομή: αφαιρείται ο μαζικός αδένας καθώς και μία λωρίδα δέρματος μαζί με τη θηλή.
    Ογκεκτομή – Τμηματεκτομή: αφαιρείται ο όγκος και μέρος του φυσιολογικού ιστού γύρω από τον όγκο.
    Ακτινοθεραπεία: Η ακτινοβολία καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα
    Χημειοθεραπεία: Η χημειοθεραπεία καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα και εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό τους.
    Ορμονοθεραπεία: Σε μερικές περιπτώσεις, η ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού βασίζεται σε ορμόνες, επομένως η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα που αναστέλλουν  τις συγκεκριμένες ή εμποδίζουν την παραγωγή τους από τον οργανισμό.
    Στοχευμένη Θεραπεία: Υπάρχουν θεραπείες που χορηγούνται σε ορισμένους τύπους καρκίνου του μαστού στοχεύοντας συγκεκριμένους υποδοχείς που υπάρχουν σε αυτούς τους όγκους.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ελλάδα.

Όσον αφορά μόνο στις γυναίκες, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, υπολογίζεται ότι περισσότερες από 4.500 γυναίκες προσβάλλονται κάθε χρόνο από καρκίνο του μαστού.

Κατηγορία Υγεία

Εντός Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η τέταρτη φάση του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ όπως ήδη έχει προαναγγείλει από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ένα μέρος θα είναι μη επιστρεπτέο, δηλαδή θα λάβει τη μορφή επιδότησης.

Μετά από τρεις προκηρύξεις που κάλυψαν εταιρείες και επαγγελματίες με πτώση τζίρου το διάστημα Μαρτίου – Αυγούστου, στηρίζοντας έτσι και όσους έχουν εποχικότητα, ο τέταρτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής αλλάζει "στόχευση".
Συγκεκριμένα, η πρόταση που εξετάζεται στο ΥΠΟΙΚ είναι να κρίνονται οι επιχειρήσεις με βάση τους τριγμούς που είχαν στα έσοδά τους μόνο το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου και όχι για τη συνολική πορεία του τζίρου από την αρχή της πανδημίας (σ.σ. από τον Μάρτιο).

Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Και τούτο γιατί αφενός πρέπει να αξιολογηθούν τα στοιχεία (του Σεπτεμβρίου) για την πτώση τζίρου στην αγορά και αφετέρου να ξεκαθαρίσει και το υγειονομικό τοπίο, που θα κρίνει και το αν θα υπάρξουν πρόσθετοι περιορισμοί...

Προς το παρόν ο τέταρτος κύκλος έχει υπολογιστεί ότι θα διαθέσει επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρώ (δηλαδή συνολικά 4,1 δισ. ευρώ στους τέσσερις κύκλους και 2,1 δισ. ευρώ στους δύο τελευταίους).
Οι κατηγορίες που θα στηριχθούν

Αναλυτικά, ο τέταρτος κύκλος εντοπίζει τη στήριξή του σε δύο κατηγορίες επιχειρήσεων:

    Στις επιχειρήσεις οι οποίες από τον Αύγουστο και μετά δέχθηκαν πλήγμα από περιοριστικά μέτρα. Ο αρμόδιος Αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θοδωρος Σκυλακάκης ανέφερε σχετικά πως σε κάποιες κατηγορίες που πλήττονται ιδιαίτερα θα υπάρξει ένα "αξιόλογο κομμάτι μη επιστρεπτέο", έτσι ώστε να καλυφθούν και με άμεση ενίσχυση και όχι μόνο με ρευστότητα μόνο επαγγέλματα που έχουν υποστεί ζημία από την πανδημία.
    Σε εταιρείες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές που υπέστησαν ζημιές από τον Ιανό. Θα υπάρχουν ειδικοί όροι. Ήδη έχει ανακοινωθεί από τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα πως επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί θα συμμετέχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο4 χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.

Στα μέσα Οκτωβρίου κλείνει ο τρίτος κύκλος

Έως τα μέσα Οκτωβρίου άλλωστε αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές κεφαλαίων 1,5 δις ευρώ σε περίπου 165.000 επιχειρήσεις οι οποίες υπέβαλλαν αίτηση στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής, ανεβάζοντας στα 3,5 δις ευρώ το συνολικό ύψος των ενέσεων ρευστότητας στην αγορά με αυτό το μέσο.

Στους τρεις πρώτους κύκλους, οι ισχύουσες αποφάσεις ορίζουν την επιστροφή ποσοστού 60%-70% των ενισχύσεων που έχουν καταβληθεί σε συνάρτηση με την πτώση του τζίρου και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Για την επιστροφή των ενισχύσεων προβλέπεται περίοδος χάριτος έως το τέλος του 2021 και πληρωμές από τον Ιανουάριο του 2022, με μηνιαίες καταβολές  σε 40 ισόποσες τοκοχρεoλυτικές δόσεις.

Τα ποσά των ενισχύσεων βεβαιώνονται στο taxisnet ως οφειλές και σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής εφαρμόζονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Αναλυτικά σύμφωνα με τα ισχύοντα έως σήμερα ως προς τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις επιστροφής της ενίσχυσης:

1. Το ποσό της ενίσχυσης επιβαρύνεται με επιτόκιο αναφοράς, ίσο με  το βασικό επιτόκιο που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης.

2. Για το χρονικό διάστημα ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέφει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων.

3. Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης επιστρέφεται σε σαράντα (40) ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις, εκάστης εξ αυτών καταβλητέας την τελευταία ημέρα του μήνα.

4. Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myTAXISNet / ο λογαριασμός μου / Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

5. Το ανωτέρω ποσό βεβαιώνεται ως δημόσιο έσοδο και λογιστικοποιείται στα έσοδα του ΠΔΕ σε ειδικούς Αναλυτικούς Λογαριασμούς Εσόδων (ΑΛΕ) που θα δημιουργηθούν για το σκοπό αυτό.

6. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των οφειλόμενων ποσών εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις του ΚΕΔΕ.

7. Παρέχεται δυνατότητα:

α) επιστροφής μόνο ποσοστού 70% της ενίσχυσης, εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης, ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης, είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστων εσόδων αναφοράς,

β) επιστροφής μόνο ποσοστού 60% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 31η Μαρτίου 2020 περισσότερους από 20 εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 31η Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ως και την 31η Μαρτίου 2021.

Κατηγορία Οικονομία

γράφει η Κατερίνα Παπαποστόλου, Εκπαιδευτικός με Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, Εκπαιδεύτρια σκύλων, Συγγραφέας και Ιδρύτρια Ζω.Ε.Σ.


Το 1931 ήταν η χρονιά που πρωτοπαρουσιάστηκε σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντολόγων στην Φλωρεντία το θέμα των δικαιωμάτων των ζώων. Συμπεριελήφθησαν όλα τα είδη ζώων και επιλέχθηκε η 4η Οκτωβρίου ως θρησκευτική εορτή του Αγ. Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτη -σύμφωνα με την ιστορία- των ζώων ως η Παγκόσμια Μέρα Ζώων.


Στις μέρες μας η φράση «Ασχολούνται με τα ζώα, ενώ άνθρωποι πεθαίνουν» είναι εδώ να μας θυμίζει πως η ενσυναίσθηση είναι μια αρετή που δεν χαρακτηρίζει ένα μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας, ενώ από την άλλη η φράση «Γνώρισα τους ανθρώπους και αγάπησα τα ζώα», ηχεί επίσης άσχημα και αδικεί τόσο τα ζώα όσο και τη φιλοζωία στο σύνολό της. Ουδέποτε τα ζώα θέλησαν να κατοικήσουν στον πλανήτη διώχνοντας τους ανθρώπους. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους που δρουν ως κυρίαρχοι του πλανήτη και της κάθε έμβιας μορφής του.
Η μέρα αυτή μπορεί να γίνει σίγουρα η αφορμή να απαντήσουμε σε κάποια ερωτήματα.


Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης; Ο άνθρωπος σέβεται τη ζωή κάθε ζώου; Έχει το δικαίωμα να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου; Χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για το καλό των ζώων; Κάθε ζώο απολαμβάνει φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο; Ή υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά; Πόσα από τα άρθρα της παγκόσμιας διακήρυξης ζώων τηρούνται σήμερα άραγε; Και οποιαδήποτε καταπάτησή τους θεωρείται πράξη παράνομη και τιμωρείται;


Είναι κοινώς αποδεκτό πια πως οι θεσμοί που αφορούν τη διαχείριση του ζωικού βασιλείου δεν αλλάζουν εύκολα και επιμένουν να συντηρούν ένα σύστημα που μας επιτρέπει να βλέπουμε τα ζώα ως πόρους που μας ανήκουν και υπάρχουν για μας. Και από τη στιγμή που μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού επιμένει να πιστεύει ότι τα ζώα μας ανήκουν, η συνέχεια είναι δυστυχώς προβλέψιμη και θλιβερή.


Η μέρααυτή ενώνει τις φωνές μας για να βρουν όλα τα ζώα επιτέλους τη δικαίωση και να αποκτήσουν οι άνθρωποι την τόλμη να μιλήσουν για όσα καθημερινά εκείνα βιώνουν, να επαναστατήσουν ειρηνικά και να ακουστεί επιτέλους η «φωνή» τους.  Όλα τα ανθρώπινα ή μη ζώα άλλωστε οφείλουν να διεκδικήσουν το δικαίωμα να ζήσουν από την αρχή μια ζωή με ειρήνη, αγάπη και ασφάλεια κλείνοντας έτσι έναν κύκλο ζωής ισότιμα και δίκαια.  
Στο εξωτερικό σημαντικά κινήματα έχουν ενωθεί προς την κατεύθυνση προάσπισης των δικαιωμάτων όλων των ζώων, ενώ στην Ελλάδα ακόμη βαδίζουμε ανάμεσα σε σοβαρές και λυπηρές φιλοζωικές διαμάχες των οποίων τα πυρά κατευθύνονται κατευθείαν πάνω στα ζώα τα οποία είναι και τα μοναδικά χαμένα από αυτό.


Η μέρα αυτή είναι και φέτος εδώ ολοζώντανη να μας θυμίζει ότι ο απλός οίκτος προς τα ζώα και τα δακρύβρεχτα σχόλια κάτω από postστο διαδίκτυο δεν έχουν καμιά απολύτως αξία. Εκείνο που οφείλουμε είναι να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε μια ενπαθητικήσχέση με όλα τα ζώα, ώστε να αντιληφθούμε όλα τα άσχημα που βιώνουν, να τα αγαπήσουμε όπως τους αξίζει και κυρίως όλοι εμείς να αναλάβουμε δράση υπέρ τους, κόντρα στην απάνθρωπη, ανήθικη και απαράδεκτη συμπεριφορά πολλών άλλων απέναντί τους.  Γιατί η κόλαση που αντιμετωπίζουν κάθε λεπτό της μέρας όλα τα ζώα δεν είναι μια υπόθεση ή ένα δίλημμα μα είναι η θλιβερή πραγματικότητα.


Σε μια χώρα που ένα σοκαριστικό ποσοστό ζώων κακοποιείται και υπηρετεί τους ανθρώπους, για να έρθει η αλλαγή πρέπει να αλλάξουν ριζικά πρώτα οι πεποιθήσεις. Και για να αλλάξουν οι πεποιθήσεις πρέπει πρώτα κάποιος να πιστέψει σε αυτή την αλλαγή. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η όποια αλλαγή θα είναι προσωρινή ή ψεύτικη. Χρειάζεται η συνεργασία της Πολιτείας, της Δημοτικής Αρχής, της Αστυνομίας, των Εθελοντών, των Φιλοζωικών και Περιβαλλοντικών Σωματείων, των ΜΜΕ και φυσικά πάνω από όλα η δύναμη της ριζικής αλλαγής της Παιδείας. Η δύναμη της ενότητας όλων εκείνων που συμπονούν και αγαπούν όλα τα ζώα.


Στείρωση, υιοθεσίες, αφύπνιση, ενημέρωση, λίγη τροφή και νερό, ριζική αλλαγή παιδείας στο σχολείο με ένταξη φιλοζωικών μαθημάτων, ισότιμη αντιμετώπιση όλων των ζώων, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση ενηλίκων με μηνύματα κοινωνικού και φιλοζωικού χαρακτήρα, εφαρμογή των νόμων, καταγγελία κάθε κακοποίησης και εγκατάλειψης θα συμβάλουν τα μέγιστα στη ριζική αλλαγή της νοοτροπίας πολλών.
Τα ζώα που γίνονται τροφή μας, ρουχισμός μας, που πέφτουν θύματα των κυνηγών, που γίνονται αντικείμενα πειραμάτων, ως μια από τις πιο ανήθικες πρακτικές του κόσμου μας, είναι σήμερα περίπου 115 εκατομμύρια ετησίως. Ο πόνος πάντως είναι ίδιος για όλα τα πλάσματα. Ποιος μας εγγυάται άλλωστε το μέγεθος του πόνου που νιώθει μια μέλισσα όταν της ξεριζώνουν τα φτερά της ή τον πόνο μιας μύγας, όταν την κλείνουν σε ένα ποτήρι και πεθαίνει από ασφυξία;


Η εποχή που οφείλουμε να αποδεχτούμε τις συνέπειες των πράξεων μας και να νιώθουμε τον αντίκτυπο κάθε πράξης βίας και εξευτελισμού των ζώων, ακόμη και αν δεν βάλαμε για αυτό το ίδιο το χέρι μας, μάλλον έφτασε.
Σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 650 είδη ζώων απειλούνται με εξαφάνιση, ταυρομαχίες συνεχίζουν μια υποτιθέμενη άθλια παράδοση, σαφάρι αφανίζουν άμαχο αθώο ζωικό πληθυσμό, ζωολογικοί κήποι είναι γεμάτοι αθώα πλάσματα που μαραζώνουν και συχνά πεθαίνουν, θαλάσσια πάρκα αιχμαλωτίζουν ζώα μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον.
Η τόσο άσχημη συμπεριφορά μας συχνά απέναντι στα ζώα είναι κυρίως αποτέλεσμα μιας συνήθειας που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και για να αλλάξουμε τις συνήθειές μας, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τις πεποιθήσεις μας. Υπάρχουν θεσμοί που οφείλουμε ολοκληρωτικά να τερματίσουμε και όχι απλά να βελτιώσουμε.


Σε μια γενιά άλλοι θα εξακολουθούν να δρούνε εθελοντικά, άλλοι θα βοηθούν στο μέτρο που μπορούν, άλλοι θα συνεχίσουν να σφυρίζουν αδιάφορα και άλλοι θα καταντήσουν δολοφόνοι. Και κάποιοι θα σηκώσουν το βάρος της μεγάλης αλλαγής και του κτισίματος μιας νέας ζωοφιλικής παιδείας. Και αυτοί είναι  πλέον αρκετοί και έτοιμοι να νικήσουν υπέρ της προάσπισης των δικαιωμάτων όλων των ζώων.


Κάτω από τις σημερινές συνθήκες της ζωής μας ή θα συμβιβαστούμε και θα αράξουμε στους καναπέδες μας κάτω από την «κουβέρτα» και τις δηλώσεις του «έλα μωρέ σιγά, εγώ θα σώσω τον κόσμο;» ή θα επαναστατήσουμε με αγάπη, ειρήνη, ηθική, λογική, ευαισθησία και συναίσθημα. Ίσως να μην τα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις υψηλές προσδοκίες μας και ίσως να χάσουμε το θάρρος μας ή να μην έχουμε τη δύναμη που απαιτείται. Ίσως συχνά να χάνουμε τις ελπίδες μας. Το σημαντικό όμως είναι να μη λυγίσουμε στα εμπόδια και να μη σταματάμε να διεκδικούμε για τα πλάσματα αυτά τον κόσμο που τους αξίζει. Σε κάθε περίπτωση το να φερόμαστε στα ζώα με συμπόνια, κατανόηση και ηθική είναι δείγμα σίγουρα του πολιτισμού μας.


Τα ζώα δεν είναι ικανά μόνα τους να επαναστατήσουν. Αντιθέτως υπομένουν σιωπηρά όλα όσα ο άνθρωπος τους προκαλεί, ένα ον που είναι ικανό πραγματικά να καταστήσει τελικά τον πλανήτη εντελώς ακατάλληλο για όλους. Και η ουσία είναι να αγωνιστούμε με όσα ειρηνικά μέσα διαθέτουμε και να βάλουμε ένα τέλος στην απάνθρωπη μεταχείριση αυτών των τόσο χαρισματικών πλασμάτων που είναι πολύ συχνά υπό την εξουσία μας. Και αυτό όχι επειδή αναγκαζόμαστε από τους «νόμους», αλλά επειδή η στάση μας αναγνωρίζουμε πλέον πως είναι ηθικά αστήριχτη και αδικαιολόγητη! Ανεπίτρεπτη, φασιστική και άκρως ρατσιστική.


Ο σεβασμός σε κάθε ζώο με το οποίο συνυπάρχουμε δεν είναι υπόθεση ατομική του καθενός μας. Είναι θέμα ριζικής αλλαγής της πολιτικής στάσης που οφείλουμε να έχουμε απέναντι σε κάθε συγκάτοικο στον πλανήτη και στο ίδιο το περιβάλλον. Και όταν μας ενώνει η αγάπη για τα ζώα, οι προσωπικές αντιπάθειες, οι εχθρότητες, οι αντιδικίες μα και τίποτα άλλο δεν είναι ικανό να μας χωρίσει.
Κλείνοντας, αυτή η μέρα είναι εδώ να μας υπενθυμίζει πως η δίχως όρια αγάπη και συμπόνια για όλα τα πλάσματα που αναπνέουν και ο αγώνας για την απόκτηση της αρετής της ενσυναίσθησης, της μοναδικής διαδικασίας να μπαίνω στη θέση του άλλου, είναι και η μοναδική ορθή ηθικά συμπεριφορά.
Γιατί οι λέξεις που γράφονται κάθε φορά δεν έχουν σίγουρα τη δύναμη να αλλάξουν τίποτα από μόνες τους, αν οι άνθρωποι δεν τις συνοδεύουν από γενναίες πράξεις που θα δημιουργηθούν από τις μεγαλεπήβολες ιδέες που «γεννούν» όλα εκείνα τα αγνά συναισθήματα που νιώθει κανείς διαβάζοντας αυτές τις ηχηρές λέξεις._

Κατηγορία Γενικά

Σταθερά ανοδικά νούμερα σημειώνει η εφαρμογή της άυλης συνταγογράφησης καθώς οι πολίτες φαίνεται να επιλέγουν, ειδικά αυτήν την περίοδο της πανδημίας και ενόψει των εμβολιασμών, να εξυπηρετηθούν διαδικτυακά προκειμένου να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο συνωστισμού και αναμονής σε ουρές.Ειδικότερα, «ψηφίζουν» την αύλη συνταγογράφηση καθώς ολοένα και περισσότεροι μπαίνουν στο gov.gr και κάνουν εγγραφή για την άυλη συνταγογράφηση, ώστε να λαμβάνουν ηλεκτρονικά στο κινητό ή στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο την συνταγή από τον γιατρό τους. Μάλιστα, τον μήνα Σεπτέμβριο μέχρι τις πρώτες ημέρες Οκτωβρίου ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε. Συγκεκριμένα, στις 6 Σεπτεμβρίου οι πολίτες που δηλώνουν επιθυμία για άυλη συνταγογράφηση είναι 1.034, δέκα μέρες αργότερα στις 16 Σεπτεμβρίου οι νέες εγγραφές για την άυλη συνταγογράφηση αγγίζουν τις 2.563, στις 29 Σεπτεμβρίου 5.458 πολίτες μπαίνουν στο gov.gr και ακολουθούν τα βήματα για την εγγραφή τους για άυλη συνταγογράφηση, ενώ την 1η Οκτωβρίου οι εγγραφές φτάνουν τις 6.029.

 

Όσον αφορά τις συνταγές, στις 6 Σεπτεμβρίου εκδόθηκαν ηλεκτρονικά 1.538, στις 16 Σεπτεμβρίου οι άυλες συνταγές που εκδόθηκαν έφτασαν τις 37.806, στις 29 Σεπτεμβρίου το πλήθος των άυλων συνταγών που εκδόθηκαν είναι 66.773, ενώ την πρώτη μέρα του Οκτωβρίου οι συνταγές που εκδόθηκαν ηλεκτρονικά άγγιξαν τις 74.374.

 

Να αναφέρουμε ότι από την αρχή της λειτουργίας της εφαρμογής της άυλης συνταγογράφησης, η οποία πρόκειται για κοινή πρωτοβουλία υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας, στις 22 Μαρτίου μέχρι σήμερα, οι πολίτες που δήλωσαν ότι θέλουν να λαμβάνουν τις συνταγές τους είτε στο κινητό είτε στο e- mail τους είναι 603.280, ενώ οι άυλες συνταγές που εκδόθηκαν φτάνουν τις 4.301.420.

Να υπενθυμίσουμε ότι η διαδικασία είναι απλή και προσιτή για όλους, καθώς για την ενεργοποίησή της, οι πολίτες πρέπει να μπουν στο gov.gr, να επιλέξουν αρχικά την κατηγορία υπηρεσιών «Υγεία και Πρόνοια» και εν συνεχεία την υποκατηγορία «Φάκελος Υγείας», όπου θα βρουν την εφαρμογή για την άυλη συνταγογράφηση, στην οποία θα εισέλθουν χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους. Στη συνέχεια θα ζητούνται (και θα επιβεβαιώνονται μέσω μηνύματος) ο αριθμός κινητού τηλεφώνου και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάθε πολίτη, ώστε να λαμβάνει τη συνταγή με SMS ή/και e-mail. Ο γιατρός θα μπαίνει στην πλατφόρμα e-prescription.gr, όπου θα καταχωρεί τη συνταγή με τον ίδιο τρόπο που το έκανε μέχρι τώρα. Πλην όμως, όταν πρόκειται για πολίτες που έχουν επιλέξει την άυλη συνταγογράφηση, αντί να την εκτυπώσει θα αποστέλλει τον κωδικό της με SMS ή/και με e-mail. Ταυτόχρονα, η συνταγή θα συσχετίζεται με τον ΑΜΚΑ του ασθενούς. Η εκτέλεση της συνταγής από τον φαρμακοποιό θα γίνεται πάλι μέσω της πλατφόρμας e-prescription.gr μόνο με τον κωδικό που έχει αποσταλεί από το γιατρό στον ασθενή. Σε περίπτωση, δε, που το μήνυμα έχει χαθεί ή για οποιονδήποτε λόγο ο ασθενής δεν έχει πρόσβαση σε αυτό, η συνταγή θα μπορεί να εντοπίζεται και να εκτελείται μέσω του ΑΜΚΑ. Μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί επιτυχώς, ο πολίτης θα ενημερώνεται για αυτό με γραπτό μήνυμα SMS ή/και e-mail.

Κατηγορία Υγεία

Ο νόμος δίνει την δυνατότητα σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ να είναι ανοιχτά ορισμένες από τις Κυριακές του χρόνου. Παρακάτω μπορείτε να δείτε ποιες Κυριακές είναι αυτές.

Ανοιχτά μαγαζιά και σούπερ μάρκετ τις Κυριακές του 2020 επιτρέπει ο νόμος 4177/2013.

Με βάση τις προβλέψεις της σχετικές νομοθεσίας, τα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά τις εξής Κυριακές του 2020:

19 Ιανουαρίου 2020

12 Απριλίου 2020

3 Μαΐου 2020

19 Ιουλίου 2020

1 Νοεμβρίου 2020

13 Δεκεμβρίου 2020

20 Δεκεμβρίου 2020

27 Δεκεμβρίου 2020

Η επόμενη Κυριακή που είναι ανοιχτά τα μαγαζιά είναι την 1η Νοεμβρίου.

Κατηγορία Γενικά

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας