alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μαζική και δυναμική εκδήλωση της λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών που έλαβε χώρα στην ελληνική επικράτεια τον Νοέμβριο του 1973. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές και σπουδαστές και η οποία κλιμακώθηκε σε αντιχουντική εξέγερση, καταλήγοντας σε αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, ύστερα από μια σειρά γεγονότων αρχής γενομένης με την είσοδο άρματος μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου και την επαναφορά σε ισχύ του σχετικού στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε τις συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

 

Χρονικό-Αίτια

 

Η Ελλάδα βρισκόταν από τις 21 Απριλίου 1967 υπό τη διακυβέρνηση του στρατού, καθεστώς που είχε καταργήσει τις ατομικές ελευθερίες, είχε διαλύσει τα πολιτικά κόμματα και είχε εξορίσει, φυλακίσει και βασανίσει πολιτικούς και πολίτες με κριτήριο τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

Το 1973 βρίσκει τον πραξικοπηματία πρωθυπουργό της χώρας Γεώργιο Παπαδόπουλο, να έχει ξεκινήσει μια διαδικασία φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος, η οποία συμπεριλάμβανε την αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων και την μερική άρση της λογοκρισίας, καθώς και υποσχέσεις για νέο σύνταγμα και εκλογές στις 10 Φεβρουαρίου 1974 για επιστροφή σε πολιτική διακυβέρνηση. Στελέχη της αντιπολίτευσης, μπόρεσαν έτσι να ξεκινήσουν πολιτική δράση ενάντια της χούντας.

Η χούντα, στην προσπάθειά της να ελέγξει κάθε πλευρά της πολιτικής, είχε αναμιχθεί στον φοιτητικό συνδικαλισμό από το 1967, απαγορεύοντας τις φοιτητικές εκλογές στα πανεπιστήμια, στρατολογώντας υποχρεωτικά τους φοιτητές και επιβάλλοντας μη εκλεγμένους ηγέτες των φοιτητικών συλλόγων στην Eθνική Φοιτητική Ένωση Eλλάδας (ΕΦΕΕ). Αυτές οι ενέργειες δημιούργησαν έντονα αντιδικτατορικά αισθήματα στους φοιτητές, όπως τον φοιτητή Γεωλογίας Κώστα Γεωργάκη, ο οποίος αυτοπυρπολήθηκε δημόσια το 1970 στην Γένοβα της Ιταλίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στη χούντα. Με αυτή την εξαίρεση, η πρώτη μαζική δημόσια εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στη χούντα ήρθε από τους φοιτητές στις 21 Φεβρουαρίου 1973.

Οι αναταραχές ξεκίνησαν λίγο νωρίτερα, στις 5 Φεβρουαρίου, όταν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματά τους. Στις 13 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε διαδήλωση μέσα στο Πολυτεχνείο και η χούντα παραβίασε το πανεπιστημιακό άσυλο, δίνοντας εντολή στην αστυνομία να επέμβει. Έντεκα φοιτητές συλλήφθηκαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη. Με αφορμή αυτά τα γεγονότα, στις 21 Φεβρουαρίου, περίπου τρεις με τέσσερις χιλιάδες φοιτητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέλαβαν το κτίριο της σχολής στο κέντρο της Αθήνας επί της οδού Σόλωνος, ζητώντας ανάκληση του νόμου 1347 που επέβαλε την στράτευση «αντιδραστικών νέων», καθώς 88 συμφοιτητές τους είχαν ήδη στρατολογηθεί με τη βία. Από την ταράτσα του κτιρίου απαγγέλλουν τον ακόλουθο όρκο: «Εμείς οι φοιτηταί των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ορκιζόμαστε στο όνομα της ελευθερίας να αγωνισθούμε μέχρι τέλους για την κατοχύρωση: α) των ακαδημαϊκών ελευθεριών, β)του πανεπιστημιακού ασύλου, γ) της ανακλήσεως όλων των καταπιεστικών νόμων και διαταγμάτων». Η αστυνομία έλαβε εντολή να επέμβει και πολλοί φοιτητές σε γύρω δρόμους υπέστησαν αστυνομική βία, χωρίς όμως τελικά να παραβιαστεί το πανεπιστημιακό άσυλο. Τα γεγονότα στη Νομική αναφέρονται συχνά ως προάγγελος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η εξέγερση των φοιτητών επηρεάστηκε επίσης σημαντικά και από τα νεανικά κινήματα της δεκαετίας του '60, και ειδικά από τα γεγονότα του Μάη του '68.

 

 

Τα γεγονότα

 

Στις 14 Νοεμβρίου 1973 φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και ξεκίνησαν διαδηλώσεις εναντίον του βάναυσου στρατιωτικού καθεστώτος. Οι φοιτητές που αυτοαποκαλούνταν «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», οχυρώθηκαν μέσα στο κτίριο της σχολής επί της οδού Πατησίων και ξεκίνησαν τη λειτουργία του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου. Ο πομπός κατασκευάστηκε μέσα σε λίγες ώρες στα εργαστήρια της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από τον Γιώργο Κυρλάκη. Το, πλέον ιστορικό, μήνυμά τους ήταν: «Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία». Εκφωνητές του σταθμού ήταν η Μαρία Δαμανάκη, ο Δημήτρης Παπαχρήστος και ο Μίλτος Χαραλαμπίδης. Το πρώτο βράδυ της κατάληψης του Πολυτεχνείου μια ομάδα περίπου εκατό χουντικών νεολαίων της οργάνωσης Κόμμα 4ης Αυγούστου του Κώστα Πλεύρη μαζί με ασφαλίτες και παρακρατικούς αποφάσισαν να οργανώσουν εισβολή στο Πολυτεχνείο, αλλά ελλείψει σχεδιασμού και ηγεσίας περιορίστηκαν στην παρεμπόδιση της τροφοδοσίας των φοιτητών από εξωτερικές ομάδες περιφρούρησης.

 

Οι διαδηλώσεις, τα συλλαλητήρια και οι εκδηλώσεις ενάντια στο καθεστώς της Χούντας αυξήθηκαν. Κυρίως στην Αθήνα αλλά και σε σημεία της επαρχίας δημιουργήθηκαν συνθήκες εξέγερσης. Από τις 14 Νοεμβρίου μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου (και πιο περιορισμένα μέχρι τις 18 Νοεμβρίου) στήθηκαν οδοφράγματα και διεξήχθησαν οδομαχίες μεταξύ εξεγερμένων και αστυνομίας.

Τη νύχτα της 16ης Νοεμβρίου η ίδια ομάδα νεολαίων του Κ4Α που είχε συγκεντρωθεί το πρώτο βράδυ, μεταξύ των οποίων φέρεται να συμμετείχε και ο - χρόνια αργότερα - αρχηγός και ιδρυτής της Χρυσής Αυγής, δεκαεξάχρονος έφηβος τότε, Νίκος Μιχαλολιάκος, εκτός όσων είχαν αποφασίσει να συνδράμουν τις δυνάμεις καταστολής, όπως ο Ηλίας Τσιαπούρης, που μαζί με άλλους παρακρατικούς κατηγορήθηκε ότι πυροβολούσε διαδηλωτές από την ταράτσα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της οργάνωσης, στη διασταύρωση των οδών Μπουμπουλίνας και Αλεξάνδρας. Διασκορπίστηκαν, ωστόσο, μετά την επίθεση ενός αγήματος αστυνομικών που δεν αντιλήφθηκε την ταυτότητά τους.

 

 

Στις 3 π.μ. της 17ης Νοεμβρίου, και ενώ οι διαπραγματεύσεις για ασφαλή αποχώρηση των φοιτητών από το χώρο του Πολυτεχνείου βρίσκονταν σε εξέλιξη, αποφασίστηκε από την μεταβατική κυβέρνηση η επέμβαση του στρατού και ένα από τα τρία άρματα που είχαν παραταχθεί έξω από τη σχολή, γκρέμισε την κεντρική πύλη. Κατά την είσοδο του άρματος, υποστηρίζεται η φήμη, χωρίς να έχει αποδειχθεί, ότι συνεθλίβησαν 2–3 φοιτητές που βρίσκονται πίσω από την πύλη (γεγονός «λίαν πιθανό αλλά ανεπιβεβαίωτο» σύμφωνα με το πόρισμα του εισαγγελέα Τσεβά).[9] Επίσης, από τα συντρίμμια τραυματίστηκε σοβαρά, με συντριπτικά κατάγματα στα πόδια, η φοιτήτρια Πέπη Ρηγοπούλου.[10] Ο σταθμός του Πολυτεχνείου έκανε εκκλήσεις στους στρατιώτες να αψηφήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους και στη συνέχεια ο εκφωνητής απήγγειλε τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο. Η μετάδοση συνεχίστηκε ακόμα και μετά την είσοδο του άρματος στον χώρο της σχολής. Οι φοιτητές που είχαν παραμείνει στο Πολυτεχνείο, μαζεύτηκαν στο κεντρικό προαύλιο, ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο. Η πτώση της πύλης ακολουθήθηκε από την είσοδο μιας μονάδας ενόπλων στρατιωτών των ΛΟΚ που οδήγησαν τους φοιτητές, χωρίς βια, έξω από το Πολυτεχνείο, μέσω της πύλης της οδού Στουρνάρη. Οι αστυνομικές δυνάμεις που περίμεναν στα δυο πεζοδρόμια της Στουρνάρη επιτέθηκαν στους φοιτητές, την έξοδο των οποίων αποφασίζουν (σύμφωνα και με το πόρισμα του εισαγγελέα Τσεβά) να περιφρουρήσουν κάποιοι από τους στρατιώτες, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις επενέβησαν και εναντίον των αστυνομικών που βιαιοπραγούσαν στους φοιτητές. Πολλοί φοιτητές βρήκαν καταφύγιο σε γειτονικές πολυκατοικίες. Ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας άνοιξαν πυρ από γειτονικές ταράτσες, ενώ άνδρες της ΚΥΠ καταδίωξαν τους εξεγερθέντες. Οι εκφωνητές του σταθμού του Πολυτεχνείου παρέμειναν στο πόστο τους και συνέχισαν να εκπέμπουν για 40 λεπτά μετά την έξοδο, οπότε συνελήφθησαν.

 

Οι νεκροί του Πολυτεχνείου

 

Η πρώτη λίστα με τους καταγεγραμμένους νεκρούς της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όπως δόθηκε σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε ο υφυπουργός της Χούντας Σπύρος Ζουρνατζής στις 19 Νοεμβρίου 1973, από τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Δημήτρη Καψάσκη. Αναφέρονται τα ονόματα των νεκρών που είχαν νεκροτομηθεί ως το απόγευμα της Κυριακής 18 Νοεμβρίου 1973.

Στρατιώτες και αστυνομικοί έβαλαν με πραγματικά πυρά κατά πολιτών μέχρι και την επόμενη μέρα, με συνέπεια αρκετούς θανάτους στον χώρο γύρω από το Πολυτεχνείο, αλλά και στην υπόλοιπη Αθήνα. Η πρώτη επίσημη καταγραφή τον Οκτώβριο του 1974, από τον εισαγγελέα Δημήτρη Τσεβά, εντόπισε 18 επίσημους ή πλήρως βεβαιωθέντες νεκρούς και 16 άγνωστους «βασίμως προκύπτοντες».[9] Ένα χρόνο αργότερα ο αντιεισαγγελέας εφετών Ιωάννης Ζαγκίνης έκανε λόγο για 23 νεκρούς, ενώ κατά τη διάρκεια της δίκης που ακολούθησε προστέθηκε ακόμη ένας. Οι πρώτες δημοσιογραφικές προσπάθειες για την καταγραφή των γεγονότων μιλούσαν για 59 νεκρούς ή και 79 θύματα, με βάση τον κατάλογο Γεωργούλα. Σύμφωνα με έρευνα του Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λεωνίδα Καλλιβρετάκη το 2003, ο αριθμός των επωνύμων νεκρών ανέρχονταν σε 24, ενώ αυτός των νεκρών αγνώστων στοιχείων σε 16.

Ο Χρήστος Λάζος υποστήριξε ότι οι νεκροί είναι 83 και ίσως περισσότεροι. Ανάμεσά τους ο 19χρονος Μιχάλης Μυρογιάννης, ο μαθητής λυκείου Διομήδης Κομνηνός καθώς και ένα πεντάχρονο αγόρι που σκοτώθηκε από πυροβόλο όπλο στρατιώτη στην περιοχή του Ζωγράφου. Κατά τη δίκη των υπευθύνων της χούντας υπήρξαν μαρτυρίες για τον θάνατο πολλών πολιτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Τέλος χιλιάδες σύμφωνα με εκτιμήσεις ήταν οι τραυματίες πολίτες.

 

Η δίκη για τα γεγονότα

Στις 30 Δεκεμβρίου του 1975 και μετά από ακροαματική διαδικασία 2,5 μηνών και διάσκεψη 6 ημερών ενώπιον του πενταμελούς εφετείου Αθηνών, εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου το οποίο κήρυξε ένοχους τους 20 από τους 32 κατηγορούμενους, αθωώνοντας 12. Οι κύριες ποινές που επιβλήθηκαν ήταν:

Δημήτριος Ιωαννίδης (αρχηγός της ΕΣΑ την περίοδο της εξέγερσης): 7 φορές ισόβια για ηθική αυτουργία σε 7 ανθρωποκτονίες από πρόθεση και 25 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση για ηθική αυτουργία σε 38 απόπειρες ανθρωποκτονιών και πρόκληση διάπραξης κακουργημάτων, καθώς και διαρκής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
Γεώργιος Παπαδόπουλος (εν ενεργεία δικτάτορας την περίοδο της εξέγερσης): 25 χρόνια κάθειρξη για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονίες από πρόθεση και απόπειρες ανθρωποκτονιών, καθώς και δεκαετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
Σταύρος Βαρνάβας (αντιστράτηγος Ε.Α.): 3 φορές ισόβια για ηθική αυτουργία σε 3 ανθρωποκτονίες από πρόθεση και 25 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση για ηθική αυτουργία σε 17 απόπειρες ανθρωποκτονιών και πρόκληση διάπραξης κακουργημάτων, καθώς και διαρκής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
Νικόλαος Ντερτιλής (ταξίαρχος Ε.Α.): ισόβια κάθειρξη και διαρκής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για ανθρωποκτονία από πρόθεση του διερχόμενου Μιχαήλ Μυρογιάννη.
Άλλοι τέσσερις ανώτατοι αξιωματικοί σε 25 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση για ηθική αυτουργία σε συνολικά 12 ανθρωποκτονίες και 56 απόπειρες ανθρωποκτονιών, καθώς και δεκαετής στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
Άλλοι 12 κατηγορούμενοι σε μικρότερες ποινές, από 5 μήνες έως 10 χρόνια κάθειρξη για διάφορες κατηγορίες, κυρίως για ηθική αυτουργία σε επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Οι ποινές κάτω του ενός έτους, ήταν εξαγοράσιμες.

 

Συνέπειες - απόηχος

 

Η αιματηρή καταστολή της εξέγερσης, που –όπως προκύπτει από την επισκόπηση του καταλόγου των καταγεγραμμένων νεκρών– χαρακτηρίσθηκε από δολοφονίες πολιτών ακόμη και δυο μέρες μετά τη στιγμή της εισόδου του τανκ στον περίβολο του Πολυτεχνείου, με κύρια αιτία την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου υπήρξαν σταθμός στη διαμόρφωση της ταυτότητας της σύγχρονης ελληνικής Αριστεράς, από την οποία θεωρούνται ως κορυφαία εκδήλωση αυθόρμητης εξέγερσης, αντιαυταρχισμού.

Ο επίσημος εορτασμός της επετείου της εξέγερσης κάθε 17η Νοεμβρίου καθιερώθηκε το 1981, από την τότε νεοεκλεγείσα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

 

www.wikipedia.gr

Ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου θα είναι φέτος διαφορετικός, καθώς η πανδημική κρίση μας καλεί να μάθουμε να τιμούμε διαφορετικά όλα τα χρονολογικά και ιστορικά γεγονότα, που καθόρισαν την κοινή μας μοίρα και διαμόρφωσαν την ταυτότητα μας ως σύγχρονων Ελλήνων.Οιεκδηλώσεις αναστέλλονται, η ιστορική μας μνήμη όχι.


Με μια νέα πνευματικότητα, ίσως περισσότερο ουσιαστική, θα γιορτάσουμε μια σπουδαία στιγμή της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας, μιας δημοκρατίας που επούλωσε αργά τα τραύματα της από τη δικτατορία, παρέμεινε όμως όρθια, άντεξεκαιδυνάμωσε μέσα στο χρόνο.


Οι συμβολισμοί του Πολυτεχνείου, παραμένουν ζωντανοί και επίκαιροι, εμπνέοντας μας για την ελευθερία και την αξία της δημοκρατίας. Μας επισημαίνουν ταυτόχρονα την αξία της νέας γενιάς, η οποία κατά την περίοδο της δικτατορίας, με αυταπάρνηση και αγωνιστικότητα τάχθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

 

Κατά τον ίδιο τρόπο, κι εμείς με τη σειρά μας οφείλουμε να φανούμε αντάξιοι του ηρωισμού και της αγωνιστικότητας της, και να καλλιεργήσουμεστις δικές μας νέες γενιές τους σπόρους της εθνικής αλληλεγγύης, της ισονομίας, της δικαιοσύνης, έτσι ώστε να περιφρουρείται όχι μόνο η δημοκρατία, αλλά και τα όνειρα τους για ένα καλύτερο μέλλον.

Η φετινή́ επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν είναι σαν τις προηγούμενες. Η πανδημία και το lockdown αλλάζουν εκ των πραγμάτων τον τρόπο που θα τιμήσουμε φέτος μια από τις κορυφαίες στιγμές της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας.


Η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την πανδημία συνεχίζει τον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό της κατήφορο. Επιβάλλοντας την τακτική της "πολιτικής πυγμής", καταπατά συνταγματικά δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών, πυροδοτώντας κοινωνική και πολιτική πόλωση.


Ο αγώνας των φοιτητών για Παιδεία, Ελευθερία και Κοινωνική Δικαιοσύνη αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία του τόπου μας. Όσο κι αν προσπαθήσει η ΝΔ να μειώσει τον γιορτασμό́ του Πολυτεχνείου, το μήνυμα των εξεγερμένων φοιτητών παραμένει επίκαιρο.


Ο λαός μας θα συνεχίσει να τιμά και με τις νέες αυτές συνθήκες την εξέγερση και τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, ιδίως σήμερα που ξαναζούμε την άνοδο του πολιτικού αυταρχισμού.

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός σήμερα Τρίτη 17 Νοεμβρίου, αρχικά από τα δυτικά - Δείτε την πρόγνωση του καιρού μέχρι το Σάββατο 21 Νοεμβρίου.

Ο καιρός σήμερα

Τοπικές βροχές στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, εκτός της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στο βόρειο Ιόνιο, όπου πιθανώς τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους έντονα.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια.

Τοπικές ομίχλες στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 5, στο βόρειο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

 

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την Τρίτη 17 Νοεμβρίου


ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Θράκη αίθριος και από το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Στη Μακεδονία λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 2 με 4 και από το απόγευμα στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές κυρίως στα νησιά του Ιονίου, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές στο βόρειο Ιόνιο.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο βόρειο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και βαθμιαία νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν σποραδικές βροχές στα δυτικά τμήματα.
Άνεμοι: Στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στις νοτιότερες περιοχές των Δωδεκανήσων.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

 

Ο καιρός την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου

 

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στην περιοχή του Καστελλόριζου πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια - παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα στο Ιόνιο, την κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, από τις απογευματινές ώρες όμως στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και τη Θράκης από τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι στα βόρεια από το απόγευμα σε ανατολικούς βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και γρήγορα στο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά.

 

Η πρόγνωση του καιρού τις επόμενες μέρες

 

ΠΕΜΠΤΗ 19-11-2020


Στα βόρεια νεφώσεις με βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις που βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, που πιθανώς στα νησιά του Ιονίου (εκτός της Κέρκυρας), τα ηπειρωτικά και τις Σποράδες να είναι κατά διαστήματα ισχυρές.
Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6, στα πελάγη τοπικά 7 και στο βόρειο Αιγαίο 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20-11-2020
Στα βόρεια νεφώσεις με ασθενείς βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα νότια καταιγίδες, που πιθανώς στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα να είναι κατά διαστήματα ισχυρές.
Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα πελάγη πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 21-11-2020


Στα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες, που βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα ενταθούν και τις βραδινές ώρες θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5, βαθμιαία 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Κατηγορία Γενικά

Μέχρι το επόμενο σαββατοκύριακο αναμένεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ που θα υποδειχθεί τις αιτήσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών για τα κρατικά δάνεια άνω του 1 δις ευρώ, που θα δοθούν μεσώ της επιστρεπτέας προκαταβολής 4.

Αυτό προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ τονίζοντας ότι ο στόχος είναι το μεγαλύτερο μέρος των εκταμιεύσεων να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Υπολογίζεται δε ότι οι δικαιούχοι θα φτάσουν τους 150.000.

Μάλιστα πληροφορίες από υψηλόβαθμος στέλεχος του υπ. Οικονομικών παραπέμπουν σε απευθείας εκταμιεύσεις των ποσών στους δικαιούχους με την κατάθεση της δήλωσης ενδιαφέροντος θα παίρνουν. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους σχεδιασμούς που έχει κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης με τον ίδιο τρόπο θα ενεργοποιηθεί και η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 τον Δεκέμβριο με τις πληρωμές να γίνονται στην ουσία σε πραγματικό χρόνο.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας εν όψει κατάθεσης του προϋπολογισμού θα ληφθούν και επιπλέον μέτρα στήριξης της οικονομίας τα οποία θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων και πρόσθετη χρηματοδότησης για επόμενους γύρους επιστρεπτέας προκαταβολής. Συμπλήρωσε δε ότι το αποθεματικό του προϋπολογισμούς. θα αυξηθεί σημαντικά για να υπάρξει κάλυψη σε περίπτωση εκτάκτων και απρόβλεπτων δαπανών με χρονική προβολή μέχρι και τον ερχόμενο Απρίλιο.

Σε σχέση με την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 όπως αναφέρεται αυτή θα αφορά πληττόμενους βάσει στοιχείων τζίρου για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ( με βάση ενεργό ΚΑΔ στις 5/11/2020), που δεν μπήκαν σε αδράνεια ή σε πτώχευση.

Προϋπόθεση που τίθεται για τα τουλάχιστον να έχει καταγραφεί φέτος τζίρος 300 ευρώ τουλάχιστον. Για τους πληττόμενους απαιτείται και πτώση τζίρου 20%, με βάση τα στοιχεία που θα δηλώσουν πριν κάνουν την αίτηση στο aade.gr/mybusinesssupport.

Για πρώτη φορά δικαιούνται Επιστρεπτέα και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενο και ταμειακή μηχανή. Τους χορηγούνται 1.000 ευρώ ενώ 2.000 ευρώ και άνω θα λάβουν όσοι έκλεισαν με κρατική εντολή.
Αναλυτικά με βάση την απόφαση οι ενδιαφερόμενοι, εφόσον καλύπτουν τα κριτήρια χορήγησης επιστρεπτέας προκαταβολής, θα λάβουν τουλάχιστον:

· 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που δεν απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,

· 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έναν (1) έως πέντε (5) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,

· 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έξι (6) έως είκοσι (20) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,

15.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν είκοσι ένα (21) έως πενήντα (50) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,

· 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των πενήντα (50) εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

· Για τις λοιπές επιχειρήσεις, η ενίσχυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 1.000 ευρώ.

· Τα ανώτερα όρια ενισχύσεων ορίζονται στις 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και στις 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των 250 ατόμων κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2020. Για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, το ανώτατο ύψος ενίσχυσης ανά επιχείρηση δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής το ποσό των 100.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport», η οποία αποτελεί εφαρμογή του Ο.Π.Σ. TAXISnet της ΑΑΔΕ.

Όπως είχε ανακοινωθεί από το οικονομικό επιτελείο, το 50% του ποσού της ενίσχυσης που θα λάβουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, στο πλαίσιο του τέταρτου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής, δεν επιστρέφεται υπό τον όρο διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης έως την 31η Μαρτίου 2021.

Για το χρονικό διάστημα έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων.

Το 50% δεν επιστρέφεται στο δημόσιο, με τον όρο όμως της διατήρησης ίδιου αριθμού εργαζομένων στις επιχειρήσεις με προσωπικό , έως τον Μάρτιο του 2021. Το υπόλοιπο 50% προβλέπεται να επιστραφεί σε 40 δόσεις από 2022 έως 2025, με άτοκη περίοδο χάριτος έως Δεκέμβριο του 2021 και ετήσιο επιτόκιο 7,4% από το 2022.Η ένταξη εξαρτάται από τον ΚΑΔ που ήταν ενεργός στις 5 Νοεμβρίου 2020. Αν και η απόφαση υπεγράφη την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, στον κατάλογο (ο οποίος παρατίθεται και στο τέλος του άρθρου) πρόλαβαν και προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων που έκλεισαν εχθές Σάββατο με κρατική εντολή, όπως ιδιωτικά δημοτικά εκπαιδευτήρια, βρεφονηπιακοί και νηπιαγωγεία

 

πηγή: reporter.gr

Κατηγορία Οικονομία

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 76.403 και των νεκρών 1.165

Στα 2.198 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 76.403, εκ των οποίων το 53.9% άνδρες. Τα 4.675 (6.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 19.638 (25.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα 400 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 126 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Την ίδια ώρα 383 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 59 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.165 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 473 (40.6%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφεται για ακόμα ένα 24ωρο σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου, σε 24 ώρες καταγράφηκαν 492 κρούσματα στην Αττική και 491 στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα τριψήφιος αριθμός καταγράφηκε και στην Πέλλα με 122 καθώς και στη Δράμα με 147.

Αναλυτικότερα η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:

• 21 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

• 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

• 492 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

• 491 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

• 25 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας

• 30 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

• 38 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

• 147 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

• 52 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

38 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

• 28 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

• 48 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

• 27 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

• 13 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

• 18 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

• 37 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

• 110 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

• 45 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

• 13 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

• 122 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

• 66 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

• 105 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

• 37 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

• 29 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

29 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Κατηγορία Υγεία
Καλημέρα!!! Πάντα με καινούρια πιάτα κοντά σας...
Έτσι και σήμερα   
 
Κατηγορία Επιχειρείν

Η Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως Επικεφαλής έξι Κοινωνικών Συμπράξεων και οι Δήμοι – Εταίροι τους, στα πλαίσια υλοποίησης του Ε.Π. ΤΕΒΑ, προχωράνε παράλληλα με τις επιτυχείς διανομές Τροφίμων και στη διενέργεια Συνοδευτικών Δράσεων και προσκαλούν όλους τους ωφελούμενούς του Ε.Π. ΤΕΒΑ να συμμετάσχουν σε αυτές.

Θα πραγματοποιηθούν συνολικά πέντε ομάδες Συνοδευτικών Δράσεων, σε όλους τους Δήμους και σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες των Π.Ε Δυτ. Θεσσαλονίκης, Π.Ε. Κιλκίς, Π.Ε. Πέλλας, Π.Ε. Χαλκιδικής, Π.Ε. Σερρών και Π.Ε. Ημαθίας, με κάθε μία από αυτές τις ομάδες να περιλαμβάνει ένα πλέγμα δράσεων όπως, ημερίδες, επιτόπιες ενημερώσεις, προβολές ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού οπτικοαουστικού υλικού, καθώς και παράλληλη τηλεφωνική υποστήριξη τους σε σχετικά θέματα που τους απασχολούν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις και τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την πρόληψη και για τη μη εξάπλωση του ιού της Πανδημίας COVID-19 οι προαναφερθείσες δράσεις θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις και παρουσιάσεις των Συνοδευτικών Δράσεων με την μορφή Διαδικτυακής παρουσίασης μέσω 3 διαδικτυακών καναλιών εκπομπής.

Πιο συγκεκριμένα:

Πλατφόρμα ZOOM – Απαιτείται ο ωφελούμενος να κατεβάσει ή να έχει την εφαρμογή. Ο χρήστης λαμβάνει ένα link και χωρίς εγγραφή μπορεί να παρακολουθήσει την εκδήλωση. Πρόκειται για το πιο διαδραστικό τρόπο παρουσίασης καθώς το κοινό μπορεί να συνομιλήσει απευθείας στον ομιλητή για οποιοδήποτε θέμα τον ενδιαφέρει και τον απασχολεί.

Livestreaming από το Facebook – Απαιτείται ο ωφελούμενος να έχει και να είναι γραμμένος στην εν λόγω εφαρμογή. Οι ωφελούμενοι θα μπορούν να επικοινωνούν γραπτώς κατά την ώρα της εκδήλωσης. Ο χρήστης θα ενημερωθεί για τη μέρα και την ώρα που θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση κάνοντας απλώς Like.

Livestreaming από Instagram – Απαιτείται ο ωφελούμενος να έχει και να είναι γραμμένος στην εφαρμογή. Οι ωφελούμενοι θα μπορούν να επικοινωνούν γραπτώς κατά την ώρα της εκδήλωσης. Ο χρήστης θα ενημερωθεί για τη μέρα και την ώρα που θα μπει κάνοντας απλώς Like.

Οι ωφελούμενοι κατά περιοχές θα ενημερώνονται ανάλογα για την ακριβή ώρα διεξαγωγής των διαδικτυακών εκδηλώσεων των Συνοδευτικών Δράσεων.

Πιο αναλυτικά οι πέντε Ομάδες Συνοδευτικών Δράσεων αφορούν:

ΟΜΑΔΑ 1. Πρόληψη & Συμβουλές υγείας, ατομικής υγιεινής και υγιεινής διατροφής, για ενήλικες και παιδιά.

Το αντικείμενο της συγκεκριμένης Συνοδευτικής Δράσης είναι η παροχή Υπηρεσιών Πρόληψης και Συμβουλές Υγείας, ατομικής υγιεινής και υγιεινής διατροφής, για ενήλικες και παιδιά. Σκοπός του παρόντος έργου είναι η ενίσχυση και ενημέρωση των ωφελουμένων μέσω συμβουλών υγείας και πρόληψης, της ατομικής υγιεινής και της υγιεινής διατροφής, μιας και οι συνθήκες διαβίωσης τους ή και πρόσβασης τους σε βασικές αρχές και συμβουλές πρόληψης υγείας πολλές φορές δεν τους το επιτρέπουν, ιδίως πια και με την ύπαρξη της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού.

Στις ημερίδες αυτές ειδικοί επιστήμονες θα παρουσιάσουν και θα ενημερώσουν τους ωφελούμενους του ΕΠ ΤΕΒΑ, σχετικά με θέματα που αφορούν τη διατροφή τους και την ατομική τους υγιεινή, αλλά και θα απαντήσουν σε σχετικά ερωτήματα των ωφελουμένων μέσω διαλόγου και συζήτησης.

Δράση 2: Μία Εκδήλωση επιτόπια δράση κινητής μονάδας ενημέρωσης σε κάθε Δημοτική Ενότητα (Διαδικτυακά)

Στις επιτόπιες δράσεις οι ειδικοί επιστήμονες του κλάδου της υγείας θα πραγματοποιούν επιτόπια ενημέρωση πάνω σε θέματα υγείας, ατομικής υγιεινής και υγιεινής διατροφής με τον απαραίτητο εξοπλισμό, προς τους ωφελούμενους του ΕΠ ΤΕΒΑ.

Δράση 3: Λειτουργία Τηλεφωνικού Κέντρου για συμβουλές από ειδικούς επιστήμονες υγείας

Στην συγκεκριμένη δράση θα λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο θα είναι στελεχωμένο από μία ομάδα ειδικών επιστημόνων υγείας, για παροχή συμβουλών σχετικά με θέματα υγείας, ατομικής υγιεινής και υγιεινής διατροφής που θα απευθύνεται σε όλους τους ωφελούμενους του ΕΠ ΤΕΒΑ.

ΟΜΑΔΑ 2. Υπηρεσίες κοινωνικοποίησης παιδιών και υλοποίηση πολιτιστικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων απασχόλησης για παιδιά.

Η συγκεκριμένη Συνοδευτική Δράσης έχει ως αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών κοινωνικοποίησης παιδιών και την υλοποίηση πολιτιστικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων απασχόλησης για παιδιά και ενήλικες γονείς των ωφελούμενων παιδιών. Οι δράσεις κοινωνικοποίησης και ψυχαγωγίας, θα πραγματοποιούνται μέσα από συμβουλευτική, παιχνίδια όπως και βιωματικά καλλιτεχνικά εργαστήρια, για τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, κατά τόπους με τη λειτουργία κινητής μονάδας. Στόχος είναι η ενημέρωση σχετικά με πρακτικές κοινωνικοποίησης των παιδιών, καθώς και η παράλληλη ενημέρωση των παιδιών και των γονιών τους για την σημασία της.

Δράση 1: Μία Εκδήλωση - ημερίδα σε κάθε Δήμο / Εταίρο (Διαδικτυακά)

Στις ημερίδες αυτές ειδικοί επιστήμονες θα παρουσιάσουν και θα ενημερώσουν τους ωφελούμενους του ΕΠ ΤΕΒΑ, σχετικά με θέματα που αφορούν την κοινωνικοποίηση παιδιών καθώς και την υλοποίηση διάφορων πολιτιστικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων απασχόλησης για παιδιά .Επίσης, θα απαντήσουν σε σχετικά ερωτήματα των ωφελουμένων μέσω διαλόγου και συζήτησης.

Δράση 2: Μία Εκδήλωση επιτόπιας δράσης κινητής μονάδας ενημέρωσης σε κάθε Δημοτική Ενότητα (Διαδικτυακά)

Στις επιτόπιες δράσεις οι ειδικοί επιστήμονες θα πραγματοποιούν επιτόπια ενημέρωση πάνω σε θέματα κοινωνικοποίησης παιδιών προς τους ωφελούμενους του ΕΠ ΤΕΒΑ. Ακόμη, θα λάβουν μέρος παιχνίδια και βιωματικά καλλιτεχνικά εργαστήρια, για τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας προς ενίσχυση της κοινωνικοποίησής τους.

ΟΜΑΔΑ 3. Συμβουλευτική – παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης για ενήλικες και παιδιά.

Η Συνοδευτική Δράση αφορά την ενημέρωση και την συμμετοχή σε συμβουλευτικές διαδικασίες των δικαιούχων του ΕΠ ΤΕΒΑ, στο πλαίσιο ψυχοκοινωνικής στήριξης για την επίτευξη ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης ενηλίκων, εφήβων και παιδιών, με στόχο την κατανόηση των προβλημάτων και των παραγόντων που τους επηρεάζουν, συμβάλλοντας στην βελτίωση της ψυχικής υγείας τους και στην ομαλή ένταξή τους στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Επίκεντρο θα αποτελέσει η αντιμετώπιση σοβαρών κινδύνων, όπως αυτών του κοινωνικού αποκλεισμού και των δυσμενών συνθηκών διαβίωσης.

Δράση 1: Μία Εκδήλωση ημερίδα σε κάθε Δήμο / Εταίρο (Διαδικτυακά)

Στις ημερίδες ειδικοί επιστήμονες θα παρουσιάσουν και θα ενημερώσουν τους ωφελούμενους του ΕΠ ΤΕΒΑ, σχετικά με θέματα ψυχοκοινωνικής στήριξης και επίτευξης ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης ενηλίκων, εφήβων και παιδιών στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, συμβάλλοντας στην βελτίωση της ψυχικής υγείας τους. Επίσης, θα απαντήσουν σε σχετικά ερωτήματα των ωφελουμένων μέσω διαλόγου και συζήτησης.

Δράση 2: Μία Εκδήλωση επιτόπια δράση κινητής μονάδας ενημέρωσης σε κάθε Δημοτική Ενότητα (Διαδικτυακά)

Στις επιτόπιες δράσεις οι ειδικοί επιστήμονες θα πραγματοποιούν επιτόπια ενημέρωση πάνω σε θέματα ψυχοκοινωνικής στήριξης προς τους ωφελούμενους του ΕΠ ΤΕΒΑ, με στόχο την ενδυνάμωσή τους και την ομαλή τους ένταξη στο κοινωνικό περιβάλλον.

Δράση 3: Λειτουργία Τηλεφωνικού Κέντρου για συμβουλές από ειδικούς επιστήμονες υγείας

Στην συγκεκριμένη δράση θα λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο, στελεχωμένο από μία ομάδα ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι θα παρέχουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη και συμβουλές ενδυνάμωσης προς όλους τους ωφελούμενους του ΕΠ ΤΕΒΑ, με στόχο την ομαλή κοινωνική τους ένταξη.

ΟΜΑΔΑ 4. Συμβουλευτική για την διαχείριση του οικογενειακού προϋπολογισμού για ενήλικες και παιδιά.

Η συγκεκριμένη δράση επικεντρώνεται στην ενίσχυση και την ενημέρωση των δικαιούχων του ΕΠ ΤΕΒΑ και παρέχει συμβουλές πάνω σε θέματα οικονομίας και διαχείρισης οικογενειακού προϋπολογισμού – οικογενειακού προγραμματισμού. Είναι πολύ σημαντικό να επιτυγχάνεται η σωστή διαχείριση των εσόδων και των εξόδων, η λήψη σωστών αποφάσεων για τη μείωση και τακτοποίηση των δαπανών καθώς και η σωστή καταγραφή και ο υπολογισμός τους.

Δράση 1: Μία Εκδήλωση - ημερίδα σε κάθε Δήμο / Εταίρο (Διαδικτυακά)

Στις ημερίδες ειδικοί επιστήμονες θα παρουσιάσουν και θα ενημερώσουν τους ωφελούμενους του ΕΠ ΤΕΒΑ, σχετικά με θέματα και πρακτικές διαχείρισης του οικογενειακού τους προϋπολογισμού και θα παρέχουν συμβουλές καλύτερης οργάνωσης. Επίσης, θα απαντήσουν σε σχετικά ερωτήματα των ωφελουμένων μέσω διαλόγου και συζήτησης.

Δράση 2: Μία Εκδήλωση-επιτόπια δράση κινητής μονάδας ενημέρωσης σε κάθε Δημοτική Ενότητα (Διαδικτυακά)

Στις επιτόπιες δράσεις οι ειδικοί επιστήμονες θα πραγματοποιούν επιτόπια ενημέρωση πάνω σε θέματα διαχείρισης του οικογενειακού προϋπολογισμού προς τους ωφελούμενους του ΕΠ ΤΕΒΑ, διαθέτοντας ειδικό εξοπλισμό, ώστε να προσφέρουν πρακτικές συμβουλές.

Δράση 3: Λειτουργία Τηλεφωνικού Κέντρου για συμβουλές από ειδικούς επιστήμονες υγείας

Στην συγκεκριμένη δράση θα λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο, στελεχωμένο από μία ομάδα ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι θα παρέχουν ατομική συμβουλευτική προς όλους τους ωφελούμενους του ΕΠ ΤΕΒΑ, με στόχο την βελτίωση της διαχείρισης του οικογενειακού τους προϋπολογισμού.

ΟΜΑΔΑ 5. Προβολή εκπαιδευτικού οπτικοακουστικού υλικού για ενήλικες και παιδιά.

Η Συγκεκριμένη Δράση στοχεύει στην παροχή υπηρεσιών προβολής εκπαιδευτικού οπτικοακουστικού υλικού σε όλους τους ωφελούμενους του ΕΠ ΤΕΒΑ, των οποίων η πρόσβαση σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες πολλές φορές είναι περιορισμένες, ιδίως και μετά με την εμφάνιση της Παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού. Με την παρούσα δράση και την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών της, σε συνδυασμό με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του οπτικοακουστικού υλικού, θα προσφέρει έναν τρόπο διασκέδασης στους ωφελούμενους του προγράμματος.

Δράση 1: Εκδήλωση -Προβολή ταινιών. (Διαδικτυακά)

Θα πραγματοποιηθούν προβολές εκπαιδευτικού οπτικοακουστικού υλικού. Οι προβολές θα πραγματοποιούνται σε κατάλληλους χώρους με τον απαραίτητο εξοπλισμό για την καλύτερη οπτική απόδοσή τους.

Παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή εγκαίρως.

Επικοινωνήστε τηλεφωνικά ή στείλτε μήνυμα με τα στοιχεία σας στα παρακάτω τηλέφωνα :

Από σταθερό (χωρίς χρέωση): 800 100 1770, 2310 804130

Από κινητό: 6907650399

E -mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ή επικοινωνήστε με τις κατά τόπους υπηρεσίες που υποβάλατε την αίτησή σας στο ΤΕΒΑ.

Ανακοίνωση

Ανακοινώνεται από το Δήμο Αλεξάνδρειας, ότι από σήμερα Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, και μέχρι νεωτέρας, το ΚΕΠ της Δ.Κ. Αλεξάνδρειας θα εφαρμόσει νέο ωράριο λειτουργίας, λόγω των συνθηκών και των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το οποίο έχει ως εξής:

ΝΕΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΠ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Δευτέρα έως και Παρασκευή: 07:30 – 15:30
(Σάββατο κλειστά)

Υπενθυμίζεται ότι η εξυπηρέτηση των πολιτών γίνεται κατόπιν ραντεβού ώστε να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και ο συνωστισμός και να διεκπεραιώνονται χωρίς καθυστερήσεις και αναμονή τα αναγκαία αιτήματα των πολιτών.

Επιπλέον οι πολίτες μπορούν να κάνουν χρήση των αναβαθμισμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στην πύλη «ΕΡΜΗΣ» (ermis.gov.gr), με στόχο την απομακρυσμένη εξυπηρέτησή τους και τη μείωση προσέλευσής τους στα ΚΕΠ.

Τηλέφωνο εξυπηρέτησης: 23333-50200 (τηλ. κέντρο)
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχέδιο που περιλαμβάνει και επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων για την αντιμετώπιση του εφιάλτη έλλειψης κλινών στις ΜΕΘ, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα – Φόβοι για εκατόμβη νεκρών, ώσπου να αποδώσουν τα μέτρα.

Διευρυμένες συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, συμμαχίες με τα στρατιωτικά νοσοκομεία για την αντιμετώπιση του κοινού πανδημικού εχθρού, ακόμη και τη μετατροπή ολόκληρων νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο, με το πάθημα της Θεσσαλονίκης να γίνεται μάθημα.

Η άνιση μάχη που δίνεται άλλωστε στη Βόρεια Ελλάδα – με πεδίο μάχης να αναδεικνύονται για μία ακόμη φορά οι Εντατικές – προκύπτει από τα επίσημα δεδομένα του υπουργείου Υγείας που δείχνουν ότι οι εφεδρείες στο ΕΣΥ της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας εξαντλήθηκαν.

Πιο συγκεκριμένα και έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο αριθμός των ελεύθερων κλινών ΜΕΘ-COVID στη Θεσσαλονίκη και στις όμορες περιοχές μετριούνταν στα δάχτυλα – συγκεκριμένα το 93% των κρεβατιών ήταν κατειλημμένο -, με τα στελέχη να αναζητούν λύσεις σε μια αδιέξοδη κατάσταση.
Σε δύο μήνες τα αποτελέσματα

«Από την εμπειρία του πρώτου επιδημικού κύματος στην Ιταλία, γνωρίζουμε ότι χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα – περίπου δύο μήνες – για να αποδώσουν τα περιοριστικά μέτρα στην περίπτωση που το επιδημικό κύμα έχει ξεφύγει» διευκρινίζει στο «Βήμα» ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αθανάσιος Τσακρής, προλογίζοντας την επ’ αόριστον παράταση της εθνικής καραντίνας.

«Ηδη από τον περασμένο Μάρτιο γνωρίζαμε ότι ο ιός μεταλλάχθηκε για να μπορέσει να επιβιώσει. Εκτοτε χρειάζεται μικρότερο ιικό φορτίο για να μολύνει, καθώς έχει αναπτύξει καλύτερη συγγένεια με τον υποδοχέα του ιού στα αναπνευστικά κύτταρα» προσθέτει ο ίδιος.

Διευκρινίζει δε ότι η επιστημονική κοινότητα δεν αιφνιδιάστηκε από το δεύτερο κύμα που εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς (και) στη Γηραιά Ηπειρο. «Οι κορωνοϊοί δεν συμπεριφέρονται όπως ο ιός της γρίπης, συνεπώς δεν επιβάλλεται μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας για να σημειωθεί έξαρση».

 

Σφυροκόπημα στη Β. Ελλάδα

 

Παράλληλα, το κυβερνητικό σχέδιο για την άρση του δεύτερου lockdown, που προϋποθέτει ότι τα κρούσματα πρέπει να φτάσουν στα επίπεδα των αρχών Οκτωβρίου – δηλαδή περί τα 400 ημερησίως -, φανερώνει ότι η χώρα απέχει μακράν από τη γέφυρα ασφαλείας που θα σηματοδοτεί μια ομαλή μετάβαση στην κανονικότητα.

Και ενώ στη Βόρεια Ελλάδα ο SARS-CoV-2 «σφυροκοπά» ανελέητα τα εξαντλημένα νοσοκομεία, η κατάσταση στην Αττική δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Ειδικότερα, η εύθραυστη ισορροπία που παρουσιάζει η πρωτεύουσα – με την αύξηση των κρουσμάτων να κινείται σε σχετικά αργούς ρυθμούς, χωρίς να απειλεί προς το παρόν το σύστημα Υγείας – μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί.

Εγγυητές της αγωνίας που εκφράζουν οι εδικοί είναι τα δεδομένα των τελευταίων μηνών: Στις 15 Οκτωβρίου τα κρούσματα στην πρωτεύουσα δεν ξεπερνούσαν τα 207, όμως 15 ημέρες μετά είχαν ήδη διπλασιαστεί αγγίζοντας τα 464. Πλέον, ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ξεπερνά τα 700.
Πιθανή σύνδεση με το μάζεμα της ελιάς

Υγειονομικός συναγερμός όμως έχει σημάνει και για τη Λάρισα, την Πέλλα και τη Μαγνησία, ενώ παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων και σε περιοχές της χώρας που έως πρότινος δεν αποτελούσαν εστίες προβληματισμού, όπως είναι η Φωκίδα, η Μεσσηνία, η Λέσβος και η Κρήτη. Μάλιστα, είναι πιθανό η έξαρση αυτή να σχετίζεται με τη συλλογή ελιάς, ένα ακόμη στοιχείο που αποκαλύπτει το πόσο ύπουλα κινείται ο νέος κορωνοϊός.

Τα «σκληρά» δεδομένα επικαλέστηκε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου για να περιγράψει την κρισιμότητα της κατάστασης. Οπως είπε την περασμένη Παρασκευή, στην Αττική καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων κατά μέσο όρο 20% ανά εβδομάδα. Επιπλέον, ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων έχει ανέλθει στους 39, με τους επιστήμονες να προβλέπουν περαιτέρω άνοδο. Παράλληλα, όμως, κλείνει η ηλικιακή ψαλίδα στις ΜΕΘ, καθώς στις νέες εισαγωγές συμπεριλαμβάνονται πολλοί άνθρωποι της ηλικιακής κατηγορίας 40-60 ετών.

Συνεπώς, ακόμη κι αν επαληθευτούν οι πρώιμες ενδείξεις περί πιθανής απόδοσης των μέτρων στη Θεσσαλονίκη, η εκθετική αύξηση των εισαγωγών στις Εντατικές θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες με αμείωτο ρυθμό.

 

Στη μάχη οι ΜΕΘ των ιδιωτικών

 

Μοιραία, μετά τη συμμετοχή ιδιωτικών νοσοκομείων στο εφημεριακό σύστημα της συμπρωτεύουσας, οι αεροδιακομιδές αλλά ακόμη και η μετατροπή του Βελλιδείου σε χώρο νοσηλειών ασθενών με λοίμωξη COVID παύουν να αποτελούν μακρινά σενάρια. Την ίδια ώρα γίνεται καθημερινά αξιολόγηση των υγειονομικών δυνάμεων στην Αττική, αναζητώντας επιπλέον δομές για την ενίσχυση του συστήματος εφόσον χρειαστεί.

Ηδη ο ιδιωτικός τομέας έχει παραχωρήσει συνολικά 120 κρεβάτια ΜΕΘ για την αποσυμφόρηση του δημόσιου τομέα (συγκεκριμένα 67 στην Αττική, 47 στη Θεσσαλονίκη, 2 στη Λάρισα, 4 στη Ρόδο και 4 στην Κρήτη), ενώ το σχέδιο προβλέπει ακόμη και τη μετατροπή ιδιωτικών δομών σε νοσοκομεία COVID στην περίπτωση που η κατάσταση βγει «εκτός ελέγχου».

Υπενθυμίζεται δε ότι κατά το πρώτο πανδημικό κύμα είχε δεσμευτεί ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας στην Ελευσίνα. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο της εξ ολοκλήρου μετατροπής ενός νοσηλευτικού ιδρύματος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ενδεικτικά αναφέρεται ότι υπάρχει σχετική εισήγηση για την Παμμακάριστο) αλλά και η αναβάθμιση της... συμμαχίας με τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

 


Συνεργασίες μεταξύ των νοσοκομείων

 

Επιπρόσθετα και όπως επαναλαμβάνουν στελέχη του υπουργείου Υγείας, η χώρα είναι πλέον μια υγειονομική περιφέρεια, ευνοώντας μεταξύ άλλων τις συνεργασίες νοσηλευτικών ιδρυμάτων όμορων περιφερειακών ενοτήτων. Ετσι, στο πλαίσιο αυτό, το νοσοκομείο της Λαμίας θα συνδράμει τη Λάρισα, που επίσης έχει μετατραπεί σε επιδημική εστία, ενώ οι δομές της Χαλκίδας θα υποστηρίξουν το υγειονομικό σύστημα της Λαμίας εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Παράλληλα και τα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι σε επιφυλακή, τόσο για να αντιμετωπιστεί η έξαρση της πανδημίας στις Ενοπλες Δυνάμεις, όσο και να υποδεχθούν, υποστηρικτικά, πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση και όπως επισήμαναν καλά πληροφορημένες πηγές, το στοίχημα είναι διπλό: αφενός τα σχέδια αυτά να παραμείνουν στο συρτάρι επενδύοντας για τον σκοπό αυτόν σε ένα πιο σκληρό «lockdown» και αφετέρου – εάν τα εφιαλτικά σενάρια για ανεξέλεγκτη εξάπλωση της επιδημίας επιβεβαιωθούν – να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες νοσηλείας των ασθενών, δηλαδή σε νοσοκομειακά περιβάλλοντα και δομές Υγείας και όχι σε χώρους που προβλέπονται στις σελίδες σχεδίων που αφορούν συνθήκες πολέμου.

 

 

Η άρση του lockdown θα γίνει τμηματικά και σε τοπικό επίπεδο

 

Παρότι η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό της χώρας, προκρίνει το μοντέλο των οριζόντιων μέτρων εξαιτίας της διευρυμένης πλέον εξάπλωσης του κορωνοϊού στον ελλαδικό χάρτη, γίνεται σαφές από όλες τις πηγές ότι σε δεύτερο χρόνο το επικρατέστερο σενάριο είναι η λήξη του εθνικού lockdown να γίνει τμηματικά – δηλαδή σε τοπικό επίπεδο και ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο κάθε γεωγραφικής περιοχής.

Επίσης στο τραπέζι είναι και το σύστημα «ακορντεόν» με άνοιγμα και κλείσιμο της κοινωνίας και της αγοράς όταν προκύπτει ανάγκη.

«Το πώς θα κινηθούμε εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας. Αλλά στην εξίσωση μπαίνουν και άλλες παράμετροι, όπως είναι το εμβόλιο, αλλά και άλλα εργαλεία που μπορούν να συγκρατήσουν τα επόμενα κύματα, όπως είναι για παράδειγμα το αυξημένο testing και τα τοπικά lockdown» σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημήτρης Παρασκευής.

Εξηγεί εν τούτοις ότι ακόμη κι αν ξεκινήσει ο εμβολιασμός έναντι του πανδημικού ιού στις αρχές του χρόνου, θα μεσολαβήσουν αρκετοί μήνες έως την κανονικότητα. «Θα φοράμε μάσκα έως την άνοιξη, καθώς οι συνθήκες θα πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να μην ευνοούνται οι μεταδόσεις. Ομως, δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος να μολυνθούν οι πλέον ευάλωτοι άνθρωποι που ασκούν και τη μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα Υγείας».

Στις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωστοποιώντας την περασμένη Παρασκευή ότι η χώρα μας αναμένει περισσότερα από 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της λοίμωξης COVID-19 μέσω των συμβάσεων προαγοράς που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ενωση με φαρμακευτικές εταιρείες. Και επισήμανε ότι οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται στις αρχές του 2021.
Μπαράζ συσκέψεων για τα σχολεία

Υπό τις συνθήκες αυτές ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την επιβολή ενός «σκληρού» lockdown στο σύνολο της χώρας – όπως συνέβη τον περασμένο Μάρτιο -, με στόχο τη μείωση της κινητικότητας των πολιτών στο ελάχιστο και συνεπακόλουθα τη δημιουργία συνθηκών που θα... βυθίσουν τον SARS-CoV-2 σε τεχνητό κώμα.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα δεν ήχησε το σχολικό κουδούνι ούτε για τα Δημοτικά Σχολεία, που έως και την περασμένη Παρασκευή αποτελούσαν το τελευταίο προπύργιο κανονικότητας εν μέσω μιας συνεχούς μεταβαλλόμενης καθημερινότητας.

Μοναδική εξαίρεση θα αποτελέσουν τα Ειδικά Σχολεία, με κυβερνητικά στελέχη να υπογραμμίζουν στο «Βήμα» ότι επρόκειτο για μια ιδιαίτερα δύσκολη – όπως διαφάνηκε από το μπαράζ συσκέψεων την περασμένη Παρασκευή τόσο στο Μαξίμου όσο και στους επιστημονικούς κόλπους – απόφαση, πλην όμως επιβεβλημένη ώστε να περιοριστούν οι περιττές μετακινήσεις των πολιτών.

Οι ίδιες δε πηγές επισήμαναν ότι τα «σκληρά» δεδομένα αποδεικνύουν ότι τα Δημοτικά δεν αποτελούν εστίες μετάδοσης, επικαλούνταν εν τούτοις την ανάγκη να «παγώσουν» η κίνηση στους δρόμους και οι κοινωνικές συναναστροφές.

Παρ’ όλα αυτά, η επιστροφή στην έως πρότινος απευκταία (τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο) απόφαση, πλην όμως δοκιμασμένη «θεραπεία», αναμένεται να δράσει με βασανιστικά αργούς ρυθμούς, καθώς τα δεύτερο επιδημικό κύμα έχει ήδη γιγαντωθεί. Οι περιγραφές δε των ειδικών για εκείνα που έρχονται θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με ένα σκοτεινό τούνελ με τέρμα την εύρεση εμβολίου ή (καλύτερα) εμβολίων.

 

 

«Λύση είναι η κάμψη, όχι η επιπέδωση»

 

Ενώ οι επιστήμονες αποφεύγουν να κάνουν εκτιμήσεις για την επιδημιολογική πορεία, προκύπτει ομοφωνία στο ότι τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας. «Είναι νωρίς για να διαπιστώσει κανείς την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Υπάρχει όμως και μια αβεβαιότητα σχετικά με την εφαρμογή τους. Ενώ κατά την πρώτη περίοδο ο κόσμος ήταν ανήσυχος μπροστά στο άγνωστο, τώρα και μόνο από την κίνηση στους δρόμους διαπιστώνει κανείς ότι αναζητεί τρόπους να ξεφύγει από τους περιορισμούς» εξηγεί στο «Βήμα» ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος.

Και συνεχίζει: «Ακόμη όμως κι όταν προκύψει επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης, η κατάσταση θα παραμένει προβληματική δεδομένου του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων και ευπαθών πολιτών που θα προσβληθούν, με τις εισαγωγές στο ΕΣΥ να αθροίζονται. Δεδομένου δε ότι κατά μέσο όρο η νοσηλεία διαρκεί δύο εβδομάδες, το σύστημα θα συνεχίσει να δοκιμάζεται. Συνεπώς, η λύση είναι η κάμψη και όχι η επιπέδωση».

 

in.gr

Κατηγορία Υγεία
Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας