alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 02 Φεβρουαρίου 2020

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου 2020 στη συμβολή των οδών Μακεδονομάχων και Εθν. Αντίστασης (στο φανάρι της Δωδώνης) Αλεξάνδρειας όπου δύο οχήματα συκρούστηκαν πλαγιομετωπικα προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές.

 

Κατηγορία Αστυνομικά

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμποχωρίου "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ", τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου πραγματοποίησαν την κοπή

Υπόμνημα του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας που δόθηκε στον ΥΠΑΑΤ κ. Μάκη Βορίδη στη χθεσινή συνάντηση στο Επιμελητήριο Βέροιας.

"κ. Υπουργέ Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί συνεχώς διογκώνονται, αναζητώντας άμεση λύση, αφού βλέπουν το εισόδημα τους να μειώνεται και πολλοί εξ αυτών να οδηγούνται σε μερική ή ακόμη και ολική εγκατάλειψη της καλλιέργειας.

Θέλοντας να απεικονίσουμε την τραγική οικονομική κατάσταση όπου έχουν επέλθει οι ροδακινοπαραγωγοί, σας διαβεβαιώνουμε ότι η οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, έχει αγγίξει σε μικρότερο βαθμό τους παραγωγούς, σε σχέση με την άνευ προηγουμένου κρίσης, η οποία υφίσταται τα τελευταία 6 έτη (Ρωσικό εμπάργκο) η ροδακινοκαλλιέργεια, με δεκάδες χιλιάδες οικογένειες να βιώνουν την απόλυτη οικονομική εξαθλίωση, μη μπορώντας να συνεχίσουν να καλλιεργούν, με συνέπεια το αφανισμό της καλλιέργειας τα επόμενα έτη και γενικότερα την ερημοποίηση της υπαίθρου, καθώς δεν είναι λίγοι οι αγρότες που εγκαταλείπουν τη γη, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο γι' αυτούς σε ξένες χώρες.

Ως εκ τούτων

Σας παρουσιάζουμε το δικό μας σχέδιο ανατροπής της παρούσης κατάστασης, το οποίο δεν έχει μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις για την υλοποίηση του, αλλά απαιτεί πολιτική βούληση, ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΡΟΔΑΚΙΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ.

- Επιτακτική ανάγκη Αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας για μείωση των στρεμματικών εκτάσεων και αποσυμφώρηση της αγοράς, όπως έχουν πράξει και ανταγωνίστριες χώρες.

- Τέλος στις ανεξέλεγκτες φυτεύσεις και προγραμματισμός νέων φυτεύσεων που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των αγορών

- Μείωση του κόστους παραγωγής, με φθηνότερα αγροεφόδια και πετρέλαιο και εκσυχρονισμός των αγροτικών εκμεταλεύσεων (Γεωργικά μηχανήματα, συστήματα διαμόρφωσης, καλλιεργητικές πρακτικές και προσβάσιμη χρηματοδότηση)

- Υλοποίηση ενός ενιαίου εξαγωγικού φορέα με την όσο γίνεται μεγαλύτερη συμμετοχή Συνεταιρισμών και Ομάδων παραγωγών για καλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα λόγω της διακίνησης μεγαλύτερου όγκου παραγωγής.

- Δημιουργία κινήτρων ένταξης όλων των παραγωγών σε συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών με προϋπόθεση οι παραπάνω να λειτουργούν με διαφάνεια.

- Αποπληρωμή των μελών των συνεταιρισμών και ομάδων, σε διάστημα μικρότερο των 90 ημερών και ανακοίνωση των τιμών πώλησης ανά τακτά διαστήματα (15 μέρες), αλλά και Κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός στα εσωτερικά των συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών.

- Εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ και επίσπευση των διαδικασιών αποπληρωμής αποζημιώσεων καθώς και εφαρμογή του συμψιφισμού ασφαλιστικών εισφορών με τα ποσά που έχει να λαμβάνει ο παραγωγός.

-  Ένταξη στη λίστα των συνδεδεμένων ενισχύσεων(ΝΕΑ ΚΑΠ), των νεκταρινιών και επιτραπέζιων ροδάκινων, όπου μετά την επιβολή του Ρωσικού εμπάργκο, οι τιμές τους έπεσαν κατακόρυφα με συνέπεια να έχει καταστεί ασύμφορη η καλλιέργεια τους.

- Δημιουργία νέου πλαισίου μετάκλησης Εργατών Γης, ώστε να είναι υλοποιήσιμο από όλους τους παραγωγούς (Μείωση κόστους μετάκλησης)

κ. Υπουργέ,

Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι θα λάβετε υπόψη σας τα παραπάνω και θα ενεργήσετε κατάλληλα, δίνοντας λύσεις στα προβλήματα που μας ταλανίζουν και δεν θα είναι ακόμη μια ανακοίνωση, με προτάσεις που θα πέσουν στο ΚΕΝΟ.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας 

Κατηγορία Αγροτικά

Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε η 8η Ετήσια Ημερίδα με θέμα:¨Αειφόρος Ανάπτυξη και Αγροτική Πολιτική¨ για την γεωργία, την αγροδιατροφή, την περιφερειακή ανάπτυξη και την αγροτική πολιτική στα Τρίκαλα Ημαθίας και συγκεκριμένα στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο από τις 13:00 – 18:00 μμ.

Οι ημερίδες για την αγροτική οικονομία και την ανάπτυξη στο παλιό Δημοτικό Σχολείο των Τρικάλων Ημαθίας, έχουν γίνει πλέον θεσμός, αφού φέτος ήταν η όγδοη συνεχής χρονιά.
Η ενημερωτική και συμμετοχική αυτή ημερίδα έλαβε χώρα σε χώρο που υπάρχει Γεωργία και όπου τα προβλήματα και κυρίως οι προοπτικές είναι απτές: Μέσα στον κάμπο, στην καρδιά του Ρουμλουκιού - μακριά από το πανεπιστημιακό αμφιθέατρο και τα λαμπερά φώτα πολυτελών συνεδριακών κέντρων. Εκεί που η γνώση είναι απόλυτα απαραίτητη: σε μια αγροτική περιοχή που μαστίζεται από την οικονομική κρίση και όπου οι νέοι ψάχνουν απεγνωσμένα διεξόδους. Φιλοδοξεί να παράξει γνώση, πληροφόρηση και προβληματισμό.
Οι εισηγητές ήταν επιλεγμένοι τεχνοκράτες, κορυφαίοι γνώστες του αντικειμένου, που κατάφεραν να αναπτύξουν τα θέματα εκλαϊκευμένα, χωρίς όμως να θυσιάσουν την επιστημονική εγκυρότητα που είναι απαραίτητη. Συμμετείχαν αγρότες, συνεταιριστές, επιχειρηματίες και επαγγελματίες του χώρου, με πείρα, βαθιά γνώση και εμπεριστατωμένη άποψη.

Χαιρετισμό απηύθυναν o Aστυνομικός Διευθυντής Ημαθίας Διονύσης Κούγκας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Τρικάλων Βασίλης Κασνακίδης, ο Αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Δριστάς , οι Βουλευτές Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου, Τάσος Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Θέματα που αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν στην Ημερίδα:
Αειφορία και Κοινή Αγροτική Πολιτική
Αειφορία και Eπιχειρηματικότητα
Αειφορία: ο ρόλος της επιστήμης και της εφαρμογής της
Αειφορία, Πολιτισμός, Παιδεία
Κλιματική Αλλαγή Έρευνα Εφαρμογή

Τιμή για ολόκληρο το Δήμο Αλεξάνδρειας η μεγάλη συμμετοχή εκλεκτών ομιλητών, επιστημόνων και τεχνοκρατών στα Τρίκαλα Ημαθίας για όγδοη συνεχή χρονιά.

Οι ομιλητές ήταν οι εξής:


Γιώργος Αρσένος, καθηγητής ΑΠΘ,Θεσσαλονίκη, Sanjib Bhuyan ,Καθηγητής Πανεπιστήμιο Rutgers,ΗΠΑ,

Δημήτρης Βολουδάκης,Υπεύθυνος Εκπαίδευσης,Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά ,

Αλέξανδρος Γκουσιάρης, Μαθηματικός, Μελισσουργος,Ηλίας Καρδίτσας ,Robert Goodman, Αντιπρύτανης, Πανεπιστήμιο Rutgers,ΗΠΑ,

Ευάγγελος Διβάρης, ΦΙΛΑΙΟΣ,Τ.Αν.Προιστ.ΕΕ.Τ.Ειδ.Γραμματέας ΥΠΑΑΤ.,

Χαράλαμπος Κασίμης, Καθηγητής,ΓΠΑ,Τ.Γ.Γ.Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,

Νίκος Κουτσιανάς, Πρόεδρος APIVITA,SYNBEEOSIS,

Δημήτρης Κωβαίος, Αντιπρύτανης ,ΑΠΘ,Θεσσαλονίκη,

Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά ,

Ελένη Μαλούπα, Διευθύντρια, ΙΓΒ & ΦΠ,ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ,Θεσσαλονίκη,

Κώστας Μπαγινέτας, Γραμματέας, Αγροτικής Ανάπτυξης & τροφίμων,


Σταύρος Μπένος, Ιδρυτής, Πρόεδρος ΔΙΑΖΩΜΑ,

Μωχάμεντ Νταράουσε, Προϊστάμενος, ΕΚΠΕΤ & Τ Βάμβακος,Καρδίτσα ,

Φίλιππος Παπαδόπουλος, Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης,

Κατερίνα Ρουμελιώτη, Europe Direct Κ.Μακεδονίας , Αμ.Γεωργική Σχολή, Perrotis college,

Παναγιώτης Σαϊτανούδης, Ιδρυτής, Πρόεδρος Πελίτι ,

Γιάννης Σάρρος, Αρχισυντάκτης Εφημερίδας Υπαίθρου Χώρα ,

Σοφία Σπύρου , Δημοσιογράφος, Σύμβουλος Αγροδιατροφής,

Χρήστος Σταμάτης Διευθύνων Σύμβουλος, Συνεταιρισμός ΣΤΕΒΙΑ ΕΛΛΑΣ,

Αθανάσιος Τσαυτάρης, τ.ΥΠΑΑΤ, Κοσμήτωρ, perrotis college, Αμερικανική Γεωργική Σχολή ,

Τάσος Χανιώτης, Διευθυντής, Γ,Δ.Γεωργίας & Περιφ.ανάπτυξης, ΕΕ, Βρυξέλλες,

Κλημεντίνη Διακομανώλη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας - Ευρωπαικής Επιτροπής στην Αθήνα.

Την Ημερίδα οργάνωσε και συντόνισε ο Κώστας Καραντινινής, Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Σουηδίας, SLU.

 

Τον Αστέρα Νάουσας υποδέχτηκε ο Αστέρας Αλεξάνδρειας το πρωί του Σαββάτου 1 Φεβρουαρίου 2020 στο γήπεδο του Νησίου για το πρωτάθλημα ακαδημιών με τα τμήματα Κ6,Κ8,Κ10,Κ12.

Κατηγορία Αθλητικά

Την Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτά έκοψε ο σύλλογος Γυναικών Κορυφής το πρωί της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου 2020 στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής μετά την Θεία Λειτουργία.

Οι συστηματικές προσπάθειες του βουλευτή Ημαθίας, Τάσου Μπαρτζώκα έπιασαν τόπο, καθώς ανακοινώθηκε και επισήμως, δια στόματος Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, ότι θα δοθεί τέλος στην αγωνία πολλών καλλιεργητών για το κομφούζιο που επικρατεί με τους Δασικούς Χάρτες.

Συγκεκριμένα, από το βήμα της Βουλής και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο αρμόδιος Υπουργός ξεκαθάρισε ότι εντός του Φεβρουαρίου, θα υποβληθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια νομοσχέδιο, με το οποίο θα ρυθμίζονται τα επίμαχα ζητήματα.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι το ζήτημα των αγροτεμαχίων που έχουν διανεμηθεί σε καλλιεργητέςεδώ και πολλά έτη και, από προχειρότητα της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πλέον χαρακτηρίζονται ως δασικά, είναι η «απόλυτη πολιτική σχιζοφρένεια». Άποψη, την οποία συμμερίζεται πλήρως και ο βουλευτής Ημαθίας. Ωστόσο, το συγκεκριμένο θέμα θα ρυθμιστεί στο προσεχές διάστημα, με Υπουργική Απόφαση. Τα κληροτεμάχια που εμφανίζονται στο Δασικό Χάρτη ως δασικές εκτάσεις, θα αποχαρακτηριστούν και δε θα υπάρχει, εφεξής, κανένα πρόβλημα με τη χρήση γης.

Ο Τάσος Μπαρτζώκας, ο οποίος από το πρώτο διάστημα ανάληψης των καθηκόντων του έστρεψε την προσοχή στα κυβερνητικά όργανα για τα προβλήματα των Δασικών Χαρτών, αναμένει παρόμοιες ενέργειες και για επίλυση του προβλήματος, σχετικά με την απώλεια των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ιδιαίτερα, επιδιώκει τη διασφάλιση της συνέχειας των καταβολών τους, για όσο διάστημα εκκρεμεί η διεκπεραίωση της διαδικασίας, έχοντας αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες συντονισμού και συνεργασίας με τις διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με τις οποίες βρίσκεται σε συστηματική επαφή.

Με αφορμή τα θετικά νέα για την επίλυση του προβλήματος,ο βουλευτής Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας δήλωσε:

«Το ζήτημα των Δασικών Χαρτών το έχω πάρει πολύ προσωπικά και χαίρομαι ιδιαίτερα που οι καλλιεργητές θα ανακουφιστούν από την αγωνία που βιώνουν, ιδίως από τη στιγμή που έβαλα κι εγώ ένα λιθαράκι. Μέσα στην πληθώρα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Ημαθίας, δεν μπορούν να επιφορτίζονται και με λάθη της διοίκησης. Ελπίζω ότι σύντομα θα μεταφέρω καλά νέα και για το ζήτημα της συνέχειας των καταβολών των ενισχύσεων.»

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Αλεξάνδρειας, σήμερα Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2019, οι μαθητές και οι εθελοντές καθηγητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Αλεξάνδρειας έκοψαν την Πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα του τμήματος και αντάλλαξαν ευχές για το νέο έτος.

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αλεξάνδρειας, ένας ιδιαίτερα επιτυχημένος θεσμός, συνεχίζει τη λειτουργία του για πέμπτη συνεχή χρονιά. Η αγάπη των εθελοντών καθηγητών, τους οποίους και ευχαριστούμε, και η γενναιόδωρη προσφορά τους, αυτή την δύσκολη εποχή, αποτελούν τη δύναμη αυτού του θεσμού. Και οι επιτυχίες των μαθητών στις Πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν απόδειξη του επιπέδου της δουλειάς που συντελείται όλη τη χρονιά.

Ο
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΔΡΙΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Κατηγορία Εκπαίδευση

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας