alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 10 Μαΐου 2020
Εφημερίες Φαρμακείων - Αλεξάνδρειας - Βέροιας - Νάουσας 11/05/2020
 
 
Κατηγορία Φαρμακεία

Σχεδόν αίθριος θα παρουσιαστεί ο καιρός σήμερα Δευτέρα 11 Μαΐου στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο - Δείτε την πρόγνωση του καιρού μέχρι το Σάββατο.

Ο καιρός σήμερα

Γενικά αίθριος με πιθανότητα τοπικών βροχών στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις πρωινές ώρες.

Ευνοείται η μεταφορά σκόνης.

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τη Δευτέρα 11 Μαΐου

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες και από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και από το μεσημέρι τοπικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το μεσημέρι.
Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και το μεσημέρι - απόγευμα νότιοι έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις τις πρωινές ώρες με πιθανότητα τοπικών βροχών και γρήγορα γενικά αίθριος.
Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το μεσημέρι. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά από το μεσημέρι βαθμιαία 5 τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το μεσημέρι.
Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες και από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις κατά τόπους. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι στα ανατολικά και νότια τοπικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 30 και κατά τόπους 31 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και από το μεσημέρι τοπικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες κυρίως στα βόρεια.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα βόρεια 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Ο καιρός την Τρίτη 11 Μαΐου

Γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο μέχρι το απόγευμα 7 μποφόρ. Βαθμιαία στα δυτικά θα εξασθενήσουν και μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και αναμένεται να φτάσει στα ανατολικά ηπειρωτικά κατά τόπους τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση του καιρού τις επόμενες μέρες

ΤΕΤΑΡΤΗ 13-05-2020


Γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.

Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βορειοανατολικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά.

Η ορατότητα στα δυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και μόνο στα βορειοανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Από το βράδυ στα δυτικά θα στραφούν σε νότιους 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

ΠΕΜΠΤΗ 14-05-2020


Γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ, ενώ στα νοτιοανατολικά θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15-05-2020 ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 16-05-2020


Γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές στα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Κατηγορία Καιρός

«Στηρίζουμε τη χώρα. Στηρίζουμε τις Μικρομεσαίες Εμπορικές Επιχειρήσεις». Με αυτό το κοινωνικό μήνυμα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας καλεί τους καταναλωτές να στηρίξουν το λιανικό εμπόριο της χώρας.

Με την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων σε ισχύ και την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων από τη Δευτέρα 11 Μαΐου, το λιανεμπόριο, ένας από τους σημαντικότερους παραγωγικούς κλάδους της χώρας, προσδοκά και αγωνίζεται για την επιστροφή σε μια νέα καθημερινότητα. Η ΕΣΕΕ, στο πλαίσιο των συνεχών παρεμβάσεων και της διαρκούς συμμετοχής της στον δημόσιο διάλογο για την εκπροσώπηση και την μέγιστη υπεράσπιση του κλάδου σε αυτή την πρωτοφανή συγκυρία, δημιούργησε σποτ μεταφέροντας το μήνυμα «Στηρίζουμε τη χώρα. Στηρίζουμε τις Μικρομεσαίες Εμπορικές Επιχειρήσεις».

Στόχος είναι η ανάδειξη της ασφάλειας και της αξιοπιστίας των καταστημάτων της χώρας μας, επισημαίνοντας τα μέτρα τήρησης υγειονομικής προστασίας ως ύψιστης προτεραιότητας για τους ιδιοκτήτες, τους εργαζομένους και τους καταναλωτές. Με αυτόν τον τρόπο, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η συνομοσπονδίας, συμβάλλει καταλυτικά στην εθνική προσπάθεια διασφάλισης της δημόσιας υγείας και προσκαλεί τους καταναλωτές να στηρίξουν τα εμπορικά καταστήματα της πόλης τους.

Επιπλέον, «μέσα από το σποτ μεταφέρεται ένα μήνυμα αλληλεγγύης και σεβασμού για τους εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που σηκώνουν σήμερα ένα τεράστιο οικονομικό βάρος στους ώμους τους. Κυρίως μεταδίδεται ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή, να δώσουμε προοπτική σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που κατάφεραν να επιδείξουν ισχυρή ανθεκτικότητα την προηγούμενη δεκαετία της κρίσης, συνεχίζοντας να επιμένουν και να αγωνίζονται για την επιβίωσή τους παρά τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού».

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας: «Η ιδέα πίσω από τη δημιουργία του σποτ εδράζεται στην ανάγκη μας να αναδείξουμε τη συλλογική δύναμη που συγκεντρώνει ολόκληρος ο εμπορικός κόσμος της χώρας, προσκαλώντας τους καταναλωτές να εμπιστευτούν και πάλι τους ανθρώπους με τους οποίους μεγαλώνουν όλα αυτά τα χρόνια στις γειτονιές τους. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ελπίδας ότι οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις είναι ισχυροί θεματοφύλακες για την προστασία της δημόσιας υγείας. Είναι βέβαιο πως η επιβίωση των εμπορικών επιχειρήσεων δεν επαφίεται μόνο στα μέτρα στήριξης από την ίδια την πολιτεία αλλά μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την στήριξη των πολλών. Μέχρι να ανθίσουν και πάλι οι εμπορικοί δρόμοι, τα καταστήματα χρειάζονται τώρα περισσότερο από ποτέ την έμπρακτη στήριξή μας. Στηρίζοντας τα εμπορικά καταστήματα της πόλης, οι καταναλωτές στηρίζουν εκατοντάδες εργαζόμενους, χιλιάδες οικογένειες, νοικοκυριά και έναν σκοπό: να παραμείνουν ανοιχτές όλες αυτές οι επιχειρήσεις που δίνουν ζωή σε αυτήν».

Κατηγορία Επιχειρείν

Ακραία ζέστη αναμένεται τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα, όπως προειδοποιεί ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του αναφέρει ότι«τις επόμενες ημέρες εξαιρετικά θερμές αέριες μάζες από τη Βόρεια Αφρική θα καλύψουν μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Ευρώπης», ενώ «θα είναι τόσο ξαφνική η αύξηση των θερμοκρασιών όπου οι μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν στη χώρα θα είναι κατά 13-14°C υψηλότερες σε σχέση με τη μέση τιμή για την εποχή».
Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου

Αν και βρισκόμαστε στα μέσα Μαΐου, φαίνεται ότι τις επόμενες ημέρες εξαιρετικά θερμές αέριες μάζες από την Βόρεια Αφρική θα καλύψουν μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Θα έρθουν 2 θερμά κύματα (το 1ο ήπιο και το 2ο ακραίο) και θα είναι τόσο ξαφνική η αύξηση των θερμοκρασιών όπου οι μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν στη χώρα θα είναι κατά 13-14°C υψηλότερες σε σχέση με τη μέση τιμή για την εποχή.
Πρώτο κύμα υποφερτής ζέστης: Από τη Δευτέρα ως την Τετάρτη

Το 1ο κύμα ζέστης δεν θα είναι τόσο έντονο, παρ'όλα αυτά θα σημειωθούν μέγιστες θερμοκρασίες στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας που θα προσεγγίζουν τους 34-35°C. Οι περιοχές που θα σημειωθούν αυτές οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι κυρίως πεδινά τμήματα ευπαθή στη ζέστη της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου. Την Τετάρτη θα επηρεαστούν κυρίως οι δυτικές περιοχές της χώρας με 34°C κατά τόπους.
Την Τρίτη στη Β. Κρήτη θα σημειωθούν αυξημένες θερμοκρασίες

Θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο τμήμα της επικράτειας, τα βόρεια παραλιακά τμήματα της Κρήτης, που κατά τη διάρκεια του μεσημεριού της Τρίτης ο υδράργυρος θα ξεφύγει ακόμα παραπάνω. Θα φτάσει στους 36-37°C και πιθανότατα τοπικά και τους 38°C καθιστώντας τις συνθήκες εκεί άκρως καλοκαιρινές.
Μεγάλες συγεντρώσεις σκόνης από την Αφρική

Λόγω των νοτιάδων, οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Φαίνεται δε, ότι οι συγκεντρώσεις σκόνης θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες με αποτέλεσμα να προκληθεί μια σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Περίεργο αυτό το καιρικό κοκτέιλ για τις ευπαθείς ομάδες...
Δεύτερο κύμα ακραίας ζέστης: Από την Πέμπτη και έπειτα

Το 2ο κύμα ζέστης θα είναι ακόμη πιο έντονο και παρατεταμένο (διάρκειας 4-5 ημερών σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία) και μάλιστα θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ως και ακραίο για την εποχή που βρισκόμαστε. Φαίνεται, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ότι θα είναι ακόμη πιο θερμές οι αέριες μάζες που θα εισέλθουν στη χώρα μας με αποτέλεσμα ο υδράργυρος να τραβήξει περαιτέρω την ανηφόρα.

Ισως από την Πέμπτη και στη συνέχεια σημειωθούν ρεκόρ θερμοκρασιών για την εποχή

Θα ανέβει σε τόσο υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία από την ερχόμενη Πέμπτη (και ιδιαιτέρως από την ερχόμενη Παρασκευή) που η μέση τιμή των θερμοκρασιών θα είναι κατά 13-14°C υψηλότερες από τις φυσιολογικές για την εποχή.
Στους 38-39°C και πιθανώς στους 40°C ο υδράργυρος

Η θερμοκρασία θα ανέβει από τη Πέμπτη και έπειτα σε τιμές που ίσως αποτελέσουν ακόμη και ρεκόρ για την εποχή. Φαίνεται ότι θα επηρεαστεί κυρίως η κεντρική και η νότια Ελλάδα, με τον υδράργυρο σε αυτές τις περιοχές να αγγίζει κατά τόπους τους 38-39°C και πιθανότατα ακόμη και τους 40°C. Για παράδειγμα, ο Θεσσαλικός κάμπος, η Κωπαΐδα στη Βοιωτία, πεδινά τμήματα της Φθιώτιδας, περιοχές της Αττικής αλλά και της ανατολικής Πελοποννήσου θα θέσουν σοβαρή υποψηφιότητα για να φτάσει εκεί ο υδράργυρος σε τιμές που θα αγγίξουν τους 38-39°C και ίσως ακόμη και τους 40°C.

Το μόνο θετικό ότι τις νύχτες κάπως θα δροσίζει

Λόγω του γεγονότος ότι τα τσιμέντα στις πόλεις δεν έχουν ακόμη "ποτίσει" από την ακτινοβολία και τη ζέστη, τις βραδινές ώρες η κατάσταση θα είναι υποφερτή διότι ο υδράργυρος θα προλαβαίνει να υποχωρεί σε ανεκτά επίπεδα.

 

Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορία Καιρός

Ανοίγουν τα σχολεία: «Ποδαρικό» στα σχολεία κάνουν από Δευτέρα 11/5, οι μαθητές της Γ' λυκείου, που επιστρέφουν στα θρανία τους μετά την αναστολή λειτουργίας των μαθημάτων στις 11 Μαρτίου 2020, λόγω της έξαρσης του κορονοϊού. Τι να προσέχουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί - Αναλυτικά οι οδηγίες και οι νέοι κανόνες.

Το άνοιγμα των σχολείων δεν θα θυμίζει τις συνηθισμένες εικόνες μίας «πρώτης ημέρας στο σχολείο», αφού η λειτουργία των σχολικών μονάδων περνάει πλέον από... πρωτόκολλο. Το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ διαπερνά όλες τις πτυχές της σχολικής ζωής και μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς καλούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες, προκειμένου η επιστροφή στην όποια κανονικότητα επιτρέπουν οι συνθήκες, να γίνει το δυνατόν ομαλότερα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, οι δύο πρώτες ώρες της πρώτης και δεύτερης ημέρας λειτουργίας των σχολείων θα επικεντρωθούν στην ενημέρωση των μαθητών για τους κανόνες υγιεινής, δίνοντας έμφαση στην απόσταση και την υγιεινή των χεριών και στην χρήση της μάσκας ως προαιρετικού, συμπληρωματικού μέτρου.
Ανοίγουν τα σχολεία: Τι πρέπει να προσέχουμε

Λίστα με όλα όσα θα πρέπει να προσέχουν τις ημέρες που θα επιστρέψουν στα θρανία οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, αλλά και οι γονείς και κηδεμόνες του, έχει καταρτίσει ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

1. Τι πρέπει να προσέχουν οι μαθητές

Να βήχουν ή να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε χαρτομάντιλο, το οποίο θα πρέπει να πετιέται αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.
Να μην βάζουν τα χέρια τους στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια τους.
Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Αν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό, συστήνεται η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
Να μην ανταλλάσσουν αντικείμενα (όπως στυλό, μολύβι, γόμα, χαρτονομίσματα, κέρματα κλπ) με τους συμμαθητές τους.
Να κρατούν απόσταση 1,5 μ. με τους συμμαθητές τους μέσα στην τάξη και στους άλλους χώρους του σχολείου, καθώς και με τους φίλους και γνωστούς τους έξω από το σχολείο.
Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής εμφανίσει πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα τους γονείς/κηδεμόνες του ή τον καθηγητή του και να μείνει σπίτι μέχρι να νιώσει τελείως καλά (Για τις περιπτώσεις ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος, υπάρχει αναλυτικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ).

2. Τι να προσέχουν οι εκπαιδευτικοί

- Να ενημερώστε τα παιδιά να μείνουν σπίτι αν νιώθουν άρρωστα.

Να εκπαιδεύστε τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή να τα απολυμαίνουν με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα μετά από κάθε διάλειμμα και ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
Να βοηθήσουν τα παιδιά να συμμετέχουν στον συχνό καθαρισμό των επιφανειών και των αντικειμένων μέσα στην τάξη (π.χ. θρανία, τσάντες, βιβλία κλπ).
Να ενημερώσουν τα παιδιά για το πόσο σημαντικό είναι να μην ανταλλάσσουν μεταξύ τους αντικείμενα.
Να παρακολουθούν καθημερινά τον αριθμό των μαθητών που λείπουν και να ενημερώνουν τον διευθυντή του σχολείου σε περίπτωση που ο αριθμός των απόντων μαθητών αυξάνεται.
Να αφιερώνουν χρόνο για να ενημερώσουν τους μαθητές για τον ιό αλλά και για να τους ενθαρρύνουν να μιλήσουν για τους φόβους τους και τις ανησυχίες τους σχετικά με τον ιό.

3. Τι να προσέχουν οι γονείς και οι κηδεμόνες

Να ενθαρρύνουν τα παιδιά να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που είναι αναρτημένες στο σχολείο και να εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής (Να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού και να κρατούν αποστάσεις από τους ηλικιωμένους ή τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας, να βήχουν και να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε ένα χαρτομάντιλο το οποίο θα πετούν αμέσως σε κάδο απορριμμάτων και να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας).
Να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι αν νιώθουν άρρωστα, να επικοινωνούν άμεσα με γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά προτίμηση με γιατρό που παρακολουθεί συστηματικά τα παιδιά, και να ενημερώνουν το σχολείο.
Να αποθαρρύνουν τα παιδιά να συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα.

Οι νέοι κανόνες στα σχολεία

Η επιστροφή των μελών της σχολικής κοινότητας στα σχολεία γίνεται με τα αναγκαία μέτρα προστασίας, που έχουν προβλέψει ΕΟΔΥ και υπουργείο Παιδείας, με την τήρηση της απόστασης 1,5 μέτρου να είναι το βασικότερο.

Για να περιοριστεί ο ο συνωστισμός κατά την προσέλευση και αποχώρηση μαθητών στο σχολείο, δεν θα πραγματοποιείται η καθιερωμένη συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του προγράμματος. Οι μαθητές θα πηγαίνουν απ' ευθείας στην αίθουσα Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά τάξη είναι δεκαπέντε (15) και η απόσταση μεταξύ μαθητών, καθισμένων στα θρανία, θα πρέπει να είναι 1,5 μέτρο . Τα τμήματα των τάξεων έχουν χωριστεί στα δύο και οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο εκ περιτροπής. Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή θα πηγαίνει το μισό τμήμα και Τρίτη - Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, το 66% των τμημάτων της Γ' λυκείου των ΓΕΛ θα κάνουν καθημερινά μάθημα και όχι εκ περιτροπής, διότι τα τμήματα αυτά έχουν κάτω από 15 μαθητές και δεν χρειάζεται να γίνει κατάτμηση τμημάτων. Το αντίστοιχο ποσοστό των τμημάτων της Γ' λυκείου των ΕΠΑΛ είναι 74%.

Όσον αφορά στη διαρρύθμιση των αιθουσών, η σχετική εγκύκλιος προβλέπει ότι τα θρανία θα έχουν κοινό προσανατολισμό και οι μαθητές θα κάθονται ένας ανά θρανίο και εναλλάξ, στη δεξιά και αριστερή πλερά του θρανίου, όχι ο ένας πίσω από τον άλλον.

Ο εξαερισμός των τάξεων θα γίνεται φυσικά και προβλέπεται καθαρισμός τους δύο φορές την ημέρα.

Διαφορετικό θα είναι και το διάλλειμμα στο εξής. Οι μαθητές δεν θα κάνουν ενιαίο διάλειμμα και επιπλέον προβλέπεται σταδιακή έξοδος και με σειρά, ενώ κάθε τμήμα θα έχει διαφορετικό χώρο στο προαύλιο.

Απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα (π.χ. βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο) και τα κυλικεία θα είναι κλειστά.
Εξοπλισμός

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κάθε σχολική μονάδα είναι απαραίτητο να εφοδιαστεί για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών κατά προτεραιότητα με τα παρακάτω:

Αντισηπτικά αλκοολούχα διαλύματα για κάθε τάξη
Υγρά κρεμοσάπουνα για τις τουαλέτες
Χειροπετσέτες για τις τουαλέτες όπου αυτό είναι εφικτό
Κοινά καθαριστικά και απολυμαντικά κατάλληλα για τον καθαρισμό
επιφανειών με δράση κατά του ιού (οικιακή χλωρίνη και αλκοολούχα διαλύματα με τουλάχιστον 70% αλκοόλη)
Χειρουργικές και μη ιατρικές μάσκες (για επείγουσες καταστάσεις)
Γάντια, κυρίως για το προσωπικό καθαριότητας, καθώς και για άλλες επείγουσες καταστάσεις

Πρωτόκολλο ΕΟΔΥ για κρούσματα

Για τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μέλος της σχολικής κοινότητας, θα ενεργοποιείται το σχετικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, στη βάση της διαδικασίας της ιχνηλάτησης και με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό.

Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής νοσήσει από τον κορονοϊό, δεν προβλέπεται το κλείσιμο του σχολείου. Οι συμμαθητές του νοσούντος που είναι στο ίδιο τμήμα προβλέπεται να απομακρύνονται από το σχολείο για 10 ημέρες. Εφ' όσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμτωμα, θα επιστρέφουν. Όσο για τον μαθητή που τυχόν νοσήσει, προβλέπεται να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του, καθώς επίσης και την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Τηλέφωνα υποστήριξης

Για περισσότερες πληροφορίες, υποστήριξη ή παρέμβαση, οι μαθητές, γονείς ή/και εκπαιδευτικοί μπορούν να απευθυνθούν στην ειδική ομάδα επιστημόνων του ΕΟΔΥ :
Για ιατρική υποστήριξη και παρέμβαση: 210 5212054, 210 5212056, 210 5212058
Για ψυχολογική υποστήριξη και παρέμβαση: 215 215 6060

Τέλος μαθημάτων στις 12 Ιουνίου 2020

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι γυμνάσια και λύκεια θα κάνουν μαθήματα μέχρι τις 12 Ιουνίου, προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις δεν θα γίνουν (η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων) και στις 15 και 16 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα Γενικά Λύκεια και τα Επαγγελματικά Λύκεια, αντίστοιχα. Για τα Ειδικά Σχολεία έχει παραταθεί η αναστολή λειτουργίας.
Ανοίγουν και τα φροντιστήρια

Τέλος, όσον αφορά στη λειτουργία των φροντιστηρίων, θα ακολουθηθεί η σταδιακή επαναλειτουργία των επκαιδευτικών βαθμίδων όπως ισχύει και για τα σχολεία, τηρώντας απαραιτήτως τα μέτρα πρόληψης (απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ μαθητών και 15 μαθητές ανά τμήμα). Τα τμήματα της Γ' Λυκείου ξεκινούν αύριο, Δευτέρα 11 Μαΐου, ενώ τα τμήματα της Α', Β' Λυκείου και Γυμνασίου καθώς και τα μαθήματα ξένων γλωσσών επανεκκινούν στις 18 Μαΐου. Από το υπουργείο, πάντως, συστήνεται η συνέχιση των μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης.

Κατηγορία Εκπαίδευση

Ένας ρόλος μαγικός μία λέξη που ηχεί με τόσο δύναμη στα αυτιά και σε κάνει ευτυχισμένη. Μάνα, μητέρα, μαμά. Τρεις λέξεις που κλείνουν μέσα τους ομορφιά, τρυφερότητα, και αγάπη

Μητέρα μια ύπαρξη που είναι πάντα εκεί να σε ακούσει να σε βοηθήσει να σε στηρίξει. Να σε αγκαλιάσει και να νιώσεις εκεί μέσα ότι κανείς δεν μπορεί να σου κάνει κακό. Είναι εκεί και μας ακούει ακόμη και όταν την μαλώνουμε ακόμη και όταν δεν φταίει.

Είναι αυτή που ξεχνά όταν την πληγώνουμε και συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό μας

Η μητέρα ήταν, είναι και θα είναι ξεχωριστή για το παιδί, τον έφηβο, τον ενήλικα. Και η μέρα της γιορτής της δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ευκαιρία για να την τιμήσουμε και να της δείξουμε πόσο πολύ την αγαπάμε.

Η Γιορτή της Μητέρας, παγκόσμια γιορτή, έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Στην αρχαιότητα ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της, η Ρέα, σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και όλων των ολύμπιων θεών και που ήταν η θεά της γονιμότητας.

Στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία συναντάμε τη Γιορτή της Μητέρας ως γιορτή αφιερωμένη στη Θεά Κυβέλη. Γιορτή που γινόταν κάθε Μάρτιο. Συνεχίζοντας το ταξίδι μας στο χρόνο, θα φτάσουμε στην Αγγλία του 15ου – 16ου αιώνα μ.Χ. όπου η τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής είναι αφιερωμένη στις μητέρες και ονομάζεται Κυριακή της Μητέρας. Εκείνη τη μέρα όλοι οι υπηρέτες έπαιρναν από τα αφεντικά τους μία μέρα άδεια, για να επισκεφτούν τα σπίτια τους και να περάσουν τη μέρα τους μαζί με τις μητέρες τους.

Η δεύτερη Κυριακή του Μάη που καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια της δασκάλας Ana Jarvis. Η Ana Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907-1908 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας. Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας.

Στη χώρα μας γιορτάστηκε για 1η φορά στις 2 Φεβρουαρίου του 1929, θέλοντας να συνδυάσει τη Γιορτή της Μητέρας με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Τελικά, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 60, η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου στη 2η Κυριακή του Μαίου. Έτσι, κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου έχει καθιερωθεί να γιορτάζουν οι μητέρες όλου του κόσμου και είναι μια γιορτή με συμβολικό χαρακτήρα.

Η Γιορτή της Μητέρας λοιπόν είναι μια ευκαιρία να της δείξουμε, με όποιο τρόπο μπορούμε, ότι την αγαπάμε και έχει ξεχωριστώ ρόλο στη ζωή μας

Δώστε της ένα γλυκό φιλί μια αγκαλιά και ένα μεγάλο ευχαριστώ. Σίγουρα είναι το ποιο πολύτιμο δώρο και ανεκτίμητο που μπορεί να πάρει από εμάς.

Κατηγορία Γενικά
ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
Αγαπητά μας μέλη και Μανούλες για πρώτη φορά στα τόσα χρόνια η τρέχουσα πανδημία προς το παρόν μας αναγκάζει να είμαστε μακριά.
 
Ευχές για χρόνια πολλά σε όλες σας με υγεία και ατελείωτες χαρές στο σπιτικό σας! Ευχόμεθα πιθανόν τον επόμενο μήνα να καταφέρουμε να τα πούμε απο κοντά!!
 
                                                                                 ΤΟ ΔΣ
Η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, έχει καθιερωθεί από το 1914, ως ημέρα εορτασμού της μητέρας με κυρίαρχο στόχο να αναδειχτεί το μεγαλείο της προσφοράς της στη λειτουργία της κοινωνίας διαχρονικά.
Εφημερίες Φαρμακείων - Αλεξάνδρειας - Βέροιας - Νάουσας 10/05/2020
 
 
Κατηγορία Φαρμακεία
Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας