Μωχάμεντ Νταράουσε: Aπαραίτητη η αλλαγή μοντέλου βαμβακοκαλλιέργιας στην Ελλάδα Κύριο

Μωχάμεντ Νταράουσε: Aπαραίτητη η αλλαγή μοντέλου βαμβακοκαλλιέργιας στην Ελλάδα

Η Κοινοπραξία Αγροτών Αλεξάνδρειας διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου 2018  ημερίδα με θέμα:''Αύξηση της αξίας βάμβακος" στην αίθουσα του

Δημοτικού Θεάτρου Πλατέος.

Η Κοινοπραξία αγροτών Αλεξάνδρειας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος υλοποιεί πρόγραμμα με στόχο την αύξηση της αξίας βάμβακος.Συμμετέχουν στην πρώτη φάση 45 βαμβακοπαραγωγοί της Ημαθίας με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας και της εταιρίας ΓΑΙΑ Επιχειρήν.

Για τα πρώτα αποτελέσματα και συμπεράσματα μίλησε ο Δόκτωρ Μωχάμεντ Νταράουσε, Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος.
Την ημερίδα άνοιξε ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Αγροτών κ. Στέφανος Νταούκας ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της βαμβακοκαλλιέργειας για την τοπική και εθνική οικονομία, αφού το βαμβάκι αποτελεί ένα από τα κρίσιμα εθνικά προϊόντα, με σημαντικές εξαγωγές, στηρίζοντας πολλές θέσεις εργασίας στο πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα.

Σήμερα το προϊόν, λόγω των επί σειρά ετών συσσωρευμένων προβλημάτων παρουσιάζει χαμηλή ανταγωνιστικότητα, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας, αλλά παρόλα αυτά υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ελληνικό ποιοτικό βαμβάκι από τις διεθνείς αγορές και τις κλωστοϋφαντουργίες ποιοτικών προϊόντων.

Ο Δόκτωρ Μωχάμεντ Νταράουσε μίλησε για τα σημαντικότερα καταγεγραμμένα προβλήματα που αφορούν το προϊόν που είναι το υψηλό κόστος παραγωγής, η αδυναμία βελτίωσης της ποιότητας και η αδυναμία παραγωγής ενός τυποποιημένου ποιοτικού ανταγωνιστικού προϊόντος που θα αξιώνει καλύτερες τιμές στη διεθνή αγορά.

Το πρόβλημα στην καλλιέργεια βαμβακιού στην Ελλάδα σήμερα, σημείωσε ο κ. Νταραουσέ, είναι ότι οι αγρότες δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το πλαίσιο, εξαιτίας του παραγωγικού μοντέλου που αυτή τη στιγμή υφίσταται.
Στην χώρα μας παράγουμε μεμονωμένα, και πάει ο καθένας το βαμβάκι του σύσπορο και ανακατεύεται με άλλε ποικιλίες και τύπους, και είναι αδύνατον να τυποποιηθεί.
Και αυτό γιατί το δέμα βαμβακιού που βγαίνει από το εκκοκκιστήριο, είναι απλά ένα δέμα, δεν έχει δηλαδή ταυτότητα.

Επίσης σημαντικός παράγοντας κατά τον κ. Νταραουσέ είναι η ποσότητα που θα παραχθεί  από τον παραγωγό καθώς θα πρέπει αυτή να είναι συγκεκριμένη και τόση ώστε να μπορεί να καλύψει τη σεζόν σε ένα μικρό κλωστήριο. «Πρέπει να στοχεύουμε σε 10 χιλιάδες στρέμματα για παράδειγμα για να βγάλουμε 4,5-5 χιλιάδες δέματα που θα πάνε στον τελικό χρήστη για να καλύψουν όλη τη σεζόν» παρατήρησε ο ίδιος χαρακτηριστικά. Από την επιστημονική του εμπειρία προτείνει την οργάνωση άμεσα μιας πιλοτικής εφαρμογής, ενός σχεδίου δράσης μικρής κλίμακας, το οποίο θα αφορά το σχηματισμό Ομάδων Βαμβακοπαραγωγών με στόχο τη δημιουργία πρότυπου σχήματος οργάνωσης παραγωγής και σκοπό την παραγωγή ενός συγκεκριμένου προϊόντος ποιότητας.

Ταυτόχρονα, ενεργοποιούνται οι απαραίτητες συνέργειες με τα συναρμόδια Υπουργεία, τις Οργανώσεις Παραγωγών, τη νέα Διεπαγγελματική Βάμβακος και τους φορείς της αλυσίδας παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας του προϊόντος.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Δόκτωρ Άγγελος Πατάκης,Καθηγητής Πανεπιστήμιου Πατρών, ο οποίος παρουσίασε το θέμα της ευφυούς γεωργίας, ένα πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρησης των υδάτινων πόρων βασισμένο σε τεχνολογικές μεθόδους, μετρήσεις και πίνακες με σκοπό την οικονομικότερη αλλά ποιοτικότερη παραγωγή βάμβακος.Είναι ανάγκη να αλλάξουν οι μέθοδοι με την οποία γίνεται η άρδευση και συνεπώς η καλλιέργεια του βαμβακιού στην Ελλάδα τόνισε ο κ. καθηγητής. Με δεδομένο ότι η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών βοηθά τους αγρότες να διαχειρίζονται τις εκμεταλλεύσεις τους με βιώσιμο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη την «παραμικρή λεπτομέρεια» της καθημερινής γεωργίας, η χρήση της τεχνολογίας θα διευκολύνει ιδιαίτερα τους αγρότες, οδηγώντας σε ένα πιο ποιοτικό προϊόν.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας