alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «Απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ».

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

δημοσιεύτηκε η με αριθμό πρωτοκόλλου Ε.2012/17-1-2019 εγκύκλιος του Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλή με την οποία παρέχονται διευκρινήσεις σχετικά με την απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων του άρθρου 39 του Κώδικα ΦΠΑ .
Από 1/1/2019 έχει εφαρμογή το νέο καθεστώτος απαλλαγής από το ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων του άρθρου 39 του σχετικού κώδικα.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής
δήλωσης ΦΠΑ και καταβολής του φόρου αυτού, ανεξάρτητα από την κατηγορία λογιστικών βιβλίων που τηρείται, όχι μόνο για αυτούς που κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν παραδόσεις αγαθών μέχρι 10.000 ευρώ, όπως ίσχυε έως τώρα αλλά και για τους νέους υποκειμένους, οι οποίοι με την υποβολή της δήλωσης έναρξης των εργασιών τους επιθυμούν την ένταξη στο καθεστώς αυτό.
Οι αλλαγές που ισχύουν από 1/1/2019 είναι οι ακόλουθες:
• Σε ότι αφορά τον προσδιορισμό των ορίου των 10.000 €, που αποτελεί το κριτήριο για την υπαγωγή στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων, με σαφήνεια ορίζεται ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι μεταβιβάσεις ενσώματων ή άυλων αγαθών επένδυσης, καθώς και οι απαλλασσόμενες πράξεις χωρίς δικαίωμα έκπτωσης.
• Προβλέπεται η δυνατότητα υπαγωγής των υποκειμένων στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων από την έναρξη των εργασιών τους.
• Η υπέρβαση του ορίου των 10.000 € εντός του φορολογικού έτους, καθιστά υποχρεωτική τη μετάταξη των υποκειμένων στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
• Σε περίπτωση προαιρετικής ένταξης στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων, δεν υφίσταται υποχρέωση παραμονής για δύο έτη στο εν λόγω καθεστώς.

Οι διατάξεις του ειδικού καθεστώτος δεν έχουν εφαρμογή:
α) στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος,
β) στους υποκείμενους στο φόρο που δεν είναι εγκαταστημένοι στο εσωτερικό της χώρας,
γ) στην παράδοση καινούργιου μεταφορικού μέσου, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης β' της παραγράφου 1 του άρθρου 28 του Κώδικα ΦΠΑ.
Οι ενδιαφερόμενοι εφόσον το επιθυμούν υποβάλλουν δήλωση μεταβολών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Επισημαίνεται ότι, για την υπαγωγή στο ειδικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων, το οποίο είναι προαιρετικό, η προθεσμία είναι 30 ημέρες από την έναρξη του φορολογικού έτους ήτοι μέχρι 30 Ιανουαρίου 2019. Εκπρόθεσμη δήλωση, ακόμη και στη περίπτωση που ο φορολογούμενος πληροί όλες τις προϋποθέσεις, δεν γίνεται δεκτή με συνέπεια την ένταξη του στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

ΤΟ Δ.Σ.

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του ΕΠΑ.Λ. Αλεξάνδρειας ευχαριστούμε θερμά όλους όσους μας βοήθησαν με την αγορά λαχνών για την οικονομική ενίσχυση της πολυήμερης εκπαιδευτικής μας εκδρομής.
Οι αριθμοί των λαχνών που κερδίζουν τα δώρα είναι οι:
Νο: 263 Samsung Galaxy A7 (64GB-2018)
No: 108 Καύσιμα 300 €
Παρακαλούνται οι κάτοχοι των παραπάνω λαχνών να προσέλθουν μέχρι την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019 στο ΕΠΑ.Λ Αλεξάνδρειας για να παραλάβουν το δώρο που τους αντιστοιχεί.
Με Εκτίμηση,
Οι μαθητές της Γ΄ Τάξης του ΕΠΑ.Λ Αλεξάνδρειας

Κατηγορία Εκπαίδευση

Καλούμε την Κυριακή 27-1-2019 στις 7:30μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμποχωρίου "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου μας στην κοπή της Βασιλόπιτας για την νέα χρονιά.
Θα χαρούμε να έρθετε να διασκεδάσουμε όλοι μαζί με πλούσια εδέσματα,άφθονο κρασί,τραγούδι και πολύ χορό.Θα είναι μαζί μας οι μουσικοί.
Κρουστά:Antonis Papadopoulos
Κλαρίνο:Paulos Matrakoulias
Αρμόνιο:Petros Pipiliaris
Τραγούδι:Θωμάς Γρηγορόπουλος
Είσοδος ελεύθερη, σας περιμένουμε !!!

Το δυνατό της «χαρτί» κρατά η κυβέρνηση για την επόμενη εβδομάδα, καθώς η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου αναμένεται να ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου.

Πιο αναλυτικά, μετά από συνεχείς συσκέψεις με τους θεσμούς, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως πήρε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει σε ένα από τα πιο σημαντικά βήματα της κοινωνικής της πολιτικής.

Τι ακριβώς συζήτησαν οι δύο πλευρές:

Εργασιακά

Αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού η Υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των θεσμών για το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης.

Τους ενημέρωσε, επίσης, ότι η τελική απόφαση για το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση από την ίδια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε ότι είναι σύμφωνη με την αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ότι αυτή θα πρέπει να είναι προσεκτική.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης έγινε ανταλλαγή οικονομικών και νομικών επιχειρημάτων από τις δύο πλευρές, αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και την επίδραση της αύξησης του κατώτατου μισθού σε βασικά μεγέθη της οικονομίας.

Ασφαλιστικό

Η ενημέρωση αφορούσε την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, την πρόοδο της οργανωτικής συγκρότησης του ΕΦΚΑ και το πλάνο δράσης για την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού των ασφαλισμένων. Επίσης, η Υπουργός ενημέρωσε τους θεσμούς για τις δικαστικές διεκδικήσεις αναδρομικών από συνταξιούχους, για την περίοδο πριν την απόφαση του ΣτΕ του 2015.

Κατηγορία Οικονομία

Σε ισχύ είναι από την Τετάρτη (23/1) το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ - Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας «Φοίβος», όπως ονομάστηκε από την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), είναι οι βροχοπτώσεις σχεδόν στο σύνολο της χώρας, καθώς επίσης οι καταιγίδες και οι κατά τόπους χαλαζοπτώσεις που θα σημειωθούν -κατά κύριο- λόγο σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές

Δύο διαδοχικά χαμηλά βαρομετρικά επηρεάζουν από την Τρίτη τον καιρό της Ελλάδας. Η κακοκαιρία θα διατηρηθεί μέχρι και την Κυριακή 27 Ιανουαρίου.

Η κακοκαιρία έχει σαν κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που πιθανώς θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Παράλληλα, θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις νότιοι άνεμοι 8 έως 9 μποφόρ πνέουν στο Αιγαίο από το βράδυ της Τρίτης 22 Ιανουαρίου έως το Σάββατο 26 Ιανουαρίου.

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει πτώση προς το τέλος της εβδομάδας, οπότε θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου της βόρειας χώρας.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σήμερα Πέμπτη 24 Ιανουαρίου αναμένονται νεφώσεις με βροχές, καταιγίδες και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις κυρίως στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά.

Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά στο Ανατολικό Αιγαίο, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη έως το πρωί, και στο Ιόνιο και τα δυτικά και νότια ηπειρωτικά από το απόγευμα.

Η ορατότητα έως το πρωί αλλά και προς το βράδυ θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το πρωί έως το απόγευμα.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους και νοτιοανατολικούς 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Την Παρασκευή, θα επηρεαστεί αρχικά η δυτικά Ελλάδα και βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην ανατολική χώρα ενώ θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα Πέμπτη 24 Ιανουαρίου
Αττική
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες και ξανά από τις απογευματινές ώρες, οπότε και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και νωρίς το πρωί και το βράδυ τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κέλσιου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές, που βαθμιαία μέχρι τις μεσημβρινές ώρες θα σταματήσουν. Αργά τη νύχτα θα σημειωθούν ξανά τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες από ανατολικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από 06 έως 11 βαθμούς Κέλσιου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Από το μεσημέρι και από τα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Ανεμοι: Στα ανατολικά νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 που βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 βαθμούς Κέλσιου. Στη δυτική Μακεδονία 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στέρεα, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές κατά διαστήματα. Σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες και εκ νέου από το απόγευμα. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και το βράδυ στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κέλσιου. Στην Ηπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στέρεα, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, οπότε και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη νοτιά Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους έντονα. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες στα ανατολικά και τα νοτιά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 17 βαθμούς Κέλσιου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 17 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κατηγορία Γενικά

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας