alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2019

Μπορεί σήμερα η μισή Ελλάδα να ντύθηκε στα λευκά με την επέλαση του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας, της «Σοφίας», αλλά αυτό φαίνεται είναι μόνο η αρχή. Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με έντονα καιρικά φαινόμενα και την Παρασκευή με τη χώρα να παραμένει στην «κατάψυξη».

Η κακοκαιρία που βρίσκεται σε εξέλιξη με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας και τις χαμηλές θερμοκρασίες θα επηρεάσει και το επόμενο διήμερο τη χώρα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ:

Παρασκευή 4/1

Οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται θα ενταθούν μετά το μεσημέρι στην Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, βαθμιαία στην ανατολική Μακεδονία και από αργά το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου.

Σάββατο 5/1

Οι πυκνές χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην κεντρική καθώς και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.

Β) Παγετός κατά τόπους ισχυρός τις πρωινές και βραδυνές ώρες, θα σημειωθεί και τις δύο ημέρες, στα βόρεια κατά τόπους θα είναι ολικός.

Γ) Στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο αύριο Παρασκευή (4/1) θα πνέουν βαθμιαία θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 και από τη νύχτα τοπικά 9 μποφόρ, που αναμένεται να εξασθενήσουν από το μεσημέρι του Σαββάτου.

Αναλυτικό δελτίο καιρού

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το αναλυτικό δελτίο καιρού της ΕΜΥ, αύριο θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας, κυρίως σε ανατολικά και βόρεια.

Χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές στα ανατολικά και βόρεια, όπου θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Παγετός, κατά τόπους ισχυρός τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία αναμένεται να είναι κατά τόπους ολικός.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι κατά διαστήματα. Πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν κυρίως στα ανατολικά και βόρεια.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 που από αργά το απόγευμα πρόσκαιρα θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 05 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές.
Άνεμοι: Βόρειους βορειοδυτικούς 5 με 6 και στο Θερμαϊκό βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ με τάση ενίσχυσης τη νύχτα.
Θερμοκρασία: από -04 έως 02 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις οι οποίες από το μεσημέρι θα ενταθούν στην κεντρική – ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά στα ανατολικά 7 που από το μεσημέρι βαθμιαία θα ενισχυθούν στα 7 με 8 και πιθανώς τη νύχτα τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από – 04 (μείον 4) έως 02 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Στις υπόλοιπες περιοχές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά ημιορεινά. Εξασθένηση το βράδυ στα βόρεια.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από – 07 (μείον 7) έως 01 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια νεφώσεις με χιονοπτώσεις που από το μεσημέρι κατά τόπους θα ενταθούν. Στην ανατολική Πελοπόννησο βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, μετά το μεσημέρι 5 με 7 στρεφόμενοι στα νότια σε νοτιοδυτικούς έως 7 μποφόρ. Στα βόρεια τις βραδινές ώρες θα γίνουν βόρειοι βορειοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις που τις πρώτες πρωινές και τις νυχτερινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές. Στα νότια βροχές και τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 8 και τη νύχτα τοπικά 9 μποφόρ. Στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 02 έως 05 βαθμούς.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Απογραφή στρατεύσιμων στο Δήμο Αλεξάνδρειας
για τα αγόρια που γεννήθηκαν το 2001

Ανακοινώνεται από το Τμήμα Δημοτολογίου - Μητρώου Αρρένων του Δήμου Αλεξάνδρειας ότι από 2 Ιανουαρίου 2019 μέχρι και 1 Απριλίου 2019 καλούνται όλοι οι άρρενες στρατεύσιμοι, που γεννήθηκαν το έτος 2001 (κλάση 2022), προκειμένου να καταθέσουν Δελτίο Απογραφής.

Η κατάθεση του Δελτίου Απογραφής μπορεί να γίνει, είτε στην έδρα της Στρατολογικής Υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη είτε σε οποιαδήποτε άλλη Στρατολογική Υπηρεσία, είτε σε οποιοδήποτε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), και σε αρμόδια Προξενική Αρχή για όσους διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό.

Οι στρατεύσιμοι θα πρέπει κατά την παρουσίασή τους να γνωρίζουν τα μητρώα αρρένων στα οποία είναι γραμμένοι και να προσκομίζουν απαραίτητα τα παρακάτω δικαιολογητικά (πρωτότυπα ή ευκρινή φωτοαντίγραφα):
Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Ελληνικού Διαβατηρίου.
Βεβαίωση Απόδοσης Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) η οποία εκδίδεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.
Βεβαίωση ΑΜΚΑ η οποία εκδίδεται από το δικτυακό τόπο (wwvv.amka.gr).
Γνωστοποίηση της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους (e-mail).
Όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας να υποβάλλουν ιατρικές γνωματεύσεις ή βεβαιώσεις στις οποίες θα περιγράφεται με σαφήνεια η πάθηση.

Οι μη εγγεγραμμένοι σε μητρώο αρρένων με έτος γέννησης 2001, οι οποίοι υποχρεούνται να απογραφούν (αδήλωτοι), θα πρέπει να υποβάλλουν βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας από την οποία να προκύπτει ότι υπέβαλαν δικαιολογητικά για την εγγραφή τους σε μητρώα αρρένων.

Σε περίπτωση μη υποβολής του παραπάνω Δελτίου Απογραφής, θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες από το Νόμο πρόσθετες στρατιωτικές υποχρεώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με το Τμήμα Δημοτολογίου - Μητρώου Αρρένων του Δήμου Αλεξάνδρειας στο τηλέφωνο: 23333-50150 (κα Ζαρκάδα).

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σας προσκαλώ όλους στην ανοιχτή εκδήλωση για την ιδρυτική διακήρυξη των αρχών και των θέσεων του δημοτικού συνδυασμού μας

που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 11.30 πμ, στο Δημαρχείο Αλεξάνδρειας.

Με εκτίμηση
ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 3 Ιανουαρίου 2019 στον κόμβο Νησελίου λίγο πριν την Εγνατία οδό.

Κατηγορία Αστυνομικά

Σε κινητικότητα ο μηχανισμός του Δήμου Αλεξάνδρειας για την κακοκαιρία και την επέλαση του χιονιά που πλήτει και την περιοχή μας.

Προβλήματα παρατηρούνται περισσότερο στο οδικό δίκτυο των χωριών και λιγότερα στους δρόμους της πόλης της Αλεξάνδρειας.

Ξεκίνησε ήδη ρίψη άλατος σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου Αλεξάνδρειας και σε κομβικά σημεία, η οποία συνεχίζεται.

Όλος ο μηχανισμός του Δήμου θα είναι σε επιφυλακή για άμεση παρέμβαση σε σημεία που θα χρειαστεί για την ασφάλεια των πολιτών.

 

Χιόνια σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας και στα ορεινά της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, έφερε ήδη το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας, η «Σοφία». Δριμύ είναι επίσης το ψύχος και στα πεδινά, ενώ σε ετοιμότητα είναι οι περιφέρειες και οι δήμοι.

Στη Θεσσαλονίκη χιονίζει ήδη στον Χορτιάτη και στα γύρω ορεινά, ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, χιόνι αναμένεται να πέσει και μέσα στην πόλη τις επόμενες ώρες. Η κίνηση των οχημάτων μέχρι αυτή την ώρα στα ορεινά της Θεσσαλονίκης διεξάγεται χωρίς κανένα πρόβλημα.

Χιονισμένη είναι και η Αρναία της Χαλκιδικής, καθώς και τα γύρω ορεινά χωριά, ενώ αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται από και προς το χωριό Ταξιάρχης.

Επίσης, χιονίζει σε όλους τους κεντρικούς και περιφερειακούς δήμους του Ν. Ημαθίας και αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται προς το χιονοδρομικό του Σελίου και προς το χιονοδρομικό 3-5 Πηγάδια.

Στο Κιλκίς, αλυσίδες χρειάζονται στην Επαρχιακή Οδό Κιλκίς – Γουμένισσας στο 14 χλμ., ενώ και στις Σέρρες χιονίζει σε όλο το νομό και θα χρειαστούν αλυσίδες τα οχήματα που θα κινηθούν προς το χιονοδρομικό του Λαϊλιά.

Χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων συνεχίζεται η χιονόπτωση στη Δυτική Μακεδονία, με το χιόνι να φθάνει περίπου τα 15 εκατοστά και τη θερμοκρασία να φτάνει και τους -3 βαθμούς Κελσίου.

Στην Κοζάνη αλυσίδες χρειάζονται μόνο τα οχήματα που κινούνται στην Εθνική Οδό Κοζάνης-Φλώρινας μετά το Αμύνταιο και σε όλο το τμήμα του Δήμου Εορδαίας, ενώ στο Ν. Καστοριάς αλυσίδες απαιτούνται στα οχήματα που κινούνται στην Επαρχιακή Οδό Φλώρινας – Καστοριάς μέσω Βιτσίου από το 18ο-28ο χλμ., στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων μέσω Κοτύλης από το 30-43 χλμ. και Αμυνταίου- Καστοριάς μέσω Κλεισούρας από το 22-32 χλμ.

Στα Γρεβενά δεν υπάρχουν ακόμη ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, ενώ στη Φλώρινα αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην Εθνικό Οδό Φλώρινας – Κρυσταλοπηγής.

Την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου ξεκινά η καταβολή των συντάξεων του Φεβρουαρίου 2019. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων:
Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 30 Ιανουαρίου 2019 ημέρα Τετάρτη.
Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 30 Ιανουαρίου 2019 ημέρα Τετάρτη.
Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την 1η Φεβρουαρίου 2019 ημέρα Παρασκευή.
Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την 1η Φεβρουαρίου 2019 ημέρα Παρασκευή.
Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 30 Ιανουαρίου 2019 ημέρα Τετάρτη.
Το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ) θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις στις 4 Φεβρουαρίου 2019 ημέρα Δευτέρα.
Τα υπόλοιπα Ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 30 Ιανουαρίου 2019 ημέρα Τετάρτη.
Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν στις 30 Ιανουαρίου 2019 ημέρα Τετάρτη.

Κατηγορία Οικονομία

Όπως αναφέρει το ΦΕΚ που περιλαμβάνει την Υπουργική Απόφαση για το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), αλλάζουν οι κατηγορίες δικαιούχων και τα κριτήρια ένταξης στο ΚΟΤ.

Για την ένταξη στο νέο ΚΟΤ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στον ιστότοπο της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. (www.idika.gr). Σημειώνεται ότι βάσει του ανωτέρω ΦΕΚ ο ΔΕΔΔΗΕ δεν θα δέχεται αιτήσεις ένταξης στο νέο ΚΟΤ.

Αίτηση για ένταξη στο νέο ΚΟΤ πρέπει να υποβάλουν στον ιστότοπο της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και όσοι είναι ήδη δικαιούχοι του ΚΟΤ.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου:

Η κατηγορία ΚΟΤ Α, και
Η κατηγορία ΚΟΤ Β
Για την ένταξη στο ΚΟΤ Α, σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ, απαιτείται να υπάρχει εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) που να έχει εγκριθεί το τελευταίο δίμηνο (για αυτούς που έχουν εγκριθεί προ διμήνου απαιτείται επικαιροποίηση της αίτησης τους στο ΚΕΑ). Υπενθυμίζεται ότι η επικαιροποίηση της αίτησης του ΚΕΑ μπορεί να γίνει από το σπίτι ηλεκτρονικά.

Για την ένταξη στο ΚΟΤ Β εξετάζονται εκ νέου τα προβλεπόμενα κριτήρια, ανεξάρτητα αν κάποιος κρίθηκε δικαιούχος του Κοινωνικού Μερίσματος. Σημειώνετε ότι λαμβάνονται υπόψη και τυχόν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις εφόσον έχουν εκκαθαριστεί. Επίσης για τυχόν φιλοξενούμενα ενήλικα μέλη, απαιτείται συναίνεση που δίνεται ηλεκτρονικά όπως γινόταν και με το Κοινωνικό Μέρισμα.
Συνοπτικά τα βήματα της διαδικασίας υποβολής αίτησης για ΚΟΤ:

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).
Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ που να έχει εγκριθεί εντός του τελευταίου διμήνου. Αν είστε δικαιούχος ΚΕΑ αλλά η αίτησης σας έχει εγκριθεί πριν από τους τελευταίους 2 μήνες, πρέπει να κάνετε τροποποιητική αίτηση ΚΕΑ. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων
μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί
[Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

Όπως σημειώνεται στον ιστότοπο η εφαρμογή συνεχίζει να δέχεται αιτήσεις ένταξης στο ΚΟΤ ή στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών (η αρχική προθεσμία έληγε στις 30 Νοεμβρίου 2018)

Κατηγορία Οικονομία

Τέσσερα προγράμματα του ΟΑΕΔ θα «τρέξουν» το πρώτο τρίμηνο του 2019 και αφορούν συνολικά την πρόσληψη 24.933 ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα έχουν καταρτιστεί από το υπουργείο Εργασίας και θα υλοποιηθούν από τον ΟΑΕΔ. Τα προγράμματα αφορούν θέσεις πλήρους απασχόλησης αλλά και στοχεύουν στην κατάρτιση ανέργων σε κλάδους αιχμής της οικονομίας.

Ειδικότερα:

1) Πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας σε 51 δήμους και πέντε περιφέρειες για 8.933 ανέργους

Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας από τον ΟΑΕΔ για την πρόσληψη 8.933 ανέργων σε θέσεις πλήρους απασχόλησης σε 51 δήμους και 5 Περιφέρειες της χώρας.

Το πρόγραμμα προετοιμάζεται από το υπουργείο Εργασίας και πέρα από την κάλυψη θέσεων στους δήμους και τις Περιφέρειες θα καλυφθούν και θέσεις σε κέντρα πρόνοια της χώρας.

Η δράση στοχεύει αφενός στην άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία και αφετέρου στην αναβάθμιση των προσόντων των συμμετεχόντων, ώστε να διευκολυνθούν στην επανένταξη τους στην αγορά εργασίας, με κατάρτιση και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής θα έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, που ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

• εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

• εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς

• εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

• άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων πτυχιούχων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα τους

• εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών

• εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ

• εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ).

Οι ωφελούμενοι θα μπουν σε Πίνακες Κατάταξης Ανέργων με βάση τα εξής εννέα αντικειμενικά κριτήρια μοριοδότησης:

1. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.
2. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας της παραγράφου 5.1 της Δημόσιας Πρόσκλησης, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.
3. Αναπηρία ωφελούμενου σε ποσοστό 50% και άνω.
4. Ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό.
5. Ηλικία.
6. Αριθμός ανήλικων τέκνων.
7. Γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑΜΕΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
8. Εντοπιότητα, βάσει της έδρας της μόνιμης κατοικίας του ωφελούμενου.
9. Ιδιότητα δικαιούχου του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ).

2) Πρόγραμμα νέων πτυχιούχων θετικής, τεχνολογικής, οικονομικής κατεύθυνσης για 3.000 ανέργους ηλικίας 24-29
Το πρόγραμμα θα καλύψει 3.000 ανέργους και αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου.

Αφορά στην κατάρτιση ανέργων αποφοίτων σχετικών αντικειμένων σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) με έμφαση σε ειδικότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη λογισμικού.

Στόχος είναι να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της ψηφιακής αναβάθμισης και του παραγωγικού μετασχηματισμού της οικονομίας. Το πρόγραμμα έχει στόχο τη στήριξη ανέργων απόφοιτων θετικής, τεχνολογικής και οικονομικής κατεύθυνσης. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 40,2 εκατ. ευρώ.

3) Παρέμβαση επαγγελματικής ενδυνάμωσης για 10.000 ανέργους ηλικίας 18-29
Το πρόγραμμα αναμένεται να βγει στον «αέρα» εντός του Φεβρουαρίου και θα αφορά κατάρτιση, πρακτική, πιστοποίηση στους τομείς της αγροδιατροφής, μεταποίησης, κυκλική οικονομία. Συγκεκριμένα:

Ωφελούμενοι: 10.0000
Η δράση αφορά άνεργους απόφοιτους δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας, που εμφανίζουν σημαντικές επιδόσεις, σε εξωστρέφεια και προοπτικές ανάπτυξης.
Ενίσχυση της κλαδικής διασύνδεσης της ελληνικής οικονομίας – γέφυρες ανάμεσα σε κρίσιμους τομείς όπως ο τουρισμός με την αγροδιατροφή.

4) Στοχευμένη Κατάρτιση και πιστοποίηση 3.000 ανέργων θεωρητικών σπουδών σε κλάδους αιχμής (22-29)
Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει από τον ΟΑΕΔ τον Μάρτιο του 2019 και αφορά συνοπτικά:

Ωφελούμενοι: 3.000

Η δράση έχει ως ομάδα στόχου ανέργους αποφοίτους σχολών θεωρητικής κατεύθυνσης έως 29 ετών.

Δημιουργεί νέες επαγγελματικές διεξόδους σε άνεργους πτυχιούχους θεωρητικών αντικειμένων.

Ενδεικτικές ειδικότητες:

διαχείριση κοινωνικών δικτύων,

marketing πολιτιστικών οργανισμών,

διοίκηση πολιτιστικών οργανισμών,

συμβουλευτική τρίτης ηλικίας,

αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών.

Κατηγορία Γενικά

Στην ένταξη και των οφειλών που δημιουργήθηκαν εντός του 2018 στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήδη επεξεργάζεται σχετική ρύθμιση την οποία και θα φέρει στη Βουλή εντός των επόμενων μηνών, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το ζήτημα φέρεται να τυγχάνει και της αποδοχής των θεσμών, όπως γράφουν "Τα Νέα".

Κι αυτό, καθώς από τα αποτελέσματα της λειτουργίας έως και σήμερα του εξωδικαστικού μηχανισμού, προκύπτει ότι αρκετές είναι οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν σε αυτό και βγήκαν από το "κόκκινο" ρυθμίζοντας τις οφειλές τους. Με τον τρόπο αυτό αυξήθηκαν ταυτόχρονα και τα έσοδα για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ένταξη των οφειλών του 2018 στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων του εξωδικαστικού, αποτελεί αίτημα και του επιχειρηματικού κόσμου, οι εκπρόσωποι του οποίου υπογραμμίζουν ότι ακόμα οι συνθήκες στην αγορά δεν έχουν αποκατασταθεί και πως η επέκτασή του "θα είναι σωτήρια για την επιβίωση των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων".

Άλλωστε, με βάση την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η κυβέρνηση έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών, προχώρησε στις βελτιώσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού καταθέτοντας σχετικές τροπολογίες στη Βουλή, μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα. Στις αλλαγές περιλαμβάνονται η αύξηση στα 300.000 ευρώ του ορίου οφειλών των επιχειρήσεων που μπορούν να ενταχθούν στην αυτοματοποιημένη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Το όριο ρύθμισης οφειλών μέχρι πρότινος ήταν τα 50.000 ευρώ. Άλλη μία αλλαγή την οποία ανέμενε με αγωνία η αγορά είναι η παράταση του εξωδικαστικού μηχανισμού έως το τέλος του 2019.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Κατηγορία Οικονομία
Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας