alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 06 Ιανουαρίου 2019

Νέο κύμα κακοκαιρία θα σαρώσει τη χώρα από τη Δευτέρα, καθώς έρχεται ο «Τηλέμαχος», με κύρια χαρακτηριστικά το δριμύ ψύχος, τις χιονοπτώσεις, αλλά και τις καταιγίδες.

Ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση τη Δευτέρα και την Τρίτη, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ. Η κακοκαιρία «Τηλέμαχος», που παίρνει τη... σκυτάλη μετά τον «Ραφαήλ» και τη «Σοφία» που έπληξαν την Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες, θα έχει κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τις σποραδικές καταιγίδες στις νότιες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά και τους θυελλώδεις βοριάδες στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά:
Πολύ ισχυρός παγετός θα σημειωθεί τη Δευτέρα (7/1) και την Τρίτη (8/1) κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ο οποίος σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας αναμένεται να είναι κατά τόπους ολικός.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν από το μεσημέρι της Δευτέρας (7/1) στη Χαλκιδική, τις Σποράδες, την Εύβοια και από το βράδυ της Δευτέρας (7/1) στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, κυρίως ανατολικής και βόρειας) καθώς και σε ορεινές- ημιορεινές περιοχές της ανατολικής και κεντρικής Πελοποννήσου (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μ.), οι οποίες την Τρίτη (8/1) αρχικά στα βόρεια και από το μεσημέρι και στα υπόλοιπα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία επισημαίνεται ότι την Τετάρτη (9/1) αναμένεται νέα μεταβολή του καιρού από τα δυτικά, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά, πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά- ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και θυελλώδεις νότιους- νοτιοδυτικούς ανέμους στα πελάγη.

 

Στην “κατάψυξη” βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα, όπου από νωρίς καταγράφονται αρνητικές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές. Στους -19 βαθμούς Κελσίου έπεσε το πρωί ο υδράργυρος στη Φλώρινα και την Πτολεμαΐδα, ενώ στους -18 στα Γρεβενά.

Την ίδια ώρα, σε υποχώρηση βρίσκεται η κακοκαιρία «Σοφία», η οποία δημιούργησε αρκετά προβλήματα στους νομούς της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Η χιονόπτωση των τελευταίων 24ωρων σε συνδυασμό με τον παγετό που επικρατεί τις πρωινές ώρες, έχουν μετατρέψει πολλούς δρόμους σε παγοδρόμια και απαιτείται αρκετή προσοχή για τους οδηγούς και τους πεζούς.

Αρκετά βελτιωμένη είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, η οποία ξημέρωσε με -3 βαθμούς Κελσίου. Ανοιχτοί είναι όλοι οι κεντρικοί οδικοί άξονες της πόλης, αλλά οι οδηγοί κινούνται με χαμηλές ταχύτητες λόγω του παγετού, ενώ σε κάποιους περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης οι οδηγοί πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Κανονικά εκτελούνται από το πρωί οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία», ενώ και τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ έχουν επιστρέψει στους δρόμους της πόλης.

Βελτιωμένος είναι ο καιρός στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου όμως το κρύο είναι τσουχτερό. Στη Βέροια ο υδράργυρος «έδειξε» το πρωί -10 βαθμούς και στο Κιλκίς -9. Η κίνηση σε αρκετούς δρόμους, κυρίως ορεινούς, της Κεντρικής Μακεδονίας διεξάγεται με αλυσίδες ή χιονολάστιχα.

Συνθήκες ολικού παγετού αναμένεται να επικρατήσουν σήμερα στη Δυτική Μακεδονία, όπου το τοπίο είναι εδώ και μέρες «λευκό» και οι θερμοκρασίες πολικές. Οι χαμηλότερες τιμές της ημέρας καταγράφηκαν στη Φλώρινα, την Πτολεμαΐδα και τα Γρεβενά ενώ στην Κοζάνη ο υδράργυρος έπεσε στους -13 βαθμούς Κελσίου. Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό και στους κάθετους άξονές της, ενώ με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση σε αρκετά σημεία του εθνικού και επαρχιακού δρόμου της Δυτικής Μακεδονίας.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκαν και φέτος τα Θεοφάνεια στην Αλεξάνδρεια. Την Κυριακή 6 Ιανουαρίου, το πρωί, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αλεξάνδρειας

τελέστηκε η πανηγυρική θεία Λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός παρουσία της πολιτικής, στρατιωτικής ηγεσίας καθώς και πλήθους πιστών.

 

 

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας