alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020

Συνελήφθη χθες (21 Φεβρουαρίου 2020) το μεσημέρι σε περιοχή της Ημαθίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Νάουσας, 38χρονος ημεδαπός, καθώς σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο κατάστημα του,

Κατηγορία Αστυνομικά

Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγού η χθεσινή και στο πλαίσιο του εορτασμού της, ο Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος προσφέρει δωρεάν ξενάγηση στους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών, στη Βεργίνα αυτή την Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου.

Εφημερίες Φαρμακείων - Αλεξάνδρειας - Βέροιας - Νάουσας 23/02/2020
 
Κατηγορία Φαρμακεία
Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020 22:33

Ο καιρός σήμερα Κυριακή 23 Φεβρουαρίου

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ στα ανατολικά και τα νότια. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης και τις πρωινές ώρες στην Εύβοια.

Κατηγορία Καιρός

Το Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργών Πολιτών το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 στο χώρο του Φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Αλεξάνδρειας

Συναισθηματικά έχει σώσει πολλές ζωές, τις ζωές μας, τις «φωτογράφισε», τις σκιαγράφησε, τις έβαψε με χρώματα πάθους και μας άφησε μεγάλη κληρονομιά

Η είδηση ήρθε σκληρή το Σάββατο: «Έφυγε σήμερα το απόγευμα από τη ζωή η κορυφαία Ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά σε ηλικία 89 ετών, ύστερα από σύντομη νοσηλεία, κατά την οποία είχε υποστεί ανακοπή καρδιάς. Εισήλθε εν συνεχεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας από την οποία δεν εξήλθε ποτέ. Η ποιήτρια νοσηλευόταν από τις 2 Φεβρουαρίου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ''Υγεία'', με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια».

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου η Κική Δημουλά μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε ιδιωτικό θεραπευτήριο των βορείων προαστίων και εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η 89χρονη σπουδαία ποιήτρια παρέμενε σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής έπειτα από σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού που υπέστη. Την ίδια στιγμή ένα πάνδημο «ωχ» έβγαινε από πολλά στόματα. Από όσους καταλαβαίναμε πως έφθασε η ώρα να αφήσει πίσω της τη φθαρτή ζωή και να περάσει, τελικά, στην αιωνιότητα. Όπως και συνέβη το απόγευμα του Σαββάτου 22/2/2020... Η σπουδαία ποιήτρια έφυγε από τη ζωή αφήνοντας ένα τεράστιο κενό, μια ανείπωτη απώλεια στα ελληνικά γράμματα.

Γεννήθηκε το 1931, στην Αθήνα. Παντρεύτηκε τον μαθηματικό και ποιητή Άθω Δημουλά, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. Εργάστηκε ως υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος, επί 25 χρόνια. Το 2002 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1972 τιμήθηκε με το Β' Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή «Το λίγο του κόσμου», το 1989 με το Α' Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή «Χαίρε ποτέ» και το 1995 με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή «Η εφηβεία της λήθης». Η Association Capitale Européenne des Littératures τη βράβευσε, τον Μάρτιο του 2010, με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας στο πλαίσιο της πέμπτης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Λογοτεχνίας. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Ισπανικά, τα Ιταλικά, τα Πολωνικά, τα Βουλγαρικά, τα Γερμανικά και τα Σουηδικά.

Σε μία ομιλία της η Δημουλά είχε πει: «Βαδίζεις σε μιαν έρημο. Ακούς ένα πουλί να κελαηδάει. Όσο κι αν είναι απίθανο να εκκρεμεί ένα πουλί μέσα στην έρημο, ωστόσο εσύ είσαι υποχρεωμένος να του φτιάξεις ένα δέντρο. Αυτό είναι το ποίημα». Η αγαπημένη ποιήτρια ήταν η όαση με τις δικές της αόρατες κι ανύπαρκτες ρίμες, τους προσωπικούς στοχασμούς, τη βαθιά θεώρησή της στην έρημο της Λογοτεχνίας. Αυτή ήταν. Ένα ποίημα, χωρίς ομοιοκαταληξία αλλά με τόση συνάφεια, που ζωγράφιζε την καθημερινότητά σου, λες και σε ήξερε, ένιωθε τι περνάς, πώς σκέφτεσαι. Εμπορικά, ήταν μια μηχανή που, εάν ήθελε, θα μπορούσε να παράγει συνεχώς χρήματα – αλλά για την ίδια ήταν πολύ πεζά όλα αυτά, εκείνη έγραψε ποίηση. Συναισθηματικά, έχει σώσει πολλές ζωές, τις ζωές μας, τις «φωτογράφισε», τις σκιαγράφησε, τις έβαψε με χρώματα πάθους και μας άφησε μεγάλη κληρονομιά, αποτυπωμένη σε σελίδες βιβλίων. Έτσι, η Δημουλά δεν πέθανε, κέρδισε για πάντα την αιωνιότητα, αφού η αθανασία για εκείνη ήταν κάτι πολύ σχετικό.

«Απὸ τον κόσμο των γρίφων

φεύγω ήσυχη.

∆εν έχω βλάψει στη ζωή μου αίνιγμα: δεν έλυσα κανένα»...

Η Κική Δημουλά άφησε, πια, το σώμα της εδώ και είναι πνεύμα, αλλά έτσι κι αλλιώς αυτό συνέβαινε και εν ζωή. Ένα πνεύμα ήταν, μια ψυχή ζώσα, ένα μυαλό που δεν μας επιτρέπει να ηρεμήσουμε για την απώλειά της χρησιμοποιώντας τη λήθη. Θα τη θυμόμαστε για πάντα με γλύκα και σεβασμό και όχι σαν να ήταν δικός μας άνθρωπος που έφυγε. Ήταν δικός μας άνθρωπος, έγινε δίχως να το καταλάβουμε και αυτή ήταν ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία της, πολύ πιο πάνω από το ότι πούλησε χιλιάδες βιβλία με το όνομά της εκτυπωμένο στο εξώφυλλο. Η Δημουλά τυπώθηκε στις καρδιές μας και εντυπώθηκε στο μυαλό μας ως μια Κυρία, ως μια Γυναίκα που τίμησε το φύλο της – και δεν είναι λυτρωτικό παραλήρημα για να απαλύνεις τον πόνο σου, αποτελεί μια αδιασάλευτη αλήθεια την οποία γνώριζε -πρώτα- η ίδια. Και για αυτό έφυγε ήσυχη και ήσυχα, αν και στη ζωή μας έκανε έναν από τους πιο γαλήνιους «θορύβους», ξυπνώντας τα μέσα μας, αποδίδοντας ποιητικά τις «πτώσεις» μας.
Καλή στράτα, Κική Δημουλά. Το πιο ποιητικό που μπορώ να γράψω για εσάς, είναι πως οι στίχοι σας θα ζουν για πάντα, αθάνατοι μέσα στα μετέωρα μυαλά μας.

 

www.ethnos.gr

Μπορεί οι τυχεροί στη φορολοταρία να είναι λίγοι, ωστόσο τα κέρδη πρόκειται να γίνουν μεγαλύτερα και θα δοθούν ισχυρότερα κίνητρα.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος δήλωσε ότι αν και σήμερα στη φορολοταρία μοιράζεται ένα εκατ. ευρώ το μήνα, οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται γιατί τα ποσά που δίνονται είναι μικρά.

Για αυτό τόνισε ότι μέσω της φορολοταρίας θα δοθούν περισσότερα κίνητρα, ώστε να γίνεται και μεγαλύτερη συλλογή αποδείξεων, ειδικά για ορισμένα επαγγέλματα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, με το νέο σχέδιο ο αριθμός των τυχερών θα μειωθεί, αλλά τα ποσά που θα διεκδικούν θα φτάνουν τις 100.000 ευρώ, μπορεί και περισσότερα.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε μηνά 1000 πολίτες λαμβάνουν από χίλια ευρώ. Επίσης, εξετάζεται να περιοριστεί ο αριθμός των επιλέξιμων προς κλήρωση συναλλαγών σε αυτές που αφορούν επαγγέλματα με υψηλή παραβατικότητα ή να μετρούν για διπλές οι αποδείξεις για τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Στο τραπέζι επανέρχεται και η πρόταση να κληρώνονται και ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή του δημοσίου.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να δώσει ισχυρότερα κίνητρα, καθώς από την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών προσδοκά επιπλέον έσοδα 500 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για να δοθεί λύση στο πρόβλημα με τα αναδρομικά ποσά συντάξεων, για τα οποία οι συνταξιούχοι κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο, όπως ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ κ. Κατσώτη. Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσοστό αναδρομικών συντάξεων που εισπράχθηκαν το 2013 από τους δικαιούχους, οι οποίοι όμως δεν συμπεριέλαβαν τα συγκεκριμένα ποσά στη φορολογική τους δήλωση, με αποτέλεσμα να τους καταλογιστεί φόρος.

Μεταξύ αυτών των περιπτώσεων προέκυψαν και ορισμένες πράξεις προσδιορισμού φόρου που εκδόθηκαν παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματα αυτά είχαν συμπεριληφθεί από τους φορολογουμένους στις δηλώσεις που είχαν υποβάλλει. Αυτή την στρέβλωση έρχεται να αποκαταστήσει η Κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε ότι με τη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί θα δοθεί η δυνατότητα να διορθωθούν τα εκκαθαριστικά, είτε μετά από αίτηση του φορολογουμένου, είτε από την ίδια την ΑΑΔΕ οίκοθεν.  Η νέα διαδικασία θα δώσει στη φορολογική διοίκηση τη δυνατότητα να προβεί, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν ήδη, σε διορθωτική παρέμβαση, με βάση τα στοιχεία που θα προσκομιστούν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., για να διασφαλιστεί η φορολόγηση των σχετικών ποσών στη χρήση, στην οποία πράγματι ανάγονται και όχι συνολικά στο έτος στο οποίο εισπράχθηκαν.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι με νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών θα μειωθούν σημαντικά οι επιβαλλόμενες προσαυξήσεις στους συνταξιούχους, που έλαβαν καθυστερημένα την πρώτη τους σύνταξη, για τα μη δηλωθέντα αναδρομικά τους και εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην επιβληθούν τα σχετικά πρόστιμα.

Μία νέα επιχείρηση ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες της στο κέντρο της Αλεξάνδρειας και πιο συγκεκριμένα στο διατροφικό κλάδο και αναμένεται να κάνει τη ζωή των Αλεξανδρινών πιο εύκολη, αφού βρίσκεται στην πιο κεντρική οδό της πόλης, Βετσοπούλου 82 (απέναντι από το Αστυνομικό Τμήμα).

Το νέο κατάστημα θα λειτουργήσει σύντομα με την ονομασία «1000 φρούτα» και θα παρέχει στους πελάτες του φρέσκα προϊόντα υψηλής ποιότητας,μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς, φρέσκους χυμούς, υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Θώμου.

Το alexandriamou.gr εύχεται καλές δουλειές στους ιδιοκτήτες.

 

 

Κατηγορία Επιχειρείν

Ακόμη μια πρωτοποριακή δράση του Φροντιστηρίου Πράξις σε συνεργασία με την Εστία Ρουμλουκιωτών έλαβε χώρα το πρωί του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου 2020 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας που δείχνει έμπρακτα πως οι υπεύθυνοι βρίσκονται δίπλα στα παιδιά και τις ανάγκες τους.

Ένα βιωματικό εργαστήριο με θέμα: «Αξίζω κι εγώ να τα καταφέρω. Μαθαίνω τεχνικές για να πετύχω τους στόχους μου» με ομιλήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια Γιαννοπούλου Ελισσάβετ που αφορούσε κυρίως μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Η ψυχολόγος ξεκίνησε την ομιλία της μιλώντας για τα παραμύθια και πως αυτά αναφέρονται στην εφηβεία και στη συνέχεια τα συνέκρινε με τις πράξεις κάποιων ηρώων με τις καθημερινές συνήθειες των παιδιών όπως η ανυπακοή, η τεμπελιά και ο ύπνος.

Η κ. Γιαννοπούλου επεσήμανε τις αλλαγές που βιώνουν οι έφηβοι μέχρι την ενηλικίωση τους και πως μεταλλάσεται ο εγκέφαλος τους, επηρεάζοντας τη συμπεριφορά και την καθημερινότητα τους ακόμη και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, είτε με την οικογένεια είτε με τους φίλους.

Στη συνέχεια τόνισε τη σημαντικότητα της επίτευξης των στόχων ενώ ακολούθησε διάλογος με τους μαθητές, οι οποίοι ανάφεραν τα κατορθώματά τους μέχρι τώρα με το πιο αξιόλογο επίτευγμά τους να είναι, το πώς να είναι κάποιος καλός φίλος.

Η ψυχολόγος υπέδειξε χρήσιμα εργαλεία για σωστό προγραμματισμό στην επίτευξη των στόχων με κύριο την οργάνωση και τον αυτοέλεγχο.

Η ίδια άκουσε όλους τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των μαθητών με μεγάλη προσοχή απαντώντας σε όλα τα ερωτήματα τους.

Κατηγορία Εκπαίδευση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑΣ Δ/ΝΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ,
ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ & ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Η Αντιδημαρχία της Δ/νσης Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας και Καθαριότητας του Δήμου Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι λόγω (ηλεκτρονικής) βλάβης του απορριμματοφόρου πλάγιας φόρτωσης, δε θα πραγματοποιηθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων στο κέντρο της πόλης της Αλεξάνδρειας και στην περιοχή των Αμπελοτοπίων, έως και την αποκατάστασή της (θα ακολουθήσει σχετική νεώτερη ανακοίνωση).

Οι πολίτες της πόλης της Αλεξάνδρειας καλούνται να μην αφήνουν τα απορρίμματά τους εκτός των κάδων θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Ο
Αντιδήμαρχος

Αθανάσιος Κούγκας

Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας