alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020
Εφημερίες Φαρμακείων - Αλεξάνδρειας - Βέροιας - Νάουσας 26/05/2020
 
 
Κατηγορία Φαρμακεία

Αστατος θα παρουσιαστεί ο καιρός σήμερα Τρίτη 26 Μαΐου - Η θερμοκρασία σε πτώση - Δείτε την πρόγνωση του καιρού μέχρι το Σάββατο.

Κατηγορία Καιρός
Σήμερα Δευτέρα 25/5/2020 για την ανάδειξη του κυπελλούχου στην ΕΠΣ Ημαθίας έγινε κλήρωση και τυχερή ήταν η ομάδα του Αγροτικού Αστέρα Πλατέος. Η κλήρωση έγινε στα γραφεία της ΕΠΣ Ημαθίας.
Κατηγορία Αγροτικά

Με μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας συναντήθηκε ο Τάσος Μπαρτζώκας για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, σχετικά με την ενίσχυση της αστυνόμευσης στην Αλεξάνδρεια, αλλά και την επόμενη μέρα, μετά τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.

 

Συγκεκριμένα, και με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά ληστειών στην πόλη της Αλεξάνδρειας, οι τοπικοί θεσμικοί παράγοντες και πλήθος πολιτών εκδηλώνουν τη δυσαρέσκεια και την αγωνία που βιώνουν για την ελλιπή αστυνόμευση. Στο πλαίσιο αυτό, το μείζον ζητούμενο είναι η ενδυνάμωση της ασφάλειας στην περιοχή, η οποία μπορεί να καταστεί εφικτή μόνο δια της αναβάθμισης του τεχνολογικού εξοπλισμού, ιδίως των αστυνομικών οχημάτων, καθώς και της ενίσχυσης με έμψυχο δυναμικό.

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο βουλευτής αναφέρθηκε στις κινήσεις που ήδη έχει κάνει από την έναρξη των βουλευτικών αρμοδιοτήτων του, τονίζοντας ότι το ζήτημα της ανεπαρκούς αστυνόμευσης είναι πράγματι υπαρκτό. Ειδικότερα, ανέφερε την κοινοβουλευτική ερώτηση που απευθυνόταν προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη (για περισσότερες πληροφορίες: https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/11085700.pdf), με την οποία αναφερόταν στις ανεπάρκειες του στόλου οχημάτων, αλλά και πρότεινε τη μακροχρόνια μίσθωση, ως αποτελεσματική και οικονομική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Παράλληλα, σε κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Μιχάλη Καραμαλάκη, ο Τάσος Μπαρτζώκας είχε αναφερθεί, μεταξύ άλλων στο θέμα της ανεπάρκειας αστυνομικών οχημάτων, έχοντας λάβει ως διαβεβαίωση ότι θα γίνουν σταδιακά, όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί οριστικά.

 

Πρόσθετα, κατά την επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη, στην Ημαθία, ο Τάσος Μπαρτζώκας έθιξε τη σωρεία ζητημάτων που αφορούν την αστυνόμευση και την ευρύτερη ασφάλεια των πολιτών, ενώ δεν παρέλειψε να υποβάλει και τις προτάσεις του, η υλοποίηση των οποίων θα βελτίωνε όχι μόνο το αίσθημα της ασφάλειας, αλλά και την καθημερινότητα τους.

 

Εκτός των επίκαιρων ζητημάτων της ασφάλειας, η συζήτηση εστίασε και στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και τις απαραίτητες ενέργειες για τη βιωσιμότητα των τοπικών επιχειρήσεων. Οι τοπικοί επιχειρηματίες αγωνιούν για την επόμενη μέρα, με το επίμαχο θέμα να είναι η ρευστότητα.

 

Ο βουλευτής Ημαθίας δήλωσε την εξαρχής αμέριστη υποστήριξη στα αιτήματα των μελών, τονίζοντας ότι από την πλευρά του θα εξαντλήσει τις δυνατότητες του για τη στήριξη της τοπικής μικρής και μικρομεσαίας επιχείρησης. Έχοντας ήδη υποβάλλει ερωτήσεις σχετικά με την αναστολή ή τη μείωση της προκαταβολής φόρου, αλλά και τη συμπερίληψη των ατομικών επιχειρήσεων άνευ προσωπικού στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ανέφερε ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα στον τόπο του.

Σύμφωνα με την αριθ. 55/Α’/11-3-2020 άρθρο 10 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ορίζεται ότι «1. Κατά το διάστημα λήψης των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19,

Προκηρύχθηκαν εξετάσεις για την απόκτηση Πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη (Κατηγορίας 1 & Κατηγορίας Εισαγωγικού Επιπέδου), Ά περιόδου 2020, στην περιοχή ευθύνης της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020 με ώρα ενάρξεως 09:00 π.μ..

 

Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις έχουν οι πολίτες Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού χώρου και οι πολίτες άλλων χωρών που διαθέτουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα. Επίσης κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης συμμετοχής τους στις εξετάσεις πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους και να έχουν αποδεικτικό αποφοίτησης από δημοτικό σχολείο.

 

Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στο κτίριο της Δ/νσης Μεταφορών & Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, Βενιζέλου 87, στην αίθουσα θεωρητικών εξετάσεων.

 

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν αίτηση συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, Βενιζέλου 87, εφόσον η διεύθυνση μόνιμης κατοικίας τους εντάσσεται στην περιοχή ευθύνης της υπηρεσίας μας, μέχρι την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020.

 

(Δικαιολογητικά βάσει της Απόφασης με αριθ. πρωτ. οικ. 255580/7439/25-05-2020 (ΑΔΑ: ΩΓΓΜ7ΛΛ-ΖΔΜ) «Προκήρυξη εξετάσεων για την απόκτηση Πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη Ά περιόδου 2020».

Μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο βρίσκονται η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμώς και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος

προκειμένου να εξειδικεύσουν περαιτέρω τις λεπτομέρειες για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών.

 

Τα βασικά σημεία της ενημέρωσης

 

Στέλιος Πέτσας

 

Με την ανακοίνωση ότι «θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020 τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων καθώς και οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί» ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, προαναγγέλοντας πως περισσότερες λεπτομέρειες θα δώσουν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στα καθημερινά βήματα επανεκκίνησης της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας επισημαίνοντας: «Σήμερα γίνεται ένα ακόμη βήμα. Τα καλά επιδημιολογικά δεδομένα που οφείλονται στην προσπάθεια που κάναμε όλοι μαζί φέρνουν το άνοιγμα της εστίασης πιο μπροστά απ’ ό, τι προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Από σήμερα επίσης επιτρέπονται και οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά. Ξεκινά το yachting για να ακολουθήσει την 1η Ιουνίου το άνοιγμα των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας και των κατασκηνώσεων. Ανοίγουν με κανόνες και προϋποθέσεις οι ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις. Επιτρέπεται και η επαναλειτουργία των κέντρων διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων καθώς και των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και παιδιών με αναπηρίες».

 

Νίκη Κεραμέως

 

Για «ένα ακόμα βήμα» προς την νέα κανονικότητα έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ανακοινώνοντας το άνοιγμα και των υπόλοιπων δομών της Εκπαίδευσης.


«Σχεδόν 3 μήνες τώρα εργαζόμαστε συλλογικά, Πολιτεία και εκπαιδευτική κοινότητα, για να προσαρμόσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία στα νέα δεδομένα της υγειονομικής κρίσης», σημείωσε.


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η υπουργός στην εφαρμογή της εκ αποστάσεως εκπαίδευσης, τη δημιουργία νέου ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου και στην «ταχύτατη προσαρμογή όλων» στα νέα δεδομένα της ψηφιακής εποχής.


«Δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία», επεσήμανε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ανακοινώνοντας το άνοιγμα και των υπόλοιπων δομών της Εκπαίδευσης.


Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε αναλυτικά στους παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στο να παρθεί η τελική απόφαση για το άνοιγμα των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των σχολείων Ειδικής Αγωγής.


Κυριότερος παράγοντας ήταν -όπως τόνισε- η ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες για επαναλειτουργία των εν λόγω σχολικών δομών.

 


«Η εισήγηση αυτή ασφαλώς συνδέεται με τη σταθερά καθοδική πορεία της επιδημίας, με το ότι τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν τον ιό πιο δύσκολα, το ότι τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι επιδημιολογικά η ασφαλέστερη περίοδος να ανοίξουν τα σχολεία, σημείωσε η υπουργός.


Δεν παρέλειψε, δε, να ευχαριστήσει τους ειδικούς αναφέροντας ότι «από την αρχή αυτής της υγειονομικής κρίσης, έχουμε το προνόμιο να μας καθοδηγεί μία εξαίρετη ομάδα ειδικών, τις συστάσεις της οποίας ακολουθούμε με πολύ καλά, διεθνώς αναγνωρισμένα, αποτελέσματα».


Επιπλέον παράγοντας που συνετέλεσε στο άνοιγμα των σχολείων, ήταν ότι η συνολική αποκλιμάκωση των μέτρων έχει εξελιχθεί πολύ θετικά.


«Η προηγούμενη εμπειρία από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων είναι πολύ ενθαρρυντική», τόνισε η υπουργός και πρόσθεσε ότι τα μέτρα προστασίας και πρόληψης «τηρούνται υποδειγματικά από τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας» και ότι «όλα έχουν κυλήσει εξαιρετικά ομαλά».


Τρίτος παράγοντας, ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η επιστροφή όλων των μαθητών στο φυσικό τους χώρο, ο οποίος είναι το σχολείο.


«Η μακρόχρονη απουσία από το σχολείο εμποδίζει τη μαθησιακή τους πορεία, την πνευματική, κοινωνική, ψυχική τους εξέλιξη. Οι μαθητές πρωτοβάθμιας βρίσκονται ήδη σχεδόν τρεις μήνες εκτός σχολείου, και θα βρίσκονταν συνολικά έξι μήνες αν τα σχολεία δεν άνοιγαν τώρα. Δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία», τόνισε.


Τέταρτον, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου τηρούν κανόνες και ακολουθούν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, πάρα έξω στις γειτονιές και στις πλατείες χωρίς κανόνες. «Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από το σχολείο για να προσαρμοστούν και να συνηθίσουν τα παιδιά στη νέα πραγματικότητα. Για να μάθουν να προσέχουν περισσότερο σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους», ανέφερε.


Πέμπτον, τα ανοιχτά σχολεία μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες και ενισχύουν τα παιδιά που προέρχονται από πιο ευάλωτα οικογενειακά περιβάλλοντα. «Μαθητές που δεν έχουν σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, μαθητές που βιώνουν ένταση στο οικογενειακό τους περιβάλλον, μαθητές των μικρότερων κυρίως τάξεων που δεν έχουν οικογενειακή καθοδήγηση για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση», επεσήμανε η υπουργός Παιδείας.


Τέλος, αναφορικά με τα ειδικά σχολεία, η κ. Κεραμέως ανέφερε: «Οι μαθητές που φοιτούν στα σχολεία αυτά έχουν ιδιαίτερη ανάγκη να βρεθούν εκ νέου στο περιβάλλον του σχολείου τους, με τους εκπαιδευτικούς τους και τους συμμαθητές τους. Και το έχουν ανάγκη προφανώς για τη μαθησιακή τους εξέλιξη αλλά και για την ψυχο-συναισθηματική και κοινωνική τους εξέλιξη».

Τάκης Θεοδωρικάκος

Μέτρα για λειτουργία παιδικών και βρεφικών σταθμών: Από 1η Ιουνίου ανοίγουν κανονικά.


Οι κανόνες είναι ακριβώς οι ίδιοι για δημόσια και νηπιαγωγεία, δλδ εκ περιτροπής σε αίθουσες μέχρι 15 παιδιά. Καθημερινά αν είναι συνολικά λιγότερα.


Αν δεν επαρκεί το προσωπικό καθαριότητας, έχει επιτραπεί η πρόσληψη από τους δήμους έκτακτου προσωπικού για 4 μήνες, που θα μπορεί να απασχοληθεί και σε άλλους χώρους αν προκύψει ανάγκη και δεν είναι πλέον αναγκαίο για τους παιδικούς σταθμούς.

 

Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορία Εκπαίδευση

Του Διονύση Διαμαντόπουλου

Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Νομού Ημαθίας

 

 

Η καλή είδηση της ημέρας είναι ότι ανοίγουν από την 1η Ιουνίου τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, γενικής και ειδικής αγωγής.

Μετά από δυόμισι μήνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα βρεθούν και πάλι στον φυσικό τους χώρο, σε μια προσπάθεια επανασύνδεσης με την εκπαιδευτική διαδικασία.

Τίποτα όμως δεν θα είναι ίδιο. Και αυτό που τώρα προέχει είναι η παιδαγωγική αντιμετώπιση ενός ζητήματος που δεν άλλαξε μόνο την καθημερινότητα,

αλλά κυρίως τις βεβαιότητες όλων. Μικρών και μεγάλων. Γι’ αυτό και στη φάση αυτή, η κάλυψη της σχολικής ύλης δεν είναι αυτοσκοπός.

Μια κρίση, σαν αυτή που περάσαμε, μας διδάσκει πολλά που έχουν σχέση με τις ανθρώπινες αξίες, την κοινωνική οργάνωση και την ατομική ευθύνη. Αυτά θα πρέπει να είναι τα κύρια προτάγματα για τον τελευταίο μήνα του διδακτικού έτους.

 

Πριν το άνοιγμα των σχολείων όμως η Πολιτεία θα πρέπει έγκαιρα να φροντίσει για την αντιμετώπιση μιας σειράς βασικών ζητημάτων.

Και πρώτα θα πρέπει να φροντίσει για την εξασφάλιση της καθαριότητας των σχολείων, καθώς οι καθαρίστριες έχουν διατεθεί στη Β/θμια Εκπαίδευση.

Επίσης, οι Σχολικές Επιτροπές θα πρέπει άμεσα να εφοδιάσουν τα σχολεία με τα αναγκαία απολυμαντικά υλικά και μέσα.

Θα πρέπει ακόμα να απαντηθεί εάν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα τμήματα και, κυρίως, το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που θα προκύψει από τις αναμενόμενες απουσίες εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Στο θέμα αυτό ίσως θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα το κάθε σχολείο να αναπτύσσει το Πρόγραμμά του σύμφωνα με το διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και όχι με βάση αυτό που ίσχυε πριν το κλείσιμο των σχολείων.

 


Αν όλα αυτά αντιμετωπιστούν έγκαιρα, τότε με τη συνεργασία και των γονέων ο Ιούνιος μπορεί και πρέπει να γίνει ένας δημιουργικός και, κυρίως, ένας πολλαπλά διδακτικός μήνας για τα παιδιά.

Κατηγορία Εκπαίδευση

Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να λάβουν αναδρομικά από 300 ευρώ έως 9.500 ευρώ συνολικά 2, 5 εκατ. συνταξιούχοι στις κύριες συντάξεις και από 300 ευρώ έως και 2.700 ευρώ στις επικουρικές και από 500 έως 800 ευρώ για όσους δικαιούνται μόνον τα κομμένα δώρα, ύστερα από τις παράνομες μειώσεις που έγιναν .

 

Oι πληροφορίες της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος” κάνουν λόγο για έκδοση απόφασης από το ΣτΕ που θα αναγνωρίζει ως διάστημα των αναδρομικών το 10 μηνο από τη σύνταξη Ιουλίου 2015 ως τη σύνταξη Απριλίου 2016 καθώς σε αυτούς τους μήνες θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί η διακοπή των μειώσεων στις συντάξεις που είχε κρίνει αντισυνταγματικές το ίδιο δικαστήριο. Σύμφωνα με τις εκδοχές της επικείμενης απόφασης του ΣτΕ , αν δικαιωθούν μόνο όσοι έχουν κάνει αγωγές τότε θα πρέπει να όπως παρατηρούν νομικοί κύκλοι να εκδικαστούν μετά την απόφαση όλες οι αγωγές (περί 200.000) που σταμάτησαν στα Πρωτοδικεία για να βγει η τελική ετυμηγορία του ΣτΕ.Αν γίνει κάτι τέτοιο τότε ο σκοπός της πρότυπης δίκης που ήταν να βγει μια απόφαση που να τερματίζει την κοσμοσυρροή στα δικαστήρια και τις πολύχρονες δίκες δεν θα επιτευχθεί.

 

Από την πλευρά των νομικών που είναι διάδικος στη υπόθεση των αναδρομικών, υπάρχει το επιχείρημα ότι αν πρέπει να κριθούν αναδρομικά ενός 10μ ήνου αυτά να αφορούν μόνον για όσους άσκησαν αγωγές μέσα σε αυτό το 10μηνο, δηλαδή Ιούλιο 2015 έως Απρίλιο 2016 (για την ακρίβεια έως 12 Μαΐου 2016) .Τέτοια άποψη αν δικαιωθεί θα συνιστά δικαστικό παράδοξο γιατί θα είναι σαν να απαγορεύουν οι δικαστές να πάρουν πίσω τις ίδιες περικοπές για το ίδιο 10μηνο όσοι έκαναν αγωγές μετά τις 12 Μαΐου .

 

Το πλέον πιθανό ενδεχόμενο είναι να προσδιοριστεί μόνον η αντισυνταγματικότητα των επίμαχων μειώσεων για το 10μηνο από τους δικαστές και να μείνει στην κυβέρνηση η αμιγώς δημοσιονομική ευθύνη της αποκατάστασης των περικοπών σε δόσεις για τα επόμενα χρόνια. Σε αυτήν την περίπτωση τα αναδρομικά θα δοθούν σε όλους. Το ενδεχόμενο αυτό έχει ως βασικό σενάριο την επιστροφή των αναδρομικών σε μια πενταετία με ένα ποσό της τάξεως περίπου των 500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Για όσους έχουν λιγότερα αναδρομικά όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι κάτω των 700 ευρώ είναι πιθανό να μπορούν να πάρουν πίσω τα κομμένα Δώρα σε μια δόση. Αυτά που οφείλονται ως αναδρομικά στους συνταξιούχους είναι οι μειώσεις του 2012 που το ίδιο το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τον Ιούνιο του 2015 αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση τις διατήρησε παρανομώντας στην απόφαση του ΣτΕ.

 

Οι μειώσεις

 

Οι μειώσεις που ακυρώθηκαν μια φορά και τώρα αναμένεται να ακυρωθούν και δεύτερη είναι :

 

-Η μείωση 5% έως 20% ( με το Νόμο 4093/2012 ) στις κύριες συντάξεις πνω από τα 1.000 ευρώ καθώς και σε άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.000 ευρώ.

 

- Η μείωση 12% ( Νόμος 4051/2012) στις κύριες συντάξεις πάνω από τα 1.300 ευρώ. Η μείωση 10% έως 20% ( με το Νόμο 4051/2012) στις επικουρικές πάνω από τα 200 ευρώ. Η κατάργηση του ετήσιου Δώρου (13η σύνταξη) έως 800 ευρώ στις κύριες συντάξεις και η κατάργηση των δύο Δώρων (13η και 14η σύνταξη) στις επικουρικές.

 

Κατηγορία Οικονομία
Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας