alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2020

Αγία Κυρική η Μεγαλομάρτυς

Η Αγία Κυριακή ήταν κόρη του Δωροθέου και της Ευσεβίας. Αυτοί ήταν άτεκνοι και παρακαλούσαν το Θεό να τους

δώσει παιδί. Πράγματι, ο Θεός ευδόκησε, και το χριστιανικό αυτό ζευγάρι, απέκτησε παιδί. Γεννήθηκε ημέρα Κυριακή, γι' αυτό και της έδωσαν το όνομα Κυριακή.

Κατά το διωγμό του Διοκλητιανού, το έτος 282 μ.Χ., οι γονείς της συνελήφθησαν και μετά από ανάκριση βασανίστηκαν και αποκεφαλίστηκαν από το δούκα Ιούστο.

 Η δε Κυριακή παραπέμφθηκε στον Καίσαρα Μαξιμιανό, και από εκεί στον άρχοντα Βιθυνίας Ιλαριανό, ο οποίος της υπενθύμισε ότι η ομορφιά της είναι για απολαύσεις και όχι για βασανιστήρια. Τότε η παρθένος κόρη του απάντησε: «Ούτε στη νεότητα μου, ούτε στην ομορφιά μου δίνω την παραμικρή προσοχή. Και τα λαμπρότερα από τα επίγεια πράγματα είναι προσωρινά, όπως τα άνθη και κούφια, όπως οι σκιές.

Σήμερα, έπαρχε, είμαι όμορφη, αύριο μια άσχημη γριά. Να κάνω, λοιπόν, κέντρο της ζωής μου την ομορφιά μου; Την αξία της, όμως, τη γνώρισα στις ρυτίδες, που την περιμένουν και στον τάφο που την καλεί. Νόμισες, λοιπόν, ότι θα κάνω την τερατώδη ανοησία, να χάσω την αιώνια λαμπρότητα για να μείνω λίγο περισσότερο στη γη;

Γι' αυτό στο ξαναλέω, έπαρχε: είμαι και θα είμαι στη ζωή και στο θάνατο χριστιανή». Εξοργισμένος ο Ιλαριανός, σκληρά τη βασάνισε και διέταξε να την αποκεφαλίσουν. Αλλά πριν πέσει η σπάθη, προσευχόμενη παρέδωσε το πνεύμα της στον Κύριο.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Σύμφωνα με την παράδοση τον 16ο αιώνα στην περιοχή ασκήτεψε η Αγία Κυριακή η Νέα, η οποία ήταν αδελφή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, που για μερικά χρόνια ήταν ασκητής στον γειτονικό Αλιάκμονα, στη Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου. Έτσι, κτίστηκε τότε μοναστήρι έξω από το χωριό Λουτρός, στον κάμπο της Ημαθίας, που αφιερώθηκε στην προσφιλή της αγία, της οποίας έφερε το όνομα, στην Αγία Κυριακή την Μεγαλομάρτυρα.

Στην περιοχή του Λουτρού βρέθηκε έπειτα από αιώνες η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Κυριακής και με πρωτοβουλία των κατοίκων στήθηκε αρχικά το 1914 ένα μικρό ναΐδριο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως ερημητήριο της μοναχής Κασσιανής από το χωριό Βρασνά της Χαλκιδικής, η οποία μόνασε εκεί για 30 περίπου χρόνια.
 

Το 1961 με βασιλικό διάταγμα οργανώθηκε ως Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή, όπου εγκαταβίωσαν αρχικά δύο μοναχές, εκτός από τη μοναχή Κασσιανή, η οποία μέχρι το τέλος της ζωής της ζούσε έγκλειστη στο κελλί της.

Τα τελευταία χρόνια, με την φροντίδα της Ιεράς Μητρόπολης Βέροιας έχουν προστεθεί στη μονή πολλά σύγχρονα κτίσματα και εγκαταστάσεις, καθώς και ξενώνες για τους προσκυνητές.
 

Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα της Ημαθίας, λόγω της θαυματουργής εικόνας της Αγίας Κυριακής και το μοναστήρι είναι δεμένο στη μνήμη των κατοίκων για το πανηγύρι του, που γίνεται στις 7 Ιουλίου, στη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής.

alexandriamou.gr_agiakiriak7.7.i2019000

alexandriamou.gr_agiakiriak7.7.i2019001

alexandriamou_ag_kurgiaki177027

alexandriamou.gr_agiakuriaki019

alexandriamou.gr_agiakuriaki023

 

 

Εφημερίες Φαρμακείων - Αλεξάνδρειας - Βέροιας - Νάουσας 07/07/2020
 
Κατηγορία Φαρμακεία

Άστατος θα είναι ο καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, νωρίς το πρωί στη Θεσσαλία,

τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και από τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη.

 

Τα φαινόμενα θα είναι κατα τόπους έντονα, τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θεσσαλία και πιθανώς στις Σποράδες,

ενώ τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Πελοπόννησο.

Ενίσχυση των βορείων ανέμων, οι οποίοι στα πελάγη το βράδυ θα φτάσουν τα 6 με 7 μποφόρ.


Καιρός: Η πρόγνωση για την Τρίτη

 


ΑΤΤΙΚΗ

 

Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση αναμένεται από αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

 

 


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 ενισχυόμενοι το βράδυ σε 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

 

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, αρχικά στη δυτική

και κεντρική Μακεδονία όπου τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά και από το μεσημέρι και στις υπόλοιπες περιοχές. Βελτίωση αναμένεται το βράδυ.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, που το βράδυ θα ενισχυθούν σε 5 με 6 μποφορ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

 


ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στα βόρεια λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες

στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Στα υπόλοιπα άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες,

κατά τόπους ισχυρές στην Πελοπόννησο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Βελτίωση αναμένεται το βράδυ.


Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοι 3 με 4 που βαθμιαία θα ενισχυθούν και από αργά το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο θα φτάσουν 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

 


ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θεσσαλία και πιθανώς τις Σποράδες,

ενώ τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Πελοπόννησο. Βελτίωση αναμένεται το βράδυ.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Τη νύχτα θα ενισχυθούν και θα φτάσουν στις Σποράδες 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

 


ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στην Κρήτη.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

 


ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πρόσκαιρα μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Στα βόρεια βόρειοι 3 με 5 μποφόρ που τη νύχτα θα ενισχυθούν σε 6 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Κατηγορία Καιρός

Ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Ημαθίας και την Αντιδημαρχία Αγροτικου του Δήμου μας οργανώνει συζήτηση την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βέροιας με τους φορείς (Ε.Κ.Ε. Διεπαγγελματική Πυρηνοκάρπων, Ομάδες παραγωγών , Συνεταιριστικές Οργανώσεις) με

Θέμα : Επιτραπέζιο και συμπήρινο ροδάκινο. Προοπτική και τιμές.

 

Οι σχετικές προσκλήσεις έχουν ήδη αποσταλεί.

 

Η Σύσκεψη ΔΕΝ θα είναι ανοιχτή στο κοινό λόγω των συνθηκών, και θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα όπως ορίζεται από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ.

 

Για τον Α.Σ.Γ.ΒΕΡΟΙΑΣ


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΧΑΛΚΙΔΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ 2020

(ΣΤΑΔΙΟ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ, ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΔΕΛΤΙΩΝ)

Όσοι υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στα προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ) έτους 2020 έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα της κλήρωσης μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ www.opeka.gr (επιλογή: κληρωθέντες δικαιούχοι), καθώς και από οποιοδήποτε ΚΕΠ της χώρας

Οι κληρωθέντες δικαιούχοι των προγραμμάτων του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ έτους 2020 (κοινωνικού-ιαματικού τουρισμού, εκδρομών και δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρου) μπορούν να παραλαμβάνουν τα δελτία τους από 06/07/2020 έως 31/08/2020 από οποιοδήποτε ΚΕΠ της χώρας. Μετά την ημερομηνία αυτή και ειδικότερα από 07/09/2020 τυχόν αδιάθετα δελτία και μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των δικαιούχων, θα διανέμονται, με σειρά προτεραιότητας προσέλευσης στα ΚΕΠ, στους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στα ανωτέρω προγράμματα και δεν κληρώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων και των κληρωθέντων που δεν θα έχουν παραλάβει μέχρι τότε τα δελτία τους.

Οι κληρωθέντες δικαιούχοι του προγράμματος δωρεάν παροχής βιβλίων δεν λαμβάνουν δελτία από τα ΚΕΠ, αλλά από 06/07/2020 εως και 28/09/2020 θα απευθύνονται στα συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους (από τον αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ www.opeka.gr κατάλογο βιβλιοπωλείων ή εκδοτικών οίκων) για να παραλάβουν τα βιβλία τους.

Μετά την ημερομηνία αυτή και ειδικότερα από 05/10/2020 τυχόν αδιάθετα βιβλία και μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των δικαιούχων, θα διανέμονται, με σειρά προτεραιότητας προσέλευσης στα συμβεβλημένα με το ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους, σε δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα και δεν κληρώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων και των κληρωθέντων που δεν θα έχουν παραλάβει μέχρι τότε τα βιβλία τους

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ, ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ, ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΔΕΛΤΙΩΝ

Προγράμματα κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού.

Οι κληρωθέντες δικαιούχοι των παραπάνω προγραμμάτων, προκειμένου να παραλάβουν το δελτίο τους από οποιοδήποτε ΚΕΠ, πρέπει να ακολουθήσουν την παρακάτω διαδικασία :

A. Κράτηση δωματίου (τουλάχιστον 02 ημέρες πριν την προσέλευση) σε τουριστικό κατάλυμα, (από τον αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ www.opeka.gr κατάλογο των συμβεβλημένων τουριστικών καταλυμάτων), από το οποίο ζητείται να τους αποσταλεί επιβεβαίωση της κράτησης (π.χ. voucher – η επιβεβαίωση της κράτησης μπορεί να σταλεί και στα εξής φαξ των ΚΕΠ του Δήμου: Αλεξάνδρειας 2333022587, Αντιγονιδών 2331077179, Μελίκης 2331082318 και Πλατέος 2333053911).

B. Καταχώρηση στοιχείων κράτησης δωματίου (επωνυμία καταλύματος, διάστημα διαμονής) στην ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία είναι διαθέσιμη στην αρχική σελίδα της επίσημης ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ www.opeka.gr, είτε από τους ίδιους τους δικαιούχους, εφόσον έχουν τη δυνατότητα ή μέσω των ΚΕΠ.

Γ. Παραλαβή του δελτίου από τα ΚΕΠ την ίδια ημέρα, έπειτα από χρονικό διάστημα τριάντα (30) λεπτών ή από την επόμενη ημέρα από την ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων σχετικών με την κράτηση του δωματίου.

Τα παραπάνω προγράμματα ισχύουν από 06/07/2020 έως 10/05/2021 (καταληκτική ημερομηνία αναχώρησης από το κατάλυμα).

Εκδρομικό πρόγραμμα.

Οι κληρωθέντες δικαιούχοι του παραπάνω προγράμματος παραλαμβάνουν το δελτίο τους από το ΚΕΠ και επιλέγουν το τουριστικό γραφείο της προτίμησης τους από τον αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ www.opeka.gr κατάλογο των συμβεβλημένων τουριστικών γραφείων.

Το παραπάνω πρόγραμμα ισχύει από 06/07/2020 έως 10/05/2021 (ημερομηνία έναρξης της τελευταίας εκδρομής του έτους).

Πρόγραμμα παροχής δωρεάν εισιτηρίων θεάτρων.

Τα δελτία του προγράμματος δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρου εκδίδονται από οποιοδήποτε ΚΕΠ και παραλαμβάνονται από τους κληρωθέντες δικαιούχους από 06/07/2020 έως 31/08/2020

Το παραπάνω πρόγραμμα ισχύει από 06/07/2020 έως 10/05/2021

Πρόγραμμα παροχής δωρεάν βιβλίων.

Οι κληρωθέντες δικαιούχοι του προγράμματος δωρεάν παροχής βιβλίων δεν λαμβάνουν δελτία από τα ΚΕΠ, αλλά από 06/07/2020 εως 28/09/2020 απευθύνονται στα συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους (από τον αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ www.opeka.gr κατάλογο βιβλιοπωλείων ή εκδοτικών οίκων) για να παραλάβουν τα βιβλία τους.

Το παραπάνω πρόγραμμα ισχύει από 06/07/2020 έως 10/05/2021

Η παραλαβή των δελτίων όλων των προγραμμάτων γίνεται αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδότηση με το γνήσιο της υπογραφής.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ
ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
Δ/ΝΣΗΣ ΚΕΠ Δ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΣΟΦΙΑ

Το Επιμελητήριο Ημαθίας, αρωγός της καινοτόμου επιχειρηματικής δραστηριότητας του Νομού, αναδείχθηκε δικαιούχος

στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ Κεντρική Μακεδονία 2014-2020, με τίτλο: «Ανάπτυξη δεξιοτήτων ανέργων

στην περιοχή παρέμβασης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Σ.Β.Α.Α.) της Βέροιας» στον Άξονα Προτεραιότητας

«Προώθηση της βιώσιμης απασχόλησης υψηλής ποιότητας και υποστήριξη της κινητικότητας των εργαζομένων»

και με συγχρηματοδότηση τουΕυρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου.

 

Στόχος τουΠρογράμματος είναι η προετοιμασία 100 ανέργων, ωφελούμενων που κατοικούν στην περιοχή παρέμβασης

της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) Βέροιας, για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, κυρίως

με την αναβάθμιση των προσόντων τους και με την κτήση νέων δεξιοτήτων, μέσω της επανακατάρτισής τους.

Οι ωφελούμενοι θα εκπαιδευτούν σε θέματα καινοτόμου επιχειρηματικότητας με έμφαση στον τομέα του τουρισμού́ και τον πολιτισμό.

 

Το Πρόγραμμα είναι επιδοτούμενο σε όλες τις δράσεις του, και περιλαμβάνει

 

1. Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού, 3 ώρες για τον καθένα από τους 100 ωφελούμενους,

 

2. Πρόγραμμα Κατάρτισης 80 ωρών ανά ωφελούμενο, σε εξειδικευμένα θεματικά αντικείμενα, που θα περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτισης και πρακτική άσκηση με τη μορφή των casestudies, και

 

3. Πιστοποίηση από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης προσώπων, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO.IEC17024 επαγγελματικών προσόντων και δεξιοτήτων.

 

Το Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε πιστοποιημένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της περιοχής το οποίο θα επιλεγεί μέσω δημόσιου διαγωνισμού.

 

 

Θα ακολουθήσει ανακοίνωση με Δελτίο Τύπου από το Επιμελητήριο Ημαθίας για τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης των ωφελούμενων και τον χρόνο έναρξης κατάθεσης των αιτήσεων.

Κατηγορία Οικονομία

Την Δευτέρα 6 Ιουλίου στις 10:00 π.μ. τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία της Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίας Κυριακής Λουτρού, Γερόντισσας Φιλοθέης.

 

Το πρωί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, όπου το σκήνωμα της μεταστάσης είχε τεθεί σε προσκύνηση, τελέσθηκαν ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

 

Στην εξόδιο ακολουθία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων,

με τη συμμετοχή κληρικών και μοναζουσών της Ιεράς Μητροπόλεως μας αλλά και άλλων ομόρων Ιερών Μητροπόλεων.

 

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μακαρία ἡ ὁδός, ᾗ πορεύει σή­μερον, ὅτι ἡτοιμάσθη σοι τόπος ἀναπαύσεως». Οἱ λόγοι αὐτοί εὑρίσκουν τήν ἀπό­λυτη ἐφαρμογή τους στή Γε­ρόντισσα Φιλοθέη, τήν ὁποία μέ συγκίνηση προπέμπουμε αὐτήν τήν ὥρα.

Καί εἶναι ὄντως μακαρία ἡ ὁδός τήν ὁποία πορεύεται σήμερα, διότι πορεύεται ἀνταποκρινόμενη στήν κλήση Αὐτοῦ, τόν ὁποῖο ἀγάπησε ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς καί ἐξ ὅλης τῆς καρδίας καί ἐξ ὅλης τῆς διανοίας καί ἐξ ὅλης τῆς ἰσχύος της ἀπό νεότητός της, Αὐτοῦ τόν ὁποῖο ἐπόθησε ἡ ψυχή της περισσότερο ἀπό κάθε τι ἄλλο στόν κόσμο, ὥστε νά ἀποφασίσει νά ἀφιερωθεῖ στόν Θεοῦ μέ τήν παρότρυνση καί τοῦ πνευματικοῦ της πατρός, μα­κα­ριστοῦ π. Πολυκάρπου.

Γι᾽ Aὐτόn ἐγκατέλειψε τήν πατρί­δα της, τή Χαλάστρα, καί ἀφιέ­ρω­σε τόν ἑαυτό της στήν ἀγάπη του, στή διακονία του καί στήν ἀένναη λατρεία του, ἀρχικά στή Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Πανοράμα­τος Θεσσαλονίκης, καί στή συνέ­χεια στόν ἱερό αὐτό τόπο, ὅπου τήν κάλεσε ἡ Ἁγία μεγαλομάρτυς Κυριακή.

Καί ἡ Γερόντισσα Φιλοθέη, πού ἔλαβε μέ τή μοναχική της κουρά τό ὄνομα μιᾶς μεγάλης ὁσίας καί μάρτυρος, τῆς ἁγίας Φιλοθέης τῆς Ἀθηναίας, ἀγωνίσθηκε μέ ζῆλο καί αὐταπάρνηση νά δημιουργήσει τό μοναστήρι αὐτό, τό ὁποῖο ὅλοι θαυμάζουμε, ἀπό ἕνα μικρό προ­σκύνημα πού προϋπῆρχε, καί νά στηρίξει μέ τήν ἀγάπη καί τή φρο­ντίδα της καί τίς ἄλλες μονα­χές, οἱ ὁποῖες προσῆλθαν στήν Ἀδελ­φότητα, τίς ὁποῖες καί διακό­νη­σε θυσιαστικά μέχρι τήν κοίμη­σή τους.

Οἱ δύο ἁγίες μέ τίς ὁποῖες συνέ­δεσε τή ζωή της ἡ μακαριστή Γερό­ντισσα Φιλοθέη ἦταν τό πρότυπο της, ἦταν οἱ ὁδηγοί της στή στενή καί τεθλιμμένη ὁδό τῆς ἰσαγγέλου πολιτείας, ἦταν ἡ παρηγορία καί ἡ καταφυγή της στίς δυσκολίες, οἱ συντροφοί της στήν προσευχή καί στήν ἀγρυπνία, οἱ πρέσβεις της στόν θρόνο τῆς Χάριτος.

Καί ἐκείνη ἔγινε συμμέτοχος καί κοινωνός τοῦ μαρτυρίου τους μέ τήν ταπείνωση καί τήν ὑπακοή της, πού γιά τόν μοναχό λογί­ζο­νται ὡς ἀναίμακτο μαρτύριο. Ἔγι­νε συμμέτοχος καί κοινωνός στήν ἀγάπη τους πρός τούς ἀνθρώπους, ἀγκαλιάζοντας μέ στοργή ὅλους ἐκείνους πού προσέτρεχαν ἐδῶ στήν Ἱερά Μονή τῆς Ἁγίας Κυρια­κῆς, γιά νά προσκυνήσουν τή χάρη τῆς θαυματουργοῦ Ἁγίας καί νά ζη­τήσουν τή χάρη της. Ἔγινε συμμέτοχός τους στή φρόνηση καί τή σύνεση, μέ τίς ὁποῖες ἐπί πολλά χρόνια κατηύ­θυνε τήν Ἱερά αὐτή Μονή καί τήν Ἀδελφότητα ὡς Ἡγουμένη. Ἁπλῆ στούς τρόπους καί γλυκύφωνη ἀνέπαυε τούς πάντες μέ τόν λόγο καί τήν ψαλμωδία της.

Μιμούμενη τήν ἀγάπη τῆς ἁγίας Φιλοθέης, τῆς ὁποίας ἔφερε τό ὄνομα, καί ἡ ὁποία ἄνοιγε τίς θύ­ρες τοῦ μοναστηριοῦ της γιά νά δεχθεῖ τίς νεαρές ἐκεῖνες ψυχές πού στά δύσκολα χρόνια τῆς Τουρ­κοκρατίας ζητοῦσαν καταφύγιο στό μοναστήρι της καί στή γαλήνη τῆς μοναχικῆς πολιτείας, ἄνοιξε καί ἡ Γερόντισσα Φιλοθέη τίς θύ­ρες τῆς Ἱερᾶς αὐτῆς Μονῆς γιά νά δεχθεῖ μέ πολλή ἀγάπη τίς ἐμπε­ρίστατες ἀδελφές ἀπό τό Χαλέπι, πού σέ μία δύσκολη ἐποχή γιά τήν πατρίδα τους, ἦρθαν ἐδῶ γιά νά βροῦν καταφύγιο καί ἀσφάλεια κάτω ἀπό τή σκέπη τῆς ἁγίας Κυ­ριακῆς.

Πλήρης ἡμερῶν καί ἔργων ἀγα­θῶν ἀπέρχεται σήμερα ἀκο­λου­θώ­ντας τή μόνιμη κλήση τοῦ Κυρίου καί Νυμφίου τῆς ψυχῆς της γιά νά ἀπολαύσει στόν οὐράνιο νυμφώνα του ἦχο καθαρό ἑορταζόντων καί τήν ἀνέκφραστη ἡδονή τοῦ κάλ­λους τοῦ θείου προσώπου τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, στόν ὁποῖο ἀφιέρωσε τήν ὕπαρξή της καί τή ζωή της.

Εὐχόμεθα καί προσευχόμεθα στόν Κύριο τῆς ζωῆς καί τοῦ θα­νά­του νά κατατάξει τή μακαρία ψυχή της ἐν σκηναῖς δικαίων καί νά τήν ἀναπαύσει ἀπό τῶν κόπων τῆς ἀσθενείας καί τῆς παρούσης ζωῆς στήν ἀτελεύτητη χαρά τῆς βασιλείας του, ἀπό ὅπου νά εὔ­χε­ται καί γιά τήν Ἱερά αὐτή Μονή τῆς Ἁγίας Κυριακῆς πού μέ ἀγάπη διακόνησε ἐπί τόσα ἔτη.

Την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020 και ώρα 21.00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Αλεξάνδρειας, στα πλαίσια του Θερινού Κινηματογράφου, θα προβληθεί η παιδική ταινία «PLAY MOBILE – Η ΤΑΙΝΙΑ»

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ

Με συγκίνηση πληροφορηθήκαμε την κοίμηση της Οσιολογιωτάτης Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίας Κυριακής Λουτρού, Φιλοθέης.

Η απώλειά της, δημιουργεί ένα μεγάλο κενό και έντονα συναισθήματα ειλικρινούς θλίψης και πόνου στην ψυχή όλων μας.

Θα την θυμόμαστε πάντα για το πνευματικό της έργο, το οποίο ακούραστα όλα αυτά τα χρόνια μας προσέφερε.

Θερμά συλλυπητήρια στις μοναχές της Μονής και στους οικείους της.

Κυβερνητικοί οικονομικοί επιτελείς, τραπεζίτες, επιχειρηματίες και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι πολλών κλάδων θα “κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα” τις επόμενες εβδομάδες, περιμένοντας να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στον τουριστικό τομέα και ποιό θα είναι το μέγεθος των επιπτώσεων της πανδημίας σε όλο το εύρος της οικονομίας, στην απασχόληση και στα δημοσιονομικά.

 

Πέρα από τα λουκέτα, την υπολειτουργία επιχειρήσεων και την αδυναμία πληρωμής υποχρεώσεων τους σε εφορία-Ταμεία-τράπεζες και εργαζόμενους, ο μεγάλος φόβος είναι ότι από τα μέσα Ιουλίου ως τον Σεπτέμβριο μπορεί να εκδηλωθεί κύμα μαζικών απολύσεων, που θα προκαλέσει αντιδράσεις, κοινωνική αναταραχή και περαιτέρω επιδείνωση του πολιτικοοικονομικού και του επενδυτικού κλίματος.

 

Το άνοιγμα των συνόρων για τον τουρισμό και τα πρώτα μικρά κύματα αφίξεων τουριστών, σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων που ανακοινώνονται κλιμακωτά, δημιούργησαν κάποια πρόσκαιρη επίπλαστη αισιοδοξία, αναθερμαίνοντας προσδοκίες.

 

Ομως τα στοιχεία και οι εξελίξεις δείχνουν ότι όχι μόνον δεν δικαιολογείται αισιοδοξία, αλλά στην οικονομία πρέπει να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα.


Χιονοστιβάδα οι επιπτώσεις

 

Την άποψη αυτή συμμερίζονται σε ιδιωτικές συζητήσεις τους υπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες οικονομικών υπουργείων, εκτιμώντας ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, με περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας, ταμειακή “ασφυξία” των επιχειρήσεων και μεγάλη αύξηση της ανεργίας.

 

Κατά τις εκτιμήσεις τους, ιδιαίτερα αρνητικές – και με πολλαπλές δυσμενείς παρενέργειες – θα είναι οι εξελίξεις στα δημοσιονομικά, που θα περιορίσουν τις δυνατότητες χειρισμών της κυβέρνησης, η οποία θα αναγκασθεί να βασισθεί κυρίως στα κονδύλια του ευρωπαϊκού Ταμεία Ανάκαμψης – εάν και όταν αρχίσουν να εισρέουν.

 

Σε αντίθεση με την συγκρατημένη αισιοδοξία που εκφράζουν στις δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί, στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο επικρατεί έντονη ανησυχία, καθώς διαπιστώνεται ότι οι εξελίξεις στην οικονομία και τα δημοσιονομικά κινούνται στα βήματα του “απαισιόδοξου” σεναρίου:

 

Η επιβράδυνση της οικονομίας είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι αναμενόταν, χωρίς ακόμη να μπορεί να προβλεφθεί το βάθος και η διάρκεια της ύφεσης.


Η μείωση των εσόδων από τον τουρισμό στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως του 60%. Θα χαθούν δηλαδή περίπου 10,5 δισ. ευρώ, που θα “αιμοδοτούσαν” πολλούς κλάδους της εγχώριας παραγωγικής μηχανής και των υπηρεσιών.


Στον τουριστικό τομέα υπολογίζεται ότι θα χαθούν περί τις 200.000 θέσεις εργασίας, ενώ πολλαπλάσιες θα είναι οι απώλειες στην εστίαση και στις λιανικές πωλήσεις.

 

Μεγαλύτερο έλλειμμα, άδεια ταμεία

 

Οι τεράστιες απώλειες εσόδων από τον τουρισμό και η κάμψη εργασιών σε πολλούς κλάδους, θα έχουν αναπόφευκτα άμεση επίδραση στα δημόσια έσοδα, στις πληρωμές ασφαλιστικών εισφορών και στην εξυπηρέτηση τραπεζικών δανείων.

 

Τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου που είχαν μειωθεί κατά 33,5% τον Απρίλιο λίγο μετά την εκδήλωση της πανδημίας, σημείωσαν ανάλογη πτώση και τον Ιούνιο. Για τον Ιούλιο εκτιμάται ότι η συρρίκνωση θα συνεχισθεί και η απόκλιση θα είναι πολύ μεγάλη από τις επιδόσεις του αντίστοιχου περυσινού μήνα. Θα διογκωθεί λοιπόν περαιτέρω το έλλειμμα, δεδομένου μάλιστα ότι αυξήθηκαν οι κρατικές δαπάνες, λόγω πανδημίας και μέτρων στήριξης της οικονομίας.

 

Στο “κόκκινο” μπαίνουν και τα ασφαλιστικά Ταμεία, που θα δουν να μειώνονται δραματικά οι εισπράξεις τους από ασφαλιστικές εισφορές. Τα προβλήματα για τον ΕΦΚΑ είχαν αρχίσει πριν από την πανδημία, με αύξηση των ληξιπρόθεσμων σχεδόν κατά 1 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Τα ανείσπρακτα ληξιπρόθεσμα ήταν 36 δισ. όταν ξεκίνησε το lockdown και αναμένεται ότι θα υπερβούν τα 40 δισ. μόλις ξεπαγώσουν οι αναστολές πληρωμών.


Δεν βρίσκουν "συνταγή"

 

Το “φάρμακο” για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων είναι η αναθέρμανση της οικονομίας και η αποτροπή της διαγραφόμενης βαθιάς ύφεσης.

 

Ομως η κυβέρνηση δεν έχει βρεί ακόμη την κατάλληλη “συνταγή”. Επιχειρηματικοί παράγοντες τονίζουν ότι

τα μέτρα στήριξης είναι άτολμα και αποσπασματικά. Περιλαμβάνουν κυρίως μετάθεση πληρωμών, ελάχιστα δάνεια- και καθόλου ζεστό χρήμα υπό μορφή επιδοτήσεων, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

 

www.sofokleousin.gr

Κατηγορία Οικονομία
Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας