alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2020

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού έθεσε σήμερα την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

 

Ο Περιφερειάρχης αποφάσισε επίσης την επαναφορά της 24ωρης λειτουργίας και της διαρκούς συνεδρίασης της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και δέσμη 18 μέτρων που ισχύουν από σήμερα για τη θωράκιση της Περιφέρειας.

 

Ο κ. Τζιτζικώστας προήδρευσε σήμερα σε έκτακτη σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης, παρουσία των έξι Γενικών Διευθυντών, του Εκτελεστικού Γραμματέα και της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που εισήλθε σε νέα φάση με την αύξηση των κρουσμάτων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

 

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τζιτζικώστας, «μετά τα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού των τελευταίων ημερών στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, θέτουμε σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και επαναφέρουμε την 24ωρη λειτουργία της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία θα τελεί σε καθεστώς διαρκούς συνεδρίασης».

 

Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης έχει την ευθύνη της παρακολούθησης της τήρησης των μέτρων προστασίας, που ανακοινώνονται από την Κυβέρνηση, αλλά και των μέτρων που λαμβάνει σε τοπικό επίπεδο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο θα εισηγείται την επιβολή επιπλέον μέτρων, ειδικά τοπικού χαρακτήρα, όπου προκύπτει ανάγκη.

 

«Είχα προειδοποιήσει ότι οφείλουμε όλοι μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην γκρεμίσουμε όσα με κόπο και θυσίες χτίσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Δυστυχώς, ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού και τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα μάς αναγκάζουν να λάβουμε νέα μέτρα. Στις υπηρεσίες της Περιφέρειας επανέρχονται όλα τα μέτρα προστασίας, που είχαμε ανακοινώσει στην έναρξη της πανδημίας. Δε θα διακινδυνεύσουμε τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων και των συμπολιτών μας. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να κλείσουμε την πόρτα στον κορονοϊό, να περιορίσουμε τη διασπορά του και παράλληλα να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία και το βέλτιστο δυνατό επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών από τις υπηρεσίες μας. Ζητώ υπευθυνότητα και σύνεση από όλους. Πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας, αποστάσεις, μάσκες, ατομική υγιεινή. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, θα το αποδείξουμε και πάλι. Όχι πανικός, όχι όμως και εφησυχασμός», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

 

Τα 18 μέτρα που τίθενται άμεσα σε ισχύ με απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας είναι:

 

1. Εξυπηρέτηση των πολιτών από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με ηλεκτρονικό τρόπο και με φυσική παρουσία των πολιτών μόνο κατόπιν ραντεβού.

 

2. Τοποθέτηση προστατευτικών χωρισμάτων από Plexy Glass, όπου δεν υπάρχουν, σε θυρίδες εξυπηρέτησης κοινού.

 

3. Τοποθέτηση σήμανσης και ειδικών αυτοκόλλητων που θα καταδεικνύουν τις αποστάσεις ασφαλείας, που πρέπει να τηρούνται από εργαζόμενους και πολίτες στις υπηρεσίες.

 

4. Προσδιορισμό του αριθμού επισκεπτών που εισέρχονται στους χώρους των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε αριθμό ανάλογο του χώρου εργασίας.

 

5. Με ευθύνη των Προϊσταμένων των Υπηρεσιών θα τηρείται ελάχιστη απόσταση ενάμιση (1,5) μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων και μεταξύ των πολιτών και των εργαζομένων σε κάθε χώρο γραφείου.

 

6. Παράταση όλων των προθεσμιών, που έχουν οριστεί αποκλειστικά από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έως 31-08-2020.

 

7. Ενεργοποίηση τηλεφωνικού αριθμού για κάθε Γενική Διεύθυνση και σε κάθε μία από τις επτά Περιφερειακές Ενότητες, για την ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών για τον τρόπο και τις διαδικασίες εξυπηρέτησης, προκειμένου να αποφευχθούν άσκοπες μετακινήσεις.

 

8. Παράταση της δυνατότητας υποβολής μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αποδοχής από πλευράς υπηρεσιών, όλων των αιτήσεων και των δικαιολογητικών για τα οποία απαιτείται η κατάθεσή τους από τους πολίτες, προκειμένου να μη χρειάζεται να προσέρχονται στις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

 

9. Ενημέρωση για τις δυνατότητες εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης και επικοινωνίας των πολιτών με όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με ανάρτηση στην κεντρική ιστοσελίδα όλων των ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών στοιχείων.

 

10. Παράταση της αναστολής των δια ζώσης συνεδριάσεων όλων των Συλλογικών Οργάνων της Περιφέρειας, δηλαδή του Περιφερειακού Συμβουλίου, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, της Επιτροπής Ανάπτυξης, της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών, της Μητροπολιτικής, Οικονομικής Επιτροπής και οποιασδήποτε άλλης επιτροπής, τα οποία θα συνεδριάζουν δια περιφοράς ή με τηλεδιάσκεψη.

 

11. Εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και οι εποπτευόμενοι από την Περιφέρεια φορείς.

 

12. Απομάκρυνση των εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες από τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού και εφαρμογή κάθε μέτρου προάσπισης της υγείας όλων των εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου όπως αυτά περιγράφονται στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

 

13. Συνέχιση της διανομής μέσων ατομικής υγιεινής και προστασίας στους εργαζόμενους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπό το συντονισμό της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας.

 

14. Απολύμανση των χώρων εργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπό το συντονισμό της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, όπου και όποτε παραστεί ανάγκη.

 

15. Έλεγχος και καταγραφή των προσερχόμενων πολιτών σε όλα τα κτίρια της Περιφέρειας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

 

16. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όπως αυτή επιβάλλεται από την σχετική νομοθεσία.

 

17. Εντατικοποίηση των ελέγχων αρμοδιότητας των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό (τήρηση αποστάσεων, χρήση ατομικών μέσων προστασίας) σε όλο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

 

18. Επαναφορά της λειτουργίας σε 24ωρη βάση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, υπό το συντονισμό της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην οποία συμμετέχει ο Εκτελεστικός Γραμματέας και οι έξι ΓενικοίΔιευθυντές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αποκλειστικό αντικείμενο την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού και την ανάγκη περιορισμού της διασποράς του σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2020 20:44

Ο «χάρτης» των 153 κρουσμάτων (6/8)

Έντονη είναι η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να συνεχίζουν να διατηρούν την αρνητική πρωτιά στον αριθμό των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού.

Αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, με τον ΕΟΔΥ σήμερα να ανακοινώνει 153, με σχεδόν τα μισά εξ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, 40 ήταν νέα κρούσματα στην περιφέρεια Αττικής και 38 στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης,
Στις πύλες εισόδου εντοπίστηκαν 18 κρούσματα, 11 στους ελέγχους που διενεργήθηκαν, ενώ 7 ήταν τα εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως. Νέα εστία προκύπτει στις Κυκλάδες, όπου καταγράφονται 9 κρούσματα, εκ των οποίων τα 8 αφορούν σε συρροή σε χώρο εστίασης, σε beach-bar στη Μύκονο, όπου πριν από μερικές ημέρες είχε βρεθεί θετική εργαζόμενη. Στην περιφέρεια Έβρου εντοπίζονται 4 νέα κρούσματα, όλα συνδεόμενα με τον γάμο στην Αλεξανδρούπολη, με τον οποίο συνδέονται συνολικά 9 νέα κρούσματα και συνολικά φαίνεται να "ευθύνεται" δεκάδες κρούσματα του κορονοϊού.

Άλλα 2 κρούσματα καταγράφονται στην περιφέρεια, Μαγνησίας και τα δύο είναι νέα κρούσματα από το στρατόπεδο του Στεφανοβίκειου. Χθες είχαν καταγραφεί άλλα 4 κρούσματα που συνδέονται με το cluster του στρατοπέδου του Στεφανοβίκειου στο Βόλο. Διψήφιος σήμερα και ο αριθμός στην περιφέρεια Λάρισας, με 14 νέα κρούσματα. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, 13 είναι τα κρούσματα που σχετίζονται με τα δύο Νοσοκομεία της χώρας, το Πανεπιστημιακό και το Γενικό. Μάλιστα στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο αποφασίστηκε αναστολή σε τακτικά ιατρεία σε δύο κλινικές, την ΩΡΛ και την Αγγειοχειρουργικη για προληπτικούς λόγους μεχρι την Κυριακή.

Τα υπόλοιπα κρούσματα είναι και σήμερα διάσπαρτα ανά την Ελλάδα. Ειδικότερα, εντοπίστηκαν:

2 στην Π.Ε. Αργολίδας,
2 στην Π.Ε. Αχαΐας,
3 στην Π.Ε. Ηλείας,
1 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας,
2 στην Π.Ε. Ιωαννίνων,
2 στην Π.Ε. Καβάλας,
3 στην Π.Ε. Κέρκυρας,
1 στην Π.Ε. Κιλκίς,
1 στην Π.Ε. Κοζάνης,
3 στην Π.Ε. Κορινθίας,
3 στην Π.Ε. Πέλλας,
1 στην Π.Ε. Μεσσηνίας,
3 στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
1 στην Π.Ε. Χανίων.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5123, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

1370 (26.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2551 (49.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

14 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (21.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 64.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (31.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 619.393 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6973(1.13%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Κατηγορία Υγεία

Υπεγράφη το μεσημέρι της Πέμπτης η ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Πώς και γιατί η συμφωνία ακυρώνει το τουρκολιβυκό Μνημόνιο.

 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «η συμφωνία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Είναι μια ισορροπημένη συμφωνία. Είναι απολύτως σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία. Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες».

 

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ».

 


Η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της.
Η χώρα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης, κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η χώρα δημιουργεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών, που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο.
Είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.

Η Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου επιβεβαιώνει την ακυρότητα του τουρκο-λιβυκού μνημονίου

Αποτελεσματική ενέργεια, που ενταφιάζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο.
Η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξή τους, καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Αγκυρας-Τρίπολης.
Πλέον, πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα. Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές.
Η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος). Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει τη συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθέτηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας.

«Επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή. Ευχόμαστε η Τουρκία και η Λιβύη αντιληφθούν και να εναρμονιστούν με αυτή την πραγματικότητα ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων», επισημαίνουν οι διπλωματικές πηγές.

Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.
Η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.

Τέλος, εμβαθύνθηκαν και ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω οι σχέσεις με τη μεγαλύτερη αραβική χώρα του κόσμου, την Αίγυπτο.
Μητσοτάκης για συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Επανέρχεται η νομιμότητα στην ανατολική Μεσόγειο

Σε δηλώσεις για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την ακριτική Χάλκη στην οποία βρίσκεται.

«Η επίσκεψή μου στην ακριτική Χάλκη, στη Δωδεκάνησο, πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τη χώρα μας, τη διεθνή νομιμότητα και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα, υπογράψαμε με την φίλη Αίγυπτο συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μας. Χρειάστηκαν 15 χρόνια διαπραγματεύσεων για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, με την οποία αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα των νησιών μας στις Θαλάσσιες Ζώνες τους. Μία συμφωνία καθ' όλα νόμιμη, που ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο χώρες. Μία συμφωνία που δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή. Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο», συνέχισε.

Με την Αίγυπτο, όπως και πριν λίγους μήνες με την Ιταλία, αποδείξαμε ότι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο είναι ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εμείς σε αυτόν τον δρόμο θα πορευτούμε με όλους τους γείτονές μας. Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα πράξουν και εκείνοι το ίδιο», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Αλεξάνδρεια, 06/08/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Δ.Ε.Υ.Α Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι στις 07/08/2020 ημέρα Παρασκευή και ώρα : από 08:30 π.μ εως και 13:00 π.μ , θα γίνει διακοπή νερού στις Τ.Κ Κλειδίου και Καμποχωρίου λόγω αποκατάστασης βλάβης αγωγού ύδρευσης από τα τεχνικά συνεργεία της επιχείρησης .

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας .

Το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αλεξάνδρειας σας ενημερώνει ότι εκδόθηκε νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ που συνεχίζει να ισχύει έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής 09-08-2020 με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους  και πιθανόν χαλαζοπτώσεις.

Στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων του Δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

Στα πλαίσια του έργου «Αστικής επίγειας καταπολέμησης κουνουπιών στο Δήμο Αλεξάνδρειας», ενημερώνουμε ότι ακυρώθηκαν για σήμερα οι προγραμματισμένες ψεκαστικές εφαρμογές λόγω καιρικών συνθηκών.

Mε Εναέρια Μέσα - Αεροπλάνα Σποράς Των Χαλαζοφόρων Νεφών
Κατηγορία Αγροτικά

Αναβάθμιση έγινε στο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης 112, που μπορεί να φανεί σωτήριο σε ανθρώπους οι οποίοι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

 

Συγκεκριμένα, με απόλυτη ακρίβεια γίνεται πλέον ο γεωεντοπισμός όλων όσοι καλούν τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Εκτάκτου Ανάγκης 112, από «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα Android.

 

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τη Google και τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone, Wind, Forthnet). Μετά από πιλοτική λειτουργία που πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 20 Ιουνίου έως και 14 Ιουλίου στην Αττική, τέθηκε σε εφαρμογή η υπηρεσία Android Emergency Location Service (ELS) για κινητά με λειτουργικό σύστημα Android σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για μία υπηρεσία αυτόματου εντοπισμού της ακριβούς θέσης του καλούντος σε περιπτώσεις κλήσης του 112 ή αποστολής μηνύματος από έξυπνο κινητό τηλέφωνο. Για όσο διαρκεί η κλήση, η συσκευή ενεργοποιεί αυτόματα την υπηρεσία γεωεντοπισμού της και συλλέγει δεδομένα θέσης. Μόλις βρεθεί η θέση του κινητού με ικανή ακρίβεια, η πληροφορία αποστέλλεται άμεσα στο 112.

 

Όπως ανακοινώθηκε από την ΓΓΠΠ, ο εντοπισμός γίνεται πλέον με αυτόματη ενεργοποίηση του μηχανισμού, εφόσον ο καλών χρησιμοποιεί υπάρχουσες τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας (Wi-Fi, GPS, κεραίες κινητής τηλεφωνίας και αισθητήρες που υπάρχουν στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα). Η ακρίβεια εντοπισμού, σύμφωνα με τις δοκιμές που έγιναν είναι καλύτερη των 100 μέτρων, ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους στο 90% των περιπτώσεων. Μέχρι τώρα ο εντοπισμός γινόταν με βάση τον σταθμό της κεραίας της περιοχής απ' όπου γινόταν η κλήση, με ακρίβεια της τάξης των 500 μέτρων έως 40 χιλιομέτρων.

 

Από την ΓΓΠΠ επισημαίνεται ότι: «Το ELS αποτελεί σημαντική αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του 112, επειδή επιτρέπει στις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης (Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή) να φτάνουν ταχύτερα στον άνθρωπο που χρειάζεται επείγουσα βοήθεια. Η υπηρεσία μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης ατόμων σε ορεινούς όγκους, σε απομονωμένες περιοχές, στην ύπαιθρο γενικότερα, αλλά και στη θάλασσα. Επιπλέον, η υπηρεσία αυτή βελτιώνει σημαντικά την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης, καθώς είναι πλέον εφικτός ο γρήγορος εντοπισμός της θέσης των συνανθρώπων μας που επικοινωνούν με το 112 μέσω SMS».

 

Σημειώνεται ότι η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν και λειτουργεί σε όλα τα κινητά τηλέφωνα που έχουν λειτουργικό Android (έκδοση 4.1 ή νεότερη) και έχουν σύνδεση οποιασδήποτε μορφής (συμβόλαιο, καρτοσυμβόλαιο, κάρτα κλπ.) με οποιονδήποτε πάροχο κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, όταν βρίσκονται εντός του δικτύου του παρόχου τους και έχουν ξεκλειδώσει την κάρτα SIM του κινητού τους. Στο πλαίσιο της διαρκούς αναβάθμισης του 112 στη χώρα μας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξετάζει τη δυνατότητα επέκτασης της λειτουργίας για χρήστες περιαγωγής.

 

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Κατηγορία Αστυνομικά
Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας