alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την ενημέρωση της Πέμπτης

Εννέα καταγεγραμμένους θανάτους και 342 κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ.


Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Σήμερα ανακοινώνουμε 342 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 24 συνδέονται με γνωστές συρροές και 30 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16627, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

2726 (16.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6915 (41.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

68 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 21 (30.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 192 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 366 θανάτους συνολικά στη χώρα. 135 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Aναλυτικότερα:

- 30 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 213 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου

Κατηγορία Υγεία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας με την υπ. αρίθ. 97/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενέκρινε τον Κανονισμό λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών του Δήμου Αλεξάνδρειας, κατόπιν και της σχετικής απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Ο παρών Κανονισμός ρυθμίζει τις προϋποθέσεις οργάνωσης, λειτουργίας, αισθητικής, υγιεινής και τάξης στο χώρο των λαϊκών αγορών του Δήμου Αλεξάνδρειας καθώς και τη διαδικασία απόδοσης θέσεων πωλητών σε αυτή.

Ο Κανονισμός είναι εναρμονισμένος με τις διατάξεις του Ν.4497/17 (ΦΕΚ 171/13.11.2017 τεύχος Α’).

Το αναλυτικό κείμενο του Κανονισμού Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών του Δήμου Αλεξάνδρειας θα το βρείτε εδώ.

Αναλυτικά το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το νέο κύμα του κοροναϊού έχει ως εξής:

«Συμπολίτες μου,

Σας απευθύνομαι και πάλι, σε μία κρίσιμη καμπή της μάχης με την πανδημία. Γιατί το θεωρώ χρέος μου. Αλλά και έτσι το αισθάνομαι. Και γιατί μπροστά στη νέα έξαρση του κορονοϊού, έχω την ίδια πίστη στις δυνατότητές μας με εκείνη που είχα όταν σας καλούσα στην πρώτη αναμέτρηση μαζί του.

Έχουμε περάσει επτά δύσκολους μήνες. Η κυβέρνηση, θυμίζω, μάχεται ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα: Εθνικά θέματα, Μεταναστευτικό, Οικονομία, αλλά και φυσικές καταστροφές. Ειδικά, όμως, στον πόλεμο για την Υγεία, χρειαζόμαστε όσο πουθενά αλλού σύμμαχο τον συνειδητό πολίτη.

Αυτό δεν είναι άλλοθι, ούτε αποποίηση ευθύνης. Έχω αποδείξει, άλλωστε, πως δεν διστάζω να παίρνω γρήγορα δύσκολες αποφάσεις. Όμως για να τιθασεύσουμε και το νέο κύμα της πανδημίας πρέπει κράτος, επιστήμονες και πολίτες να συνεργαστούμε ακόμα πιο στενά, με περισσότερη εμπιστοσύνη ο ένας προς τον άλλον.

Ξεκινώ με μία αναντίρρητη αλήθεια: Ο ιός είναι εδώ, είναι παρών. Δεν έπαψε να κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Και είναι πολύ πιο θανατηφόρος από την εποχική γρίπη.

Όσο, λοιπόν, δεν υπάρχει εμβόλιο και θεραπεία, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του. Αλλάζοντας, όμως, σημαντικά την καθημερινότητά μας. Το κάνουμε για να προστατεύσουμε όχι μόνο τους εαυτούς μας, αλλά και όσους αγαπούμε. Ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, αλλά και τον καθένα. Γιατί αυτό που σε έναν 20άρη είναι ένα απλός πονόλαιμος, μπορεί να οδηγήσει τον φίλο του ή τη φίλη του στην Εντατική, μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον πατέρα ή τον παππού του.

Σε όλο τον κόσμο η υγειονομική κρίση ξαναφουντώνει. Κράτη όπως η Αμερική, η Ισπανία, η Γαλλία, που θρήνησαν χιλιάδες θύματα στην αρχή, σήμερα βλέπουν τον εφιάλτη να επιστρέφει. Και το δεύτερο κύμα απλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τώρα, όμως, είμαστε πιο έτοιμοι. Ξέρουμε ποια μέτρα αποδίδουν περισσότερο. Και έχουμε διδαχθεί από τα λάθη άλλων χωρών, αλλά και από τα δικά μας. Παρά την τελευταία αύξηση κρουσμάτων, η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει συγκριτικά πολύ καλύτερα από τις περισσότερες και πλουσιότερες χώρες του κόσμου.

Απ’ την αρχή της πανδημίας θρηνούμε 365 ζωές, όταν χώρες με ίδιο πληθυσμό, όπως η Πορτογαλία και το Βέλγιο, έχουν 2.000 θανάτους η πρώτη και 10.000 το δεύτερο.

Αξιοποιήσαμε το καλοκαίρι για να θωρακίσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που από 557 κλίνες ΜΕΘ πέρυσι έχει σχεδόν 1.000 τώρα. Και αποθέματα υγειονομικών υλικών με ορίζοντα μηνών.

Προσλάβαμε περίπου 6.200 νέους νοσηλευτές και γιατρούς, πολλοί από τους οποίους θα μείνουν μόνιμα στο ΕΣΥ. Πολλαπλασιάσαμε τα ημερήσια τεστ. Ενώ είμαστε από τους πρώτους στην Ευρώπη που διαθέτουμε τα καινούργια rapid test αντιγόνων.

Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι οι γιατροί και το νοσηλευτικό μας προσωπικό δεν δίνουν την μάχη μόνο με τον κορονοϊό, αλλά και με όλες τις άλλες αρρώστιες ή τα ατυχήματα.

Και επειδή ακούγονται πολλά, σας βεβαιώνω ότι οι δομές των νοσοκομείων απέχουν πολύ ακόμα από τα όρια τους. Και φυσικά ενισχύονται διαρκώς. Σε λίγο θα λειτουργήσει η νέα πτέρυγα Εντατικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με 50 ακόμη κρεβάτια. Και έχει δρομολογηθεί η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος, που θα προσθέσει στο Σύστημα άλλες 174 κλίνες.

Συμπολίτες μου,

Έχω δεσμευτεί να παρουσιάζω την πραγματικότητα ως έχει. Και αυτό θα κάνω και τώρα: Καθώς η απειλή για τη Δημόσια υγεία ξαναφουντώνει, σας καλώ σε μία νέα εγρήγορση.

Χωρίς νέα, γενικά μέτρα σε όλη την επικράτεια. Αλλά με συνεπή εφαρμογή όσων ήδη ισχύουν. Και με στοχευμένες παρεμβάσεις όπως και όποτε χρειαστεί, σε περιοχές που εμφανίζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι σήμερα η Αττική.

Στόχος μας, οι μικρές ατομικές παραχωρήσεις να αποτρέψουν την μία και μεγάλη υποχώρηση της Υγείας και της Οικονομίας μας.

Τι δεν θέλουμε να δούμε; Μία επιθετική αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς οριζόντιους περιορισμούς, αυτό που αποκαλούμε «lockdown»; Φυσικά και μπορούμε. Από εμάς εξαρτάται. Και έχουμε τη δύναμη και τη γνώση να το πετύχουμε.

Τα καθολικά μέτρα μπορεί να φαίνονται απλά. Και, όντως, ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρώτη φάση της πανδημίας. Μεσοπρόθεσμα, όμως, φέρνουν τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία και μεγάλες αδικίες στην κοινωνία.

Ξέρουμε ότι παγώνοντας όλες τις δραστηριότητες η μετάδοση του ιού περιορίζεται. Ήταν το δίδαγμα της Άνοιξης, μας κόστισε όμως πάρα πολύ. «Lockdown» σημαίνει κλειστές επιχειρήσεις και ανεργία. Λιγότερα δημόσια έσοδα και μεγάλη ύφεση.

Και αν δεν είχαμε παρέμβει εγκαίρως με ένα τολμηρό και διαρκώς εξελισσόμενο πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.

Κυρίως, όμως, «lockdown» σημαίνει κοινωνική μεροληψία. Γιατί η ακίνητη οικονομία κινητοποιεί ανισότητες. Όπως και τα κλειστά σχολεία φέρνουν μόνο κλειστά μυαλά.

Άλλωστε, κάθε οριζόντιος περιορισμός είναι άδικος. Γιατί εξισώνει διαφορετικά βάρη επάνω στις πλάτες όλων. Ας αποφύγουμε, λοιπόν, μία δεύτερη τέτοια εμπειρία.

Σήμερα είμαστε πιο έμπειροι απέναντι στην πανδημία. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι τα σχολεία πρέπει να είναι τα τελευταία που θα κλείσουν σε μία νέα έξαρση της πανδημίας, και όχι τα πρώτα.

Ή ότι οι χώροι εργασίας και ψυχαγωγίας -με την ιχνηλασία που πραγματοποιούμε- μπορούν να ευνοήσουν τη μετάδοση του ιού.

Σημαίνει αυτό ότι πρέπει να κλείσουν; Όχι! Πρέπει να αναπροσαρμόσουν τους κανόνες και τα ωράρια λειτουργία τους. Η μάσκα, λοιπόν, πρέπει να είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους. Και να αναπτυχθεί η τηλεργασία. Ενώ συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορούν να γίνουν για κάποιο διάστημα διαδικτυακά.

Θα το πω ανοιχτά: Το δίλημμα είναι «Αυτοπροστασία ή Καραντίνα». Και γνωρίζοντας τις συνέπειες της δεύτερης έχουμε καθήκον να επιλέξουμε την πρώτη. Χωρίς πολλά λόγια. Αλλά με λίγες πράξεις, δοκιμασμένες και αποτελεσματικές: Αποστάσεις. Ατομική υγιεινή. Και, κυρίως, μάσκα μέχρι να βρεθεί η θεραπεία και το εμβόλιο.

Θα τολμούσα να πω, μάλιστα, ότι η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι το εμβόλιο. Την φοράνε χωρίς γκρίνια τα παιδιά μας, που αποδεικνύονται πιο πειθαρχημένα από κάποιους ενήλικες.

Γιατί, αντίθετα με κάθε άλλο μέτρο, είναι μία κίνηση πολύ απλή, μας προστατεύει από κάποια στιγμιαία αμέλεια, έναν τυχαίο συγχρωτισμό.

Για να το εξηγήσω με πολύ απλά λόγια: Οι ειδικοί μας λένε πως εάν ένας ασθενής με κορονοϊό βρεθεί κοντά σε κάποιον υγιή συμπολίτη του και αν και οι δύο φοράνε μάσκες η πιθανότητα μετάδοσης είναι απειροελάχιστη.

Πρέπει, συνεπώς, να μας γίνει συνήθεια. Και όπου είναι απαραίτητο η Πολιτεία θα επιβάλει την υποχρεωτικότητα του μέτρου.

Από την πρώτη στιγμή τόνισα ότι το σχέδιο της Πολιτείας μπορεί να είναι η πυξίδα. Όμως τον δρόμο τον βαδίζουν οι πολίτες. Εσείς. Και σας ευχαριστώ και πάλι γι’ αυτό.

Η Πολιτεία, από την πλευρά της, δεν θα κρύψει ποτέ τους τομείς όπου μπορεί να γίνει καλύτερη.

Στις συγκοινωνίες, ας πούμε. Παρά το γεγονός ότι από πέρυσι στην Αττική έχουν προστεθεί 250 λεωφορεία, αυτά δεν φάνηκαν αρκετά για να αποφύγουμε φαινόμενα συνωστισμού. Γι’ αυτό και θεσμοθετήσαμε τα κυλιόμενα ωράρια προσέλευσης στην εργασία.

Χρειαζόμαστε, όμως, περισσότερα οχήματα και συχνότερα δρομολόγια. Οι έκτακτοι καιροί επιβάλλουν έκτακτα μέτρα. Έτσι, από την μεθεπόμενη εβδομάδα 100 νέα λεωφορεία μπαίνουν σε κίνηση και άλλα 400 έως το τέλος του χρόνου.

Συμπολίτες μου,

Σας ζητώ να δούμε κατάματα την αλήθεια: Η διαχείριση της πανδημίας δεν είναι ένα εκκρεμές που κινείται από το ένα άκρο του lockdown στο άλλο άκρο της απόλυτης χαλάρωσης.

Υπάρχει ένα σημείο ισορροπίας. Μια νέα κανονικότητα, όσο διαρκεί η πανδημία, που λέγεται ελεγχόμενη λειτουργία. Της οικονομίας και της ίδιας της κοινωνίας. Είναι στο χέρι μας να το εντοπίσουμε αυτό το σημείο.

Οι εβδομάδες που έρχονται θα κρίνουν τους επόμενους μήνες, ίσως και χρόνια. Και πρέπει να βρεθούμε και πάλι μπροστά από τον κορονοϊό, αντί να τον ακολουθούμε. Με στοχευμένα μέτρα πάντα, όπου χρειάζεται.

Άλλωστε, η παγκόσμια κινητοποίηση για το εμβόλιο δίνει ελπίδες ότι όχι πολύ αργά αυτό θα ανακαλυφθεί.

Μέχρι τότε, η Πολιτεία θα επαγρυπνεί, θα εμπιστεύεται τους ειδικούς, θα δρα με διαφάνεια πάντα και θα ενημερώνει.

Αλλά ας μην κρυβόμαστε: Η εφαρμογή ακόμη και του πιο αποδοτικού μέτρου εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή του. Μαζί θα πετύχουμε και πάλι ή μαζί θα χάσουμε την ευκαιρία.

Έχοντας τη θετική εμπειρία της Άνοιξης είμαι σίγουρος για το πρώτο. Ώστε μόλις μπορέσουμε να κατεβάσουμε τις μάσκες, να έχουμε όλοι στο πρόσωπό μας ξανά το χαμόγελο της κοινής εθνικής ικανοποίησης και αυτοπεποίθησης».

Κατηγορία Υγεία

Ιδιαίτερα παραγωγική ήταν η φετινή χρονιά για τους πελαργούς στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού καθώς «ξεμύτισαν» περισσότεροι νεοσσοί από πέρσι. Όπως ανακοίνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, 415 πελαργάκια ήταν η «σοδειά»» για φέτος, αυξημένα κατά 44 σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Ο Φορέας πραγματοποιεί κάθε χρόνο καταμετρήσεις των πελαργοφωλιών και των νεοσσών σε όλα τα χωριά που συνορεύουν με την προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού, από την Πιερία έως και τα σύνορα με τα Σκόπια.

«Έτσι και φέτος», αναφέρεται σχετικά, «έχουμε πλέον τα αποτελέσματα της καταγραφής: στα 45 χωριά των πέντε νομών (Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας και Κιλκίς) καταγράφηκαν 154 ενεργές φωλιές, με 415 νεοσσούς που πλέον βέβαια έχουν φύγει με τους γονείς τους για τα πιο θερμά μέρη της Αφρικής».

«Τα πελαργοζευγάρια φέτος», διαπιστώνει ο Φορέας, «ήταν πιο παραγωγικά αφού μας έδωσαν 44 περισσότερους νεοσσούς σε σχέση με την περσινή χρονιά, οπότε είχαμε καταγράψει 156 ενεργές φωλιές».

Το Αιγίνιο εξακολουθεί να είναι ο οικισμός με τις περισσότερες ενεργές πελαργοφωλιές, 38 στον αριθμό και ακολουθούν το Κλειδί Ημαθίας, με 22 ενεργές φωλιές και ο Άσπρος Κιλκίς με 17 φωλιές.

9,4 εκατομμύρια Ευρώ για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και νέα έργα υποδομών στο ΓΝ Ημαθίας.


Το ΓΝ Ημαθίας ενδυναμώνεται συνεχώς σε ανθρώπινο δυναμικό, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και έργα υποδομών. Αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα και σταθερά προσηλωμένοι στο στόχο μας για διαρκή βελτίωση και εκσυγχρονισμό εξοπλισμού και υποδομών ,δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα το σύνολο του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και των σημαντικών έργων υποδομών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και όσων έλαβαν έγκριση και θα εκτελεστούν άμεσα .


Σε στενή και αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την ΚΤΥΠ και τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιώντας το σχεδιασμό της 3η ΥΠΕ, προχωράμε αποφασιστικά και χωρίς χρονοτριβές στην ουσιαστική ενίσχυση των Μονάδων Υγείας Βέροιας και Νάουσας με επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 9,4 εκατ.Ευρώ, προς όφελος της Δημόσιας Υγείας,των ασθενών μας και της κοινωνίας.


Αναλυτικά :

 

ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Γ.Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ - ΝΑΟΥΣΑΣ


ΤΥΠΟΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ ΜΟΝΑΔΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ


Υπερηχοτομογράφος γενικής χρήσης συνοδευόμενος από 3 κεφαλές (2 linear μαστού/triplex,convex) με δυνατότητα ελαστογραφίαςshearwave ΒΕΡΟΙΑΣ (1) Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Ψηφιακά ακτινολογικά συγκροτήματα ΒΕΡΟΙΑΣ (2) Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία
Υπερηχοτομογράφος καρδιολογικός με δυνατότητα stressecho και strainrate καθώς και με δυνατότητα 4D διαθωρακικής και δισοφάγειας απεικόνισης ΒΕΡΟΙΑΣ (1) Eγκρίση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Φορητό ακτινολογικό μηχάνημα ΝΑΟΥΣΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Γενικός Υπέρηχος Ακτινολογικής Χρήσης υψηλής ευκρίνειας ΝΑΟΥΣΑΣ (1) Ολοκληρώθηκε Υπογραφή σύμβασης με μειοδότρια εταιρεία
Φορητό ακτινολογικό μηχάνημα ΒΕΡΟΙΑΣ (4) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα με έναν ανιχνευτή συμπεριλαμβανομένου και ενός εκτυπωτή ΝΑΟΥΣΑΣ (1) Σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία
Ψηφιακό Ακτινολογικό Συγκρότημα τύπου Α ΝΑΟΥΣΑΣ (1) Σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία
Ψηφιακός ορθοπαντογράφος ΒΕΡΟΙΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Σύστημα ψηφιοποίησης- αρχειοθέτησης ιατρικών εικόνων ΒΕΡΟΙΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Πλήρες ενδοσκοπικό σύστημα υπερυψηλής ευκρίνειας Ultra HD/4K ΝΑΟΥΣΑΣ (1) Ολοκληρώθηκε Υπογραφή σύμβασης με μειοδότρια εταιρεία
Αναισθησιολογικό συγκρότημα ΝΑΟΥΣΑΣ (2) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Πλήρες Οδοντιατρικό μηχάνημα με ενσωματωμένο υπέρηχο, συσκευή φωτοπολυμερισμού, χειρολαβές και ακτινογραφικό μηχάνημα ψηφιακής απεικόνισης ακτινογραφίας με sensora ΒΕΡΟΙΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Καθοδικός απαγωγός αναθυμιάσεων ΒΕΡΟΙΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Κλίβανος ατμού με ενσωματωμένη ατμογεννήτρια μεγέθους 6STU ΝΑΟΥΣΑΣ (1) Ολοκληρώθηκε - εγκαταστάθηκε
Υπερηχοτομογράφος γενικής χρήσης συνοδευόμενος από 3 κεφαλές (2 linear μαστού/triplex,convex) με δυνατότητα ελαστογραφίαςshearwave ΝΑΟΥΣΑΣ 1 Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Σύστημα λιθοτριψίας με τεχνολογία laser ΒΕΡΟΙΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Λαπαροσκοπικός πύργος μαζί με εργαλεία πολλαπλών χρήσεων και κάμερες αυτού και σετ εργαλείων υστεροσκόπισης-ρεζετοσκόπιο ΒΕΡΟΙΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Χειρουργική τράπεζα βαρέως τύπου για όλους τους τύπους των χειρουργικών επεμβάσεων ΝΑΟΥΣΑΣ (1) Ολοκληρώθηκε - εγκαταστάθηκε
Φυγόκεντρος 48 θέσεων ΝΑΟΥΣΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Φορητό ακτινοσκοπικό C-arm ΝΑΟΥΣΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Εξεταστικό μικροσκόπιο ΒΕΡΟΙΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Εύκαμπτο ρινοφαρυγγικό ενδοσκόπιο με πηγή ψυχρού φωτισμού με διπλή έξοδο ΒΕΡΟΙΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Χειρουργική τράπεζα ΝΑΟΥΣΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Αναισθησιολογικό Μηχάνημα πλήρες ΝΑΟΥΣΑΣ (1) Ολοκληρώθηκε - εγκαταστάθηκε
Σύστημα μέτρησης οστικής πυκνότητας DEXA ΝΑΟΥΣΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Μικροσκόπιο συμπαρατήρησης με κάμερα μικροσκοπίας και Η/Υ ΒΕΡΟΙΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Στερνοτόμος ΒΕΡΟΙΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Χειρουργική διαθερμία ΝΑΟΥΣΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Αποψύκτης πλάσματος ΒΕΡΟΙΑΣ (1) Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Ψηφιακός Μαστογράφος τύπου Β ΝΑΟΥΣΑΣ (1) Προετοιμασία διαγωνιστικής διαδικασίας
Μικροσκόπια για τα χειρουργεία ΒΕΡΟΙΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Κλίβανος ατμού 6STU ΝΑΟΥΣΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Σκιαλυτική λυχνία LED με έναν δορυφόρο για χειρουργική χρήση ΝΑΟΥΣΑΣ (2) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Χειρουργική διαθερμία ΒΕΡΟΙΑΣ  Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Άκαμπτο ενδοσκόπιο ΒΕΡΟΙΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Ψυγείο συντήρησης αντιδραστηρίων ΝΑΟΥΣΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Υπερηχοτομογράφος καρδιολογικός με δυνατότητα stressecho και strainrate συνοδευόμενος από 3 κεφαλές ( phasedarray,linear, διοισοφάγειο). ΝΑΟΥΣΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Κάμερα ενδοσκοπήσεων ΒΕΡΟΙΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Υπέρηχος ορθοπεδικός για μυοσκελετικό σύστημα (φορητός με μια κεφαλή linearυψίσυχνη) ΝΑΟΥΣΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Φορητό ακτινοσκοπικό C-arm ΒΕΡΟΙΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Διφασικός απινιδωτής με μόνιτορ και καταγραφικό ΝΑΟΥΣΑΣ (3) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Αναπνευστήρας ΒΕΡΟΙΑΣ (5) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Τονόμετρο αέρος ΒΕΡΟΙΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Φορητός αναπνευστήρας ΝΑΟΥΣΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Μηχάνημα οπτικής τομογραφίας - OCT ΒΕΡΟΙΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Σύστημα μέτρησης οστικής πυκνότητας DEXA ΒΕΡΟΙΑΣ 1 Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Μηχάνημα ηλεκτροφυσιολογικής μελέτης ΒΕΡΟΙΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Βιντεολαρυγγοσκόπιο αναισθησιολογικού ΝΑΟΥΣΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Οπτική βιομετρία με LASER ΒΕΡΟΙΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Θάλαμος συντήρησης αίματος ΝΑΟΥΣΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Ουρολογικός πύργος ΒΕΡΟΙΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Υπέρηχος ΝΑΟΥΣΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Θάλαμος συντήρησης αίματος ΒΕΡΟΙΑΣ (3) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Μικροσκόπια για τα χειρουργεία ΝΑΟΥΣΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Θάλαμος συντήρησης πλάσματος αίματος ΒΕΡΟΙΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Σύστημα διαθλαστικής διάγνωσης ΒΕΡΟΙΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Εύκαμπτο ρινοφαρυγγικό ενδοσκόπιο με πηγή ψυχρού φωτισμού με διπλή έξοδο ΝΑΟΥΣΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Εξωσωματικός λιθοτρύπτης - διαμόρφωση & θωράκιση χώρου ΒΕΡΟΙΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Μικροσκόπιο συμπαρατήρησης με κάμερα μικροσκοπίας και Η/Υ ΝΑΟΥΣΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Σκυαλιτική λυχνία μικροεπεμβάσεων τεχνολογίας LED ΝΑΟΥΣΑΣ (2) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Θάλαμοι Αρνητικής Πίεσης ΒΕΡΟΙΑΣ (2) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Ψηφιακό Σύστημα Φωτοσήμανσης& Κλήσης Νοσοκόμας με Ενδοεπικοινωνία ΒΕΡΟΙΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Τεχνολογικός Εξοπλισμός Νεκροτομείου ΒΕΡΟΙΑΣ (1) Έγκριση.Κατάθεση τεχνικού δελτίου πράξης
Ενεργειακή Αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας – Παραγωγή Ενέργειας με χρήση ΣΗΘΥΑ/ΑΠΕ και ενσωμάτωση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας ΒΕΡΟΙΑΣ 1 Έγκριση απόφασης ένταξης

Ο Διοικητής του Γ.Ν Ημαθίας

Ηλίας Γ. Πλιόγκας

Κατηγορία Υγεία
Με κοινοβουλευτική ερώτηση προς τα συναρμόδια Υπουργεία ζητά ο Τάσος Μπαρτζώκας τη θέσπιση ανώτατης τιμής στο τεστ κορωνοϊού (ανίχνευσης και αντισωμάτων), η οποία θα προσομοιάζει σε αυτή που τα προμηθεύεται ο ΕΟΔΥ, προκειμένου οι πολίτες να μην ασφυκτιούν οικονομικά όταν εξετάζονται σε ιδιωτικά ιατρεία.
Συγκεκριμένα, εν όψει του 2ου κύματος της πανδημίας, κρίνεται επιτακτικός ο αυξανόμενος έλεγχος στους πολίτες, ώστε να αποφευχθεί  η εξάπλωση του ιού στην κοινότητα. Ιδιαίτερα μετά το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας και καθώς τα σχολεία έχουν ανοίξει.
Όπως σημειώνει ο Τάσος Μπαρτζώκας, οι αυξανόμενοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ δεν επαρκούν. Πολλοί πολίτες, ιδίως όσοι μετακινούνται για επαγγελματικούς λόγους αλλά και εν όψει της αύξησης των εποχικών ιών, όπως της κοινής γρίπης, επιθυμούν να εξεταστούν σε ιδιωτικά κέντρα, ώστε να διασφαλίσουν το άμεσο οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό τους περιβάλλον.
Μάλιστα, πολλοί γονείς είναι δεδομένο ότι στο άμεσο μέλλον θα χρειαστεί να εξετάσουν τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία της χώρας, καθώς τα πρωτόκολλα που ισχύουν ορίζουν ότι στην περίπτωση που παιδί εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης, παραπέμπεται υποχρεωτικά σε παιδίατρο, ο οποίος θα γνωματεύσει,  σχετικά με την παραπομπή του για έλεγχο διάγνωσης κορωνοϊού.
Ο Τάσος Μπαρτζώκας αναφέρει ότι στα δημόσια νοσοκομεία που προσφέρουν την εξέταση δωρεάν επικρατούν πολλές φορές συνθήκες αδιαχώρητου, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην εξυπηρετούνται σωστά. Αντίστοιχα, οι τιμές που ισχύουν στα ιδιωτικά κέντρα κυμαίνονται από 80 έως και 250 ευρώ, σημαντική οικονομική επιβάρυνση για οποιοδήποτε νοικοκυριό.
Λαμβάνοντας υπόψιν ότι πολλοί νοσούντες είναι ασυμπτωματικοί και υπό το πρίσμα του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου ανά περιοχές, μεταξύ αυτών και η Ημαθία, ο Τάσος Μπαρτζώκας θεωρεί ότι το καλύτερο προληπτικό μέτρο είναι η έγκαιρη διάγνωση. Ωστόσο, υπό τα ισχύοντα τιμολογιακά δεδομένα, η πραγματοποίηση τεστ σε ιδιωτικά εργαστήρια είναι αδύνατη για πολλούς πολίτες. Η θέσπιση ανώτατης τιμής στα τεστ, η οποία θα είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτή που ισχύει σήμερα στα ιδιωτικά κέντρα, θα ήταν αμοιβαία επωφελής για τη δημόσια υγεία και για τα νοικοκυριά.
Το κείμενο της κοινοβουλευτικής ερώτησης:
23η  Σεπτεμβρίου 2020
 ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς:  Τον Υπουργό Οικονομικών,  κ. Χρήστο Σταϊκούρα
             Τον Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης, κ. Άδωνη Γεωργιάδη
            Τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια
 Θέμα:  Καθορισμός ανώτατης τιμής (διατίμησης) στα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, προς αποφυγή εξάπλωσης του
Αξιότιμε κ.κ  Υπουργοί
Η ιατρική κοινότητα της χώρας μας, σχεδόν ομόφωνα συνομολογεί ότι διάγουμε το 2ο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Παράλληλα και μέχρι την ανακάλυψη του εμβολίου, σε όλα τα κράτη ανεξαιρέτως, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στον όσο το δυνατόν καλύτερο έλεγχο της διασποράς του ιού στην κοινότητα.
Η χώρα μας, εστιάζοντας τόσο στην προληπτική, όσο και στην κατασταλτική αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει αυξήσει υπέρμετρα τη διεξαγωγή τεστ ανίχνευσης του ιού, ιδιαίτερα μετά το άνοιγμα του τουρισμού και της οικονομίας εν γένει, αλλά και λόγω του πρόσφατου ανοίγματος των σχολείων.
Τα τεστ ανίχνευσης και αντισωμάτων θεωρούνται το ηπιότερο μέσο πρόληψης και αποτελούν πολύτιμο εργαλείο, τόσο για τον ίδιο τον εξεταζόμενο, όσο και για το ευρύτερο οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό του περιβάλλον.
Ωστόσο, τα τεστ (ανίχνευσης και αντισωμάτων) δεν παρέχονται δωρεάν από τον ΕΟΔΥ στους ασφαλισμένους. Εκτελούνται μεν δωρεάν σε ορισμένα κρατικά νοσοκομεία, υπό την αίρεση ότι ο εξεταζόμενος τελεί υπό συμπτωματολογία, αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις γίνονται αναφορές για δυσλειτουργίες, όπως πχ πολύωρη καθυστέρηση.
Προκύπτει συνεπώς ότι οι πολίτες, προκειμένου να εξεταστούν για τον κορωνοϊό, ιδιαίτερα επαγγελματίες που ταξιδεύουν συχνά,  διεξάγουν το τεστ κατά κύριο λόγο σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι την οικονομική επιβάρυνση που συνεπάγεται. Η εν λόγω βέβαια δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη, καθώς ενίοτε ανέρχεται και στο ποσό των 250 ευρώ.
Αφής στιγμής το μεγάλο ζήτημα είναι η διασπορά στην κοινότητα διαμέσου των, κατά κύριο λόγο, ασυμπτωματικών ασθενών και εν όψει της περιόδου που οι κοινές λοιμώξεις από τον ιό π.χ της γρίπης ευδοκιμούν,  καθώς επίσης και εν όψει του ανοίγματος των σχολείων, όπου το υποχρεωτικό πρωτόκολλο ορίζει ότι άμα τη εμφάνιση συμπτωμάτων λοίμωξης το παιδί υποχρεωτικά παραπέμπεται σε παιδίατρο, ο οποίος και θα αποφασίσει αν χρήζει εξέτασης για τον κορωνοϊό, γίνεται δεκτό ότι το πλήθος των ιδιωτών που ενδιαφέρεται για την εξέταση αυξάνεται.
Ωστόσο, το οικονομικό κόστος για πολλούς καθίσταται απαγορευτικό, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούν την εξέταση.
 Υπό αυτό το πρίσμα, ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί
 Εξετάζεται η διατίμηση στα διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού (ανίχνευσης και αντισωμάτων), προκειμένου να ενισχυθεί η προληπτική ετοιμότητα της χώρας και να διαγιγνώσκονται οι πολίτες με ταχύτητα;

Στο πλαίσιο των επαφών της για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Ημαθίας, Φρόσω Καρασαρλίδου, επισκέφθηκε τη Δευτέρα το Κέντρο Υγείας Βέροιας και συναντήθηκε

Καλημέρα!!! Πάντα με καινούρια πιάτα κοντά σας... Έτσι και σήμερα 
Κατηγορία Επιχειρείν

 Εντατικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα από την Ελληνική Αστυνομία για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού.

Σήμερα , Πέμπτη (24/9) πραγματοποιήθηκαν και στην Αλεξάνδρεια, από κλιμάκιο αστυνομικών του Α.Τ. Αλεξάνδρειας έλεγχοι και βεβαιώθηκαν παραβάσεις με διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ τόσο για παραβάσεις σε καταστήματα όσο και για τη μη χρήση μάσκας.

Να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι είναι καθημερινοί και καθόλο το 24ωρο στο Δήμο Αλεξάνδρειας και συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Κατηγορία Αστυνομικά

Η εκπαιδευτικός του ΕΠΑ.Λ. Αλεξάνδρειας κα. Τσακελίδου Κωνσταντινιά απέσπασε ένα από τα τρία βραβεία στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικού Σεναρίου «Σχολεία-Γέφυρες Ζωής», που διοργάνωσε το σωματείο ‘’Ορίζοντες’’ κατά το διδακτικό έτος 2019-2020.


Η βράβευση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19/9/2020 στην Αθήνα.


Αφετηρία της πρωτοβουλίας του εκπαιδευτικού διαγωνισμού ήταν η διαπίστωση ότι οι νέοι μέχρι 30 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών, αποτελούν μόνο το 19% των εθελοντών αιμοδοτών.


Ο σκοπός του διαγωνισμού ήταν να αναδείξει την αξία της αιμοδοσίας ως πράξη αγάπης και κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά και τη σύνδεση του σχολείου με την κοινωνία και τις ανάγκες της.
Στόχος του διαγωνισμού ήταν να συνεισφέρει στην ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών, ώστε να γίνουν οι ίδιοι στο μέλλον αιμοδότες. Παράλληλα, τους έδωσε την ευκαιρία να συμβάλουν στην προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας να καλύπτει τις ανάγκες της χώρας για αίμα, ενώ εμπλουτίστηκαν οι διδακτικοί στόχοι του Προγράμματος Σπουδών, που συνδέονται με τις έννοιες: αιμοδοσία, εθελοντισμός, αγωγή υγείας, κοινότητα, ενεργός πολίτης και ανθρωπισμός.


Η κα. Τσακελίδου με ομάδα εκπαιδευτικών, στα πλαίσια του εθελοντισμού και της ευαισθητοποίησης των πολιτών, είχε διοργανώσει στο σχολείο στις 19 Φεβρουαρίου 2020, αιμοδοσία κατά την οποία συγκεντρώθηκαν οι πρώτες 30 φιάλες της Τράπεζας Αίματος του ΕΠΑ.Λ. Αλεξάνδρειας.


Ο Σύλλογος και η Διεύθυνση του Σχολείου συγχαίρει θερμά την κα. Τσακελίδου και της εύχεται να συνεχίσει το εκπαιδευτικό της έργο με τον ίδιο ζήλο.

Κατηγορία Εκπαίδευση
Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας