alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017

Ο Λαογραφικός Όμιλος Ντόπιων Αλεξάνδρειας & Περιχώρων ΄΄Το Ρουμλούκι διοργανώνει και σας προσκαλεί στο Παραδοσιακό Γλέντι εν όψει της Επετείου

Από την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 διαξάγεται στη Βέροια Ημαθίας, η 3η Συνδιάσκεψη Βαλκανικών χωρών και χωρών Αδριατικής της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών.

Η Συνδιάσκεψη πραγματοποιείται στην Αίθουσα Διεθνών Σεμιναρίων της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας, η οποία παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας.

Συμμετέχουν αντιπρόσωποι αστυνομικοί-μέλη της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών από τουλάχιστον 10 χώρες της Ευρώπης ( Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, π.Γ.Δ.Μ., Ιταλία, , Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία), εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, σύσσωμο του Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος, μέλη της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών από άλλες χώρες και μέλη απ’ τις Τοπικές Διοικήσεις της χώρας.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επισκέψεις στον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Βεργίνας, στην Παναγία Σουμελά, στις πόλεις Βέροιας και Νάουσας, προκειμένου οι σύνεδροι-επισκέπτες να γνωρίσουν και να θαυμάσουν από κοντά την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, τα αξιοθέατα του Νομού Ημαθίας και να γευτούν τα προϊόντα του τόπου μας.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας η Τελετή Έναρξης της 3ης Συνδιάσκεψης Εθνικών Τμημάτων Ι.Ρ.Α. Βαλκανικής και Αδριατικής.

Στους συμμετέχοντες χαιρετισμό απηύθυνε μέσω skype ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κων/νος Τσουβάλας και από την Ελβετία μέσω skype επίσης ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Αστυνομικών κ. Pierre-Martin MOULIN.

Επίσης χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Βέροιας κ. Βοργιαζίδης, εκπρόσωπος του Αντιπεριφειάρχη Ημαθίας,  ο Αστυνομικός Δντης Ημαθίας κ. Χρήστος Σιμούλης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών κ. Ιωάννης Καραπατάκης, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας κ. Χριστουδουλίδης Γεώργιος (που ήταν και ο διοργανωτής της συνδιάσκεψης), ο Διοικητής της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Β. Ελλάδας της ΕΛ.ΑΣ. Αστυνομικός Υποδιευθυντής Διονύσιος Κούγκας, ο Πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Ημαθίας, ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ κ. Χαρέλας Παναγιώτης κ.ά.

Αμέσως μετά ακολούθησε η πρώτη συνεδρίαση της 3ης Συνδιάσκεψης και η βραδιά έκλεισε με γεύμα που παρατέθηκε προς τιμή των φιλοξενούμενων αντιπροσωπιών στο ΑΙΓΕΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ.

Για την ιστορία:
Η Διεθνής Ένωση Αστυνομικών είναι ο συνδετικός κρίκος όλων των Οργανώσεων της Αστυνομίας και η γέφυρα με τον πολίτη σε 64 χώρες του κόσμου, ιδρύθηκε το 1950, πέρα από κάθε πολιτική, φυλετική, θρησκευτική διαφωνία.
Είναι Σύμβουλος στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του Ο.Η.Ε. και του Συμβουλίου της Ευρώπης και είναι αφοσιωμένη στις αρχές που καθορίζονται από την Διεθνή Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως αυτά υιοθετήθηκαν από τον ΟΗΕ το 1948.

Ιδρύθηκε την 1η Ιανουαρίου 1950 από τον αρχιφύλακα Arthur Troop της αστυνομίας του Lincolnshire, στην Μεγάλη Βρετανία. Αυτός θέλησε να δημιουργήσει ένα κανάλι για τη φιλία και τη διεθνή συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών όλου του κόσμου. Με τη βοήθεια των πρωτοπόρων δημιουργείται η ίδρυση των εθνικών τμημάτων. Κατόπιν με ραγδαία ανάπτυξη δημιουργούνται τμήματα σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα το 1955 να έχουμε την πρώτη συνεδρίαση της Διεθνούς Εκτελεστικής Επιτροπής στο Παρίσι.

Η Ένωση αριθμεί περισσότερα από 420.000 μέλη σε 64 χώρες του κόσμου και είναι Σύμβουλος στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του Ο.Η.Ε. και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Επίσης διοργανώνει και συμμετέχει σε διεθνείς, εθνικές και τοπικές επαγγελματικές, πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις και προσφέρει ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη μέσω των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων της στο κάστρο Gimborn στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Μέσω υποτροφιών στα μέλη της δίνει την δυνατότητα διαμονής σε περισσότερες από 70 χώρες του κόσμου,σε ειδικά καταλύματα. Στα σεμινάριά της γίνεται ανταλλαγή των ιδεών για την βελτιστοποίηση των πρακτικών που χρησιμοποιεί η αστυνομία σε όλο τον κόσμο. Τα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης βρίσκονται στο Νότιγχαμ της Μεγάλης Βρετανίας.

karagianniEπιμέλεια άρθρου: Έφη Στεφ. Καραγιάννη

 

 

Κατηγορία Αστυνομικά

Τη Δευτέρα 16/10 στη Βέροια, την Τρίτη 17/10 στη Νάουσα και την Τετάρτη 18/10 στην Αλεξάνδρεια τιμούμε τον ηρωικό αγώνα του ελληνικού Στρατού που

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΟΛΕΩΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
Γίνεται γνωστό ότι την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 7:30 θα ιερουργήσει στον Ιερό Μητροπολιτικο Ναό της Αλεξάνδρειας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης επ ευκαιρία της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό στις 18 Οκτωβρίου του 1912 ,θα ακολουθήσει

Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε ο αγώνας για το πρωτάθλημα της Α1 ΕΠΣ Ημαθίας μεταξύ του ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας και του Αχιλλέα Νάουσας όπου το φίλαθλο κοινό έδωσε δυναμικό παρόν στις 16:00μ.μ. στο Δημοτικό Στάδιο Αλεξάνδρειας.

Ο ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας αναδείχθηκε νικητής με σκορ 5-0 (19'-81' Αργυρόπουλος, 37' Πατατούκας, 55' Πετράι, 90' Χασάν) αφού έπαιξε ένα δυνατό παιχνίδι και διατήρησε την υπεροχή και αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών καθόλη τη διάρκεια του αγώνα.

 

 

 

Κατηγορία Αθλητικά

Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε ο αγώνας για το πρωτάθλημα της Α1 ΕΠΣ Ημαθίας μεταξύ της Ποντιακής Νεολαίας Αράχου και του Κεραυνού Επισκοπής όπου το φίλαθλο κοινό έδωσε δυναμικό παρόν στις 16:00μ.μ. στο Γήπεδο Αράχου.

Κατηγορία Αθλητικά

To Σάββατο 14 Oκτωβρίου 2017 στις 16:00 στο ΔΑΚ Αλεξάνδρειας, οι κορασίδες του ΓΑΣ Αλεξάνδρειας υποδέχτηκαν τις κορασίδες της Εδεσσαϊκής ΓΕ.

Κατηγορία Αθλητικά

Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία της 4ης αγωνιστικής της Α1 ΕΠΣ Ημαθίας

 

Μακροχώρι – Νέα Γενεά Νικομήδειας 0-0

Νίκη Αγκαθιάς – Απόλλων Αγίου Γεωργίου 3-0 (2' Τριανταφυλλίδης, 35' Ζαρογιάννης πεν, 53' )

Ποντιακή Νεολαία Αράχου – Κεραυνός Επισκοπής 6-1 (11'-31'-48' Κρίστο, 12' Δερμιτζόγλου, 32'-35' Μπεκτάς / 75' )

Ατρόμητος Διαβατού – Μέγας Αλέξανδρος Αγίας Μαρίνας 0-3 (6'-53' Φράγγης, 89' Τσακαλίδης)

ΑΕ Χαρίεσσας – Δόξα Λιανοβεργίου 6-0 (23'-47' Τουμαράς, 27'-74' Σταμάτης, 54' Γραμματικός, 88' Στογιάννης)

ΓΑΣ Κοπανού – ΓΑΣ Ροδοχωρίου 1-1 (90+ Θεοδώρου / 20' Μαγγίζης)

ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας – Αχιλλέας Νάουσας 5-0 (19'-81' Αργυρόπουλος, 37' Πατατούκας, 55' Πετράι, 90' Χασάν)

Κατηγορία Αθλητικά

Στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής 13 Οκτωβρίου άνοιξε τις πύλες της στο κοινό του Ζαππείου Μεγάρου, η Imathia Quality, ταξιδεύοντας τους επισκέπτες της στους τουριστικές, πολιτισμικές και γαστρονομικές διαδρομές της Ερατεινής Ημαθίας.

Η πρώτη μέρα των τριήμερων εκδηλώσεων, που κορυφώνονται την Κυριακή 15ης Οκτωβρίου, περιελάμβανε τις παρουσιάσεις από τους παραγωγούς τοπικών ημαθιώτικων προϊόντων, σε καλαίσθητα σταντ, γαστρονομικά.... ταξίδια στην μακεδονική κουζίνα την Ημαθίας από τον Γιώργο Παλησίδη και την Ελένη Ψυχούλη, ενδιαφέρουσες ομιλίες για την αξία της καινοτομίας στον αγροτοδιατροφικό τομέα, την σύνδεση του θρησκευτικού τουρισμού με τις γαστρονομικές διαδρομές και φυσικά γευστική δοκιμή ξινόμαυρου κρασιού, σε συνδυασμό παλαιωμένων και αρωματισμένων τυριών και αλλαντικών από παραγωγούς της Ημαθίας.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ημαθίας κ. Μάντσιος παρουσίασε την σχολή του Αριστοτέλη και το Αριστοτελικό μενού, ενώ ο οίνος συνδυάστηκε με περέκ, ηβριστόν, σιρόν, αλλά και...παγωτό μπάμιας! Ακολούθησε μαγειρική με ροδάκινο, μοσχάρι ω-3 Κουτσιώφτη, σάλτσες από το Συνεταιρισμό Ερίβωλο και κρασί Ημαθίας από τους Chefs Βησσαρίων Παρθένη και Σταμάτη Τσίλια μαζί με το Θωμά Λεπτοκαρίδη. Στις 8 το βράδυ τα εγκαίνια της τριήμερης έκθεσης Imathia Quality πραγματοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Ζαππείου Μεγάρου κ. Χρήστου, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Imathia Quality κ. Τσαγκαλίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδης και ο δήμαρχος Βέροιας κ. Βοργιαζίδης, με παρουσιαστή της εκδήλωσης τον δημοσιογράφο κ. Ζαμπούνη.

Στις προσπάθειες της διοίκησης του να καταστήσει βασικό πυλώνα στην αναπτυξιακή πολιτική τηςΠΚΜ η δημιουργία και υιοθέτηση του Μακεδονικού Σήματος Ποιότητας, στα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στον τόπο μας, με στόχο την καθιέρωση ενός διεθνώς αναγνωρίσιμου brand name αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης ΚΜ κ.Τζιτζικώστας. «Παράλληλα, καθιερώνουμε πλέον στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, το νέο brand name «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ», με στόχο να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την εξωστρέφεια του τόπου μας ,συνδέοντας δύο από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας της περιοχής μας, τον πρωτογενή αγροτικό τομέα και τον τουρισμό. Άλλωστε, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων» συνέχισε ο κ. περιφερειάρχης, επισημαίνοντας ότι στο Ζάππειο χτυπάει δυνατά η καρδιά της Ημαθίας, ξεδιπλώνοντας, με ενότητα όλων των φορέων, την παράδοση, της ιστορία, τον πολιτισμό, το παρόν και το μέλλον, αναδεικνύοντας την Ημαθία αλλά και την Κεντρική Μακεδονία ως ιδανικό προορισμό, για γευστικά ταξίδια, για χειμερινό και θερινό τουρισμό, για πολιτιστικό και ιστορικό τουρισμό,365 μέρες το χρόνο.

Στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδης τόνισε ότι στόχος των εκθετών της περιφερειακής ενότητας είναι οι επισκέπτες του Imathia Quality να γευτούν την ιστορία της μακεδονικής γης, όπου μοναδικά συνυπήρξαν οι δυο μέγιστοι της ανθρωπότητας. Ο Αλέξανδρος της Οικουμένης και ο φιλόσοφος Αριστοτέλης. «Μεταφέροντας λοιπόν το «βουνό στον Μωάμεθ» και στην περίπτωση μας στην πόλη της θεάς Αθηνάς, προβάλλουμε τον πλούσιο πολιτισμό της Ημαθίας, συνδυάζοντας τον με την γαστρονομία μας, με κυρίαρχο συστατικό το ξινόμαυρο κρασί ονομασίας-προέλευσης.

Η Ημαθία ως επισκέψιμος τόπος τεσσάρων εποχών είναι εδώ. Αυτό που θα σας προσφέρουμε αυτό το τριήμερο είναι ένα αντίδωρο του τόπου μας. Η πρόσκληση μας ανοικτή σε όλους τους Αθηναίους, σε όλους τους επισκέπτες μας. Βάλτε στον τουριστικό σας χάρτη μια περιφερειακή ενότητα, οι κάτοικοι της οποίας ανοίγουν τα σπίτια και τις καρδιές τους, όλους τους φιλοξενούμενους της» σημείωσε ο κ. αντιπεριφερειάρχης.

Μια σειρά στόχων, όπως Διαμόρφωση τουριστικού χαρτοφυλακίου γαστρονομικών προϊόντων που θα περιλαμβάνει τα καλύτερα και πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της περιοχής (π.χ. ροδάκινο, βόειο κρέας, ξινόμαυρο κτλ) το οποίο θα μεταφραστεί σ’ ένα πιστοποιημένο μενού με παραδοσιακές και σύγχρονες τοπικές συνταγές ενώ θα περιλαμβάνει επίσης επισκέψεις σε καλλιέργειες και επιχειρήσεις παραγωγής τοπικών προϊόντων, έθεσε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Βέροιας κ. Βοργιαζίδης. «Πρωτοβουλίες όπως η εκδήλωση Imathia Quality υπηρετούν ακριβώς αυτόν το σκοπό. Την ενοποίηση δηλαδή των τουριστικών, πολιτιστικών και γαστρονομικών διαδρομών της Ημαθίας κάτω από ένα ενιαίο και κοινό όνομα προέλευσης με σκοπό η διαδικασία αυτή να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα τοπικά προϊόντα, τη γαστρονομία και το τουριστικό προϊόν της περιοχής. Χαιρετίζω αυτή την προσπάθεια και δηλώνω ότι ο Δήμος Βέροιας θα στηρίξει με κάθε πρόσφορο μέσο» είπε ο κ. δήμαρχος.

Mετά το πέρας των χαιρετισμών οι κ.κ Τζιτζικώστας και Καλαϊτζίδης δώρισαν στον πρόεδρο του Ζαππείου ένα βιβλίο με την ιστορία των Αιγών, καθώς και ένα μακεδονικό δόρυ, την περίφημη σάρισα του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ακολούθησε ένα ιδιαίτερο γαστρονομικό δείπνο στους καλεσμένους με δημιουργίες που περιλάμβαναν μοσχαρίσιο κρέας Ημαθίας, τυριά, κρασί και φυσικά ρεβανί, στο οποίο παρακάθησαν επίσης ο πρόεδρος του Ζαππείου Μεγάρου κ. Χρήστου, η κα. Παπακώστα, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της ΝΔ κ.Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Θεοχαρόπουλος, οι βουλευτές Ημαθίας κα. Καρασαρλίδου και κ. Αντωνίου, ο Στρατηγός Νομικός, Επιτελάρχης του ΓΕΣ, ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Γκυρίνης,η Έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας κ. Κοτταρίδη, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Μίχαλος, οι περιφερειακοί κα. Καρατζιούλα και κ. Τεληγιαννίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Γιάγκογλου, ο πρόεδρος της VENUS κ. Μαρκοβίτης κ.α

Το πρόγραμμα των δυο τελευταίων ημερών του Imathia Quality έχει ως εξής:

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017
12:00: έναρξη της έκθεσης
Στρογγυλό τραπέζι «Η τουριστικής ανάπτυξης της Ημαθίας». Συντονιστής Νίκη Καρατζιούλα -Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας.

• «Αρχαιολογία παντός καιρού: το χρυσοφόρο κοίτασμα της Ημαθίας» Δρ. Αγγελική Κοτταρίδη- Έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας.
• «Η Μακεδονική Κουζίνα στην πράξη», Θεοφάνης Παπάς-Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
• «Discover Veria-Ανακαλύψτε τη Βέροια: το σταυροδρόμι του πολιτισμού και των θρησκειών», Βασίλης Λυκοστράτης - Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Βέροιας.
• «Naoussa sorry... no beaches», Νικόλαος Κουτσογιάννης - Δήμαρχος Ηρωικής Πόλης Νάουσας.
• «Κομβικές αγροτοδιατροφικές βιομηχανίες της Αλεξάνδρειας και η σημασία τους στην τοπική οικονομία», Παναγιώτης Γκυρίνης - Δήμαρχος Αλεξάνδρειας.

14:00 «Η Μακεδονική κουζίνα της Ημαθίας». Παρουσίαση Γεώργιος Παλησίδης και Ελένη Ψυχούλη.
Παρουσίαση Η συμβολή του αγροδιατροφικού τομέα στον Τουρισμό, Χρήστος Γιαννακάκης - Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και στέλεχος του Α.Σ. «Venus Growers».
• Παρουσίαση τεχνικής σιτέματος και ψησίματος μοσχαρίσιας μπριζόλας Ημαθίας, Νίκος Μαλλιάρας - Chef Εστιάτορας dry aged local beef steak και Γεώργιος Μπέλλας - κτηνοτρόφος Ημαθίας.
• Τουριστική περιπλάνηση. Ταξίδι και εδέσματα με Ημαθιώτικα προϊόντα. Chefs Ηλιάδης Λάζαρος, Νικόλαος Γκότσης & Βασίλης Λαφάρας.
• Ρεβανί, η γλυκιά απόλαυση των τουριστών τα μυστικά του διάσημου γλυκού από το Σύλλογο Ζαχαροπλαστών Βέροιας. Συνταγή γευστική δοκιμή και ιστορική αναδρομή στην προέλευσή του.
• Η ροδακινόπιτα της Ημαθίας, Ελληνικό Πρωινό super food και sorbet τσίπουρο με ροδάκινο. Επίδειξη και παρουσίαση Δημήτρης Μάντσιος – Γαστρονόμος.
• Παρουσίαση η σαλάτα της Ημαθίας «Mix Imathia». Μαθητές ανακατεύουν και μαγεύουν με τοπικά προϊόντα, Κωνσταντίνος Ντούλιας – επιχειρηματίας.
• Μαγειρική με κράνα, κεράσι, τρούφα και μοσχάρι με ω-3 Κουτσιώφτη, από το Chef Βησσαρίωνα Παρθένη, και εστιάτορες της Ημαθίας.

18:00 Πέρας παρουσιάσεων και κλείσιμο έκθεσης

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017
11:00 άνοιγμα έκθεσης για το κοινό των Αθηνών
• 11:30 Παρουσίαση των Δήμων της Ημαθίας με τις «Τουριστικές διαδρομές της Ημαθίας» Δημήτρης Μάντσιος - Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ημαθίας και των παραγωγών με τα τοπικά προϊόντα Γιώργος Παλησίδης -ερευνητής γαστρονομίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. «Medeat και Τουριστικές διαδρομές Ημαθίας», Έλενα Ατσάλου - ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε.
12:00 Μαγειρικές επιδείξεις από σχολές με τοπικά προϊόντα.
13:00 Παρουσίαση των συμμετασχόντων επιχειρήσεων στους δημοσιογράφους απονομή πλακετών και αναμνηστικών δώρων
16:00 κλείσιμο έκθεσης.

 

 

Επισυνάπτονται οι ομιλίες των κ.κ Τζιτζικώστα, Καλαϊτζίδη και Βοργιαζίδη.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ:

Κυρίες και κύριοι.

Είμαι πραγματικά χαρούμενος που βρίσκομαι απόψε εδώ.

Από σήμερα και μέχρι την Κυριακή η καρδιά της Ημαθίας χτυπάει δυνατά στο Ζάππειο.

Η παράδοση, η ιστορία, ο πολιτισμός, το παρόν και το μέλλον της Ημαθίας ξεδιπλώνεται μπροστά μας,

και είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσει κάθε επισκέπτη της έκθεσης.

Όλοι όσοι συμμετείχατε στην προετοιμασία και τη διοργάνωση της έκθεσης,

καταφέρατε να αναδείξετε τον πραγματικά ξεχωριστό χαρακτήρα της Ημαθίας.

Και το πιο σημαντικό, το πιο μεγάλο γεγονός,

είναι ότι όλοι οι φορείς, όλες οι δυνάμεις της Ημαθίας, είναι εδώ ενωμένες,

και δουλεύουμε όλοι μαζί για την προοπτική του τόπου μας.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,

η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας,

οι Δήμοι Βέροιας, Νάουσας, Αλεξάνδρειας,

το Επιμελητήριο Ημαθίας,

η Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας

η Αναπτυξιακή Ημαθίας.

Αυτός είναι ο πρώτος και διαρκής μας στόχος,

έτσι έχουμε μάθει να δουλεύουμε στην Περιφέρεια,

με συνεργασία και συνεννόηση.

Και θέλω πραγματικά να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη,

την Περιφερειακή Σύμβουλο Νίκη Καρατζιούλα,

και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Θεόφιλο Τελληγιαννίδη,

που καθημερινά δίνουν τεράστιο αγώνα, με όλες τους τις δυνάμεις, για την Ημαθία.

Κυρίες και κύριοι.
Βαδίζουμε στο δρόμο της κοινής προσπάθειας,

για να αποτυπωθεί και να αναδειχθεί ο ξεχωριστός χαρακτήρας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ημαθίας.

Και το ταξίδι αυτό, στις τουριστικές, πολιτιστικές και γαστρονομικές διαδρομές της Ημαθίας,

είναι συναρπαστικό και ξεχωριστό για κάθε επισκέπτη.

Στις περιπλανήσεις τους, στο πλαίσιο της έκθεσης,

οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία:

Να συναντηθούν με την ιστορία της περιοχής, τις Αιγές, τη Μίεζα, τη βυζαντινή Βέροια.

Να γνωρίσουν το πανέμορφο, πολύπλευρο φυσικό τοπίο, αλλά και τις σημαντικές υποδομές όπως τα χιονοδρομικά κέντρα στο Σέλι και στα 3-5 Πηγάδια.

Να έρθουν σε επαφή με τις ημαθιώτικες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Θα γνωρίσουν υπέροχους ανθρώπους, που δουλεύουν με μεράκι για να καλλιεργήσουν και να αναπτύξουν προϊόντα υψηλής ποιότητας, γεύσης και διατροφικής αξίας.

Θα γευτούν τα εξαιρετικά προϊόντα της Ημαθίας, τις ξεχωριστές πρώτες ύλες και τους πρωτότυπους γευστικούς συνδυασμούς.

Και εμείς, ως οικοδεσπότες, θα συστήσουμε σε όλους τους επισκέπτες τους θησαυρούς της γης μας,

και θα δείξουμε, και με αυτή τη σπουδαία ευκαιρία,

ότι η Κεντρική Μακεδονία αποτελεί ιδανικό προορισμό,

για γευστικά ταξίδια,

για χειμερινό και θερινό τουρισμό,

για πολιτιστικό και ιστορικό τουρισμό,

365 μέρες το χρόνο.

Κυρίες και κύριοι.

Δεν νομίζω ότι θα διαφωνήσει κανείς για το ότι η απόλαυση μιας ξένης κουζίνας αποτελεί βασικό κομμάτι κάθε ταξιδιωτικής εμπειρίας.

Η γαστρονομία αποτελεί όντως ένα ευχάριστο ταξίδι στον πολιτισμό, την ιστορία, το χαρακτήρα και την καθημερινή ζωή ενός τόπου.

Για αυτό και από την πρώτη στιγμή, βασικό πυλώνα στην αναπτυξιακή μας πολιτική αποτέλεσε η δημιουργία και υιοθέτηση του Μακεδονικού Σήματος Ποιότητας,

στα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στον τόπο μας, με στόχο την καθιέρωση ενός διεθνώς αναγνωρίσιμου brand name.

Παράλληλα, καθιερώνουμε πλέον στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, το νέο brand name «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ»,

με στόχο να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την εξωστρέφεια του τόπου μας,

συνδέοντας δύο από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας της περιοχής μας, τον πρωτογενή αγροτικό τομέα και τον τουρισμό.

Άλλωστε, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

Εδώ παράγεται το 26% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας του Πρωτογενούς Τομέα της χώρας.

Ταυτόχρονα, είμαστε η Πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας σε αφίξεις τουριστών,

για δύο συνεχή έτη, στη καρδιά της θερινής τουριστικής περιόδου.

Η καμπάνια προβολής των προϊόντων και της κουζίνας μας,

εξελίσσεται παράλληλα και αλληλένδετα με το πρόγραμμα τουριστικής προβολής,

αλλά και με άλλες στοχευμένες πρωτοβουλίες, όπως:

Το Ειδικό Τμήμα Προβολής των Αγροτικών Προϊόντων που δημιουργήσαμε με τη βαθιά μεταρρύθμιση του νέου Οργανισμού της Περιφέρειας.

Το δίκτυο φορέων της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, στην οποία συμμετέχουν Ιδιωτικές Επιχειρήσεις αλλά και φορείς του Δημοσίου.

Και επίσης, το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Με όλες αυτές τις ενέργειες και τις δράσεις που υλοποιούμε,

έχουμε ως στόχο τα προϊόντα μας:

να είναι επώνυμα και αναγνωρίσιμα,

να διεκδικήσουν και να κερδίσουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στις διεθνείς και εγχώριες αγορές,
να αυξηθεί η ζήτηση και οι εξαγωγές,

να αυξηθεί με τη σειρά της και η παραγωγή,

ώστε να δυναμώσουν, να μεγαλώσουν και να αυξηθούν οι τοπικές μας επιχειρήσεις,

να γίνουν δηλαδή νέες επενδύσεις,

που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας, νέο εισόδημα, νέα προοπτική στο τόπο και τους συμπολίτες μας.

Ο μεγάλος στόχος μας είναι η Κεντρική Μακεδονία να είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που θα βγει οριστικά από την κρίση.

Και σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε, σ’ αυτό τον αγώνα που δίνουμε καθημερινά,

η συμβολή της Ημαθίας είναι καθοριστική.

Η Ημαθία είναι το δυνατό μας χαρτί.

Ο πρωτογενής τομέας, η αγροτική παραγωγή, οι εξαγωγές, ο ιστορικός, πολιτιστικός και χειμερινός τουρισμός, το τεράστιο ανθρώπινο κεφάλαιο της Ημαθίας,

είναι τα μεγάλα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Γι’ αυτό και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με όσες δυνάμεις διαθέτει,

είναι αρωγός σας, είναι διαρκώς δίπλα σας.

Υλοποιήσαμε 50 έργα και δράσεις σε όλους τους τομείς στην Ημαθία,

στο πλαίσιο του ολοκληρωμένο ΕΣΠΑ 2007-2013,

συνολικού προϋπολογισμού 199 εκατομμυρίων ευρώ.

Το επόμενο διάστημα ολοκληρώνουμε την κατασκευή του Νέου Μουσείου Βεργίνας,

που θα αποτελέσει πόλο έλξης σε διεθνές επίπεδο,

και θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το τουριστικό ρεύμα προς την Ημαθία.

Στις αρχές του 18 ξεκινάμε την επέκταση του Δικτύου Φυσικού Αερίου,

σε πρώτη φάση στην Αλεξάνδρεια και τη Βέροια αλλά και σε άλλες 4 πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.

Και ακόμα ενισχύσουμε με συνολικά 43 εκατομμύρια ευρώ

εγκατάσταση νέων γεωργών στην Ημαθία και σ’ ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία.
Κυρίες και κύριοι.

Θέλω κλείνοντας, να συγχαρώ τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, Κώστα Καλαϊτζίδη,

όπως και τους Περιφερειακούς Συμβούλους Θεόφιλο Τελληγιαννίδη και Νίκη Καρατζιούλα,

όχι μόνο για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν για τη διοργάνωση της Έκθεσης,

αλλά συνολικά για την καθημερινή σκληρή δουλειά και τον αγώνα που δίνουν για να πάμε τον τόπο μας μπροστά.

Θέλω επίσης, να συγχαρώ και να ευχαριστήσω για τη συνεργασία και το εξαιρετικό αποτέλεσμα,

το Δήμο Βέροιας,

το Δήμο Νάουσας,

το Δήμο Αλεξάνδρειας,

το Επιμελητήριο Ημαθίας,

την Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας

και την Αναπτυξιακή Ημαθίας.

Θέλω τέλος να ευχαριστήσω και να συγχαρώ θερμά τους δύο επιστημονικούς συνεργάτες της έκθεσης Imathia Quality-IQ,

την Δρ. Αγγελική Κοτταρίδη, έφορο αρχαιοτήτων Ημαθίας,

και τον Δρ. Γεώργιος Μπόσκου, επίκουρο καθηγητή του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής.

Καλωσορίσατε όλες και όλοι στην έκθεση.

Εύχομαι πραγματικά να το απολαύσετε.

Σας ευχαριστώ.

ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗ:

Κυρίες και κύριοι,

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι στα εγκαίνια της αξιέπαινης αυτής πρωτοβουλίας που φέρει το όνομα Imathia Quality που έχει σκοπό να αναδείξει και να προωθήσει κάτω από ένα ενιαίο όνομα τα εξαιρετικά αγροδιατροφικά προϊόντα, τη γαστρονομία και το τουριστικό προϊόν της Ημαθίας.

Θα ήθελα να συγχαρώ τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχή διοργάνωση της πρώτης εκδήλωσης Imathia Quality.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ιδιαίτερα τον Υπουργό, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, που αγκάλιασε την εκδήλωση, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, το Ζάππειο μέγαρο για την τιμή που μας κάνει να φιλοξενεί την εκδήλωση αλλά και όλα τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής που σε σύντομο χρόνο κατάφεραν να διοργανώσουν μια άψογη εκδήλωση.

Η Βέροια και ευρύτερα η Ημαθία είναι μια από της πιο παραγωγικές ζώνες της χώρας. Στην περιοχή μας, μεταξύ άλλων, παράγονται υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα όπως το φημισμένο ροδάκινο αλλά και μερικά από τα κορυφαία κρασιά, τσίπουρα, τυροκομικά και κρέατα στην Ελλάδα.

Μια επίσκεψη στη Βέροια είναι αρκετή ώστε να καταλάβει κάποιος ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για τον τόπο. Τα φρούτα που παράγονται στην περιοχή πέρα από το ροδάκινο είναι μεταξύ άλλων νεκταρίνια, βερίκοκα, ακτινίδια, δαμάσκηνα, μήλα και κεράσια με τη συνολική παραγωγή της περιοχής να αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της συνολικής εγχώριας παραγωγής φρούτων της χώρας.

Η αγροτική παραγωγή αποτελεί επίσης την κύρια πρώτη ύλη για ένα σημαντικό ποσοστό βιομηχανιών της περιοχής που ασχολείται με την τυποποίηση και την επεξεργασία φρούτων και λαχανικών.

Δε θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι γύρω από τη Βέροια εδρεύουν μερικές από τις καλύτερες εταιρίες στον κόσμο στους τομείς του κονσερβοποιημένου φρούτου (κυρίως ροδακίνου) και της παραγωγής τυποποιημένης φρουτοσαλάτας.

Πέρα από τα υψηλής προστιθέμενης αξίας γεωργικά προϊόντα, η περιοχή μας φημίζεται για την εκτεταμένη κτηνοτροφική παραγωγή. Η Βέροια εδώ και δεκαετίες έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια στην παραγωγή βόειου κρέατος σε εθνικό επίπεδο, με την τοπική παραγωγή να αντιστοιχεί περίπου στο 50% της συνολικής παραγωγής της χώρας ενώ το μοσχάρι Βέροιας θεωρείται ένα από τα ποιοτικότερα στη χώρα.

Η ισχυρή αυτή κτηνοτροφική παράδοση συνδέθηκε διαχρονικά και με την ανάπτυξη δεκάδων επιχειρήσεων διακίνησης, επεξεργασίας και τυποποίησης υψηλής ποιότητας κρεάτων, με τη Βέροια να φιλοξενεί μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου πανελλαδικώς.

Τέλος, στην περιοχή παράγονται επίσης εξαιρετικής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα, κυρίως τυροκομικά, συνεχίζοντας μια μακρά παράδοση πολλών δεκαετιών.

Από τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί κλειδί για την ανάπτυξη και την οικονομική ευημερία της περιοχής που αν συνδεθεί σωστά με την τοπική γαστρονομία και το τοπικό τουριστικό προϊόν μπορεί να αποφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα και για τους τρεις κλάδους.

Για παράδειγμα, όλα τα παραπάνω προϊόντα αποτελούν την πρώτη ύλη για την παρασκευή συνταγών επηρεασμένων από την τοπική, τη βλάχικη, τη μικρασιάτικη και την ποντιακή κουζίνα, μια ιδιαίτερη και πολυπολιτισμική τοπική κουζίνα που μπορεί κανείς να συνδυάσει με τα φημισμένα τοπικά κρασιά ποικιλίας ξινόμαυρου ή με τσίπουρο τοπικής παραγωγής.

Παράλληλα, τα αναρίθμητα μνημεία των κλασικών, ελληνιστικών, ρωμαϊκών, βυζαντινών και οθωμανικών χρόνων που βρίσκονται στην περιοχή μας, με κορωνίδα το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών στη Βεργίνα, μπορούν να αποτελέσουν μέρος ευρύτερων πολιτιστικών και γαστρονομικών διαδρομών οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν επίσης επισκέψεις σε επιχειρήσεις εστίασης, επισκέψεις σε επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων όπως οινοποιεία, φάρμες και τυροκομεία καθώς και σε χώρους οργανωμένης αγροτικής δραστηριότητας όπως καλλιέργειες ροδακίνου, αμπελώνες κτλ.

Πως όμως μπορούμε στην πράξη να συνδέσουμε την αγροδιατροφή, με τη γαστρονομία και τον τουρισμό; Με άλλα λόγια πώς τα τοπικά προϊόντα, η εστίαση και ο τουρισμός μπορούν να λειτουργήσουν συνδετικά κάτω από την ομπρέλα μιας κοινής ταυτότητας ή, πιο απλά, πως μπορούν να αποτελέσουν ένα κοινό brand;

Πρωτοβουλίες όπως η εκδήλωση Imathia Quality υπηρετούν ακριβώς αυτόν το σκοπό. Την ενοποίηση δηλαδή των τουριστικών, πολιτιστικών και γαστρονομικών διαδρομών της Ημαθίας κάτω από ένα ενιαίο και κοινό όνομα προέλευσης με σκοπό η διαδικασία αυτή να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα τοπικά προϊόντα, τη γαστρονομία και το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Χαιρετίζω αυτή την προσπάθεια και δηλώνω ότι ο Δήμος Βέροιας θα στηρίξει με κάθε πρόσφορο μέσο τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την Ημαθία, συνδέοντας και αξιοποιώντας τα ισχυρότερα περιουσιακά στοιχεία της περιοχής όπως η αγροδιατροφή, ο πολιτισμός, το φυσικό περιβάλλον και η γαστρονομία υπό ενιαίο πρίσμα.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι η προσφορά καλής κουζίνας που έχει ως βασικά συστατικά τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας πέρα από απόλαυση μπορεί να αποτελέσει μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας μιας περιοχής, αναβαθμίζοντας την ταξιδιωτική εμπειρία των τουριστών και προσελκύοντας παράλληλα εύπορους ειδικού ενδιαφέροντος τουρίστες, τους λεγόμενους «γαστρονομιστές».

Πέραν τούτου, τα τοπικά προϊόντα αποκτούν μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και προστιθέμενη αξία, αφού ταυτοποιούνται στη συνείδηση των επισκεπτών ως μέρος μιας συγκεκριμένης γαστρονομικής παράδοσης αλλά και της ταξιδιωτικής εμπειρίας που έζησαν στον τόπο επίσκεψης, ενισχύοντας σε πολλές περιπτώσεις τη ζήτηση για τα προϊόντα αυτά.

Έχει αποδειχθεί ότι όταν ένας επισκέπτης δοκιμάσει ένα προϊόν που θα τον ενθουσιάσει κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, το ανακαλεί συχνά στη μνήμη του και τελικά το αναζητά είτε στην τοπική αγορά ή στο διαδίκτυο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει έμμεσα ή άμεσα στην αύξηση των πωλήσεων των αγροδιατροφικών προϊόντων μιας περιοχής τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.

Για να φτάσουμε βέβαια μέχρι εκεί θα χρειαστεί να γίνουν ακόμα πολλά βήματα. Το κυριότερο όμως βήμα θεωρώ ότι πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη διοργάνωση της έκθεσης Imathia Quality όπου με συντονιστή την ΑΝ.ΗΜΑ. βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι, ίσως για πρώτη φορά, οι σημαντικότεροι παράγοντες οι οποίοι πρέπει να συμμετέχουν σ’ ένα απαιτητικό και μακροχρόνιο στρατηγικό σχέδιο που θα έχει ως στόχο την καθιέρωση ενός κοινού brand για τα προϊόντα, τη γαστρονομία και το τουριστικό προϊόν της Ημαθίας.

Οι δήμοι της Ημαθίας, η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, οι άμεσα εμπλεκόμενες υπηρεσίες, οι τοπικοί φορείς και οι τοπικές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα πρέπει να συνεργαστούμε με ειλικρίνεια, πλάνο και όραμα.

Η συνεργασία αυτή όχι απλά οφείλει να συνεχιστεί μέσω της καθιέρωσης της εκδήλωσης Imathia Quality αλλά και να ενισχυθεί και να διευρυνθεί μέσα από μια σειρά συμπληρωματικών και παράλληλων πρωτοβουλιών και δράσεων όπως:

•             Κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη, την προώθηση και την προβολή του brand Ημαθία και ένταξή του στα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ με τη βοήθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

•             Δημιουργία ενός ενιαίου φορέα Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού για την Ημαθία με τη συμμετοχή όλων των άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενων φορέων στη διαμόρφωση του τοπικού τουριστικού προϊόντος.

•             Δημιουργία ενός ιδιωτικού προτύπου ποιότητας για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της περιοχής και τις τοπικές επιχειρήσεις εστίασης, π.χ. με την επωνυμία «Δίκτυο Τοπικών Προϊόντων και Γεύσεων Ημαθίας», το οποίο θα θέτει συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας για όσα προϊόντα και υπηρεσίες φέρουν το συγκεκριμένο σήμα ποιότητας ενώ θα πιστοποιείται και θα ελέγχεται από ανεξάρτητο φορέα πιστοποίησης.

•             Διαμόρφωση τουριστικού χαρτοφυλακίου γαστρονομικών προϊόντων που θα περιλαμβάνει τα καλύτερα και πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της περιοχής (π.χ. ροδάκινο, βόειο κρέας, ξινόμαυρο κτλ) το οποίο θα μεταφραστεί σ’ ένα πιστοποιημένο μενού με παραδοσιακές και σύγχρονες τοπικές συνταγές ενώ θα περιλαμβάνει επίσης επισκέψεις σε καλλιέργειες και επιχειρήσεις παραγωγής τοπικών προϊόντων.

Με τις σκέψεις αυτές, θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στην εκδήλωση Imathia Quality. Είμαι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα της εκδήλωσης θα είναι πέραν του προσδοκώμενου,   θέτοντας τις βάσεις για τη σταδιακή καθιέρωση ενός ενιαίου και ισχυρού brand για την περιοχή της Ημαθίας.  

Σας ευχαριστώ

 

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΡΓΙΑΖΙΔΗ

  

Κυρίες και κύριοι,

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Ημαθία να βρίσκεται σήμερα εδώ ενωμένη στην καρδιά των Αθηνών, στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσιάζοντας τον πολιτισμικό, τουριστικό και γαστρονομικό της χάρτη.

Θα ήθελα από αυτό το βήμα να ευχαριστήσω θερμά τον πρόεδρο του Ζαππείου κ. Χρήστου, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, την υπουργό Τουρισμού κα. Κουντουρά, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα, τους δημάρχους της Ημαθίας, τον κ.Ζαμπούνη και φυσικά όλους τους συνεργάτες μας, τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Μάντσιο, την Αναπτυξιακή Ημαθίας, τον σύλλογο γαστρονομίας «Κάρανος», που εργάστηκαν σκληρά για να λάβει σάρκα και οστά τούτο το τριήμερο, με τον ευρηματικό τίτλο Imathia Quality, που όντως διαθέτει υψηλό IQ.

Στόχος μας, όπως και στόχος των εκθετών της Ημαθίας είναι, οι χιλιάδες επισκέπτες που ευελπιστούμε ότι θα έρθουν στο Ζάππειο αυτό το τριήμερο, να γευτούν την ιστορία της μακεδονικής αυτής γης, όπου μοναδικά συνυπήρξαν οι δυο μέγιστοι της ανθρωπότητας. Ο Αλέξανδρος της Οικουμένης και ο φιλόσοφος Αριστοτέλης.

Μεταφέροντας λοιπόν το «βουνό στον Μωάμεθ» και στην περίπτωση μας στην πόλη της θεάς Αθηνάς, προβάλλουμε τον πλούσιο πολιτισμό της Ημαθίας, συνδυάζοντας τον με την γαστρονομία μας, με κυρίαρχο συστατικό το ξινόμαυρο κρασί ονομασίας-προέλευσης.

Οι επισκέπτες του Imathia Quality   θα έχουν την δυνατότητα να βιώσουν τις Αιγές, την βασιλική πρωτεύουσα της Μακεδονίας του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Μίεζα, όπου στο Γυμνάσιο της δίδαξε ο Αριστοτέλης τον Αλέξανδρο, την βυζαντινή Βέροια του Αποστόλου των Εθνών Παύλου με τις δεκάδες εκκλησιές της, να γευτούν παραδοσιακές γεύσεις, συνδυασμένες με τον οίνο μας και φυσικά να γνωρίσουν τις Ημαθιώτικες επιχειρήσεις που ασχολούνται με καινοτόμες παραγωγές στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Η Ημαθία ως επισκέψιμος τόπος τεσσάρων εποχών είναι εδώ. Αυτό που θα σας προσφέρουμε από σήμερα Παρασκευή, έως και την Κυριακή είναι ένα αντίδωρο του τόπου μας.

Η πρόσκληση μας ανοικτή σε όλους τους Αθηναίους, σε όλους τους επισκέπτες μας. Βάλτε στον τουριστικό σας χάρτη μια περιφερειακή ενότητα, οι κάτοικοι της οποίας ανοίγουν τα σπίτια και τις καρδιές τους, όλους τους φιλοξενούμενους της.

Ευχαριστώ πολύ

Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας