alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018

Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Βέροιας συμμετείχε στον 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για τον έλεγχο του καπνίσματος, στο πλαίσιο του 9ου Πανελληνίου Μαθητικού Συνεδρίου «Παιδία για ένα κόσμο χωρίς κάπνισμα». Το σχολείο έλαβε μέρος με ένα έργο ζωγραφικής με θέμα « Η ζωή χωρίς κάπνισμα» και κατέκτησε το 1ο βραβείο στην κατηγορία των Ειδικών Σχολείων. Η παρουσίαση των βραβευμένων έργων και η απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε την 6η Νοεμβρίου 2018, στο πλαίσιο του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τον έλεγχο του καπνίσματος, το οποίο και έλαβε χώρα στα Τρίκαλα.

Σήμερα, στο χώρο του Δημαρχείου και στο γραφείο του Δημάρχου της Βέροιας κ. Βοργιαζίδη Κωνσταντίνου, έγινε η απονομή των βραβείων στους μαθητές αλλά και των χρηματικών επάθλων στις οικογένειες τους.

Το παραγόμενο έργο ζωγραφικής αποτέλεσε προϊόν μιας ομαδικής προσπάθειας τεσσάρων μαθητών υπό την καθοδήγηση τριών καθηγητριών και την αρωγή του διευθυντή της σχολικής μονάδας κ. Παπαγεωργίου Κυριάκο. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της συμμετοχής μας είναι ότι οι μαθητές πολλαπλασίασαν τα μαθησιακά τους οφέλη και ενημερώθηκαν για τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος.
Οι μαθητές που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και παρευρέθησαν μαζί με τις οικογένειες τους είναι: Η Αντωνοπούλου Νικολέτα, ο Μπουζινόπουλος Ευστάθιος, ο Σαράφης Δημήτριος και ο Σιδηρόπουλος Βλαδίμηρος- Χρήστος, ενώ οι καθηγήτριες που βοήθησαν τους μαθητές στον διαγωνισμό είναι: η Αθανασιάδου Ελένη ΠΕ25, η Κατσιγιαννοπούλου Σταματία ΠΕ08 και η Σπυροπούλου Μαρία ΠΕ02. Με την παρουσία του τίμησε την βράβευση ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Βέροιας κ. Σοφιανίδης Γεώργιος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του σχολείου μας κ. Στολτίδης Ηλίας.

Κατηγορία Εκπαίδευση

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων :

Την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου στις 6:00 μ.μ. θα χοροστατήσει στον Εσπερινό και θα τελέσει Κουρά Μοναχού στο καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά Βεροίας.

Την Τρίτη 13 Νοεμβρίου το πρωί θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Βρυσάκι επί τη εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Την Τρίτη 13 Νοεμβρίου στις 6:00 μ.μ. θα χοροστατήσει στον εσπερινό και στην παράκληση του Αγίου Λουκά του ιατρού αρχιεπ. Συμφερουπόλεως (στον υπό κατασκευή ναό του) στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά στη Βέροια.

Την Τρίτη 13 Νοεμβρίου στις 9:00 μ.μ. θα ιερουργήσει στην Ιερά Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και της Αγίας Οικογενείας αυτού. Κατά την διάρκεια της Ιεράς Αγρυπνίας θα τεθεί σε προσκύνηση το ιερό λείψανο του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά που αποθησαυρίζεται στην Iερά Mονή.

Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στις 10:30 π.μ. θα παραστεί και θα ομιλήσει στην Ιερατική Σύναξη στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο Βεροίας.

Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στις 7:00 μ.μ. στην εναρκτήρια ομιλία της Σχολής Γονέων Βεροίας θα αναπτύξει το θέμα: «Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς και η Αγία Οικογένειά του», στο πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, (Βενιζέλου 29, 1ος όροφος, πάνω από το Βιβλιοπωλείο «Παύλειος Λόγος»).

Το Σάββατο 17 Νοεμβρίου στις 7:00 μ.μ. θα ομιλήσει στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης με θέμα: «Πολυλογία και σιωπή» στο πλαίσιο των συνάξεων με τίτλο «Επισκοπικός Λόγος».

Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου το πρωί θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου, Ελένης και Οσίου Νικοδήμου του Βεροιέως στην Βέροια.

Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου το απόγευμα θα ομιλήσει στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος περί του Αγίου Λουκά του Ιατρού Αρχιεπ. Συμφερουπόλεως.

Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου το απόγευμα θα λάβει μέρος στον πανηγυρικό εσπερινό επί τη εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου στα Χανιά Κρήτης.

Την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου το πρωί θα λάβει μέρος στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου στα Χανιά Κρήτης.

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 17.30-18.00 μμ o Σύλλογος Φιλοπροόδος Φιλόπτωχος Γυναικών Αλεξάνδρειας σας προσκαλεί στην εκδήλωση του στο καφέ SIR & MADAME(δίπλα απο τον Ι.Ναό της Παναγίας) για να καλοσωρίσετε παρέα και επίσημα τον χειμώνα με μήνυμα: " να ακούσουμε καθώς και να γνωρίσουμε τόσο σημαντικά πράγματα όπως πρώτες βοήθειες στην καθημερινότητα την δική μας και των παιδιών μας!!!"

 

Τιμή εισόδου (καφές με συνοδεία) 7 ευρώ!


Δεν πρέπει να λείψει καμμιά σας περιμένουμε!
ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.
Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

Άνθρωποι με διαφορετικές αφετηρίες βρέθηκαν το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2018 στο Ουζερί στου Χαρατσή , λες και έδωσαν ραντεβού σε μια γωνιά τοπικών γεύσεων και παράδοσης στην κεντρική πλατεία στη Βεργίνα Ημαθίας, σαν γνώριμοι από παλιά.. Με όχημα τη γαστρονομία οι διαφορετικές προσωπικότητες συμπλέχτηκαν σε μια παρέα που επηρεασμένη από τη ζεστασιά και τη φιλοξενία των ιδιοκτητών εξελίχθηκε σε ανθρώπους που σαν να γνωρίζονταν από καιρό και αντάμωσαν μετά από χρόνια για να ανταλλάξουν εμπειρίες και μελλοντικά σχέδια...

Το ανανεωμένο γαστρονομικό project και μενού του εστιατορίου ενισχύει τη διαδραστική σχέση του με το κοινό αφού “παντρεύει” τις δύο αγάπες του: την αγάπη για την σπιτική κουζίνα και την αγάπη για τον τόπο και τα τοπικά προϊόντα γεγονός που αδιαμφισβήτητα το καθιστούν ένα γαστρονομικό πόλο έλξης που προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Δοκιμάσαμε μοναδικές γεύσεις με ξεχωριστά υλικά, γεμάτα φρεσκάδα, από υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα...το γευστικό στέκι κάνει πρωταθλητισμό στο δύσκολο σπορ της ελληνικής κουζίνας, εκπλήσσοντας ευχάριστα με συνδυασμούς, υφές, παρουσίαση και κυρίως το τελικό γευστικό σύνολο...αφού «Παιδεμένη» μοιάζει η μαγειρική του αλλά ουσιαστική και πάνω απ΄όλα πεντανόστιμη που εξελίσσεται σε μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία!

Θεϊκό, εύγεστο και μεστό το ¨ψωμί της Μπάμπως¨ που δημιουργεί ο Φούρνος του Νίκου Παπάζογλου στο Αιγίνιο Πιερίας, ένας φούρνος που εκτός από απαράμιλλης γεύσης και ποιότητας ψωμί δημιουργεί 50 διαφορετικά είδη φρέσκου πρωινού καθημερινά αποκλειστικά δικής του παραγωγής και πλαισίωσε τα εκλεκτά εδέσματα που φτιάχτηκαν με μεράκι και αγάπη στην κουζίνα του κ. Χρήστου Εφραιμίδη.

Η οικογένεια Εφραιμίδη, ο Νίκος Παπάζογλου, ο σεφ Τάσος Τσορλίνη, ο Αντώνης Στογιάννος, ο Πάνος Λαμπρινίδης και η Έφη Καραγιάννη(οι τρεις τελευταίοι με έμμεσο τρόπο φυσικά) συνεργάστηκαν στην κουζίνα απογειώνοντας τις γεύσεις και δίνοντας σάρκα και οστά σε δημιουργίες που εξίταραν τον ουρανίσκο. Ο τελικός ¨γαστρονομικός έρωτας¨ ήρθε με τη δημιουργία μιας θεϊκής πουτίγκας και μιας μους σοκολάτας που οι λέξεις στέκουν φτωχές για να τις περιγράψουν...

Αξιόλογες επιχειρήσεις όσες ενεπλάκησαν στο γευστικό εγχείρημα με επίκεντρο την εξωστρέφεια και την καινοτομία που αξίζει να τις επισκεφθείτε και μια δοκιμή θα σας κάνει σίγουρα θαμώνες τους!

Επιμέλεια άρθρου: Έφη Στεφ. Καραγιάννη

 

 

 

Με ανατροπή πήρε τη νίκη ο Αλιάκμων Νησελίου στο ντέρμπι απέναντι στη Δόξα Λιανοβεργίου για την 6η αγωνιστική του Ά ομίλου Β ΕΠΣ Ημαθίας, αφού οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν

με τα δύο γκολ του Ταμπουρά(9’,52’) και στο δεύτερο ημίχρονο πήρε μπροστά το Νησέλι πίεσε και σε διάρκεια ενός τέταρτου ανέτρεψε τα δεδομένα πετυχαίνοντας

τρία γκολ, δύο του Δούμα (55’,62’) και ένα του Λίτσι(77’) κερδίζοντας τους τρεις βαθμούς.

Κατηγορία Αθλητικά

Για τη Διώνη, τον αδέσποτο σκύλο που το 2011 βρέθηκε μαχαιρωμένος και πυροβολημένος απέναντι από το Δημαρχείο της πόλης μας δεν χρειάζονται πλέον πολλές συστάσεις. Καθώς εκτός από το γεγονός ότι στάθηκε τόσο τυχερή και διασώθηκε, έκτοτε εκπαιδεύτηκε και "ιδρύοντας" τις Ζω.Ε.Σ., την ομάδα ζωοφιλικών ενημερώσεων στα σχολεία (www.zwes.gr)  έχει καταφέρει σήμερα να ενώσει 100 ανθρώπους σε 28 σημεία σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και όλοι μαζί να αγωνίζονται για έναν κόσμο αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων. Αλλά το σημαντικότερο όλων να έχει συναντήσει μέχρι σήμερα πάνω από 150.000 παιδιά αποδεικνύοντας τη δύναμη που έχει η αγάπη να σε μεταμορφώνει. Η Διώνη διασώθηκε όμως και υιοθετήθηκε από έναν σπάνιο άνθρωπο με ανεξάντλητα αποθέματα ανιδιοτελούς αγάπης και αδιαμφισβήτητης προσφοράς την Κατερίνα Παπαποστόλου, εκπαιδευτικό με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, Εκπαιδεύτρια σκύλων αλλά και Συγγραφέα καθώς τον Νοέμβρη του 2017 εκδόθηκε από την εκδοτική εταιρία Welldone το πρώτο της βιβλίο "Το Δώρο, η πρώτη αυτοβιογραφία σκύλου στην Ελλάδα με τη δύναμη του μαγικού ρεαλισμού", εγκαινιάζοντας μια ακόμη λαμπρή πορεία στην αεικίνητη ζωή της! Ένα βιβλίο, απόλυτα ειλικρινής μαρτυρία, για όσα αυτές οι δύο ψυχές, η Διώνη και η Κατερίνα φοβήθηκαν, πολέμησαν και κατέκτησαν. Ένα βιβλίο που μιλά για τη δύναμη που βρήκε η Διώνη να σηκώσει το κεφάλι ψηλά και να παλέψει, να διεκδικήσει όλα όσα της στέρησαν κάποιοι απάνθρωπα, ο αγώνας της με πείσμα και θέληση μέχρι να δικαιωθεί, διεκδικώντας απλά την αγάπη των ανθρώπων,την οποία βρήκε στη "μωβ νεράιδά" της, την Κατερίνα. 

Μετά από μια πολύ επιτυχημένη πορεία το "Δώρο" και αφού μπήκε στις καρδιές πάρα πολλών ανθρώπων, έφτασε η ώρα να μπει μέσα στο παλάτι, να διεκδικήσει τον θρόνο στο όνομα όλων των διωγμένων αδέσποτων ζώων με τη Διώνη αποφασισμένη να μονομαχήσει μουσικά με τον Δράκο που κάποτε θέλησε τόσο βάναυσα να της κόψει το νήμα της ζωής. 

Έχοντας στο πλευρό της λοιπόν η Διώνη και η Κατερίνα Παπαποστόλου δύο πολύ αξιόλογους καλλιτέχνες, την πολυτάλαντη ηθοποιό Άννη Θεοχάρη που έγραψε τους στίχους και τη μουσική αλλά και χάρισε τη μαγική φωνή της στη Διώνη αλλά και τον εξαιρετικό μουσικό Κώστα Παρίσση που χάρισε την τόσο ιδιαίτερη φωνή του στον Δράκο, έκανε την ενορχήστρωση, αλλά και συμμετείχε μαζί με άλλους εξαιρετικούς μουσικούς στις 5 Νοέμβρη "γεννήθηκε" η "Μωβ Νεράιδα", της οποίας η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο του Κώστα Παρίσση στην Αθήνα στο Praxis Recording Studio σε μια παραγωγή της Welldone. 

Ένα μαγικό τραγούδι που το παραμύθι ξαναζωντανεύει για να πιστέψουμε όλοι μας  πως μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα αν το θελήσουμε πραγματικά. Πως, οι δυνάμεις που έχουμε μέσα μας είναι απεριόριστες και μπορούμε να τις βρίσκουμε και να παλεύουμε ενάντια στην κάθε δυσκολία, μετατρέποντας το αρνητικό πάντα σε κάτι θετικό για μας και για αυτούς που μας περιβάλλουν. Αλλά και ανοίγει τον δρόμο για όλα τα σημαντικά και πρωτοποριακά που θα ακολουθήσουν καθώς σε λίγους μήνες κυκλοφορεί και το δεύτερο βιβλίο της Κατερίνας Παπαποστόλου το οποίο θα είναι γεμάτο εικόνες, χρώματα και μουσική!

Η "τυχερή" μέσα στην ατυχία της Διώνη,η γεννημένη νικήτρια της ζωής, χωρίς να το καταλαβαίνει εμπνέει πλέον σε όλους πόσο σημαντικό Δώρο είναι αυτό της ζωής, επισημαίνοντας ότι δεν είναι κάτι δεδομένο αφού κάποιοι παλεύουν γι΄ αυτήν!

Κατηγορία Γενικά

Αήττητη παραμένει η Νίκη Αγκαθιάς στο δεύτερο όμιλο της Γ Εθνικής Κατηγορίας μετά την ισοπαλία 1-1 που είχε με τον Αλμωπό Αριδαίας στις 11 Νοεμβρίου στο γήπεδο της.

Στις αρχές του πρώτου ημιχρόνου η φιλοξενούμενη ομάδα έδειξε την ποιότητα της πιέζοντας ψηλά κερδίζοντας μπάλα που απέφερε και το γκολ στο 15’ όταν σε λάθος γύρισμα από κόρνερ της Νίκης, ο Σταμπιλέ του Αλμωπού κέρδισε την κόντρα και κρέμασε εύκολα τον τερματοφύλακα των ασπρόμαυρων. Η απάντηση της Νίκης δεν άργησε να έρθει αφού ισορρόπησε το παιχνίδι χάνοντας και μια μεγάλη ευκαιρία με τον Γιατζιτζόγλου στο 23’ να πιάνει ένα χλιαρό σουτ προς την εστία αλλά βρήκε απέναντι του τον Μένιο. Το παιχνίδι συνεχίστηκε με εντατικό ρυθμό και σκληρές μονομαχίες μιας κ των οποίων, έφερε και την ισοφάριση των γηπεδούχων αφού μετά την εκτέλεση φάουλ του Σούκια στο 41’, βρήκε το κεφάλι του Τζιμογιάννη και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Νίκη Αγκαθιάς μπήκε πιο δυναμικά δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες προς το αντίπαλο τέρμα με την πιο σημαντική στο 74’ όταν ο Ελευθέριος Κίτσας με όμορφη πάσα βρήκε τον Σούκια ο οποίος δεν πλάσαρε όπως έπρεπε και ο Μένιος μπλόκαρε τη μπάλα παράλληλα την απόκρουση του ματς είχε ο γκολκίπερ της Αγκαθιάς στο 87’ όταν πέταξε μπλοκάροντας την μπάλα μπροστά από τον Μεντί.

Η φιλοξενούμενη ομάδα διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη διαιτησία του κ. Γιώργου Σφέτσια καθώς δεν έλειψαν οι φωνές και οι κίτρινες κάρτες και για τις δύο ομάδες.

Η Νίκη Αγκαθιάς είναι η μοναδική ομάδα του ομίλου που παραμένει χωρίς ήττα.

Νίκη Αγκαθιάς: Τόλιος, Χατζόπουλος, Γιατζιτζόγλου, Ρογγότης, Λιόλιος, Γιαννόπουλος, Αβραμόπουλος, Πέτκος (33΄ Κίτσας Ελ), Σούκιας (90΄+ Τριανταφυλλίδης), Γκελοσάνι (83΄ Τζερεμές), Σιδηρόπουλος (55΄ Κίτσας Ευγ)

Αλμωπός Αριδαίας: Μένιος, Κυριακίδης, Κιουλτζόπουλος (75΄ Ιωάννου), Τζιμογιάννης, Τσάβαρι (90΄+ Πολύζος), Ασλαμπάλογλου, Μεντής (62΄ Ελευθεριάδης), Μεντί, Σταμπιλέ (37΄ Νικολίτσας), Αργυρίου, Σαμαρόπουλος

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ

Team

Played

Points

1

Άρης Παλαιοχωρίου

7

15

2

ΠΟ Τριγλίας

7

14

3

ΝΙΚΗ ΑΓΚΑΘΙΑΣ

7

13

4

Αγροτικός Αστ.

7

13

5

ΒΕΡΟΙΑ

7

12

6

ΑΣ Γιαννιτσά

7

12

7

Μακεδονικός

7

11

8

Αλμωπός Αριδ.

7

10

9

Εδεσσαϊκός

7

8

10

ΑΠΕ Λαγκαδά

7

7

11

ΠΑΟ Κουφαλίων

7

6

12

Ολυμπιακός Κυμ.

7

4

13

Μελιτέας Μελίτης

7

4

14

Ερμής Αμυνταίου

7

3

Η επόμενη αγωνιστική την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 15:00

Βέροια-Νίκη Αγκαθιάς

Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες:

 

 

Κατηγορία Αθλητικά

Την Ημαθία επισκέφθηκαν, το μεσημέρι του Σαββάτου 10 Νοεμβρίου, η γενική πρόξενος της Ρουμανίας στην Θεσσαλονίκη, Σαμπίνα Σομασέσκου, συνοδευόμενη από εκπροσώπους πέντε ρουμανικών νομών, οι οποίοι το πρωί της ίδια μέρας είχαν υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας σε τομείς, όπως το εμπόριο, η οικονομία, ο τουρισμός, η παιδεία και ο πολιτισμός κι ο αγροτικός τομέας.

Στην Ημαθία τους υποδέχθηκε ο αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Καλαϊτζίδης, ο οποίος τους ξενάγησε στις Αιγές, την Μίεζα και την Σχολή του Αριστοτέλη, παραθέτοντας τους δείπνο στον Άγιο Νικόλαο της Νάουσας.

«Είχα την ευκαιρία να ξεναγήσω τους φίλους, Ρουμάνους, συναδέλφους, στους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών, αλλά και στην Σχολή του Αριστοτέλη, έξω από την αρχαία Μίεζα. Να περπατήσουν στα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου της Οικουμένης. Να δουν τις επιγραφές και τα αγάλματα, που είναι γραμμένες στην αρχαία ελληνική. Είμαι βέβαιος ότι αποκτήσαμε έτσι πιο πολλούς πρεσβευτές της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας. Αν οι εκάστοτε πρωθυπουργοί της χώρας μας έφερναν εδώ στη γη του βασιλείου των Μακεδόνων τους ομολόγους τους, στις επισκέψεις τους στην Ελλάδα, είμαι σίγουρος ότι ποτέ δεν θα συρόμασταν στην αντεθνική συμφωνία των
Πρεσπών» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος επανεπιβεβαίωσε τις εμπορικές σχέσεις της περιφερειακής ενότητας Ημαθίας με αντίστοιχες της Ρουμανίας, στον αγροτικό και εμπορικό τομέα" δημλωσε ο κ. Καλαϊτζίδης.

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 09:59

Ποια μεγάλη αλλαγή ήρθε στο Messenger (φωτο)

Μία επιλογή που περιμέναμε πώς και πώς εμφανίστηκε στο Messenger.

Όλοι πάνω στα νεύρα μας, πάνω στη βιασύνη μας έχουμε στείλει κάποιο μήνυμα σε λάθος chat ή κάποιο μήνυμα που γρήγορα μετανιώσαμε.

H εφαρμογή του Facebook πλέον σου επιτρέπει να το διαγράψεις… αρκεί να είσαι γρήγορος πριν εμφανιστεί το «Διαβάστηκε»!

Ο τρόπος είναι απλός: Πατάς πάνω στο ανεπιθύμητο μήνυμα, σου εμφανίζονται τρεις τελίτσες κι όταν πατάς πάνω βλέπεις την επιλογή «διαγραφή».

Κατηγορία Τεχνολογία

Για κάποιους είναι το «νέο τσιγάρο», άλλοι μιλάνε για τον «τρομακτικότερο ιό στη σύγχρονη εποχή». Ακόμη όμως και εκείνοι που θα χρησιμοποιούσαν πιο επιεικείς χαρακτηρισμούς, θα συμφωνούσαν: η καθιστική ζωή βλάπτει σοβαρά την υγεία.

Θα συμφωνούσαν επίσης ότι, είτε ως «νέο κάπνισμα» είτε ως «ιός που βρίσκεται ακριβώς από κάτω μας», δύσκολα μπορεί να καταπολεμηθεί, με δεδομένο ότι σήμερα υπάρχουν σε ολόκληρον τον πλανήτη περισσότερες από 60 δισεκατομμύρια καρέκλες.

Ο υπολογισμός είναι του Βάιμπαρ Κρέγκαν Ράιντ, συγγραφέα του βιβλίου «Primate Change, How the world we made is remaking us». Ο ίδιος παρατηρεί ότι στη Βίβλο δεν γίνεται καμία αναφορά σε καθίσματα. Οι καρέκλες απουσιάζουν και από τις 30.000 στίχους του Ομήρου, αλλά και από τον Άμλετ του Σέξπιρ, ο οποίος γράφτηκε το 1599.

Θα έπρεπε να έρθουν τα μέσα του 19ου αιώνα για να αλλάξουν τα πράγματα: στο «Ζοφερό Οίκο» του Ντίκεβς εμφανίζονται 187. Οι καρέκλες ήταν κάποτε σπάνιο είδος. Αλλά τώρα βρίσκονται παντού: σε γραφεία, τρένα, καφέ, εστιατόρια, μπαρ, αυτοκίνητα, αίθουσες συναυλιών, κινηματογράφους, ιατρεία, νοσοκομεία, σχολεία, αμφιθέατρα και σε κάθε σχεδόν γωνία του σπιτιού μας. Όπως σημειώνει ο Κρέγκαν Ράιντ στην επιθεώρηση «The Conversation», σε κάθε κάτοικο του πλανήτη αντιστοιχούν πλέον οκτώ με δέκα καρέκλες.

Από αυτήν την άποψη, η καρέκλα είναι ένα από τα εμβληματικά στοιχεία του γεγονότος ότι εισερχόμαστε στη λεγόμενη Ανθρωπόκαινο Εποχή, τη γεωλογική περίοδο δηλαδή που θα χαρακτηρίζεται από τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη.

Η ίδια η καρέκλα άρχισε να γίνεται αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας με τη βιομηχανική επανάσταση. Έως τότε οι καρέκλες ήταν συνδεδεμένες με την ισχύ και τον πλούτο. Και παραμένουν, εάν λάβει υπόψη του κανείς ότι στην αγγλική γλώσσα το πρώτο συνθετικό της λέξης «επικεφαλής» είναι chair-καρέκλα. «Είναι παγκοίνως γνωστό ότι η καλύτερη καρέκλα σε μια εταιρεία ανήκει στο αφεντικό» παρατηρεί ο συγγραφέας και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κεντ.

Ο ίδιος εξηγεί ότι ο εκδημοκρατισμός της καρέκλας συμπίπτει με τη Γαλλική Επανάσταση. Το δεύτερο κύμα της τεχνολογικής επανάστασης, προς τα τέλη του 19ου αιώνα, φέρνει αλλαγές και στην αγορά εργασίας. Πολλοί εργαζόμενοι πια δεν είναι χειρώνακτες και βιομηχανικοί εργάτες, αλλά υπάλληλοι γραφείου – μόνο στη Βρετανία ο αριθμός αυτών των τελευταίων διπλασιάστηκε μέσα σε δύο δεκαετίες.

Σήμερα οι «καθιστοί εργαζόμενοι» είναι η πλειονότητα. Παράλληλα, καθιστικές έγιναν και οι περισσότερες δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο: η ανάγνωση βιβλίων που άρχισε να γίνεται δημοφιλής το 19ο αιώνα, το σινεμά, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση στον 20ό, σήμερα το διαδίκτυο, ο υπολογιστής, τα βιντεοπαιχνίδια. Ο άνθρωπος της «Ανθρωπόκαινου Εποχής» χρειάζεται μια καρέκλα για όλες αυτές τις δραστηριότητες – «εάν μπορούν να χαρακτηριστούν δραστηριότητες» γράφει ο Κρέγκαν Ράιντ.

Σύγχρονη ζωή δεν υπάρχει χωρίς καρέκλα. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι περνάμε 9,5 ώρες την ημέρα καθισμένοι σε μία ή περισσότερες καρέκλες, κάτι που σημαίνει ότι περνάμε το 75% του χρόνου μας αδρανείς. Το αποτέλεσμα είναι ότι αλλάζει το σώμα μας, αφού «το σώμα μας κάνει ό,τι μπορεί για να έχουμε το είδος του σώματος που χρειαζόμαστε». Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με τη χρήση, οι μύες μας μπορεί να γίνουν δυνατότεροι ή πιο αδύναμοι, όπως και τα οστά μας να γίνουν πιο λεπτά ή πιο πυκνά. Κάτι που εξηγεί γιατί με την καθιστική ζωή που κάνουμε ο πόνος στη μέση είναι παγκοσμίως η πρώτη αιτία αναπηρίας.

Μελέτη του 2012 συνέλεξε τα δεδομένα από τις συνήθειες 7.813 γυναικών. Όπως διαπιστώθηκε, εκείνες που κάθονταν δέκα ώρες την ημέρα είχαν μικρότερα τελομερή, τα οποία αποτελούν δείκτη της γήρανσης των κυττάρων. Η καθιστική ζωή, ήταν το συμπέρασμα, είχε γεράσει αυτές τις γυναίκες κατά οκτώ χρόνια.

Τα αντιλαμβάνεται κανείς όλα αυτά, εάν λάβει υπόψη ότι στην Παλαιολιθική Εποχή η βασική αιτία θανάτου ήταν η βία. Στην Ανθρωπόκαινο Εποχή είναι ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και κάποιοι τύποι καρκίνου. Όλες αυτές οι ασθένειες συνδέονται με την αδράνεια. Ή, κυριολεκτικά μιλώντας, με την καρέκλα.

aftodioikisi.gr

Κατηγορία Υγεία
Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας