alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018

Μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του 2018 τα ελληνικά νοικοκυριά θα πρέπει να σπεύσουν να τακτοποιήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Αναλυτικά:

1.Τέλη Κυκλοφορίας 2019:

Προθεσμία πληρωμής έως τις 31.12.2018 και από τις αρχές Ιανουαρίου επιβάλλεται πρόστιμο στο διπλάσιο των αναλογούντων τελών. Τα τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας κυμαίνεται από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2010 ( σε κλιμάκια έως το έτος 2.000.2001-20015 και 2006-2010).

Για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά, τα τέλη υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων. Στα ειδοποιητήρια αναγράφεται ως προθεσμία πληρωμής των τελών 31η Δεκεμβρίου 2018.

2. Κατάθεση πινακίδων

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν στην εφορία εφορία τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, αποφεύγοντας έτσι τη καταβολή των των τελών . Η κατάθεση των πινακίδων δεν συνιστά οριστική απόσυρση του αυτοκινήτου, αλλά απλή ολιγόμηνη ακινησία. Για οριστική απόσυρση από την κυκλοφορία απαιτούνται περισσότερα δικαιολογητικά: Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου, Πινακίδες, Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ, Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους. Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο, Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση, αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.

3. Δόση ΕΝΦΙΑ:

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να εξοφλήσουν την 4η δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ για να μην επιβαρυνθούν με πρόστιμο 0,73% Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο τέλος του Ιανουαρίου 2019, για να μην επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις.

4.Δόση Ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο πρέπει να εξοφλήσουν μια ακόμη μηνιαία δόση των ρυθμίσεων τους. Πολλοί επίσης υποχρεούται να πληρώσουν ταυτόχρονα ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας στην ίδια προθεσμία.

5. Γονικές παροχές ή δωρεές:

Φορολογούμενοι που κινδυνεύουν με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2019 να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης μπορούν να γλιτώσουν από τη επιβολή του έξτρα φόρου. Αρκεί να χρησιμοποιήσουν για τη κάλυψη των τεκμηρίων δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών που θα πρέπει όμως να γίνουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Η γονική παροχή μπορεί να γίνει ή με συμβολαιογραφικό έγγραφο ή με δήλωση στην Εφορία του δωρητή. Και στις περιπτώσεις η φορολογία ανέρχεται σε 105 επί του ποσού που παρέχεται. Προσοχή ! Ο φόρος 10% επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ των χρημάτων που δωρίζονται και πληρώνεται από τον αποδέκτη.

6. Δήλωση κληρονόμων:

Μέχρι το τέλος του μήνα οι κληρονόμοι θα πρέπει να καταθέσουν χειρόγραφα στην Εφορία τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογουμένου που απεβίωσε το 2018.

7. Δήλωση αναδρομικών αποδοχών ( εφόσον εισπράχθηκαν μέσα στο 2017)

Με τροποποιητικές δηλώσεις οι οποίες θα παραλαμβάνονται χωρίς κυρώσεις μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν ,κατά περίπτωση , οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, αναφέρονται ποσά που αφορούν προηγούμενα φορολογικά έτη , τότε ο φορολογούμενος πρέπει να καταθέσει χειρόγραφη φορολογική δήλωση, ανά φορολογικό έτος στη ΔΟΥ για τα αναδρομικά που αφορούν εισοδήματα μέχρι και 31.12.2014. Για τα εισοδήματα που αφορούν τα φορολογικά έτη 2015 και 2016, οι δηλώσεις θα κατατεθούν ηλεκτρονικά μέσω Taxis.
Προσοχή: Σε περίπτωση που το το ποσό που αναφέρεται αφορά περισσότερα από ένα φορολογικά έτη, ο φορολογούμενος πρέπει να αποταθεί στον ασφαλιστικό φορέα ή στη υπηρεσία που έστειλε τα στοιχεία στο Taxis ώστε να γίνει διαχωρισμός του ποσού κατά φορολογικό έτος.

8. Δηλώσεις κατοίκων εξωτερικού

Αφορά όσους έγινε δεκτή η μεταφορά τους στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού. Οι φορολογούμενοι που κατέθεσαν αίτηση μεταφοράς στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού για πρώτη φορά και η αίτηση τους εγκρίθηκε μέσα στο 2018, μπορούν να υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2017 μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του χρόνου.

9. Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων

Τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος

10. Πληρωμή ΦΠΑ

Οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικό σύστημα θα πρέπει στο τέλος του μήνα να καταβάλουν το ΦΠΑ Οκτωβρίου


Πηγή Πληροφοριών: Εφημερίδα των Συντακτών

Κατηγορία Οικονομία

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται να δείξουν οι καταναλωτές κατά τη διάρκεια της Black Friday 2018, καθώς οι προσφορές που θα κυκλοφορήσουν αναμένεται μεν να είναι ελκυστικές αλλά μπορούν να κρύβουν και πολλές «παγίδες».

Η Black Friday θα έρθει λίγο μετά την «αυλαία» των ενδιάμεσων εκπτώσεων, την τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου.

Από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου συστήνεται στους καταναλωτές να διενεργούν έρευνες αγοράς για τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν κατά την περίοδο που θα προηγηθεί της αναφερόμενης δράσης, ώστε να διαμορφώσουν οι ίδιοι πραγματική εικόνα του μεγέθους των εκπτώσεων και προσφορών που θα εφαρμοστούν την Black Friday.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά την ημέρα πραγματοποίησης της δράσης, το όφελος για τους ίδιους από εφαρμογή εκπτώσεων/προσφορών θα πρέπει να προκύπτει σαφώς από τις αναγραφόμενες επί των πινακίδων των προϊόντων τιμών (τιμή πριν και τιμή μετά την πραγματοποίηση της δράσης).

Οι έμποροι θα πρέπει να εφαρμόζουν τις σχετικές διατάξεις της Κωδικοποίησης Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ) αναφορικά με τις «Πρακτικές πώλησης με μειωμένη τιμή ή παροχή πρόσθετου οφέλους προϊόντων και υπηρεσιών» (βλ. άρθρο 78). Η διαπίστωση παραβάσεων κυρώνεται βάσει των διατάξεων της παρ.9 άρθρο 78 των Κανόνων ΔΙΕΠΠΥ (για είδη μαζικής κατανάλωσης, όπως είδη διατροφής, ατομικής υγιεινής, οικιακής καθαριότητας) και του άρθρου 21 του ν. 4177.13 (για όλα τα άλλα καταναλωτικά αγαθά).

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την παρ.2 άρθρο 15 του ν.4177/2013, δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα, εκτός αν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις των οικείων Αντιπεριφερειαρχών σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι οι καταναλωτές μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικά τις καταγγελίες τους για τυχόν παραβάσεις που διαπιστώνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (http://www.1520.gov.gr/) καθώς και στην τηλεφωνική γραμμή 1520 η οποία είναι διαθέσιμη στους καταναλωτές τις καθημερινές από τις 09:00 μέχρι τις 15:00.

Κατηγορία Γενικά

Την ερχόμενη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου και ώρα 23:59 θα κλείσει προσωρινά η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αίτησης Α21 εν όψει της πληρωμής της 5ης δόσης του Επιδόματος Παιδιού 2018.

Η πλατφόρμα, σύμφωνα με τον οργανισμό, δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις για λίγα 24ωρα μέχρι να εκκαθαριστεί και να ολοκληρωθεί η καταβολή της 5ης δόσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 26-27 Νοεμβρίου.

Ακολούθως η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου και θα δέχεται νέες αιτήσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 για όλους όσοι δεν έχουν υποβάλλει φέτος αίτηση Α21. Προσοχή, φέτος οι αιτήσεις ολοκληρώνονται στο τέλος του 2018 και όχι το πρώτο 15ήμερο του 2019.

Δυνητικοί δικαιούχοι που δεν έχουν ακόμη υποβάλλει αίτηση για το 2018, έχουν περιθώριο να καταθέσουν Α21 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ώστε να συμπεριληφθούν στην πληρωμή της 5ης δόσης του Επιδόματος Παιδιού, που θα πραγματοποιηθεί στις 26-27 Νοεμβρίου και θα αφορά τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.

Οι δικαιούχοι που συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά φέτος στην επικείμενη πληρωμή του Νοεμβρίου θα λάβουν και τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται για το Επίδομα Παιδιού 2018.

aftodioikisi.gr

Κατηγορία Γενικά

Σε επενδυτικό προορισμό που δίνει ώθηση στην αναπτυξιακή προοπτική αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο η Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν από τους ομιλητές του στο μεγαλύτερο επιχειρηματικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, το 3ο Thessaloniki Summit 2018 που διοργανώθηκε με επιτυχία το διήμερο 15 & 16 Νοεμβρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη, παρουσία της κυβέρνησης αφού την εκδήλωση άνοιξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώ την έκλεισε ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. Το Alexandriamou.gr ήταν εκεί.

Πλήθος κόσμου του επιχειρηματικού και του πολιτικού χώρου έδωσαν το παρόν ενώ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τη σημαντικότητα της Θεσσαλονίκης για τα Βαλκάνια: «Η προοπτική της συνανάπτυξης και της συνεργασίας με τις βαλκανικές χώρες είναι η προοπτική του μέλλοντος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Βορείου Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης» στη συνέχεια σημείωσε ότι φέτος από αυτό το βήμα, είναι ακόμη μεγαλύτερη η χαρά του: «γιατί το τοπίο γύρω μας είναι πολύ διαφορετικό και πολύ πιο φωτεινό. "Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν"» είπε με έμφαση.

image.ashx

Μίλησε για τα ιδιαίτερα θετικά νέα από τις Βρυξέλλες και ανέφερε πως θα διαψευσθούν όσοι είχαν επενδύσει στην καταστροφολογία και στην περικοπή των συντάξεων. Τέλος έκανε λόγο για μέτρα σημαντικών και αναγκαίων ελαφρύνσεων στον προϋπολογισμό του 2019: «Όπως θα έχετε ήδη πληροφορηθεί τα νέα από τις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα θετικά και κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Euro working Group».

Ενώ από την αντίθετη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι: «Μια κακή συμφωνία. Ειδικά για εκατοντάδες επιχειρήσεις στη B. Ελλάδα που χρησιμοποιούν τη λέξη Μακεδονία στον τίτλο ή στα προϊόντα τους. Ποιες «μεικτές» επιτροπές θα αποφασίζουν για αυτές και ποια δικαστήρια θα λύνουν τις διαφορές».

4623402

«Στα χρόνια της κρίσης η παραγωγικότητα της οικονομίας μειώθηκε κατά 12%, γιγαντώθηκε η λεγόμενη «Φορολογική Σφήνα», η συνολική φορολογική-ασφαλιστική επιβάρυνση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζα για την Ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα κατέβηκε 5 επίπεδα.

«Η ελληνική οικονομία είναι σήμερα η λιγότερο ελεύθερη οικονομία σε ΕΕ-Ευρωζώνη και από τις λιγότερο παραγωγικές… Δουλεύουμε πολύ χωρίς να είμαστε παραγωγικοί και χωρίς να αμειβόμαστε καλά για την εργασία μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Τα υπερπλεονάσματα που στραγγαλίζουν την οικονομία και η παροχολογία ναρκοθετούν το μέλλον της χώρας. Θα τρώμε από τις σάρκες μας όσο δεν βάζουμε στο επίκεντρο των προσπαθειών μας την αύξηση του ΑΕΠ και των θέσεων εργασίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Πληθώρα ομιλιών έλαβαν μέρος από διακεκριμένους επιχειρηματίες και πολιτικούς.

Μεταξύ αυτών και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουάρης ο οποίος εξέφρασε πρόταση για δημοτικά ομόλογα ως βασικό εργαλείο υποδομών στην περιφέρεια στο 3ο Thessaloniki Summit.

Το δημοτικό ομόλογο είναι μια τακτική που εφαρμόζεται κυρίως στις ΗΠΑ και την έκδοση τους αναλαμβάνουν δήμοι, νομαρχίες ή άλλος τοπικός αυτοδιοικητικός φορέας. Με τα δημοτικά ομόλογα στις ΗΠΑ χρηματοδοτούν διαφορά έργα, με αποτέλεσμα να μειώνεται λιγότερο το κράτος.

«Το θέμα είναι ότι τα δημοτικά ομόλογα είναι ο πιο φθηνός τρόπος για να χρηματοδοτούν μεγάλα έργα. Οι τράπεζες κοστίζουν, τα δημοτικά ομόλογα δεν κοστίζουν τόσο» είπε σχετικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επιχειρηματικών συμμετοχών EOS Capital Απόστολος Ταμβακάκης τόνισε ότι η EOS Capital συγκέντρωσε 100 εκατ. ευρώ που σύντομα - όπως είπε - θα είναι 120 εκατ. ευρώ  και υπογράμμισε πως η εταιρεία στοχεύει να επενδύει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το 99,5% των ελληνικών επιχειρήσεων. Στην ανάλυση που κάναμε, αναλύσαμε περίπου 3.000 επιχειρήσεις, καταλήξαμε σε περίπου 450 (επιχειρήσεις)».


Μεγάλος χορηγός της εκδήλωσης ήταν το Stoiximan.gr

 

 

Κατηγορία Γενικά

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται και οι οδηγοί που κινούνται στο νομό Ημαθίας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Αστυνομική Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, αλυσίδες χρειάζονται στην παλαιά εθνική Οδός Θεσσαλονίκης- Βέροιας -Κοζάνης, στην επαρχιακή οδό Βέροιας-Σελίου καθώς και στις δημοτικές οδούς Νάουσας/3-5 Πηγαδίων,  Νάουσας -Σελίου,  Νάουσας – Ροδοχωρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας της Αστυνομίας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε τμήμα της εθνικής οδού Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βίγλας), καθώς και σε τμήματα των επαρχιακών οδών, Γρεβενών – Σαμαρίνας, Γρεβενών – Βασιλίτσας , Γρεβενών – Περιβολίου. Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης).

Κατηγορία Αστυνομικά

Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη βουλευτών και συνεταιριστικών στελεχών Ημαθίας και Πέλλας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη και την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, σχετικά με τα θέματα της “μαύρης” διακίνησης αγροτικών προϊόντων και της φορολογίας των αγροτών. Συζητήθηκε επίσης ο τρόπος συλλογής στοιχείων για τις ζημιές του 2018 από τις βροχοπτώσεις στα ροδάκινα και η προοπτική αποζημίωσης μέσω deminimis.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου, που είχε τη σχετική πρωτοβουλία και Γιώργος Ουρσουζίδης, οι βουλευτές Πέλλας Γιάννης Σηφάκης και Θεοδώρα Τζάκρη, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, ο πρόεδρος του ΑΣ Νάουσας Κων/νος Ταμπακιάρης, του ΑΣ VENUS Αντώνης Μαρκοβίτης, ΑΣ Επισκοπής Αλεξανδρείας Στέφανος Νταούκας καθώς και εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών Πέλλας. Οι υπουργοί ενημέρωσαν τους βουλευτές και τα συνεταιριστικά στελέχη ότι έχει συσταθεί επιτροπή των δύο υπουργείων για να μελετήσουν όλες τις προτάσεις που κατατίθενται για την αντιμετώπιση της “μαύρης” διακίνησης αγροτικών προϊόντων καθώς και της φορολογίας των αγροτών. Οι ανωτέρω εκπρόσωποι των αγροτών ανέπτυξαν τις προτάσεις τους και αποφασίστηκε όπως κατατεθούν γραπτώς, επεξεργασμένες και σε συνεννόηση με τις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας.

Επίσης συζητήθηκε ο τρόπος συλλογής των στοιχείων για τις φετινές ζημιές από τις βροχοπτώσεις στα ροδάκινα έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα και να μπορέσουν να δοθούν οι αποζημιώσεις με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο.

Φρόσω Καρασαρλίδου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας

Την Κυριακή 18-11-2018 στις 12:00 πάμε βόλεϊ!!! Μέσα στο ΔΑΚ Αλεξάνδρειας οι κορασίδες του ΓΑΣ Αλεξάνδρειας υποδέχονται

τις κορασίδες του Αρχέλαου Κατερίνης. Σας περιμένουν, όλοι μαζί να στηρίξουμε την προσπάθεια των κοριτσιών η βοήθεια σας είναι πάντα πολύτιμη.

Η ομάδα σας ευχαριστεί από καρδιάς

Κατηγορία Αθλητικά

Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στην μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε το πρωί τoυ Σαββάτου 17 Νοεμβρίου στο Ηρώο Πεσόντων της Αλεξάνδρειας.

Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας