alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019

Ευρεία σύσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Νοεμβρίου στο Δημαρχείο της Αλεξάνδρειας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Όλγα Μοσχοπούλου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κωνσταντίνος Βενιόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας Σωτήριος Τόκας, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Αλεξάνδρειας.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη αναφέρθηκαν στις δυνατότητες παρέμβασης των υπηρεσιών, φορέων και του Δήμου ενώ τονίστηκε – δεδομένου του γεγονότος της εκδήλωσης στη χώρα μας του νέου κύματος κακοκαιρίας, το οποίο κατά τόπους έχει ήδη δημιουργήσει πολλά προβλήματα – η αναγκαιότητα του έγκαιρου εντοπισμού των σημείων που πιθανόν να παρουσιαστούν προβλήματα, του σωστού συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών αλλά και της έγκαιρης επέμβασης τους, όπου αυτό είναι απαραίτητο να γίνει.

Επίσης κρίθηκε απαραίτητη η συνέχιση της ενημέρωσης των δημοτών και των κατοίκων της περιοχής, ώστε αυτοί να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας αλλά και να έχουν έγκαιρα πληροφόρηση για σημεία που πιθανόν να υπάρξουν προβλήματα.

Κλειστά θα παραμείνουν την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019, τα Δημοτικά Σχολεία Βέροιας & Αλεξάνδρειας

λόγω της Γενικής Συνέλευσης και των Εκλογών, για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου

του Συλλόγου Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Ημαθίας

(9:00-13:00 Γεν. Συνέλευση, 13:30-5:30 Ψηφοφορία).

Κατηγορία Εκπαίδευση

Αστυνομικοί από την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας προχώρησαν χθες το βράδυ σε περιοχή της Ημαθίας στην σύλληψη δύο

νεαρών για κατοχή παράνομων – λαθραίων τσιγάρων.

Σε έλεγχο στο αυτοκίνητο του 23χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 50 πακέτα τσιγάρα και 10 πακέτα καπνού, για τα οποία δεν είχαν καταβληθεί νόμιμοι φόροι και δασμοί.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Αλεξάνδρειας.

Κατηγορία Αστυνομικά

Στη Βουλή αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση το σχέδιο νόμου για να εισαχθεί νέο μάθημα στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Πρόκειται για το μάθημα Πρώτων Βοηθειών. Ο ανθρωπιστικός οργανισμός KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές και η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας κατέθεσαν στις 22 Νοεμβρίου 2019, σχέδιο νόμου στην Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με σκοπό την θεσμοθέτηση και εισαγωγή του μαθήματος Πρώτων Βοηθειών στα ελληνικά σχολεία.

Η πρόταση των 4 βημάτων υλοποίησης θα εξεταστεί από το νομικό τμήμα του Υπουργείου Παιδείας και θα πάει για ψήφιση στην ελληνική Βουλή, καθώς θέληση της Υπουργού είναι το μάθημα πρώτων βοηθειών στα ελληνικά σχολεία να ξεκινήσει άμεσα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκπαίδευση υπαλλήλων του Υπουργείου Παιδείας, παρουσία της Υπουργού Παιδείας, δίνοντας το μήνυμα πως “οι μαθητές των ελληνικών σχολείων θα μαθαίνουν πλέον μαθήματα Πρώτων Βοηθειών, εθελοντισμού και αλληλεγγύης.

Κατηγορία Εκπαίδευση

Από το βράδυ της Τρίτης θα ξεκινήσουν οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που κήρυξε η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ. Παράλληλα, η απεργία στα ορυχεία θα ξεκινήσει σήμερα Δευτέρα 11:00 το βράδυ.

Επίσης, σήμερα Δευτέρα (25 Νοεμβρίου 2019), η ΓΕΝΟΠ αποφάσισε στάση εργασίας από τις 12:00 μέχρι τις 15:00 για τη Λιγνιτική Μεγαλόπολης και από τις 15:00 μέχρι τις 18:00 για τα ορυχεία και τους σταθμούς της Δυτικής Μακεδονίας.

);background-size:25px 7px;background-position:center left;background-repeat:no-repeat;text-decoration:none;" target="_blank">powered by Rubicon Project

Όπως έγινε γνωστό, οι στάσεις εργασίας πραγματοποιούνται ώστε οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια πού θα γίνουν σήμερα στις 12:00 στη Μεγαλόπολη και στις 17:00 στην Πτολεμαΐδα.

Κατηγορία Γενικά

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο κονδύλι που θα αφορά το επίδομα θέρμανσης 2019 - 2020, το οποίο θα δοθεί τον Δεκέμβριο, άφησε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Τέλος του έτους θα χορηγηθεί το επίδομα θέρμανσης και ανάλογα με τα περιθώρια θα δούμε μήπως δοθεί ένα extra κονδύλι και για τον Ιανουάριο», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών στο OPEN αφήνωντας ένα παράθυρο ανοικτό ώστε να καλυφθούν και αγορές μετά τις 31/12/2019

Όπως εξήγησε, μιλώντας στο OPEN, όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Τόνισε πως η κυβέρνηση αύξησε το κονδύλι του επιδόματος θέρμανσης κατά 10 εκατ. ευρώ στα 68 εκατ. ευρώ ενώ χορηγείται φέτος και όχι το επόμενο έτος «σε αντιδιαστολή με το τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια».

);background-size:25px 7px;background-position:center left;background-repeat:no-repeat;text-decoration:none;" target="_blank">powered by Rubicon Project

«Θέλω να σας πω εκ προοιμίου ότι ναι, έχουμε βάλει μια καταληκτική ημερομηνία το τέλος του έτους για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης αλλά ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση θα δούμε και τι περιθώρια έχουμε για τον Ιανουάριο», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Φέτος το επίδομα που δικαιούνται να λάβουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα κυμαίνεται από 64 έως 350 ευρώ.Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος παραμένουν τα ίδια με πέρυσι, ωστόσο το επίδομα θα είναι σημαντικά αυξημένο, αποτέλεσμα του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήθηκε εφέτος,

Για να λάβει ο δικαιούχος το ανωτέρω επίδομα θέρμανσης αρκεί να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του ανωτέρω επιδόματος. Έτσι η επιδότηση αυξάνεται στο 50% επί του σχετικού κόστους που καταβάλει ο δικαιούχος για τις αγορές μέχρι του ανωτέρω ύψους. Για παράδειγμα πέρσι για να πάρει ένα νοικοκυριό στην Αθήνα επιδότηση 64 ευρώ θα έπρεπε να πάρει τουλάχιστον 400 λίτρα πετρελαίου. Με την αλλαγή που γίνεται μπορεί να πάρει την ίδια επιδότηση αγοράζοντας 128 λίτρα πετρελαίου.

Για τη χορήγηση του επιδόματος δεν θα λαμβάνονται πλέον υπόψη τα τετραγωνικά μέτρα της κύριας κατοικίας του κάθε δικαιούχου ούτε συγκεκριμένα ποσά επιδότησης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας του δικαιούχου, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το επίδομα δεν θα μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 350 ευρώ.

Επιπροσθέτως προβλέπεται αύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ώστε να καταστεί το επίδομα ακόμη πιο κοινωνικά δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα των νοικοκυριών.

Επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά, θα λάβουν πρόσθετο επίδομα οι ορεινοί Δήμοι της Α΄ Ζώνης, που αντιμετωπίζονταν ως πεδινοί μέχρι τώρα.

Το επίδομα θα δοθεί κατόπιν αίτησης του δικαιούχου στην σχετική εφαρμογή του TAXISNET, την οποία θα πρέπει να συμπληρώσει έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019 και θα πρέπει να πραγματοποιήσει τις σχετικές αγορές πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Το επίδομα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Ένα πρόβλημα που υπάρχει, είναι ότι ο δικαιούχος είναι υποχρεωμένος να κάνει την αγορά του πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2019. Κάτι που προδιαθέτει βέβαια ότι έχει τα χρήματα για να το κάνει.

Οι «κόφτες» του επιδόματος

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Τρία κριτήρια όμως πετούν εκτός επιδόματος χιλιάδες πολίτες. Συγκεκριμένα εξαιρούνται από το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος όσοι πληρούν τα βασικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλά ταυτόχρονα:

- κατείχαν το 2018 αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη,

- είναι κατά τη διάρκεια του 2019 «φιλοξενούμενοι»,

- διέθεταν το 2018 Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο ή ποσοστά συνιδιοκτησίας επί Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο αυτοκίνητα.

Ουσιαστικά αν μία οικογένεια έχει στην κατοχή της δύο αυτοκίνητα, κάτι που δεν είναι και σπάνιο φαινόμενο, θα τίθενται εκτός χορήγησης. Επίσης αποκλείονται και εκείνοι που έχουν ένα αυτοκίνητο και έχουν καταθέσει τις πινακίδες, λόγω της υπερφορολόγησης που έχει επιβληθεί στα οχήματα όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά χρησιμοποιούν ένα μικρότερο σε κυβισμό για να μειώσουν τα έξοδα τους. Παράλληλα, παραμένει η αδικία για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους που έχουν στην κατοχή τους δίλιτρα αυτοκίνητα. Ενώ το κράτος τους είχε δώσει κίνητρα για αγορά αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, το προνόμιο που τους είχε παρέχει τους το παίρνει πίσω σταδιακά, αποκλείοντας τους από όλη την επιδοματική πολιτική, αφού τους θέτει εκτός από όλα σχεδόν τα επιδόματα.

Η υποχρέωση των διαχειριστών

Στην περίπτωση πολυκατοικίας που δικαιούχοι ένοικοι ή ιδιοκτήτες επιθυμούν να κάνουν αίτηση, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρώτα ο Διαχειριστής θα πρέπει να μπεί στην διαδικασία να δηλώσει τα στοιχεία της πολυκατοικίας. Ειδικότερα θα πρέπει να εισέλθει στην εφαρμογή Διαχείρισης Χιλιοστών Θέρμανσης Πολυκατοικίας του TAXISnet όπου απευθύνεται στους διαχειριστές των πολυκατοικιών ή σε εκπροσώπους κτισμάτων όπου υπάρχουν περισσότερες από μία κατοικίες (ολιγοκατοικίες) και για τις οποίες υπάρχει κοινός καυστήρας. Ο διαχειριστής-εκπρόσωπος εισάγει τα στοιχεία των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας/ολιγοκατοικίας, καθώς και τη συμμετοχή κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης σε χιλιοστά. Αλλαγές στα παραπάνω στοιχεία μπορεί ο διαχειριστής να πραγματοποιήσει μόνο πριν ενεργοποιήσει τη δυνατότητα πληρωμής. Είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά -κλειστά -τα οποία ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα).

Επίσης θα πρέπει να συμφωνήσει σε μια κατανομή που θα ισχύει για όλο το χρόνο. Το σύνολο των χιλιοστών των διαμερισμάτων πρέπει να είναι 1000, ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί και η δυνατότητα πληρωμής. Μπορεί να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα πληρωμής, όταν θα έχουν υποβληθεί όλες οι αιτήσεις από τους δικαιούχους. Πριν προβεί στην ενεργοποίηση της δυνατότητας πληρωμής, επιβεβαιώνει την ορθή υποβολή των αιτήσεων των δικαιούχων. Η αίτησή τους είναι σωστή μόνο όταν δίπλα στα στοιχεία τους υπάρχει η ένδειξη .

Στα παραστατικά των αγορών πετρελαίου θέρμανσης τα στοιχεία του Α.Φ.Μ. και του αριθμού κοινόχρηστης παροχής της Δ.Ε.Η. θα πρέπει να ταυτίζονται με αυτά τα οποία έχετε εισάγει στην Εφαρμογή Διαχείρισης Χιλιοστών Θέρμανσης. Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί Α.Φ.Μ. για την πολυκατοικία και θέλετε τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης να εκδίδονται σε αυτόν τον Α.Φ.Μ., θα πρέπει να ορίσετε τον Α.Φ.Μ. αυτόν στα στοιχεία της πολυκατοικίας, επιλέγοντας το σχετικό δεσμό «Ορισμός Α.Φ.Μ.». Ο Α.Φ.Μ. πολυκατοικίας δεν μπορεί να αλλάξει στη συνέχεια, ούτε και να διαγραφεί.

Τι προβλέπει η απόφαση

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Σύμφωνα με τα πλέον βασικά σημεία της απόφασης:

1) Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος παραμένουν τα ίδια με πέρυσι. Δηλαδή, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης εξακολουθούν να είναι:

α) Αγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.

β) Εγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι, οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

γ) Μονογονεϊκές οικογένειες οι οποίες κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

2) Για τη χορήγηση του επιδόματος η ελληνική επικράτεια θα εξακολουθεί να διαχωρίζεται σε τέσσερις διαφορετικές γεωγραφικές κλιματικές ζώνες, ως εξής:

* Α’ γεωγραφική κλιματική ζώνη: Περιλαμβάνονται οι Νομοί Γρεβενών, Δράμας, Εβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας.

* Β’ γεωγραφική κλιματική ζώνη: Περιλαμβάνει τους Νομούς Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής.

* Γ’ γεωγραφική κλιματική ζώνη: Περιλαμβάνονται οι Νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου.

* Δ’ γεωγραφική κλιματική ζώνη: Περιλαμβάνει τους Νομούς Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού.

3) Το επίδομα θέρμανσης καθορίζεται σε:

α) 250 ευρώ για κάθε δικαιούχο με κύρια κατοικία στην Α’ ζώνη,

β) 180 ευρώ για κάθε δικαιούχο με κύρια κατοικία στη Β’ ζώνη,

γ) 110 ευρώ για κάθε δικαιούχο με κύρια κατοικία στη Γ’ ζώνη,

δ) 80 ευρώ για κάθε δικαιούχο με κύρια κατοικία στη Δ’ ζώνη.

Το ποσό του επιδόματος θα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Ενδεικτικά για ένα νοικοκυριό με δύο εξαρτώμενα τέκνα και κύρια κατοικία διαμονής στην Α’ ζώνη, δηλαδή σε έναν από τους Νομούς Γρεβενών, Δράμας, Εβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας, το επίδομα θα ανέρχεται σε 300 ευρώ (250 ευρώ το βασικό ποσό + 25 ευρώ για το πρώτο τέκνο + 25 ευρώ για το δεύτερο τέκνο).

4) Σε κάθε περίπτωση το επίδομα δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ.

5) Το ποσό του επιδόματος θα χορηγείται μειωμένο κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες. Η εν λόγω μείωση δεν θα ισχύει για τις ορεινές κοινότητες των μη ορεινών δήμων.

6) Το επίδομα θα χορηγείται ολόκληρο υπό τον όρο ότι ο δικαιούχος θα έχει πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης υπολογισθείσας αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του ανωτέρου επιδόματος, κατά τη χρονική περίοδο από 15 Οκτωβρίου 2019 έως και 31 Δεκεμβρίου 2019. Σε περίπτωση που η υπολογισθείσα αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος θα λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα.

Για τον καθορισμό της υπολογισθείσας αξίας των αγορών πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης ορίζεται η τιμή 1,042 ευρώ ανά λίτρο.

7) Το επίδομα θα δοθεί κατόπιν υποβολής αίτησης του δικαιούχου στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή του συστήματος TAXISNET, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός της τρέχουσας εβδομάδος. Η αίτηση θα πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί το αργότερο έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019, ο δε αιτών θα πρέπει να πραγματοποιήσει τις σχετικές αγορές πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Το επίδομα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

8) Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του επιδόματος αναμένεται να ανέλθει στα 68 εκατ. ευρώ, έναντι 57,5 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2019.

dikaiologitika.gr

Κατηγορία Οικονομία

Φιλομαθής, ευφυέστατη και ένα από τα πρόσωπα εκείνα της Ορθοδοξίας που η ζωή και η δράση της αγγίζουν τα όρια του μύθου είναι η Αγία Αικατερίνη, η μνήμη της οποίας γιορτάζεται σήμερα 25 Νοεμβρίου.

Η Αγία Αικατερίνη καταγόταν από οικογένεια ευγενών της Αλεξάνδρειας, «θυγάτηρ βασιλίσκου τινός ονομαζομένου Kώνστου», και μαρτύρησε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. (304 μ.Χ.). Ήδη σε ηλικία μόλις 8 ετών κατείχε τις γνώσεις της ελληνικής, ρωμαϊκής και λατινικής φιλολογίας και φιλοσοφίας, δηλαδή γνώριζε τα έργα του Oμήρου, του λατίνου ποιητή Bιργίλιου, του Aσκληπιού, του Iπποκράτη και Γαληνού των ιατρών, του Aριστοτέλη και του Πλάτωνα, του Φιλιστίωνα και του Eυσέβιου των φιλοσόφων, του Iαννή και Iαμβρή των μεγάλων μάγων, του Διονυσίου και της Σιβύλλης και άλλων. Ήταν όμως και άρτια καταρτισμένη στα δόγματα της χριστιανικής πίστης.

Σύμφωνα με τους θρύλους (παράδοση) και τα Συναξάρια της Αγίας Αικατερίνης, όταν πληροφορήθηκε ο Αυτοκράτορας Μαξιμίνος όσα διαδίδονταν περί των ιδεών της και του τρόπου της ζωής της Αγίας, ανέθεσε σε περίφημους ρήτορες, να συζητήσουν μαζί της προκειμένου να της αποδείξουν το αβάσιμο και στρεβλό των ιδεών της.
Κατάφερε να προσηλυτίσει ακόμη και την σύζυγο του αυτοκράτορα

Κατά τη φυλάκισή της η Αγία Αικατερίνη υπέμεινε τις πιέσεις και τις κακουχίες με θάρρος και υπομονή, που αντλούσε, σύμφωνα με την παράδοση, από τη δύναμη της βαθιάς της πίστης, όπως συνέβαινε τότε και με όλους τους Χριστιανούς που μετά τον θάνατό τους αναγνωρίστηκαν από την Εκκλησία ως μάρτυρες. Όταν στη συνέχεια έμαθε η σύζυγος του αυτοκράτορα, Φαυστίνα, τον λόγο για τον οποίο είχε φυλακιστεί και είχε καταδικαστεί σε θάνατο, όχι απλώς συγκινήθηκε από τη στάση της, αλλά ζήτησε να της δοθεί η άδεια να την επισκεφτεί στο κελί της.

Το αίτημά της έγινε δεκτό και, έτσι, με συνοδεία 200 στρατιωτών, οι οποίοι είχαν ως επικεφαλής τον Φρούραρχο Πορφυρίωνα ή Πορφύριο, συναντήθηκε μαζί της. Όμως τόσο η Φαυστίνα όσο και οι στρατιώτες προσηλυτίστηκαν από την Αικατερίνη στη νέα θρησκεία. Τότε ο αυτοκράτορας διέταξε τον αποκεφαλισμό της συζύγου του, Φαυστίνας, του φρουράρχου και των στρατιωτών και διέταξε την εκτέλεση της αγίας με μαρτυρικό τρόπο.
Υπέμεινε τρομερά βασανιστήρια

Για τον θάνατό της χρησιμοποιήθηκε ο «τροχός των βασανιστηρίων», ένα κυκλικό σίδερο του οποίου η περιφέρεια έφερε καρφιά. Ο τροχός αυτός κινούνταν με σκοινιά και τροχαλίες σιγά-σιγά και ακουμπούσε το δεμένο σώμα του καταδικασθέντος σε θάνατο. Ο θρύλος εδώ αναφέρει πως τα καρφιά του τροχού, όταν πλησίασαν το σώμα της αγίας, ένα-ένα έσπαγαν. Κατ’ άλλον θρύλο, ο εν λόγω τροχός, πριν πλησιάσει το σώμα της αγίας, διαλύθηκε «εις τα εξ ων συνετέθη». Έτσι, αποφασίστηκε τελικά ο αποκεφαλισμός της, ο οποίος, όταν συνέβη, οι παριστάμενοι αντιλήφθηκαν να ρέει γάλα αντί αίμα.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με έναν άλλο θρύλο, το πάναγνο σώμα της αγίας μεταφέρθηκε υπό «πτερύγων αγγέλων» στο όρος Σινά της ομώνυμης χερσονήσου, όπου επί αιώνες έμεινε άταφο, κατά τους βιογράφους της και την ιερή παράδοση, μέχρι τον 6ο αιώνα, οπότε ερημίτες μοναχοί της περιοχής μέσω οράματος ειδοποιήθηκαν και κατέβασαν από το όρος το σώμα της αγίας και το εναπόθεσαν σε μαρμάρινη θήκη.

Σύμβολά της στην αγιογραφία είναι ο ακιδοφόρος τροχός και η αιμοσταγής μάχαιρα (όργανα του βασανισμού της), ο κλάδος φοίνικα, ο ιερός κάλαμος και βιβλία (σύμβολα της πνευματικότητάς της) και το όρος Σινά (ως μέρος της ταφής της).

Τα Ιερά Λείψανα της Αγίας βρίσκονται αδιάφθορα στην Ιερά Μονή Σινά. Δάκτυλος της Αγίας βρίσκεται στη Συλλογή των Ανακτόρων του Μπάκινγχαμ Λονδίνου. Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας βρίσκονται στη Μονή Χιλανδαρίου Αγίου Όρους, στον ομώνυμο Ναό Ν. Λιοσίων Αττικής, στη Μονή Κύκκου Κύπρου και στη Λαύρα Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρουπόλεως.

Η πληρωμή του ΚΕΑ από τον ΟΠΕΚΑ μετράει αντίστροφα. Δείτε αναλυτικά την ημερομηνία καταβολής στους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα το ΚΕΑ θα καταβληθεί στις 28 Νοεμβρίου στους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως 31 Οκτωβρίου.

Τα χρήματα αναμένεται να εμφανιστούν νωρίτερα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, δηλαδή από το απόγευμα της 27ης Νοεμβρίου.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται ανά πάσα στιγμή και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

Η πληρωμή του ΚΕΑ πραγματοποιείται με πίστωση εξ’ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα.

Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών.

Το ποσό του ΚΕΑ σήμερα διαμορφώνεται ως εξής:

- 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό

- 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)

- 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).

Κατηγορία Οικονομία

Τοποθετήθηκαν πινακίδες σήμανσης στον άκρως επικίνδυνο δρόμο της Μελικιόστρατας, όπως μας είχε προϊδεάσει ο αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Κώστας Βενιόπουλος, ο οποίος έδωσε άμεσα λύση σε αυτό το σημαντικό και φλέγον για την περιοχή της Μελίκης ζήτημα.

Στον συγκεκριμένο δρόμο έχουν λάβει χώρα πληθώρα ατυχημάτων,όπως έχει επισημάνει με παλαιότερα δημοσιεύματα το alexandriamou.gr, λόγω της έλλειψης πινακίδων, της ορατότητας αλλά και του φωτισμού.

Η τοποθέτηση πινακίδων είναι ένα βήμα βελτίωσης και πρόληψης πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και ελπίζουμε να συνεχιστεί και με τοποθέτηση φωτισμού ώστε να υπάρχει καλύτερη ορατότητα ιδιαιτέρως το βράδυ.

 

Εφημερίες Φαρμακείων - Αλεξάνδρειας - Βέροιας - Νάουσας 25/11/2019

 
ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
 
ΔΑΥΙΔΗΣ ΧΑΡΗΣ Σμύρνης 223330 26728 Κέντρο Υγείας
 
ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ
 
4:30-21:00 ΠΑΠΑΡΗ - ΦΥΚΑΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Λ.ΣΤΡΑΤΟΥ 27 - ΕΝΑΝΤΙ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ 23310-23360
 
14:30-21:00 ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΡΕΜΠΕΣΙΝΑΣ 6 (πλατεία αστικών,διπλ. Στα ΚΤΕΛ) 23310-63620
 
19:00-21:00 ΤΡΟΧΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 32 23310-22968
 
21:00-08:00 ΤΡΟΧΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 32 23310-22968
 

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ

Ταχμαζίδου Μαγδαληνή 2332022722 Σταύρου Χώνου 23

Κατηγορία Φαρμακεία
Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας