alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 10 Μαρτίου 2019

Πιστός στις παραδόσεις ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας ¨Ο ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ¨ πραγματοποίησε και φέτος
το αποκριάτικο έθιμο του ΦΑΝΟΥ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία ΟΣΕ στην Αλεξάνδρεια το βράδυ της Κυριακής 10 Μαρτίου με πολύ κέφι και σατιρικά τραγούδια από τα μέλη του συλλόγου.

Τον φανό άναψε ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Γκυρίνης ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Παραβρέθηκαν η πολιτική ηγεσία και πλήθος κόσμου στους οποίους προσφέρθηκε κρασί και παραδοσιακό κιχί.

 

Με πολύ χορό πραγματοποιήθηκε το πρώτο πάρτυ μασκέ του νεοσύστατου Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του ειδικού σχολείου ΕΕΕΕΚ Αλεξάνδρειας στη Στέγη Ποντίων στις 10 Μαρτίου.

Γονείς, μαθητές αλλά και φίλοι του συλλόγου πέρασαν ένα υπέροχο αποκριάτικο απόγευμα με μουσική και χορό με κύριο μέλημα τους τη διασκέδαση των παιδιών.

 

 

 

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές εξετάσεις: Η αναμονή χιλιάδων μαθητών αναμένεται να τελειώσει την ερχόμενη εβδομάδα καθώς πρόκειται να ανακοινωθεί το τελικό σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η τελική μορφή του σχεδίου αυτού δεν έχει δει ακόμα το φως της δημοσιότητας παρά το ότι οι προθέσεις του υπουργείου είναι γνωστές ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου, είχε προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις.

Στελέχη του υπουργείου καθησυχάζουν ότι ο χρόνος δεν πιέζει και ότι «όλα θα γίνουν στην ώρα τους», ενώ σύμφωνα με πηγές του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το σχετικό νομοσχέδιο θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση και θα προλάβει να πάρει το δρόμο προς την Ολομέλεια της Βουλής μέσα στον Μάρτιο. Μάλιστα, στο εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να ενσωματωθούν και οι συνέργειες πανεπιστημίων με ΤΕΙ, που βρίσκονται αυτό το διάστημα σε διαβούλευση.

Η αρχική στόχευση του υπουργείου ήταν να έχουν ολοκληρωθεί οι νομοθετικές διαδικασίες μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2018. Έτσι, η καθυστέρηση της ανακοίνωσης του τελικού σχεδίου, έχει προκαλέσει ανησυχία σε μεγάλο αριθμό μαθητών, κυρίως της Β' Λυκείου.

Στάση αναμονής κρατούν και οι εκπαιδευτικοί, μέρος του προβληματισμού των οποίων αποτελεί το πώς θα διαρθρωθεί εν τέλει το ωρολόγιο πρόγραμμα, αλλά και τι επιμορφώσεις θα χρειαστούν. «Αυτή τη στιγμή, έχουμε ακούσει μόνο σχέδια, έχουμε διαβάσει διαρροές, περιμένουμε από το υπουργείο τις επίσημες ανακοινώσεις και ευελπιστούμε ότι θα πάρουμε απαντήσεις», σημείωσε εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας.

Όσο για τα φροντιστήρια, αν και από την ηγεσία του υπουργείου έχει τονιστεί η ανάγκη, οι αλλαγές στην Γ' Λυκείου και το νέο τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια να επιφέρουν πλήγμα στην παραπαιδεία, διαφαίνεται ότι αυτό θα είναι πολύ δύσκολο για να επιτευχθεί. «Όπως και να έχει, εμείς θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις όποιες αλλαγές. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνουν αλλαγές στο σύστημα», επεσήμανε ιδιοκτήτης φροντιστηρίου.

Οι πιθανές αλλαγές και τα ερωτηματικά

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, θα υπάρξουν μερικές αλλαγές σε σχέση με τα όσα είχαν ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο, αλλά χωρίς αυτές να αλλοιώνουν τη φιλοσοφία του νέου συστήματος.

Αρχικά, ερωτηματικό παραμένει τι θα ισχύσει με το βαθμό του Απολυτηρίου. Αν θα ισχύσει, δηλαδή, η συνδιαμόρφωση του βαθμού των υποψηφίων κατά 90% από τον μέσο όρο των βαθμών τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και κατά 10% από τον βαθμό του απολυτηρίου ή αν η ρύθμιση παραλειφθεί.

Επίσης, τα τμήματα, από «Τμήματα ελεύθερης πρόσβασης» (ΤΕΠ) και «Τμήματα πρόσβασης μόνο με Πανελλαδικές εξετάσεις» (ΤΠΠΕ) θα μετονομαστούν, κατά πάσα πιθανότητα, σε «πράσινα» και «κόκκινα» αντίστοιχα.

Για φέτος, επίσης, ίσως να μετατεθεί για αργότερα ο χρόνος κατάθεσης του πρώτου μηχανογραφικού που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι μαθητές οι οποίοι θα τελειώσουν τον ερχόμενο Ιούνιο τη Β' λυκείου -με βάση το οποίο μηχανογραφικό θα χαρακτηριστούν τα «πράσινα» και τα «κόκκινα» τμήματα- στην περίπτωση που καθυστερήσουν οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν τη νομοθέτηση των συνεργειών των πανεπιστημίων με ΤΕΙ.

Οι αναμενόμενες ανακοινώσεις

Για την Γ' Λυκείου, οι βασικές αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί και αναμένεται να παραμείνουν στο νομοσχέδιο του υπουργείου είναι οι εξής:

* Οι τρεις Ομάδες Προσανατολισμού, θα γίνουν τέσσερις. Καθεμία από τις Ομάδες, θα αντιστοιχεί σε ένα Επιστημονικό Πεδίο.

* Τα βασικά μαθήματα της κάθε ομάδας θα είναι τα ίδια με την αντίστοιχη σημερινή Ομάδα Προσανατολισμού, με εξαίρεση την αντικατάσταση των Λατινικών από το μάθημα της Κοινωνιολογίας. Επίσης, τα μαθήματα Νεοελληνική Γλώσσα και Νεοελληνική Λογοτεχνία θα ενοποιηθούν στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, το οποίο θα είναι εξεταζόμενο για όλους τους υποψηφίους. Τα Λατινικά θα είναι μάθημα επιλογής.

* Η σημερινή Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών θα διαιρεθεί σε δύο Ομάδες Προσανατολισμού, την Ομάδα Προσανατολισμού «Θετικές Σπουδές» και την Ομάδα Προσανατολισμού «Σπουδές Υγείας». Η πρώτη θα οδηγεί στο δεύτερο και η δεύτερη στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο - Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες και Επιστήμες Υγείας και Ζωής, αντίστοιχα.

* Κάθε Ομάδα Προσανατολισμού θα περιλαμβάνει μόνο τα μαθήματα στα οποία οι υποψήφιοι θα εξεταστούν τόσο για το απολυτήριο όσο και για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι συντελεστές βαρύτητας θα καταργηθούν και όλα τα μαθήματα θα έχουν την ίδια βαρύτητα.

* Για το ημερήσιο Γενικό Λύκειο θα προβλέπονται τρία μαθήματα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (6 ώρες), Θρησκευτικά (1 ώρα) και Φυσική Αγωγή (2 ώρες), ενώ για το εσπερινό Γενικό Λύκειο προβλέπονται δύο μαθήματα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα (6 ώρες) και Θρησκευτικά (1 ώρα).

* Επιπλέον, για το ημερήσιο Γενικό Λύκειο θα προβλέπονται δύο διδακτικές ώρες για ένα μάθημα επιλογής. Στις επιλογές περιλαμβάνονται ειδικά μαθήματα που οι υποψήφιοι μπορεί να χρειαστούν και για την εισαγωγή τους σε κάποια Τμήματα.

* Τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού θα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος, με έξι διδακτικές ώρες για το καθένα.

Όσον αφορά τον τρόπο απόκτησης του απολυτηρίου, αυτός θα παραπέμπει σε ένα τύπο περιφερειακών, «μίνι-πανελλαδικών» εξετάσεων.

Οι βαθμοί των τετραμήνων θα διαμορφώνονται για όλα τα μαθήματα εκτός της Φυσικής Αγωγής, από ωριαία διαγωνίσματα και εργασίες, όπως συμβαίνει και σήμερα. Οι γραπτές ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις του Ιουνίου θα γίνονται στα τέσσερα εξάωρα μαθήματα (που αναφέρθηκαν παραπάνω), τα ίδια στα οποία θα εξετάζονται στη συνέχεια όσοι επιλέξουν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Τα σχολεία θα χωριστούν σε ομάδες, ανά δήμο στις μεγάλες πόλεις και ανά νομό στην επαρχία. Τα θέματα σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα θα προετοιμάζονται από ομάδα διδασκόντων όλων των σχολείων ανά ομάδα και το τελικό διαγώνισμα θα προκύπτει μετά από κλήρωση ομάδας θεμάτων μέσα από ένα μεγαλύτερο πλήθος. Τα θέματα θα στέλνονται ηλεκτρονικά στους μαθητές των σχολείων της συγκεκριμένης ομάδας και η εξέταση θα είναι δίωρη. Επιτηρητές θα είναι οι καθηγητές των δημόσιων σχολείων αλλά διαφορετικής ειδικότητας από την ειδικότητα των καθηγητών του εξεταζόμενου μαθήματος. Στα ιδιωτικά σχολεία οι επιτηρητές θα είναι ένας από το δημόσιο σχολείο και ένας από το ιδιωτικό σχολείο. Τα γραπτά των μαθητών, αφού καλυφθούν τα ονόματα, θα βαθμολογούνται από καθηγητή άλλου σχολείου.

Ο βαθμός για κάθε γραπτώς εξεταζόμενο μάθημα θα προκύπτει με βαρύτητα 40% για την τελική ενδοσχολική εξέταση και 60% για το βαθμό των δύο τετραμήνων. Για τα άλλα μαθήματα, ο τελικός βαθμός θα προκύπτει κατά 100% από τον βαθμό των δύο τετραμήνων.

Ο βαθμός του απολυτηρίου θα προκύπτει από τον μέσο όρο όλων των μαθημάτων που θα διδάσκονται στην Γ' Λυκείου.

newsbomb.gr

Κατηγορία Εκπαίδευση

-Ρε τι κακό πάθαμε από προχτές.


-Μπιρίμπα τέλος και πολλές συνεδριάσεις για να δούμε πως τα φτιάχνει η δική μας παρέα τα νέα των υποψηφίων που άρχισαν να αποκτούν και κάποιο ψιλοενδιαφέρον.


-Εν αρχή είναι ο Μιχάλης. Πάνε και οι Αυτιάδες, και οι μαυροσούκαλοι που λέμε στην Αγκαθιά. Πάει και η αισιοδοξία για 1500 άτομα με άδειες καρέκλες και βάλε εκεί στο Αλεξάνδρειο – μαύρη διαφήμιση για το κέντρο έ, και θα ζητήσουμε για να καλύψουμε την μπιρίμπα βδομαδιάτικο – γιατί ήταν δεν ήταν οι μισοί. Άσχετο αν πράγματι ήταν πολλοί, αφού κάποιοι άλλοι λουφάζουν και δεν τολμούν να γεμίσουν ούτε περίπτερο.


-Ναι, αμά και ο Δήμαρχος Μιχάλης δεν τόλμησε να ανακοινώσει ούτε ένα άτομο υποψήφιου πέρα από αυτό του δεκανέα – συγγνώμη Λοχία τον λένε τον άνθρωπο – και της υπαλλήλου Άννας.


-Και βέβαια οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα έσκασαν στα γέλια από την δικαιολογία του Μιχάλη τάχατες για εξελίξεις της τελευταίας στιγμής.


-Αν περιμένει να ξεχαστεί Κέρκυρα μεριά ο δήμαρχος Αργύρης για να αρπάξει ο Μιχάλης κανέναν υποψήφιο είναι μακράν γελασμένος επειδή το κουμάντο εκεί είναι ο μπάρπμα –Σάκης και όχι ο φευγάτος Αργύρης.


- Γκέγκε, Μιχάλη μας που λέει η θεία Ρήνα;


- Ερχόμαστε τώρα στον Δήμαρχο Αργύρη.


- Μια χαρά τα κανόνισε ο άνθρωπος.


- Όπου γάμος και χαρά και καλή νοικοκυρά, τραγουδούσαμε την πρώτη του Μάρτη όταν μικρά μας έστελναν οι δάσκαλοι στα χελιδονίσματα να μαζέψουμε πέντε αυγά γιατι αλλιώς θα πέρναμε την κλωσσαριά.


- Μια χαρά και ο δήμαρχος Αργύρης αφού το θείο –Σαμ τον βολεύει η απλή αναλογική του Κλεισθένη γιατί έτσι και αλλιώς εκλέγεται και άρα έτσι και αλλιώτικα δεν είναι μακριά η καρέκλα. Μα ας είναι και της Αντιδημαρχίας, τι έτσι θα τη βγάλει ο όποιος δήμαρχος; Αφού θα αναγκαστεί να μοιράσει κόλυβα,αλλιώς πάπαλα δημαρχία.


- Κόντεψε να ξέχασουμε τον δήμαρχο Παναγιώτη, που έτσι και αλλιώς και αλλιώτικα αναγκάζει και τις μπιρίμπες να κόψουμε και να ξύσουμε την κούτρα για να κατεβάσει ψείρες.


-Το δύσκολο για τον δήμαρχο Πάνο είναι ότι εκτός των άλλων στερείται συγγραφέα και την πατάει στα εύκολα.


- Τώρα θα μας πεις μόνον συγγραφέα στερείται ο Πάνος μας ή και συνδυασμού,τόσο όσο να αναγκάζεται να γλύφει εκεί που έφτυνε.


- Ήδη μαζέψαμε κανά δυο ξέμπαρκους τέταρτης κατηγορίας Συριζαίους ορκισμένους φανατικά υπέρ συμφωνίας των Πρεσπών.


- Διαψεύσεις από τους συγγραφείς τωνάστοχων ανακοινώσεών του, η παρέα που έκοψε την μπιρίμπα για να συνεδριάζει με σκοπό την έκδοση δελτίων τύπου δεν δέχεται, γιατί ξέρει μικρά και μεγάλα ονόματα, χωριά, πλατείες και καφενεία που συχνάζουν οι ξέμπαρκοι και τα ομολογούν και τα δυο.


- Δηλαδή ότι είναι φανατικοί εσχάτως της υποψηφιότητας και πρώιμα της συμφωνίας των Πρεσπών.


- Α,γειά σου!!


-Κατά τα άλλα καλά το πάει το γράμμα του Πάνου η παράταξη. Όλα στην ώρα τους. Τώρα αν έρθει η ώρα μετά τις 26 Μάη ο Θεός και η ψυχή του Πάνου μας.


- Ο δήμαρχος Κώστας μάζεψε εκεί στον Μάνθο καμιά σαρανταριά υποψήφιους και μας έφαγε το ψωμί με το δελτίο τύπου που έβγαλε μιας και μίλησε για παντρέματα και ένας μπιριμπάς επέμενε να γράψουμε ότι πρόκειται για γάμο με Βένιο. Όμως όλοι οι άλλοι αντέδρασαν αφου δεύτερο πάντρεμα μέσα στο μήνα για τον Αργύρη δεν επιτρέπεται και ο Βένιος μάλλον με άλλον δεν περνάει τα σκαλοπάτια.


- Αν το κάνει;


- Μα θα είναι σαν να παίζεις μπιρίμπα και να σούρχεται ο άσος κούπα για να κλείσεις χιλιάρα.


- Και τέτοια πράγματα μόνον το φλιτζάνι της θεια Ρήνας μπορεί να το προβλέψει.


- Ορκιζόμαστε πως θα την ρωτήσουμε και θα σας έχουμε νέα την άλλη βολά.


- Ναι ο δήμαρχος Κώστας από την πρώτη φορά εκεί στου ΜΑΝΘΟΥ, - μανία με τον ΜΑΝΘΟ και αυτό το παιδί – είχε πει για μια συνέντευξει στους αντίδικους. Σ΄ αυτούς δηλαδή που στ’αλήθεια βγάζουν ψεύτικα δελτία τύπου και καμώνονται πως τάχα είναι ειδικοί, πως τάχα τα ξέρουν όλα Θεός φυλάξοι!!!


- Ας τα μαζέψουμε.

- Ο Δήμαρχος Μιχάλης τόλμησε, μάζεψε, - παρ΄ότι τον πρόδωσε η προπαγάνδα- μίλησε.Δεν τόλμησε ή δεν είχε υποψήφιους για να τους ανακοινώσει.


- Ο Θεός και η ψυχή του.


- Πάντως οι πραματευτάδες εκθειάζουν την πραμάτεια τους. Άρα;


- Ο Μιχάλης ή δεν είχε μπλαγκέτες ή είχε μόνον πιστιμάλια και τα έκρυψε, και ας σοβαρευτεί ότι δε λογαριάζει κανέναν...θέλει να γίνει και δήμαρχος...έτσι θα σέβεται τους πολίτες και τη διαφορετική άποψη;... Θεός φυλάξοι!!!

-Ο Δήμαρχος Αργύρης σωστά περνάει το μήνα του μέλιτος και δεν ασχολείται με αγριάδες.


-Ο Δήμαρχος Πάνος ή ξέμεινε ή απελπίστηκε και άρχισε να συμμαζεύει κομμάτια των Πρεσπών, που τόσο τα κατηγορούσε. Εκτός αν είναι τόσο απελπισμένοι οι ΜΜΕΕδες του, και νομίζουν ότι βρήκαν φλέβα.


-Ο Δήμαρχος Κώστας κάθε φορά εκπλήσει με τον διαφορετικό τρόπο που προσεγγίζει τα πράγματα μόνο που ξέχασε τους ΜΜΕΕδες, αλλά θυμήθηκε την ημέρα της γυναίκας.


-Ο Δήμαρχος Ηλίας με κοινή ανακοίνωση του ΚΚΕ μαζί με άλλους τρεις (3) υποψηφίους, μας τα λέει μια χαρά.


-Αυτός είμαι κύριοι, από πληροφορική μέχρι βιομηχανικός εργάτης και ανακύκλωσης ελαστικών. Εδώ είμαι ένας από εσάς, ψηφίστε με και δυναμώστε το ΚΚΕ.


-Αυτά τα λίγα ψέματα για σήμερα με υπομονή για την άλλη φορά με περισσότερα δελτία τύπου μιας και μας κόψατε την μπιρίμπα.

Το απόγευμα, την Κυριακή της Τυροφάγου δηλαδή, στις Εκκλησίες τελείται ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγνώμης, γιατί ονομάζεται έτσι και πως  και από ποιον ζητάμε συγνώμη; 

Κατανυκτικός λέγεται, διότι ψάλλονται κατανυκτικά τροπάρια από το Τριώδιο, που το περιεχόμενό τους διαποτίζεται από βαθιά συναίσθηση της αμαρτωλότητας, πένθος, συντριβή, μετάνοια και θερμή ικεσία για άφεση αμαρτιών.
Εσπερινός Συγνώμης λέγεται, αυτός μόνον, από τους κατανυκτικούς, διότι στο τέλος της ακολουθίας ο λαός ασπάζεται το Ευαγγέλιο ζητώντας από τον Ιερέα συγγνώμη και στη συνέχεια και μεταξύ τους, ώστε συχωρεμένοι να αρχίσουν τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Πρόκειται για μια ωραία συνήθεια, που διατηρείται σε πολλές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των Εσπερινών αυτών είναι ότι μετά την Είσοδο και το «Εσπέρας Προκείμενον», αλλάζει ο διάκοσμος της Αγίας Τραπέζης και η στολή του Ιερέως.

Από πασχαλινή, λόγω της Κυριακής, γίνεται πένθιμη, λόγω της Τεσσαρακοστής (αλλάζουν τα λευκά με πορφυρά – έφ’ όσον τον Χριστό δεν Τον πενθούμε ως άνθρωπο, άλλ’ ως Βασιλέα Θεό).

Στο τέλος του Εσπερινού ψάλλονται τα τροπάρια «Θεοτόκε Παρθένε…», «Βαπτιστά του Χριστού…» κ.λπ. και κατακλείονται με την ευχή του Οσίου Έφραίμ του Σύρου:

«Κύριε καί Δέσποτα της ζωής μου, πνεύμα αργίας, περιεργίας, φιλαρχίας και άργολογίας μη μοι δως. Πνεύμα δε σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, υπομονής και αγάπης χάρισαί μοι τω σω δούλω. Ναι, Κύριε, Βασιλεύ, δώρησαί μοι του όράν τα έμά πταίσματα και μη κατακρίνειν τον άδελφόν μου ότι εύλογητός ει εις τους αίώνας των αιώνων. Αμήν»

Λέγοντας την, κάνουμε και τρεις μεγάλες μετάνοιες.

Ακολουθούν δώδεκα μικρές, ενώ λέμε μυστικώς το: «Ο Θεός ίλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ» και στο τέλος επαναλαμβάνεται το: «Ναί Κύριε, Βασιλεύ…» κάνοντας και τετάρτη μεγάλη μετάνοια.

Πηγή: Ι.Μ.Δημητριάδος

Το Σάββατο 9 Μαρτίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε και το θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λιανοβεργίου επί τη εορτή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων των εν τη λίμνη της Σεβαστείας μαρτυρησάντων.

Κυριακή, 10 Μαρτίου 2019 15:38

Το Αποκριάτικο Έθιμο "Χάσκα"

Η “χάσκα”  είναι αποκριάτικο έθιμο που συναντάτε  κυρίως στην περιοχή της Μακεδονίας και ιδίαιτερα στην περιοχή του Ρουμλουκιού, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς..Ο γεροντότερος δένει μια κλωστή στον πλάστη,με τον οποίο ανοίγονται τα φύλλα της πίτας και στην άκρη της κλωστής δένεται ένα ξεφλουδισμένο βραστό αυγό .Όλοι κάθονται οκλαδόν σε γύρο και από την μέση ο παππούς κουναει σαν εκκρεμές αυγό στα στόματα των μελών της οικογένειας ,τα οποία έχουν δεμένα στην πλάτη τα χέρια τους και προσπαθούν να χάψουν το αυγό. Η διαδικασία είναι πολύ διασκεδαστική γιατί δεν είναι εύκολο να φαγωθεί το αυγό .Το έθιμο της χάσκας το επιβάλει σαρακοστιανή επιταγή που λέει << με αυγό κλείνει το στόμα το βράδυ της απόκριας και με αυγό ανοίγει πάλι το βράδυ της Ανάστασης>> υπενθυμίζοντας τη νηστεία που πρέπει  να τηρηθεί στο μεσοδιάστημα αυτό .Στο τέλος ζητούσαν συγχωρέση  ο ένας από τον άλλον και οι μικρότεροι ασπάζονταν τα χέρια των μεγαλυτέρων της οικογένειας (παππούς ,πατέρας ,νονός) και εύχονταν  καλή σαρακοστή και καλή Ανάσταση.

 

 

Την Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος του Νησίου Ημαθίας ζητήσαμε από τον ιστορικό, λαογράφο και συγγραφέα κ. Δημήτριο Πανταζόπουλο να μας μιλήσει για το Μνημείο των Πεσόντων που στήθηκε επί προεδρίας του Στεφάνου Καραγιάννη αλλά και για το Ολοκαύτωμα που προκάλεσαν οι Βούλγαροι Κομιτατζήδες στις 14 Μαρτίου 1906 στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα στο πιο πολύπαθο χωριό του Ρουμλουκιού, το Νησί Ημαθίας.

Την Κυριακή 10 Μαρτίου 2019 με θρησκευτική ευλάβεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.k. Παντελεήμονος στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στο Νησί Ημαθίας.

Η Τ.Κ. Νησίου τίμησε το Ολοκαύτωμα του Νησίου που προκάλεσαν οι Βούλγαροι Κομιτατζήδες στις 14 Μαρτίου 1906 κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα.

Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μαρμάρινο μνημείο για τους πεσόντες του Μακεδονικού Αγώνα που έστησε η Κοινοτική Αρχή 1991 - 1994 επί προεδρίας Στεφάνου Καραγιάννη σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και οφειλόμενης τιμής σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για τη Μακεδονία.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Νησίου κ. Εμμανουήλ Βαρακλής, ο οποίος με ιστορικές αναφορές εξήγησε τι συνέβη την ημέρα του Ολοκαυτώματος στο χωριό.

Στην επιμνημόσυνη δέηση έδωσαν το παρόν επίσημοι και πλήθος κόσμου.

Το Ελληνόφωνο και παραλίμνιο χωριό Νησί δικαιούται και είναι περήφανο που κατέχει ιδιαίτερη θέση και αναφορά στην ιστορία τουΜακεδονικού Αγώνα.

Για την ιστορία: Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα όλοι οι κάτοικοι του χωριού έλαβαν μέρος. Χρησιμοποιήθηκαν σαν εργάτες μέσα στη λίμνη, έκαναν τις καλύβες των Μακεδονομάχων και έφτιαχναν μονοπάτια για να περνούν οι πλάβες κόβοντας τα καλάμια του βάλτου.

Οι κάτοικοι χρησιμοποιήθηκαν σαν τροφοδότες, οδηγοί και σύνδεσμοι, όλοι σχεδόν οι ικανοί για μάχη άνδρες έμπαιναν στη λίμνη ένοπλοι και κάθε εβδομάδα άλλαζαν για να ξεγελάσουν τον εχθρό.

Στο Νησί έγιναν μεγάλες μάχες μεταξύ Βούλγαρων Κομιτατζήδων και Μακεδονομάχων όπως Καπετάν Ρόβας, Καπετάν Γκόνος, Καπετάν Άγρας και οι Κρήτες.

Για τη συμμετοχή των κατοίκων στον Αγώνα οι Βούλγαροι Κομιτατζήδες έκαψαν το χωριό Νησί στις 14 Μαρτίου 1906 δολοφονώντας και κατακαίοντας κατοίκους.

Επιμέλεια άρθρου: Eφη Στεφ. Καραγιάννη

 

 

 

Φωτιά ξέσπασε στη Φάρμα Βεζύρογλου στον Σχοινά Ημαθίας το μεσημέρι στις 10 Μαρτίου με αποτέλεσμα να καούν κάποια βοηθητικά δίχτυα που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι.

Η φωτιά προήλθε από εξωτερικό παράγοντα αφού προηγουμένως είχε κάψει ξερά χόρτα σε παρακείμενο χαντάκι και εξαπλώθηκε προς την φάρμα. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Π.Υ. Αλεξάνδρειας αλλά και των εργαζομένων η φωτιά έσβησε και δεν πρόλαβε να επεκταθεί.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας