alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019

Η αντίστροφη μέτρηση για το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της Βόρειας Ελλάδας, τον 14ο Διεθνή Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - bwin ξεκίνησε και φυσικά το δικό του ξεχωριστό παρόν θα δώσει στην διοργάνωση,ο αθλητής με νοητική υστέρηση & αυτισμό Νίκος Τουλίκας ο οποίος θα τρέξει στα 5000μ αποδεικνύοντας με τη συμμετοχή του ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο για όποιον το θέλει πραγματικά.! Ξεχωριστή θέση είχε και στην Επίσημη Παρουσίαση του Αγωνιστικού Προγράμματος και των Παράλληλων Εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου στην Αίθουσα ΄΄ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ ΄΄της ΔΕΘ-HELEXPO στέλνοντας το δικό του μήνυμα που δεν είναι άλλο από την ισότιμη συμμετοχή και στον αθλητισμό . Ο Νικόλας ήταν επίσημος καλεσμένος της Οργανωτικής Επιτροπής η οποία τον αγκάλιασε από την πρώτη του συμμετοχή και τον εντάσσει πλέον δίπλα στους Ελίτ Αθλητές. Την Κυριακή 14 Απριλίου ο Τουλίκας θα βρεθεί στην εκκίνηση και θα εκπροσωπήσει τον Σύλλογο Δρομέων Βέροιας και το Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ Ν. Ημαθίας ΄΄ ΑΙΓΕΣ ΄΄.

Κατηγορία Αθλητικά

Καρπουζάκια μου πολύ καλημέρα σας. Ωραίος καιρός πάντως, το μεσημεράκι σκέπτεσαι να πας να ψωνίσεις μαγιό και το βραδάκι να παραγγείλεις ξύλα.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΑΝΘΟΕΚΘΕΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019 ωρες 10π.μ.-6μ.μ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ (ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ)

Νέες  δυνατές υποψηφιότητες ανακοίνωσε ο Κώστας Ναλμπάντης για τo συνδυασμό «Αξίζουμε Καλύτερα» το απόγευμα της Παρασκευής 12 Απριλίου 2019 στο εκλογικό του κέντρο στην Αλεξάνδρεια , οι οποίες είναι οι εξής:

Παναγιώτης Μεσσαλάς - υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δ.Ε. Αλεξάνδρειας

Παύλος Μουρατίδης - υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δ.Ε. Αντιγονιδών

 

 

 

Στους «πειραγμένους» χιλιομετρητές και στις περιπτώσεις για τις οποίες οι οδηγοί απαλλάσσονται από την καταβολή πρόσθετου ειδικού τέλους εστιάζει μεταξύ άλλων η εγκύκλιος του υπουργείου Μεταφορών για τα ΚΤΕΟ.

Στα σημαντικά της νέας απόφασης είναι ο έλεγχος στα «πειραγμένα» κοντέρ με το ΥΠΟΜΕ να βάζει στο μικροσκόπιο επίδοξους παραβάτες. Όπως προκύπτει από την απόφαση σε κάθε έλεγχο οχήματος θα «τσεκάρεται» και η ένδειξη του αριθμού των διανυθέντων χιλιομέτρων. Αν παρατηρηθεί ότι ο αριθμός χιλιομέτρων είναι μικρότερος από εκείνον που είχε καταγραφεί σε προγενέστερους ελέγχους θα σημειώνεται σοβαρή έλλειψη στους συγκεκριμένους κωδικούς.

Έτσι το ΚΤΕΟ θα αποστέλλει στην αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών ενημερωτικό σημείωμα συνοδευόμενο από φωτοαντίγραφο του δελτίου ελέγχου προκειμένου να εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Μάλιστα, η αποκατάσταση της έλλειψης πραγματοποιείται με διόρθωση της ένδειξης του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων με την προσθήκη τεκμαρτών χιλιομέτρων που υπολογίζονται ανά μήνα σε:

– 500 χλμ. για τις μοτοσικλέτες

-1.000 χλμ. για τα επιβατικά ΙΧ

-3.000 χλμ. για φορτηγά και λεωφορεία

– 5.000 χλμ. για τα επιβατικά Δ.Χ.

Για την περίπτωση που έχει γίνει μηδενισμός και επανεκκίνηση της καταγραφής του αριθμού των χιλιομέτρων ή αντικατάσταση του μετρητή με άλλον θα πρέπει να αποδειχθεί με την προσκόμιση νόμιμων παραστατικών δηλ. απόδειξη ή τιμολόγιο αγοράς και τοποθέτησή του, ενώ τα αντίγραφα αυτά διατηρούνται στα αρχεία του ΚΤΕΟ.

Όσον αφορά στην απαλλαγή από την καταβολή πρόσθετου ειδικού τέλους για λόγους ανωτέρας βίας, σύμφωνα με την απόφαση, εξαιρούνται της καταβολής του οι ιδιοκτήτες οχημάτων που ανήκουν στις περιπτώσεις:

– Εάν προκύπτει με αποδεικτικά στοιχεία αρμόδιας υπηρεσίας ότι κατά το χρονικό διάστημα που υπήρχε υποχρέωση να προσκομιστεί το όχημα για τεχνικό έλεγχο, είχαν αφαιρεθεί ή κατατεθεί τα στοιχεία κυκλοφορίας.

– Εάν προκύπτει με αποδεικτικά στοιχεία αρμόδιας αρχής ότι κατά το χρονικό διάστημα που υπήρχε υποχρέωση να προσκομιστεί το όχημα για τεχνικό έλεγχο αυτό ήταν κλεμμένο

– Εάν προκύπτει από έγγραφο δημόσιας υπηρεσίας ότι κατά το διάστημα που υπήρχε υποχρέωση να προσκομιστεί το όχημα για τεχνικό έλεγχο ο ιδιοκτήτης του είναι δημόσιος λειτουργός ο οποίος υπηρετεί προσωρινά και όχι για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών σε εντεταλμένη υπηρεσία εκτός της Π.Ε. της έδρας του οχήματος

– Εάν προκύπτει από πιστοποιητικό νοσηλευτικού ιδρύματος ή κλινικής ότι κατά το διάστημα που υπήρχε υποχρέωση προσκόμισης οχήματος για τεχνικό έλεγχο ο ιδιοκτήτης του είχε νοσηλευθεί

– Εάν προκύπτει με αποδεικτικά στοιχεία τελωνειακής ή άλλης αρμόδιας ημεδαπής ή αλλοδαπής αρχής ότι κατά το διάστημα που υπήρχε υποχρέωση τεχνικού ελέγχου αυτό βρισκόταν εκτός της χώρας μας

– Εάν προκύπτει με αποδεικτικά στοιχεία στρατιωτικής υπηρεσίας ότι κατά το διάστημα υποχρέωσης τεχνικού ελέγχου ο ιδιοκτήτης του οχήματος υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία

– Εάν προκύπτει με αποδεικτικά στοιχεία δημόσιας αρχής ότι κατά το διάστημα υποχρέωσης τεχνικού ελέγχου ο ιδιοκτήτης του οχήματος εξέτιε ποινή σε σωφρονιστικό ίδρυμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην απόφαση υπάρχει και η πρόβλεψη ακινητοποίησης του οχήματος σε περίπτωση σοβαρών ελλείψεων κατά τον τεχνικό έλεγχο, ενώ τονίζεται ότι σε περίπτωση διαπίστωσης επικίνδυνων ελλείψεων που καθιστούν το όχημα επικίνδυνο για την οδική ασφάλεια το όχημα ακινητοποιείται, δηλ. του αφαιρείται επιτόπου η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Κατηγορία Γενικά

Με δύο εγκυκλίους του το υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων ενημερώνει για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα πραγματοποιηθούν οι εγγραφές των παιδιών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

Σύμφωνα με το υπουργείου οι εγγραφές θα ξεκινήσουν στις 6 Μάη και θα ολοκληρωθούν στις 20 Μάη 2019.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ

Κατηγορία Εκπαίδευση

Πριν λίγες ημέρες ο Κώστας Ναλμπάντης ανακοίνωσε νέες υποψηφιότητες για τον συνδυασμό του και μεταξύ αυτών ήταν και ο Σωτήρης Νικόπουλος από το Κεφαλοχώρι και προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΩΤΗΡΗ υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου

" Όλοι στο Κεφαλοχώρι τιμούμε τον Στέφανο Δελιόπουλο, όμως πάρα πολλοί λίγοι θα συνταχθούν με την λάθος επιλογή του να ακολουθήσει την πενταετία ΓΚΥΡΙΝΗ. Η οποία εκτός της εγκατάλειψης του τόπου, μετέτρεψε το χωριό σε σεληνιακό τοπίο ενός, επικίνδυνου για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον, σκουπιδότοπου στην περιοχή του Αλιάκμονα.

Οι νέοι άνθρωποι με όνειρα και ελπίδες, όχι μονάχα δεν ανεχόμαστε την καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά επιμένουμε κι αγωνιζόμαστε για το καλύτερο, ζητώντας από μια ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ με τον Κώστα Ναλμπάντη Δήμαρχο, να βγάλουμε τον τόπο μας από την απομόνωση.

Γιατί ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ"

Μήνας του Μεγάλου Πάθους και της ανεπανάληπτης ημαθιώτικης άνοιξης, μήνας σκληρών ενθυμήσεων και επιθυμιών, μήνας αναμονής για την έλευση του μεγάλου αναστάσιμου Γεγονότος. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας σας προσκαλεί και σας υποδέχεται στις εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει μέσα στον Απρίλη, οι οποίες αναλυτικά είναι:

Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019. Αμφιθέατρο Νέου Κτηρίου Μουσείου Αιγών. 10:00
Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, σε συνέργεια με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βεργίνας, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Βεργίνας-Παλατιτσίων, και των Δημοτικών Σχολείων Βεργίνας-Παλατιτσίων και Αγίας Βαρβάρας, διοργανώνει ενημερωτική ομιλία για μαθητές δημοτικού σχολείου σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την περιήγηση μας στο διαδίκτυο. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν εξειδικευμένα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος.

Κυριακή, 14 Απριλίου 2019. Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. 11:00
Ξενάγηση των μελών του Συλλόγου των Φίλων του Μουσείου των Αιγών και του δικτύου των Μουσείων της Ημαθίας.

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019. Αιγές. Νεκροταφείο των Τύμβων. 09:00
Περιήγηση στην ανοιξιάτικη νεκρόπολη των Αιγών
Θεματική ξενάγηση μαθητών του Γυμνασίου Βεργίνας από την αρχαιολόγο κ. Εύα Κοντογουλίδου στη βασιλική ταφική συστάδα των Τημενίδων, καθώς και σε άλλες.

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019. Αμφιθέατρο Νέου Κτηρίου Μουσείου Αιγών.

Εποχική γρίπη
Ενημερωτική ομιλία του ιατρού εργασίας κ. Σταύρου Γουσόπουλου, στο έργο ‘’Στερέωση, συντήρηση, αναστήλωση και ανάδειξη του Ανακτόρου των Αιγών. Φάση Δ1’’, για το φαινόμενο της έξαρσης των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης.

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019. Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. Υπόγειο της Μνήμης. 20:00

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας έχει την τιμή να υποδεχτεί τον καθηγητής της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κ. Βασίλη Κολώνα, διακεκριμένο ερευνητή και κατεξοχήν ειδικό στην αρχιτεκτονική του 19ου και 20ου αιώνα. Θα προηγηθεί ομιλία του προσκεκλημένου μας και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί το βιβλίο του:

Η Θεσσαλονίκη στη σκιά του Μεγάλου Πολέμου 1915 - 1918

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η δρ. Αγγελική Κοτταρίδη, διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, και κ. Κώστας Γαλλής, φιλόλογος – Ms Ιστορίας. Συντονίζει ο κ. Γιώργος Λιόλιος.

Μ. Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019. Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας. 19:00
Πένθος και μελαγχολία στην αρχαία τέχνη και γραμματεία
Θεματική ξενάγηση από τον αρχαιολόγο κ. Ι. Γραικό σχετικά με τις τελετουργίες, τη διαχείριση και την παράσταση της θεϊκής και ανθρώπινης απώλειας στην αρχαία τέχνη και λογοτεχνία.

Οι απριλιάτικες και εορταστικές μας εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους, και όχι μόνον:

«Οι κήποι του Άδωνη» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας
Τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, με οδηγό το έκθεμα ‘’Αδώνιδος Επιτάφιος’’ μαθαίνουν για την αρχαία γιορτή και συμμετέχουν σε καλλιτεχνικό εργαστήρι για την κατασκευή των δικών τους εικαστικών κήπων.

Σάββατο του Λαζάρου, 20 Απριλίου 2019. Αρχαιολογικός Χώρος Αγίου Παταπίου.
Λαζαρίνες και Λαζαράκια
Μαθαίνουμε την ιστορία του Λαζάρου και αναβιώνουμε σχετικά έθιμα (Λαζαρίνες, Λαζαράκια, κάλαντα). Το πρόγραμμα προσφέρεται όλον τον Απρίλη για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

Αρχαιολογικός Χώρος Αγίου Παταπίου.

Αναστάσιμες Λαμπάδες

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε σχολικές ομάδες Γ΄ & Δ’ τάξης δημοτικού. Τα παιδιά μαθαίνουν για τις σχετικές παραδόσεις και φτιάχνουν στολίδια για τις αναστάσιμες λαμπάδες τους.

Ο Κοινωνικός Τουρισμός είναι ένα πρόγραμμα επιδότησης για τη διαμονή δικαιούχων και των ωφελουμένων μελών τους σε τουριστικά καταλύματα της Ελλάδας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και έχουν περιληφθεί στο «Μητρώο Παρόχων» του ΟΑΕΔ. Οι δικαιούχοι και τα ωφελούμενα μέλη τους είναι απαραίτητο να είναι κάτοχοι Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού.

Το πρόγραμμα καταρτίζεται από σχετική ΚΥΑ που εκδίδεται κάθε χρόνο, βάσει της οποίας, στη συνέχεια, δημοσιεύεται Δημόσια Πρόσκληση του Οργανισμού με τους λεπτομερείς όρους και τις προϋποθέσεις αυτού. Η Δημόσια Πρόσκληση αναρτάται στον Διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ.

Το πρόγραμμα διαρκεί περίπου δώδεκα (12) μήνες. Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες έναρξης και λήξης αυτού ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι/ες και άνεργοι/ες, οι οποίοι/ες :

  • είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ ή
  • έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας ή
  • έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή
  • συγκεντρώνουν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας), καθώς και εγγεγραμμένοι άνεργοι/ες στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

Επιπλέον, για να είναι κάποιος δικαιούχος:

  • δεν πρέπει να έχει λάβει Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού κατά το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα. Μόνο οι δικαιούχοι ΑμεΑ μπορούν να λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα
  • δεν πρέπει να έχει λάβει συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.

 Ωφελούμενοι

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι:

  • τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας 5 – 18 ετών,
  • τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας 18-24 ετών, όταν ασφαλίζονται από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα τους,
  • οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν ασφαλίζονται από αυτούς,
  • οι συνοδοί ΑμεΑ.

Τα ωφελούμενα μέλη δηλώνονται από τους δικαιούχους στην αίτησή τους.

Επιπλέον, για να είναι κάποιος ωφελούμενος:

  • δεν πρέπει να έχει λάβει Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού κατά το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα. Μόνο οι ωφελούμενοι δικαιούχων ΑμεΑ μπορούν να λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα
  • δεν πρέπει να έχει λάβει συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.

Οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν από 1 έως 5 διανυκτερεύσεις, όποτε επιθυμούν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν ελεύθερα από το «Μητρώο Παρόχων» του ΟΑΕΔ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο του καταλύματος. Ο μόνος περιορισμός που έχει τεθεί ως προς την επιλογή του τουριστικού καταλύματος είναι να μη βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα με τον τόπο διαμονής τους ή αν βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα, να εντάσσεται στις εξαιρέσεις που αναφέρονται στη Δημόσια Πρόσκληση.
Οι δικαιούχοι και οι πάροχοι τουριστικών καταλυμάτων υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση. Οι δικαιούχοι στις αιτήσεις τους δηλώνουν και τα ωφελούμενα μέλη τους.

Κατηγορία Γενικά

Αλλη µία ευκαιρία επιχειρεί να δώσει στον πολυσυζητηµένο οικογενειακό γιατρό το υπουργείο Υγείας. Ο θεσµός πνέει τα λοίσθια, µε τους γιατρούς να συνεχίζουν να του γυρίζουν την πλάτη και τους ασθενείς να µην εξυπηρετούνται.

Σε µια προσπάθεια να αναστήσει τον οικογενειακό γιατρό, η ηγεσία του υπουργείου προχωρά σε δύο βασικές αλλαγές. Ξεκινά να εφαρµόζει σταδιακά το σύστηµα των παραποµπών, δίνοντας όµως προνόµια στους πολίτες που είχαν προλάβει να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό. Αυτοί θα προηγούνται των επισκέψεων στα Κέντρα Υγείας και στις υπόλοιπες δηµόσιες µονάδες της Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας.

Παράλληλα, επιχειρεί να δώσει και ένα µπόνους στους γιατρούς, προκειµένου να τους προσελκύσει ώστε να κάνουν συµβάσεις µε τον ΕΟΠΥΥ αναλαµβάνοντας ρόλο οικογενειακού γιατρού. Ο αριθµός των ιδιωτών οικογενειακών γιατρών (παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων) δεν ξεπερνά τους 660 σε όλη τη χώρα για περίπου 10 εκατοµµύρια ασφαλισµένους.

Ειδικότερα, µε υπουργική απόφαση ξεκινά να εφαρµόζεται σε δόσεις το νέο σύστηµα παραποµπών από τον οικογενειακό σε ειδικό γιατρό, αφού λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας και στις άλλες δηµόσιες µονάδες Πρωτοβάθµιας Φροντίδας (ΤΟΜΥ, πολυϊατρεία κ.λπ.) το υπουργείο Υγείας προχωρά στη σταδιακή εφαρµογή του συστήµατος.

Θα προηγούνται στις επισκέψεις

Έτσι, όσοι πολίτες έκαναν εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό ουσιαστικά θα προηγούνται στις επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς (ΩΡΛ, ορθοπεδικούς, καρδιολόγους κ.ά.) στα Κέντρα Υγείας και στις άλλες µονάδες αφού θα διαθέτουν παραπεµπτικό και θα µπορούν να παίρνουν πρώτοι ραντεβού. Η υπουργική απόφαση δεσµεύει έναν αριθµό επισκέψεων οι οποίες θα γίνονται από ασθενείς που διαθέτουν το συγκεκριµένο παραπεµπτικό, ενώ δίνεται και ένα ποσοστό επί του συνόλου σε έκτακτες επισκέψεις (20% του χρόνου).

Αξιοσηµείωτο είναι ότι το σύστηµα παραποµπών εφαρµόζεται µε βάση τον αριθµό των διαθέσιµων οικογενειακών γιατρών ανά περιοχή, ενώ εκτός συστήµατος προγραµµατισµού επισκέψεων παραµένουν τα Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία.

Με την ίδια υπουργική απόφαση καθορίζεται και ο χρόνος εξέτασης ανά ασφαλισµένο, αφού προσδιορίζεται επακριβώς πόση ώρα θα βλέπουν οι γιατροί τους ασθενείς. Συγκεκριµένα:

  • Οικογενειακός ιατρός ειδικότητας Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, µε διάρκεια επίσκεψης 15 λεπτά.
  • Οικογενειακός ιατρός ειδικότητας Παιδιατρικής, µε διάρκεια επίσκεψης 20 λεπτά.
  • Ιατρός ειδικότητας, για τον οποίο προβλέπεται παραποµπή, µε διάρκεια επίσκεψης 15 ή 20 λεπτά, ανάλογα µε την ειδικότητα.

Λόγω της έλλειψης οικογενειακών γιατρών το υπουργείο Υγείας είχε επιχειρήσει µε εγκύκλιο να αλλάξει τα εργασιακά καθήκοντα των ήδη υπηρετούντων γιατρών (παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων), υποχρεώνοντάς τους να ασκούν και καθήκοντα οικογενειακού γιατρού. Ωστόσο οι γιατροί προσέφυγαν στη ∆ικαιοσύνη και δικαιώθηκαν.

Ταυτόχρονα, µε µπόνους επανέρχεται το υπουργείο Υγείας µε σκοπό να προσελκύσει γιατρούς έπειτα από το αναιµικό ενδιαφέρον των παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων να κάνουν σύµβαση µε τον ΕΟΠΥΥ. Στη νέα υπουργική απόφαση ορίζεται ότι οι εγγεγραµµένοι οικογενειακοί γιατροί (γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι) θα αµείβονται µε 1.800 ευρώ, ανεξάρτητα από τον πληθυσµό που έχουν υπ’ ευθύνη τους, για έναν χρόνο από την υπογραφή της σύµβασής τους.

Πηγή: Εθνος

Κατηγορία Υγεία
Σελίδα 1 από 3

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας