alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019

Το alexandriamou.gr εύχεται ολόψυχα Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλους και για τον καθένα ξεχωριστά υγεία, χαρά, τύχη, ηρεμία και μόνο καλές ειδήσεις!

Και μην ξεχνάτε...η Αντικειμενική Ενημέρωση είναι δική μας υπόθεση...εδώ στο δικό σας βήμα...στo ALEXANDRIAMOU.GR

euxesalexmou2019

Κατηγορία Γενικά

Καρπουζάκια μου πολύ καλημέρα σας. Με τα λεφτά που μας έμειναν για φέτος το Πάσχα, μας φτάνει να ψήσουμε μόνο καφέ. Η μάνα μου, πρωί πρωί, έφτιαχνε το κοκορέτσι και μόλις με είδε μου είπε «μόλις δω κοκορέτσι αμέσως εσένα θυμάμαι, στριμμένο έντερο». Κι όμως, στην οικογένεια μου, αυτό, είναι ευχή. Σήμερα το Καρπούζι είναι μικρό και μόνο ευχές. Σαν καλοί χριστιανοί που είμαστε γνωρίζουμε ότι το βράδυ της ανάστασης είναι το βράδυ όπου όλοι οι πιστοί μαζεύονται στις εκκλησίες προσμένοντας το χαρμόσυνο μήνυμα της… μαγειρίτσας. Ο Τσίπρας είναι έτοιμος να ζητήσει τέλη κυκλοφορίας από τον επιτάφιο και οι μισοί έλληνες πασχίζουν να χάσουν ακόμα τα κιλά που τους έμειναν από τα Χριστούγεννα. Αυτά όλα συμβολίζουν το ελληνικό Πάσχα.

Καλή Ανάσταση σε όλους.

moufaeuxespasxa2019

Υποψήφιος με την παράταξη του Αργύρη Πανταζόπουλου είναι ο Σάκης Δημάδης και προέβη στην παρακάτω ανακοίνωση:

Στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, αποφάσισα να αποδεχθώ την πρόταση του Υποψήφιου Δημάρχου Αλεξάνδρειας, Αργύρη Πανταζόπουλου, και να μετάσχω στο ψηφοδέλτιο της δημοτικής παράταξης «ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ», διεκδικώντας το τιμητικό αξίωμα του δημοτικού συμβούλου, μέσω της ψήφου των συμπολιτών μου.

Σε αυτή μου την απόφαση με οδήγησε η βαθιά πεποίθησή μου πως, ως ενεργά μέλη της κοινωνίας, οφείλουμε όλοι να αγωνισθούμε, μακριά από προσωπικές φιλοδοξίες και στρατηγικές, για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τον τόπο μας, προβλήματα των οποίων τη λύση μπορούν να δώσουν συλλογικά πολίτες δραστήριοι και ευαισθητοποιημένοι, που θέλουν την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της περιοχής σε όλους τους τομείς.

Το να μένει κανείς αμέτοχος στις εξελίξεις που τον αφορούν άμεσα και να απαξιώνει τη συμμετοχή του σε αυτές είναι σύμπτωμα μιας κοινωνίας ασθενούς, καταδικασμένης να παραμείνει στάσιμη. Αντίθετα, ο στόχος όλων των συνειδητοποιημένων πολιτών είναι η εφαρμογή συγκεκριμένων, ρεαλιστικών και, πάνω απ’ όλα, αποτελεσματικών λύσεων, που θα δώσουν νέα πνοή στον τόπο.

Η δημοτική παράταξη «ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ», με επικεφαλής τον Αργύρη Πανταζόπουλο, μπορεί να ανταπεξέλθει στις επικρατούσες δύσκολες συνθήκες και να δημιουργήσει το αναπτυξιακό περιβάλλον που έχει ανάγκη ο τόπος και οι κάτοικοί του. Η δημιουργία αυτού ακριβώς του περιβάλλοντος αποτελεί το κοινό όραμα όσων συμμετέχουμε στην παράταξη αυτή.

Ενόψει αυτών, ζητώ τη στήριξη όσων συντάσσονται με τις απόψεις μου και πιστεύουν ότι μπορώ να συμβάλω στην κοινή προσπάθεια για την πρόοδο του και την βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας

Αθανάσιος Δημάδης

Η Δόξα Λιανοβεργίου ξεκινάει κιόλας τον προγραμματισμό για τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά. Στα πλαίσια του προγραμματισμού της λοιπόν, είναι και το Φιλικό Διπλό Γνωριμίας με τους νέους ποδοσφαιριστές που θα γίνει στο γήπεδο Λιανοβεργίου την Πέμπτη 2 Μάιου.

Ώρα προσέλευσης των ποδοσφαιριστών στο γήπεδο 16:30.

Καλούμε όλους τους νεαρούς ποδοσφαιριστές της περιοχής γεννηθέντες του 1998 έως και το 2005 να έρθουν να μας γνωρίσουν και να τους γνωρίσουμε σε μια όμορφη ποδοσφαιρική συνάντηση.

Η Δόξα Λιανοβεργίου έχει ένα σύνολο ποδοσφαιριστών με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας και ο στόχος που θέτει η διοίκηση κάθε χρόνο είναι να δίνει βήμα σε νέα ταλέντα ώστε να ανδρώνονται παίρνοντας παιχνίδια και εμπειρίες στη Β Κατηγορία. Ευχή όλων μας είναι να φεύγουν καλύτεροι ανοίγοντας τα φτερά τους για μια λαμπρή ποδοσφαιρική καριέρα.

(Οι παίκτες να έχουν μαζί τους ρούχα και ποδοσφαιρικά)

Για απορίες και οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνείτε στο 6970081320

doksaafisa

Κατηγορία Αθλητικά

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ημέρα απόλυτου πένθους για όλη τη Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας. Σε κλίμα κατάνυξης κορυφώθηκε το Θείο Δράμα, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής 26 Απριλίου 2019 στην Παναγία Αλεξάνδρειας. Εκατοντάδες πιστοί κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και αφού εψάλει το «η ζωή εν τάφω» και το «Ω γλυκύ μου έαρ», έγινε με βαθειά θρησκευτική ευλάβεια η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους της πόλης.

Η προσέλευση του κόσμου πάρα πολύ μεγάλη και φέτος και η ατμόσφαιρα έντονα κατανυκτική. Παραβρέθηκε η πολιτική , στρατιωτική ηγεσία καθώς και η Δημοτική αρχή, Άγημα του Στρατού, το τμήμα Προσκόπων, η χορωδία και η Φιλαρμονική του Δήμου.

 

Την Παρασκευή 3 ΜΑΙΟΥ και ώρα 20:00 μ.μ. στο εκλογικό μας κέντρο στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ (Café LAB, Δ.Βετσοπούλου 32), ο συνδυασμός ¨#ΑΞΙΖΟΥΜΕ_ΚΑΛΥΤΕΡΑ¨  έχοντας ως κύρια προτεραιότητα την συμμετοχή της νεολαίας μας στις εκλογές της 26ης ΜΑΙΟΥ για την τοπική Αυτοδιοίκηση,

ΚΑΛΕΙ

     τις Νέες και τους Νέους του Δήμου Αλεξάνδρειας να συζητήσουν για πρώτη φορά για την αξία της συμμετοχής τους στα κοινά μέσα από ανοιχτό διάλογο με τίτλο.  

¨Ψηφίζω –Συμμετέχω - Συνδιαμορφώνω¨.

 Εισηγητές της συζήτησης θα είναι ο Τάσος Κατσιάνης, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Τρικάλων Θεσσαλίας, η Ρόζα Εδιάρογλου, Επικοινωνιολόγος –Επιχειρηματίας και ο υποψήφιος Δήμαρχος Κώστας Ναλμπάντης, οι οποίοι στο πρώτο μέρος θα αναφερθούν στη λειτουργία του σύγχρονου ευρωπαϊκού δήμου και της αξίας της ενεργούς συμμετοχής των νέων.

Στο δεύτερο μέρος «Οι νέοι ρωτούν», θα γίνει διάλογος με ερωτήματα, τοποθετήσεις και προτάσεις με τους παραβρισκόμενους που θα συμβάλει στην διαμόρφωση του Προγράμματος του συνδυασμού μας.

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι για τη χριστιανοσύνη ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας. Ο λαός ζει με κατάνυξη το θείο δράμα, ενώ σχεδόν ολόκληρη η μέρα αφιερώνεται στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου.

Σε κάθε γωνιά της χωράς όμως ζωντανεύουν διαφορετικά έθιμα και παραδόσεις. H aftodioikisi.gr συγκέντρωσε γνωστά και άγνωστα έθιμα που πραγματοποιούνται σε περιοχές της χώρας και σας τα παρουσιάζει:

Δρυόβουνο: Αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Χριστού

Στο Δρυόβουνο του δήμου Βοΐου, το πρωί της Μ. Παρασκευής πραγματοποιείται «η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Χριστού» στο λόφο του «Γολγοθά» που βρίσκεται σε ύψωμα του χωριού. Πλήθος πιστών συμμετέχει στην πομπή που σχηματίζεται προς τον λόφο «Γολγοθά», όπου σε κλίμα κατάνυξης ο μητροπολίτης Σισανίου & Σιατίστης θα παραδώσει το σκήνωμα του Ιησού στις μυροφόρες, τις νέες κοπέλες με παραδοσιακές στολές που έχουν φθάσει από όλη την δυτική Μακεδονία για να συμμετάσχουν στο έθιμο.

Ζάκυνθος: Η περιφορά του Εσταυρωμένου το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής

Στη Ζάκυνθο δεν θα συναντήσετε τον γνωστό κεντητό Επιτάφιο, αλλά αμφιπρόσωπη ξυλόγλυπτη αγιογραφία του νεκρού Χριστού, που ονομάζεται «Αμνός». Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται η αποκορύφωση της Μεγάλης Εβδομάδας στη Ζάκυνθο. Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου του Μώλου, ξεκινά η λιτανεία του Εσταυρωμένου. Μαζί με τον Εσταυρωμένο λιτανεύεται και η περίφημη εικόνα της «Mater Dolorosa», δηλαδή της Παναγίας του Πάθους. Η λιτανεία διασχίζει σχεδόν όλη την πόλη και καταλήγει στον ίδιο ναό, όπου γίνεται η εναπόθεση του Χριστού στον Επιτάφιο. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται κανονικά σ΄ όλους τους ιερούς ναούς η Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου, χωρίς όμως λιτάνευση των Επιταφίων τους, η οποία γίνεται στις 4 τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου.

Θράκη: Το κάψιμο του Ιούδα & οι στάχτες στα μνήματα

Στις Μέτρες της Θράκης, τα παιδιά φτιάχνουν το ομοίωμα του Ιούδα και το περιφέρουν στα σπίτια, ζητώντας κλαδιά για να τον κάψουν την επομένη στον Επιτάφιο. Τη Μεγάλη Παρασκευή η πομπή του Επιταφίου σταματά έξω από ένα παρεκκλήσι. Εκεί είναι έτοιμη η φωτιά όπου θα καεί ο Ιούδας. Όταν ο ιερέας διαβάζει το Ευαγγέλιο ανάβουν τη φωτιά και καίνε το ομοίωμα. Αργότερα, παίρνουν μια χούφτα από τις στάχτες και τη ρίχνουν στα μνήματα.

Σύρος: Δύο κόσμοι συναντιούνται 

Ο εορτασμός του Πάσχα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων είναι ιδιαίτερος και ενώνει δύο θρησκευτικούς κόσμους, τον ορθόδοξο και τον καθολικό. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής οι καθολικοί επιτάφιοι από τις εκκλησίες των Ευαγγελιστών και του Αγίου Γεωργίου συναντώνται με τους ορθόδοξους από τους ναούς της Μητροπόλεως (Μεταμόρφωσης) του Αγίου Νικολάου και της Κοιμήσεως, μετά το τέλος της περιφοράς στην κεντρική πλατεία Μιαούλη. Ακολουθεί κατανυκτική δέηση και ψάλλονται τροπάρια της Μεγάλης Παρασκευής από τη χορωδία του Αγίου Νικολάου και Ιεροψάλτες.

Κρήτη: Σαλιγκάρια

Στην Κρήτη συνηθίζουν να βράζουν σαλιγκάρια και να πίνουν το ζουμί τους, που είναι σαν χολή. Το μεσημέρι, μετά την Αποκαθήλωση του Κυρίου, νεαρά κορίτσια στολίζουν τον επιτάφιο με ανοιξιάτικα λουλούδια (βιολέτες, τριαντάφυλλα και μενεξέδες) και φτιάχνουν στεφάνια ή γιρλάντες, ενώ ψέλνουν το μοιρολόι της Παναγίας.

Ύδρα και Τήνος: Ο Επιτάφιος μέσα στη θάλασσα

Όποιος επιλέξει να περάσει αυτές τις άγιες μέρες στο νησί της Ύδρας θα ζήσει από κοντά την μοναδική εμπειρία της περιφοράς του επιταφίου στη συνοικία Καμίνι. Ο επιτάφιος εδώ μπαίνει στη θάλασσα όπου διαβάζεται η Ακολουθία του Επιταφίου, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα κατανυκτική την οποία απολαμβάνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες του νησιού. Στη συνέχεια τέσσερις επιτάφιοι συναντώνται στο κεντρικό λιμάνι.

Αντίστοιχα στην Τήνο ο επιτάφιος του Αγίου Νικολάου κατευθύνεται προς την παραλία Καλάμια (ή Σπιτάλια). Στο νησάκι Χάνδρα, που βρίσκεται απέναντι από την παραλία, έχουν τοποθετηθεί μεγάλοι φωτεινοί σταυροί. Ο επιτάφιος ακολουθούμενος από τον παπά και τα εξαπτέρυγα μπαίνει στο νερό, όπου και πραγματοποιείται δέηση υπέρ των ναυτικών και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πνιγέντων. Στη συνέχεια οδηγείται προς το νεκροταφείο, όπου τελείται και εκεί επιμνημόσυνη δέηση.

Σπάρτη: Τα σταυρολούλουδα του Επιταφίου

Στη Σπάρτη, όταν γυρίσουν τον Επιτάφιο, τον ξεστολίζει ο καντηλανάφτης, ο οποίος παίρνει τα κεριά και τα φυλάει. Την άλλη μέρα, τα βάζει ο παπάς σε ένα δίσκο με τα σταυρολούλουδα και τα μοιράζει στις γυναίκες. Τα λουλούδια αυτά, οι γυναίκες τα κρατούν ως φυλαχτό και όταν αρρωστήσει ένα παιδάκι βάζουν στα κάρβουνα λίγο νερό και μερικά σταυρολούλουδα και το λιβανίζουν.

Μυτιλήνη: Χριστολούλουδα

Στη Μυτιλήνη, αν τελειώσει η περιφορά, “αρπάζουν” τα λουλούδια, γιατί πιστεύουν πως κλεμμένα έχουν πιο θαυματουργές ιδιότητες. Τα “Χριστολούλουδα” τα φυλάνε για το καλό. Με αυτά γιατρεύουν τον πονοκέφαλο, τα κάνουν φυλαχτά και με αυτά γαληνεύουν τη θάλασσα όσοι ταξιδεύουν, σύμφωνα με την παράδοση.

Νέο Σούλι Σερρών: Τα «Γεφύρια»

Στο μικρό χωριό Νέο Σούλι του δήμου Εμμανουήλ Παππά αναβιώνει κάθε Μεγάλη Παρασκευή το μοναδικό έθιμο «Γεφύρια». Το έθιμο βρίσκει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων και συνεχίζεται από γενιά σε γενιά. Σύμφωνα με αυτό, νεαρές κοπέλες και παλικάρια, όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα μαζεύουν από τις αυλές των σπιτιών διάφορα λουλούδια και μεγάλα φύλλα δέντρων. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ξεκινά ο στολισμός των «Γεφυριών». Ξύλινες και μεταλλικές κατασκευές στο σχήμα γεφυριού τοποθετούνται ψηλά από τη μία πλευρά του δρόμου έως την άλλη. Οι κατασκευές στολίζονται με πολλά λουλούδια και εικόνες που φέρνει ο κάθε κάτοικος από το σπίτι του. Σε όλη τη διαδρομή που θα διανύσει το βράδυ ο Επιτάφιος θα περάσει κάτω από τα στολισμένα «Γεφύρια» που θα παραμείνουν στο χωριό 40 ημέρες, έως την «Ανάληψη του Κυρίου». Μετά οι κάτοικοι θα πάρουν τα ξερά λουλούδια και τις εικόνες και θα τα βάλουν στο εικονοστάσι του σπιτιού, για να έχουν την ευλογία του Χριστού όλο τον χρόνο.

Τυρός Κυνουρίας: Επιτάφιος με ψαροκάικα

Οι κάτοικοι του Τυρού δεν ξεχνούν τις παραδόσεις τους και αν βρεθείτε σε κάποια γιορτή ή πανηγύρι θα νιώσετε την Τσακώνικη ζεστασιά.  Τη Μεγάλη Παρασκευή θα δείτε την περιφορά των δύο Επιτάφιων στην παραλιακή οδό με την συνοδεία των ψαροκάϊκων, ενώ από στεριάς χιλιάδες κόσμου ακολουθούν με ευλάβεια τους δύο Επιτάφιους.

Καλαμάτα: Μεγάλη Παρασκευή με… σαϊτοπόλεμο

Η ανάμνηση του Θείου Πάθους και η Ανάσταση του Ιησού Χριστού και το Πάσχα, επιτελούνται στην Καλαμάτα με λαμπρότητα και με σεβασμό στις παραδόσεις και τα έθιμα του λαού μας. Ένα από αυτά, που συντελεί στον εορτασμό με ιδιαίτερο, εντυπωσιακό τρόπο και διεξάγεται με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, είναι η ρίψη σαϊτών και ο σαϊτοπόλεμος, με φλόγα και βροντή. Σαΐτες, λοιπόν, θα ρίξουν οι σαϊτολόγοι καταρχήν τη Μεγάλη Παρασκευή, την ώρα που οι πιστοί θα περιφέρουν τον Επιτάφιο σε όλες τις γειτονιές της Καλαμάτας προς ευλογία της πόλης. Σαΐτες θα πέσουν στη Ράχη και τον Αβραμόγιαννη, αλλά και στη Φυτειά στις 9.30 περίπου το βράδυ και σε άλλα σημεία. Οι ετοιμασίες των σαϊτολόγων έχουν ξεκινήσει από καιρό και το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, στο λημέρι τους, κοντά στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη στην αγορά της Καλαμάτας, θα φθάσουν στο αποκορύφωμα.

Ναύπακτος: Σταυρός από φωτιά

Στη Ναύπακτο, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες, ακολουθούν την περιφορά του Επιταφίου σχηματίζοντας πομπές, οι οποίες διέρχονται από το λιμάνι, όπου είναι αναμμένες δάδες ειδικά τοποθετημένες στις τάπες του Κάστρου, γύρω από το λιμάνι. Στο μέσον της εισόδου του λιμανιού οι δάδες σχηματίζουν μεγάλο σταυρό που φωταγωγεί ολόκληρο το λιμάνι, παρουσιάζοντας μία φαντασμαγορική εικόνα. Το έθιμο συνδυάζει τη θρησκευτική μυσταγωγία με την ηρωική προσπάθεια του μπουρλοτιέρη Ανεμογιάννη να πυρπολήσει τη τουρκική ναυαρχίδα στο χώρο αυτό.

Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης: Η νύχτα γίνεται μέρα

Στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης, το Πάσχα τη Μεγάλη Παρασκευή, οι δύο Επιτάφιοι των ενοριών, μετά την περιφορά τους στους δρόμους, συναντώνται λίγο μετά τις 9 το βράδυ στα νεκροταφεία. Εκεί, οι κάτοικοι ανάβουν κεριά στα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή και «η νύχτα γίνεται μέρα» από το φως των κεριών.

Ουρανούπολη της Χαλκιδικής: Βυζαντινή παράδοση

Στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής το στόλισμα του Επιταφίου είναι έργο πολύμηνης προσπάθειας. Εδώ και οχτώ χρόνια οι γυναίκες της περιοχής, χρησιμοποιώντας 70.000 πέρλες και 30.000 λουλούδια, στολίζουν τον επιτάφιο, «πατώντας» πάνω σε σχέδια της βυζαντινής παράδοσης.

Πάρος: Οι επισκέπτες βιώνουν τα πάθη του Χριστού

Στη Μάρπησσα της Πάρου, το βράδυ της Μ. Παρασκευής μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης, οι επισκέπτες βιώνουν τα πάθη του Κυρίου. Κατά μήκος της περιφοράς του Επιταφίου και σε χαρακτηριστικά σημεία λαμβάνουν χώρα σκηνές από τη ζωή και τα πάθη του Χριστού. Σ’ αυτές συμμετέχουν νέοι, νέες και παιδιά ντυμένα με ρούχα της εποχής του Χριστού. Το γενικό κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης μεταφέρει τους πιστούς στην ανάσταση του Λαζάρου, στην είσοδο στα Ιεροσόλυμα, στη μετάνοια της Μαγδαληνής, στον Μυστικό Δείπνο, στην προσευχή στο Όρος των Ελαιών, στον Πόντιο Πιλάτο, στην ανάβαση στον Γολγοθά, στην κρεμάλα του Ιούδα, στη Σταύρωση, στην Αποκαθήλωση και στον επιτάφιο του Χριστού.

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας.

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής αποτελεί την κορύφωση του Θείου Δράματος με την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών

όπου ο ιερέας κατεβάζει τον Εσταυρωμένο από τον Σταυρό και τον τυλίγει σε καθαρό σεντόνι ενώ από αργά το βράδυ

έχει ετοιμαστεί ο Ιερός Επιτάφιος έτσι ώστε να τοποθετηθεί το Άγιο Σώμα του Κυρίου.

Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξάνδρειας η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών

και ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσης χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων..

Η εκκλησία της Παναγίας πλημμύρισε από κόσμο και οι καμπάνες χτυπούν διαρκώς πένθιμα.

Το alexandriamou.gr επισκέφθηκε και προσκύνησε με κατάνυξη τους επιτάφιους στην πόλη της Aλεξάνδρειας.

Συγκεκριμένα βρέθηκε στον Μ.Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξάνδρειας, στον Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και στον Ι.Ν. Αγίου Αλεξάνδρου.

Όλοι υπέροχοι... οι ενορίτες εξέφρασαν την αγάπη τους στον Θεάνθρωπο,

την λύπη τους για την Σταύρωσή Του και στόλισαν τον τάφο του με περίσσια τέχνη και έμπνευση .

Ας κάνουμε λοιπόν μία νοερή βόλτα Μεγάλη Παρασκευή μεσημέρι στον Τάφο Του Χριστού

μας. Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά!!!

Η Αγία και Μεγάλη Παρασκευή είναι η ημέρα του Πάθους, η ημέρα της υπέρτατης θυσίας, η ημέρα της «άκρας ταπεινώσεως» του Κυρίου.

Την ημέρα αυτή επιτελούμε τα σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Τους εμπτυσμούς, τα ραπίσματα, τα κολαφίσματα, την πορφυράν χλαίναν, τον κάλαμον, τις ύβρεις, τους γέλωτας, τον σπόγγον, το όξος, τους ήλους, την λόγχην και προπάντων τον Σταυρόν και τον Θάνατον, τα οποία για χάρη μας εκουσίως καταδέχτηκε να πάθει ο Κύριος.
Ακόμη, θυμόμαστε και τη σωτήρια πάνω στον σταυρό ομολογία του ευγνώμονα ληστή, που σταυρώθηκε μαζί με τον Κύριο. «Μνήσθητί μου, Κύριε, ὅταν ἔρθῃς ἐν τῇ Βασιλείᾳ Σου», ομολόγησε βαθιά μετανιωμένος, την ώρα που όλοι Τον περιγελούσαν ή Τον αρνούνταν και ο Κύριος τον βεβαίωσε ότι θα ήταν σε λίγο μαζί Του πρώτος στον Παράδεισο!

Εκείνος, αφού συγχώρεσε και τους σταυρωτές Του, φρόντισε και για την Παναγία Μητέρα Του, αναθέτοντάς την στον αγαπημένο Του μαθητή, Ιωάννη, ολοκλήρωσε πια το έργο Του πάνω στη Γη: «Τετέλεσται», είπε και ο Αθάνατος καταδέχτηκε τον θάνατο, για να μας χαρίσει και το πολυτιμότερο δώρο: την ανάστασή μας και την αιώνια ζωή.

Σε μας μένει να δεχτούμε τη θυσία Του, να Τον αγαπήσουμε, να βαδίσουμε μαζί Του τον δρόμο που βάδισε Εκείνος τηρώντας τις εντολές που μας άφησε, για να φτάσουμε κι εμείς στο τέλος να απολαύσουμε τα πλούσια δώρα που μας χαρίζει η αγάπη και η θυσία Του.

Στην εκκλησία δεν γίνεται Θεία Λειτουργία. Το πρωί, στον Εσπερινό, γίνεται η Αποκαθήλωση (κατεβαίνει το σώμα του Χριστού από τον Σταυρό) και βγαίνει ο Επιτάφιος. Οι πιστοί προσκυνούν το Ευαγγέλιο πρώτα και τον Επιτάφιο. (Ο Επιτάφιος είναι ειδικό ύφασμα, πάνω στο οποίο είναι κεντημένο ή ζωγραφισμένο το άχραντο Σώμα του Χριστού και τα πρόσωπα που φρόντισαν για την Αποκαθήλωση και την Ταφή Του).

Το βράδυ γίνεται περιφορά του Επιταφίου (η κηδεία και η ταφή, σαν να λέμε, του Χριστού) και ψάλλονται τα Εγκώμια του Επιταφίου Θρήνου σε τρεις στάσεις: (« Ἡ Ζωή ἐν τάφῳ...», «Αἱ γεννεαί πᾶσαι...» , «Ἀξιον ἐστί...»). Επιστρέφοντας και μπαίνοντας στον ναό, περνούμε όλοι κάτω από τον Επιτάφιο, για να ευλογηθούμε.
Τα γεγονότα της Μεγάλης Παρασκευής

O Ιησούς δέσμιος από τον Καϊάφα στον τότε ηγεμόνα της Ιουδαίας Πόντιο Πιλάτο. Αυτός, αφού Τον ανέκρινε με πολλούς τρόπους και αφού ομολόγησε δυο φορές ότι ο Ιησούς είναι αθώος, έπειτα, για να ευχαριστηθούν οι Ιουδαίοι, τον καταδικάζει σε θάνατο, αφού τον μαστίγωσε σαν δραπέτη δούλο τον Δεσπότη των όλων, Τον παρέδωσε για να σταυρωθεί.

Από ’κει και πέρα ο Ιησούς, αφού παραδόθηκε στους στρατιώτες, γυμνώνεται, φοράει κόκκινη χλαμύδα, στεφανώνεται με ακάνθινο στεφάνι, κρατάει κάλαμο σα σκήπτρο, προσκυνείται χλευαστικά, φτύνεται και χτυπιέται στο πρόσωπο και στο κεφάλι. Μετά, φορώντας πάλι τα ρούχα του και βαστάζοντας το Σταυρό, πηγαίνει προς τον Γολγοθά, τον τόπο της καταδίκης και εκεί, γύρω στην Τρίτη ώρα της ημέρας, σταυρώνεται μεταξύ δυο ληστών, βλασφημείται από αυτούς που είχαν πάει στον Γολγοθά μαζί του, μυκτηρίζεται από τους αρχιερείς, ποτίζεται από τους στρατιώτες με ξύδι ανακατεμένο με χολή. Γύρω στην ενάτη ώρα, αφού βγάζει πρώτα φωνή μεγάλη, και λέει: «Τετέλεσται», εκπνέει «ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου», την ώρα κατά την οποία σφάζονταν, σύμφωνα με τον νόμο, ο πασχαλινός αμνός, ο οποίος καθιερώθηκε ως έθιμο στους Ιουδαίους, προτυπώνοντας τον Εσταυρωμένο Χριστό, πρίν από 1043 χρόνια.

Το δεσποτικό αυτό θάνατο και η άψυχη κτίση, πενθώντας, τον τρέμει και αλλοιώνεται από το φόβο αλλά ο Δημιουργός της κτίσεως ακόμα και όταν είναι νεκρός, λογχίζεται την ακήρατη πλευρά Του και ρέει απ’ αυτή αίμα και νερό. Τέλος, κατά τη δύση του ηλίου, έρχεται ο Ιωσήφ από Αριμαθείας και ο Νικόδημος μαζί με αυτόν, και οι δυο κρυφοί μαθητές του Ιησού, αποκαθηλώνουν από το Σταυρό το πανάγιο του διδασκάλου σώμα, το αρωματίζουν, το τυλίγουν με καθαρό σεντόνι και αφού το έθαψαν σε καινούργιο τάφο, κυλούν στο στόμιο του μεγάλο λίθο.

Αυτά τα φρικτά και σωτήρια πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού επιτελούμε σήμερα και εις ανάμνηση αυτών παραλάβαμε από αποστολική διαταγή, τη νηστεία της Παρασκευής.

Κατηγορία Γενικά

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας