alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 07 Απριλίου 2019

- Πασκαλιά στο σπίτι μας λέμε εμείς εδώ στην Αγκαθιά. Ήρθαν και οι τραγουδίστριες, μαζεύτηκε και το κοινό, έγιναν και τα εγκαίνια και πάει τέλειωσε ο γάμος.

- Ναι, αμά η θεια Ρήνα λέει ότι τον Δευτεριάτικο το γάμο φοβόταν τα παλιά τα χρόνια οι νύφες γιατί τότε έδιναν αγνώρα με το σπιτομάζωμα και τότε γίνονταν οι κρίσεις στα χουσμέτια.

- Κυριακάτικος γάμος, Δευτεριάτικος γκαελές, και για τον Δήμαρχο Πάνο με τα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου, που δεν είναι ακριβώς πνευματικό κέντρο, που όλοι κατάλαβαν γιατί μας έπιασαν βιασύνες για την προεκλογική γιορτή και εξεπιτούτο, σκέφτονται κόντρα στα εγκαίνια ώστε να μην ξεγελαστούν στο δρόμο για το κουτί.

- Οπότε πάπαλα ψήφος.

- Πάπαλα γιατί έμεινε το κουσούρι ότι βιαστικά και άκαιρα και ακριβοπληρωμένα έγινε ότι έγινε, με σκοπό όχι τον πολιτισμό αλλά τον καιροσκοπισμό.

- Ε, ναι και αυτά πληρώνονται στις κάλπες γιατί εμείς εδώ στην Αγκαθιά δεν τρώμε κουτόχορτο, επειδή είμαστε μαθημένοι να μην μασάμε μαϊντανό.

- Όμως ο δήμαρχος Πάνος το γλέντησε με την ψυχή του αφού οι αποκείθε από το ποτάμι έτσι είναι μαθημένοι, να γλεντούν με ξένα κόλυβα αλλά όσοι κάνουν τέτοια πράγματα στο τέλος μαυροφορούν.

- O δήμαρχος Μιχάλης πάλι προχώρησε στο σημειωτόν με τις ανακοινώσεις ονομάτων.

- Κάτι είναι και αυτό.

- Κάτι είναι και οι ανακοινώσεις που κάνει και δεν αφήνουν να πέσει κάτω τίποτα. Έτσι οι καθαρίστριες, αλλιώς τα σκουπίδια. Και τι σκουπίδια, Θεέ μου!!!

- Με αυτά τα σκουπίδια τι γίνεται ρε παιδί μου;

- Mέχρι και ο τσομπάνος έφτασε, Μιχάλη ως τον εισαγγελέα μέρες που είναι και αυτός.

- Κατά τα άλλα είναι ευνοϊκός ο καιρός και ο Μιχάλης ως παλιός παίχτηςξέρει καλά πως παίζεται η μπάλα σε αυτό το γήπεδο.

- Ξέρει και από τρόπο και από κόπο και ίσως να ετοιμάζεται στα μουλωχτά.

- Ο δήμαρχος Κώστας όμως είναι αυτός που δεν ετοιμάζεται στα μουλωχτά.

- Βγαίνει στο μεϊντάνι και ανακοινώνει προγράμματακαι διεκδικήσεις χωρίς να κρύβεται.

- Έχει νέο κόσμο μαζί του, πολλές και καλές ιδέες και άρα γιατί να πάει στα μουλωχτά; Σωστά κατά πώς λέει ο μπαρμπα Θωμάς τραβάει το κάρο ο Κώστας.

- Σωστές και οι αντιδράσεις του συνδυασμού του Κώστα απέναντι στα κακόγουστα αστεία όσων δεν έχουν τι να πουν και τι να κάνουν.

- Άστους να βράζουν στο ζουμί τους μοιράζοντας ξένα κόλυβα, Κώστα.

- Ο δήμαρχος Αργύρης παρά λίγο να χαθεί εντελώς από την πιάτσα αν δεν έκαμνε τη μάζωξη περιπτέρου,με κάτι που το ονόμασε συνδιασμό.

- Αυτά μάλλον είναι τερτίπια του μπάρμπα-Σάκη γιατί πως και τι θα πράξει ο δήμαρχος Αργύρης.

- Ε,εμείς οι Αγκαθιώτες βάλαμε στοίχημα ότι μόλις ο δήμαρχος Αργύρης βγεί στο γυαλό όλοι θα τρέξουν με βάρκες σωσίβια.

- Βάρκες σωσύβεια νόμισε ο δήμαρχος Πάνος ότι ήταν το σάλτο μορτάλε της κυριακής,μόνον που η βάρκα τρυπάει κιόλας από Δευτέρα,γιατί δεν ήταν δική του και με ξένα κόλυβα – όπως λέμε στην Αγκαθιά- δεν γίνεται μνημόσυνο. Ο δήμαρχος Ηλίας πάλι ενεργώντας οικογενειακά τα πάει πολύ καλά.

- Τόσο καλά που θα τα ζήλευε και ο προηγούμενος και αποσυρόμενος υποψήφιος του ΚΚΕ –χρίστος το όνομά του – αν δεν απατάται ο μπιρίμπας που πάντα βάζει ζητήματα.

- Το μπάμ με τζούφια ξένη σφαίρα πήγε να κάνει ο δήμαρχος Πάνος.Στο μυαλό του νομίζει ότι κάτι έγινε,στη πράξη όμως η βάρκα ήταν τρύπια,έμπαζε νερά και δεν κρατάει ούτε μια ψήφο.
Αργά αλλά σταθερά γιομίζει το σακούλι με υποψηφίους ο δήμαρχος Μιχάλης.

- Μάζευε Μιχάλη και ας έιναι και ρόγες.

- Ανυποψίαστος,αεράτος με νιάτα γύρο του ανακοινώνει προγράμματα ο δήμαρχος Κώστας,μετά το ανεπανάληπτο(;)ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ.

- Παρουσιάστηκε και ο δήμαρχος Αργύρης μετά τα γαμήλια γλέντια και γέμισε περίπτερο.

- Πέρα βρέχει για το δήμαρχο Ηλία,το ΚΚΕ να είναι καλά.

- Για το σημερινό σκουπιδαριό με καταδικασμένους τσομπαναραίους και ακριβοπληρωμένες τραγουδίστριες περσινά ξυνά σταφύλια, προεκλογικών υποσχέσεων δεν ταιριάζουν,η μήπως ταιριάζουν σε δημάρχους και συμβούλους που θέλουν ξανά ψήφο;

- Στα σκουπίδια τα 8 χιλιάρικα, όχι στην τραγουδίστρια.

-Μετά την μπιρίμπα προχτές, είπαμε να φτιάξουμε μια τριμελή επιτροπή με πέντε άτομα για να δούμε που το πάνε οι υποψήφιοι δήμαρχοι.

-Ο χαμένος της παρτίδας έβαλε θέμα να αρχίσουμε από τον Δήμαρχο Αργύρη.

-Ο Δήμαρχος Αργύρης φαίνεται ότι είναι πολύ μάγκας γιατί μέχρι στιγμής κερδίζει το βραβείο της απραξίας και άρα κανένας δεν μπορεί τίποτα να του καταλογίσει.

-Ούτε καλό, ούτε κακό.

-Την περνάει μούγκα στη στρούγκα και ο Θεός βοηθός.

-Σε κάποιον βαθμό τον άπραγο δήμαρχο Αργύρη ακολουθεί ο πολύπειρος Μιχάλης. Ο Μιχάλης που δεν άφησε αδιάβατο σκαλί για σκαλί. Τι να του πεις όμως όταν βδομάδα-παραβδομάδα κάνει και ένα τζούφιο μπαμ.

-Να του πεις ότι αμολάει κάτι εκπαιδευμένα λαγωνικά που ξετρυπώνουν και προβάλλουν τα καλύτερα έργα της πενταετίας και σκοντάβουν στα σκουπίδια στις όχθες του Αλιάκμονα;

-Να του πεις ότι φταίει το χρυσάφι που σκορπάει ο δήμος στα τσαΐρια της Αγίας Κυριακής και δεν τα βάζει στα φυλλάδια του ως τα καλύτερα έργα της πενταετίας;

Και αυτό δεν είναι τζούφιο μπαμ;

-Να του πεις ότι κάτι τσομπαναραίοι που κάνουν μηνύσεις δεν είναι εχθροί του δήμου γιατί δεν βλέπουν ότι κάποιοι αντιδήμαρχοι μέχρι και την τσέπη τους χρεώνουν για να γίνουν τα σπουδαία έργα;

-Ε, ρε Μιχάλη από εδώ, δικός μας είσαι, αλλά νισάφι πια, δεν βλέπει ότι ο δήμος εφαρμόζει το πρόγραμμα που εσύ μαζί με άλλους το ενέκρινες και του έδωσες εντολή να το εφαρμόσει;

-Δεν βλέπεις ρε Μιχάλη ότι ο δήμαρχος Παναγιώτης έχει ξεκάθαρη φιλοσοφία και συγκεκριμένο πρόγραμμα που πιστά ακολουθεί;

-Μα τόση τύφλα επιτέλους; Ο άνθρωπος στέκεται με ξεκάθαρη ματιά και πραγματοποιεί ή δρομολογεί νέα έργα που οι δικοί σου αντί να τα κολακεύουν, τα κοροϊδεύουν με τέτοιο τρόπο που ακόμα και η θεία Ρήνα παίρνει μυρουδιά.

-Μα και συ ρε δήμαρχε Παναγιώτη τι επιλογές είναι αυτές;

-Με τι ευθύνη να πιστώσει κάποιος τις δεσμεύσεις σου και τι εμπιστοσύνη να σου δείξει ακόμα και ο μπάρμπα-Θωμάς όταν μοστράρεις την φωτογραφία του έργου που είναι το γιοφύρι της Άρτας της Αλεξάνδρειας- ναι για το Πνευματικό Κέντρο μιλάει ο μπάρμπα-Θωμάς- σαν έργο της νέας τετραετίας με το οποίο προχωράτε μαζί;

-Συμμάζεψε λίγο τους ατζιαμήδες που έχεις δίπλα σου και σου γράφουν τέτοιες μπούρδες ενώ εσύ είσαι γιομάτος ευθύνη και δεν εγκαινιάζεις ατέλειωτα έργα άλλων, σαν δικά σου!!!

-Το πέμπτο μέλος της τριμελούς επιτροπής φαγώθηκε να βάλει μπροστά τον δήμαρχο Κώστα.

-Ναι, αυτόν που έφτιαξε μια δημοτική παράταξη από νεαρούς πολίτες που κλειδώνουν λέει τις κομματικές ταυτότητες στο σπίτι τους γιατί και ο δήμαρχος Πάνος κάτι τέτοιο έλεγε την προηγούμενη τετραετία αμά από καμιά εικοσαριά ντερβίσια που ήταν εκλεγμένα μαζί του έμειναν δεν έμειναν καμιά δεκαριά.

-Ο δήμαρχος Κώστας όμως κατά πως λέει το φλιτζάνι της Ρήνας δεσμεύεται να συνεχίσει μαζί με όλους μέχρι το τέλος και ότι δεν θα ακολουθήσει το σκορποχώρι του δημάρχου Παναγιώτη.

-Αυτά είπε προχτές και στη μάζωξη που είχε στο εκλογικό του κέντρο για να φανερώσει μαζί με άλλους και κάτι Αγκαθιώτισσες υποψήφιες.

-Είναι αλήθεια ότι μέχρι στιγμής ο δήμαρχος Κώστας μαζεύει πολύ λαό, νέα παιδιά και διεκδικεί να αλλάξει επίπεδο στο δήμο και όχι μονάχα στην καθημερινότητα του δήμου μας.

-Έτσι ακούστηκε να λέει προχτές και απ’ ότι φαίνεται τον πιστεύουν...

-Πιστεύουν ότι θα μαζώνει τα σκουπίδια και δεν θα μοστράρει τα βουνά των απορριμμάτων σαν στολίδια του δήμου.

-Ο δήμαρχος Ηλίας αμέτι-μουχαμέτι τρέχει από χωριό σε χωριό και κονομάει ψηφαλάκια.

-Να δεις που κάτι παραπανήσιο θα παρουσιάσει το παιδί.

-Συνοψίζοντας απ’ ότι λένε α χαρτιά της μπάμπως, ο δήμαρχος Πάνος πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος. Όχι μονάχα γιατί όλοι ήξεραν ότι τρανεύονταν- που λέμε και στην Αγκαθιά- με ξένα έργα αλλά και γιατί πήγε να φάει τον ιδρώτα πολλών άλλων, όπως είπε και ο Φώτης που έρχεται από τα πολύ-πολύ παλιά, και όπως δεν καταδέχτηκε ο Φώτης που μας έρχεται από Πλατύ μεριά.

-Οι δύο δήμαρχοι Φώτηδες δηλαδή έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους.

-Ο δήμαρχος Μιχάλης κοιτάει από μακριά αλλά τα λαγωνικά του κάνουν φοβερή δουλειά.

-Σαν λαγωνικά που είναι ξετρυπώνουν τις τρύπες του δημάρχου Παναγιώτη και μάλλον το χαίρεται πολύ ο δήμαρχος Μιχάλης.

-Ο δήμαρχος Κώστας όποτε προσκαλεί., προκαλεί το αδιαχώρητο και αυτό δείχνει πολλά.

-Ο δήμαρχος Αργύρης φαίνεται ότι το γλεντάει.

-Νιόπαντρος είναι, νέο παιδί είναι πολύ καλά κάνει. Τα άλλα ας τα βρει ο μπάρμπα-Σάκης.

-Ο δήμαρχος Ηλίας τολμάει και κερδίζει χωριό-χωριό.

-Αυτά τα καλά νέα για σήμερα και συνέχεια στα ψέματα την άλλη φορά.

Καταστήματα και τη λαϊκή αγορά της Αλεξάνδρειας επισκέφτηκαν το πρωί του Σαββάτου 6 Απριλίου ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης και υποψήφιοι σύμβουλοι του συνδυασμού «Ώρα Ευθύνης» με σκοπό την ενημέρωση για την μεγάλη συγκέντρωση της παράταξης στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρον, τη Δεύτερα 8 Απριλίου στις 20:30’.

Μοίρασαν φυλλάδια και προσκλήσεις ενώ συνομίλησαν με τον κόσμο ακούγοντας παράπονα και υποδείξεις.

 

Μεγάλη φωτιά σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 7 Απριλίου στην αγροτική περιοχή Καψοχωρίου προς Λουτρό πλησίον των νεκροταφείων.

Στο συμβάν έσπευσαν 2 οχήματα της Π.Υ. Αλεξάνδρειας με 5 άνδρες και επικεφαλής τον Δκτη Αμανατίδη Γιάννη.

Συνηθισμένο φαινόμενο πλέον αποτελούν οι ανεξέλεγκτες φωτιές που προκαλούν άγνωστοι σε γεωργικές εκτάσεις και ειδικά τις ημέρες

που πνέουν ισχυροί άνεμοι με αποτέλεσμα οι φωτιές να καίνε χιλιάδες στρέμματα με υπολείμματα καλλιεργειών και όχι μόνο.

Με τους άγνωστους εμπρηστές να αδιαφορούν για το γεγονός ότι, ιδιαίτερα συχνά, απειλούνται ανθρώπινες ζωές σε κατοικημένες

περιοχές, ότι καταστρέφονται περιουσίες αλλά και ζωικό κεφάλαιο και χωρίς τέλος να υπολογίζουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Κατηγορία Αστυνομικά

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας σε συνεργασία με το 3ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κ. Μακεδονίας και τις Διευθύνσεις

Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας διοργάνωσαν την 7η Θεατρική Άνοιξη Εφήβων Γυμνασίων

& Λυκείων Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών.
Τα σχολεία, που συμμετείχαν στην 7η Θ.Α.Ε είναι τα εξής: 1Ο Γυμνάσιο Έδεσσας, ΓΕΛ Κονταριώτισσας,

Γυμνάσιο Κοπανού, 5ο ΓΕΛ Κατερίνης, 2ο Γυμνάσιο & 2ο ΓΕΛ Αλεξάνδρειας, 2Ο Γυμνάσιο Κατερίνης & 2Ο Γυμνάσιο Κονταριώτισσας.
Η τελετή βραβεύσεων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Απριλίου 2019, ώρα 6.30μ.μ. στο Χώρο Τεχνών στη Βέροια.
Οι θεατρικές ομάδες αξιολογήθηκαν από τα μέλη της κριτικής επιτροπής, την πρόεδρο, Ηρώ Γεωργίου, Θεατρολόγο, σκηνοθέτη, εκπαιδευτικό Π.Ε ΠΕΛΛΑΣ, τον Χριστόδουλο Φανιόπουλο, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου 3ου ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας, τον Αθανάσιο Χαρίση, Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου για την Αειφορία 3ου ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονία, τον Κώστα Αποστολίδη, Σκηνοθέτη, δάσκαλο ομάδων του Τμήματος Θεατρικής Υποδομής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας και την Ιωάννα Στεφανοπούλου, Σκηνογράφο, ενδυματολόγο, εκπαιδευτικό Π.Ε ΗΜΑΘΙΑΣ, με κριτήρια την επιλογή του έργου, τη σκηνοθεσία, τη σκηνογραφία, την ενδυματολογία, τη μουσική επιμέλεια, την ηθοποιία, τη γενική παρουσία, για να καταλήξουν στα παρακάτω βραβεία κι επαίνους:

Έπαινος
πρωτοεμφανιζόμενης ομάδας
1ο Γυμνάσιο Έδεσσας με την παράσταση
«Η Εχώρα και η Ειμαίρα »
της Μερόπης Βλάχου

Έπαινος
επιλογής έργου
2Ο Γυμνάσιο Κατερίνης &
Γυμνάσιο Κονταριώτισσας για την
«Αντιγόνη» του Σοφοκλή

Έπαινος
συγγραφής κειμένου
ΓΕΛ. Κονταριώτισσας
«Οδύσσεια... όσα δεν μάθαμε ποτέ»
στον Μάριο Δόγκα (μαθητή λυκείου)

Έπαινος
κινησιολογίας
2Ο Γυμνάσιο Κατερίνης &
Γυμνάσιο Κονταριώτισσας
«Αντιγόνη» του Σοφοκλή
στον Νικόλαο Γραίκο

Έπαινος
μουσικής επιμέλειας
1Ο Γυμνάσιο Έδεσσας
«Η Εχώρα και η Ειμαίρα »
της Μερόπης Βλάχου
στις Γιώτα Τσόκα & Μαρία Παπαδοπούλου

Έπαινος
ερμηνείας τραγουδιού
2Ο Γυμνάσιο Κατερίνης &
Γυμνάσιο Κονταριώτισσας
«Αντιγόνη» του Σοφοκλή
στην Βαγγελίτσα Τσιμήτρη

Έπαινος
ενδυματολογίας
1. Γυμνάσιο Κοπανού
«Κωσταντής ο Γενίτσαρος»
της Αθηνά Ντάσιου – Γιάννου
στους Αλεξία Παπαθεοδώρου, Κωνσταντίνο Προύντση, Αλεξάνδρα Νικολαϊδου

2ο Γυμνάσιο &
2ο ΓΕΛ Αλεξάνδρειας
2. «Το γαλάζιο πουλί» του Μωρίς Μαίτερλινκ
στους Φλώρα Γώτη, Δόμνα Ζυγομάνη, Πολύκαρπο Φωτιάδη, Γεωργία Καστανά

Έπαινος
σκηνογραφίας
2ο Γυμνάσιο &
2ο ΓΕΛ Αλεξάνδρειας
«Το γαλάζιο πουλί» του Μωρίς Μαίτερλινκ
στον Πασχάλη Γαβριηλίδη

Έπαινος
βωβού ρόλου
ΓΕΛ. Κονταριώτισσας
«Οδύσσεια... όσα δεν μάθαμε ποτέ» του Μάριου Δόγκα
στον Διονύση Κούρτη για το ρόλο του ως βοηθός Κίρκης

Έπαινος
Β’ ανδρικού ρόλου
ΓΕΛ. Κονταριώτισσας
«Οδύσσεια... όσα δεν μάθαμε ποτέ» του Μάριου Δόγκα
στον Κωνσταντίνο Πασχάλη για το ρόλο του ως Ερμής

Γυμνάσιο Κοπανού
«Κωσταντής ο Γενίτσαρος»
της Αθηνά Ντάσιου - Γιάννου
στον Αντώνη Καραμπατάκη για το ρόλο του ως Κωνσταντής (22 ετών)

Έπαινος
Β’ γυναικείου ρόλου
2ο Γυμνάσιο & 2ο ΓΕΛ Αλεξάνδρειας
«Το γαλάζιο πουλί» του Μωρίς Μαίτερλινκ
στην Αλεξάνδρα Ράπτη για το ρόλους της ως Νύχτα και ως Ευτυχία

ΓΕΛ. Κονταριώτισσας
«Οδύσσεια... όσα δεν μάθαμε ποτέ» του Μάριου Δόγκα
στην Ευαγγελία Πλακίδα για το ρόλο της ως Ευρύκλεια

Έπαινος
Α’ ανδρικού ρόλου
5ο ΓΕΛ Κατερίνης
«Ο Επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ
στον Μιλτιάδη Αρβανίτη για ρόλο του ως Έπαρχος

ΓΕΛ. Κονταριώτισσας
«Οδύσσεια... όσα δεν μάθαμε ποτέ» του Μάριου Δόγκα
στον Μάριο Δόγκα για το ρόλο του ως Οδυσσέας

Έπαινος
Α’ γυναικείου ρόλου
2ο Γυμνάσιο &
2ο ΓΕΛ Αλεξάνδρειας
«Το γαλάζιο πουλί» του Μωρίς Μαίτερλινκ
Στην Μαργαρίτα Φυλακτάκη για το ρόλο της ως Μυτύλ

2Ο Γυμνάσιο Κατερίνης &
Γυμνάσιο Κονταριώτισσας
«Αντιγόνη» του Σοφοκλή
στην Βαγγελίτσα Τσιμήτρη για το ρόλο της ως Αντιγόνη

Βραβείο
σκηνοθεσίας
2ο Γυμνάσιο & 2ο ΓΕΛ Αλεξάνδρειας
«Το γαλάζιο πουλί» του Μωρίς Μαίτερλινκ
στην Φλώρα Γώτη

Βραβείο
καλύτερης παράστασης
2ο Γυμνάσιο & 2ο ΓΕΛ Αλεξάνδρειας
«Το γαλάζιο πουλί» του Μωρίς Μαίτερλινκ

¨Το γαλάζιο πουλί¨ του Μωρίς Μαίτερλινκ της Θεατρικής Ομάδας του 2ου Γυμνασίου - 2ου ΓΕΛ - Παίρνουν μέρος οι μαθητές:

Έλλη Γκίτσα: Τυλτύλ
Μαργαρίτα Φυλακτάκη: Μυτύλ
Μαρία Καραλιοπούλου: μητέραΤυλ, Μητρική Αγάπη
Αντώνης Γιακούμπ: πατέραςΤυλ, Λύκος
Σοφία Λαμπροπούλου: Γειτόνισσα Μπερλενγκώ, Νεράιδα
Φωτεινή Κωνσταντινίδου: ΓιαγιάΤυλ, Ερωτευμένη, χαρά της μάθησης
Αποστόλης Αναγνωστάκης: ΠαππούςΤυλ, Ερωτευμένος, βασιλιάς των εννιά πλανητών
Αλεξάνδρα Ράπτη: Νύχτα, Ευτυχία
Μαριαλένα Βουλτσινού: Γάτα
Στέφανος Θεοφρονίδης: Σκύλος
Ηλίας Θεοδωρίδης: Φως
Χριστίνα Πρίφτη: Ζάχαρη
Χαρά Παπουτσή: Γάλα, χαρά της καλαισθησίας, γαλάζιο παιδί
Δημήτρης Πλατσάς: Ψωμί
Γενοβέφα Σιαφάλου: Φωτιά
Κατερίνα Ζησοπούλου: Νερό, Έλατο
Σταυρούλα Γκανάτσιου: Χοντρή Ευτυχία
Φώτης Γκουντάντσης: Ύπνος, γαλάζιο παιδί, Κουνέλι
Στέλιος Θεοδωρίδης: Θάνατος, Κισσός, γαλάζιο παιδί
Θεοδώρα Κασσέρη: κορούλα της γειτόνισσας, γαλάζιο παιδί
Φωτεινή Κωνσταντινίδου: ΓιαγιάΤυλ, Ερωτευμένη, χαρά της μάθησης
Γεωργία Ξυλοκαγιάννη: Βελανιδιά, γαλάζιο παιδί
Θωμάς Πλατσάς: Ταύρος, γαλάζιο παιδί
Γιώργος Τζιλόπουλος: Χρόνος
Ραφαέλα Τσιβούλα: Λεύκα, γαλάζιο παιδί
Κωνσταντίνα Φωτιάδη: Γαλάζιο παιδί, δέντρο

Υπεύθυνοι Καθηγητές:
Φλώρα Γώτη - Δόμνα Ζυγομάνη - Πολύκαρπος Φωτιάδης- Γεωργία Καστανά
Υπεύθυνος καθηγητής σκηνογραφίας:
Πασχάλης Γαβριηλίδης με τη βοήθεια της μαθήτριας Σοφίας Βαρζώκα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ
Βραβείου καλύτερης παράστασης 7ης Θεατρικής Άνοιξης Εφήβων από την πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής,
θεατρολόγο, σκηνοθέτη, εκπαιδευτικό Π.Ε Πέλλας
κ. Ηρώ Γεωργίου

Εφτά... 7 οι ελεύθερες τέχνες στην αρχαιότητα ... Η αρχαία Ελλάδα είχε 7 σοφούς... Τα θαύματα του αρχαίου κόσμου ήταν 7 ... Η ρώμη χτίστηκε πάνω σε 7 λόφους, το ίδιο και η Κωνσταντινούπολη... 7 στρατηγοί εκστρατεύσανε κατά της Θήβας , αλλά και 7 την υπερασπίστηκαν στους «7 επί Θήβας του Αισχύλου»... 7 είναι τα ιερά μυστήρια... 7 οι κύριες οι αρετές... Βεβαίως 7 και τα θανάσιμα τα αμαρτήματα... 7 μέρες η βδομάδα ... σε 7 μέρες η δημιουργία του κόσμου... Κάθε φάση της σελήνης διαρκεί 7 ημέρες.... Τα χρώματα του φάσματος του ουράνιου τόξου είναι 7.... 7 είναι οι βυζαντινές, 7 και οι ευρωπαϊκές οι νότες... 7 είναι και τα γενέθλια χρόνια της Θεατρικής Άνοιξης Εφήβων Γυμνασίων και Λυκείων Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας που διοργανώνει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας.
7 χρόνια που συμβαίνουν πράγματα θαυμαστά... 7 χρόνια που θαύματα συντελούνται... 7 χρόνια που η αισθητική, ως η αξία του ωραίου, του καλού , του ευγενούς γίνεται αντικείμενο έκφρασης, σημείο αναφοράς και αφορμή συμμετοχής. 7 του Απρίλη σήμερα και βρισκόμαστε εδώ για να βραβεύσουμε...καλύτερη παράσταση, καλύτερη σκηνοθεσία, καλύτερο ηθοποιό, καλύτερη σκηνογραφία, καλύτερη ενδυματολογία..... Λάθος.... 7 του Απρίλη σήμερα και βρισκόμαστε εδώ , για να γιορτάσουμε, για να συμμετάσχουμε, για να τιμήσουμε, για να ενισχύσουμε, για να υπερασπιστούμε το παιδί ...
Εξάλλου, «Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλυτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα». Και σίγουρα παρακολουθώντας όλες τις θεατρικές παραστάσεις αυτές τις μέρες γεμίσαμε ελπίδα. Αποκτήσαμε τη βεβαιότητα πως ο κόσμος μας μπορεί Ανακτήσαμε την πίστη μας πως η εξέλιξη της ιστορίας μας σπειροειδή και ανοδική πορεία θα έχει. Πιστέψαμε πως οι νέοι μας μπορούν και ξέρουν να εκφράζονται, να δημιουργούν, να ονειρεύονται, να συνυπάρχουν. Νιώσαμε την μεταμόρφωση, την ανασύσταση, την δημιουργική ανάπλαση της τέχνης σε όλες της τις εκφάνσεις. Βεβαιώσαμε πως μπορούν να αναμετρηθούν με κείμενα μεγάλα, να συνθέσουν πρωτότυπα δικά τους, να καταπιαστούν με νοήματα σημαίνοντα, να προσεγγίσουν απλοϊκές συνθέσεις και να τις μεταλλάξουν.
Απολαύσαμε παραστάσεις καινοτόμες, προσεγγίσεις ρηξικέλευθες, προτάσεις ενδιαφέρουσες και ουσιαστικές. Ευφρανθήκαμε από καλλιτεχνικές δημιουργίες άρτιες και ολοκληρωμένες. Μάρτυρες γίναμε εκφάνσεων πρωτογενών, καλλιτεχνικών δημιουργημάτων παρθενογένησης, έκφανσης ποικιλόμορφης και αξιοθαύμαστης. Μυσταγωγοί μετουσιωθήκαμε μουσικών συνθέσεων, λυρικής απόδοσης, εικαστικής σύστασης. Θαυμάσαμε μαθητές σε όλους τους ρόλους της καλλιτεχνικής δημιουργίας που απαιτεί και προυποθέτει η Θεατρική Τέχνη. Για αυτό όλοι τους συλλογικά και ο καθένας ξεχωριστά άξιος είναι. Ευοί, ευάν και ζήθι τους αρμόζουν.
Πάρα ταύτα υπάρχει ένα σύνολο μαθητών, που ξεχώρισε. Μια ομάδα που φαίνεται πως έχει ζυμωθεί στις αρχές της σύμπραξης και της ζύμωσης. Μια ομάδα, που και παρελθόν έχει και από ό,τι μπορώ να φανταστώ και μέλλον. Μια ομάδα, που γνωρίζει καλά πως το ταξίδι είναι η απόλαυση. Πως την ουσία των πραγμάτων την αντιλαμβάνεσαι με τα μάτια της ψυχής. Που εύχεται να ναι μακρύς ο δρόμος της, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώση. Που στην επιλογή δραματολογίου δεν δηλώνει αμηχανία. Που συνειδητά σε μια εποχή πεζότητας, όπου η έλλειψη ποίησης τείνει να γίνει ο κανόνας και τη θέση της έχει πάρει ο στεγνός υπολογισμός, η ισοπέδωση αξιών και η απουσία φαντασίας, επιλέγει να αναμετρηθεί με λυρισμό και με παραμυθένια διάθεση. Μια ομάδα, που με τον συμβολισμό αντικαθιστά το φαίνεσθαι και με το σημείο το είναι. Που με την αλληγορία υποσημειώνει την ουσία. Μια ομάδα με ξεκάθαρη σκηνοθετική προσέγγιση. Λιτή και απέριττη. Δηλούσα και σημαίνουσα. Μια ομάδα, που υποκριτικά στέκεται ισάξια απέναντι στις απαιτήσεις του θεατρικού κειμένου. Η πολυπληθέστερη ομάδα των φετινών συμμετοχών, που παρά ακριβώς το κίνδυνο να χαθεί μέσα στη αριθμητική της ισχύ, κατάφερε να ισορροπήσει την υπεροχή της αυτή σε ένα αποτέλεσμα δομημένο με κανόνες αισθητικής αρτιότητας και δημοκρατίας, όπου πρώτοι και δεύτεροι ρόλοι ισόνομοι και ισάξιοι. Μια πρόταση σκηνογραφίας ατμοσφαιρική, αισθαντική, υποδηλούσα και αναδεικνύουσα το ύφος και τον χαρακτήρα του έργου. Μια σκηνογραφία παραμυθένια τόσο, όσο χρειαζόταν το παραμυθιακό θεατρικό κείμενο. Μια ενδυματολογική προσέγγιση συνεπής στις απαιτήσεις της θεατρικής παράστασης ενταγμένης και εναρμονισμένης στο σύνολο του θεατρικού δημιουργήματος. Με λύσεις που προτάθηκαν και υπηρετήθηκαν από τους ηθοποιούς. Μια παράσταση πρόταση. Πρόταση για την επαναπροσέγγιση και επαναπροσδιορισμό των μεγάλων.... Τα παιδιά ευτυχώς και φαντασία έχουν και αγάπη και αγνότητα. Οι μεγάλοι είμαστε εκείνοι που χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι η ζωή μας καθορίζεται από την ποιότητα και το επίπεδο των αναζητήσεων μας. Εμείς χρειάζεται να περιπλανηθούμε ακόμα στη χίμαιρα της ευτυχίας που κρύβεται στην αναζήτηση της. Και αυτή η αναζήτηση έχει αξία. Και όσο πιο δύσκολη, τόσο πιο ουσιαστική. Όσο πιο κοπιαστική τόσο πιο γόνιμη. Όσο πιο χρονοβόρα, τόσο πιο πολύτιμη.
Όσο πιο ανέφικτη, τόσο πιο πολύτιμη. Και όσο και αν φαίνεται πως απομακρυνόμαστε από αυτό, τόσο πιο στην αγκαλιά μας έχουμε το «Γαλάζιο Πουλί» της ευτυχίας.
Κυρίες και κύριοι, Το Γαλάζιο Πουλί, του Μωρίς Μαίτερλινγκ από το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Αλεξάνδρειας.

Στο τέλος της τελετής παρουσιάστηκε η παράσταση του 2ου Γυμνασίου & 2ου ΓΕΛ Αλεξάνδρειας «Το γαλάζιο πουλί» του Μωρίς Μαίτερλινκ, που έλαβε το βραβείο καλύτερης παράστασης.

 

Ο ΠΑΟΚ δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της ανωτερώτητας του και στον τελικό του πρωταθλήματος της Super League στην Κ15, διαλύοντας τον συμπολίτη Άρη με 3-1

Κατηγορία Αθλητικά

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μακροχωρίου Ημαθίας «ΨΗΦΙΔΩΤΟ» σε συνεργασία με το Αθλητικό Tμήμα του Κ.Α.Π.Α. Δήμου Βέροιας, τον Ιδρυτή του Αγώνα 21 Μαθητών

Κατηγορία Αθλητικά

Εφημερίες Φαρμακείων - Αλεξάνδρειας - Βέροιας - Νάουσας 07/04/2019

Κατηγορία Φαρμακεία

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας