alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ  ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 

ΤΟΥ Φ.Κ.Σ. ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΜΕΑ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

Αποκριάτικο πάρτυ διοργανώνει η θεατρική ομάδα “Θεατρομπόμπιρες” την Κυριακή 1 Μαρτίου 2020 – στις 5 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συλλόγου Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων (πίσω από την Τράπεζα

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης

Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων:

Εφημερίες Φαρμακείων - Αλεξάνδρειας - Βέροιας - Νάουσας 27/02/2020
 
 
 
Κατηγορία Φαρμακεία

Μεταβολή θα παρουσιαστεί ο καιρός και σήμερα Πέμπτη (27/2) - Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση
Ο καιρός σήμερα
Στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας.

Από το απόγευμα βαθμιαία τα φαινόμενα στα δυτικά θα σταματήσουν και τις βραδινές ώρες θα περιοριστούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα όπου σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με σποραδικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.

Στα ανατολικά θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ, που βαθμιαία από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων και από αργά το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ που σταδιακά από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σταδιακά από το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 που σταδιακά από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 6 και πιθανώς πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στη δυτική Μακεδονία και βαθμιαία έως το μεσημέρι στις υπόλοιπες περιοχές, οπότε θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά, κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, κυρίως της δυτικής Μακεδονίας όπου θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές. Σταδιακά από το απόγευμα και από τα δυτικά τα φαινόμενα θα σταματήσουν και τη νύχτα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5, στα ανατολικά τοπικά 6 και στο Θρακικό 7 έως 8 μποφόρ. Βαθμιαία από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδoνία κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και πρόσκαιρα τη νύχτα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ που γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Πρόσκαιρη εξασθένηση τις βραδινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με παροδικές βροχές έως το απόγευμα, κυρίως στην ανατολική Στερεά και τη Θεσσαλία όπου είναι πιθανό, να χιονίσει πρόσκαιρα στα ορεινά.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ που σταδιακά από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 5 με 7 και στα νότια έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα για τοπικές βροχές έως το απόγευμα.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στις Κυκλάδες τοπικά έως 8 μποφόρ που σταδιακά από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς 5 με 7 και στα νότια έως 8 μποφόρ και εξασθένηση αργά το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες οι οποίες πιθανώς πρόσκαιρα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι τοπικά ισχυρές. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τοπικά έως 8 μποφόρ που βαθμιαία από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς 4 με 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ με εξασθένηση αργά το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Παρασκευή (28/2)

Στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας.

Από το απόγευμα βαθμιαία τα φαινόμενα στα δυτικά θα σταματήσουν, τις βραδινές ώρες θα περιοριστούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και θα εξασθενήσουν.

Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με πρόσκαιρες τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοδυτικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο 7 με 8 μποφόρ στρεφόμενοι γρήγορα σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση και από αργά το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

Στα ανατολικά θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ, που από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων και τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά και βόρεια, κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές.

Η πρόγνωση του καιρού τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με την ΕΜΥ:

ΣΑΒΒΑΤΟ 29-02-2020

Στα δυτικά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ με βαθμιαία ενίσχυση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

ΚΥΡΙΑΚΗ 01-03-2020

Στα δυτικά και τα βόρεια αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα δυτικά, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία όμως θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Στην υπόλοιπη χώρα νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές.

ΔΕΥΤΕΡΑ 02-03-2020 (ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ)

Στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με ασθενείς τοπικές βροχές στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Κατηγορία Γενικά

Υπό κατάληψη βρισκόταν σήμερα το 1ο Λύκειο Γιαννιτσών με τους μαθητές να ζητούν να μην επιστρέψουν στο σχολείο οι μαθητές της Γ’ Λυκείου που συμμετείχαν σε εκδρομή στην Ιταλία λόγω φόβου για κρούσματα κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ράδιο Θεσσαλονίκη το σχολείο βρισκόταν από το πρωί υπό κατάληψη η οποία ωστόσο έληξε.

Με αυτό τον τρόπο οι μαθητές της Α’ και της Β’ Λυκείου διαμαρτυρήθηκαν για την επιστροφή των συμμαθητών τους της Γ΄Λυκείου από την πολυήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται στην γειτονική χώρα.
Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου αναμένεται να επιστρέψουν αύριο κανονικά στο σχολείο έπειτα και από τη σχετική οδηγία που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας η οποία αναφέρει ότι όλα τα παιδιά που βρίσκονταν στην Ιταλία για εκπαιδευτική εκδρομή θα συνεχίσουν κανονικά τα μαθήματα τους.

Κατηγορία Υγεία

Θετικό για κοροναϊό βγήκε το δείγμα μίας 38χρονης γυναίκας στη Θεσσαλονίκη που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία.

Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα.

Εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη και οικειοθελώς απομονώνονται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της τις τελευταίας ημέρες.

Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» της Θεσσαλονίκης σε απομόνωση και λαμβάνει αντιική αγωγή.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο της ομάδας των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος έκανε και τη σχετική ανακοίνωση το μεσημέρι της Τετάρτης, η μορφή του ιού στην 38χρονη είναι ήπια και η ασθενής δεν αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα υγείας.

Παράλληλα, απομονώνονται τα μέλη της οικογένειάς της καθώς και όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της τις τελευταίες ημέρες.

Οι ειδικοί, που εδώ και ημέρες είχαν προειδοποιήσει πως είναι θέμα χρόνο να φτάσει στη χώρα μας ο κοροναϊός, συστήνουν ψυχραιμία.

Αυτό ανακοινώθηκε πριν από λίγο στο υπουργείο Υγείας.

 

 

Ήδη έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα αποφυγής και διάδοσης της νόσου στην Ελλάδα. Στην ΠΝΠ περιλαμβάνονται περιορισμοί στις μετακινήσεις σε χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου, προσωρινή αναστολή λειτουργίας σχολείων, περιορισμός της κυκλοφορίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και φυλάκιση σε όποιον δεν συμμορφώνεται στα μέτρα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Η επιβεβαίωση για το πρώτο κρούσμα του COVID-19 στη χώρα μας, έρχεται μετά την εξάπλωση του κοροναϊού στη γειτονική Ιταλία που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε 11 ανθρώπους.
Σύσκεψη στις 17:00 με Κικίλια, Τζιτζικώστα και Ζέρβα

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ενημέρωσε ότι ξεκινά σύσκεψη, ενώ αργότερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. «Μετά το 1ο κρούσμα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη λειτουργούμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Αυτή τη στιγμή ξεκινάει σύσκεψη με τις Διευθύνσεις Υγείας και Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας. Θα ακολουθήσει σήμερα στις 17:00 σύσκεψη με τον Υπ. Υγείας
Βασίλη Κικίλια στην Περιφέρεια», έγραψε στο Twitter ο κ. Τζιτζικώστας.

Υπουργείο Υγείας: Οι κανόνες υγιεινής για την προστασία από τον κορωνοϊό

Την τήρηση κανόνων υγιεινής για την προστασία και την πρόληψη της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού, υπενθυμίζει τα υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, αυτά που πρέπει να κάνουμε είναι τα εξής:

Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Δείτε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις του ΕΟΔΥ για τον κοροναϊό:

Τι είναι οι κοροναϊοί;

Οι κοροναϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσουν νόσο τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο. Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά.

Τι είναι ο νέος κοροναϊός 2019-nCoV;

Ο νέος κοροναϊός ονομάζεται 2019–nCoV και αποτελεί ένα καινούργιο στέλεχος κοροναϊού, που δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδημία στην περιοχή Wuhan στην Κίνα, το Δεκέμβριο του 2019.

Είναι ο καινούργιος ιός ίδιος με τον ιό του SARS;

Όχι. Ο 2019–nCoV ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών όπως ο ιός που προκαλεί Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS-nCoV), αλλά δεν είναι ο ίδιος ιός.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο νέος κοροναϊός – nCoV;

Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσιες, όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή. Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

Μπορεί να μεταδοθεί ο νέος κοροναϊός 2019–nCoV από ζώο σε άνθρωπο;

Διάφορες μελέτες έχουν ο SARS–CoV μεταδόθηκε από μοσχογαλές στους ανθρώπους στην Κίνα το 2002 και ο MERS-CoV από καμήλες σε ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία το 2012. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αρκετοί κοροναϊοί κυκλοφορούν στα ζώα, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα μεταδοθεί σε ανθρώπους. Καθώς τα συστήματα επιτήρησης νοσημάτων βελτιώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πολύ πιθανό να ανιχνευθούν περισσότεροι κοροναϊοί.

Όσον αφορά τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV, δεν έχει εντοπισθεί ακόμα η πηγή προέλευσης του στα ζώα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο 2019–nCoV μεταδίδεται από οποιοδήποτε ζώο ή το κατοικίδιο σας. Το πιο πιθανό είναι ότι η μετάδοση στον άνθρωπο προήλθε από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, αποφύγετε την άμεση επαφή με ζωντανά ζώα ή με επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με ζώα.

Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων. Κατά την διαχείριση ωμού κρέατος, γάλακτος και ζωικών εντοσθίων, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως ορίζονται από τους κανόνες ασφαλούς διαχείρισης τροφίμων, προκειμένου να αποφεύγεται η επιμόλυνση.

Μπορώ να κολλήσω 2019–nCoV από το κατοικίδιο μου;

Όχι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα ζώα συντροφιάς ή κατοικίδια, όπως είναι οι γάτες και οι σκύλοι, μεταδίδουν τον 2019–nCoV.

Μεταδίδεται ο 2019–nCoV από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Ναι, ο 2019–nCoV προκαλεί αναπνευστική νόσο η οποία μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας.

Τι μπορώ να κάνω για να προστατεύσω τον εαυτό μου;

Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι.

Γιατί; Το πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή με νερό και σαπούνι, σκοτώνει τον ιό εάν βρίσκεται στα χέρια μας.

Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1 μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό.

Γιατί; Όταν κάποιος νοσεί από λοίμωξη του αναπνευστικό, όπως 2019 – nCoV , βήχει ή φτερνίζεται και παράγει μικρο-σταγονίδια τα οποία περιέχουν τον ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσετε τον ιό.

Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας.

Γιατί; Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.

Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας εάν έχετε ταξιδέψει στη Κίνα ή εάν έχετε έρθει σε επαφή με άτομα από την Κίνα ή με άτομα που έχουν επιστρέψει από πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα, τα οποία παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα.

Γιατί; Όποτε έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορεί να πάσχετε από αναπνευστική λοίμωξη ή πιο σοβαρή νόσο. Η εμφάνιση αναπνευστικών συμπτωμάτων μαζί με πυρετό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και, αναλόγως του ιστορικού ταξιδιού σας και των συνθηκών, ο 2019 – nCoV μπορεί να είναι μία από αυτές.

Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και δεν έχετε ταξιδέψει στην Κίνα, μείνετε σπίτι μέχρι την ανάρρωση σας, τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.

Θα πρέπει να φοράω μάσκα;

Η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων. Ωστόσο, η χρήση μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση μάσκας συνιστάται σε άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρνισμα) ή σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα και υποψία λοίμωξης με 2019 – nCoV ή σε άτομα που φροντίζουν ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία λοίμωξης με 2019 – nCoV. Η υποψία λοίμωξης με 2019 – nCoV σχετίζεται με πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα ή με στενή επαφή με άτομο που εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα και έχει ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα.

Ποιος μπορεί να μολυνθεί από τον ιό;

Οι άνθρωποι που ζουν ή ταξιδεύουν σε περιοχή όπου κυκλοφορεί ο ιός 2019-nCoV ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης. Μέχρι στιγμής η κυκλοφορία του 2019–nCoV εντοπίζεται στην Κίνα, όπου καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά.

Τα περιστατικά λοιμώξεων από τον 2019-nCoV που εμφανίστηκαν σε άλλες χώρες, αφορούσαν είτε άτομα με πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα είτε άτομα που ζούσαν, συνεργάζονταν στενά ή παρείχαν φροντίδα υγείας σε ταξιδιώτες από την Κίνα που στη συνέχεια διαγνώσθηκαν με λοίμωξη από 2019-nCoV.

Οι επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε επαφή με ασθενείς με 2019–nCoV, βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο μετάδοσης, και θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων.

Για περισσότερες επικαιροποιημένες πληροφορίες, όσον αφορά τις περιοχές που καταγράφεται συνεχιζόμενη κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα, μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

Ποιος βρίσκετε σε κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου;

Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου.

Πώς μεταδίδεται ο ιός;

Ο 2019–nCoV μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής. Για παράδειγμα, καλύψτε το στόμα σας και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε αμέσως το μαντήλι σε κλειστό κάδο. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα.

Πόσο καιρό επιβιώνει ο ιός στις επιφάνειες;

Δεν είναι γνωστό πόσο χρονικό διάστημα ο 2019–nCoV μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες, ωστόσο σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο καινούργιος κοροναϊός μπορεί να επιβιώσει μερικές ώρες. Η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του ιού στις επιφάνειες.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα συμπτώματα που προκαλεί ο 2019 – nCoV, ο ιός της γρίπης και το κοινό κρυολόγημα;

Τα άτομα που νοσούν από 2019 – nCoV, ιό της γρίπης ή ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα συνήθως αναπτύσσουν αναπνευστικά συμπτώματα, όπως είναι ο πυρετός, ο βήχας και η καταρροή. Διαφορετικοί ιοί μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Λόγω των ομοιοτήτων των συμπωμάτων, η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται μόνο μέσω εργαστηριακών εξετάσεων.

Ποιος είναι ο χρόνος επώασης;

Ο χρόνος επώασης ενός ιού είναι το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην μόλυνση από τον ιό και την έναρξη εμφάνισης συμπτωμάτων. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ο χρόνος επώασης του 2019–nCoV υπολογίζεται σε 2-11 ημέρες, με απώτατο όριο τις 14 ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με άλλους κοροναϊούς, όπως είναι ο MERS-CoV και ο SARS-CoV.

Μπορεί ο 2019–nCoV να μεταδοθεί από άτομο που δεν εμφανίζει συμπτώματα;

Με βάση πρόσφατες αναφορές η μετάδοση του 2019–nCoV είναι πιθανή από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν ακόμα σοβαρά συμπτώματα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, υπεύθυνα για την εξάπλωση του ιού είναι κυρίως τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.

Είναι ασφαλές να λαμβάνουμε δέματα από την Κίνα ή από άλλες περιοχές με συνεχιζόμενη κυκλοφορία του ιού;

Ναι, είναι ασφαλές. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, αυτού του είδους οι ιοί δεν επιβιώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αντικείμενα.

Είναι τα αντιβιοτικά αποτελεσματικά στη πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσης του 2019–nCoV;

Όχι, τα αντιβιοτικά δεν δρουν κατά των ιών.

Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για τον 2019–nCoV;

Όχι. Τα άτομα που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ανακούφισης των συμπτωμάτων. Άτομα με σοβαρή συμπτωματολογία χρειάζονται περαιτέρω υποστηρικτική φροντίδα.

Κατηγορία Υγεία

Αν ο οφειλέτης δεν μπορεί να πληρώσει, τα funds θα κυνηγούν τις περιουσίες γονέων, παιδιών, αδελφών, συνέταιρων και φίλων, που εγγυήθηκαν τα στεγαστικά δάνεια

Σε μαζικές πτωχεύσεις θα οδηγούνται και οι εγγυητές των κόκκινων δανείων, από την 1η Μαΐου, διευρύνοντας έτσι το οξύ κοινωνικό πρόβλημα, που θα επιφέρει το νέο πτωχευτικό δίκαιο.

Η επισήμανση έρχεται από τον καθ΄ ύλην αρμόδιο, Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τους εγγυητές.

Όλα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση, με τις «διαβεβαιώσεις» που επιχειρούν να δώσουν ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, και Γ. Ζαββός, όπως και οι εκπρόσωποι των εταιρειών που θα αναλάβουν τη διαχείριση των κόκκινων δανείων για λογαριασμό των funds.

Ο ρόλος των εγγυητών των κόκκινων δανείων είχε μείνει σε δεύτερο πλάνο, στην κουβέντα που ξεκίνησε σχετικά με το νέο καθεστώς που θα διέπει το πτωχευτικό δίκαιο, αλλά ο κ. Κουρμούσης την έφερε στο προσκήνιο και μάλιστα με δυναμικό τρόπο.

Από την 1η Μαΐου, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ο οφειλέτης που δεν θα μπορεί να αποπληρώσει το δάνειό του, θα υποχρεώνεται να οδηγηθεί σε «πτώχευση». Αυτό σημαίνει ότι, θα υποχρεωθεί να ξεπουλήσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει, όπως π.χ. σπίτι, στο χωριό, οικόπεδα, χωράφια, αυτοκίνητα, καταθέσεις, αμοιβαία, κεφάλαια κ.λπ. για να αποπληρώσει το δάνειο.

Εάν καλύπτεται η αξία του δανείου, έχει καλώς. Τότε διασώζει την 1η κατοικία του. Αν δεν επαρκεί η αξία της λοιπής περιουσίας του, τότε θα κατάσχεται και η 1η κατοικία του, χωρίς κανένα περιορισμό και ενδοιασμό.

Στην περίπτωση που η αξία της πρώτης κατοικίας και της υπόλοιπης περιουσίας, τόσο του δανειολήπτη όσο και των εγγυητών, δεν καλύπτει την αξία του δανείου και απομένει ένα υπόλοιπο, αυτό θα διαγράφεται, όταν διαπιστωθεί ότι ο δανειζόμενος και ο εγγυητές, δεν έχουν τίποτα άλλο να τους κατασχέσουν οι τράπεζες και τα funds.
Στην παγίδα και οι εγγυητές

Τα ίδια θα υφίσταται και ο εγγυητής του δανείου. Δηλαδή θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν γονείς, παιδιά, αδέλφια, ξαδέλφια, συνέταιροι και φίλοι, που εγγυήθηκαν στεγαστικά δάνεια συγγενών και φίλων.

Αναλυτικότερα, ο κ. Κουρμούσης κατ΄ αρχήν ξεκαθάρισε ότι, από την 1η Μαΐου δεν θα υφίσταται καμία προστασία για τους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας.
«Αυτό έχει ξεκαθαριστεί, ότι δεν θα υπάρχει καμία προστασία της α΄ κατοικίας. Ο νέος νόμος θα περιέχει μόνο τη δυνατότητα να ρυθμίσεις τα χρέη σου. Αν ρυθμίσεις τα χρέη σου και πληρώνεις τις δόσεις, τότε αυτομάτως θα προστατεύεται ολόκληρη η περιουσία σου», είπε μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN.

«Αν δεν πληρώσεις τα χρέη σου ή δεν τα ρυθμίσεις, τότε θα οδηγείσαι στην πτώχευση και θα χάνεις την περιουσία σου, αυτό είναι ξεκάθαρο», ανέφερε για να προσθέσει ότι «δεν προβλέπεται καμία προστασία ακόμη και για τους αποδεδειγμένα «κατεστραμμένους», οι οποίοι πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους».

«Αυτοί, είπε, θα χάνουν την περιουσία τους. Ωστόσο η Οδηγία λέει ρητά, ότι αφού χάσουν ολόκληρη την περιουσία τους, θα διαγράφονται όλα τα χρέη τους. Διότι αυτό που βλέπαμε σήμερα είναι ότι έχανες την περιουσία σου και σε κυνηγούσαν και για τα υπόλοιπα χρέη. Τουλάχιστον, με το νέο πλαίσιο θα μπαίνει μια τελεία, στο πότε σε κυνηγάνε, συμπλήρωσε.

Στο ερώτημα, εάν αυτό περιλαμβάνει και τον εγγυητή, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους απαντά με σαφήνεια:
«Ο εγγυητής θα πρέπει να κάνει ξεχωριστεί διαδικασία πτώχευσης. Δηλαδή αν πτωχεύσει ο οφειλέτης, θα πρέπει να πτωχεύσει και ο εγγυητής, αν δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη του οφειλέτη.
Αλλιώς θα κυνηγάνε τον εγγυητή και όλους τους εγγυητές».

Τέλος ο κ. Κουρμούσης εκτίμησε ότι με την εφαρμογή του νέου πλαισίου από την 1η Μαΐου, οι πτωχευμένοι θα είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός, και εφόσον δεν μπορούν να πληρώσουν, θα οδηγούνται στην πτώχευση, ενώ θεωρεί, ότι, θα είναι χιλιάδες οι πλειστηριασμοί.

Κατηγορία Οικονομία

Εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το σχέδιο εξυγίανσης με κούρεμα χρεών ● Ερώτημα παραμένει το μέλλον των τευτλοπαραγωγών και το αν ισχύσει η συμφωνία εκμίσθωσης των εργοστασίων σε Πλατύ και Σέρρες

Η ημιθανής Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) πέρασε αμετακλήτως στην Τράπεζα Πειραιώς. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δέχθηκε χθες την αίτηση εξυγίανσης μέσω του άρθρου 106 βδ, δηλαδή του πτωχευτικού κώδικα, την οποία είχε καταθέσει η τράπεζα τον περασμένο Ιούλιο, και η βιομηχανία με ιστορία εξήντα χρόνων τής ανήκει.

Τώρα, με το απαραίτητο κούρεμα χρεών, το θέμα είναι αν και πόσο θα λειτουργήσει το σχέδιο σωτηρίας που είχε καταθέσει και αν θα υπάρξει επόμενη μέρα για την τευτλοκαλλιέργεια και την παραγωγή ζάχαρης στη χώρα.

Η ΕΒΖ είναι σήμερα μια βιομηχανία με χρέη περί τα 240 εκατομμύρια, από τα οποία τα 175 στην τράπεζα, και το σχέδιο που το δικαστήριο δέχθηκε ως σωτήριο είναι πλέον και με τη βούλα το μοναδικό που υπάρχει. Με την αίρεση βέβαια ότι κάποιος δεν θα προχωρήσει σε ανακοπή της απόφασης και, κυρίως, ότι έστω αυτό το σχέδιο θα εφαρμοστεί τα επόμενα χρόνια, αφού η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα.

Ας σημειωθεί επιπλέον ότι το δικαστήριο όχι απλώς δέχθηκε την αίτηση της τράπεζας, αλλά απέρριψε και τις παρεμβάσεις που είχαν γίνει εναντίον της προσφυγής από (πρώην) εργαζομένους, τευτλοπαραγωγούς αλλά και τον Λούκας Φέκερ ο οποίος εμφανιζόταν τα τελευταία δύο χρόνια ως ενδιαφερόμενος στρατηγικός (;) επενδυτής

Το business plan της τράπεζας που το δικαστήριο είδε ως μόνη λύση για την εξυγίανση περιλαμβάνει αναδιάρθρωση χρεών και δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού (SPVs), στις οποίες θα μπουν τα εργοστάσια σε Ελλάδα και Σερβία, ακίνητα και κάθε είδους περιουσιακό στοιχείο. Μεγάλο ερώτημα που από χθες απασχολεί όλους τους ενδιαφερομένους είναι το αν και πόσο θα συνεχιστεί η συμφωνία εκμίσθωσης των εργοστασίων σε Πλατύ και Σέρρες για τα επόμενα δύο χρόνια στην κοινοπραξία των Royal Sugar και Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε γενικές γραμμές το σχέδιο της τράπεζας προβλέπει τη μεταβίβαση σε οκτώ SPVs, τα οποία θα συσταθούν το προσεχές διάστημα, των προσημειωμένων και ενεχυριασμένων στην τράπεζα στοιχείων ενεργητικού. Περί τα 45 εκατομμύρια ευρώ θα μεταφερθούν από την τράπεζα προς το SPV 8 για να αγοράσει τις μετοχές των δύο σερβικών θυγατρικών της ΕΒΖ και άλλα 5,3 εκατ. ευρώ στις πρώτες επτά εταιρείες προκειμένου να εξοφληθούν άλλοι πιστωτές της τράπεζας.

Από το ενεργητικό που μένει στην ΕΒΖ (χαρακτηρίζεται ως OldCo) και μπορεί να έχει λογιστική αξία περί τα 110, 44 εκατομμύρια θα ρευστοποιηθούν, αλλά υπολογίζεται ότι αυτό θα γίνει μόλις για 5,6 εκατομμύρια. Περίπου 150 εκατομμύρια υποχρεώσεις της ΕΒΖ θα διαγραφούν σε τρία χρόνια, όταν δηλαδή ολοκληρωθεί η διαδικασία εξυγίανσης.

Προβλέπεται ότι τα επόμενα δύο χρόνια το SPV 1 θα έχει κύρια δραστηριότητά του την εμπορία ζάχαρης, την οποία θα αγοράζει από το SPV 8, δηλαδή τη θυγατρική της Σερβίας. Πέρα από τα λογιστικά στοιχεία αυτό που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το πώς θα τηρηθεί η υπόσχεση στους παραγωγούς για συμμετοχή σε πρόγραμμα της συμβολαιακής γεωργίας με συμβόλαιο που θα συνάψουν με το SPV 1.

Κατηγορία Αγροτικά

Πρεμιέρα κάνει σήμερα, 26 Φεβρουαρίου, η πλατφόρμα για τη νέα πάγια ρύθμιση οφειλών σε 24 ή 48 δόσεις.

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τακτοποιήσουν τακτικές οφειλές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) σε έως 24 δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Για τις έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς, φόροι που προκύπτουν μετά από έλεγχο) θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.
Σημειώνεται ότι στην πάγια ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όσοι φορολογούμενοι είχαν αρρύθμιστες οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2019, αλλά και όσοι έχουν εντάξει τα χρέη τους στην ρύθμιση των 12-24 δόσεων μετά την 1η Νοεμβρίου 2019.
Ειδικότερα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές που δεν είχαν υπαχθεί σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση η οποία κατά την 1η Νοεμβρίου 2019 ήταν σε ισχύ. Μετά από επιλογή του οφειλέτη δύνανται να ρυθμιστούν και:

οι βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, οφειλές ή δόσεις οφειλών και
οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, οφειλές που τελούν σε αναστολή πληρωμής.

Οι τακτικές οφειλές (ΕΝΦΙΑ φόρος εισοδήματος) μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 24 δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Οι έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα) μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 48 δόσεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
Η καταβολή της πρώτης δόσης θα γίνεται μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υποβολής της αίτησης ενώ οι επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.
Η ελάχιστη μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 30 ευρώ
Η καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης θα έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση αυτής με προσαύξηση 15%. Η δόση αυτή με την αναλογούσα προσαύξηση πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.
Σε οφειλές που ρυθμίζονται μέχρι και 12 δόσεις, ο τόκος θα υπολογίζεται με βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ χωρίς καθορισμένη διάρκεια αλληλόχρεων λογαριασμών που χορηγούνται από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, όπως αυτό δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος πλέον 0,25%, ετησίως υπολογιζόμενο.
Σε οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά 1,5%.
Στην περίπτωση που κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις για την εξόφληση του χρέους (τακτικής ή έκτακτης οφειλής) για να μπορέσει να επανενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει διπλή προκαταβολή, θα αφαιρεθούν οι δόσεις που ήταν συνεπής, ενώ το επιτόκιο θα είναι προσαυξημένο κατά 1,5 μονάδες.
Οσοι οφειλέτες είναι συνεπείς στην εκπλήρωση των όρων της ρύθμισης, κατά την καταβολή της τελευταίας δόσης, θα απαλλάσσονται από την πληρωμή ποσού που ισούται με το 25% των τόκων που έχουν επιβαρύνει το ποσό των δόσεων της ρυθμιζόμενης οφειλής.

Κατηγορία Οικονομία
Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας