alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 14 Απριλίου 2020

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας, που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και

άλειψε τα πόδια του με μύρο. Το πρωί τελείται o εσπερινός της Μεγάλης Τετάρτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.

Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης

που αναφέρεται σε τέσσερα γεγονότα. Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Ιησού Χριστό,

τον Μυστικό Δείπνο, την Προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών και την προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή των Παθών του Χριστού.

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην μετάνοια ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Κατά την διάρκεια της σημερινής ημέρας αναφέρεται η μετάνοια και η μεταστροφή της πόρνης που άλειψε με μύρο τα πόδια του Ιησού, ο Μυστικός Δείπνος, δηλαδή η παράδοση της Θείας Ευχαριστίας, η προσευχή του Χριστού στο Όρος των Ελαίων και η προδοσία του Ιούδα.

Κατά την διάρκεια του Εσπερινού της Μεγάλης Τετάρτης διαβάζεται η περικοπή από το ευαγγέλιο του Ιωάννη, όμως το περιεχόμενο και η υμνολογία της ημέρας είναι εμπνευσμένη από την περικοπή του ευαγγελίου του Λουκά. Σύμφωνα με το ευαγγέλιο του Ιωάννη, ο Ιησούς προσκλήθηκε σε δείπνο στο σπίτι του Σίμωνος που ανήκε στην τάξη των Φαρισαίων. Επίσης στην πόλη βρισκόταν μία πόρνη, που μόλις έμαθε ότι ο Ιησούς ήρθε στην πόλη, θέλησε να μάθει σε ποιο σπίτι ήταν προκειμένου να τον συναντήσει.

Ενώ ο Ιησούς έτρωγε και συζητούσε με τους υπόλοιπους παρεβρισκόμενους, μπήκε ξαφνικά στο σπίτι η γυναίκα, κρατώντας στα χέρια της αλαβάστρινο δοχείο γεμάτο με μύρο. Προχώρησε στο μέρος του Ιησού και αφού στάθηκε πίσω του, γονάτισε και άρχισε να κλαίει και να οδύρεται γοερά. Η γυναίκα άνοιξε το δοχείο και άρχισε να ρίχνει μύρο και να πλένει τα πόδια του Ιησού, ενώ ταυτόχρονα έπεφταν τα δάκρυα της, που έτρεχαν σαν ποτάμι από τα μάτια της. Αφού άδειασε το δοχείο ξέπλεξε τα μαλλιά της και σκούπισε με αυτά τα πόδια του Ιησού, ενώ τα φιλούσε αδιάκοπα.

Αμέσως ο Ιησούς γύρισε προς την γυναίκα και της είπε: «Σου συγχωρούνται οι αμαρτίες σου». Έπειτα όλοι οι παραβρισκόμενοι άρχισαν να διερωτώνται ποιος είναι αυτός που μπορεί να συγχωρέσει αμαρτίες και ο Χριστός γύρισε ξανά προς την γυναίκα και της είπε: «Η πίστη σου σε έσωσε, πήγαινε στο καλό».

Η παράδοση της Εκκλησίας χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο περιστατικό, συγκρίνοντας τη μετάνοια της πόρνης με το ολίσθημα του Ιούδα και παραλληλίζει τις δύο ψυχικές καταστάσεις. Η πόρνη ελευθερώνεται από την αμαρτία και μετανοεί, ενώ ο Ιούδας αιχμαλωτίζεται από τη φιλαργυρία και αποχωρίζεται απ’ το Θεό.

Νωρίς το απόγευμα ψάλλεται η Ακολουθία του Ευχελαίου. Ο ιερέας χρίει τους πιστούς με Μύρο, που είναι η απτή απόδειξη της Χάριτος του Θεού, προκειμένου να συγχωρηθούν οι αμαρτίες τους. Το βράδυ ψάλλεται στις Εκκλησίες ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης. Στην υμνολογία κυριαρχούν τα γεγονότα της νίψεως των ποδών των αποστόλων υπό του Κυρίου, του Μυστικού Δείπνου, της προσευχής του Κυρίου προς τον πατέρα του στην Γεθσημανή πριν από την σύλληψή του και της προδοσίας του Κυρίου από τον Ιούδα. Το βασικό τροπάριο της ημέρας, «Ότε οι ένδοξοι μαθηταί», αποδίδεται στον Ρωμανό τον Μελωδό.

Στο ωράριο της λειτουργίας των καταστημάτων, σε ολόκληρη την Ελλάδα, τη Μεγάλη Παρασκευή, αναφέρθηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων την Μεγάλη Παρασκευή ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ο κ. Χαρδαλιάς, μίλησε για το ωράριο

της λειτουργίας των καταστημάτων τη Μεγάλη Παρασκευή.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, τη Μεγάλη Παρασκευή τα καταστήματα, τα οποία - προβλέπεται να είναι ανοιχτά - θα λειτουργήσουν

για έξι ώρες και πιο συγκεκριμένα, από τις 13:00 μέχρι τις 19:00.

Την απόφαση της κυβέρνησης να είναι κλειστά τα νεκροταφεία τη Μεγάλη Παρασκευή λόγω κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, γνωστοποιώντας παράλληλα και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τη συγκεκριμένη ημέρα.

Μιλώντας, τη Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου 2020, κατά την καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι -όσο δύσκολο και να είναι- λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και του γεγονότος ότι η εβδομάδα που διανύουμε είναι η «πιο κρίσιμη» στη μάχη που δίνεται κατά του κορωνοϊού, τα νεκροταφεία θα είναι κλειστά.

«Διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα, την πιο κρίσιμη της προσπάθειας μας» ανέφερε και κατέστησε σαφές πως οι επιλογές μας τις επόμενες ημέρες θα καθορίσουν το πόσο γρήγορα και «αν θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας». Σε αυτό το πλαίσιο, συνέστησε σύνεση και αποφασιστικότητα τα επόμενα 24ωρα και προέτρεψε «να μην αφήσουμε την ανυπομονησία να μας θερίσει ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Τσιόδρας, δύο θάνατοι σημειώθηκαν μέσα σε μια μέρα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους να είναι 101.

Μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 25 νέα κρούσματα με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων να φτάνει τα 2. 170 συνολικά.

Μέχρι τώρα, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 76 άτομα, με μέση ηλικία τα 68 έτη. Εξ αυτών 17 είναι γυναίκες και όλοι οι υπόλοιποι άνδρες,

ενώ το 80% έχει υποκείμενο νόσημα ή ηλικία άνω των 70.

«Καταγράφεται σταδιακή μείωση κρουσμάτων, όσων νοσηλεύονται αλλά και όσων καταλήγουν από επιπλοκές», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιόδρας,

ενώ πρόσθεσε πως ο αριθμός διασποράς στη χώρα μας [R0] είναι κάτω από ένα, γεγονός που σημαίνει πως στην πατρίδα μας «ο κορωνοϊός περιορίζεται».

Κατηγορία Υγεία

Πρόκειται για τη δυνατότητα χορήγησης δανείων μέχρι 25.000 ευρώ χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα και για την παράταση 6 μηνών στις άδειες εργασίας των εργατών γης.

Ειδικότερα προβλέπεται:

Άρθρο εικοστό τρίτο
Διευκόλυνση πρόσβασης σε χρηματοδότηση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών

Κατ ́ εξαίρεση των οριζομένων στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 27 του ν. 4611/2019 (Α ́ 73), επιτρέπεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 η σύναψη και ανανέωση συμβάσεων δα- νείων, πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων από τράπεζες και λοιπά πιστωτικά ιδρύματα με κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για ποσό μέχρι είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) ευρώ, καθώς και η εκταμίευση των σχετικών πιστώσε- ων, χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας από τον χρηματοδοτούμενο.

Άρθρο εικοστό τέταρτο Απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία

Η ισχύς των αδειών εργασίας που έχουν εκδοθεί, κατ ́ εφαρμογή του άρθρου 13α του ν. 4251/2014 (Α ́ 80), παρατείνεται αυτοδικαίως για διάστημα έξι (6) μηνών από την ημερομηνία λήξης τους, υπό την επιφύλαξη:
α) Προσκόμισης στην αρμόδια αστυνομική αρχή υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη ότι συνεχίζει να απασχολεί τον πολίτη τρίτης χώρας, εφόσον, λόγω των οριζομένων στην περ. ζ ́ της παρ. 2 του πρώτου άρθρου της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομέ- νου (Α ́ 42), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4682/2020 (Α ́ 76) και στις αποφάσεις που εκδίδονται κατ ́ εξουσιοδότηση της περ. ε ́ της παρ. 4 του ιδίου άρ- θρου, αδυνατεί να συνάψει εγκαίρως νόμιμες συμβά- σεις εργασίας για την αντιμετώπιση των αναγκών της εκμετάλλευσής του,

β) έκδοσης απόφασης αναβολής απομάκρυνσης από την οικεία αστυνομική αρχή λόγω της αντικειμενικής αδυναμίας σύναψης σύμβασης εκ μέρους του εργοδό- τη, όπως αποτυπώνεται στην υπεύθυνη δήλωση της περ. α ́.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 για την υποβολή του αιτή- ματος που προβλέπεται στο άρθρο 13α του ν. 4251/2014 ισχύουν τα ακόλουθα:
α) Αρμόδια αρχή κατάθεσης και έκδοσης των σχετικών πράξεων έγκρισης του αιτήματος είναι και η οικεία αστυ- νομική διεύθυνση του τόπου διαμονής του εργοδότη.

β) Τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν τη σχετική αί- τηση, είναι:

βα) Ενιαία δήλωση καλλιέργειας ή ενιαία δήλωση εκτροφής του άρθρου 9 του ν. 3877/2010 (Α ́ 160),

ββ) Υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη ότι θα απασχο- λήσει τον συγκεκριμένο πολίτη τρίτης χώρας για είκοσι (20) τουλάχιστον μέρες, λόγω των έκτακτων αναγκών και της αδυναμίας σύναψης νόμιμης σύμβασης εργα- σίας για την αντιμετώπιση των αναγκών της εκμετάλ- λευσης του.

γ) Η απόφαση αναβολής απομάκρυνσης ενσωματώνει το δικαίωμα απασχόλησης αποκλειστικά στον αγροτικό τομέα και χορηγείται άπαξ.

δ) Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυ- ξης και Τροφίμων καθορίζονται οι ανάγκες σε ανθρώ- πινο δυναμικό στην αγροτική οικονομία, καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή του πα- ρόντος.

ε) Κατά τα λοιπά ισχύουν τα οριζόμενα στο άρθρο 13α του ν. 4251/2014.

Δείτε εδώ    ολόκληρη την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Κατηγορία Αγροτικά

Από το Τμήμα Ασφάλειας Αλεξάνδρειας εξιχνιάσθηκε ληστεία σε κατάστημα στην Ημαθία.

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 4 ατόμων, ένα από τα οποία συνελήφθη με ένταλμα σύλληψης.

Με απειλή πιστολιού και χρήση σωματικής βίας σε βάρος υπαλλήλου και θαμώνα του καταστήματος αφαίρεσαν χρηματικό ποσό 700 ευρώ.

Εξιχνιάσθηκε μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξάνδρειας, ληστεία που έγινε τον προηγούμενο μήνα σε κατάστημα σε περιοχή της Ημαθίας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τεσσάρων ατόμων, ένα από τα οποία εντοπίσθηκε χθες (13 Απριλίου 2020) τα ξημερώματα σε περιοχή της Θεσσαλονίκης και συνελήφθη με ένταλμα σύλληψης.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, το βράδυ της 10ης Μαρτίου 2020, τα δύο από τα παραπάνω άτομα, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους,

μπήκαν σε κατάστημα στην Ημαθία, όπου με την απειλή πιστολιού και την χρήση σωματικής βίας με γκλομπ σε βάρος της υπαλλήλου και θαμώνα του καταστήματος, αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 700 ευρώ.

Όπως διαπιστώθηκε, ο τρίτος συνεργός τους διευκόλυνε τις κινήσεις τους υποδυόμενος τον πελάτη τους καταστήματος, ενώ στη συνέχεια διέφυγαν με όχημα στο οποίο τους ανέμενε γυναίκα συνεργός τους.

Σε έρευνα των αστυνομικών στην οικία του συλληφθέντα βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα ρόπαλο. Επιπλέον, εντοπίσθηκε και κατασχέθηκε το όχημα που χρησιμοποίησαν.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας.

Κατηγορία Αστυνομικά

-Τα περισσότερα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών για τον κορονοϊό εκπνέουν στο τέλος Απριλίου. Να περιμένουμε τη συνέχισή τους και τον Μάιο;

Η κυβέρνηση ενεργοποίησε μέτρα για να αντιμετωπίσει τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις από τον κορονοϊό σε επιχειρήσεις και εργαζομένους για την περίοδο που έχει ανασταλεί η οικονομική τους δραστηριότητα. Αν χρειαστεί, κάποια από αυτά τα μέτρα θα παραταθούν ή θα ενεργοποιηθούν και νέα μέτρα για το μήνα Μάιο. Δεν έχουμε ρίξει στη μάχη όλα τα όπλα που διαθέτουμε, γιατί κανείς δεν ξέρει ακόμα το χρόνο που θα απαιτηθεί για να επιστρέψουν η χώρα και η οικονομία σε μια σχετική κανονικότητα.

-Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η επίπτωση του κορονοϊού στην οικονομία;

Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει ύφεση και ο δικός μας στόχος είναι να περιοριστεί σε χαμηλά επίπεδα. Δυστυχώς, η πανδημία έπληξε δύο από τους δυναμικότερους κλάδους ανάπτυξης της οικονομίας μας, όπως είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία, και αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες στο ΑΕΠ. Η δική μας προτεραιότητα είναι να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις, να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης για να επιστρέψουμε γρήγορα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

-Θεωρείτε ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση είναι επαρκή;

Η κυβέρνηση έχει ήδη διαθέσει 6,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 3,5% του ΑΕΠ και κινούνται πάνω από το μέσο όρου του 2% του ΑΕΠ, που αντιστοιχούν στα μέτρα που έχουν ανακοινώσει οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχει επεκταθεί η χορήγηση του επιδόματος των 800 ευρώ, που καλύπτει πλέον το 81% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, που αντιστοιχεί σε 1,7 εκ. πολίτες. Σε όλους αυτούς παρέχεται, μεταξύ άλλων, αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για 4 μήνες, ενώ δεν επιτρέπονται οι απολύσεις για όσους ενταχθούν στα μέτρα στήριξης. Καλύπτονται επίσης 800.000 επιχειρήσεις, που συνιστούν το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων και 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων. Είναι βραχυπρόθεσμα μέτρα με συγκεκριμένη στόχευση: να μείνει ζωντανή η οικονομία και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.

-Πρόσφατα ο κ. Τσίπρας παρουσίασε την πρόταση του Σύριζα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Ποια είναι η δική σας αποτίμηση;

Είναι εμφανής η αμηχανία αλλά και η ανησυχία του κ. Τσίπρα, που βλέπει ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού στο μεταναστευτικό αλλά και στη διαχείριση της πανδημίας έχουν τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Έχουμε ανάγκη από προτάσεις, αλλά από ρεαλιστικές προτάσεις. Οι συγκεκριμένες του κ. Τσίπρα μόνο ρεαλιστικές δεν είναι. Θα έλεγα ότι είναι μια επανάληψη του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

-Πολλές φορολογικές υποχρεώσεις μεταφέρονται στο δεύτερο μισό του έτους. Θα μπορέσουν οι φορολογούμενοι να ανταπεξέλθουν δεδομένου του ότι και η οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση;

Όταν έρθει εκείνη η ώρα, θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις περιπτώσεις με κατανόηση και ορθολογισμό. Σε όλες τις αποφάσεις μας κυρίαρχο κριτήριο θα είναι οι συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί εκείνη τη στιγμή.

-Πριν την κρίση του κορονοϊού η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει νέες μειώσεις σε φόρους, όπως στον ΕΝΦΙΑ και την εισφορά αλληλεγγύης. Τι θα γίνει με αυτές; Θα προχωρήσουν;

Αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται είναι ότι έχει δημιουργηθεί πλέον μια νέα πραγματικότητα. Όταν επιστρέψουμε σε ομαλούς ρυθμούς, τίποτα δεν θα είναι ίδιο πλέον. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο τέλος του 2019 , η χώρα σημείωσε ρυθμούς ανάπτυξης 2% και η πρόβλεψη για το 2020 ήταν ανάπτυξη 2,8%, που ήταν εφικτός στόχος. Δυστυχώς, η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση που ζούμε οδηγεί την οικονομία σε ύφεση και αλλάζει τα δεδομένα και επιβάλλει την κατάθεση ενός νέου προϋπολογισμού με αναθεωρημένους στόχους και πολιτικές. Στον πυρήνα της δικής μας πολιτικής είναι πάντα η μείωση των φόρων, όπως άλλωστε έχουμε επανειλημμένως αποδείξει και με τις μέχρι σήμερα νομοθετικές μας πρωτοβουλίες. Αυτό δεν αλλάζει. Όπου έχουμε τη δυνατότητα και το περιθώριο θα προχωράμε σε μείωση των φόρων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ

Όπως τόνισε μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής

το Taxisnet ανοίγει την Μεγάλη Πέμπτη για να δεχτεί τις φορολογικές δηλώσεις 2020.

Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση για αύξηση των δόσεων

για την καταβολή φόρου εισοδήματος σε έως και 10 δόσεις από τρεις διμηνιαίες δόσεις που ισχύει σήμερα.

Το Taxisnet αναμένεται να μείνει ανοιχτό μέχρι τις 30 Ιουνίου για τις φορολογικές δηλώσεις 2020 ενώ δεν αποκλείεται λόγω των συνθηκών να δοθεί παράταση.
Οι φορολογικοί συντελεστές για τις φορολογικές δηλώσεις 2020

Η φορολόγηση των εισοδημάτων θα πραγματοποιηθεί ως εξής:

22% για ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ

29% για το μέρος του εισοδήματος από 20.001 έως και 30.000 ευρώ

37% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ

45% για το μέρος του εισοδήματος που ξεπερνά τις 40.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις η έκπτωση φόρου κυμαίνεται από 1.900 -2.100 ευρώ ανάλογα με το ύψος των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

10% του ετήσιου εισοδήματος, για εισόδημα έως 10.000 ευρώ

15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, για εισόδημα μεταξύ 10.001- 30.000 ευρώ

20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, για εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ.

Αν το ποσό δεν καλύπτεται από τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικό τρόπο τότε το εναπομείναν ποσό φορολογείται με ποσοστό 22%.

Με βάση το ισχύον πλαίσιο, ο φόρος εισοδήματος εξοφλείται σε 3 διμηνιαίες δόσεις, τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.

Μένει να ξεκαθαριστεί αν θα ισχύσει το υπάρχον πλαίσιο ή θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους για καταβολή του φόρου εισοδήματος σε μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.

Κατηγορία Οικονομία

Από αύριο Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου 2020, ξεκινά πληρωμή του επιδόματος των 800 ευρώ σε 800.000 δικαιούχους που βρίσκονται σε αναστολή.

Επίσης αύριο Μεγάλη Τετάρτη, θα καταβληθεί στους επιστημονικούς κλάδους η προκαταβολή των 400 ευρώ, ενώ θα λάβουν το δώρο Πάσχα οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις, που δεν έχουν πληγεί από την κρίση.

Ειδικότερα οι επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους υποχρεωτικά με εντολή δημόσιας αρχής και όσες έχουν πληγεί βάσει των ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών υποχρεούται να καταβάλλουν το δώρο Πάσχα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.

Ακόμη και αν στις επιχειρήσεις που πλήττονται υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν, κανονικά υποχρεούται και γι αυτούς να καταβληθεί το δώρο Πάσχα μέχρι τις 30 Ιουνίου. Ωστόσο, φυσικά ο εργοδότης μπορεί να το πληρώσει και νωρίτερα ή και μέχρι την μεγάλη Τετάρτη.

Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή της σύμβασης εργασίας δε θα πάρουν ολόκληρο το δώρο από τον εργοδότη τους αλλά όσο αντιστοιχεί πριν την αναστολή της σύμβασης εργασίας τους. Το υπόλοιπο ποσό θα τους καταβληθεί από το κράτος στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει μέσω του Συστήματος supportemployees.yeka.gr.

Αυτό σημαίνει πως οι εργοδότες θα καταβάλλουν το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως την στιγμή της αναστολής – είτε με κρατική εντολή είτε με απόφαση του εργοδότη – ενώ το κράτος θα συμπληρώνει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας. Η αναστολή για τις επιχειρήσεις που υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ, αλλά μένουν ανοιχτές διαρκεί για 45 ημέρες.

Για παράδειγμα,μισθωτός που τέθηκε σε αναστολή στις 18 Μαρτίου ο εργοδότης θα καταβάλλει το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί από 1η Ιανουαρίου έως 17 Μαρτίου ενώ το κράτος θα καταβάλλει το τμήμα που αντιστοιχεί από 18 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.

Η καταβολή του δώρου Πάσχα θα γίνει μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, όπου έχουν αναρτηθεί οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων που έχουν τεθεί σε αναστολή, να υπολογίσει το κράτος το ποσό του δώρου που υπολείπεται και να το καταβάλει στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έχουν καταχωρηθεί τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) των δικαιούχων για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Στη καταβολή του δώρου Πάσχα μέχρι τις 30 Ιουνίου μπορούν να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις – εργοδότες που ανέστειλαν την λειτουργία της επιχείρησης τους με κρατική εντολή και θα το δηλώσουν στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έως τις 10 Απριλίου και οι επιχειρήσεις – εργοδότες που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού και ανέστειλαν τις συμβάσεις μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους και το δηλώσουν στην ΕΡΓΑΝΗ έως τις 20 Απριλίου.

Να σημειωθεί ότι όσες επιχειρήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στους ΚΑΔ της λίστας του υπουργείου Οικονομικών οφείλουν να καταβάλουν κανονικά το δώρο έως τις 15 Απριλίου, διαφορετικά ενεργοποιούνται οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος.

Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, στην περίπτωση που η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου, η οποία υπολογίζεται ως εξής: προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, ενώ για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Εάν η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες, δικαιούται ανάλογο κλάσμα για δώρο Πάσχα.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ήΑπριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια).

Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.
Πληρωμές συντάξεων

Οι συντάξεις θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες για να μην επαναληφθούν οι εικόνες συνωστισμού έξω από τις τράπεζες.

Ειδικότερα, οι συντάξεις των ΙΚΑ, ΟΤΕ, Τραπεζών θα καταβληθούν στις 22 Απριλίου 2020 για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9 και στις 24 Απριλίου σε όσους το ΑΚΜΑ τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Οι συντάξεις των ταμείων ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΕΤΑΑ θα καταβληθούν στις 27 Απριλίου 2020 και τέλος για τους συνταξιούχους ΝΑΤ, Δημοσίου, ΔΕΗ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ η σύνταξη θα καταβληθεί στις 29 Απριλίου 2020.

Οι συνταξιούχοι των τ. ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ θα πληρωθούν στις 27 Απριλίου 2020 ενώ η τελευταία καταβολή συντάξεων για τους συνταξιούχους των ΝΑΤ, Δημοσίου, ΔΕΗ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ θα γίνει στις 29 Απριλίου.

Κατηγορία Οικονομία

Την έντονη διαμαρτυρία χιλιάδων επιχειρήσεων οι οποίες ενώ πλήττονται από την παύση της οικονομικής δραστηριότητας, λόγω του κορονοϊού, εντούτοις το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, τις αποκλείει από τα μέτρα στήριξης.

Η καθυστέρηση και ο κίνδυνος απώλειας των προθεσμιών δεν επηρεάζει, μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και τους εργαζόμενους σε αυτές, οι οποίοι είναι σε «αναμμένα κάρβουνα», καθώς υπάρχει κίνδυνος να μην προλάβουν να λάβουν τα 800 ευρώ.

Τα προβλήματα ανέδειξαν οι λογιστές-φοροτεχνικοί, οι οποίοι και έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της συμπλήρωσης των απαραίτητων εντύπων, αλλά δεν τους επιτρέπει το σύστημα και ενώ οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εργασίας μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, προέβη σε νέες οδηγίες για τη συμπλήρωση των απαραίτητων ηλεκτρονικών εντύπων, διευκρινίζοντας μεταξύ των άλλων, ποια είναι η «κλεισμένη» επιχείρηση και ποια είναι η «πληττόμενη».

Όσο και αν αυτό φαντάζει αυτονόητο, μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές από τις νομοθετικές ρυθμίσεις, τις αποφάσεις και τις εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας.
Οι τελευταίες οδηγίες για την ένταξη στα μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό, στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, αναρτήθηκαν νεότερες οδηγίες, για τη συμπλήρωση των κωδικών των εντύπων οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

Το έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων –Εργοδοτών των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19» αναφέρεται για λόγους συντόμευσης ως Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας.

Σε συνέχεια της 14676/253 εγκυκλίου, δίνονται οι παρακάτω αναλυτικές οδηγίες για το πως προτείνεται να εφαρμοστούν οι ενέργειες που περιγράφονται σε αυτή σε ότι αφορά διορθώσεις –συμπληρώσεις -ανακλήσεις υπεύθυνων δηλώσεων επιχειρήσεων-εργοδοτών.

Στο παρόν κείμενο χρησιμοποιούνται καταχρηστικά οι όροι «κλεισμένη» και «πληττόμενη» για λόγους ευκολίας με τις εξής ερμηνείες:

Κλεισμένη: Είναι η επιχείρηση που η λειτουργία της (εν μέρει ή εν όλω) έχει ανασταλεί από Δημόσια Αρχή
Πληττόμενη: Είναι η επιχείρηση που πλήττεται σημαντικά από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης

Η υπαγωγή μιας επιχείρησης στους παραπάνω τύπους ορίζεται με βάση τις σχετικές λίστες από ΚΑΔ που έχει εκδώσει το Υπ. Οικονομικών (λίστα κλεισμένων και λίστα πληττόμενων), όπως ισχύουν. Πιο συγκεκριμένα:

Μια επιχείρηση δικαιούται να χαρακτηριστεί ως κλεισμένη εάν βρίσκεται στη λίστα των κλεισμένων ΚΑΔ τουλάχιστον ένα από τα εξής: α) ΚΑΔ Κύριας Δραστηριότητας, β) ΚΑΔ Δευτερεύουσας Δραστηριότητας με τα μεγαλύτερη ακαθάριστα έσοδα με βάση τη δήλωση Ε3 για το έτος 2018, γ) ΚΑΔ Κύριας Δραστηριότητας τουλάχιστον ενός εκ των Παραρτημάτων της.
Μια επιχείρηση δικαιούται να χαρακτηριστεί ως πληττόμενη εάν βρίσκεται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ (αλλά όχι στων κλεισμένων) τουλάχιστον ένα από τα εξής: α) ΚΑΔ Κύριας Δραστηριότητας, β) ΚΑΔ Δευτερεύουσας Δραστηριότητας με τα μεγαλύτερη ακαθάριστα έσοδα με βάση τη δήλωση Ε3 για το έτος 2018.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι για τις επιχειρήσεις που με βάση το 2.α ή/και το 2.β μπορούν να χαρακτηριστούν ως πληττόμενες και με βάση το 1.γ μπορούν να χαρακτηριστούν ως κλεισμένες, τεκμαίρεται δυνατότητα επιλογής. Η εν λόγω δυνατότητα προστέθηκε στο σύστημα από τις 11/4 και αφορά τόσο αρχικές / συμπληρωματικές δηλώσεις, όσο και ορθή επανάληψη δηλώσεων που είχαν υποβληθεί μετά την ενεργοποίηση της λειτουργικότητας για τα Υποκαταστήματα στις 6/4/2020.

Σημειώνεται ότι η επιλογή έχει ισχύ για την κάθε δήλωση της ίδιας επιχείρησης ξεχωριστά, επομένως επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα επιλογής, μπορούν να υποβάλουν δύο (ή και παραπάνω) διαφορετικές δηλώσεις με διαφορετικό τύπο υπαγωγής στην κάθε μία. Υπενθυμίζεται ότι η βασική διαφορά των δύο κατηγοριών αφορά το διάστημα ισχύος του χρόνου αναστολής για το προσωπικό που περιλαμβάνεται στη δήλωση,καθώς στην πρώτη περίπτωση (κλεισμένη επιχείρηση) το εν λόγω διάστημα είναι αυστηρά 15/3/2020-30/4/2020, ενώ στη δεύτερη (πληττόμενη επιχείρηση), το διάστημα είναι από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και για 45 ημέρες.

Το έντυπο με τις νέες οδηγίες του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και οι επίμαχοι κωδικοί

 

www.sofokleousin.gr

 

Κατηγορία Οικονομία
Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας