alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 15 Απριλίου 2020

Η Μεγάλη Πέμπτη, η ιερή μέρα κατά την οποία εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους.

Η ημέρα αυτή είναι η τέταρτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, της εβδομάδας δηλαδή η οποία προηγείται και καταλήγει στη γιορτή του Πάσχα.

Τα Δώδεκα Ευαγγέλια περιγράφουν την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά. Τον Μυστικό Δείπνο, το δάκρυ

και την ανθρώπινη αδυναμία στους κήπους της Γεσθημανής, την προδοσία του από τον Ιούδα, την σύλληψη, τη δίκη, τα βασανιστήρια, την Σταύρωση.
Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τελείται ο εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής μαζί με τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

Οι ιερείς κατά την ετοιμασία της Θείας Κοινωνίας εξάγουν δύο «αμνούς» (το μέρος του άρτου το οποίο μεταβάλλεται σε σώμα Χριστού)

και διατηρούν τον ένα αφού τον τεμαχίσουν και τον αποξηράνουν, σε ασφαλές σημείο (μέσα στο αρτοφόριο πάνω στην αγία τράπεζα)

για έναν ολόκληρο χρόνο για την κοινωνία των πιστών σε έκτακτες περιπτώσεις. Το βράδυ τελείται ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής,

στον οποίο αναπαριστάται το Θείο Δράμα της Σταύρωσης και διαβάζονται τα 12 ευαγγέλια που περιγράφουν τα γεγονότα από τη σύλληψη έως και την ταφή του Χριστού.

Ανάμεσα στο 5ο και το 6ο Ευαγγέλιο ψάλλεται το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου...» και ο Εσταυρωμένος λιτανεύεται από τους ιερείς.

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου...

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου,
ο εν ύδασι την γην κρεμάσας.
Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται,
ο των αγγέλων βασιλεύς.
Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται
ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις.
Ράπισμα κατεδέξατο,
ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ.
Ήλοις προσηλώθη,
ο Νυμφίος της Εκκλησίας.
Λόγχη εκεντήθη, ο Υιός της Παρθένου.
Προσκυνούμεν σου τα Πάθη, Χριστέ.
Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάστασιν.

Είναι η στιγμή, που σε όλες τις εκκλησίες θα σβήσουν τα φώτα. Η πομπή της σταύρωσης υπό το αμυδρό φως των κεριών

θα κινηθεί με αργό και σταθερό ρυθμό προς το κέντρο των ναών. Το Θείο πάθος σχεδόν κορυφώνεται.

Τα 12 Ευαγγέλια της Μεγάλης Πέμπτης συγκροτούνται κυρίως από περικοπές των Ευαγγελίων του Ιωάννη και του Ματθαίου.

Εν περιλήψει τα 12 Ευαγγέλια: Τελευταίες νουθεσίες του Ιησού στους μαθητές του... «Αγαπάτε Αλλήλους».

Ο τελευταίος αποχαιρετισμός. Προσευχή του Ιησού. Προδοσία του από τον Ιούδα.

Σύλληψη του Ιησού και μεταφορά του «Από τον Άννα στον Καϊάφα».

Δίκη του Ιησού από τους Αρχιερείς. Άρνηση Πέτρου («Πριν αλέκτορα φωνήσαι, τρις απαρνήση με»).

Ο Ιησούς ενώπιον του Πιλάτου, στο Πραιτώριο. Προσπάθεια του Πιλάτου να απελευθερώσει τον Κύριο,

αλλά εμπρός στην αποφασιστικότητα των Φαρισαίων υποχωρεί. «Βαραβάν ή Χριστόν;».

Ο Πιλάτος «Νίπτει τας χείρας του». Ο Ιούδας μεταμελείται και επιστρέφει τα «τριάκοντα αργύρια» στους Αρχιερείς, οι οποίοι τα έβαλαν στον «Κορβανά» (ταμείο του Ναού).

Απαγχονισμός Ιούδα. Πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά και Σταύρωσή του με δύο ληστές.

Ο Ιησούς αφήνει το πνεύμα επί του Σταυρού. Μεταμέλεια του ενός ληστή, που ζητά από τον Κύριο να τον θυμηθεί στη βασιλεία των Ουρανών.

Ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας ζητά από τον Πιλάτο το Σώμα του για να το θάψει. Ταφή του Ιησού και σφράγιση του Τάφου του από τους Αρχιερείς και Φαρισαίους.

Στα σπίτια των Χριστιανών, την Μεγάλη Πέμπτη, βάφονται τα κόκκινα αυγά. Για τον λόγο αυτό, η ημέρα λέγεται και Κόκκινη Πέμπτη ή Κοκκινοπέφτη.

Εκτός από τα αυγά, την μέρα αυτή, φτιάχνονται τα πασχαλινά κουλούρια και τα τσουρέκια.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, οι Χριστιανοί κρεμούν κόκκινα πανιά στα παράθυρα των σπιτιών τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Τσιόδρας, 22 είναι τα νέα κρούσματα μέσα σε μια μέρα με αποτέλεσμα

ο συνολικός αριθμός τους να φθάνει τα 2.192. Οπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, 72 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα στην εντατική

και 29 ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο. Ακόμη, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας 102 άνθρωποι συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους.

Φέτος το Πάσχα δεν θα είναι το ίδιο, καθώς οι πολίτες δεν θα πάνε εκκλησία, ούτε θα στηθούν οικογενειακά και φιλικά

γλέντια για το ψήσιμο του οβελία. Μάλιστα η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει μεγάλες συναθροίσεις και συνωστισμό σε αυλές και ταράτσες σπιτιών.

Κατηγορία Υγεία

Οι συντονισμένες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξάνδρειας, οδήγησαν στην άμεση

εξιχνίαση ληστείας που έγινε προχθές (13 Απριλίου 2020) σε βάρος ηλικιωμένης γυναίκας στην Ημαθία.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν χθες (14 Απριλίου 2020) στην Ημαθία δύο άνδρες, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για ληστεία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, το ένα άτομο πλησίασε την γυναίκα

προσποιούμενος τον αστυνομικό και αφαίρεσε αιφνιδιαστικά από την κατοχή της μία τσάντα που έφερε και περιείχε

το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ και διάφορα έγγραφα. Στη συνέχεια διέφυγε με όχημα στο οποίο τον ανέμενε ο συνεργός του.

Σε έρευνα των αστυνομικών στην οικία του ενός, βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ,

το οποίο αποδόθηκε στην παθούσα. Επίσης εντοπίσθηκε και κατασχέθηκε το όχημα που χρησιμοποίησαν.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας.

Κατηγορία Αστυνομικά
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Κατηγορία Φαρμακεία

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας, κατόπιν συνεργασίας με τους τοπικούς συνδέσμους Εμπόρων και Παραγωγών Λαϊκών αγορών, ανακοινώνει τα ονόματα των εμπόρων και των παραγωγών που έχουν δικαίωμα πώλησης στη Λαϊκή Αγορά της Μελίκης, για την Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020:

Στο ΦΕΚ 943/20-03-2020 το οποίο και αφορά την Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των λαϊκών αγορών της παραγράφου 9 του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α΄ 171) σε όλη την Επικράτεια, για το Σάββατο 21 Μαρτίου 2020 και επιμέρους ρυθμίσεις λειτουργίας αυτών από 23.3.2020 έως και 30.4.2020, αναφέρεται:

 
Ξεκίνησε την Δευτέρα 13 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί την επόμενη Παρασκευή 24 Απριλίου, η νέα διανομή Τροφικών και Βρεφικών Ειδών μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ και του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Αλεξάνδρειας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι «εχθρός μας είναι ο συνωστισμός και γι' αυτό δε θέλουμε συγκεντρώσεις ατόμων το Πάσχα». Παράλληλα, ανακοίνωσε πως πριν τις 27 Απριλίου θα ανακοινωθεί το σχέδιο άρσης των μέτρων.

Ο κ. Πέτσας, ανέφερε πως σε ότι αφορά το ψήσιμο του οβελία, «δεν μας νοιάζει τι θα μαγειρέψει ο καθένας».

Όσον αφορά το σενάριο περί απαγόρευσης κυκλοφορίας αυτοκινήτων από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι και το Πάσχα, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι δεν μπορεί ούτε να το διαψεύσει ούτε να το επαληθεύσει, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Πηγαίνουμε μέρα-μέρα, βλέπουμε πως εξελίσσεται η εφαρμογή των μέτρων και αποφασίσουμε ότι χρειάζεται. Σε ότι αφορά την μετακίνηση σε άλλη περιφέρεια, ισχύει η απαγόρευση από την πρώτη ημέρα που ελήφθησαν τα μέτρα, αλλά επειδή βλέπαμε μια τάση λόγω του Πάσχα, διπλασιάσαμε το πρόστιμο και τονίζουμε τις απαγορεύσεις, για να αποτρέψουμε την εξάπλωση του ιού».

Σε ότι έχει να κάνει με τους φόβους για συγκεντρώσεις πιστών έξω από ναούς τις επόμενες ημέρες και το ενδεχόμενο παρεμβάσεων από την Αστυνομία, ο κ. Πέτσας είπε :

«Δεν είμαστε αστυνομοκρατούμενο Κράτος, βασιζόμαστε στην πειθώ. Δεν μπορεί για τους λίγους παραβατικούς να την πληρώσουμε όλοι».

Αργή, σταδιακή και μακρόσυρτη η αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων

«Έχουμε ξεκινήσει εδώ και ημέρες, κατ΄ εντολή του Πρωθυπουργού, να επεξεργαζόμαστε το σενάριο μιας αργής, σταδιακής και μακρόσυρτης αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων. Για όλα αυτά, πριν από τις 27 Απριλίου, οπότε λήγουν οι ισχύοντες περιορισμοί, θα ενημερωθούν οι πολίτες για να ξέρουμε όλοι τι θα συμβεί.

Αυτή θα είναι πιο δύσκολη διαδικασία σε σχέση με τον περιορισμό στις μετακινήσεις, καθώς πρέπει να πειστούν κάποιοι ότι πρέπει να μείνουν στο σπίτι τους μια εβδομάδα παραπάνω σε σχέση με το να κλειστούν όλοι στο σπίτι τους», τόνισε ο κ. Πέτσας

Προτεραιότητα στην επαναλειτουργία των επιχειρήσεων

Βασικός άξονας του σχεδίου της κυβερνησης είναι τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που θα ληφθούν για την επαναλειτουργία καταστημάτων και επιχειρήσεων. Για να υπάρξει η μέγιστη αποτελεσματικότητα, ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να τους ενημερώσει και ταυτόχρονα να ακούσει τις δικές τους προτάσεις.

Όπως σημειώνουν επιστήμονες και κυβέρνηση, η άρση των μέτρων δεν πρέπει να συνοδευτεί από ένα δεύτερο κύμα του ιού, γι' αυτό, μελετούν όλους τους τρόπους που θα εμποδίσουν την επανεμφάνιση του κορονοϊού.

Στα σενάρια που εξετάζονται είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε επαγγελματικές δραστηριότητες όπως οι κομμώσεις και τα κέντρα αισθητικής, ενώ εξετάζονται μέτρα που θα αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις στις οποίες θα επιχειρηθεί η τόνωση της τηλεργασίας, εφόσον είναι εφικτό, αλλά και αυστηρά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για τους χώρους εργασίας.

Πρώτα ανοίγουν τα κομμωτήρια, ακολουθούν τα σχολεία.

Τα κομμωτήρια θα ανοίξουν με το πρώτο κύμα άρσης των περιορισμών μαζί με τα μικρά εμπορικά καταστήματα και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα σχολεία, ενώ στο τέλος της διαδικασίας τα πολυκαταστήματα.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την επόμενη εβδομάδα και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να απευθυνθεί με νέο μήνυμα στους πολίτες, περιγράφοντας το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα επανόδου στην «κανονικότητα».

Ο κ. Πέτσας, σχετικά με τα σχολεία, ανέφερε ότι «όλοι τείνουν σε ένα σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε κι εμείς. Σκεπτόμαστε σενάρια σταδιακής επανόδου των σχολείων όλων των βαθμίδων σε λειτουργία. Το σίγουρο είναι ότι οι Πανελλήνιες 2020 θα γίνουν το καλοκαίρι και όχι το φθινόπωρο».

«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα που αφορά την μείωση μισθών ή συντάξεων», τόνισε ο κ. Πέτσας αναφορικά με τις προβλέψεις για βαθιά ύφεση και τα μέτρα που θα απαιτηθούν για την ανάταξη της οικονομίας.

Παράλληλα, ο Στέλιος Πέτσας επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει καμία σκέψη για εκλογές», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση, μέχρι τον Φεβρουάριο συνέχιζε το πρόγραμμα της για την ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας και αυτό θα συνεχίσει να κάνει.

Τέλος, συμπλήρωσε ότι οι αναφορές του Πρωθυπουργού αφορούσαν την επιστροφή των θεσμών σε κανονικότητα και όχι στην νομοθέτηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και υπό έκτακτες συνθήκες.

«Το φετινό Πάσχα ας γίνει το πέρασμα από τις δύσκολες στιγμές που ζούμε, στη λύτρωση και τη χαρά της ζωής.

Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας