alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020
Εφημερίες Φαρμακείων - Αλεξάνδρειας - Βέροιας - Νάουσας 15/08/2020
 
Κατηγορία Φαρμακεία

Σε κάθε τόπο, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας υπάρχει και μία θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου που προσφέρει ελπίδα και παρηγοριά.

 

Η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης. Η προετοιμασία των πιστών αρχίζει από την 1η Αυγούστου με τη νηστεία που διαρκεί έως τον Δεκαπενταύγουστο, αποτελώντας για τους Ορθόδοξους χριστιανούς το «Πάσχα του καλοκαιριού».

 

Στις 15 Αυγούστου χιλιάδες πιστών με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη, προστρέχουν στα αμέτρητα προσκυνήματα, για να μαρτυρήσουν την πίστη τους στο πρόσωπό της.

 

Η Παναγία, το ιερότερο από τα πρόσωπα της Ορθοδοξίας, δοξάζεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η λατρεία που έχουν οι πιστοί στη «μητέρα» του Θεού και των ανθρώπων αποδεικνύεται από τα πολλά ονόματα: Μεγαλόχαρη, Εκατονταπυλιανή, Φανερωμένη, Κοσμοσωτήρα, Χοζοβιώτισσα, Εικοσιφοίνισσα, Βρεφοκρατούσα, Ελεούσα, Θαλασσινή, Γιάτρισσα, Μυρτιδιώτισσα και πολλά ακόμη.

 

Και μπορεί το επίκεντρο των εκδηλώσεων να είναι η Παναγία της Τήνου και η Παναγία Σουμελά, όμως, σε κάθε γωνιά της χώρας υπάρχει και μια ξεχωριστή Παναγιά.

 

Ιδού ένα μικρό οδοιπορικό:

Η Παναγία της Τήνου

Η εικόνα της Παναγίας της Τήνου βρέθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1823, έπειτα από πολλές προσπάθειες και «με την υπόδειξη της Παναγίας στη μοναχή Πελαγία», στην ιστορική Μονή της «Κυράς των Αγγέλων», στο Κεχροβούνι.

Με Βασιλικό Διάταγμα του 1836 καθιερώθηκε ο εορτασμός της Παναγίας στην Τήνο να είναι οκταήμερος και να διαρκεί έως τα «εννιάμερα της Θεοτόκου», στις 23 Αυγούστου, όπου μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, κατάνυξης και σεβασμού, ψάλλονται ύμνοι και εγκώμια, μπροστά στον επιτάφιο και την εικόνα.

Ο δρόμος που οδηγεί από το λιμάνι στο ναό του Ευαγγελισμού, όπου βρέθηκε η εικόνα, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της άρρηκτης σχέσης του ελληνισμού με την Ορθοδοξία.

Στην Τήνο παράλληλα με την εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, οι Έλληνες τιμούν κι αυτούς που χάθηκαν, όταν οι Ιταλοί τορπίλισαν και βούλιαξαν την «Έλλη» μέσα στο λιμάνι του νησιού ανήμερα της Παναγιάς.

Παναγία Σουμελά

Η Παναγία Σουμελά αποτελεί το σύμβολο της ποντιακής πίστης.

Την εικόνα της Παναγίας Σουμελά αγιογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Μετά τον θάνατό του τη μετέφερε στην Αθήνα ο μαθητής του Ανανίας και τοποθετήθηκε σε περικαλλή ναό της Θεοτόκου. Έτσι αρχικά ονομάστηκε ως Παναγία η Αθηνιώτισσα.

Στο τέλος του 4ου αιώνα (380-386 μ.Χ.), σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία η Αθηνιώτισσα εμφανίστηκε ως όραμα στους μοναχούς Σωφρόνιο και Βαρνάβα, στη Αθήνα, και τους κάλεσε στην εκκλησία.

Εκεί είδαν την εικόνα να σηκώνεται από το προσκυνητάρι, να βγαίνει από το παράθυρο και να πετάει προς τα ουράνια. Συγχρόνως, άκουσαν την Θεοτόκο να λέει: «Πηγαίνω στην Ανατολή. Προπορεύομαι στο όρος Μελά. Ακολουθήστε με...».

Οι μοναχοί την ακολούθησαν και στο όρος Μελά, στον Πόντο, όπου στάθηκε, κτίστηκε μεγάλος Ναός και Μονή. Έτσι η εικόνα πήρε την ονομασία Σουμελά από τη φράση «στου Μελά».

Το 1922, μετά την Μικρασιατική καταστροφή, μοναχοί έθαψαν την εικόνα, μαζί με άλλα κειμήλια.

Με την ανταλλαγή, τα ιερά κειμήλια παραχωρήθηκαν και το 1931 τα ξέθαψε και τα έφερε στην Ελλάδα, ο Αμβρόσιος ο Σουμελιώτης. Η εικόνα επανήλθε στην Αθήνα και παρέμεινε στο Μουσείο έως το 1951. Τότε, το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» Θεσσαλονίκης πρότεινε το κτίσιμο ναού στις πλαγιές του Βερμίου, στην Καστανιά Βέροιας.

 

 Παναγία της Εκατονταπυλιανής

Ο ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής βρίσκεται στην Παροικιά, της Πάρου. Για το ναό υπάρχουν δύο ονομασίες: «Καταπολιανή» και «Εκατονταπυλιανή».

Σύμφωνα με την παράδοση, η Κατοπολιανή έχει ενενήντα εννέα φανερές πόρτες, ενώ η εκατοστή είναι κλειστή και δεν φαίνεται. Η πόρτα αυτή θα φανεί και θα ανοίξει, όταν οι Έλληνες πάρουν την Πόλη.

Πολλές παραδόσεις αναφέρονται στην ίδρυση της Εκατονταπυλιανής. Η πρώτη πληροφορεί ότι, όταν η Αγία Ελένη μητέρα πήγαινε στην Παλαιστίνη για να βρει τον Τίμιο Σταυρό, έφτασε στην Πάρο και προσευχήθηκε σε ένα μικρό ναό που βρίσκονταν στη θέση της Εκατονταπυλιανής.

Κατά την προσευχή της έκανε τάμα ότι αν βρει τον Τίμιο Σταυρό, θα χτίσει στη θέση αυτή έναν μεγάλο ναό.

Η προσευχή της εισακούστηκε. Βρήκε τον Τίμιο Σταυρό και, πραγματοποιώντας το τάμα της, ανήγειρε τον μεγαλόπρεπο ναό της Εκατονταπυλιανής.

Μία δεύτερη παράδοση αναφέρει ότι το τάμα της Αγίας Ελένης ολοκλήρωσε ο γιος της Άγιος Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου, καθώς η ίδια δεν πρόλαβε.

Η Παναγία στο Μικρόκαστρο Κοζάνης

Ιδιαίτερος είναι ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας στο Μικρόκαστρο, του δήμου Βοΐου.

Κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί προσκυνούν την εικόνα της Παναγίας, που χρονολογείται από το 1603, ενώ εντύπωση προκαλεί η αναβίωση του εθίμου των προσκυνητών καβαλάρηδων από τη Σιάτιστα.

Το έθιμο των καβαλάρηδων προσκυνητών έρχεται από την τουρκοκρατία, όταν αποτελούσε ευκαιρία για τους σκλαβωμένους να δείξουν τη λεβεντιά και τον πόθο τους για λευτεριά.

Η Χοζοβιώτισσα της Αμοργού

Στην Αμοργό, πάνω σε έναν γκρεμό 300 μέτρων δεσπόζει το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας που τιμάται στις 15 Αυγούστου.

Κτίστηκε το 1088 μ.Χ. από το βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α' Κομνηνό σύμφωνα με επιγραφή της Ι. Μονής.

Για τον τρόπο άφιξης της εικόνας στην Αμοργό υπάρχουν δύο παραδόσεις: Η πρώτη λέει ότι η εικόνα βρέθηκε μέσα σε μια βάρκα εκεί ακριβώς που είναι κτισμένο το σημερινό μοναστήρι. Λέγεται ότι την εικόνα τοποθέτησε μια ευσεβής κυρία μέσα σε βάρκα από την πόλη Χόζοβα της Παλαιστίνης και την άφησε να ταξιδέψει μόνη της στην θάλασσα, για να γλιτώσει από τα χέρια των εικονομάχων.

Η δεύτερη εκδοχή λέει ότι τη θαυματουργική εικόνα έφεραν στην Αμοργό μοναχοί από το μοναστήρι του Χοτζεβά της Παλαιστίνης, που βρίσκεται κοντά στην Ιεριχώ, οι οποίοι έφυγαν λόγω των διωγμών από τους εικονομάχους.

Περνώντας από την Κύπρο οι μοναχοί έπεσαν πάνω σε ληστές που βεβήλωσαν, έσχισαν στα δύο και έριξαν στη θάλασσα την εικόνα. Τα δύο τεμάχια ήρθαν με θαυματουργικό τρόπο κάτω από το βράχο της Αμοργού κι ενώθηκαν μόνα τους χωρίς να διακρίνεται τίποτε.

Άλλοι λένε ότι συγκολλήθηκαν από τους μοναχούς που συνέχισαν το ταξίδι τους, έφτασαν στην Αμοργό και έκτισαν το μοναστήρι στον τόπο που τους υπέδειξε η Παναγία. Μάρτυρας για τον τόπο αυτό ήταν η σμίλη, που για αιώνες βρισκόταν σφηνωμένη στο βράχο και έπεσε το 1952.

Η «Οφιούσα» της Κεφαλονιάς

Στη νότια Κεφαλονιά, κοντά στο χωριό Μαρκόπουλο, βρίσκεται ο ναός της Κοιμήσεως. Εκεί από τη γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα (6 Αυγούστου) εμφανίζονται μέσα και έξω από τον ναό μικρά φίδια. Είναι τα λεγόμενα «φίδια της Παναγίας».

Στη θέση αυτή, λέει η παράδοση, υπήρχε ένα παλιό μοναστήρι της Παναγιάς, μεγάλο και πλούσιο. Όταν το μοναστήρι δέχτηκε επίθεση από πειρατές οι καλόγριες για να μην πέσουν στα χέρια τους παρακάλεσαν την Παναγία να τις κάνει πουλιά, ή φίδια.

Έτσι, σαν φίδια, ιερά πλέον, γυρίζουν κάθε χρόνο στις αρχές του Αυγούστου και όσο περνούν οι μέρες πληθαίνουν. Την παραμονή της Κοιμήσεως «πλημμυρίζουν» τον ναό.

Σύμφωνα με την παράδοση αν κάποια χρονιά τα φίδια δεν παρουσιασθούν, είναι κακό σημάδι. Αυτό συνέβη το 1940 και το 1953, όταν το νησί δοκιμάστηκε από τους σεισμούς.

Κουφονήσια – Με τα καΐκια στην Παναγιά

Τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει η Παναγία στο Κάτω Κουφονήσι. Μετά τη λειτουργία προσφέρεται φαγητό από τους κατοίκους και κατόπιν εκείνοι μεταφέρονται με τα καΐκια τα οποία κάνουν αγώνες για το ποιος θα περάσει τον άλλο στο Πάνω Κουφονήσι.

Άνδρος – Παναγία Φανερωμένη

Το Κάστρο Φανερωμένης είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία στην περιοχή του Κορθίου, σε ύψωμα κοντά στο χωριό Κοχυλού. Το Δεκαπενταύγουστο γίνεται εδώ μεγάλο πανηγύρι στην Παναγία τη Φανερωμένη, που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο.

Παναγία Αγιασώτισσα

Στην ενδοχώρα της Λέσβου, στην Αγιάσο, ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία για όλους. Η ομώνυμη εικόνα είναι έργο του ευαγγελιστή Λουκά, πλασμένη με κερί και μαστίχα.

Πολλοί από τους προσκυνητές, με αφετηρία την πόλη της Μυτιλήνης, περπατούν 25 χιλιόμετρα για να φθάσουν στον αυλόγυρο της εκκλησίας, όπου διανυκτερεύουν. Την ημέρα της γιορτής της Παναγίας, ύστερα από τη Λειτουργία, γίνεται η περιφορά της εικόνας γύρω από το ναό.

 

Η Παναγία της Ολύμπου στην Κάρπαθο

Διαφορετικός είναι ο εορτασμός στην Όλυμπο της Καρπάθου. Οι Λειτουργίες είναι βαθιά συνδεδεμένες με το πένθος που χαρακτηρίζει τη μέρα του Δεκαπενταύγουστου και το αποκορύφωμα του παραδοσιακού εορτασμού είναι ο χορός που γίνεται στη μικρή πλατεία, μπρος στην εκκλησιά της Παναγίας, με τους οργανοπαίκτες να παίζουν τον Κάτω Χορό.

Ο χορός αργός και πάντα με σταθερό βήμα και κατανυκτική διάθεση, κρατά για ώρες.

Ο επιτάφιος της Παναγίας στην Πάτμο

Στο νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο, οι μοναχοί τηρούν το έθιμο του επιταφίου της Παναγίας, έθιμο με βυζαντινές καταβολές. Οι καμπάνες του μοναστηριού και των άλλων εκκλησιών ηχούν ασταμάτητα.

Η Παναγία Χρυσολεόντισσα στην Αίγινα

Προστάτιδα του νησιού της Αίγινας θεωρείται από τους κατοίκους του νησιού η Παναγία η Χρυσολεόντισσα και το ομώνυμο μοναστήρι της κτισμένο στο κέντρο του νησιού, περί το ένα χιλιόμετρο από την μονή του Αγίου Νεκταρίου.

...και φυσικά

 

Η Παναγία η Αλεξανδρινή στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας...

 

Η Παναγιά η Αλεξανδρινή αποτελεί το δεύτερο πολυπληθέστερο προσκύνημα μετά την Παναγία Σουμελά στο νομό Ημαθίας τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου.

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ να μας έχει όλους η Παναγία κάτω από τη σκέπη Της!!!

Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020 14:30

254 νέα κρούσματα κορονοϊού - 3 στην Ημαθία

Τα 20 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας - Η επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας την Παρασκευή

Σήμερα ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 254 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6.632, εκ των οποίων το 55.0% αφορά άνδρες.

1.592 (24.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3207 (48.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 7 (31.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 59.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 223 θανάτους συνολικά στη χώρα. 77 (34.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

– 20 κρούσματα που εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
– 98 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 17 εκ των οποίων συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
– 76 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 4 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας,
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών,
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, 6 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστή συρροή,
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,


– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,


– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, 1 εκ των οποίων συνδέεται με γνωστή συρροή,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. ,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας,
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας,
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

Κατηγορία Υγεία

Οι 16 περιοχές της Ελλάδας που θα κλείνουν οι χώροι εστίασης - Ειδικά μέτρα περιορισμού σε Πάρο και Αντίπαρο - Τα επτά νέα μέτρα

Σε έκτακτη ενημέρωση προς τους πολίτες -αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας- ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία για την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ύστερα κι από την -υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη- τηλεδιάσκεψη για την πορεία της πανδημίας και των κρουσμάτων στη χώρα μας, ανακοίνωσε νέα έκτακτα μέτρα, τα οποία θα ενταθούν και θα προστεθούν κι άλλα, από την ερχόμενη εβδομάδα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 14.08.2020 15:31
Live: Ο Χαρδαλιάς ανακοινώνει τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό
Live: Ο Χαρδαλιάς ανακοινώνει τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό

Οπως είχε, ήδη διαρρεύσει νωρίτερα τόσο από κυβερνητικούς κύκλους, όσο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όσοι επιστρέφουν από διακοπές καλούνται να μπουν σε επταήμερη εκούσια καραντίνα.

Επίσης, συστήνεται ισχυρά, η χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, αλλά και η αποφυγή συναναστροφών με ευπαθείς ομάδες.
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr

Ακόμη, η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει μέτρα σύμφωνα με το μοντέλο του Πόρου σε Πάρο κι Αντίπαρο.
Αυτά είναι τα επτά νέα μέτρα

Όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα εστιατόρια, θέατρα, σινεμά, έως 24 Αυγούστου, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.
Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην περιφέρεια Αττικής έως τις 24 Αυγούστου.
Εφαρμογή όλου του πακέτου μέτρων Πόρου και σε Πάρο και Αντίπαρο έως 24 Αυγούστου, με μόνη διαφορά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα αντί για 11. Αυτό σημαίνει: Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 το βράδυ έως τις 7 το πρωί απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο, στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α' βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα και υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Παρατείνεται έως 24 Αυγούστου το πακέτο μέτρων για τον Πόρο, με διαφορά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα αντί για 11.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος για τον νέο κορονοιό όλων όσων επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτούς που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων.
Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορονοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου, έως 31 Αυγούστου.

Επιπλέον, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε ισχυρή σύσταση προς όλους:

Για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.
Σύσταση για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
Σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

Παράλληλα, έγινε ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και επταήμερη «προσοχή» σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές. Ζητήθηκε ιδιαίτερη προσοχή στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε κλειστούς χώρους για όσους επιστρέψουν από επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές.
Οι 16 περιοχές της Ελλάδας που θα κλείνουν οι χώροι εστίασης από τα μεσάνυχτα

Τα μέτρα περιορισμού λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης από τις 12 τη νύχτα έως τις 7 το πρωί ισχύουν στις εξής περιοχές:

Τις Περιφέρειες

Κρήτης,
Ανατολικής Μακεδονίας,
Θράκης,
Αττικής (συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων)

Τις Περιφερειακές Ενότητες

Θεσσαλονίκης,
Χαλκιδικής,
Λάρισας και
Κέρκυρας

Τους δήμους

Μυκόνου,
Πάρου,
Σαντορίνης,
Βόλου,
Κατερίνης,
Ρόδου,
Αντιπάρου,
Ζακύνθου,
Κω

Κατηγορία Υγεία

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), εξέδωσε πριν από λίγη ώρα έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.

 

Πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού προβλέπεται από αργά το απόγευμα του Δεκαπενταύγουστου στη βόρεια Ελλάδα

με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους.

 

Συγκεκριμένα, τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν τη Μακεδονία, κυρίως την Κεντρική και την Ανατολική, από αργά

το απόγευμα του ΣΑΒΒΑΤΟΥ (15-08-2020) μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της ΚΥΡΙΑΚΗΣ (16-08-2020),

οπότε θα επεκταθούν πρόσκαιρα και στη Θράκη και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

 

​Από τις απογευματινές και μέχρι τις βραδινές ώρες της ΚΥΡΙΑΚΗΣ (16-08-2020) θα εκδηλωθούν εκ νέου έντονα φαινόμενα στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία.

Κατηγορία Γενικά

Τοποθετήθηκαν σήμερα και αναλαμβάνουν καθήκοντα οι επιλεγέντες 116 προσωρινοί Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε εφαρμογή του άρθρου 30 του νόμου 4713/2020.

 

Η αντικατάσταση των μέχρι τώρα υπηρετούντων Διευθυντών Εκπαίδευσης κρίθηκε αναγκαία, καθώς η θητεία τους έχει λήξει από τις 31/7/2018, ο νόμος βάσει του οποίου έχουν επιλεγεί έχει κριθεί αντισυνταγματικός και οι τοποθετήσεις ορισμένων εξ αυτών έχουν ήδη ακυρωθεί.

 

Οι προσωρινοί Διευθυντές Εκπαίδευσης τοποθετούνται για ένα μεταβατικό διάστημα μέχρι να θεσπισθεί και να ολοκληρωθεί η προγραμματισμένη αναδιοργάνωση των δομών της εκπαίδευσης.

 

Η επιλογή τους έγινε κατόπιν εισήγησης πενταμελούς Συμβουλίου Επιλογής, αποτελούμενου από πανεπιστημιακούς (που προτάθηκαν από τα ΑΕΙ) και ανώτερα στελέχη εκπαίδευσης και διοίκησης, βάσει των επιστημονικών, διδακτικών και διοικητικών προσόντων των υποψηφίων, τα οποία ισχύουν σε ανάλογες περιπτώσεις επιλογής προσωρινών στελεχών εκπαίδευσης. Το Συμβούλιο Επιλογής εργάσθηκε συστηματικά και, μετά από την αξιολόγηση των υποψηφίων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο, υπέβαλε τεκμηριωμένη πρόταση για την τοποθέτηση των εν λόγω Διευθυντών, ανά θέση και ανά υποψήφιο. Η πρόταση αυτή έγινε στο σύνολό της δεκτή από την Υπουργό και αποτέλεσε το περιεχόμενο υπουργικής απόφασης για την τοποθέτησή τους.

 

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Ευχόμαστε καλή επιτυχία στους προσωρινούς Διευθυντές Εκπαίδευσης εν όψει και των προκλήσεων της νέας σχολικής χρονιάς που ξεκινά. Το Υπουργείο θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειές τους και είναι πάντοτε στη διάθεσή τους για εποικοδομητικό διάλογο και ανταλλαγή απόψεων προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ευχαριστούμε θερμά το Συμβούλιο Επιλογής που εργάστηκε άοκνα και μεθοδικά για να αξιολογήσει όλες τις υποβληθείσες υποψηφιότητες και να υποβάλει την εμπεριστατωμένη του εισήγηση.»

 

Η σχετική απόφαση της υπουργού Παιδείας με όλα τα ονόματα εδώ

Κατηγορία Εκπαίδευση

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ «ακούμπησε» με την τουρκική φρεγάτα «Kemal Reis». Η ελληνική φρεγάτα πλέει κανονικά και συμμετείχε και στην άσκηση Ελλάδας - Γαλλίας που πραγματοποιήθηκε χθες 13/8 ενώ η τουρκική «Kemal Reis» υπέστη ζημιές. Υπάρχει και φωτογραφικό υλικό, που αποδεικνύει ότι όντως φτάσαμε μια ανάσα από το θερμό επεισόδιο με τα τουρκικά πολεμικά σκάφη που συνοδεύουν το Oruc Reis στην παράνομη Navtex που έχει εκδώσει η Τουρκία εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Τι ακριβώς συνέβη και ποιος είναι ο διοικητής της Φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ που είναι πανέτοιμη να αναλάβει οποιαδήποτε αποστολή.

 

Οπως αναφέρει η «Καθημερινή» το συμβάν προκλήθηκε από λάθος χειρισμούς του κυβερνήτη της τουρκικής φρεγάτας «Kemal Reis» που είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί πρόσκρουση με την ελληνική φρεγάτα «Λήμνος». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η τουρκική φρεγάτα υπέστη ζημιές, σε αντίθεση με την ελληνική, η οποία μετείχε κανονικά στα χθεσινά ελληνογαλλικά γυμνάσια.


Έτσι έγινε η επακούμβηση της Ελληνικής Φρεγάτας Λήμνος με την Kemal Reis

 

Το «ατύχημα», ευτυχώς δεν έγινε δυστύχημα κι έτσι οι φήμες που κυκλοφορούν από την Τετάρτη το βράδυ στο Διαδίκτυο για περιστατικό «επακούμβησης» δύο φρεγατών, μιας ελληνικής και μιας τουρκικής, κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης της δραστηριότητας του «Oruc Reis» στη θαλάσσια περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, επιβεβαιώνονται.

 

Το δημοσίευμα της Καθημερινής κάνει αναφορά και στον παραληρηματικό λόγο του Ερντογάν: «Σήμερα είπαμε “μην τυχόν επιτεθείτε στο Oruc Reis αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα”. Και έλαβαν την πρώτη απάντηση». Αυτό το «συμβάν» αποκαλύπτει η Καθημερινή με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της στο φύλλο της την Παρασκευή: ένα «παρ’ ολίγον θερμό επεισόδιο» που συνέβη την Τετάρτη –εξ ου προφανώς και η δραματική προειδοποίηση του Πρωθυπουργού για κίνδυνο «ατυχήματος».

 

Πράγματι η «Λήμνος» εμφανίστηκε στις ασκήσεις με ένα μικρό σημάδι στην πλώρη της, χωρίς ωστόσο να έχει επηρεαστεί καθόλου το αξιόπλοο και το αξιόμαχό της. Σχολιάζοντας μάλιστα δημοσιεύματα που ξεκίνησαν από τη γείτονα και τα οποία υποστήριζαν ότι το ελληνικό σκάφος υπέστη ζημιές ύστερα από «εμπλοκή» με το «Kemal Reis», αρμόδιες πηγές σημείωναν ότι επειδή «διάφοροι φαντασιώνονται ζημιές στην φρεγάτα “Λήμνος”», η φωτογραφία από τη συμμετοχή του πλοίου στην κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX είναι ίση με χίλιες λέξεις».

 

Παραθέτοντας δε τη φωτογραφία του σκάφους εν πλω, οι ίδιες πηγές ανέφεραν με νόημα πως «προφανώς κάποιοι ενοχλήθηκαν υπερβολικά από την άσκηση». Σύμφωνα δε με την Εστία, η ελληνική φρεγάτα προκάλεσε ισχυρό ρήγμα στην πρύμνη του «Kemal Reis», που έπληξε το γόητρο της Τουρκίας. Μάλιστα η εφημερίδα κάνει λόγο και για σκληρούς διαλόγους ανάμεσα στον ΑΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Τούρκο ομόλογό του Γιάσαρ Γκιλέρ. Το θέμα αναδείχτηκε και από την ηλεκτρονική έκδοση των Times, που σε ανταπόκρισή τους από την Κωνσταντινούπολη εμφανίζουν τον Ερντογάν να απειλεί με αντίποινα.

 


Ποιος είναι ο Διοικητής της Φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ που «ακούμπησε» τους Τούρκους

 

Ο Αντιπλοίαρχος Ιωάννης Σπαλιάρης είναι ο Διοιητής της Φρεγάτας Λήμνος που «ακούμπησε» την τουρκική Kemal Reis. Τον Ιούνιο είχε μιλήσει στην εκμπομπή των Ενόπλων Δυνάμεων «Με Αρετή και Τόλμη» τονίζοντας ότι η φρεγάτα Λήμνος διαθέτει υχηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και είναι σε θέση να αναλάβει οποιαδήποτε αποστολή σε οποιοδήποτε χώρο και χρόνο.

Mε ευλάβεια τηρούνται τα περιοριστικά μέτρα καθώς και τα μέτρα ασφαλείας για τον Covid-19 από πελάτες και παραγωγούς

στη Λαϊκή αγορά στην πόλη της Αλεξάνδρειας σήμερα Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020, Παραμονή της Παναγίας, αν και η προσέλευση του κόσμου εμφανίζεται μειωμένη.
Οι πάγκοι με τα προϊόντα συνεχίζουν να απέχουν ο ένας από τον άλλον και όλοι φορούν μάσκες όπως προβλέπουν οι οδηγίες.

Η Δ.Ε.Υ.Α Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι σήμερα στις 14/08/2020 ημέρα Παρασκευή και ώρα :

από 12:00 μ.μ έως και 15:00 μ.μ , θα γίνει διακοπή νερού στη Τοπική Κοινότητα Καβασίλων

λόγω έκτακτης αποκατάστασης βλάβης, αγωγού ύδρευσης από τα τεχνικά συνεργεία της επιχείρησης .

 

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας .

 

Εκ της Τεχνικής
Υπηρεσίας της ΔΕΥΑ ΑΛ

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΒΕΡΟΙΑΣ, ΝΑΟΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ

Ἀρ. Πρωτ.: 394 Βέροια, 11 Αὐγούστου 2020

 

† ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ
ἐλέῳ Θεοῦ Ἐπίσκοπος καὶ Μητροπολίτης
τῆς Ἱερᾶς καὶ Ἀποστολικῆς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης καὶ Καμπανίας

 

ΠΡΟΣ
τὸν ἱερὸν κλῆρον καὶ τὸν εὐσεβῆ λαὸν τῆς καθ’ ἡμᾶς θεοσώστου Ἐπαρχίας.

 

«Δεῦτε οἱ πιστοί, τῷ τάφῳ προσέλθωμεν τῆς Θεομήτορος ... καί ἀρυσώμεθα ἰαμάτων ἄφθονα χαρίσματα».
Ἑορτή τῆς Κοιμήσεως τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου σήμερα καί τά ἐπί γῆς εὐσεβῆ καί ὀρθόδοξα τέκνα της δέν θρηνοῦν γιά τόν θάνατo, δέν ὀδύρονται γιά τήν ἀπώλεια, δέν θλίβονται γιά τόν χωρισμό, γιατί πιστεύουν ἀκραδάντως ὅτι γιά τήν Παναγία Μητέρα τοῦ Κυρίου μας, γιά τήν Ὑπεραγία Θεοτόκο ἰσχύει κατ᾽ ἐξοχήν ἡ ὑπόσχεση τοῦ Υἱοῦ της ὅτι «ὁ τόν λόγον μου ἀκούων ... μεταβέβηκεν ἐκ τοῦ θανάτου εἰς τήν ζωήν» (Ἰωάν. 5.24).
Αὐτό ἀκριβῶς συνέβη καί μέ τήν Παναγία μας. Ἐκοιμήθη, ἀλλά δέν ἀπέθανε. Γεύθηκε τόν θάνατο ὡς τό κοινό χρέος ὅλων τῶν ἀνθρώπων, ἀλλά ὁ θάνατος δέν τήν ἐκράτησε, διότι «ὡς Ζωῆς Μητέρα» πέρασε ἀπό τόν θάνατο στή ζωή, πέρασε ἀπό τή φθορά στήν ἀφθαρσία, πέρασε ἀπό τή γῆ στόν οὐρανό.
Γι᾽ αὐτό καί ὁ τάφος της δέν εἶναι τόπος κατηφείας καί θλίψεως, δέν εἶναι σύμβολο πένθους καί ὀδύνης, ἀλλά πηγή ζωῆς καί ἰάσεως, πηγή θαυμάτων καί χαρισμάτων. Γι᾽ αὐτό καί ὁ ἱερός ὑμνογράφος, ὁ μέγας τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας μας θεολόγος, ὁ ἅγιος Ἰωάννης ὁ Δαμασκηνός, δέν μᾶς καλεῖ νά προσέλθουμε στόν τάφο τῆς Θεομήτορος γιά νά θρηνήσουμε καί νά κλαύσουμε. Μᾶς καλεῖ γιά νά ἀρυσθοῦμε τήν ἄφθονη χάρη τῶν ἰαμάτων, τά ὁποῖα προχέει ὁ πάνσεπτος τάφος τῆς Παναγίας μας.
«Δεῦτε οἱ πιστοί, τῷ τάφῳ προσέλθωμεν τῆς Θεομήτορος ... καί ἀρυσώμεθα ἰαμάτων ἄφθονα χαρίσματα».
Καί δέν εἶναι τυχαῖες οἱ ἰάσεις καί οἱ θεραπεῖες πού ἐκπηγάζουνἀπό τόν τάφο τῆς Παναγίας Παρθένου, διότι τίποτε δέν ἦταν τυχαῖο στή ζωή της. Εἶναι ἡ ἀπόδειξη ὅτι ἡ Ὑπεραγία Θεοτόκος νίκησε ὄχι μόνο μέ τή ζωή ἀλλά καί μέ τόν θάνατό της τούς ὅρους τῆς φύσεως, γι᾽ αὐτό καί θεραπεύει ἀσθένειες, οἱ ὁποῖες εἶναι σύμφυτες μέ τήν ἀνθρώπινη φύση καί ἀποτέλεσμα τῆς παρακοῆς καί τῆς πτώσεως τοῦ ἀνθρώπου, γι᾽ αὐτό καί παρέχει ἰάματα σέ ὅσους προστρέχουν μέ πίστη καί αἰτοῦνται τή χάρη της.
Αὐτός εἶναι, ἄλλωστε, ὁ λόγος γιά τόν ὁποῖο ὁ τάφος τῆς Παναγίας Παρθένου, τῆς Κυρίας Θεοτόκου, δέν συγκέντρωσε μόνο κατά τήν Κοίμησή της τούς ἀποστόλους καί τούς ἱεράρχες ἐκ τῶν περάτων τῆς οἰκουμένης, ἀλλά συγκεντρώνει καί σήμερα τά πλήθη τῶν εὐσεβῶν πού προστρέχουν στή Γεθσημανῆ γιά νά λάβουν τή χάρη της καί νά ἀρυσθοῦν «ἰαμάτων ἄφθονα χαρίσματα».
Ὅμως ἡ Παναγία μας προσφέρει τή χάρη της μέ μητρική ἀγάπη καί σέ ὅλα τά εὐλαβῆ τέκνα της, τά ὁποῖα συρρέουν σήμερα σέ κάθε ὀρθόδοξο ναό γιά νά καταθέσουν τόν ἀσπασμό τῆς ἀγάπης καί τοῦ σεβασμοῦ τους στήν ἱερή εἰκόνα τῆς Κοιμήσεώς της καί νά μεταφερθοῦν νοερά στόν τάφο τῆς Ἁγνῆς Θεομήτορος.
Προσφέρει τή χάρη της ἡ Ὑπεραγία Θεοτόκος σέ ὅσους ἀκολουθοῦν τό παράδειγμα τῆς ἁγίας ζωῆς της, ὑπακούοντας μέ ταπείνωση στόν Υἱό της καί Κύριό μας.
Προσφέρει τή χάρη της σέ ὅσους μέ ἀγάπη καί σεβασμό ἀναφέρονται στή σεπτή μορφή της καί ἀναθέτουν στή μητρική της ἀγάπη τά αἰτήματα τῶν καρδιῶν τους.
Προσφέρει τή χάρη της σέ ὅσους αἰσθανόμενοι τήν ἀνθρώπινη ἀδυναμία τους καταφεύγουν στή βοήθειά της καί τήν παρακαλοῦν νά τούς ἐνισχύσει στόν ἀγώνα τους γιά τήν ἐν Χριστῷ ζωή καί νά τούς ὁδηγήσει στή σωτηρία.
Προσφέρει τή χάρη της σέ ὅσους ἐμπιστεύονται τήν ἀκαταίσχυντη προστασία της καί τήν ἐπικαλοῦνται μέ εὐλάβεια καί πίστη.
Προσφέρει τή χάρη της καί σέ ὅλους ἐμᾶς πού ἀκολουθώντας τήν προτροπή τοῦ ἱεροῦ ὑμνογράφου σπεύσαμε σήμερα στούς ἱερούς ναούς της γιά νά τιμήσουμε τήν πάνσεπτο Κοίμησή της καί νά ἀρυσθοῦμε «ἰαμάτων ἄφθονα χαρίσματα».
Μέ αὐτή τήν πίστη ἄς γονατίσουμε σήμερα ἐνώπιον τῆς Παναγίας Μητέρας μας καί ἄς τήν ἱκετεύσουμε γιά ὅ,τι μᾶς ἀπασχολεῖ. Ἄς τήν ἱκετεύσουμε νά σκέπει καί νά φυλάττει τό Γένος μας ἀπό παντός ἐχθροῦ καί ἀπό πάσης ἀνάγκης, νά μᾶς προστατεύει ἰδιαιτέρως ἀπό τήν ἀπειλή τῆς πανδημίας τοῦ κορωνοϊοῦ καί κυρίως νά μεσιτεύει στόν Υἱό της καί Θεό μας νά θεραπεύει τά ἀσθενήματα τῶν ψυχῶν καί τῶν σωμάτων μας καί νά μᾶς χαρίσει τήν κατ᾽ ἄμφω σωτηρία.

 

Διάπυρος πρός τήν εἰς οὐρανούς μεταστᾶσαν Θεοτόκον εὐχέτης

 

Ὁ Μητροπολίτης
† Ὁ Βεροίας, Ναούσης καί Καμπανίας Παντελεήμων

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας