alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 09 Αυγούστου 2020
Κυριακή, 09 Αυγούστου 2020 20:11

«Έκρηξη» με 203 νέα κρούσματα κορονοϊού

Διαρκής είναι η εξάπλωση που σημειώνει ο κορονοϊός στην Ελλάδα, όπως γίνεται φανερό και από τα κρούσματα που ανακοίνωσε πριν λίγο ο ΕΟΔΥ.

 

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 203 νέα κρούσματα σήμερα του κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5623, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.


Κρούσματα - Αναλυτικά

1438 (25.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2705 (48.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 5 (22.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 59.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 212 θανάτους συνολικά στη χώρα. 69 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί η τακτική τηλεδιάσκεψη για την επιδημία του κορονοϊού.

 

Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται κρούσματα σήμερα:

29 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
38 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα δέκα ανέφεραν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ τα τρία είχαν ιστορικό πρόσφατο ταξιδιού σε περιοχές με θετικά κρούσματα


35 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
50 στην Π.Ε Χαλκιδικής, συνδεόμενα με εργοστάσιο ελαιουργίας
2 στην Π.Ε. Αργολίδας
1 στην Π.Ε. Βοιωτίας
1 στην Π.Ε. Δράμας
3 στην Π.Ε. Δωδεκανήσου
2 στην Π.Ε. Ηρακλείου
2 στην Π.Ε. Καβάλας
1 στην Π.Ε. Καστοριάς
7 στην Π.Ε. Κέρκυρας
2 στην Π.Ε. Κορινθίας
3 στην Π.Ε. Κυκλάδων
8 στην Π.Ε. Λάρισας
1 στην Π.Ε. Μαγνησίας
1 στην Π.Ε. Ξάνθης
1 στην Π.Ε. Πέλλας
2 στην Π.Ε. Πιερίας
5 στην Π.Ε. Ροδόπης
3 στην Π.Ε. Σερρών
2 στην Π.Ε. Τρικάλων

Κατηγορία Υγεία

Κάθε Κυριακή...πάμε momenti για ¨δροσερά¨ Coctails και Mojito

 
Κατηγορία Επιχειρείν

Μεγάλη εμφάνιση και χάλκινο μετάλλιο στο τριπλούν για την Αγγελική Λυμπεροπούλου του Γας Αλεξάνδρεια,με νέο ατομικό ρεκόρ 12,81μ στο πανελλήνιο

Κατηγορία Αθλητικά

Η αύξηση των περιστατικών έχει σηµάνει συναγερµό στην κυβέρνηση, η οποία εξετάζει τη διεύρυνση του µέτρου της τηλεργασίας, την καθυστέρηση του ανοίγµατος των σχολείων, ακόµα και την αναβολή της ∆ΕΘ, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέοι περιορισµοί όπως στο νησί του Σαρωνικού.

 

Ακόμη και το ενδεχόμενο ματαίωσης της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης εξετάζει κατά πληροφορίες η κυβέρνηση ως μέσο αποτροπής φαινομένων συνωστισμού και ύστερα από το αυξημένο φορτίο κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

 

Την τελική εισήγηση σε κάθε περίπτωση θα λάβει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων η οποία παρακολουθεί μέρα προς μέρα την εξέλιξη της πανδημίας και ως εκ τούτου η όποια απόφασή της δεν μπορεί να προεξοφληθεί σε βάθος χρόνου.

 

Σημειωτέον ότι τιμώμενη χώρα της 85η Εκθεσης είναι φέτος η Γερμανία, η συμμετοχή της οποίας βάσει προγράμματος θα περιλαμβάνει ισχυρούς εκπροσώπους από όλους τους βασικούς κλάδους της βιομηχανίας, του εμπορίου και των υπηρεσιών καθώς και φορέων της γερμανικής αγοράς με συνολικά 56 εκθέτες στο Εθνικού Γερμανικό Περίπτερο.

 

«Τροχιοδεικτική» για το εξεταζόμενο σενάριο που κερδίζει έδαφος της τελευταίες ώρες ήταν η σημερινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

 

Ο κ. Πέτσας κατά τη διάρκεια πρωινής ενημερωτικής εκπομπής (ΑΝΤ1) και κληθείς να απαντήσει εάν προβλέπονται ανακοινώσεις ελαφρύνσεων και άλλων μέτρων για την οικονομία στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, είπε:

 

«Κατ΄αρχάς να γίνει η Έκθεση (...) Είμαστε σε μία φάση που παρατηρούμε όλα τα δεδομένα τα επιδημιολογικά και είμαστε σε θέση να αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας. Το θέμα είναι ότι μέσα στις αρχές του Φθινοπώρου ότι και να γίνει θα δείτε το σχέδιο μας, γιατί δεν μπορεί να κατατεθεί το σχέδιο μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς να έχει προηγηθεί εσωτερική διαβούλευση».

 

Ολοταχώς για νέα αυστηρότερα µέτρα, προκειµένου να περιοριστεί ο κορονοϊός, οδεύει όπως φαίνεται η κυβέρνηση, καθώς τα τελευταία επιδηµιολογικά δεδοµένα έδειξαν ότι ο ιός στη χώρα µας δεν έχει ελεγχθεί. Στον απόηχο του τοπικού lockdown στον Πόρο, όπου επιβλήθηκαν αυστηροί περιορισµοί, σε συνδυασµό µε την αλµατώδη έκρηξη κρουσµάτων των τελευταίων ηµερών και τη ραστώνη του Δεκαπενταύγουστου που θα φέρει χαλάρωση των πολιτών, σύµφωνα µε πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», τα κυβερνητικά στελέχη επεξεργάζονται δραστικά σενάρια µε νέα αυστηρότερα µέτρα.

 

Ηδη έχει ανακοινωθεί ότι καθίσταται υποχρεωτικό το τεστ για τους επισκέπτες από τη Μάλτα, αναστέλλονται οι λιτανείες και τα πανηγύρια και παρατείνεται η απαγόρευση των ορθίων στα µπαρ. Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη εστάλη «µήνυµα» για lockdown στην περίπτωση που συνεχιστεί η έξαρση στα κρούσµατα, καθώς η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει.

 

Προβληµατισµός επικρατεί και για την Κέρκυρα που εµφανίζει υψηλό αριθµό κρουσµάτων. Αξιωµατούχοι το αποδίδουν στη γειτνίαση µε την Αλβανία, αλλά και τις βόρειες πύλες εισόδου, όπου έχει καταγραφεί σηµαντικός αριθµός θετικών περιστατικών. Ο προγραµµατισµός έχει αλλάξει άρδην και πλέον όλοι βρίσκονται σε νέο κόκκινο συναγερµό για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού.

 

Υψηλόβαθµες κυβερνητικές πηγές µεταφέρουν ότι πλέον υπάρχουν σκέψεις για νέες αυστηρές ρυθµίσεις που θα θυµίζουν σε µεγάλο βαθµό τα µέτρα του περασµένου Μαρτίου, αφού πια υπάρχουν έντονα σηµάδια ότι ο ιός έχει ξεφύγει στην κοινότητα. Ειδικότερα, θεωρείται πολύ πιθανό προς το τέλος Αυγούστου και µετά τα δείγµατα των συµπεριφορών που θα ληφθούν από τον ∆εκαπενταύγουστο, η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρυθµίσεις για την υιοθέτηση του µέτρου της τηλεργασίας στις µεγάλες επιχειρήσεις και στους φορείς, στο άνοιγµα των σχολείων µε µεγάλη καθυστέρηση, αλλά ακόµη και στην αναβολή της ∆ΕΘ.

 

Αυτό που δεν θεωρείται πιθανό είναι ένα νέο ολικό lockdown, καθώς θα οδηγούσε σε οδυνηρά οικονοµικά αποτελέσµατα. Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέοι περιορισµοί στην κίνηση των πολιτών, εάν η κατάσταση συνεχιστεί µε τους ίδιους ρυθµούς. H εβδοµάδα που ξεκινά θεωρείται από τις πλέον κρίσιµες, καθώς βρισκόµαστε µπροστά στο ενδεχόµενο να αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσµατα λόγω του ότι οι περισσότεροι πολίτες είναι σε διακοπές, άρα και σε χαλάρωση, ενώ και ο ∆εκαπενταύγουστος δεν φαίνεται να συµβάλλει στη «χαλιναγώγηση» του κορονοϊού. Η αυξητική τάση, άλλωστε, της επιδηµιολογικής καµπύλης (ο δείκτης R0 από 0,4 ανέβηκε στο 1 µε ταχύτατους ρυθµούς) έχει θορυβήσει δεόντως τόσο τους επιστήµονες όσο και τις υγειονοµικές Αρχές.


Η εντολή που έχει δοθεί τόσο από το Μέγαρο Μαξίµου όσο και από το υπουργείο Υγείας είναι να ριχτούν όλοι στη µάχη «για να προλάβουµε το κακό», καθώς αν ο ιός ξεφύγει περαιτέρω, ειδικά τον ∆εκαπενταύγουστο, τότε µπορεί να χαθεί το παιχνίδι για τα καλά. Εξάλλου τα αυξηµένα κρούσµατα εδώ και µέρες -που δείχνουν διασπορά στην κοινότητα- αποκαλύπτουν ξεκάθαρα ότι η καλοκαιρινή χαλάρωση των Ελλήνων µπορεί να µας κοστίσει ακριβά.

 

∆εν είναι τυχαίο ότι οι διοικητές των νοσοκοµείων όλης της χώρας έχουν λάβει εντολή να αυστηροποιήσουν τα µέτρα εισόδου των πολιτών στα νοσηλευτικά ιδρύµατα, ενώ ο ΕΟ∆Υ αυξάνει καθηµερινά τους εργαστηριακούς ελέγχους, µε την ελπίδα να εντοπίσει όσο το δυνατόν περισσότερα πιθανά κρυµµένα κρούσµατα σε ασυµπτωµατικούς ασθενείς, που αποτελούν και τη µεγάλη υγειονοµική βόµβα. Ενδεικτικό είναι ότι ο πρόεδρος του ΕΟ∆Υ, Παναγιώτης Αρκουµανέας, δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής»: «Σήµερα περισσότερο από ποτέ είναι επιτακτική η ανάγκη για επαγρύπνηση και προάσπιση της δηµόσιας υγείας. Καθηµερινά ο ΕΟ∆Υ, µε έµπειρο και άρτια επιστηµονικό και διοικητικό προσωπικό, επιτελεί µε αίσθηµα ευθύνης την άκρως σηµαντική αποστολή του, τη διασφάλιση της δηµόσιας υγείας. Η επιδηµιολογική επιτήρηση, η ανάλυση των επιστηµονικών δεδοµένων αλλά και η άµεση απόκρισή του µε την επιχειρησιακή δυνατότητα που παρέχουν στον Οργανισµό οι Κινητές Οµάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), οι οποίες δραστηριοποιούνται σε όλη την επικράτεια, επιβεβαιώνουν ότι ο ΕΟ∆Υ παραµένει συνεχώς δίπλα στον Ελληνα πολίτη. Σε αυτήν τη δύσκολη µάχη απέναντι στη νόσο από τον νέο κορονοϊό (Covid-19) η συνεργασία όλων µας είναι το βασικό όπλο µας για να βγούµε για ακόµη µία φορά νικητές».


Πυρετώδης προετοιμασία στο ΕΣΥ

Στο µεταξύ, όµως, έχει ξεκινήσει και η προετοιµασία του ΕΣΥ για τον Σεπτέµβριο, οπότε και είναι πιθανό, µε βάση και την πορεία της πανδηµίας σε ολόκληρο τον πλανήτη, να βρεθούµε µπροστά σε νέα ακόµη πιο ανησυχητικά δεδοµένα. Εξάλλου µέχρι στιγµής µάλλον διανύουµε απλώς µια περίοδο µε αυξηµένα κρούσµατα, αλλά όχι ουσιαστικά το δεύτερο βασικό κύµα που µπορεί να φέρει αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ αλλά και περισσότερους θανάτους. Οι επιστήµονες σε παγκόσµιο επίπεδο προειδοποιούν για νέο ραγδαίο κύµα εξάπλωσης του κορονοϊού, χωρίς όµως να µπορούν να πουν µε βεβαιότητα µε τι τρόπο θα εξελιχθεί η πορεία του ιού. Γι’ αυτό και όλοι ελπίζουν να σταµατήσουν την ανεξέλεγκτη πορεία του είτε µε την ανεύρεση της κατάλληλης φαρµακευτικής αγωγής είτε µε την ανακάλυψη και τη διάθεση του εµβολίου. Μέχρι τότε, όµως, αλλάζει και ο τρόπος αντιµετώπισης και διαχείρισης των περιστατικών του Covid-19, αφού πλέον στη µάχη µπαίνουν πια όλα τα νοσοκοµεία της χώρας και όχι µόνο τα 13 που αρχικά είχαν οριστεί


«Τρέχουν» για το δεύτερο κύμα - SOS από τα νοσοκοµεία για ελλείψεις σε µάσκες - γάντια

 

Αγώνας δρόµου γίνεται, όµως, και για τις προµήθειες και τα απαραίτητα υλικά στα νοσοκοµεία, όπως γάντια, µάσκες και ειδικές στολές. Και αυτό προκειµένου να µην περάσει η χώρα µας και στο πιθανό δεύτερο κύµα της επιδηµίας ό,τι είχε περάσει τον Μάρτιο, όπου γιατροί και νοσηλευτές ήταν «γυµνοί» µπροστά στον ιό, χωρίς τα βασικά µέτρα προστασίας. Ηδη πάντως µπορεί µέχρι σήµερα να είχε δηµιουργηθεί ένα απόθεµα στις ειδικές αποθήκες, όµως τα νοσοκοµεία εξακολουθούν να παραλαµβάνουν τα απαραίτητα είδη µε το σταγονόµετρο. Οι διαµαρτυρίες εξάλλου των συνδικαλιστικών οργανώσεων του ΕΣΥ είναι συνεχείς για τις νέες ελλείψεις στα µέσα ατοµικής προστασίας.

 

Γι’ αυτό και για τον Σεπτέµβριο οι αρµόδιοι του υπουργείου Υγείας σχεδιάζουν να προετοιµάσουν διαφορετικά την κατάσταση. Ειδικότερα, σύµφωνα µε πληροφορίες, το σχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει τη δηµιουργία ενός ειδικού ηλεκτρονικού συστήµατος παρακολούθησης τόσο των αποθεµάτων όσο και εκείνων των υλικών που θα χρησιµοποιούνται, ώστε να είναι γνωστό στο υπουργείο Υγείας ανά πάσα ώρα και στιγµή πόσα αποθέµατα υπάρχουν στις αποθήκες. Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε η δυνατότητα για ακριβή καταγραφή των υλικών που υπάρχουν, ενώ κάθε νοσοκοµείο διέθετε διαφορετικά είδη προς ιατρική χρήση λόγω και του ακατάστατου συστήµατος προµηθειών που υπάρχει στο ΕΣΥ. ως νοσοκοµεία αναφοράς.

 

Με βάση τις οδηγίες που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας στους διοικητές των νοσοκοµείων όλης της επικράτειας, θα πρέπει να έχουν έτοιµες έστω λίγες κλίνες αποµονωµένες αποκλειστικά για ασθενείς µε Covid-19, ώστε αν χρειαστεί να τους νοσηλεύσουν. Σύµφωνα µε έγκυρες πληροφορίες του «Εθνους», η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε εντολή σε όλους τους διοικητές νοσοκοµείων της χώρας να ετοιµάσουν µε ρυθµούς-εξπρές, ακόµη και στα µικρά νοσοκοµεία των νησιών, κρεβάτια για την πανδηµία. Η νοσηλεία αυτή βέβαια θα είναι ολιγοήµερη, αφού στη συνέχεια οι ασθενείς θα µεταφέρονται στα µεγάλα νοσοκοµεία της χώρας, όπως γινόταν µέχρι σήµερα από τα µεγάλα νησιά όταν κρινόταν σκόπιµο. Στόχος είναι να µη σηκώσουν όλο το βάρος κάποια νοσοκοµεία, όπως το «Σωτηρία» που αντιµετώπισε περίπου το 70% των περιστατικών, στην περίπτωση που τα περιστατικά ξεφύγουν από κάθε έλεγχο.

 

Στην πρώτη φάση της πανδηµίας, πάντως, είχαν οριστεί συγκεκριµένα νοσηλευτικά ιδρύµατα και στα νησιά που θα νοσήλευαν ασθενείς µε κορονοϊό. Στο πλαίσιο αυτό θα ενεργοποιηθούν πλήρως και οι Μονάδες της Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας, όπως τα Κέντρα Υγείας, ώστε να αντιµετωπίζουν και να ελέγχουν εργαστηριακά τα πιθανά κρούσµατα που θα εµφανίζονται, προκειµένου να αποφεύγονται όσο είναι δυνατόν οι επισκέψεις στα νοσοκοµεία. Και αυτό διότι κρίθηκε ότι δεν αντέχει για άλλη µία φορά το ΕΣΥ να παγώσει πλήρως λόγω του Covid-19 και να µετατίθενται όλα τα υπόλοιπα περιστατικά.

 

πληροφορίες: kathimerini.gr , ethnos.gr

Κατηγορία Υγεία
Κυριακή, 09 Αυγούστου 2020 13:12

Κορονοϊός: Η "Οδύσσεια" της μάσκας

Από την επικουρική συμβολή της μέχρι την ευρεία υποχρεωτικότητά της στην αναχαίτιση της επιδημίας, η χρήση μάσκας ακόμη και σήμερα θεωρείται πεδίο σοβαρής αντιπαράθεσης. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Σωτήρη Τσιόδρα ότι η χρήση μάσκας πέρασε από μύρια κύματα.


Αν και στα αρχικά στάδια εξάπλωσης της επιδημίας η αναγκαιότητα στη χρήση μάσκας είχε τονιστεί ως ένα επικουρικό όπλο στην προσπάθεια αναχαίτισης του νέου κορονοϊού, πλέον το μέτρο αυτό τείνει να επιβληθεί σε όλες σχεδόν τις...δημόσιες εμφανίσεις μας. Η μάσκα πάντως εξακολουθεί να προκαλεί έντονες συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα, σχετικά με την χρησιμότητά της κατά της πανδημίας και μάλιστα ήδη θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για πραγματική Οδύσσεια του μέτρου.

 

Την προηγούμενη Τρίτη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στην οποία συμμετείχε εκτάκτως, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, απαντώντας σε ερώτημα τους News247.gr ανέφερε πως η χρήση μάσκας, πέρασε από μύρια κύματα, καθώς υπήρξαν διαφορετικά σε σχέση με σήμερα επιχειρήματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τον Απρίλιο, τον Μάιο, για μη καθολική χρήση της.

 

"Νομίζω ότι τα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα, στηρίζουν πλέον την χρήση της και ως ένα από τα σημαντικότερα μέτρα περιορισμού της διασποράς. Δεν είναι το μόνο. Επίσης η διατήρηση της απόστασης κατά κάποιους επιστήμονες είναι σημαντικότερη από την χρήση μάσκας. Επίσης ο χρόνος με τον οποίο θα παραμείνεις σε ένα κλειστό χώρο έχει τεράστια σημασία. Και το αν θα παραμένει στον αέρα το αεροσταγονίδιο από τον ασυμπτωματικό ή τον συμπτωματικό που έχει προσβληθεί από τον ιό", είχε αναφέρει ο καθηγητής.

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μάσκα προστατεύει. Προστατεύει περισσότερο τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν ισχυρή συμπτωματολογία της νόσου από το να μεταδώσουν την νόσο στους άλλους σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς. Προστατεύει και τους δυο που την φορούν.

 

Το μήνυμα έχει αλλάξει αναφέρει ο κ. Τσιόδρας και σχετικά με τη διαφορετική άποψη που υποστηρίζει σήμερα είχε σημειώσει ότι " Θυμάστε, σας έλεγα το «Φοράμε τη μάσκα να προστατεύσουμε τους άλλους από τον εαυτό μας». Πλέον το μήνυμα σε όλη την επιστημονική κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο γίνεται ότι «Φοράω τη μάσκα και προστατεύω και τον άλλον από εμένα αλλά και εμένα από τον άλλον». Άρα το μήνυμα είναι διπλό. Είναι διπλή η προστασία της μάσκας".

 

Όσον αφορά στην επιβολή της χρήσης μάσκας από την αρχή της εξάπλωσης της επιδημίας στη χώρα, το παράδειγμα των ανατολικών χωρών μας λέει ότι αυτές με λιγότερα επιστημονικά δεδομένα προχώρησαν πιο άμεσα στην εφαρμογή του μέτρου σε σχέση με τον δυτικό κόσμο ο οποίος είχε μια αμφισβήτηση, μια δυσπιστία στο θέμα της μάσκας η οποία, μάλιστα, έχει να κάνει με χρήση της μάσκας με κακό τρόπο.

 

Πάντως ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι η καθολική χρήση της μάσκας από μόνη της δεν φτάνει. Χρειάζονται και τα άλλα μέτρα, της απόστασης και της υγιεινής των χεριών. Παρόλα αυτά, είναι ένα σημαντικό μέτρο που έχει καθιερωθεί στην επιστημονική συνείδηση της πλειονότητας των επιστημόνων στην υφήλιο.

 

Να σημειώσουμε ακόμη ότι χθες εκδόθηκε και νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναφέρει την αυστηρότητα της εφαρμογής του μέτρου της χρήσης μάσκας σχεδόν στο σύνολο των δημόσιων συναναστροφών μας.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η αναφορά του καθηγητή Πολιτικής Υγείας στο London School of Economis κ. Ηλία Μόσιαλου. Όπως τονίζει "Η επέκταση της χρήσης της μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους είναι ένα θετικό μέτρο. Η εφαρμογή όμως του μέτρου πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους κλειστούς χώρους ειδικά όταν δεν υπάρχει φυσικός αερισμός και ανανέωση του αέρα με φρέσκο αέρα. Η εφαρμογή των μέτρων πρέπει να είναι οριζόντια χωρίς εξαιρέσεις".

 

Επίσης χθες ο καθηγητής εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος με τον -και πάλι- τριψήφιο αριθμό (152) νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες αναφέροντας ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος (κατά 8-10 φορές).

 

"Τώρα χρειάζεται συστηματική προσπάθεια, σχέδιο και προγραμματισμός, ιδιαίτερα για τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες όταν αρκετές δραστηριότητες θα μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους. Χρειάζεται όμως και συστηματική υλοποίηση των μέτρων από όλους. Και εφαρμογή των μέτρων με οριζόντιο τρόπο και χωρίς εξαιρέσεις. Δεν υπάρχουν κατηγορίες πολιτών και δημοσίων λειτουργών που είναι αλώβητοι και δεν κολλάνε/μεταδίδουν το ιό. Επομένως η εφαρμογή των μέτρων θα πρέπει να γίνεται από όλους και ιδιαίτερα σε όλους τους κλειστούς χώρους. Αυτό δεν έγινε από όλους πρόσφατα σε κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, την ορκωμοσία υπουργών. Ελπίζω να μην επαναληφθεί", αναφέρει ο κ. Μόσιαλος.

 

www.news247.gr

Γιώργος Σακκάς

Κατηγορία Υγεία

Τη Δευτέρα, 10 Αυγούστου θα ενημερώσει η ΑΑΔΕ τις επιχειρήσεις σχετικά με τους μειωμένους συντελεστές προκαταβολής φόρου.


Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών, η ενημέρωση του συστήματος myTAXISnet με τους νέους μειωμένους συντελεστές προκαταβολής φόρου

αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα,10 Αυγούστου 2020 ενώ θα υπάρξει και ειδική ανακοίνωση από την ΑΑΔΕ.

 

Την ίδια ημέρα θα αποσταλούν και τα σχετικά ενημερωτικά μηνύματα προς τις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει ήδη δήλωση φόρου εισοδήματος.

 

Οι επιχειρήσεις (ατομικές και νομικά πρόσωπα) που δικαιούνται μείωση της προκαταβολής και έχουν υποβάλει ήδη φορολογική δήλωση εισοδήματος

για το έτος 2019, μπορούν άμεσα να επωφεληθούν από τη μείωση της προκαταβολής, υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση έως και την 30η Δεκεμβρίου 2020.

 

Προκειμένου να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι του μέτρου, η ΑΑΔΕ θα αποστείλει στη θυρίδα τους στο myTAXISnet προσωποποιημένο μήνυμα

σχετικά με τη μείωση του συντελεστή προκαταβολής φόρου που δικαιούνται. Επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος, θα μπορούν να την υποβάλουν απευθείας με το μειωμένο συντελεστή προκαταβολής φόρου.

Κατηγορία Οικονομία

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας