alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020

Προειδοποιεί η Εθνική: Κίνδυνος ασφυξίας των επιχειρήσεων, λείπουν 16 δισ.


Εκτιμά ότι θα χαθούν 50 δισ. από τον τζίρο των επιχειρήσεων. Προτείνει άμεση παρέμβαση από το κράτος και τις τράπεζες

Άμεσο κίνδυνο ασφυξίας με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, που εκτιμάται από την Εθνική Τράπεζα ότι θα χάσουν φέτος τζίρο της τάξεως των 50 δισ. ευρώ και χρειάζονται 15,5 δισ. ευρώ πρόσθετης ρευστότητας από κρατικά προγράμματα και τις τράπεζες για να αποφύγουν τα χειρότερα.

Οι αναλυτές της Εθνικής εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι αυτά τα 15,5 δισ. ευρώ μπορούν να βρεθούν από τα κρατικά προγράμματα ενίσχυσης ρευστότητας, όπως το Εγγυοδοτικό και το ΤΕΠΙΧ της Αναπτυξιακής Τράπεζας, από τα οποία μπορούν να προσφερθούν περί τα 9 δισ. ευρώ. Επιπλέον, 6,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι μπορούν να δοθούν από τις τράπεζες ως νέα δάνεια και παροχές ρευστότητας με χρήση πιστωτικών γραμμών που ήδη έχουν εγκριθεί.

Όμως, η ως τώρα εμπειρία από τα προγράμματα ρευστότητας του Δημοσίου και ιδιαίτερα οι δυσκολίες στη χορήγηση δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και η πολύ συντηρητική πολιτική που ακολουθούν οι τράπεζες στην εκταμίευση νέων δανείων δημιουργούν αμφιβολίες για το αν θα είναι επιτυχής, τελικά, η τεράστια κινητοποίηση που χρειάζεται να γίνει τους επόμενους μήνες για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Οι αναλυτές της Εθνικής κατήρτισαν ένα συγκεντρωτικό ισολογισμό των ελληνικών επιχειρήσεων με βάση ένα δείγμα 30.000 επιχειρήσεων και έλαβαν υπόψη την επίδραση των ως τώρα μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων. Όπως τονίζεται στην ανάλυση, οι κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις είναι πολύ σοβαροί και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο χρηματοοικονομικής ασφυξίας:

«Η ξαφνική εκδήλωση και η ένταση της διαταραχής, που αποτυπώνεται στην πρωτοφανή κάμψη του κύκλου εργασιών του επιχειρηματικού τομέα κατά 31,8% ετησίως το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου, δημιούργησε μία ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση: αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα η έντονη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας – μέσω κατάλληλων δράσεων από τις επιχειρήσεις και επαρκή βοήθεια από το κράτος και το χρηματοπιστωτικό σύστημα – τότε μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρές δυσλειτουργίες στο κύκλωμα διάχυσης της ρευστότητας στην οικονομία, εξαιτίας των λεγόμενων χρηματοπιστωτικών τριβών (financial frictions), οι οποίες μπορεί, εν τέλει, να οδηγήσουν ακόμη και σε χρηματοοικονομική ασφυξία, επιτείνοντας το πλήγμα στην οικονομία (credit/liquidity crunch). Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να εξαντλήσει τα όρια αντοχής ακόμη και υγειών επιχειρήσεων, οδηγώντας σε αθετήσεις υποχρεώσεων, κλείσιμο επιχειρήσεων, συρρίκνωση της απασχόλησης και ακόμη πιο βαθιά ύφεση.

Το κενό ρευστότητας στις επιχειρήσεις θα φθάσει τα 33 δισ. ευρώ. «Υποθέτοντας ότι η πανδημία στην Ελλάδα θα παραμείνει υπό έλεγχο μέχρι το τέλος του έτους και σε αντιστοιχία με ένα σενάριο συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά 7,5% στο σύνολο του 2020, εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις του επιχειρηματικού τομέα θα μειωθούν κατά 19% το 2020 (δηλαδή, περίπου κατά €50 δισ.)», σημειώνουν οι αναλυτές και προσθέτουν: «Η εν λόγω πτώση της ζήτησης (παρά την προσπάθεια περιορισμού του κόστους μέσω, μεταξύ άλλων, μείωσης της δαπάνης για πρώτες ύλες από την πλευρά των επιχειρήσεων) εκτιμάται ότι θα περιορίσει τα ταμειακά διαθέσιμα για το 84% του επιχειρηματικού τομέα, δημιουργώντας ένα κενό ρευστότητας της τάξης των €33 δις. Στο σημείο αυτό, επισημαίνουμε ότι οι υψηλότερες ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης παρουσιάζονται στον κλάδο του εμπορίου (€12 δις), ενώ οι πιο επείγουσες στην εστίαση (55% των πωλήσεων)».

Για να αντιμετωπισθεί αυτή η πρόκληση, και με δεδομένο ότι τα ως τώρα μέτρα που έχουν ληφθεί κλείνουν το χάσμα ρευστότητας κατά περίπου 12 δισ. ευρώ, η Εθνική τονίζει ότι απαιτείται μεγάλη ένεση ρευστού στον επιχειρηματικό τομέα. Όπως σημειώνεται στην ανάλυση, «υποθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις θα χρησιμοποιήσουν το ½ του διαθέσιμου «ταμειακού μαξιλαριού» που έχουν (περίπου €6 δις), το εναπομείναν κενό ρευστότητας περιορίζεται στα €15,5 δις, το οποίο εκτιμούμε ότι μπορεί να καλυφθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του από:

- Την αξιοποίηση των εγγυοδοτικών προγραμμάτων και των ΤΕΠΙΧ (€9 δις), καθώς και

- την παροχή νέων δανείων και αναχρηματοδοτήσεων, καθώς και

- Την πληρέστερη χρήση των πιστωτικών γραμμών».

Με αυτές τις παρεμβάσεις, εκτιμάται ότι «το κενό ρευστότητας που δημιούργησε η πτώση της ζήτησης λόγω πανδημίας σχεδόν καλύπτεται. Έτσι, φαίνεται ότι λειτουργεί ένα επιτυχές "φρένο" στις δευτερογενείς επιδράσεις της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία (που θα πρόκυπταν από τη χρηματοοικονομική ασφυξία ενός σημαντικού ποσοστού επιχειρήσεων), υπό την προϋπόθεση ότι η υγειονομική κρίση παραμένει υπό έλεγχο στο υπόλοιπο του έτους».

 

www.sofokleousin.gr

Κατηγορία Οικονομία

Κορονοϊός: Τα νέα κρούσματα σήμερα Τετάρτη 17/9. Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα σήμερα Τετάρτη 17/9.

Σήμερα ανακοινώνουμε 359 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 21 συνδέονται με γνωστές συρροές και 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14400, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

2500 (17.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6070 (42.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

69 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 21 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 178 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 325 θανάτους συνολικά στη χώρα. 121 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

Αναλυτικότερα:

36 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
1 κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
212 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
18 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου


5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας


3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου. εκ των οποίων 5 συνδέονται με το ΚΥΤ Μόριας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου
7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
7 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων
1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
16 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Κατηγορία Υγεία

Συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 40.669 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

Οκτώ παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.).
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 629 σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (56) άτομα.

Δύο για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, από τις οποίες μία στην Αττική και μία στην Κεντρική Μακεδονία. Συγκεκριμένα πρόκειται για καφετέρια στην περιοχή της Ημαθίας.

 

Κατηγορία Αστυνομικά

Στην διερεύνηση μίας περίεργης υπόθεσης βρίσκονται οι Αρχές στην περιοχή της Σκύδρας στην Πέλλα.

Πατέρας φέρεται να κατέγραφε με κρυφή κάμερα την σύζυγο του και τα ανήλικα παιδιά του, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1.

Ο πατέρας φέρεται να είχε τοποθετήσει κάμερες ακόμα και στις τουαλέτες. Στη συνέχεια επεξεργαζόταν το υλικό και φέρεται να το πουλούσε σε τρίτους, δίνοντας ραντεβού στην Εθνική Οδό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχουν κατατεθεί ήδη ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος του.

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει την έρευνα προκειμένου να ρίξουν φως στην υπόθεση που έχει σοκάρει την τοπική κοινωνία της Σκύδρας.

Κατηγορία Αστυνομικά

«Λουκέτο» σε σχολεία της πόλης της Αλεξάνδρειας Ημαθίας αντίκρυσαν σήμερα Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου το πρωί μαθητές και καθηγητές.

Υπό κατάληψη βρίσκονται δύο σχολεία, πρόκειται για το 1ο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας και το ΕΠΑΛ Αλεξάνδρειας.

Μαθητές ζητούν καλύτερα και ευνοϊκότερα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό και αρνούνται να φορέσουν μάσκες μέσα στις τάξεις,

όπως προβλέπουν οι διατάξεις των Υπουργείων, ενώ ζητούν και την τήρηση αποστάσεων με τη δημιουργία ολιγομελών τμημάτων.

Κατηγορία Εκπαίδευση
Κοτόπουλα Δέρας: Αύτο είναι το νοστιμότατο σημερινό DELIVERY MENU   
 
Κατηγορία Επιχειρείν

Μετά την ηλικία των 16 ετών μπορούν τα παιδιά να ανεβαίνουν σε μοτοσικλέτες είτε ως οδηγοί είτε ως επιβάτες, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Επίσης, θα πρέπει να κάθονται έως την ηλικία των 12 ετών σε ειδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο.


Αυτά είναι μερικά χρήσιμα σημεία του ΚΟΚ που οφείλουν να γνωρίζουν οι γονείς-οδηγοί κατά τη διάρκεια των καθημερινών τους μετακινήσεων, ειδικά τώρα που έχουν αυξηθεί οι δραστηριότητες των παιδιών τους, έχοντας πάντα ως γνώμονα την ασφαλή μετακίνηση των παιδιών τους.


Ωστόσο, οι γονείς μπορεί να γίνουν οι καλύτεροι δάσκαλοι κυκλοφοριακής αγωγής για τα παιδιά τους. Αυτό αναφέρει εδώ και χρόνια το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», που επισημαίνει ότι τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 8 ετών, όταν διασχίζουν το δρόμο θα πρέπει να συνοδεύονται πάντα από κάποιον ενήλικο. Τονίζει και συμβουλεύει γονείς και μαθητές να φορούν ανοικτόχρωμα ρούχα και αθλητικά παπούτσια με αντανακλαστικά στοιχεία για να γίνονται ευκολότερα αντιληπτά κατά τις μετακινήσεις τους, ενώ καλό είναι να σχεδιάζεται από το σπίτι η πιο ασφαλής διαδρομή με την λιγότερη κίνηση και επικινδυνότητα. Τα παιδιά δεν πρέπει να διασχίζουν το δρόμο ανάμεσα από παρκαρισμένα αυτοκίνητα για τον απλούστερο λόγο ότι οι οδηγοί δεν μπορούν να τα διακρίνουν, ενώ η επιβίβαση και η αποβίβαση του παιδιού από το όχημα θα πρέπει να γίνεται πάντα από την πλευρά του πεζοδρομίου.


Αξίζει να επισημανθεί, ότι έρευνες των αυτοκινητοβιομηχανιών κάνουν λόγο ότι για να κάνει κάποιος επιβάτης χρήση της ζώνης ασφαλείας θα πρέπει να είναι πάνω από 1,5μ. Επίσης η ψυχραιμία και η ευγένεια στο δρόμο αποτρέπει ατυχήματα, ενώ έχει ισχυρή επίδραση στην μετέπειτα οδηγική συμπεριφορά των παιδιών.


Οι μετακινήσεις με τα σχολικά λεωφορεία πρέπει να γίνονται κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις, ενώ ο οδηγός οφείλει να έχει σε άριστη κατάσταση το σχολικό λεωφορείο με την συνοδό να είναι πάντα σε ετοιμότητα να προσφέρει βοήθεια όταν χρειαστεί.


Πάντα στο μυαλό των γονέων και των οδηγών που κινούνται κοντά σε σχολικές μονάδες πρέπει να είναι ότι στα παιδιά μέχρι 16 ετών δεν έχουν αναπτύξει πλήρως την όρασή τους, ενώ έχουν αδύναμη περιφερειακή όραση και αργή εστίαση των ματιών, ιδίως μέχρι τα οκτώ τους χρόνια.


Επίσης, δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως η ακοή και δυσκολεύονται να εντοπίσουν την κατεύθυνση των ήχων. Θα πρέπει όλοι οι οδηγοί να έχουν υπόψιν τους ότι τα παιδιά λόγω του χαμηλού τους ύψους δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά όταν κινούνται ανάμεσα στα αυτοκίνητα ή όταν υπάρχουν φυσικά ψηλά εμπόδια. Αξίζει να επισημανθεί ότι πάντα, αναφέρουν οι ειδικοί, τα παιδιά αντιγράφουν τους φίλους τους και έτσι πολλές φορές συμπεριφέρονται με μη ασφαλή τρόπο, όπως για παράδειγμα το σπρώξιμο.


Τέλος, οι γονείς θα πρέπει να μάθουν τα παιδιά τους να περνούν από τις διαβάσεις ή από τα φανάρια, να βρίσκουν την πιο ασφαλή διαδρομή από το σπίτι μέχρι και το σχολείο ή τις αθλητικές τους δραστηριότητες, όταν τα συνοδεύουν να τα κρατούν από το χέρι, να τα αφήνουν πάντα έξω από την πόρτα του σχολείου τους ή του γυμναστηρίου τους, ενώ στο σχόλασμα καλό είναι να μην βρίσκονται στο απέναντι πεζοδρόμιο.

Κατηγορία Αστυνομικά

Λίγες ημέρες πέρασαν από τον αγιασμό και ήδη κάποια σχολεία είναι κλειστά λόγω κρουσμάτων κορονοϊού.

Στη λίστα που έχει αναρτημένη στην ιστοσελίδα του το υπουργείο Παιδείας αναφέρονται τα σχολεία και μέχρι πότε θα παραμείνουν κλειστά.
Ποια σχολεία είναι κλειστά λόγω κοροναϊού

 

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας κλειστά θα παραμείνουν:

 

όλα τα σχολεία στην Περιφέρεια Λέσβου,


όλα τα σχολεία στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας,


το δημοτικό σχολείο ειδικής αγωγής Καλλιθέας Λήμνου,


το 20 δημοτικό Βουτών,


το 2ο γενικό λύκειο Καισαριανής,


το νηπιαγωγείο ειδικής αγωγής Καλλιθέας Λήμνου,


το τμήμα Β5 του 2ου γυμνασίου Πύργου Ηλείας


το 7ο δημοτικό σχολείο Αλεξάνδρειας.

 

Τι προβλέπεται για αναστολή λειτουργίας τμημάτων και σχολικών μονάδων

 

Υπενθυμίζεται ότι για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κοροναϊού σε σχολικές μονάδες, έχει συσταθεί μία task force από τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς και ένα πλήρες πρωτόκολλο που θα ακολουθείται σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος κοροναϊού.

Μέσα από αυτή την ομάδα θα διευκολύνεται το κλείσιμο του σχολείο εάν υπάρξει κρούσμα, καθώς πλέον δεν θα χρειάζεται Κοινή Υπουργική απόφαση.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας έστειλε εγκύκλιο προκειμένου να γίνουν υγειονομικοί έλεγχοι σε όλα τα σχολεία (ημερήσιας, εσπερινά, δημόσια, ιδιωτικά) και τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.


Ο ρόλος του υπεύθυνου διαχείρισης Covid-19


Επίσης, σε κάθε σχολείο θα υπάρχει ένας υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του.
Ο υπεύθυνος οφείλει να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό και τους μαθητές για την έγκαιρη αντιμετώπιση των κρουσμάτων. Επίσης, θα έχει την ευθύνη να καταγράφει περιστατικά που σχετίζονται με κοροναϊό καθώς επίσης και της απομόνωσης κρούσματος.
Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος κοροναϊού του κάθε σχολείου θα επικοινωνεί με τους γονείς, τη διεύθυνση του σχολείου, τις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης και υγείας, καθώς και με τον ΕΟΔΥ σε περίπτωση ύπαρξης ύποπτου κρούσματος.

«Ο υπεύθυνος ενημερώνει και εκπαιδεύει προσωπικό για έγκαιρη αναγνώριση και διαχείριση κρουσμάτων. Επικοινωνεί με γονείς, διευθύνσεις εκπαίδευσης και ΕΟΔΥ» είπε.

Τέλος, θα είναι υπεύθυνος για τη διαμόρφωση του χώρου για την απομόνωση των ύποπτων περιστατικών, καθώς και για την καταγραφή των στενών επαφών των κρουσμάτων.
Τι θα συμβεί αν μαθητής εμφανίσει συμπτώματα

Κάθε μαθητής, εκπαιδευτικός ή μέλος των σχολικών μονάδων, εφόσον εμφανίσει συμπτώματα στο σπίτι, παραμένει σε αυτό και ενημερώνει το σχολείο. Τα συμπτώματα αυτά είναι πυρετός, βήχας, δύσπνοια, ανοσμία/αγευσία, γαστρεντερικά συμπτώματα και απουσία εναλλακτικής διάγνωσης για τα συμπτώματα αυτά.

 

Αν ένας μαθητής εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα στο σπίτι, τότε ακολουθεί τα παρακάτω βήματα:

Άμεση επικοινωνία με την οικογένεια
Απομόνωση παιδιού σε ειδικά διαμορφωμένο, καλά αεριζόμενο χώρο μακριά από τα άλλα παιδιά φορώντας μάσκα
Τόσο το παιδί, όσο και το προσωπικό που το επιτηρεί φροντίζουν για σχολαστική υγιεινή χεριών και λαμβάνει ενισχυμένα μέτρα (αδιάβροχη ποδιά, μάσκα, προμετπωίδα, γάντια)
Επιμελής καθαρισμός χώρου όταν αποχωρήσει το παιδί
Στη συνέχεια το παιδί πρέπει να επισκεφτεί γιατρό
Αν είναι ύποπτο για λοίμωξη, να γίνει τεστ κατά προτεραιότητα

Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί θα παραμείνει σε απομόνωση κατ΄οίκον και το σχολείο θα συνεχίσει τη λειτουργία του.
Τι θα συμβεί αν μέλος του εκπαιδευτικού ή άλλου προσωπικού του σχολείου εμφανίσει συμπτώματα

Αποχωρεί άμεσα από το σχολείο
Σε περίπτωση που έρθει κάποιος να τον πάρει, παραμένει σε απομονωμένο χώρο
Επίσκεψη σε γιατρό και εκτίμηση συμπτωμάτων
Αν κριθεί απαραίτητο, γίνεται τεστ κατά προτεραιότητα

Και σε αυτήν την περίπτωση, το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του εν αναμονή των αποτελεσμάτων.


Πότε μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο το άτομο που εμφάνισε κορονοϊό

 

Είτε μαθητής είτε εκπαιδευτικός, όποιος εμφανίσει Covid-19 μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο 10 ημέρες από την πρώτη ημέρα που εμφάνισε συμπτώματα.

Απαραίτητο θα είναι να έχουν περάσει 24 ώρες με πλήρη ύφεση συμπτωμάτων, να μην έχει πυρετό και να μη χρειάζεται αντιπυρετικό.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, δεν χρειάζεται να γίνει δεύτερος μοριακός έλεγχος.


Τι γίνεται στα δύο και στα τρία κρούσματα

 

Στο δεύτερο κρούσμα, ο υπεύθυνος COVID του σχολείου θα πρέπει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει όλη τη σχολική κοινότητα για την καλύτερη τήρηση των μέτρων. Με βάση την εκτίμηση κινδύνου, θα αποφασιστεί σε πόσους θα γίνει τεστ.

Στο τρίτο κρούσμα, τέλος, αν έχουμε τρία επιβεβαιωμένα περιστατικά στην ίδια μονάδα εντός 14ων ημερών, που δεν έχουν οικογενειακή σχέση, δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή εκτός σχολείου, τότε έχουμε συρροή κρουσμάτων. Σε αυτήν την περίπτωση θα αποφασιστεί το εύρος του εργαστηριακού ελέγχου και η πιθανή διακοπή λειτουργίας της εκπαιδευτικής μονάδας.

Κατηγορία Εκπαίδευση
Εφημερίες Φαρμακείων - Αλεξάνδρειας - Βέροιας - Νάουσας 17/09/2020
 
 
Κατηγορία Φαρμακεία

Το απόγευμα αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του το κύμα κακοκαιρίας «Ιανός», που θα πλήξει την δυτική, νότια και κεντρική Ελλάδα έως και το Σάββατο το μεσημέρι.

Ο Μεσογειακός κυκλώνας (ή medicane όπως αποκαλείται) ήδη βρίσκεται στην κεντρική Μεσόγειο και χθες επηρέασε το νοτιότερο τμήμα της Ιταλίας, με τα ύψη της βροχής να πλησιάζουν τα 600 χιλιοστά.

Από σήμερα για μέχρι το Σάββατο, αναμένεται να χτυπήσει και την χώρα μας, με τον κρατικό μηχανισμό να προειδοποιεί τους πολίτες για πολύ ακραία καιρικά φαινόμενα. Χαρακτηριστικά, αναμένονται ισχυρότατες καταιγίδες, μεγάλος όγκος βροχής, αλλά και θυελλώδεις άνεμοι που θα φτάσουν ως και τα 11 μποφόρ όπως ανέφερε χθες ο Γ. Καλλιάνος!

Σύμφωνα με το meteo.gr, κύρια χαρακτηριστικά του «Ιανού» θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και τα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας.

Ανεμοι 265 χιλιομέτρων στον Μεσογειακό κυκλώνα

Νωρίς το πρωί, ένα από τα παγκόσμια μοντέλα έδειχνε πως ο μεσογειακός κυκλώνας κινείται προς την Ελλάδα με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Οπως δείχνει το γράφημα του MetDesk, οι άνεμοι στο μάτι του κυκλώνα, κινούνται με 265 χιλιόμετρα την ώρα, έχοντας πλησιάσει σημαντικά την δυτική Ελλάδα.

Πού θα χτυπήσει πρώτα η κακοκαιρία -Οι εκκλήσεις Χαρδαλιά

Ο μεσογειακός κυκλώνας αναμένεται να κάνει την πρώτη του εμφάνιση στα νησιά του Ιονίου και την δυτική Πελοπόννησο. Οπως είπε μάλιστα ο κ. Χαρδαλιάς, τα φαινόμενα θα είναι «ισχυρά και μεγάλης διάρκειας».

Οι περιοχές που αναμένεται να χτυπήσει πρώτα ο «Ιανος» είναι οι εξής:

Ζάκυνθος
Κεφαλονιά
Ιθάκη
Ηλεία
Μεσσηνία

Στην συνέχεια, η κακοκαιρία αναμένεται να κινηθεί ανατολικά και να πλήξει την Παρασκευή τους εξής Νομούς:

Αχαϊα
Αρκαδία
Αργολίδα
Βοιωτία
Αιτωλοακαρνανία
Φωκίδα
Αττική
Εύβοια

Το Σάββατο υπάρχει η πιθανότητα τα φαινόμενα να πλήξουν την Κρήτη και τις Κυκλάδες, αλλά μέχρι χθες το βράδυ οι μετεωρολόγοι ήταν επιφυλακτικοί, καθώς ο Μεσογειακός κυκλώνας συνέχισε να στροβιλίζει, αλλά υπήρχαν αποκλίσεις ως προς την κίνησή του προς τα ανατολικά.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, έδωσε και σημαντικές οδηγίες στους πολίτες αυτών των περιοχών, ώστε να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστα προβλήματα. Αφού τους κάλεσε να είναι σε επιφυλακή, ζήτησε να δώσουν έμφαση στα εξής:

Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους.
Εξετάστε το ενδεχόμενο να μην μείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε σπίτια συγγενών ή φίλων.
Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα ερμητικά, έχοντας πάντα υπ’ όψιν σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
Μη διασχίζετε για κανέναν λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει. Είτε πεζοί είτε με όχημα. Για κανέναν λόγο.

 

Πού και πότε αναμένονται έντονα φαινόμενα

Την Πέμπτη από το απόγευμα, στο Νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.

Την Παρασκευή στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι Δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.

Το Σάββατο τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την Ανατολική Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Στο «κόκκινο» Αττική και Πελοπόννησος, τι είπαν Κολυδάς, Λαγουβάρδος στο iefimerida.gr

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου, η κακοκαιρία αναμένεται να φτάσει στην Αττική τα ξημερώματα της Παρασκευής. Οι περιοχές αυτές έχουν λάβει κόκκινη προειδοποίηση, καθώς αναμένεται να χτυπηθούν σφοδρά.

Ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ ανέφερε στο iefimerida.gr ότι η αρχική σήμανση ήταν κίτρινη, όπως κάθε φορά, όμως στη συνέχεια «λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα νέα δεδομένα βάλαμε τον κόκκινο χρωματικό δείκτη, που αφορά την Πελοπόννησο και την Αττική».

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος, δ/ντης ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, υποστήριξε μιλώντας στο iefimerida.gr ότι «υπάρχουν διάφορα σενάρια που ανανεώνονται κάθε 6 ώρες και δίνουν μέχρι και 50 χιλιόμετρα απόκλιση. Η τροχιά είναι το μεγάλο ζητούμενο. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να δούμε τα πιο έντονα φαινόμενα στη δυτική, κεντρική -συμπεριλαμβανομένης της Αττικής- και νότια χώρα. Ομως υπάρχει και σενάριο που δείχνει τη βόρεια Ελλάδα να πλήττεται πιο σοβαρά. Θα έχουμε περισσότερα στοιχεία κυρίως το πρωί».

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, τα φαινόμενα θα εκδηλώνονται περιμετρικά του κέντρου του κυκλώνα και ουσιαστικά θα πρόκειται για «μεγάλα ύψη βροχής, ανέμους, ισχυρό κυματισμό στις ακτές. Είναι επικίνδυνος συνδυασμός» σημειώνει και προσθέτει: «Το αντίστοιχο που είδαμε το 2018 είχε 400 χιλιοστά βροχής, 4 νεκρούς, μεγάλες καταστροφές σε Φθιώτιδα και Πελοπόννησο. Ηταν εντυπωσιακά ύψη βροχής. Γι’ αυτό και αξιολογούμε σοβαρά την τρέχουσα κατάσταση».

 

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού για σήμερα


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος. Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 14 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα και από τα νοτιοδυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές αρχικά στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο και από τις μεσημβρινές ώρες και στα υπόλοιπα. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις μεσημβρινές ώρες στο Ιόνιο (από τη Λευκάδα και νοτιότερα) και στη δυτική Πελοπόννησο, οι οποίες από το απόγευμα και μετά θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 με 8 και τοπικά στα νότια 9 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου.


ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τα δυτικά και νότια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές από τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο και την κεντρική Στερεά και βαθμιαία στην ανατολική Στερεά και τα δυτικότερα τμήματα της Θεσσαλίας. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το απόγευμα στην ανατολική Πελοπόννησο, οι οποίες από τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές στα νοτιότερα τμήματα.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, που από το απόγευμα και από τα νότια θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 16 έως 32 βαθμούς Κελσίου.


ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Μετά το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις στις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη και από τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, που από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.


ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.


ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν σποραδικές βροχές, οι οποίες τη νύχτα θα ενταθούν. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, που από το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Κατηγορία Καιρός

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας