Τίτλοι Ειδήσεων

 

Έφη Κολοκυθά, μία από τις καλύτερες αθλήτριες του μήκους στην Ελλάδα - Αφιέρωμα Κύριο

Έφη Κολοκυθά, μία από τις καλύτερες αθλήτριες του μήκους στην Ελλάδα - Αφιέρωμα

Ήρεμη δύναμη» θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς, αν συναντούσε, την Έφη Κολοκυθά. Το κορίτσι από το Κεφαλοχώρι Ημαθίας

κάνει πολλά χρόνια αθόρυβα τις προπονήσεις της και το δικό της αγώνα για να πρωταγωνιστήσει και έχει καταφέρει να είναι τα τελευταία χρόνια από τις καλύτερες άλτριες του μήκους στην Ελλάδα. Όσοι τη γνωρίζουν όμως ξέρουν πως ήταν μια πολυτάλαντη αθλήτρια, που για πολλά χρόνια αγωνίζονταν στο έπταθλο και όπως συμβαίνει συνήθως, τα σύνθετα βγάζουν τον «καλό» εαυτό κάποιου αθλητή σε ατομικό και για την Έφη Κολοκυθά, ήταν το μήκος, αλλά και τα 200 μέτρα. Πάμε όμως να τη γνωρίσουμε.

Έφη Κολοκυθά/ φωτό Άγγελος Ζυμάρας

Είναι γεννημένη στις 9 Ιουλίου του 1987 στη Βέροια, έζησε και μεγάλωσε στο Κεφαλοχώρι Ημαθίας, όπου εκεί πήγε και σχολείο. Η πρώτη της επαφή με τον στίβο, όπως μας θυμίζει η ίδια: «Έγινε στους σχολικούς αγώνες Δημοτικών. Κέρδιζα όλα τα αγωνίσματα και τα τεστ που μας έβαζε ο δάσκαλος στο σχολείο, ο οποίος εν τέλει με έβαλε να αγωνιστώ στα 600 μέτρα γιατί ήταν το πιο δύσκολο για τα άλλα παιδιά. Εκεί στους σχολικούς αγώνες με είδε και ο πρώτος μου προπονητής Γιώργος Θεοδωριάδης, ο οποίος και με έβαλε στον σύλλογο που είμαι και τώρα, τον ΓΑΣ Αλεξάνδρεια και μαζί του γυμνάστηκα για 12 χρόνια». Στην επιλογή αυτή τη στήριξαν και οι γονείς της Στέφανος και Φωτεινή, που όπως τονίζει η ίδια: «Με στήριξαν από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα μέχρι και σήμερα. Είναι εκείνοι που με μεγάλωσαν, με σπούδασαν και φρόντιζαν, ακόμη και τώρα, να μη μου λείπει τίποτα, ώστε να μπορώ να κάνω αυτό που έχω επιλέξει». Η Έφη έχει και μια αδελφή, τη Χρύσα που είναι μεγαλύτερή της.

Έφη Κολοκυθά/ φωτό Άγγελος Ζυμάρας

Αρχικά λοιπόν, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έκανε διάφορα αγωνίσματα και κατέληξε για πολλά χρόνια να κάνει έπταθλο. Ξεχώριζε όμως στο μήκος και τα 200 μέτρα. Το 2010 άρχισε να συνεργάζεται με τον Θωμά Πάντο, με τον οποίον γυμνάζεται μέχρι σήμερα. Μετά από τα πρώτα δύο περίπου χρόνια συνεργασίας αποφάσισαν και με την προτροπή του προπονητή της, να ασχοληθούν αποκλειστικά με το μήκος. Έτσι, από το 2012 κάνει μήκος, ένα αγώνισμα που η ίδια αγαπάει πολύ και έχει καταφέρει στην καριέρα της να έχει πολλές διακρίσεις.

Έφη Κολοκυθά/ φωτό Άγγελος Ζυμάρας

Φέτος έχει ξεκινήσει, όπως κάθε σεζόν, βάζοντας στόχους, αλλά έπρεπε πρώτα να ξεπεράσει και εμπόδια. «Η φετινή μου χρόνια ξεκίνησε με στόχο τους Μεσογειακούς Αγώνες στην Ταραγόνα πρώτα και το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βερολίνο έπειτα. Όλη μου η προετοιμασία πήγαινε ιδανικά μέχρι που για κακή μου τύχη τραυματίστηκα. Έπαθα ρήξη τένοντα. Ο τραυματισμός μου και το χειρουργείο που ακολούθησε, με έβγαλε από το αρχικό μου πλάνο, καθώς έπρεπε να αντιμετωπίσω αυτό που μου συνέβη και στόχος έγινε να επανέρθω το συντομότερο δυνατό, πράγμα που φαίνεται ότι το καταφέρνουμε. Πλέον θα προσπαθήσω ακόμα πιο σκληρά και με περισσότερο πείσμα για να τα καταφέρω».

Έφη Κολοκυθά/ φωτό Άγγελος Ζυμάρας

Η Έφη Κολοκυθά, που το μεγαλύτερο διάστημα προπονείται στη Θεσσαλονίκη, έχει ατομικό ρεκόρ στο μήκος 6,66μ. που σημείωσε στις 28 Μαΐου του 2016 στα «Παπαφλέσσεια» στην Καλαμάτα και τη φέρνει στη δεκάδα των καλύτερων Ελληνίδων όλων των εποχών στο αγώνισμα. Το 2011 είχε αναδειχθεί πανελληνιονίκης στο έπταθλο με 5.223β., ενώ έχει πολλά μετάλλια σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα και στο μήκος.

Έφη Κολοκυθά/ φωτό Άγγελος Ζυμάρας

Εκτός όμως από τον πρωταθλητισμό, έχει και τις σπουδές της. Τελείωσε πληροφορική στο ΑΠΘ και φυσικοθεραπεία, το τελευταίο είναι κάτι που θέλει να ασχοληθεί όταν τελειώσω τον αθλητισμό. Όπως κάθε άνθρωπος έχει το χαρακτήρα της με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά της, που όπως μας λέει χαρακτηριστικά. «Στα πλεονεκτήματά μου είναι πως έχω πολύ πείσμα και πάθος με αυτά που ασχολούμαι και στα μειονεκτήματα, δεν έχω καθόλου υπομονή, με επηρεάζουν συναισθήματα, τα δυσάρεστα συνήθως, είμαι λίγο εγωίστρια και νευρική». Πρότυπο η Έφη δεν έχει, αλλά της αρέσουν οι άνθρωποι που είναι σταράτοι και έξυπνοι. Όσον αφορά τα όνειρά της, δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο, αλλά «θα ήθελα να μην έχω απωθημένα, να γίνω πετυχημένη σε ότι κάνω στη ζωή μου και να μη βρεθώ ποτέ στη θέση να παραδοθώ χωρίς μάχη».

Έφη Κολοκυθά/ φωτό Άγγελος Ζυμάρας

Στο τέλος της γνωριμίας μας με την άλτρια της ΓΑΣ Αλεξάνδρεια, ήθελε να ευχαριστήσει και τρεις ανθρώπους, που ειδικά μετά τον τραυματισμό της την έχουν βοηθήσει πολύ. «Θέλω να ευχαριστήσω το γιατρό μου κ. Μανώλη Παπακώστα που έχει αναλάβει όπως πάντοτε άλλωστε και τους φυσικοθεραπευτές μου Δημήτρη και Θόδωρο».

Έφη Κολοκυθά/ φωτό Άγγελος Ζυμάρας
  ΠΗΓΗ - http://www.athleticsmagazine.gr
Από
Τόλης Λελεκίδης

Διαφημίσεις Περιεχομένου

Η ηλεκτρονική εφημερίδα του τόπου μας!