alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2018

Παρακολουθήστε ολόκληρη την παρέλαση της Αλεξάνδρειας για την 28η Οκτωβρίου 2018:

Η 28η Οκτώβρη του 1940 και το έπος της Εθνικής Αντίστασης, με πρωτοπόρο το ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ, αποτελούν μια από τις πιο φωτεινές σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας μας. Αποτελούν τη μεγάλη απόδειξη της δύναμης που έχει ο λαός μας όταν οργανώνεται και παλεύει. Τη δύναμη όταν πολεμάς «για το δίκιο και τη λευτεριά».

Οφείλουμε να μη λησμονούμε τη φρίκη του φασισμού και του ναζισμού. Ταυτόχρονα, όμως, οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα των προγόνων μας για την υπεράσπιση των ιδανικών για τα οποία θυσιάστηκαν. Για την Ελευθερία, την Αξιοπρέπεια, για έναν καλύτερο κόσμο.

Σε μια περίοδο που οι  δυνάμεις της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του νεοναζισμού εμφανίζονται ξανά σε πολλές χώρες της Ευρώπης, χρέος μας είναι να προασπίσουμε ξανά τις αξίες της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί κορυφαία στιγμή στη νεότερη ιστορία μας. Το "ΟΧΙ" του ελληνικού λαού τη μακρινή Δευτέρα του Οκτώβρη του 1940 ήταν ένα "ΟΧΙ" στον ναζισμό και στον φασισμό. Περιφρονώντας τη λογική των αριθμών και των συσχετισμών των δυνάμεων, αψηφώντας τον φόβο και την απειλή,  ο ελληνικός λαός απέδειξε την αγάπη του για την ελευθερία. Απέδειξε τον πόθο του να ζει με αξιοπρέπεια και ελεύθερος να αποφασίζει ο ίδιος για το μέλλον του.  Ο αγώνας κατά της γερμανοϊταλικής κατοχής συνεχίστηκε στα βουνά , στις πόλεις και στα χωριά της Ελλάδας γράφοντας ένδοξες σελίδες με την Εθνική Αντίσταση μέχρι την οριστική απελευθέρωση της χώρας μας.

Το μήνυμα του δύσκολου εκείνου αγώνα είναι επίκαιρο και σήμερα, μια εποχή που σε πολλές ευρωπαϊκές  χώρες αναβιώνει ο φασισμός και η ακροδεξιά .Η πάλη απέναντι στον ακραίο εθνικισμό, στον ρατσισμό, στη μισαλλοδοξία και στην κοινωνική αδικία αποτελεί βασικό καθήκον κάθε δημοκρατικού πολίτη.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας