Τίτλοι Ειδήσεων

 

34 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ… ΑΚΟΜΑ ΜΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ! Γράφει ο Μάκης Φιλιππόπουλος

 

Σαράντα πέντε µάστοροι κ’ εξήντα μαθητάδες

Πνευματικό θεµέλιωναν μες του Γιδά το κέντρο.

Οληµερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεµιζόταν.

Μοιριολογούν οι µάστοροι και κλαίν οι µαθητάδες:

«Αλίµονο ‘ς τους κόπους µας, κρίµα ‘ς τις δουλεψαίς µας,

οληµερίς να χτίζουµε, το βράδυ να γκρεµιέται».

Πουλάκι εδιάβη κ’ έκατσε αντίκρυ από το κέντρο,

δεν εκελάιδε σαν πουλί, µηδέ σα χιλιδόνι,

παρά εκελάιδε κ’ έλεγε, ανθρωπινή λαλίτσα:

«Ά δε στοιχειώσετε άνθρωπο, πνευματικό δε στεριώνει.

και µη στοιχειώσετε ορφανό, µη ξένο, µη διαβάτη,

παρά του πρωτοµάστορα την όµορφη γυναίκα,

πόρχεται αργά τ’ αποταχύ, και πάρωρα το γιόµα».

   Ορίστε, το λέει ξεκάθαρα. Για να γίνει επιτέλους το Πνευματικό Κέντρο πρέπει να

 

θυσιάσουμε τη γυναίκα του πρωτομάστορα. Από το 1988 που χτίστηκε έως σήμερα πέρασαν 26 ολόκληρα χρόνια. Ποιος θυμάται τον πρωτομάστορα και ζει άραγε η γυναίκα του; Το 1988 ο Δημήτριος Μπρουσκέλης, δήμαρχος τότε, το ξεκίνησε για να στεγάσει μέσα όλα τα μεγάλα «πνεύματα» της εποχής.

Ονειρευόταν πως οι επόμενοι Δήμαρχοι θα το τελειώσουν και θα το θέσουν σε λειτουργία. Δεν περίμενε ότι το Πνευματικό Κέντρο θα καταντήσει σαν κάτι γέρους που πεθαίνουν λίγο- λίγο στο νοσοκομείο και περιμένουν οι συγγενείς απ΄ έξω «πότε θα πεθάνει αυτός» και «βρε όρεξη για ζωή που έχει!!!». Τι περιμένετε λοιπόν, να σας τραβήξουν τα σωληνάκια; Αφήστε το να ρημάξει, έτσι κι αλλιώς έχετε περάσει ήδη όλοι σας στην «εντατική» της ιστορίας.

   Ο κάθε νέος δήμαρχος που ερχόταν έκανε και από ένα νέο μπάλωμα. Μου θυμίζουν το ανέκδοτο με κείνους τους δύο τύπους που δούλευαν στον Δήμο και ο ένας έσκαβε ένα λάκκο και ο άλλος τον έκλεινε. Όλη τη μέρα άνοιξε, κλείσε. Πάει κάποιος και τους ρωτάει «τι κάνετε εδώ ρε παιδιά» για να πάρει την απάντηση «εμείς τη δουλειά μας κάνουμε απλά λείπει ο τρίτος που φυτεύει». Αυτό συμβαίνει και εδώ, λείπει αυτός που θα δώσει ζωή σ΄ αυτό το …..γιοφύρι του Γιδά. Είναι ο μοναδικός πνευματικός χώρος στον κόσμο που χτίστηκε για να γίνονται οι εκδηλώσεις… έξω από αυτόν.

Σκηνικό ψάχνατε; Ας λέγατε στην Silk & Design να σας τυπώσει έναν μουσαμά 10x5 να τελειώνετε. Μη φοβάστε, θα στοίχιζε λιγότερα απ΄ όσα δώσατε ως τώρα και αν δεν σας περίσσευαν θα σας το έκανε ΧΟΡΗΓΙΑ το alexandriamou.gr που αγαπά τον πολιτισμό στην πράξη και όχι στα λόγια...

   Πίτες θες, γιορτές Χριστουγέννων θες, Boys and Noise θες, όλοι έξω από αυτό, όλοι στα σκαλιά, λες και έχουν λάσπες στα παπούτσια και δεν τους αφήνουν να μπουν μέσα. Την προηγούμενη Παρασκευή τα παιδάκια του ΚΔΑΠ Κορυφής παρουσίασαν μια παιδική θεατρική παράσταση, που αλλού, στα σκαλιά του πνευματικού. Ο χώρος γέμισε χαρούμενες φωνές και χρώματα από τις στολές που φορούσαν.

Όταν τελείωσε η παράσταση τα κόπηκε η ψυχή μου τα καημένα. Πρώτη φορά είδα τόσα «ελαφάκια» μυξωμένα. Ποιος θα τον πληρώσει τον παιδίατρο τώρα; Ε; Πιο εύκολο έχει καταντήσει πλέον να προβλέψεις τους 6 αριθμούς του τζόκερ παρά το ποιος Δήμαρχος θα τελειώσει το Πνευματικό Κέντρο.

Μετά από 5 βδομάδες τζάκ-ποτ το τζόκερ έδωσε 17 εκατομμύρια. Μετά από 26 χρόνια αναγγελιών για τη λειτουργία του πνευματικού πήραμε μόνο…. σκάλες. Μ΄ έναν γρήγορο υπολογισμό το έργο θα τελειώσει, εσωτερικά, σε 256 χρόνια, μόνο που τότε θα στηθούν σκαλωσιές περιμετρικά γιατί θα έχουν πέσει τα εξωτερικά μπετό. Το 2.270 λοιπόν που θα γίνουν τα εγκαίνια του κέντρου θα έχουμε σπάσει και το ρεκόρ που μέχρι τότε κρατούσε το γεφύρι της Άρτας. Εκείνο για να φτιαχτεί ήθελε 45 μαστόρους και 60 μαθητάδες ενώ το δικό μας 65 και βάλε Δημάρχους και ένας θεός ξέρει πόσους χτίστες.

 

   Και ύστερα λένε πως η Ελλάδα είναι υποανάπτυκτη χώρα με ετεροχρονισμένες ιδέες. Και γω σας ρωτάω, ποια χώρα είναι αναπτυγμένη, η Σουηδία; Πριν δύο μήνες το Σουηδικό Κοινοβούλιο ψήφησε νόμο με τον οποίο επιτρέπετε ο δημόσιος αυνανισμός. Χα, αυτό εμείς το κάνουμε δημοσίως από τότε που έφυγαν οι Τούρκοι και όχι μόνο αυτό αλλά ψηφίζουμε και ανθρώπους για να μας παροτρύνουν να το κάνουμε.

Δεν εξηγείται αλλιώς ότι είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει τεκμήριο αγαμίας 3οοο ευρώ. Δηλαδή, αν δεν παντρεύτηκες και αυνανίζεσαι σπίτι σου πληρώνεις 3000 ευρώ. Κατάλαβες; Δώσε 3500 και γίνε Σουηδός. Αει σιχτίρ.

 

Διαφημίσεις Περιεχομένου

Η ηλεκτρονική εφημερίδα του τόπου μας!