Τίτλοι Ειδήσεων

 

Αυτόματες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών κάθε χρόνο! Κύριο

Αυτόματες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών κάθε χρόνο!

Οι νέες εισφορές των επαγγελματιών για κύρια και επικουρική σύνταξη και για το εφάπαξ - Τι προβλέπει το τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το νέο ασφαλιστικό
12:03, 06 Ιανουαρίου 2020

Αυτόματη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κάθε χρόνο προβλέπει το τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, για το νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα τεθεί σε εφαρμογή, αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2020.

«Κλείδωσε» η αύξηση της ελάχιστης εισφοράς κατά 25 ευρώ τον μήνα σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, επιβαρύνοντας πάνω από το 80% των επαγγελματιών, καθιερώνονται ειδικές, μειωμένες εισφορές για τους αγρότες, καθώς και μειωμένη εισφορά για τους νέους επαγγελματίες. Ακόμη καθιερώνονται τρεις κατηγορίες εισφορών για το εφάπαξ και τρείς κατηγορίες εισφορών για την επικουρική σύνταξη.

Ωστόσο οι εισφορές δεν θα μένουν παγωμένες εσαεί, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει την ετήσια αύξησή τους, με συγκεκριμένη μέθοδο.

Ειδικότερα, οι εισφορές θα προσαυξάνονται ετησίως με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από το ποσοστό μεταβολής του ΑΕΠ και κατά 50% από το ποσοστό μεταβολής του γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, του προηγούμενου έτους.

Παράδειγμα, αν το ΑΕΠ του 2020 αυξηθεί κατά 3% και ο πληθωρισμός του 2020 διαμορφωθεί στο 1%, οι εισφορές του 2021, όλων των κατηγοριών θα αυξηθούν κατά 2,5% που προκύπτει ως εξής:

1,5% λόγω του ΑΕΠ (3%Χ50%)
0,5% λόγω του πληθωρισμού (1%Χ50%)

Οι νέες εισφορές του 2020

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, ο χάρτης των εισφορών του νέου ασφαλιστικού συστήματος θα προβλέπει τις ακόλουθες εισφορές, οι οποίες θα καταβάλλονται από τον Ιανουάριο του 2020.

Πρόκειται για 6 +1 κατηγορίες εισφορών τις οποίες θα επιλέγουν ελεύθερα οι ασφαλισμένοι και δεν θα είναι υποχρεωτική η ένταξη σε ασφαλιστικές κατηγορίες, ανάλογα με το ύψος των εισοδήματος ή των καθαρών κερδών, όπως ισχύεις έως τώρα.

Σημειώνεται βέβαια, ότι, όσο πιο χαμηλή είναι η εισφορά, τόσο πιο χαμηλές θα είναι οι συντάξιμες αποδοχές και αναλογικά, όσο πιο υψηλές είναι οι εισφορές τόσο μεγαλύτερη θα είναι η σύνταξη που θα λαμβάνει ο ασφαλισμένος.

Ωστόσο από την κλιμάκωση των εισφορών προκύπτει η σημαντική αύξηση των ελάχιστών εισφορών, η οποία θα επιβαρύνει πάνω από το 80% των ασφαλισμένων. Ειδικότερα η ελάχιστη εισφορά αυξάνεται στα 210 ευρώ τον μήνα, από 185,18 ευρώ, που είναι σήμερα. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης των 25 ευρώ τον μήνα ή κατά 13,4%.

Αναλυτικότερα, το νέο ασφαλιστικό, διατηρεί την πρόβλεψη για την πληρωμή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους επαγγελματίες και για τα πέντε πρώτα έτη της επαγγελματικής δραστηριότητας. Η μηνιαία εισφορά για τη συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών θα είναι 126 ευρώ εκ των οποίων 93 ευρώ για σύνταξη και 33 ευρώ για υγεία.

Οι υπόλοιποι επαγγελματίες, θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ των ακόλουθων έξι κατηγοριών ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες θα είναι δεσμευτικές για κάθε χρόνο. Δηλαδή ο επαγγελματίας που θα επιλέξει την 3η κατηγορία για το 2020, είναι υποχρεωμένος να τη διατηρήσει μέχρι το τέλος του έτους και δεν μπορεί να αλλάξει κατηγορία ενδιάμεσα, π.χ. τον Σεπτέμβριο.

Θα μπορεί να αλλάξει κατηγορία το 2021, με δήλωση που θα υποβάλει στον ΕΦΚΑ μέχρι τη λήξη του 2020. Ειδικότερα, οι νέες εισφορές διαμορφώνονται ως εξής:

1η κατηγορία: 210 ευρώ.
2η κατηγορία : 252 ευρώ.
3η κατηγορία : 302 ευρώ.
4η κατηγορία: 363 ευρώ.
5η κατηγορία: 435 ευρώ.
6η κατηγορία: 566 ευρώ.

Οι εισφορές των αγροτών

Οι εισφορές των αγροτών θα είναι έξι κατηγοριών, ελεύθερης επιλογής και θα διαμορφώνονται:

σε 119 ευρώ
σε 143 ευρώ
σε 171 ευρώ
σε 205 ευρώ
σε 246 ευρώ
σε 319 ευρώ

Οι εισφορές για το εφάπαξ

Οι εισφορές για το εφάπαξ που αφορά περίπου 160.000 ασφαλισμένους θα είναι τριών κατηγοριών ελεύθερης επιλογής και θα διαμορφώνονται ως εξής:

26 ευρώ η ελάχιστη,
31 ευρώ η μεσαία
37 ευρώ η μέγιστη

Οι εισφορές για την επικούρηση

Για την επικουρική ασφάλιση (που αφορά 145.000 αυτοαπασχολούμενους) προβλέπονται τρεις κατηγορίες εισφορών, τις οποίες θα επιλέγει ελεύθερα ο ασφαλισμένος. Οι εισφορές είναι:

42 η ελάχιστη,
51 ευρώ η μεσαία
61 ευρώ η μέγιστη

 

ΠΗΓΗ: Sofokleousln.gr

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας