Ανενεργό ένα στα δύο POS – Ποιοί επαγγελματίες τα αποφεύγουν Κύριο

31 Ιουλ 2019
Ανενεργό ένα στα δύο POS – Ποιοί επαγγελματίες τα αποφεύγουν

Το ένα στα δύο τερματικά μηχανήματα POS, που εγκαταστάθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια, βάσει και του νόμου που επέβαλε την υποχρεωτικότητά τους, παραμένει ανενεργό.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία τραπεζών, που επικαλείται η «Καθημερινή». Σε αυτά καταγράφονται και οι επαγγελματικοί κλάδοι που αποφεύγουν τη χρήση POS. Περιορισμένη λοιπόν, είναι η χρήση καρτών σε κατηγορίες υπηρεσιών, όπως τα κομμωτήρια και η διασκέδαση, αλλά και για την πληρωμή επαγγελματιών όπως οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι, οι ψυκτικοί, οι γιατροί, οι δικηγόροι κ.ά. Οι λόγοι είναι ευνόητοι…

 

Στον αντίποδα, ο κύριος όγκος των  συναλλαγών με κάρτες εξακολουθεί να προέρχεται από τα σούπερ μάρκετ, που αντιπροσωπεύουν το 14% του τζίρου, τα πρατήρια βενζίνης με 5%-6%  και ακολουθούν τα φαρμακείαμε 5%, τα μίνι μάρκετ και τα εστιατόρια με ποσοστό 4%.

Σύμφωνα με στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους ο αριθμός των εγκατεστημένων POS στην Ελλάδα είναι 710.567, παρέχοντας σχεδόν καθολική δυνατότητα αποδοχής καρτών.

Παρά ταύτα σημαντικά χαμηλότερος ρυθμός αύξησης του τζίρου από «πλαστικό χρήμα» στην Ελλάδα, καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του 2019, προκαλώντας προβληματισμό στις φορολογικές αρχές, που εναποθέτουν μεγάλο μέρος των ελπίδων τους για περιορισμό της φοροδιαφυγής στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.   

Συγκεκριμένα, ο τζίρος που πραγματοποιείται στην αγορά μέσω χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών διαμορφώθηκε στο τέλος του πρώτου 6μήνου στα 17 δισ. ευρώ από 15,9 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο, αυξημένος μόλις κατά 6,6%.

Αύξηση σαφώς μικρότερη από τα διψήφια ποσοστά των προηγούμενων χρόνων, που παραπέμπει σε ετήσια άνοδο γύρω στο 5% στο τέλος του 2019 συγκριτικά με το 2018.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα  η υποχώρηση του ρυθμού αύξησης οφείλεται σε δύο λόγους:

• Στη μείωση των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας, η αξία των οποίων υποχώρησε από 3,2 δισ. ευρώ το πρώτο 6μηνο του 2018 σε 2,8 δισ. ευρώ το πρώτο 6μηνο του 2019, καταγράφοντας πτώση κατά 11,4% σε ετήσια βάση.

• Στην κόπωση που καταγράφει η χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών από τους Ελληνες κατόχους, οι συναλλαγές των οποίων αυξήθηκαν μεν, αλλά όχι με τους υψηλούς ρυθμούς ανόδου της τάξης του 30% που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια. Η  αξία των συναλλαγών που πραγματοποίησαν οι Έλληνες αυξήθηκε από τα 12,8 δισ. ευρώ το πρώτο 6μηνο του 2018 στα 14,2 δισ. ευρώ το πρώτο 6μηνο του 2019, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 11% σε ετήσια βάση.

www.sofokleousin.gr

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας