Δεν έχει αναδρομικά σε συνταξιούχους το 2019 Κύριο

Δεν έχει αναδρομικά σε συνταξιούχους το 2019

Οι συνταξιούχοι που έτρεφαν ελπίδες, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, για έναρξη καταβολής αναδρομικών από φέτος, θα πρέπει να τις ξεχάσουν.

Ο Νότης Μηταράκης, μιλώντας σήμερα (15/10) στην πρωινή εκπομπή του ANT1 ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δοθούν αναδρομικά το 2019.

Ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι δημοσιεύτηκαν «πέντε αποφάσεις από το ΣτΕ, οι οποίες έχουν ισχύ από τις 4 Οκτωβρίου», όμως διευκρίνισε αφενός ότι «κανείς δεν έχει απόλυτη εικόνα σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά, αφού δεν έχουν καθαρογραφεί οι αποφάσεις, αφετέρου ότι, το ποσό δεν έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2019».

Συνεπώς, αποσαφήνισε ότι: «Αν δοθούν αναδρομικά, θα είναι από το 2020, δε θα δοθούν το 2019», ενώ επισήμανε ότι θα καταβληθούν κατά τέτοιο τρόπο, που να μην προκαλείται δημοσιονομικό πρόβλημα.

Η επισήμανση του Ν. Μηταράκη, παραπέμπει στο επικρατέστερο σενάριο της πληρωμής των όποιων αναδρομικών τελικά προκύψουν σε πολλές δόσεις. Το πιθανότερο είναι η τμηματική καταβολή, σε 72 μηνιαίες δόσεις, προκειμένου το σχετικό κονδύλι να μοιραστεί στους προϋπολογισμούς 6 χρόνων.

Υπενθυμίζεται, ότι με την απόφαση του ΣτΕ θεωρείται πολύ πιθανή η πληρωμή αναδρομικών 10 μηνών στους συνταξιούχους, για περικοπές που είχαν υποστεί οι συντάξεις τους από τον Ιούνιο του 2015 (όταν εκδόθηκε η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ), μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

Σύμφωνα με υπολογισμούς εργατολόγων και παραγόντων του υπουργείου Εργασίας, γι αυτό το δεκάμηνο οι συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά από 667 έως 7.338 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των συντάξεων που λάμβαναν και τις περικοπές που υπέστησαν.

Άρα, αν ισχύσει το σενάριο των 72 δόσεων, οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν από τον εναρκτήριο μήνα και για 6 χρόνια από 10 ευρώ μέχρι 102 ευρώ κάθε μήνα.

Εξάλλου, ο Ν. Μηταράκης στην ίδια συνέντευξη και αναφορικά με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, δήλωσε ότι: «στόχος μέσα στο 2019 να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον ασφαλιστικό νόμο».

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας