Τι θα πληρώσουμε σε φόρους μέχρι το τέλος του χρόνου – 10 δισ. ο λογαριασμός Κύριο

Τι θα πληρώσουμε σε φόρους μέχρι το τέλος του χρόνου – 10 δισ. ο λογαριασμός

Τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ έσοδα από φόρους αναμένει μέχρι το τέλος του έτους το οικονομικό επιτελείο για να κλείσει ο φετινός προϋπολογισμός, που σε κάθε περίπτωση θα έχει υπερπλεόνασμα.

Ο μήνας που διανύουμε θεωρείται κρίσιμος για τα έσοδα. Ο λογαριασμός πέφτει στα νοικοκυριά που μέχρι την Παρασκευή πρέπει να πληρώσουν την τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δόση που αναλογεί σε όσους έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων ή στην πάγια ρύθμιση.

Ο λογαριασμός δεν σταματά εδώ καθώς έχει και συνέχεια το Δεκέμβριο. Μήνας που εκτός από την 4η δόση του ΕΝΦΙΑ πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας του 2020.

);background-size:25px 7px;background-position:center left;background-repeat:no-repeat;text-decoration:none;" target="_blank">powered by Rubicon Project

Τα έσοδα θα κρίνουν το μέρισμα

Τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία στο τέλος του μήνα θα κρίνουν και το τελικό ποσό που θα διατεθεί μέσα στον Δεκέμβριο ως κοινωνικό μέρισμα.

Σημειώνεται ότι στο 10μηνο καταγράφηκε υπέρβαση εσόδων κατά 95 εκατ. ευρώ έναντι του αναθεωρημένου στόχου του προϋπολογισμού του 2020, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ προήλθαν από φόρους.

Σημάδια ότι οι δημόσιες εισπράξεις εμφανίζουν κόπωση. Τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 10μηνο δείχνουν ότι τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ έχουν πάει οριακά καλύτερα από το αναμενόμενο ενώ από τις εισπράξεις ΦΠΑ θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η εισπρακτική επίδοση.

ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ

Ο ΦΠΑ έχει αποδώσει μέχρι τώρα 15,092 δισ. ευρώ και αν μέχρι το τέλος του χρόνου ξεπεράσει τα 17,8 δισ. ευρώ τότε θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος.

Όσο για τον ΕΝΦΙΑ έχει αποφέρει 2,099 δισ. ευρώ με την πρόβλεψη τα συνολικά έσοδα θα ξεπεράσουν τα 2,7 δισ.

Συνολικά, τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στο 10μηνο σε 47,301 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 95 εκατ. ευρώ ή 0,2 % έναντι του στόχου.

Η ηλεκτρονική εφημερίδα του τόπου μας!