Με επιτυχία η τρίτη κινητικότητα μαθητών του ΕΠΑΛ Αλεξάνδρειας στη Πορτογαλία (φώτο) Κύριο

Με επιτυχία η τρίτη κινητικότητα μαθητών του ΕΠΑΛ Αλεξάνδρειας στη Πορτογαλία (φώτο)

ΔΤ: Ολοκληρώθηκε η τρίτη κινητικότητα μαθητών του ΕΠΑΛ Αλεξάνδρειας στην πόλη Vila Real de Santo Antonio στη Νότια Πορτογαλία (19-26 Μαΐου 2019), στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus+ My culture, Your culture, Our culture”. Στην κινητικότητα συμμετείχαν 40 μαθητές από σχολεία της Πορτογαλίας, της Τουρκίας, της Ιταλίας, της Κροατίας, της Ρουμανίας και της Ελλάδας.

Οι μαθητές που εκπροσώπησαν το σχολείο μας ήταν οι: Αμβροσιάδου Νίκη, Κουτσογιάννη Ελένη, Ρίγγος Παύλος και Τερζίδου Κυριακή. Συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν οι: Πλατσάς Βασίλειος, Προύσκα Μαρία και Σιδηροπούλου Καλλιρρόη.

Η συνάντηση είχε ως κεντρικό θέμα τις τοπικές τέχνες. Οι μαθητές ετοίμασαν μία παρουσίαση για τους σημαντικούς ζωγράφους και γλύπτες του 20ου αιώνα της χώρας τους. Στη συνέχεια, ζωγράφισαν σε καμβά αντιπροσωπευτικά της χώρας τους ή της περιοχής τους, μνημεία, σύμβολα ή τοπία. Οι μαθητές μας επέλεξαν ως θέματα, τον Παρθενώνα, την Αφή της Ολυμπιακής φλόγας, το Κατσούλι και ένα Κυκλαδίτικο τοπίο. Σε κάθε έργο, οι μαθητές των άλλων χωρών ζωγράφισαν σε μικρογραφία παραστάσεις από τη χώρα τους. Οι μαθητικές συνθέσεις, ως αποτέλεσμα συνεργασίας των μαθητών των έξι χωρών, παρουσιάστηκαν σε έκθεση στο σχολείο υποδοχής Agrupamento de Escolas de VRSA.

Η κινητικότητα περιελάμβανε και άλλες εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές δραστηριότητες, ενσωματώνοντας τους μαθητές σε μια ενιαία παιδαγωγική ομάδα με κοινούς γνωσιακούς στόχους. Την ξενάγηση στο σχολείο και τη γνωριμία με το εκπαιδευτικό σύστημα της Πορτογαλίας, ακολούθησε η ξενάγηση σε μνημεία, μουσεία και τοποθεσίες της επαρχίας Algarve, η γνωριμία με την ιστορία του τόπου και τις σύγχρονες ασχολίες των κατοίκων και φυσικά την παραδοσιακή πορτογαλική κουζίνα. Μέσα από το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, οι μαθητές κατέκτησαν γνώσεις για τα αξιοθέατα της Vila Real de Santo Antonio. Επισκέφθηκαν το μεσαιωνικό κάστρο Revelim de Santo Antonio της πόλης Castro Marim, την Praia Verde, την ακτή Cacela Velha, το ιστορικό κέντρο της πόλης Faro, τις πόλεις Tavira και Silves, τον αρχαιολογικό χώρο Milreu Roman Ruins και διέσχισαν με βάρκα την λιμνοθάλασσα Ria Formosa. Απόλαυσαν αθλητικές δραστηριότητες με συνομηλίκους τους στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού. Απέκτησαν γνώσεις και εμπειρίες εξασκώντας ταυτόχρονα την αγγλική γλώσσα.

Η φιλοξενία που προσέφεραν στους μαθητές μας οι οικογένειες των πορτογάλων μαθητών ήταν εξαιρετική. Από την άλλη μεριά, τα παιδιά έκαναν ένα σπουδαίο και υπεύθυνο βήμα κοινωνικοποίησης, βιώνοντας τον καθημερινό τρόπο ζωής και την κουλτούρα μιας άλλης χώρας, μακριά από το σπίτι τους. Ανέπτυξαν δεσμούς φιλίας μέσα από την αλληλοαποδοχή, τον αλληλοσεβασμό και ανακαλύπτοντας τα κοινά σημεία που τους δένουν ως εφήβους, ως μαθητές, ως ευρωπαίους πολίτες.

Ευχαριστούμε θερμά το σχολείο υποδοχής Agrupamento de Escolas de VRSA, την ομάδα των εκπαιδευτικών του και ιδιαίτερα τον συντονιστή του προγράμματος Rui Philip da Silva Costa για την εξαιρετική οργάνωση όλων των δραστηριοτήτων, τη ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα, την πολλή δουλειά και την προσωπική συνεχή του φροντίδα σε όλους μας, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ευχαριστούμε επίσης και τους υπόλοιπους εταίρους του προγράμματος για την εμπιστοσύνη και τη φιλική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν ώστε να ενδυναμώνονται στην ομάδα μας οι δεσμοί συνεργασίας, φιλίας και γόνιμης εκπαιδευτικής και πολιτισμικής αλληλεπίδρασης.

Καθώς εξελίσσεται το πρόγραμμα Erasmus, που είναι το πρώτο για το σχολείο μας, ενισχύεται η άποψή μας ότι ανοίγει νέους ορίζοντες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, τόσο κατά τη διάρκεια των εργασιών στο σχολείο όσο και κατά τη διάρκεια της κινητικότητας. Οι μαθητές έζησαν μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία δραστηριοποίησης σε ένα διεθνές περιβάλλον, συνεργάστηκαν, απέκτησαν γνώσεις, αντάλλαξαν καλές πρακτικές. Η ανάδειξη και η ανταλλαγή της τοπικής κληρονομιάς των συμμετεχόντων αποτέλεσαν μοχλό ανάπτυξης της ομάδας στη βάση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και δεσμών που μας ενώνουν. Ευελπιστούμε να έχουμε ως σχολείο την τιμή να υλοποιούμε προγράμματα Erasmus και στο μέλλον.  

Με εκτίμηση,

Η Ομάδα έργου του προγράμματος

Διαφημίσεις Περιεχομένου

  • 1_kaffeine-37.jpg
  • athanasoulis.jpg
  • edipit_enosi.jpg

Η ηλεκτρονική εφημερίδα του τόπου μας!