Εορταστικό εβδομαδιαίο Μενού συνταγών-24/12/18-31/12/18-Τι θα φάμε σήμερα; Κύριο

Εορταστικό εβδομαδιαίο Μενού συνταγών-24/12/18-31/12/18-Τι θα φάμε σήμερα;

Το Alexandriamou.gr έψαξε και βρήκε ένα νοστιμότατο μενού για την εβδομάδα που διανύουμε για όλες τις γυναίκες και κυρίως τις μαμάδες που δεν ξέρουν τι να μαγειρέψουν για τις οικογένειες τους, εύκολες καθημερινές συνταγές για όλα τα γούστα για έναν δυνατό μεταβολισμό(απαραίτητες θρεπτικές ουσίες) δίνοντας μια νόστιμη απάντηση στο ερώτημα "τι θα φάμε σήμερα;"

Δευτέρα-Χριστουγεννιατικο Κοτόπουλο γεμιστό με κάστανα

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές 24/12/18-30/12/18

Γιατί να παιδευτείς να βρεις την καλή γαλοπούλα, όταν μπορείς να ετοιμάσεις το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με κοτόπουλο; Εξίσου εντυπωσιακό, γευστικό και σαφέστατα πολύ πιο οικονομικό. Δες αυτή τη συνταγή με γέμιση από ολόκληρα κάστανα και θα καταλάβεις τι εννοώ. 

 

Συστατικά
1 κοτόπουλο περίπου 1,5 κιλό
Aλάτι, πιπέρι
6 κ.σ. ελαιόλαδο
32 κάστανα καθαρισμένα
4 δαφνόφυλλα
4 μικρά, λευκά κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 φλιτζάνια σέρι
4 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
2 κ.σ. τριμμένους σπόρους κόλιανδρους
Χυμό από 2 πορτοκάλια

Τρόπος μαγειρέματος
1
Πλύνε και στέγνωσε καλά το κοτόπουλο. Αλατοπιπέρωσέ το καλά μέσα-έξω.
2
Σε μεγάλο τηγάνι βάλε τις 4 από τις 6 κουταλιές λάδι σε μέτρια φωτιά. Βάλε τα κάστανα και τα δαφνόφυλλα να μαγειρευτούν για 8 με 10 λεπτά, ανακατεύοντας ελαφρά μέχρι να ροδίσουν. Πρόσθεσε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, αλατοπιπέρωσε και μαγείρεψε άλλα 3 λεπτά. Πρόσθεσε το σέρι και 2 κουτλιές θυμάρι και μαγείρεψε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να δέσει λίγο η σάλτα, περίπου 4 λεπτά. Άφησέ το στην άκρη.
3
Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα μπολ βάλε το υπόλοιπο θυμάρι, τον κόλιανδρο και το υπόλοιπο λάδι και ανακάτεψε.
4
Με προσοχή άλειψε με το λάδι το στήθος και τα μπούτια του κοτόπουλου κάτω από την πέτσα, δηλαδή απευθείας πάνω στο κρέας.
5
Γέμισε ισομερώς τις κοιλότητες του κοτόπουλου με τα κάστανα. Δέσε τα πόδια του με μαγειρικό σπάγγο για να μη φύγει η γέμιση.
6
Βάλε το κοτόπουλο με το στήθος κάτω σε αντικολλητικό ταψί και ψήσε για 20 λεπτά. Αναποδογύρισέ το προσεκτικά, περίχυσέ το με τα υγρά που έχει βγάλει και συνέχισε το ψήσιμο άλλα 40′ λεπτά, περιχύνοντας το κοτόπουλο με το ζουμί του κάθε 15 λεπτά.
7
Βγάλε το κοτόπουλο από το φούρνο και μετάφερέ το σε πιατέλα.
8
Βάλε το ταψί σε χαμηλή φωτιά με τα υγρά του κοτόπουλου (αφαίρεσε τυχόν χοντρά λίπη) και πρόσθεσε το χυμό από το πορτοκάλι να γίνουν ένα.
9
Για να σερβίρεις: βγάλε τη γέμιση από το κοτόπουλο και βάλ’ την σε μπολ. Χώρισε το κοτόπουλο σε 8 μερίδες και περίχυσέ το με τη σάλτσα από το πορτοκάλι.

Τρίτη-Γαλοπούλα γεμιστή

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Όταν οι Ισπανοί κατακτητές εισέβαλαν στο Μεξικό συνάντησαν γιά πρώτη φορά την γαλοπούλα. Πιστεύοντας όμως ότι έχουν φτάσει στις Ινδίες την ονόμασανινδικό κοτόπουλο.

Την μετέφεραν στην Ευρώπη και στη συνέχεια οι Ιησουϊτες μοναχοί ανέλαβαν την εκτροφή της και γύρω στο 1630 την διέδωσαν σε όλη την Γαλλία. Σε λίγα χρόνια έγινε ένα πολύ δημοφιλές πουλερικό, αντικαθιστώντας τα παραδοσιακά πιάτα των Χριστουγέννων όπως την χήνα στην Αγγλία. Στην Αμερική η ψητή γαλοπούλα με γλυκοπατάτες, κολοκύθα και σάλτσα από κράνμπερις είναι το τυπικό μενού της ημέρας των Ευχαριστιών. Το μέγεθος της την κάνει εξαιρετικά δημοφιλή για οικογενειακά γεύματα και είναι το κύριο γεύμα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στα περισσότερα μέρη του κόσμου.
 
Υλικά
 
1 γαλοπούλα (3-4 κιλά)
2 λεμόνια
1 μεγάλο πορτοκάλι κομμένο σε ροδέλες
1 ποτ. ρύζι
2 ποτήρια από το ζωμό της γαλοπούλας
2 κουτ. σούπ. βούτυρο γάλακτος
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
50 γραμμ. κουκουνάρια
50 γραμμ. σταφίδες
τα εντόσθια της γαλοπούλας
250 γραμμ. κάστανα, βρασμένα και κομμένα
αλάτι
πιπέρι
κανέλλα
ζάχαρη
 
Εκτέλεση
 
Καθαρίζουμε, καψαλίζουμε και πλένουμε τη γαλοπούλα. Tην τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί και την περιχύνουμε με το χυμό των λεμονιών. Tην πασπαλίζουμε εσωτερικά με αλατοπίπερο. Bάζουμε ροδέλες από πορτοκάλι στο εσωτερικό της γαλοπούλας. Tη σκεπάζουμε με λαδόκολλα και την ψήνουμε στο φούρνο σε μέτρια φωτιά επί 1 ώρα και 30 λεπτά, ενώ κατά διαστήματα την περιχύνουμε με το δικό της ζωμό, που συσσωρεύεται στο ταψί, ώσπου να ροδίσει.

Όταν ψηθεί, αδειάζουμε το ζωμό της γαλοπούλας σε μια κατσαρόλα. Εάν είναι λιγότερος από 2 ποτήρια, συμπληρώνουμε με νερό. Κόβουμε σε λεπτές φέτες τα εντόσθια, τα σοτάρουμε με λίγο βούτυρο και τα ρίχνουμε στο ζωμό. Προσθέτουμε τα κουκουνάρια, αφού πρώτα τα ροδίσουμε με λίγο βούτυρο. Ρίχνουμε επίσης τη σταφίδα, τα κάστανα και τον άνηθο. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλα και ζάχαρη. Πλένουμε με ζεστό νερό το ρύζι και το στραγγίζουμε. Όταν πάρει μερικές βράσεις ο ζωμός, ρυθμίζουμε τη φωτιά στο 1, ρίχνουμε το ρύζι και το ψήνουμε επί 10 λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Γεμίζουμε τη γαλοπούλα με το ψημένο ρύζι, την τοποθετούμε σε μια πιατέλα και αδειάζουμε το υπόλοιπο ρύζι γύρω από τη γαλοπούλα. Tη σερβίρουμε ζεστή.
 
Τετάρτη-Χοιρινό γεμιστό με σύκα και γραβιέρα, με πορτοκαλένιες πατάτες
Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές 24/12/18-30/12/18

Μια εύκολη συνταγή για ένα υπέροχο Χριστουγεννιάτικο πιάτο. Χοιρινό γεμιστό με γραβιέρα και σύκα, ωραία μελωμένο με μια νόστιμη σάλτσα, σερβιρισμένο με καλοψημένες πατάτες φούρνου. Ένα γιορτινό πιάτο που θα κερδίσει τις εντυπώσεις στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Υλικά συνταγής
Για το χοιρινό:
2 κιλά χοιρινή σπάλα χωρίς κόκαλο (ζυγισμένη χωρίς το κόκαλο – ζητάτε από τον χασάπη να ξεκοκαλίσει το κομμάτι και να ανοίξει τη σπάλα για να μπορείτε να τη γεμίσετε)
1 ½ κιλό πατάτες μικρού μεγέθους ολόκληρες ακαθάριστες
1 πορτοκάλι
1 κ.σ. γλυκό μπούκοβο
αλάτι πιπέρι
Για τη μαρινάδα:
1 πορτοκαλιού το χυμό
2 λεμονιών το χυμό
6 μανταρινιών το χυμό
2/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.γ. μέλι
αλάτι πιπέρι
Για τη γέμιση:
8 σύκα αποξηραμένα κομμένα στα 2
200 γρ. γραβιέρα σε λεπτές φέτες
Εκτέλεση συνταγής

 

Για τη μαρινάδα: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά της μαρινάδας και τα ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν. Βάζετε μέσα στη μαρινάδα το χοιρινό το γυρίζετε μερικές φορές για να βραχεί καλά, σκεπάζετε τη λεκάνη με διάφανη μεμβράνη και αφήνετε να μαριναριστεί για 3-4 ώρες, εντός ή εκτός ψυγείου, γυρίζοντάς το τακτικά για να μαριναριστεί ομοιόμορφα.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τις κομμένες πατάτες μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά με τα χέρια. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.
Για το κρέας: Στραγγίζετε καλά το κρέας, χωρίς να πετάξετε τη μαρινάδα και το μεταφέρετε σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί. Ανοίγετε τη σπάλα με τα χέρια, αλατοπιπερώνετε και στρώνετε πάνω τη γραβιέρα και τα σύκα. Τυλίγετε τη σπάλα φροντίζοντας να κρατήσετε στο εσωτερικό της τα υλικά της γέμισης. Ρίχνετε τη μαρινάδα στο μπολ με τις πατάτες, ανακατεύετε καλά και αδειάζετε όλο το μείγμα στο ταψί, γύρω από το κρέας.
Αλατοπιπερώνετε το κρέας και τις πατάτες, πασπαλίζετε το χοιρινό με το μπούκοβο και ψήνετε το φαγητό για 1 ώρα και 45 λ περίπου, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Αν χρειαστεί, ψήνετε για μερικά λ ακόμα. Αν το κρέας ροδίσει από νωρίς, το σκεπάζετε με μια λαδόκολλα και συνεχίζετε έτσι το ψήσιμο.
Το βγάζετε από τον φούρνο, το αφήνετε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και το κόβετε σε μερίδες. Το σερβίρετε με τις πατάτες και περιχύνετε με τη σάλτσα του.

Πέμπτη- Πιπεριές γεμιστές με ρύζι, κιμά και τυρί

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 25/12/17-31/12/17

Υλικά συνταγής

6 μεγάλες ή 7 μέτριες πιπεριές (2 πράσινες, 2 κίτρινες, 2 ή 3 κόκκινες)
3/4 φλ.τσαγιού ρύζι για γεμιστά
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ
3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/4 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 φλ. τσαγιού ψιλοτριμμένο τυρί τσένταρ ή γκούντα
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα αρκετό νερό και αλάτι να βράσει.
Πλένετε τις πιπεριές, τις κόβετε οριζόντια στη κορυφή και βγάζετε τους σπόρους. Ψιλοκόβετε τα οριζόντια κομμάτια από τις πιπεριές που κόψατε και αφήνετε σε μπολ, στην άκρη. Μόλις κοχλάσει το νερό προσθέτετε μέσα τις καθαρισμένες πιπεριές και τις βράζετε για 3 λ ακριβώς. Τις βγάζετε από βραστό νερό με λαβίδα και τις αφήνετε σε πυρίμαχο σκεύος όρθιες, σχετικά σφιχτά, τη μια δίπλα στην άλλη.
Στο ίδιο αλατισμένο κοχλαστό νερό βράζετε το ρύζι για 15 λ. Το στραγγίζετε και το αφήνετε σε μπολ.
Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε ελαιόλαδο, προσθέτετε τα κρεμμύδια μαζί με τα κομματάκια πιπεριάς και τα σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε και το κιμά, τον αλατοπιπερώνετε και τον διαλύετε σε κόκκους πατώντας τον με ένα πιρούνι. Μόλις πάρει χρώμα ο κιμάς προσθέτετε το σκόρδο, το πελτέ ντομάτας, ανακατεύετε καλά και σιγοβράζετε για 3 λ. Προσθέτετε και το 1 ½ κουτί ντοματάκια κονκασέ, ανακατεύετε και κατεβάζετε το μείγμα από τη φωτιά.
Προσθέτετε στο τηγάνι με το κιμά, το ρύζι, το μαϊντανό, 1 ⅓ φλ. τυρί και ανακατεύετε να ενσωματωθούν τα υλικά. Γεμίζετε με το μείγμα τις πιπεριές ομοιόμορφα και τις πασπαλίζετε με το υπόλοιπο 2/3 φλ. τσαγιού τυρί. Ρίχνετε στο ταψί το υπόλοιπο 1/2 φλ. τσαγιού ντοματάκια κονκασέ, ελαιόλαδο και 1/3 φλ. νερό.
Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20 λ με σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο πυρέξ και άλλα 20 λ με ξεσκέπαστο το σκεύος. Το βγάζετε από το φούρνο το αφήνετε για 10 λ να “σταθεί” και σερβίρετε.

Παρασκευη-Πιλάφι με συκωτάκια πουλιων κανέλα,σταφίδες και κουκουνάρι!!!

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές 24/12/18-30/12/18

 

Φανταστικά ντολμαδάκια γιαλαντζί με γιαούρτι

 

70 αμπελοφυλλα
2 φλυτζανια ρυζι
5-6 φρεσκα κρεμμυδακια
2 ξερα κρεμμυδια
1 ματσακι ανηθο
Λιγο δυοσμο φρεσκο
Αλατι/πιπερι
1 ποτηρι νερο
1 ποτηρι λαδι
Χυμο απο ενα λεμονι

Ζεματαμε ολα τα αμπελοφυλλα και τα βαζουμε το ενα πανω στο αλλο.
Ψιλοκοβουμε τα λαχανικα και τα βαζουμε σε μια κατσαρολα με το μισο ποτηρι λαδι και τα σωταρουμε.
Ξεπλενουμε το ρυζι σε ενα σουρωτηρι και το προσθετουμε στην κατσαρολα ανακατευοντας συνεχεια.Προσθετουμε ενα ποτηρι νερο,αλατι,πιπερι,τον ανηθο και τον δυοσμο ψιλοκομμενα και αφηνουμε 1-2′ να μαγειρευτει.
Τυλιγουμε ενα-ενα τα ντολμαδακια μας με μια κουταλια του γλυκου γεμιση.
Τα βαζουμε σε μια κατσαρολα το ενα κολλητα με το αλλο,αφου εχουμε στρωσει πρωτα μια σειρα απο αμπελοφυλλα στον πατο. Κανουμε οσες στρωσεις χρειαστει μεχρι να τελειωσουν.
Καλυπτουμε με μια στρωση αμπελοφυλλα και ενα πιατο.Ριχνουμε νερο μεχρι να τα καλυψει ελαφρως,μισο ποτηρι λαδι και χυμο απο ενα λεμονι.
Μαγειρεμα σε χαμηλη προς μεσαια φωτια για 1 ωρα.
Συνοδευουμε με στραγγιστο γιαουρτι.

Κυριακή-Σουφλέ με φέτες ψωμί του τόστ ,πατάτα και τυρί !!!

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές 24/12/18-30/12/18

Υλικά

1 μικρό πακέτο ψωμί του τόστ κατά προτίμηση χωρίς κόρα
300 γραμ .τυρί τριμμένο κασέρι ,η γκούντα ,ή ότι άλλο διαθέτουμε στο ψυγείο μας
4 αυγά
1/2 λίτρο γάλα φρέσκο
3 πατάτες μεγαλούτσικες βρασμένες και τριμμένες στο τρίφτη στο χοντρό μέρος
αν υπάρχει κι αν θέλετε λίγη γαλοπούλα,η ζαμπόν ,η μπέικον ψιλοκομμένο
βούτυρο για το ταψάκι μας
αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι μέγεθος να χωράει 6 φέτες ψωμί του τόστ
Στρώνουμε από πάνω τις φέτες του τόστ.
Σε ένα μπόλ βάζουμε το γάλα το αλάτι το πιπέρι και τα αυγά και το χτυπάμε με τον αυγοδάρτη καλά.
Περιχύνουμε τις φέτες του τόστ με μερικό από το μίγμα αυγών -γάλα
Στρώνουμε από πάνω τις τριμμένες πατάτες ομοιόμορφα και αμέσως από πάνω τυρί τριμμένο
και περιχύνουμε με λίγο μίγμα γάλα αυγών
Στρώνουμε ξανά τις υπόλοιπες άλλες 6 φέτες ψωμί του τόστ τις περιχύνουμε όλες με λίγο από το μίγμα γάλα αυγών κρατώντας λίγο για το τέλος ,τώρα αν έχουμε κι αν θέλουμε βάζουμε μικρά κομματάκια από το ζαμπόν ,γαλοπούλα,η μπέικον ,γεμίζουμε ξανά την επιφάνεια όλη με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί ρίχνουμε το υπόλοιπο μίγμα γάλα αυγών και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς.Ροδίζει ,φουσκώνει και γίνετε φανταστικό !!! Καλή όρεξη !!

Γλυκό Εβδομάδας

  • Δίπλες γεμιστές με σοκολάτα από τον Ακη Πετρετζίκη

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές 24/12/18-30/12/18

Συστατικά
Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
5 μέτρια αυγά
3 κ.σ. νερό
2 κ.σ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη γέμιση

200 γρ. κουβερτούρα
100 γρ. καρύδια
νερό για το άλειμμα
Για το σερβίρισμα

50 γρ. μέλι
100 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
50 γρ. καρύδια
κανέλα σε σκόνη

Μέθοδος Εκτέλεσης

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το αλεύρι, τα αυγά, το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι και χτυπάμε με τον γάντζο μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την τυλίγουμε με μία μεμβράνη και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες μέχρι να μαλακώσει.
Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια. Αλευρώνουμε και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με έναν πλάστη μέχρι να γίνει πολύ λεπτή. Προσθέτουμε 4 κομμάτια από κουβερτούρα και τα καρύδια αφήνοντας κενό μεταξύ τους για να τυλίξουμε τις δίπλες.
Αλείφουμε περιμετρικά τη ζύμη με νερό, διπλώνουμε και πιέζουμε με τα χέρια μας ώστε να φύγει ο αέρας που μπορεί να υπάρχει μέσα. Κόβουμε σε 4 κομμάτια με το ειδικό εργαλείο ή με ένα μαχαίρι.
Μεταφέρουμε σε ένα βαθύ τηγάνι με ηλιέλαιο ψήνουμε για 2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Σερβίρουμε με μέλι, λιωμένη κουβερτούρα, καρύδια και κανέλα σε σκόνη.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας