Νέο εβδομαδιαίο Μενού συνταγών-04/02/2019-10/02/2019-Τι θα φάμε σήμερα; Κύριο

Νέο εβδομαδιαίο Μενού συνταγών-04/02/2019-10/02/2019-Τι θα φάμε σήμερα;

Το Alexandriamou.gr έψαξε και βρήκε ένα νοστιμότατο μενού για την εβδομάδα που διανύουμε για όλες τις γυναίκες και κυρίως τις μαμάδες που δεν ξέρουν τι να μαγειρέψουν για τις οικογένειες τους, εύκολες καθημερινές συνταγές για όλα τα γούστα για έναν δυνατό μεταβολισμό(απαραίτητες θρεπτικές ουσίες) δίνοντας μια νόστιμη απάντηση στο ερώτημα "τι θα φάμε σήμερα;".

Δευτέρα Ρολό κιμά σε σφολιάτα 

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές: 04/02/2019 – 10/02/2019

Υλικά Συνταγής
1½ κιλό ανάμεικτο κιμάς μοσχάρι και χοιρινο (ή μόνο μοσχάρι)
2-3 κ.σ ξύδι από κρασί
2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα
1 τριμμένο καρότο
2 σκ. σκόρδο πολτοποιημένες
200 γραμ. ασπρομανίταρα πολύ ψιλοκομμένα (στο χέρι ή στο μπλέντερ)
2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 μέτριες ντομάτες τριμμένες (ώριμες και σφιχτές)
1½ φλ. νιφάδες βρώμης (ψίχουλα ψωμιού ή φρυγανιά)
1/2 κ.γλ. μπαχάρι σκόνη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 βρασμένα αβγά
1 φλ. τριμμένη γραβιέρα
2 φύλλα σφολιάτας
Για το άλειμμα
διάλυμα αυγού (κρόκος με λίγο γάλα ή νερό)

Εκτέλεση
Για το ρολό κιμά σε σφολιάτα (wellington), βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά, το ξύδι, τα βότανα, τα μπαχαρικά, το αλατοπίπερο και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά να αλλάξει χρώμα ο κιμάς και να μην ξεχωρίζουν τα λαχανικά.

Προσθέτουμε στο τέλος τα ψίχουλα, τη βρώμη ή τη φρυγανιά. Ζυμώνουμε να αφρατέψει ο κιμάς και ενωθούν τα υλικά.

Ο κιμάς για το ρόλο πρέπει να είναι αφράτος και όχι σφιχτός. Αν όμως τα λαχανικά κατεβάσουν υγρασία, τότε προσθέστε λίγα ψίχουλα ψωμιού παραπάνω ώστε να ρουφήξουν τα περιττά υγρά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα.

Απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί στον πάγκο. Βάζουμε επάνω τον κιμά. Με τα χέρια ανοίγουμε σε χοντρό μακρόστενο φύλλο με μέγεθος 40×15 εκ. Πρέπει να είναι αρκετά χοντρό σε πάχος ώστε να καλυφθούν τα αυγά μέσα του. Ακουμπάμε στη μέση του απλωμένου κιμά τα αυγά κατά μήκος. Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα όλη την επιφάνεια του κιμά.

Με την βοήθεια της λαδόκολλας, τυλίγουμε σε σχήμα φρατζόλας και σφραγίζουμε τις ενώσεις της λαδόκολλας ερμητικά. Ακουμπάμε σε σχάρα ή ταψί και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 45΄.

Ανοίγουμε το ρολό κιμά και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Αφού κρυώσει το ρολό, προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 220 βαθμούς C στον αέρα.

Βάζουμε τα δυο φύλλα σφολιάτας στον πάγκο, το ένα δίπλα στο άλλο. Τσιμπάμε με πιρούνι τις ενώσεις, ώστε να γίνει ένα μεγάλο φύλλο σφολιάτας. Ακουμπάμε το μισοψημένο ρολό και τυλίγουμε τη σφολιάτα ολόγυρά του. Σφραγίζουμε τις ενώσεις στα πλαϊνά. Τοποθετούμε το τυλιγμένο με σφολιάτα ρολό, με την ένωση της σφολιάτας από κάτω να ακουμπάει στο ταψί.

Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια της σφολιάτας σε κομμάτια (όπως δηλ θα κόψουμε για να σερβίρουμε τις φέτες. Αλείφουμε ολόγυρα με το χτυπημένο αυγό.

Βάζουμε αμέσως στον καυτό φούρνο και ψήνουμε για περίπου 15′ στους 220 βαθμούς C, στον αέρα, μέχρι να κάνει παφ η σφολιάτα και να πάρει γρήγορα όγκο.

Χαμηλώνουμε τότε το φούρνο στους 190 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 30΄μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά η σφολιάτα.

Αφού ψηθεί το ρόλο κιμά στην τραγανή σφολιάτα, αφήνουμε να σταθεί για 10′. Έπειτα, κόβουμε σε εντυπωσιακές φέτες και σερβίρουμε με μια σαλάτα εποχής και πουρέ πατάτας.

Τρίτη- Κοτοπουλο λεμονατο με ρυζι και πορτοκάλι στη γαστρα

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές 30/7/18-5/8/18

Υλικά

1 κοτοπουλο
1 ποτηρι λαδι
1 πορτοκαλι (χυμο)
2 λεμονια (χυμο)
Ενα μειγμα μπαχαρικων που φτιαχνουμε σε μπωλ με:ριγανη,πιπερι,παπρικα γλυκια κ καπνιστη
Αλατι
2-3 κ.σ μουσταρδα
2 κουπες ρυζι για πιλαφι

Εκτέλεση

Στη γαστρα μας βαζουμε ριχνουμε λαδι πορτοκαλι λεμονι μουσταρδα,το μειγμα με τα μπαχαρικα ανακατευουμε με ενα πηρουνι καλα να γινει μια κρεμα,βαζουμε το κοτοπουλο μεσα και αλειφουμε σε αυτο ολο το μειγμα.Αλατιζουμε και κλεινουμε το καπακι.Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στη μεσαια σχαρα στους 200 βαθμους για 1 ωρα τουλαχιστον.
Μετα απο μια ωρα ανοιγουμε το καπακι γυριζουμε προσεκτικα το κοτοπουλο απο την αλλη πλευρα,προσθετουμε 2 κουπες ρυζι και 2-3 κουπες νερο,οσο να το σκεπαζει,λιγο αλατι και συνεχιζουμε το ψησιμο χωρις το καπακι μεχρι να βρασει το ρυζι για περιπου 20-30′ ακομα.
Αν χρειαστει κ εχει τελειωσει το νερο κ δεν ειναι ετοιμο το ρυζι, προσθετουμε λιγο ακομα νερο.
Αφου ετοιμαστει το φαγητο,κλεινουμε το καπακι και το αφηνουμε μεσα στο σβηστο φουρνο για 15′-30′ ωρα τραβηξει καλα.

Τετάρτη- Φρέσκα Φασολάκια Λαδερά

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές 30/7/18-5/8/18

Υλικά ( για 4 άτομα)

1 κιλό ακαθάριστα φασολάκια πλατιά = 850γρ. καθαρισμένα
1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε καρέ
1 καρότο σε μισές ροδέλες
1 ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250 γρ. τριμμένη ντομάτα
½ φλιτζάνι χοντροκομμένο μαϊντανό
400 μλ ζεστό νερό
1 κ.γ. ζάχαρη
70 μλ. Ελαιόλαδο παρθένο για το μαγείρεμα και 50μλ. έξτρα παρθένο για το σερβίρισμα
αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή:

1. Πλένετε τα φασολάκια και στη συνέχεια τα καθαρίζετε κόβοντας τις δυο άκρες. Εφόσον έχουν νεύρα (τριχοειδείς ίνες στη πλάγια πλευρά) που τις αισθάνεστε να αντιστέκονται στο κόψιμο, τις αφαιρείτε κι’ αυτές. Αν τα φασολάκια σας είναι πολύ μακρυά, κόψτε τα στη μέση. Από το 1 κιλό ακαθάριστα φασολάκια υπολογίστε 15% φύρα, ήτοι καθαρό 850 γρ.

2. Σε πλατιά κατσαρόλα και στο ½ της έντασης του ματιού, βάλτε το λάδι για το σοτάρισμα να ζεσταθεί. Μόλις κάψει ρίξτε κρεμμύδι, πατάτες και καρότο να σοταριστούν για 5-7 λεπτά, ανακατεύοντας. Προσθέστε και την κουταλιά της ζάχαρης στη διαδικασία.

3. Ανεβάστε την ένταση του ματιού στα ¾ και προσθέστε τα φασολάκια και ανακατέψτε ωστε να πάνε κάποια κάτω στο λάδι και ν’ αρχίσουν να σοτάρονται. Ανά λεπτό ανακατεύετε ώστε σταδιακά όλα τα φασολάκια να έχουν πάρει μια καλή δόση σοταρίσματος στο λάδι για περίπου 8 λεπτά.

4. Προσθέστε τη σάλτσα από τριμμένες ντομάτες και τα 400 μλ. ζεστό νερό και ανακατέψτε. Αφού πάρουν βράση χαμηλώστε την ένταση στη μέση να σιγομαγειρευτούν με ανοιχτό καπάκι.

5. Σε 20’ προσθέστε αλατοπίπερο και τον μαϊντανό και ανακατέψτε καλά. Ανάλογα με τη φωτιά και το σκεύος σας σιγά-σιγά η ποσότητα του νερού θα ελαττούται και θεωρητικά σε 15’ ακόμη λεπτά, θα έχει μείνει ελάχιστο ενώ τα φασολάκια θα είναι έτοιμα και τραγανά. Επειδή κάθε σκεύος, κουζίνα, φασολάκια και γούστο είναι ελαφρά διαφορετικά, στο τελευταίο δεκάλεπτο ελέγχετε τη ποσότητα των υγρών και δοκιμάστε κάθε τόσο τα φασολάκια. Αν θέλετε τα φασολάκια σας λιγότερο αλντέντε, προσθέστε λίγο ακόμη νερό αλλά με προσοχή και ανά 100 μλ., ώστε να μην περισέψει στο τέλος και βγει το φαγητό σαν αντιαισθητικό νερομπούλι.

Σερβίρισμα:

Αφήστε το φαγητό για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν σερβίρετε, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να δέσουν οι γεύσεις. Προσθέστε κατά βούληση φρέσκο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκο πιπέρι και σερβίρετε με καλό ψωμί και φέτα. Ιδανικά συνοδεύεται από μια Grimbergen Blonde που με το φρουτώδη χαρακτήρα της, ταιριάζει τέλεια με τα τραγανά και αρωματικά φασολάκια σας.

Πεμπτη Ψάρι στο φούρνο με πατάτες, ντομάτα και μυρωδικά

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές: 04/02/2019 – 10/02/2019

Υλικά
1.200 γρ. λευκό ψάρι σε φέτες, της αρεσκείας μας, φρέσκο ή κατεψυγμένο (πέρκα, μπακαλιάρος, γλαυκός κ.λπ.)
10 – 15 μαύρες ελιές της αρεσκείας μας, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
2 μέτριες ντομάτες, σε φέτες + 1 επιπλέον, τριμμένη
1.500 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
1/2 μάτσο μαϊντανός, χοντροκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου βασιλικού, χοντροκομμένα (ή 1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, κοπανισμένος)
2 κουτ. σούπας φρέσκο δεντρολίβανο (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ), ψιλοκομμένο, ή 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
70 ml ούζο ή τσίπουρο ή λευκό ξηρό κρασί (με διαφορετικό γευστικό και αρωματικό αποτέλεσμα)
100 ml ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας επιπλέον για το σοτάρισμα του ψαριού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τις 2 κουτ. σούπας λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το ψάρι (σε δόσεις, αν δεν χωράνε όλες οι φέτες στο τηγάνι) για περίπου 1 – 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει και να σφίξει. Το κρατάμε στην άκρη.

Παράλληλα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.

Σε ένα ταψί βάζουμε τις πατάτες, την ντομάτα (τριμμένη και φέτες), το μαϊντανό, τη μισή ποσότητα βασιλικού, το δεντρολίβανο, το ούζο (ή το τσίπουρο ή το κρασί), το ελαιόλαδο, 100 ml νερό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να γίνουν σχεδόν οι πατάτες. Ξεφουρνίζουμε το ταψί, σκορπίζουμε ομοιόμορφα τις ελιές (αν τις βάλουμε), τον υπόλοιπο βασιλικό, ανακατεύουμε απαλά, για να μη λιώσουμε τις πατάτες, απλώνουμε το ψάρι, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ψηθεί και το ψάρι και να αναμειχθούν τα αρώματα.

Σερβίρουμε το φαγητό και συνοδεύουμε με φρέσκια πράσινη σαλάτα.

Παρασκευή-Γίγαντες με λάχανα από τα Γιάννενα

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές 23/7/18-29/7/18

 

Υλικά 4 άτομα

300 γρ. γίγαντες
1000 γρ. χόρτα διάφορα (σπανάκι, λάπατα, σέσκουλα)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
5 κρεμμυδάκια φρέσκα (και το πράσινο μέρος)
1 πράσο
1/2 ματσάκι άνιθο
αλάτι – πιπέρι
μπόλικο ελαιόλαδο
χυμό λεμόνι

Οδηγίες
68 Minutes

Βάζουμε τους γίγαντες από βραδύς να μουλιάσουν.

Την άλλη μέρα τους βάζουμε σε κατσαρόλα με καθαρό νερό να βράσουν ως να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμοι στραγγίζουμε και φυλάμε στην άκρη.

Πλένουμε καλά τα χόρτα μας και κόβουμε σε χοντρά κομμάτια (όπως για την πίτα), τα κρατάμε στην άκρη. Ψιλικόβουμε και τον άνιθο και ανακατεύουμε με τα χόρτα.

Κόβουμε το ξερό κρεμμύδι σε κυβάκια. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια (και το πράσινο μέρος τους) και το πράσο.

Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρώς το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το πράσο.

Προσθέτουμε και τα χόρτα και τα περνάμε ίσα να γυαλίσουν.

Σε ένα ταψί στρώνουμε τα χόρτα.

Και απο πάνω ρίχνουμε τους γίγαντες.

Αλατοπιπερώνουμε κατά το δοκούν

Και προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλλά αρκετό ελαιόλαδο, ας πούμε ένα φλυτζάνι του τσαγιού περίπου.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο καμιά ωρίτσα.

Κατά διαστήματα με τρυπητή κουτάλα πατάμε το φαγάκι μας.

Όταν ψηθεί προσθέτουμε χυμό λεμόνι

Και σερβίρουμε.

Σάββατο Ομελέτα φουρνου με τυρια και αλλάντικα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές: 04/02/2019 – 10/02/2019

Υλικά
•400 γρ. αλλαντικα χοντροκομένα
•1 κρεμμύδι ξερό μέτριο ψιλοκομμένο
•1 πιπεριά κόκκινη σε σε κομματάτια
•200 γρ. μανιτάρια φρέσκα σε φέτες
•2 κ.σ. μουστάρδα dijon
•αλάτι πιπέρι
•3/4 φλ. τσαγιού γάλα
•12 αυγά
•1 κιλό πατάτες κομμένες σε μικρά κυβάκια
•250 γρ.  διαφορα κίτρινα τυρια

Εκτέλεση
1.Καθαρίζετε, κόβετε τις πατάτες σε μικρά κυβάκια [σαν ζάρι] και τις τηγανίζετε στη φρυτέζα μέχρι να μαλακώσουν και ροδοκοκινίσουν. Τις βγάζετε και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξουν το λάδι.
2.Σε ένα μικρό τηγάνι βάζετε τα αλλαντίκα κομμένασε φέτες και το σοτάρετε μέχρι να γίνουν τραγανα. Αφαιρέστατο από το τηγάνι και αφήστε τα και αυτασε απορροφητικό χαρτί. Στο ίδιο τηγάνι αφήστε τους ζωμούς απο τα αλαντικά ή προσθέστε 1 κ.γ. λάδι και σοτάρετε τα ψιλοκκομένα [σαν ζάρι] κρεμμύδια και πιπεριές και μανιτάρια 5′ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
3.Λαδώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος ή πυρέξ 22 Χ 32 εκ. περίπου και βάζετε τις μισές τηγανισμένες πατάτες. Συνεχίζετε πασπαλίζοντας πάνω από τις πατάτες το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τα μανιτάρια και από πάνω το 1 φλ. τυρια. Τέλος προσθέτετε τις υπόλοιπες πατάτες.
4.Χτυπάτε καλά τα αυγά με το γάλα, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι και περιχύνετε το μείγμα στο πυρέξ. Το σκεπάζετε και το αφήνετε για 20′ τουλάχιστον στο ψυγείο [μπορείτε να τα φτιάξετε από το προηγούμενο βράδυ και να το αφήσετε σκεπασμένο στο ψυγείο όλο το βράδυ και να το ψήσετε το πρωί].
5.Προθερμαίνετε το φούρνο στους  180 βαθμούς, ξεσκεπάζετε το φούρνο και ψήνετε την ομελέτα για 40′. Ανοίγετε το φούρνο προσθέτετε από πάνω το υπόλοιπο τριμμένο τυρίκαι τέλος πασπαλίζετε με τα αλλαντικα. Το αφήνετε άλλα 5′ περίπου μέχρι να λιώσει το τυρί, βγάζετε από το φούρνο το αφήνετε 5′ να “σταθεί”  και σερβίρετε.

Κυριακή- Παστίτσιο με κοτόπουλο

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές 23/7/18-29/7/18

Υλικά

300 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
750 γρ. κιμάς από κοτόπουλο
3 αυγά χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
200 γρ. φέτα
250 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1 λίτρο γάλα χλιαρό
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ζωμό κότας
1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα
2 κ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κ. σούπας ζάχαρη
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
πιπέρι,μοσχοκάρυδο,μαϊντανός, φρέσκα μυρωδικά

Εκτέλεση

Αρχικά φτιάχνετε τη μπεσαμέλ. Ζεσταίνετε το βούτυρο με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι. Προσθέτετε λίγο λίγο το γάλα και ανακατεύετε με σύρμα ώστε να μη σβολιάσει. Αφαιρείτε από τη φωτιά το σκεύος και προσθέτετε τους 3 κρόκους. Ρίχνετε στο τέλος, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και την γραβιέρα εκτός από 1 κ.σούπας που θα το χρησιμοποιήσετε στο τέλος της συνταγής.Στο μεταξύ βράζετε τα μακαρόνια. Στραγγίζετε και προσθέτετε τα ασπράδια και τη φέτα σε τρίμματα. Σοτάρετε τα κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο. Μετά από 3 – 4 λεπτά προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε να σοτάρετε σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε τον πελτέ και τον κύβο και τον κιμά και τα σοτάρετε όλα μαζί μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτετε τα κομματάκια ντομάτας, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι, τα μυρωδικά που εσείς θέλετε. Μαγειρεύετε 40 λεπτά σε σιγανή φωτιά μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά του το φαγητό.
Στον κιμά ρίχνετε το 1/4 από την μπεσαμέλ και ανακατεύετε καλά. Στον πάτο του ταψιού βάζετε τα μακαρόνια και τα στρώνετε λίγο με μια σπάτουλα. Από πάνω τον κιμά και από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ.Τέλος ρίχνετε το τυρί που κρατήσατε στην επιφάνεια του παστίτσιου και αν θέλετε ρίχνουμε και μερικά μικρά κομματάκια βούτυρου. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 – 200 για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει καλό χρώμα.

dadd-cool.gr

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας