Νέο εβδομαδιαίο Μενού συνταγών-17/12/18-23/12/18-Τι θα φάμε σήμερα; Κύριο

17 Δεκ 2018
Νέο εβδομαδιαίο Μενού συνταγών-17/12/18-23/12/18-Τι θα φάμε σήμερα;

Το Alexandriamou.gr έψαξε και βρήκε ένα νοστιμότατο μενού για την εβδομάδα που διανύουμε για όλες τις γυναίκες και κυρίως τις μαμάδες που δεν ξέρουν τι να μαγειρέψουν για τις οικογένειες τους, εύκολες καθημερινές συνταγές για όλα τα γούστα για έναν δυνατό μεταβολισμό(απαραίτητες θρεπτικές ουσίες) δίνοντας μια νόστιμη απάντηση στο ερώτημα "τι θα φάμε σήμερα;".

Δευτέρα-πατατόσουπα

Εβδομαδιαίο Προγραμμα Διατροφής και Συνταγές 17/12/18-23/12/18

Υλικά

» 5-6 πατάτες – κομμέννες σε κυβάκια –
» 1 καρότο – κομμένο σε κυβάκια –
» 1 κρεμμύδι – ψιλοκομμένο –
» 1 πράσο – ψιλοκομμένο –
» λίγο σέλινο – ψιλοκομμένο –
» 3 κ.τ.σ. νισεστέ
» 12 κούπες νερό περίπου
» 1 λεμόνι χυμό
» ελαιόλαδο
» αλάτι
» πιπέρι

Εκτέλεση

Χρόνος Μαγειρέματος:
30 λεπτά περίπου
– Σε μια κατσαρόλα βάζετε το νερό να βράσει και ρίχνετε το καρότο, το κρεμμύδι, το πράσο, το σέλινο.
– Τα αφήνετε να βράσουν για 15 λεπτά και ρίχνετε τις πατάτες.
– Αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν όλα καλά.
– Σε ένα φλιτζανάκι του καφέ ρίχνετε νερό μέχρι τη μέση και λιώνετε το νισεστέ.
– Τον προσθέτετε στη σούπα και ανακατεύετε να πήξει ελαφρά.
– Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και τον χυμό λεμόνι.
– Αφήνετε να πάρει μια βράση και σερβίρετε.

Τρίτη-Φανταστικό κοτόπουλο πλακί

Εβδομαδιαίο Προγραμμα Διατροφής και Συνταγές 17/12/18-23/12/18

Υλικά
1 κοτόπουλο σε μερίδες
5 πατάτες σε χοντρές ροδέλες
2 ντομάτες σε κύβους
1 ποτήρι ντοματοχυμό
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο
1 πιπεριά σε κυβάκια
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
μπόλικο αλατοπίπερο
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια γάστρα το κοτόπουλο τις πατάτες και αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε από πάνω τα κρεμμύδια το σκόρδο τις πιπεριές τις ντομάτες και τον μαϊντανό.
συμπληρώνουμε λίγο ακόμα αλατοπίπερο τον χυμό ντομάτας και το ελαιόλαδο.
ψήνουμε στους 180-200 για ωρίτσα στην συνεχεία βγάζουμε και γυρίζουμε το κοτόπουλο να βρεθεί πάνω από τα υλικά μας.
Προσέχουμε μήπως θέλει λίγο νεράκι και ψήνουμε άλλη μισή ώρα.
Όταν σβήσετε το φαγάκι σας να προσέξετε να έχει μείνει μπόλικη σαλτσούλα γιατί μέχρι να κρυώσει την απορροφούν οι πατάτες.

Τεταρτη-Σπανακόρυζο της μαμάς

Εβδομαδιαίο Προγραμμα Διατροφής και Συνταγές 17/12/18-23/12/18

Υλικά συνταγής

1 ½ κιλό σπανάκι
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 λεμονιού το χυμό
1 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
¾ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
3 φλ. τσαγιού νερό
1 ζωμό λαχανικών (προαιρετικά)
αλάτι- πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Καθαρίζουμε, πλένουμε το σπανάκι και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Το αλατίζουμε και το αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει καλά.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι για 3-4 λ περίπου ή μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το σπανάκι και τον άνηθο και ανακατεύουμε για 3 λ επιπλέον.
Αυξάνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς υψηλή, ρίχνουμε στη κατσαρόλα τα 3 ποτήρια χλιαρό νερό και το ζωμό λαχανικών (προαιρετικά), το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Μόλις πάρει βράση, μειώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια, προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να φουσκώσει και μαλακώσει καλά το ρύζι. Προς το τέλος του βρασίματος, που το ρύζι θα έχει πιει τα πολλά υγρά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και ανακατεύουμε απαλά για να μη σας κολλήσει το ρύζι στο πάτο της κατσαρόλας.
Μόλις το φαγητό μείνει με το λαδάκι του, κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζουμε το καπάκι της, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το σπανακόρυζο να “σταθεί” για 15-20 λ. Το σερβίρουμε περιχύνοντας με λίγο λεμόνι και το πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πέμπτη-Χοιρινό με σέλινο στη κατσαρόλα!

Εβδομαδιαίο Προγραμμα Διατροφής και Συνταγές 17/12/18-23/12/18

ΥΛΙΚΑ:
2 κιλά σέλινο και σέλερι αν θέλετε.
1 ματσάκι άνηθο
1 κιλό χοιρινό
αλατοπίπερο
ελαιόλαδο
2 αυγά
1 λεμόνι
κρασί λευκό ξηρό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καλοπλένουμε και κόβουμε τα σέλινα.Τα νεροβράζουμε μία φορά και τα αφήνουμε στην άκρη. Σωτάρουμε το κρέας και το κρεμύδι σε λίγο ελαιόλαδο.Το σβήνουμε με ένα ποτηράκι λευκό κρασί, ρίχνουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και δύο ποτήρια νερό. Όταν βράσει το χοιρινό αποσύρουμε και στο ζωμό ρίχνουμε τα σέλινα και τον άνηθο.Τα γυρίζουμε αρκετές φορές για να βράσουν ομοιόμορφα. Δοκιμάζουμε και αφού έχουν βράσει καλά, προσθέτουμε το κρέας και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χτυπώντας στο μούλτι 2 αυγά με χυμό λεμονιού το ρίχνετε άφοβα μέσα στην κατσαρόλα δεν κόβει ποτέ και την κουνάτε πέρα δώθε κι έτοιμο να το απολαύσετε .

Παρασκευή-Φασόλια χάντρες με λαχανικά και μυρωδικά

Εβδομαδιαίο Προγραμμα Διατροφής και Συνταγές 17/12/18-23/12/18

Υλικά

φασόλια χάντρες: 500 γρ.
κρεμμύδι: 1 κομμένο σε ροδέλες
φρεσκα κρεμμυδάκια: 2 κομμένα σε ροδέλες
πιπεριά κόκκινη: 1/2
πιπεριά πράσινη: 1/2
καρότα: 2 κομμένα σε κυβάκια
σέλινο: 4 κουταλίες της σούπας, ψιλοκομμένος
άνηθος: 2/3 φλιτζανιού του τσαγιού
χυμός ντομάτας: 450 ml ελαφρά συμπυκνωμένος
αλάτι: όσο θέλετε
πιπέρι: φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Μουσκεύετε για μερικές ώρες τα φασόλια και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν. Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο μέχρι να μαραθούν, για 6′ περίπου.
Σε άλλη, μεγαλύτερη κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε τα μισοβρασμένα φασόλια για 5′ – 6′.
Προσθέτε στην κατσαρόλα με τα φασόλια, τις πιπεριές, τα καρότα και το μείγμα από τα κρεμμυδάκια και κατόπιν ρίχνετε την ντομάτα, το σέλινο και 4 φλιτζάνια του τσαγιού ζεστό νερό. Βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα.
Στο τέλος αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε.

Σάββατο-Μπακαλιάρος φούρνου με κρεμμύδια

Εβδομαδιαίο Προγραμμα Διατροφής και Συνταγές 17/12/18-23/12/18

Υλικά

Μπακαλιάρος 800 γρ ξερός ή 1 κιλό φιλέτο
Κρεμμύδια ξερά 500 γρ
Λευκό κρασί 1 ποτήρι του κρασιού
Ζάχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού
Ελαιόλαδο 1 ποτήρι του κρασιού
Αλάτι-πιπέρι μαύρο
Πάπρικα γλυκιά και καυτερή από 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Μαϊντανός 1 ματσάκι ψιλοκομμένος

Οδηγίες

Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε φέτες και τον βάζουμε να ξαλμυρίσει (ή παίρνουμε έτοιμο ξαλμυρισμένο και το κόβουμε σε φέτες). Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες. Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο να κάψει,προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι,την πάπρικα γλυκιά και καυτερή,την ζάχαρη, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το κρασί,αφήνουμε να εξατμισθεί το κρασί και προσθέτουμε λίγο νερό χλιαρό. Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα σε πυρέξ ή ταψί. Τοποθετούμε τις φέτες μπακαλιάρου από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου 25-30 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο μας). Προς το τέλος του ψησίματος πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Βγάζουμε από τον φούρνο κι είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.

Κυριακή-Η πιο εύκολη και γρήγορη καρμπονάρα

Εβδομαδιαίο Προγραμμα Διατροφής και Συνταγές 17/12/18-23/12/18

Για τη συνταγή για καρμπονάρα θα χρειαστείτε

500 γραμμάρια ‏ζυμαρικών της επιλογής σας [Προτείνουμε linguini ή spaghetti]
300 γραμμάρια ‏μπέικον καπνιστό
5 ‏κρόκοι αυγών
100 ml ‏κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
100 γραμμάρια ‏παρμεζάνα τριμμένη
1/2 ‏ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένο
‏αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1
Κόβετε το μπέικον σε χοντρούς κύβους και καίτε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Σοτάρετε το μπέικον μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό. Μόλις ετοιμαστεί το αφήνετε στην άκρη.

2
Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Πριν τα σουρώσετε, κρατήστε 150ml από το νερό του βρασμού και αφήστε τα στην άκρη μέσα στην κατσαρόλα τους. (Όσο βράζουν ετοιμάζετε την σάλτσα σας. Είναι σημαντικό να έχετε τα μακαρόνια ζεστά όταν τα ανακατέψετε με την σάλτσα. Με αυτό τον τρόπο θα ψηθούν οι κρόκοι.)

3
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε με το σύρμα τους κρόκους με την κρέμα γάλακτος. Προσθέτετε τα 150 ml. απο το νερό που κρατήσατε, την τριμμένη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε. Τέλος προσθέτετε και τον μαϊντανό.

4
Στο σημείο αυτό οι κινήσεις πρέπει να είναι γρήγορες και προσεκτικές γιατί η σάλτσα θα μαγειρευτεί στον «αυτόματο πιλότο».

5
Ρίχνετε το μπέικον μέσα στα ζεστά μακαρόνια [μαζί με το λίπος που έχει μείνει στο τηγάνι] και ανακατεύετε.

6
Ρίχνετε τα ζεστά μακαρόνια μέσα στην σάλτσα με τους κρόκους και ανακατεύετε πολύ καλά.

7
Σερβίρετε με χοντροτριμμένη παρμεζάνα, μπόλικα φύλλα ρόκας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

πηγή: daddy-cool.gr

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας