Νέο εβδομαδιαίο Μενού συνταγών-20/5/19-26/5/19-Τι θα φάμε σήμερα; Κύριο

Νέο εβδομαδιαίο Μενού συνταγών-20/5/19-26/5/19-Τι θα φάμε σήμερα;

Το Alexandriamou.gr έψαξε και βρήκε ένα νοστιμότατο μενού για την εβδομάδα που διανύουμε για όλες τις γυναίκες και κυρίως τις μαμάδες που δεν ξέρουν τι να μαγειρέψουν για τις οικογένειες τους, εύκολες καθημερινές συνταγές για όλα τα γούστα για έναν δυνατό μεταβολισμό(απαραίτητες θρεπτικές ουσίες) δίνοντας μια νόστιμη απάντηση στο ερώτημα "τι θα φάμε σήμερα;".

Δευτέρα Λουκάνικο με πατάτες λεμονάτο

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και συνταγές 20/5/19-26/5/19

Υλικά

500 γραμ. λουκάνικα χωριάτικα ή με πράσο
• 2 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες
• 2 – 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1100 – 1200 γραμ. πατάτες κομμένες κυδωνάτες
• ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
• χυμό από 1 λεμόνι
• αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι – ρίγανη
• ½ κουτ. γλυκού κορν φλάουρ

Εκτέλεση

• Πλένουμε καλά τα λουκάνικα, τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί, (αν θέλουμε αφαιρούμε την μεμβράνη τους) και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.

• Σ’ ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια ρηχή, πλατιά (πλασωτέ) κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το λάδι κι όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε τα λουκάνικα, τις πατάτες. τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα σοτάρουμε για 10′ περίπου.

• Μόλις γίνουν διάφανα τα κρεμμύδια, ρίχνουμε τη ρίγανη (φρέσκια κατά προτίμηση), το αλατοπίπερο και συμπληρώνουμε ζεστό νερό, όσο να καλύπτει το φαγητό.

• Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει για 15′ – 20′ περίπου, μέχρι να βράσουν οι πατάτες και τα λουκάνικα, ελέγχοντας για νερό, κατά διαστήματα.

• Πέντε λεπτά πριν το τέλος, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το χυμό λεμονιού και το κορν φλάουρ διαλυμένο σε μισό φλυτζάνι του καφέ νερό.

• Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να βράσει 4′ – 5′ ακόμη, μέχρι να χυλώσει η σάλτσα του.

Το σερβίρουμε ζεστό, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Τρίτη-Φανταστικό Σουφλεδάκι αλμυρό & γρήγορο!

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και συνταγές 06/5/19-12/5/19

Υλικα:
Έτοιμο φύλλο κρούστας
κασέρι
ζαμπόν
1 αυγό

Εκτέλεση
Βάζουμε λίγα φύλλα κρούστας μέσα σε βουτυρωμένη φόρμα, στρώνουμε κασέρι και ζαμπόν και επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις ανάλογα με την ποσότητα των υλικών μας! Τελειώνουμε με φύλλο κρούστας. Από πάνω ρίχνουμε το αυγό χτυπημένο με το μισό ποτήρι γάλα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει!Καλη όρεξη!!!

Τετάρτη ντολμαδάκια με ρύζι μαζί με φρέσκα μυρωδικά

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και συνταγές 20/5/19-26/5/19

Συστατικά

750 γρ. φρέσκα κληματόφυλλα ή από βάζο
250 ml ελαιόλαδο
2½ φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι Καρολίνα
2½ ξερά κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
8 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο
½ ματσάκι ψιλοκομμένο δυόσμο ή μαϊντανό
1 μερίδα «Σπιτικό» ζωμό λαχανικών
Χυμό 2 λεμονιών
Αλάτι και πιπέρι
700 ml βραστό νερό

1 Έχουμε και λέμε: αν τα κληματόφυλλα είναι φρέσκα, πλύν’ τα καλά και ζεμάτησέ τα για 2-3 λεπτά, βουτώντας τα λίγα-λίγα σε νερό που βράζει. Στη συνέχεια άφησέ τα να στραγγίξουν καλά σε απορροφητικό χαρτί.

2 Μέσα σε ένα μπολ ανακάτεψε όλα τα υλικά της γέμισης (εκτός από το νερό). Ρίξε το μισό ελαιόλαδo και ανακάτεψε καλά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

3 Στρώσε τον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας με μερικά αμπελόφυλλα και δώσε βάση: πάρε ένα-ένα τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα, βάλε στο κέντρο του καθενός από ένα κουταλάκι γέμισης, τύλιξέ τα σε μικρά ρολά, χωρίς να τα σφίξεις πολύ και σκάσουν, και αράδιασε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα σε 2 ή 3 στρώσεις το ένα πλάι στο άλλο.

4 Περίχυσε με το υπόλοιπο ελαιόλαδo, από πάνω τοποθέτησε ένα βρεγμένο λαδόχαρτο με μια τρύπα στη μέση του, στερεώνοντάς το με 2-3 κουτάλια, για να μη φύγει κατά τη διάρκεια του βρασμού και ρίξε το βραστό νερό και το χυμό του λεμονιού.

5 Σκέπασε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγόβρασε το φαγητό σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και τα ντολμαδάκια να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους. Αν δεν έχει μαλακώσει το ρύζι, ρίξε λίγο βραστό νερό ακόμη και συνέχισε για λίγο το βράσιμο. Στο τραπέζι!

Πέμπτη Μοσχαράκι φρικασέ!

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και συνταγές 20/5/19-26/5/19

Υλικά:

1 κιλό μοσχάρι σε μερίδες
6-7 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1  ματσάκια σέλινο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανο
1 μεγάλο κρεμμυδι ξερο ή δύο μικρα
700 γραμ μαρούλι
2 αυγα
1 κουταλια ανιθο
2-3 κουταλιές αλεύρι
χυμό από 2 λεμόνια
αλάτι
πιπέρι
1 κύβο λαχανικών

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρέας (αφού εχουμε αλευρώσει τα κομμάτια)μέχρι να ροδοκοκκινίσει από όλες τις πλευρές. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το τριμμένο κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και ξαναρίχνουμε το κρέας στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε, προσθέτουμε 1½ νεροπότηρο νερό και περιμένουμε να πάρει βράση. Αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 10 λεπτά.
Ανοίγουμε την κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τα χορταρικά  εκτός απο τον άνιθο και τον κύβο λαχανικών
Στην συνέχεια αλατίζουμε και ανακατεύουμε καλά. Μαγειρεύουμε για τουλάχιστον 1 ώρα μέχρι το κρέας και τα χόρτα να είναι πολύ τρυφερά. Τότε ρίχνουμε μέσα τον άνηθο και ανακατεύουμε.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια. Χτυπάμε τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και τα ασπράδια μέχρι να αφρίσουν και να αρχίσουν να πήζουν. Ρίχνουμε μέσα τους χτυπημένους κρόκους και σιγά σιγά το λεμόνι. Συνεχίζουμε να χτυπάμε προσθέτοντας 2-3 μεγάλες κουταλιές ζουμί από την κατσαρόλα. Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα με το φρικασέ και ανακινούμε να πάει παντού το αυγολέμονο. Αφήνουμε να πάρει μια ελαφριά βράση και σβήνουμε την φωτιά. Buon apettito!!

Παρασκευή Γίγαντες κρασάτοι με ντομάτα και δεντρολίβανο

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και συνταγές 06/5/19-12/5/19

Υλικά για 4-6 άτομα:

350 γρ. φασόλια γίγαντες
70 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
400 γρ. ολόκληρα ντοματάκια από κονσέρβα, με το χυμό τους, χοντροκομμένα
τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
100 ml λευκό ξηρό κρασί
1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκου δεντρολίβανου, ψιλοκομμένα (ή 1/2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο και περασμένο από σήτα, να γίνει σκόνη)
1 κουτ. σούπας μέλι (κατά προτίμηση θυμαρίσιο)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό μουλιάζουμε τους γίγαντες αποβραδίς. Την επομένη, τους στραγγίζουμε και τους ξεπλένουμε. Τους βάζουμε σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα με 1½ λίτρο φρέσκο κρύο νερό, να πάρουν βράση. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 1 ώρα.

Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 5 – 6 λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα με 200 ml νερό και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Στραγγίζουμε τους γίγαντες σε σουρωτήρι στερεωμένο σε μπολ, ώστε να κρατήσουμε το ζουμί τους, και τους αδειάζουμε σε γάστρα ή σε ένα μέτριο πυρέξ. Βάζουμε το υπόλοιπο λάδι, τη σάλτσα ντομάτας, το μέλι και ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε το ζωμό από τους γίγαντες, που έχουμε κρατήσει για να τους καλύψουμε, σκεπάζουμε το σκεύος είτε με το καπάκι του είτε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το φαγητό για 1 ώρα, ελέγχοντας τα υγρά, ώστε να υπάρχει αρκετή σάλτσα.

Μετά τη 1 ώρα ψησίματος, ξεσκεπάζουμε και αλατοπιπερώνουμε τους γίγαντες, προσθέτουμε το μαϊντανό, το δεντρολίβανο, το κρασί και συνεχίζουμε το ψήσιμο με ξεσκέπαστο το σκεύος για ακόμα 1/2 ώρα, έως ότου οι γίγαντες χυλώσουν. Τους βγάζουμε από το φούρνο, διορθώνουμε τη γεύση, αν χρειάζεται, με αλάτι και πιπέρι και τους σερβίρουμε ζεστούς ή σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με ελιές και ψωμί.

Σάββατο Λαβράκι στη λαδόκολλα με λαχανικά

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και συνταγές 06/5/19-12/5/19

ΥΛΙΚΑ
Για το λαβράκι

800 γρ. λαβράκι φιλέτο
150 γρ. πατάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες
200 γρ. φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες
350 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
20 γρ. χυμός λεμονιού
8 γρ. ξύσμα λεμονιού
140 γρ. κρεμμύδια φρέσκα, ψιλοκομμένα
8 γρ. μαϊντανός, φύλλο
40 γρ. ελαιόλαδο
80 γρ. βούτυρο
25 γρ. κρασί λευκό
αλάτι
8 γρ. τσάιβς, κομμένο σε στικς
λίγο αλεύρι και νερό, ως κόλλα

Για το λαβράκι

Κόβουμε 4 κομμάτια χαρτιού ψησίματος σε μέγεθος 30x40 εκ.

Αναμειγνύουμε το φινόκιο, τα ντοματίνια, τον χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι, το φρέσκο κρεμμύδι, τον μαϊντανό και το ελαιόλαδο και τα αλατίζουμε.

Τοποθετούμε ένα χαρτί ψησίματος στην επιφάνεια εργασίας με τη μεγαλύτερη πλευρά προς το μέρος μας.

Βάζουμε στο κέντρο και δεξιά του χαρτιού το 1/4 από τις πατάτες και από πάνω το 1/4 από το μείγμα λαχανικών.

Αλατίζουμε το λαβράκι και από τις δύο πλευρές, τοποθετούμε το 1/4 (δηλαδή, 1-2 φιλέτα, αναλόγως) πάνω στα λαχανικά και πάνω του ακουμπάμε ένα κομμάτι βούτυρο. Το καταβρέχουμε με το 1/4 του κρασιού.

Αναμειγνύουμε το αλεύρι με λίγο νερό, μέχρι να γίνει ένας αραιός χυλός. Αλείφουμε τις άκρες του χαρτιού με τον χυλό και φέρνουμε την αριστερή πλευρά του χαρτιού πάνω από το λαβράκι, ώστε να συναντήσει τη δεξιά πλευρά καλύπτοντας το ψάρι. Σφραγίζουμε τις άλλες δύο πλευρές καλά και τις γυρνάμε προς τα μέσα.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία [βήματα 3 έως 6] και με τους άλλους φακέλους.

Βάζουμε τους φακέλους σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C. Όταν φουσκώσει το χαρτί ψησίματος σαν μπαλόνι, μάλλον είναι έτοιμο. Ανοίγουμε έναν φάκελο προσεκτικά, ελέγχουμε, και, αν το ψάρι είναι έτοιμο, ανοίγουμε και τους υπόλοιπους και σερβίρουμε. Αν δεν είναι έτοιμο, το ξαναβάζουμε για λίγη ώρα στον φούρνο μαζί με τους υπόλοιπους φακέλους.

Κυριάκη Κοτόπουλο φιλέτο αλα κρέμ με μανιτάρια, μουστάρδα και πιπεριές στην κατσαρόλα

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και συνταγές 20/5/19-26/5/19

Υλικά
1 κοτόπουλο
1 κρεμμύδι ψιλικομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε χοντρά κομμάτια
500 γραμ. μανιτάρια φρέσκα ή κετεψυγμένα κομμένα σε φέτες
500 ml. κρέμα γάλακτος
½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 κουτ. σούπας φυτίνη
1 κουτ. σούπας μουστάρδα σκόνη
½ κουτ. γλυκού ρίγανη
¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
¼ κουτ. γλυκού κύμινο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Βήμα 1
Αρχικά καθαρίζουμε το κοτόπουλο, το πλένουμε πολύ καλά και το κόβουμε σε μερίδες.

Βήμα 2
Στη συνέχεια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε νερό και προσθέτουμε το κοτόπουλο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά, το λάδι, τη φυτίνη, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το κύμινο, το μπαχάρι, το αλάτι, το πιπέρι, σκεπάζουμε με το καπάκι και το αφήνουμε να βράσει 45 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο, να πιει τα υγρά του και να τηγανιστεί ελαφρυά.

Βήμα 3
Μόλις το κοτόπουλο είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από το τηγάνι, το βάζουμε σε ένα πιάτο, ρίχνουμε στο τηγάνι το κρασί, τα μανιτάρια, λίγο αλάτι, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί. Όταν δούμε ότι το κρασί πάει να εξατμιστεί τελείως, ξαναβάζουμε το κοτόπουλο και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση.

Βήμα 4
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις αρχίσει να βράζει σβήνουμε τελείως τη φωτιά και το αφήνουμε για 3-4 λεπτά ακόμη να βράσει.

πηγή: daddy-cool.gr

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας