Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλυμπος: Ένα σπάνιο γλυπτό της φύσης

Όλυμπος: Ένα σπάνιο γλυπτό της φύσης

Απόκρημνες κορυφές, εντυπωσιακές ορθοπλαγιές, βαθιές χαράδρες, βραχώδεις ρεματιές, αλπικά λιβάδια και πυκνά δάση συνθέτουν την εικόνα του ψηλότερου βουνού της χώρας μας.

Στα σύνορα Θεσσαλίας και Μακεδονίας, στα όρια Λάρισας και Πιερίας, υψώνεται επιβλητικός ο Όλυμπος, το ψηλότερο βουνό της χώρας μας (κορυφή Μύτικας ή Πάνθεον, υψόμετρο 2.918) και δεύτερο σε ύψος βουνό της Βαλκανικής χερσονήσου.

 

(Πηγή: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας)

Απόκρημνες κορυφές, εντυπωσιακές ορθοπλαγιές, βαθιές χαράδρες, βραχώδεις ρεματιές, αλπικά λιβάδια και πυκνά δάση συνθέτουν την εικόνα αυτού του σπάνιου γλυπτού της φύσης.  

(Πηγή: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας)

Ο Όλυμπος υπήρξε η πρώτη περιοχή της χώρας μας στην οποία εφαρμόστηκε καθεστώς ειδικής προστασίας, καθώς ο ονομαστός για την ομορφιά του ορεινός όγκος κηρύχθηκε εθνικός δρυμός (1938), προκειμένου να προστατευτούν η άγρια χλωρίδα, η πανίδα και το φυσικό τοπίο, αλλά και να προαχθούν η επιστημονική έρευνα και η περιβαλλοντική εκπαίδευση.  

(Πηγή: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας)

Αναρίθμητοι είναι οι φυσιολάτρες που επισκέπτονται όλες τις εποχές του χρόνου τον Όλυμπο, για να απολαύσουν τη μοναδική βιοποικιλότητα του εθνικού δρυμού του, να χαρούν την περιήγηση στις πλαγιές του και να κατακτήσουν τις κορυφές του.

  

(Πηγή: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας)

Το εκτεταμένο δίκτυο των μονοπατιών που διασχίζουν τον ορεινό όγκο και τα οργανωμένα ορειβατικά καταφύγια δίνουν τη δυνατότητα στους περιπατητές, τους λάτρεις των ορεινών διαδρομών, τους αναρριχητές και τους ορειβάτες να γνωρίσουν από κοντά τον Όλυμπο, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του, το έντονο ανάγλυφό του. 

 

(Πηγή: Περιφέρεια Θεσσαλίας)

Φυσικά, πέρα από τα μεγάλης αξίας οικολογικά χαρακτηριστικά του, ο Όλυμπος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ελληνικής μυθολογίας, καθώς οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τον Όλυμπο ως την ιερή κατοικία των δώδεκα θεών τους, ενώ στην ψηλότερη κορυφή του τοποθετούσαν την έδρα, το θρόνο του Δία.

 

πηγή: in.gr

Σχετικά Άρθρα