Ωρολογιακή βόμβα για κυβέρνηση - ΝΔ η Συμφωνία των Πρεσπών Κύριο

Ωρολογιακή βόμβα για κυβέρνηση - ΝΔ η Συμφωνία των Πρεσπών

Μπούμερανγκ γίνεται για την κυβέρνηση και τη ΝΔ η στάση που τήρησε ως αντιπολίτευση στο "μακεδονικό-σκοπιανό", απορρίπτοντας συλλήβδην τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μετά το stop της ΕΕ στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, η Συμφωνία βρίσκεται πλέον στον αέρα, είναι αδύνατον να υλοποιηθεί πλήρως από πλευράς Σκοπίων. Η κυβέρνηση έχει λοιπόν τη δυνατότητα να την "πολεμήσει" και να εγείρει θέμα ακύρωσης-ανατροπής της,  αποδεικνύοντας στο δεξιό-εθνικοπατριωτικό ακροατήριο της ότι όσα έλεγε προεκλογικά δεν ήταν "λόγια του αέρα" για δημόσια κατανάλωση και ψηφοθηρία.

Οι "μακεδονομάχοι" βρίσκουν ευκαιρία να ξεσπαθώσουν, απαιτώντας από την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που δημιουργήθηκε και να προχωρήσουν σε κινήσεις με στόχο την ακύρωση της συμφωνίας.

Πιέσεις εκδηλώνονται από τον πολιτικό χώρο στα δεξιά της ΝΔ, αλλά και από τους κόλπους της κυβερνώσας παράταξης.

"Σημαιοφόρος"  της προσπάθειας άσκησης πιέσεων η εφημερίδα «Δημοκρατία», που αναδεικνύει σήμερα το μακεδονικό-σκοπιανό ως κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα, με τον τίτλο: «Ιδού η ευκαιρία για τις Πρέσπες». Είναι προφανές ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει πλέον και ενδοπαραταξιακό πρόβλημα.

Τα μηνύματα από τα Σκόπια

Την αρχική εκτίμηση ότι η απόφαση της ΕΕ, έπειτα από το βέτο τριών χωρών, προεξάρχουσας της Γαλλίας, θα προκαλούσε προσκόμματα στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ήρθαν να επιβεβαιώσουν δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας, που βρίσκεται υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων, ενόψει των πρόωρων εκλογών (12 Απριλίου), σύμφωνα με τις οποίες προηγείται κατά πολύ το αντίπαλο, συντηρητικό VMRO, του Χρίστιαν Μιτσκόβσκι, δήλωσε στο Euronews ότι η συμφωνία εν μέρει δεν μπορεί να υλοποιηθεί στην παρούσα φάση.

«Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της Συμφωνίας και του ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης. Ειδικά για την εσωτερική χρήση σε κάποιες περιπτώσεις. Στο πλαίσιο αυτό δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέρος της θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους», δήλωσε ο Ζάεφ.

Με λίγα λόγια, ο Ζάεφ θέτει ζήτημα ισχύος του erga omnes (έναντι όλων). Κι αυτό καθώς η συμφωνία με το άρθρο 1, παράγραφος 10 β συνδέει την πλήρη εφαρμογή της νέας ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» για κάθε χρήση, με την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ.

Ο Ζάεφ εννοεί λοιπόν, ότι έως ότου δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, η χώρα θα φέρει το νέο συνταγματικό όνομα στο εξωτερικό (άλλωστε ως Βόρεια Μακεδονία έγινε δεκτή στο ΝΑΤΟ), διατηρώντας, για κάποιες χρήσεις στο εσωτερικό της (κρατικά έγγραφα κλπ) το «Μακεδονία» και ακυρώνοντας το erga omnes.

Την σκλήρυνση της στάσης του Ζάεφ, ο οποίος είναι φανερό ότι επιχειρεί να ασκήσει πίεση στην ΕΕ, ακολούθησαν δηλώσεις του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πιθανού νέου πρωθυπουργού Χρίστιαν Μιτσκόβσκι, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μη εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Politika» του Βελιγραδίου, ο Μιτσκόβσκι υποστήριξε ότι «η συμφωνία παρέχει πολλά δικαιώματα στην ελληνική πλευρά» και είναι επιζήμια για τα Σκόπια.

«Η τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών. Αν εξασφαλίσουμε σταθερή πλειοψηφία δύο τρίτων και πλειοψηφία στους βουλευτές των άλλων εθνικών κοινοτήτων, τότε υπάρχει η δυνατότητα να γίνει ένα βήμα πίσω», ανέφερε.

Η ώρα της αλήθειας για τη ΝΔ

Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί χαμηλούς τόνους για το θέμα, γνωρίζοντας ότι οι όποιες διευθετήσεις θα γίνουν με τη νέα κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας.
«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πλήρη ανταπόκριση των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, καλώντας ταυτόχρονα την αξιωματική αντιπολίτευση «να αναλογιστεί επιτέλους τις ευθύνες της για ένα ελλειμματικό erga omnes».

Ωστόσο, η κυβέρνηση βρίσκεται, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αντιμέτωπη με ενδοπαραταξιακό πρόβλημα. Τα μηνύματα από τη Βόρεια Μακεδονία εκλαμβάνονται από την πτέρυγα της ΝΔ, που είναι κατηγορηματικά αντίθετη με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ως μια ευκαιρία για να αναλάβει η ελληνική πλευρά πρωτοβουλίες ακύρωσής της.

Είναι ενδεικτικό το σημερινό (30/10) βασικό θέμα της παραταξιακής εφημερίδας «Δημοκρατία» με τον πρωτοσέλιδο τίτλο: «Ιδού η ευκαιρία για τις Πρέσπες». Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης: «Ο Κυριάκος εφόσον θεωρεί επιζήμιο το deal των Τσίπρα – Κοτζιά μπορεί τώρα να το καταργήσει. Θα το πράξει; Ο Ζάεφ ακυρώνει τη συμφωνία. Η ώρα της αλήθειας για τη ΝΔ».

Συνεπώς, το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η ΝΔ θα δεχθούν πιέσεις από «μακεδονομάχους» και εντός κόμματος και θα κληθούν να τις διαχειριστούν, με …διπλωματικό τρόπο, που να περιορίζει το όποιο πολιτικό κόστος.

sofokleousin.gr

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας