Πρόταση για τη ''ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ'' του Διδάκτωρ Αθανάσιου Σωτ. Δούναβη Κύριο

Πρόταση για τη ''ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ'' του Διδάκτωρ Αθανάσιου Σωτ. Δούναβη

Συγκεκριμένες προτάσεις για τη «Διαχείριση των Συσκευασιών Φυτοφαρμάκων» καταθέτει η σχετική Ομάδα Εργασίας του

Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), στην οποία συμμετέχει ο συμπολίτης μας, Διδάκτωρ Αθανάσιος Σωτ. Δούναβης, Καθηγητής Βιοτεχνολογίας & Εφαρμοσμένων Επιστημών, όπου το πόρισμά της εγκρίθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του Τμήματος στην Κατερίνη.

Οι άμεσοι παράγοντες που επηρεάζουν το πρόβλημα είναι η επικινδυνότητα των αποβλήτων και τα υλικά συσκευασίας. Οι κενές συσκευασίες που περιείχαν τις δραστικές ουσίες (γεωργικά φάρμακα) θεωρούνται επικίνδυνα απόβλητα. Όταν η περιεκτικότητα των ουσιών αυτών μειωθεί, με όριο κάτω των 0,1%, τα απόβλητα καθίστανται μη επικίνδυνα. Όσες συσκευασίες περιέχουν ουσίες άνω των ορίων θεωρούνται επικίνδυνα απόβλητα και η διαχείρισή τους απαιτεί την μεταφορά τους για επεξεργασία, εκτός Ελλάδας σε ειδικές εγκαταστάσεις. Σημειώνεται ότι, η αντιμετώπιση - διαχείριση ενός επικίνδυνου απόβλητου, είναι πολύ δαπανηρή καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Μεταξύ άλλων, στο πόρισμα της Ομάδας αναφέρεται ότι ο δήμος, στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του, για την καθαριότητα όλων των κοινόχρηστων χώρων της εδαφικής του περιφέρειας, οφείλει να αναθέσει σε εξουσιοδοτημένη εταιρία, συλλογής και μεταφοράς σε ειδικούς χώρους τη διαχείριση των ανεξέλικτων επικίνδυνων πλέον αποβλήτων. Σε αυτήν την περίπτωση, η αντιμετώπιση των συσκευασιών ακολουθεί τις διαδικασίες που προβλέπονται για τα επικίνδυνα απόβλητα.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις για τη διευκόλυνση της διαχείρισης φυτοφαρμάκων είναι:
Δημιουργία ανάγλυφου μοναδικού κωδικού της συσκευασίας για εντόπιση κατόχου σε περίπτωση ανεξέλεγκτης απόρριψης της συσκευασίας. Στην περίπτωση των εισαγόμενων συσκευασιών, οι εταιρείες που τα εμπορεύονται να δημιουργούν έναν μοναδικό κωδικό ο οποίος δεν θα φθείρεται.

Άμεση ενημέρωση (με όλες τις μορφές) από τις κρατικές αρχές προς τους αγρότες σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης αυτών των συσκευασιών. Δημιουργία βίντεο επίδειξης το οποίο θα παρουσιάζει όλα τα στάδια του ξεπλύματος και γενικά τη διαδικασία που θα ακολουθείται στα σημεία υδροληψίας. Τηλεοπτικά spot θα παρουσιάζονται για μεγάλο διάστημα στην τηλεόραση από την στιγμή που θα έχει ξεκινήσει η εφαρμογή της διαδικασίας διαχείρισης.

Οργάνωση δικτύου επικοινωνίας για την ορθολογική διαχείριση φυτοφαρμάκων (τις επιπτώσεις της αλόγιστης χρήσης) μεταξύ Αγροτικών Συνεταιρισμών, αγροτών, σωματεία γεωπόνων κλπ.
Σχεδιασμός ενός συστήματος διαχείρισης και ελέγχου για αυτήν την κατηγορία αποβλήτων.

Παροχή κινήτρων στους χρήστες για να συμμετέχουν (να ξεπλένουν και να επιστρέφουν) τις συσκευασίες.
Κατασκευή όλων των πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων, από HDPE.

Υποχρεωτική συμμετοχή στα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης, όλων των διαχειριστών (παραγωγών, εισαγωγέων κλπ.).
Ενίσχυση περιβαλλοντικής παιδείας με τις προτεραιότητες διαχείρισης αποβλήτων

Ο ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων) Κεντρικής Μακεδονίας να συμπεριλάβει την εκμετάλλευση, ανάκτηση, ανακύκλωση των γεωργοκτηνοτροφικών αποβλήτων. Πρέπει να τροποποιηθεί η ΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ ΚΜ και να προβλεφθεί η χωριστή συλλογή και διαχείριση – ανακύκλωση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων.

Οργάνωση Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης για συσκευασίες που εμπεριέχουν επικίνδυνες ουσίες, με προτεραιότητα στις συσκευασίες φυτοφαρμάκων, με φορέα υλοποίησης τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).
Ξεχωριστή συλλογή έναντι των λοιπών αποβλήτων συσκευασίας, σε κάδους συλλογής, σε κατάλληλες θέσεις και μεταφορά σε κατάλληλα αδειοδοτημένες επιχειρήσεις, με σκοπό ανάκτηση υλικών ή ενέργειας.

Σε περίπτωση ανακύκλωσης, οι επιτρεπόμενες χρήσεις του ανακυκλωμένου υλικού συσκευασίας να είναι τέτοιες ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία.
Απόδοση ευθύνης και κυρώσεις στους γεωργούς που χρησιμοποιούν γεωργικά φάρμακα χωρίς να τηρούν τα αναγραφόμενα στη συσκευασία ή την ετικέτα τους.

Εν κατακλείδι, το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας είναι δημοσιευμένο στο site του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας):
http://portal.tee.gr/portal/page/portal/teetkm/DRASTHRIOTHTES/OMADESERGASIAS/%C8%C5%CC%C1%206%EF%20%D0%FC%F1%E9%F3%EC%E1%20%CF%C5.pdf

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας