Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ που θα τρέξουν το 2020 Κύριο

Τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ που θα τρέξουν το 2020

Προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης για 153.500 ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ που θα ξεκινήσουν άμεσα και θα τρέξουν μέσα στο 2020.

Ο πρωθυπουργός πριν λιγες μερες υπογράμμισε την σημασία της κατάρτισης και εκπαίδευσης των ανέργων σημειώνοντας ότι 111.000 άνεργοι συνολικά, εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, θα εκπαιδευτούν προκειμένου να αποκτήσουν τα σταθερά εφόδια για να ενταχθούν ξανά στην αγορά εργασίας. Όπως τόνισε μέσα στο επόμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα προκηρύξει:

- 52.000 θέσεις για νέους ως 29 ετών προκειμένου να καταρτιστούν σε νέες τεχνολογίες, ψηφιακής και πράσινης οικονομίας καθώς και αγροτουρισμού.

- 36.500 θέσεις μέσω της κοινωφελούς εργασίας στους δήμους

- 3.000 θέσεις κατάρτισης και απασχόλησης για άτομα με αναπηρίες

- 22.000 θέσεις σε διάφορες δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης για μακροχρόνια άνεργους

- 5.000 γυναίκες θα ειδικευτούν και θα καταρτιστούν σε θέματα γυναικείας επιχειρηματικότητας

- 2.500 πρώην κρατούμενοι θα επανέλθουν στην κοινωνία μέσω της εργασίας

- 32.500 θέσεις μέσω προγραμμάτων που θα προκηρυχθούν αποκλειστικά για την περιφέρεια

Τα προγράμματα κατάρτισης θα υλοποιηθούν µε το σύστημα επιταγής κατάρτισης (training voucher) και θα περιλαμβάνουν την ακόλουθη δέσμη παρεμβάσεων:

- Συµβουλευτική υποστήριξη.

- Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης σε ειδικότητα του κλάδου Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών, την υλοποίηση του οποίου θα αναλάβουν αδειοδοτημένοι πάροχοι κατάρτισης.

- Πιστοποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης.

- Πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας

Η θεωρητική κατάρτιση θα είναι συνολικής διάρκειας τετρακοσίων (400) ωρών πρακτικής άσκησης και θα είναι συνολικής διάρκειας διακοσίων (200) ωρών.
Παράλληλα μέσα στον Μάρτιο θα βγει η νέα προκήρυξη για την κοινωφελή εργασία των 36.500 ανέργων στους δήμους. Το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ θα προσφέρει εργασία οκτάμηνης διάρκειας και θα ενταχθούν εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ηλικίας έως 67 ετών, οι οποίοι τουλάχιστον έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Η ημερήσια αμοιβή θα διαμορφωθεί στα 21,84 ευρώ, ενώ η μηνιαία έως 546 ευρώ.

Οι άνεργοι του ΟΑΕΔ που θα υποβάλουν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του και θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από έναν έως τρεις δήμους για μία και μόνο ειδικότητα.

Σχετικά Άρθρα