alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 24 Μαΐου 2020

Την οριστική επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων, καθώς και των παιδικών και βρεφικών σταθμών αποφάσισε η κυβέρνηση μετά το «πράσινο φως» της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

 

Ειδικότερα, κατόπιν ομόφωνης θετικής εισήγησης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, ανακοινώνεται ότι θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020:


– οι εκπαιδευτικές δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία),

– οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και

– οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί.

 

Από την Κεραμέως οι λεπτομέρειες επαναλειτουργίας

 

Στην αυριανή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, στις 13:00 στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, θα συμμετάσχει η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος για περαιτέρω εξειδίκευση των λεπτομερειών σχετικά με την επαναλειτουργία των ανωτέρω δομών.

Κατηγορία Εκπαίδευση

«Η φάση του ανοίγματος εξελίσσεται ομαλά. Οι συστάσεις τηρούνται, έτσι πρέπει να συνεχίσουμε» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς, κατά την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό.

 

Οπως είπε, αύριο θα ανακοινωθεί αν ανοίγουν σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί, ενώ σημείωσε ότι «η εμπειρία από τα γυμνάσια και τα Λύκεια είναι θετική», δείχνοντας ουσιαστικά ότι θα ανοίξουν και τα δημοτικά.

 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ουσιαστικά «έδειξε» ότι αύριο θα ανακοινωθεί ότι ανοίγουν τον Ιούνιο και τα δημοτικά σχολεία.

 

Η ζυγαριά τείνει προς το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, είπε στη συνέχεια ο λοιμωξιολόγος κ. Χατζηγεωργίου, προσθέτοντας πως «όλοι οι συνάδελφοι συνηγορούν ότι πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία».

 

Παράλληλα, τόνισε πως αυτή την ώρα συνεδριάζει η επιτροπή Υγείας.

 

Σύμφωνα με τον Δ. Χατζηγεωργίου ο ιός θα είναι για πολύ καιρό μαζί μας, ούτε τον Σεπτέμβριο ούτε τον Οκτώβριο θα είναι πλήρως ασφαλές αλλά:

 

- Τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλή πιθανότητα να νοσήσουν


- Οι επιπτώσεις στα παιδιά είναι μικρές


- Δεν έχει ξεκαθαριστεί αλλά φαίνεται ότι ο ρόλος των παιδιών στην μετάδοση του ιού είναι μικρός

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε αναλυτικά:

 

«Το θέμα των σχολείων έχει απασχολήσει και τη δική μας επιτροπή και τις αντίστοιχες επιτροπές και ειδικούς σε όλο τον κόσμο. Όπως η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία βασιζόταν σε κάποια ελάχιστα, στερεά και απόλυτα στοιχεία, αλλά παρόλα αυτά πάρθηκε η απόφαση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έτσι και τώρα για το άνοιγμα, τα δεδομένα που έχουμε δεν είναι πάρα πολύ ισχυρά.

 

Όμως υπάρχουν πολλά, έστω και ήπιας ισχύος, επιχειρήματα τα οποία μας λένε ότι πρέπει να ανοίξουν. Η επιτροπή συνεδριάζει αυτήν τη στιγμή, γι' αυτό το θέμα, για να καλύψει κάποιες λεπτομέρειες, αλλά οι περισσότεροι συνηγορούν ότι τα σχολεία μπορούν και πρέπει να ανοίξουν. Το θέμα δεν είναι μόνο επιδημιολογικό, είμαστε πολύ καλά σε επιδημιολογικά στοιχεία, γνωρίζουμε ότι ο ιός θα είναι για πολύ καιρό μαζί μας οπότε ούτε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο θα λέμε ότι είναι πλήρως ασφαλές να αφήσουμε τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο.

 

Τα παιδιά έχουν χαμηλή πιθανότητα να νοσήσουν. Διεθνώς καταγράφηκε ελάχιστος αριθμός παιδιών που νόσησε. Οι επιπτώσεις της νόσου είναι πολύ μικρές στα παιδιά. Ο ρόλος των παιδιών στη μετάδοση του ιού είναι χαμηλός. Λαμβάνοντας τα τρία αυτά στοιχεία περισσότερο η ζυγαριά τείνει στο άνοιγμα των σχολείων γιατί μ αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να άρουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν στα παιδιά και στην οικογένεια όταν τα παιδιά δεν ακολουθούν τον δρόμο της μάθησης».


Έδειξε «άνοιγμα» των Δημοτικών ο Χαρδαλιάς

 

«Η φάση του ανοίγματος εξελίσσεται ομαλά. Οι συστάσεις τηρούνται, έτσι πρέπει να συνεχίσουμε» υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς.

 

Οπως είπε, αύριο θα ανακοινωθεί αν ανοίγουν σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί. «Η εμπειρία από τα γυμνάσια και τα Λύκεια είναι θετική», δείχνοντας ουσιαστικά ότι θα ανοίξουν και τα δημοτικά.

Κατηγορία Εκπαίδευση

Από τη στιγμή της ανακοίνωσης λειτουργίας μιας σχολής προπονητών στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας αρχίζει μια σειρά ενεργειών από μέρους του Τμήματος Μητρώου Προπονητών,

Κατηγορία Αθλητικά

«Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας Οδού, στο πλαίσιο εργασιών κοπής ζιζανίων, θάμνων και μικρών δένδρων, στο τμήμα Α/Κ Κλειδίου – Α/Κ/ Πολυμύλου.» Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ Α. Έχοντας υπόψη:

Συνελήφθη χθες (23 Μαΐου 2020) το πρωί από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξάνδρειας, ημεδαπός άνδρας, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Εφετείου
Κατηγορία Αστυνομικά
Αγαπητοί μας αθλητές και φίλοι του βόλεϊ. ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ! Μετά από υπουργική απόφαση για άνοιγμα των κλειστών γυμναστηρίων είμαστε έτοιμοι να σας υποδεχθούμε στο γήπεδο, έτοιμοι για επανέναρξη των προπονήσεων.
 
Κατηγορία Αθλητικά

Αυτή την Παρασκευή, 29 Μαΐου, θα γίνει η πληρωμή σε δικαιούχους ΚΕΑ για το έκτακτο επίδομα.

 

Ειδικότερα, προβλέπεται στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, πρώην ΚΕΑ, με τουλάχιστον ένα ανήλικο παιδί να δοθεί η οικονομική ενίσχυση ύψους από 100 ως 300 ευρώ, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

 

Η εισοδηματική ενίσχυση θα δοθεί στους δικαιούχους του ΚΕΑ εφόσον ήταν σε ισχύ κατά την 31η Μαρτίου 2020 εγκριτική απόφαση χορήγησής της και εφόσον το πολυπρόσωπο νοικοκυριό περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα ανήλικο μέλος προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος και κατά 50 ευρώ για κάθε επόμενο ανήλικο μέλος.

 

Δικαιούχοι

 

Δικαιούχοι της ανωτέρω επιπλέον εισοδηματικής ενίσχυσης είναι και τα πολυπρόσωπα νοικοκυριά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα ανήλικο μέλο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, η έκτακτη ενίσχυση θα καταβληθεί στις 29 Μαΐου 2020, μαζί με την καταβολή των άλλων επιδομάτων.

Για οικογένειες που παίρνουν ΚΕΑ με ανήλικα παιδιά, κλιμακώνεται -ανάλογα με τα μέλη- τους ως εξής:

Ζευγάρι με ένα ανήλικο παιδί θα πάρει 100 ευρώ έξτρα ενίσχυση και συνολικά 450 ευρώ αντί 350 ευρώ.


Ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά θα πάρει 150 ευρώ έξτρα ενίσχυση και συνολικά 550 ευρώ αντί 400 ευρώ.


Ζευγάρι με τρία ανήλικα παιδιά θα πάρει 200 ευρώ έξτρα ενίσχυση και συνολικά 650 ευρώ αντί 450 ευρώ.


Ζευγάρι με τέσσερα ανήλικα τέκνα θα πάρει 250 ευρώ έξτρα ενίσχυση και συνολικά 750 ευρώ αντί 500 ευρώ που είναι το πλήρες κανονικό εγγυημένο εισόδημα.


Ζευγάρι με πέντε ανήλικα τέκνα θα πάρει 300 ευρώ έξτρα ενίσχυση που είναι και το ανώτερο όριο και συνολικά 850 ευρώ αντί 550 ευρώ που είναι το πλήρες μηνιαίο εγγυημένο εισόδημα.

Κατηγορία Οικονομία

Με προσδοκίες, αλλά κι αυξημένο άγχος, ετοιμάζονται να ανοίξουν τα καταστήματά τους τη Δευτέρα οι επιχειρηματίες εστίασης.

Στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού του Αργυρού Ιωβηλαίου των Παυλείων, πέρυσι, η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας εγκαινίασε μία σειρά εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «Ιατρική Εβδομάδα αφιερωμένη στον Άγιο Λουκά τον Ιατρό».

— Για περισσότερο από δέκα χρόνια στη χώρα μας εκείνο που κυριάρχησε ήταν η καθήλωση και η αβεβαιότητα και αυτό ήταν απότοκο μιας σημαντικής πολιτικής εξέλιξης η οποία δεν ήρθε μόνον από την αδυναμία συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων αλλά κυρίως από την προσπάθεια να φορτώσει ο ένας στον άλλο την ευθύνη.— Εργαλεία αυτής της προσπάθειας ήταν η αυξανόμενη πολιτική πόλωση και η δηλητηρίαση του πολιτικού κλίματος με κατάληξη να βρεθεί ένας αδαής πρόθυμος που στο διακαή του πόθο να πρωθυπουργεύσει, έβλεπε πως ακόμα και στα άδεια ταμεία του κράτους «λεφτά υπήρχαν».

— Προφανώς αυτό έγινε γιατί στην χώρα μας δεν υπήρχε ένα θεσμικό απόθεμα το οποίο ως στόχο θα είχε το γενικό καλό αλλά πως θα κυριαρχήσουν εμβληματικές λαϊκίστικες φιγούρες ένθεν-κακείθεν.

— Εκείνη την εποχή ενώ το ζητούμενο ήταν πως θα ορθοποδούσε το κράτος και πως η χώρα θα απέφευγε το κακό που ερχόταν ως αποτέλεσμα οικονομικής και κοινωνικής σταθεροποίησης με έξυπνους και σκληρούς πολιτικούς χειρισμούς και με την αποτίμηση πραγματικών δεδομένων και δυνατοτήτων, οι νεότεροι ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ και ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ με επαρχιώτικο και πολιτικάντικο τρόπο ο ένας ειδημόνως προσπαθούσε να ξεφορτωθεί και ο άλλος ασμένως έτρεχε να φορτωθεί και να πλειοδοτήσει το σπρώξιμο προς τον κατήφορο.

— Στη Γαλλία που υπήρχε βεβαιωμένο θεσμικό απόθεματην Δευτέρα 7 Μαΐου του 2011 άρχισε η δίκη του ΖΑΚ ΣΙΡΑΚ ο οποίος κατηγορούνταν επειδή την εποχή που ήταν ΔΗΜΑΡΧΟΣ δεν λειτούργησε σύμφωνα με αυτά που επικρατούσαν ως  θεσμικό απόθεμα και ας ήταν τότε 78 ετών και ας έγινε μετά από δήμαρχος και πρόεδρος της Γαλλίας και ας ήταν ο πρώτος πρόεδρος που δικάζονταν μετά τον ΠΕΤΕΝ.

— Συνεπώς το βασικό ζήτημα είναι γιατί φτάσαμε ως εδώ.

— Φτάσαμε γιατί το πρόβλημα είναι το πολιτικό σύστημα.

— Φτάσαμε γιατί η μία πλευρά εξαντλήθηκε και η άλλη δεν θέλει να κάνει αυτό που εξακολουθεί να χρειάζεται η χώρα.

— Φτάσαμε γιατί υπάρχει το κομμάτι του πολιτικού συστήματος που δεν έκανε ποτέ τίποτα ασχολούμενο με διαχρονικό λαϊκισμό είτε ήταν κυβέρνηση είτε είναι στην αντιπολίτευση αλλά υπάρχει και το κομμάτι που ό,τι έκανε το έκανε από ανάγκη και όχι επειδή πίστευε, με τελική κατάληξη να επιστρέψει και αυτό με την πρώτη ευκαιρία στον λαϊκισμό.

— Σήμερα η χώρα κινδυνεύει από ιδιαίτερα προβλήματα που δεν έχουν να κάνουν μόνον με τη δική μας έλλειψη σεβασμού σε ένα θεσμικό απόθεμα το οποίο εξάλλου δεν φαίνεται να υπάρχει αλλά υπάρχει πρόβλημα υποστήριξης εθνικών θεμάτων.

— Άρα σε κάθε περίπτωση σήμερα πρέπει να υπάρξει μια διανοητική, πολιτική και κοινωνική συμμαχία που θα οδηγήσει τη χώρα σ'αυτό που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και δεν είναι τίποτα άλλο από του να υπάρξει ένα αρραγές μέτωπο υπεράσπισης των εθνικών θεμάτων που τρέχουν καθημερινά με ασυνήθιστη ταχύτητα. Τουλάχιστον στα εθνικά θέματα ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

— ΥΓ1. Το τελευταίο που θα ζητούσε κανένας είναι να υπάρχει έστω και ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ στους δήμους, όταν το πρόταγμα είναι να κερδηθούν οι εκλογές για να γαντζωθούν στην εξουσία και στα όποια ταμεία.

— Ο “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ” με την απλή αναλογική έκανε και ένα καλό.

— Ξέβρασε ένστικτα ατομικής επιβίωσης για κάθε πικραμένο και παρατρεχάμενο.

— Βολεύτηκαν όλοι και όλες.

— ΥΓ2. Ακούγεται πως σε χωριό του δήμου στα νεκροταφεία δεν υπάρχει χώρος για ενταφιασμό και οι συγγενείς ψάχνουν ή για πρόωρη εκταφή  ή χώρο σε διπλανό χωριό. Τι έγινε εκείνος Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ λειτουργίας Νεκροταφείων;

— Σοφόν το σαφές.

— ΥΓ3. Ακούστηκε και αν συμβαίνει είναι πολύ έξυπνο.

— Ένας δήμος σύστησε ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ τιμών.

— Προσέλαβε ειδικό συνεργάτη (πιο ειδικός δεν γίνεται) για να παρακολουθεί τις τιμές των οπωρολαχανικών και να παρεμβαίνει στις τιμές των λαϊκών αγορών.

Μπράβο του!!

— ΥΓ4. Κάποτε το ποδόσφαιρο ήταν σκέτο άθλημα. Μετά έγινε αθλητικοπολιτικό, ύστερα πολιτικό αθλητικό και εσχάτως σκέτο πολιτικό.

— Αυτά παθαίνεις όταν ως κυβέρνηση είσαι υποχρεωμένη να δώσεις το πρωτάθλημα με προεδρικό Διάταγμα σε κουμπάρους.

— Ο Πλάτων υποκαθιστούσε την ΑΔΙΚΙΑ με τα ελατήρια της ΑΔΙΚΙΑΣ, αλλά ποιος τον ακούει αυτόν.

ΥΓ 5. Πρόγραμμα  300 εκτ. Με το όνομα Φιλόδημος και προσανατολισμό την μετάβαση των δήμων σε έξυπνες πόλεις τρέχει στην Κεντρική Μακεδονία.

Είναι αλήθεια ότι μερικοί δήμοι περιμένουν νέο Φιλόδημο με προσανατολισμό τις ηλίθιες πόλεις γιατί τους πάει γάντι.

ΥΓ 6. Οι ίδιοι άνθρωποι ως υπουργοί  ήταν οι κηπουροί του Γιωργάκη, ενώ υπήρξαν είτε δυσαναπλήρωτοι υπουργοί του Αλέξη , είτε αποτελούν το φοβερό επιτελείο του Κυριάκου.

Γράφει ο Τάσος Τασιόπουλος

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας