alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019

Νέα παράταση έως τα τέλη Ιουνίου 2020 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και τελευταία για όσα υπάγονται στην κατηγορία 5, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, ύστερα από σχετική συνάντηση που είχε το απόγευμα με τους προέδρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γ. Στασινό, και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στρ. Παραδιά.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης, όποιος, έως τότε, δεν έχει τακτοποιήσει το ακίνητό του, θα καταβάλει 20% παραπάνω χρήματα για την τακτοποίησή του. Και για κάθε χρόνο περαιτέρω καθυστερήσεων, θα καταβάλλεται ένα επιπλέον 5%. Δηλαδή για καθυστέρηση ενός χρόνου, θα καταβάλλεται επιπλέον 25%, δύο χρόνων 30%, κ.ο.κ.. «Θεωρούμε ότι η ρύθμιση αυτή είναι δίκαιη και λειτουργική. Δίκαιη, διότι συνδέει το ύψος των χρημάτων που καταβάλλονται, με την ταχύτητα με την οποία κάποιος ιδιοκτήτης σπεύδει να τακτοποιήσει το ακίνητό του. Λειτουργική, διότι το υπουργείο αυτό, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο ζήτημα, παύει να είναι υπουργείο παρατάσεων και γίνεται ένα υπουργείο συνολικής ρύθμισης για τα αυθαίρετα. Ρύθμιση η οποία δεν είναι αποτέλεσμα συναλλαγής, αλλά αποτέλεσμα συνεννόησης. Επίσης, έχει ως βάση το Σύνταγμα και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Είπε ακόμη, ότι από το τέλος του Ιουνίου και μετά, θα υπάρξει «σφαιρική και μονιμότερη λύση για το ζήτημα των αυθαιρέτων», διευκρινίζοντας ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει η κόκκινη γραμμή του 2011. Ως εκ τούτου, η διαδικασία αφορά αυθαίρετα που με βάση τους σημερινούς νόμους, τον νόμο του 2013 και τον νόμο του 2017, έχουν αναγνωριστεί ως αυθαίρετα και για τα οποία μιλάει έτσι κι αλλιώς η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επιπλέον, η τακτοποίηση των αυθαιρέτων από τον Ιούνιο και μετά, θα συνδεθεί με την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου ή της ιδιοκτησίας.


Τι είπε ο Δημήτρης Οικονόμου


Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στη διπλή ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Όπως είπε, για τα κτίρια που κατασκευάζονται από εδώ και πέρα, η ηλεκτρονική ταυτότητα θα είναι σε επίπεδο κτιρίου. «Αυτό είναι εύκολο γιατί υπάρχει πλέον μια άδεια συνολική, δεν υπάρχει καμιά πρακτική δυσκολία ή κάποιο ιδιαίτερο κόστος για να δηλώνεται με ενιαίο τρόπο όλο το κτίριο» πρόσθεσε. «Για τα παλαιότερα κτίρια, πάλι στο τέλος θα καταλήξουμε σε ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, ασφαλώς θα προκύψει κι εκεί, αλλά με μια σταδιακή διαδικασία, η οποία θα μπορεί να γίνεται κατά διηρημένη ιδιοκτησία. Δηλαδή, όποιος έχει μια διηρημένη ιδιοκτησία και θέλει να κάνει μια μεταβίβαση ή για κάποιον άλλο λόγο ενδιαφέρεται να το νοικιάσει ή ο,τιδήποτε, θα μπορεί να δημιουργήσει ηλεκτρονική ταυτότητα αποκλειστικά της διηρημένης ιδιοκτησίας του. Σιγά-σιγά θα προστίθενται και οι υπόλοιπες διηρημένες ιδιοκτησίες και στο τέλος πάλι θα έχουμε το συνολικό ακίνητο. Ο πρώτος που θα θέλει να κάνει μια τέτοια ηλεκτρονική ταυτότητα διηρημένης ιδιοκτησίας, θα πρέπει να δηλώσει και το ποσοστό που του αντιστοιχεί σε χιλιοστά επί των κοινοχρήστων και αν υπάρχουν αυθαιρεσίες στα κοινόχρηστα, θα πρέπει να δηλώσει και τα κοινόχρηστα, δηλαδή να υπάρξουν σχετικά σχέδια. Αν υπάρχουν αυθαιρεσίες, δεν υπάρχει κάποια τέτοια υποχρέωση. Αυτό θα είναι θέμα μιας δήλωσης. Αν κάποιος σκόπιμα δεν το δηλώσει, θα το βρει μπροστά του αργότερα».

Όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου, σε κάθε περίπτωση θα απαιτούνται τα ίδια δικαιολογητικά, με μία εξαίρεση για τη στατική επάρκεια, στην περίπτωση της διηρημένης ιδιοκτησίας, για μια πενταετία. Παραμένει όμως η υποχρέωση δήλωσης βεβαίωσης τρωτότητας. Αν η βεβαίωση τρωτότητας αναφέρει ότι υπάρχει πρόβλημα στατικότητας ή οτιδήποτε άλλο, προφανώς οποιοσδήποτε θέλει, μπορεί να προχωρήσει και στο επόμενο στάδιο αμέσως. Αλλά δεν θα είναι υποχρεωτικό εξαρχής, διότι είναι μια βαριά διαδικασία και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητη επί της ουσίας από την αρχή.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι οι προβλεπόμενοι, από τη σημερινή νομοθεσία, έλεγχοι των δηλώσεων αυθαιρέτων σε ποσοστό 5% που δεν έχουν ενεργοποιηθεί, θα ενεργοποιηθούν πάρα πολύ γρήγορα. Θα γίνονται από ιδιώτες ελεγκτές δόμησης και στην περίπτωση που θα εντοπίζονται αυθαιρεσίες, θα υπάρχουν σοβαρές κυρώσεις.


Δηλώσεις Στασινού και Παραδιά

Για καλή συνεργασία με το υπουργείο, που οδήγησε «σε ένα βήμα παραπέρα», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γ. Στασινός. «Ο συνδυασμός αυτών των μέτρων, θα μας οδηγήσει να μη θέλει ο κάθε πολίτης και να μην έχει καν στο μυαλό του κάποιος να χτίζει αυθαίρετο, γιατί θα του κοστίζει πάρα πολύ ακριβά και δεν θα υπάρχει ούτε μια περίπτωση να μην τον πιάσουν.

Πηγαίνουμε σε μια πολύ σημαντική ρύθμιση που προβλεπόταν και στους προηγούμενους νόμους. Σαν ΤΕΕ, είμαστε έτοιμοι να την εφαρμόσουμε. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θέλει ενδεχομένως κάποιες μικρές αλλαγές. Άρα θα μπορούμε από 30 Ιουνίου να υποστηρίξουμε αυτή τη διαδικασία και έτσι λύνουμε ένα τεράστιο πρόβλημα που υπήρχε μέχρι σήμερα. Είναι πολύ σημαντικό βήμα, γιατί έτσι μόνον μπορούμε να αλλάξουμε νοοτροπία. Να ξέρει ο καθένας ότι δεν μπορεί να χτίσει αυθαίρετο και ότι θα του το κατεδαφίσουν κάποια στιγμή και ότι σε αυτό θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες όταν το χτίσει αυθαίρετα, και θα είναι αυστηρές οι ποινές και ότι θα υπάρχει μια κανονικότητα στη χώρα που ο καθένας θα είναι ίσος απέναντι στους νόμους» τόνισε.

«Με τη νέα ρύθμιση, ταυτότητα κτιρίου θα αποκτά κάθε κτίριο που μεταβιβάζεται ολόκληρο, καθώς και κάθε κτίριο που η πλειοψηφία των ιδιοκτητών του θα επιλέξει να αποκτήσει ταυτότητα για όλο το κτίριο, αντί να πληρώνουν κάθε φορά μηχανικό για μία-μία ιδιοκτησία. Θα είναι ένα μέτρο χρήσιμο για την κοινωνία και ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψει καμία επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων» δήλωσε, τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στρ. Παραδιάς.


Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατηγορία Οικονομία

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών αιτήσεων μετεγγραφών είναι διαθέσιμα από σήμερα Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής Μετεγγραφών 2019.

Υποβλήθηκαν 10.753 αιτήσεις με μοριοδοτούμενους λόγους (κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια), από τις οποίες 70 υποβλήθηκαν από φοιτητές που έχουν εισαχθεί στα ΑΕΙ με την ειδική κατηγορία των Ελλήνων Πολιτών Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης, 147 από φοιτητές οι οποίοι δήλωσαν ότι εμπίπτουν στις κατηγορίες της παραγράφου 8 του άρθρου 21 του ν. 4332/2015, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και οι υπόλοιπες 10.536 από φοιτητές οι οποίοι δήλωσαν ότι πληρούν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Επιπλέον, υποβλήθηκαν 3.883 αιτήσεις από αδελφούς προπτυχιακούς φοιτητές οι οποίοι πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις του στοιχείου ε) της παρ. 8 του ν.4332/2015, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Μετεγγράφονται:

α) 5434 φοιτητές με μοριοδοτούμενους λόγους (κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια), εκ των οποίων οι 145 είναι οι δικαιούχοι της υποπαραγράφου β της παρ. 8 του άρθρου 21 του ν. 4332/2015 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και οι 50 είναι Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης, και

β) 3868 αδελφοί προπτυχιακοί φοιτητές.

Επιπλέον υποβλήθηκαν 52 αιτήσεις από φοιτητές κυπριακής καταγωγής, εκ των οποίων κρίθηκαν επιτυχόντες οι 31.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνδεθούν στην ειδική εφαρμογή με τους κωδικούς με τους οποίους υπέβαλαν την αίτησή τους μέσω του σχετικού συνδέσμου https://transfer.it.minedu.gov.gr ή μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων από σχετικό σύνδεσμο.

Ενστάσεις-αιτήσεις θεραπείας θα υποβάλλονται μέσω της ανωτέρω ηλεκτρονικής εφαρμογής από την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου έως και την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019.

Κατηγορία Εκπαίδευση

Η τοποθέτηση της βουλευτού Ημαθίας, Φρόσως Καρασαρλίδου, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

«Τις τελευταίες εβδομάδες βιώνουμε μια νέα κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, η οποία δοκιμάζει τις αντοχές της χώρας μας και καθιστά επιτακτική προτεραιότητα την εξεύρεση λύσεων συναποφασισμένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γιατί το προσφυγικό είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό ζήτημα.
Το δράμα εκατομμυρίων προσφύγων αποκαλύπτει δυστυχώς την κραυγαλέα αποτυχία της κυρίαρχης ευρωπαϊκής πολιτικής, τόσο στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού φαινομένου, όσο στην πολιτική ασφάλειας της ΕΕ. Η Ευρώπη από τη μια δημιουργεί το πρόβλημα με τη συμμετοχή της στις πολεμικές συρράξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τη Συρία και από την άλλη κλείνει τα μάτια της και παράλληλα κλείνει τα σύνορά της μπροστά στην έλευση δεκάδων προσφύγων καθημερινά, αφήνοντας ουσιαστικά τη χώρα μας να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα.
Η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία καλούνται να διαχειριστούν ένα σοβαρό θέμα που πλέον έχει πάρει εθνικές διαστάσεις. Δεν θέλω σήμερα να γίνουμε πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων. Οφείλουμε να δούμε πως ως κοινωνία θα διαχειριστούμε καλύτερα την προσφυγική κρίση. Πως θα διαχειριστούμε καλύτερα την έλευση καθημερινά δεκάδων προσφύγων.
Μέσα από το δράμα του ξεριζωμού εκατομμυρίων ανθρώπων, η κοινωνία μας διαμορφώνει εκ νέου τη συλλογική της συνείδηση και καλείται να διαλέξει ανάμεσα σε δύο επιλογές.
Από τη μια όχθη υπάρχουν η αναλγησία, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, η βαρβαρότητα και από την άλλη ο ανθρωπισμός, το απλωμένο αλληλέγγυο χέρι, η φιλοξενία.
Η ελληνική κοινωνία αντιστεκόμενη στις ακραίες φωνές, θα επιδείξει ανθρωπιά και αλληλεγγύη, όπως κάνει όλα αυτά τα χρόνια.
Ο Δήμος Νάουσας σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς οφείλουν να δημιουργήσουν πλέγμα αντίστασης στον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Οφείλουν να κρατήσουν ψηλά τη σημαία της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς διεκδικώντας παράλληλα από την Πολιτεία ανθρώπινους όρους διαβίωσης στους χώρους υποδοχή και φιλοξενίας των προσφύγων, ώστε με αλληλεγγύη, αρμονία και κατανόηση του ζητήματος, να συμβιώσουν με τους συν-δημότες μας.
Σας ευχαριστώ»

Ψηφίστηκε στη Βουλή κατά πλειοψηφία το Νομοσχέδιο για τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που έφερε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με την πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να το καταψηφίζουν, αποδεικνύοντας τη διαφορά αντίληψης στο ζήτημα της δικαιοσύνης.

Οι τροποποιήσεις ήταν αναγκαίες καθώς ο Ποινικός Κώδικας, υπό τη μορφή που εισήχθη από την απελθούσα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρήγαγε νομικά αποτελέσματα, ασύμβατα με τις διεθνείς νομικές συστάσεις και με την υπερκείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επίσης, το γεγονός ότι κινούταν στη λογική της ελαχιστοποίησης των ποινών επί συγκεκριμένων αδικημάτων προκαλούσε απροκάλυπτα το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών.

Το παρόν νομοσχέδιο, κινούμενο στη λογική της αποκατάστασης των επίμαχων διατάξεων που εντείνουν την ανασφάλεια και διασύρουν τη χώρα στο εξωτερικό, αυστηροποιεί το πλαίσιο ποινών για αδικήματα που σχετίζονται με νέες μορφές διακινδύνευσης, όπως της τρομοκρατίας, και εγκλήματα κατά βασικών έννομων αγαθών όπως της ζωής, της γενετήσιας ελευθερίας, της ανηλικότητας, της περιουσίας. Συγκεκριμένα, αυστηροποιείται το πλαίσιο για πράξεις σχετιζόμενες με την τρομοκρατία, την παιδεραστία, την παράνομη διακίνηση ανηλίκων,την κλοπή. Επιπλέον, σημαντικές αλλαγές επέρχονται για τους βαρυποινίτες, οι οποίοι πρέπει εφεξής να εκτίουν χρόνο φυλάκισης 22 ετών έναντι των 17, που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς.

Με αφορμή την υπερψήφιση των τροπολογιών του Ποινικού Κώδικα, ο βουλευτής Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας δήλωσε:

«Η πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας είναι η διαφύλαξη δικαιωμάτων. Τα εργαλεία απονομής της δικαιοσύνης πρέπει να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση και να μην αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης. Δυστυχώς, η αξιωματική αντιπολίτευση, επικαλούμενη για πολλοστή φορά το επιχείρημα περί δήθεν κατάλυσης της ελευθερίας, αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων. Με νωπές τις μνήμες του περιστατικού της Μαρφίν, στελέχη της – πράγμα αδιανόητο - αναρωτιούνται πώς γίνεται η κατοχή μιας βόμβας μολότωφ να απειλεί το έννομο αγαθό της ζωής.

Για εμάς στη Νέα Δημοκρατία, η ελευθερία δεν υπάρχει χωρίς την ασφάλεια. Με ταχύτητα επαναφέρουμε το αίσθημα ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία, αναζητώντας πάντα τη συναίνεση. Όταν όμως αυτή δεν είναι εφικτή, τολμάμε να συγκρουστούμε με αυτούς που επικαλούνται τη ρομφαία της ηθικής, προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.».

Ο χειμώνας έφτασε και το αρτοζαχαροπλαστείο της οικογένειας Γκλαβίνα που βρίσκεται στην πάροδο των οδών Βετσοπούλου και Βενιζέλου στην πόλη της Αλεξάνδρειας είναι έτοιμο να σας υποδεχτεί στον ανακαινισμένο και ανανεωμένο χώρο του καθημερινά για να σας γλυκάνει με τα χειροποίητα προϊόντα του.

Η οικογένεια του Γιώργου Γκλαβίνα έχει ταυτίσει το όνομά της με την αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική εδώ και πολλά χρόνια στην περιοχή μας και παρέχει πρώτης ποιότητας χορταστικές αλμυρές και γλυκιές γεύσεις σε έναν νέο ανανεωμένο με μοντέρνες, αισθητικές γραμμές στον σχεδιασμό του αρτοζαχαροπλαστείου που φέρνει ευρωπαϊκό αέρα στην Αλεξάνδρεια.

Στις βιτρίνες του μπορείτε να βρείτε αρτοσκευάσματα, γλυκά καθώς και για τις μεσημεριανές σας αποδράσεις, σάντουιτς – μπαγκέτες διαφόρων ειδών κ.α. Πάντα στον ευρύχωρο, φιλόξενο χώρο του που προσφέρει κρύα σάντουιτς, διαφορετικά είδη κρουασάν, κέικ, τσουρέκια, αλλά και κεράσματα όπου μπορείτε να τα απολαύσετε πάντα με συνοδεία του αγαπημένου σας ποτού, καφέ, τσαγιού, αναψυκτικού ή φυσικού χυμού.

Όσο για το πρωινό η ποικιλία προτάσεων είναι επίσης μεγάλη. Κρουασάν με σοκολάτα αλλά και με διάφορα τυριά ή αλλαντικά, σάντουιτς με λευκό ψωμί αλλά και σίκαλης,ενώ να πούμε ότι οι πίτες του θεωρούνται από τις καλύτερες στην περιοχή... παραδοσιακές πίτες με χωριάτικο φύλλο ...τραγανές και λαχταριστές!!! Η φήμη του είναι μεγάλη γι΄ αυτές αφού όλες παρασκευάζονται στο εργαστήριο του και το πρωί είναι έτοιμες και λαχταριστές... οι τυρόπιτες και οι σπανακόπιτες... Αυθεντικές και παραδοσιακές γεύσεις, με μεγάλη φροντίδα και μεράκι...σε γεύσεις που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Εδώ από νωρίς το πρωί, ο καφές συνδυάζεται με νόστιμες προτάσεις για πρωινό ενώ όσο προχωρά η μέρα μας προτείνει διάφορα snacks για όλες τις ώρες. Χειροποίητο αφράτο πεϊνιρλί, club sandwich και pizza είναι στη διάθεσή μας μέχρι αργά. Όσο για τα γλυκά του, είναι καταξιωμένα εδώ και χρόνια.

Η πλούσια ποικιλία των προϊόντων ανανεώνεται συνεχώς καλύπτοντας τις προτιμήσεις ολόκληρης της οικογένειας.

Αναλαμβάνει επίσης τούρτες γάμων και γενεθλίων καλύπτοντας μεγάλη ποικιλία θεμάτων όπως επίσης και την προετοιμασία γλυκών βάπτισης και γάμων. Άριστη ποιότητα, άμεση εξυπηρέτηση, μοναδικές γεύσεις και φυσικά προνομιακές τιμές.

Κατηγορία Επιχειρείν

Στην πρωτεύουσα της Γερμανίας βρέθηκαν οι αθλήτριες του Ημαθίωνα το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Νοεμβρίου 2019, όπου συμμετείχαν στο 14ο Διεθνές Τουρνουά Γυναικείας πάλης του Βερολίνου.

Το 14ο τουρνουά συνέπεσε με τους εορτασμούς των 30 ετών από την πτώση του τείχους του Βερολίνου και στο οποίο συμμετείχαν 331 αθλήτριες από 22 χώρες, μεταξύ των οποίων και τρεις αθλήτριες της πάλης από την Αλεξάνδρεια.

Στην πολύ δυνατή αυτή διεθνή διοργάνωση οι αθλήτριές μας εκτός από πολλές εμπειρίες απέσπασαν δύο μετάλλια και μία 4η θέση.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Ζαφειροπούλου Ευδοξία – 2η θέση και το αργυρό μετάλλιο στα 63 κιλά παγκορασίδων
  • Γκουγκούδη Γεωργία – 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο στα 57 κιλά νεανίδων
  • Στεφανίδη Ναταλία – 4η θέση στα 54 κιλά παγκορασίδων

Τα συγχαρητήρια τους εξέφρασαν τα μέλη του Δ.Σ. δια του προέδρου Τσακυρίδη Ελευθέριου στις αθλήτριες και τους προπονητές της ομάδας Κουκλίδη Χαράλαμπο και Σαββίδη Νεκτάριο (με αλφαβητική σειρά).

Κατηγορία Αθλητικά

Η υπηρεσία της Δ.Ε.Υ.Α Αλ   ανακοινώνει ότι στις 15/11/2019 ημέρα Παρασκευή και ώρα από 09:00 π.μ εως 13:30 μμ , θα   γίνει διακοπή νερού , για την έκτακτη   αποκατάσταση βλάβης ύδρευσης στο εσωτερικό δίκτυο του κεντρικού τμήματος της Αλεξάνδρειας ,στις παρακάτω οδούς :

  1. Γ. Κατρανίτσα (όλη η οδός)

Ευχαριστούμε για την κατανόηση σας.

Καρδιολόγοι προειδοποιούν για τους κινδύνους της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκαλούν προβλήματα, στον εγκέφαλο, την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και τους πνεύμονες, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση "European Heart Journal", ανέδειξε ορισμένους, μέχρι τώρα άγνωστους, μηχανισμούς με τους οποίους το ηλεκτρονικό τσιγάρο επηρεάζει την υγεία.

Ο καθηγητής Τόμας Μιούνζελ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μάιντς στη Γερμανία, ο οποίος διεξήγαγε τη μελέτη, τόνισε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι τόσο επικίνδυνα και εθιστικά, ώστε οι χώρες θα πρέπει να τα απαγορεύσουν, ακριβώς όπως έκαναν η Ινδία, η Βραζιλία, η Σιγκαπούρη, το Μεξικό και η Ταϊλάνδη.

"Χρειάζεται να επικεντρωθούμε στους νέους", δήλωσε ο ίδιος. Σύμφωνα με δεδομένα από τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών, πάνω από 3,6 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα, με μια αύξηση ύψους 78%, από 11,7% σε 20,8%, στα παιδιά γυμνασίου από το 2017 στο 2018. Στη Βρετανία το 1,6% των παιδιών 11 - 18 ετών χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο πάνω από μια φορά την εβδομάδα. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2015 ήταν 0,5%. Το άτμισμα, το οποίο αρχικά είχε ως στόχο να βοηθήσει τους καπνιστές να κόψουν αυτή τη συνήθεια, έγινε τάση μεταξύ των νέων στις ΗΠΑ, οδηγώντας σε εξάρτηση από νικοτίνη ακόμα και σε αυτούς που δεν κάπνιζαν προηγουμένως.

Ο Μιούνζελ τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν προληπτικά μέτρα που θα εμποδίζουν τους νέους να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα, όπως με την επιβολή υψηλής φορολογίας, τον περιορισμό της διαφήμισής τους, την εκπαίδευση για τους δυνητικούς κινδύνους και την έρευνα για τις πιθανές επιπτώσεις της χρήσης τους.

"Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια ολόκληρη γενιά να γίνει εξαρτημένη από τη νικοτίνη", δήλωσε.

Ο Μιούνζελ και οι συνεργάτες του διερεύνησαν τις επιδράσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην ροή του αίματος στη βραχιόνιο αρτηρία του μπράτσου σε 20 υγιείς καπνιστές πριν ατμίσουν ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο και 15 λεπτά αφού το έκαναν. Επίσης εκτίμησαν πόσο σκληρή έγινε η αρτηρία. Παράλληλα, οι ερευνητές εξέθεσαν 151 ποντίκια σε ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου μια, τρεις ή πέντε μέρες για 20 λεπτά, έξι φορές την ημέρα.

Διαπιστώθηκε ότι αρκούσε να ατμίσει κανείς μια φορά για να αυξηθούν οι καρδιακοί του παλμοί, να γίνουν πιο άκαμπτες οι αρτηρίες του και οι εσωτερικές επενδύσεις των αρτηριών και να πάψει να λειτουργεί σωστά το ενδοθήλιο. Αυτό το τελευταίο είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της σωστής διαστολής και συστολής των αιμοφόρων αγγείων, προστατεύει τους ιστούς από τις τοξικές ουσίες και ρυθμίζει τη φλεγμονή και τις διαδικασίες πήξης του αίματος. Η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία εμπλέκεται στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών ασθενειών.

Τα ευρήματα από τα ποντίκια έδειξαν ότι ένα ένζυμο που ονομάζεται NOX-2 ήταν υπεύθυνο για την καταστροφή των αρτηριών, συμπεριλαμβανομένων αυτών στους πνεύμονες και στον εγκέφαλο, ως αποτέλεσμα του ατμίσματος. Το ένζυμο αυτό εμπλέκεται στη άμυνα του οργανισμού ενάντια στα βακτήρια και στην διαδικασία που ονομάζεται οξειδωτικό στρες - μια ανισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών στο σώμα. Τα ποντίκια που δεν μπορούσαν να παράγουν το ενζυμο NOX-2 προστατεύονταν από τις καταστροφικές επιδράσεις του ατμίσματος. Οι μελετητές επίσης διαπίστωσαν πως ορισμένες φαρμακευτικές ουσίες, όπως το macitentan και το bepridil έχουν προστατευτική επίδραση καθώς τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκαν αυτές οι ουσίες δεν παρουσίασαν ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, οξειδωτικό στρες ή φλεγμονή. Φαίνεται το χημικό endothelin 1 και μια πρωτεΐνη που ονομάζεται FOXO-3 παίζουν ρόλο στην προστασία από τις επιπτώσεις του ατμίσματος.

"Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν συνιστούν υγιείς εναλλακτικές που μπορούν να αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά τσιγάρα. Δεν γνωρίζουμε βέβαια ακόμη τις επιπτώσεις της μακρόχρονης χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία. Πρόκειται πάντως για μια επιδημία που πλήττει τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη, κυρίως τους νέους και μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας ολόκληρης γενιάς ατόμων εξαρτημένων από τη νικοτίνη που κινδυνεύουν λόγω της ενίσχυσης που λαμβάνουν να αντικαταστήσουν το παραδοσιακό τσιγάρο με το ηλεκτρονικό. Πρέπει να παρθούν μέτρα για την προστασία των παιδιών μας.", καταλήγει ο Μιούνζελ.

Κατηγορία Υγεία

Έως το τέλος του έτους έρχονται αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης των επιδομάτων, Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), επίδομα ενοικίου και επίδομα παιδιού Α21 που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ σύμφωνα με τον σχεδιασμό της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου.

Σύμφωνα με τα νέα κριτήρια για όλα τα επιδόματα θα προβλέπεται, για όσους δικαιούχους έχουν παιδιά, να δηλώνεται το σχολείο που πηγαίνουν. Και αυτό γιατί στην πλειοψηφία των επιδομάτων που χορηγούνται δίνονται αυξημένα ποσά σε όσους έχουν παιδιά. Προκειμένου να ελέγχονται τα επιδόματα που δίνονται, οι γονείς θα πρέπει να δηλώνουν το σχολείο που πάνε τα παιδιά τους.

Επίδομα παιδιών

Αυτό αποφασίστηκε καθώς υπάρχει υπέρβαση του προϋπολογισμού του επιδόματος παιδιού και αυτό οφείλεται κυρίως στην ένταξη περίπου 85.000 δικαιούχων οικογενειών από τρίτες χώρες, κυρίως λόγω της μείωσης του προβλεπόμενου χρόνου παραμονής στη χώρα, από 10 σε 5 χρόνια που προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Αυτό θα αλλάξει από τη νέα χρονιά και θα υπάρξει διπλασιασμός των ελάχιστων χρόνων διαμονής στη χώρα από 5 στα 10 χρόνια. Έτσι, οι αιτούντες/υπόχρεοι των επιδομάτων θα πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία και όχι 5ετία που είναι σήμερα.

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Το ΚΕΑ θα μετονομαστεί σε Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και θα υπάρξει αναπροσαρμογή των κριτηρίων ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες) και θα επιδιωχθεί μεγαλύτερη στόχευση στην αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας.

Επιπλέον, θα υπάρξει διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», προκειμένου να μπορεί να διαπιστωθεί εάν ο δικαιούχος εργάζεται ή όχι.

Επίδομα Ενοικίου

Με την νέα υπουργική απόφαση για την καταβολή του επιδόματος ενοικίου θα απαιτηθεί η υποχρεωτική αναγραφή του ονόματος του ενοικιαστή στον λογαριασμό της ΔΕΗ για να συνεχίσει ο δικαιούχος να λαμβάνει το επίδομα ενοικίου.

Το υπουργείο Εργασίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο για δικαιούχους του επιδόματος ενοικίου με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα να καλυφθεί κάποιο μέρος του κόστους για την μεταφορά του ονόματος του λογαριασμού από την ιδιοκτήτη στον ενοικιαστή.

Το κόστος για την αλλαγή του ονόματος στο λογαριασμό της ΔΕΗ υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά του σπιτιού και το είδος της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τέλος, θα ζητηθεί και η διασύνδεση των μηχανισμών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με τους μηχανισμούς της ΔΕΗ, ώστε να εξακριβώνεται η (μία και μοναδική) μόνιμη κατοικία των δικαιούχων του επιδόματος στέγασης.

Κατηγορία Οικονομία

Την απόλυτη πλειοψηφία σε ψήφους και έδρες έλαβε η παράταξη «Σύγχρονες Ισχυρές Περιφέρειες» με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στις εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), που ολοκληρώθηκαν χθες.

Η παράταξη του Απ. Τζιτζικώστα έλαβε 195 ψήφους σε σύνολο 275 εγκύρων ψηφοδελτίων (ποσοστό 70,9%). Τη δεύτερη θέση κατέλαβε με 38 ψήφους (ποσοστό 13,8%), η «Ανεξάρτητη Δημοκρατική Κίνηση», με επικεφαλής τον Απόστολο Κατσιφάρα, πρώην περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.

Τρίτη ήρθε η «Ριζοσπαστική Περιφερειακή Πρωτοβουλία» με επικεφαλής την πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου και 22 ψήφους(ποσοστό 8%). Ακολουθούν η «Λαϊκή Συσπείρωση» με 11 ψήφους (ποσοστό 4%) και επικεφαλής τον Τάσο Τσιαπλέ, περιφερειακό σύμβουλος Θεσσαλίας, ο «Συντονισμός Αιρετών» με 6 ψήφους και η «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή» με 3 ψήφους.

); background-size: 25px 7px; background-position: left center; background-repeat: no-repeat;">powered by Rubicon Project

Τη Δευτέρα 18 του μηνός, θα συνεδριάσει το νέο ΔΣ της ΕΝΠΕ προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα.

.

Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας