alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019

Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε την Τρίτη η απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2019-2020.

Με την απόφαση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης καθορίζεται το ύψος του επιδόματος, οι δικαιούχοι, τα κριτήρια, αλλά και η διαδικασία για τη χορήγησή του. Ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι είναι θέμα ημερών το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας.

Ως τις 20 Δεκεμβρίου θα μπορούν να υποβάλουν οι πολίτες αίτηση επιδόματος θέρμανσης κι εν συνεχεία θα τους πιστώνεται το ποσό. Οι διασταυρώσεις θα γίνουν εκ των υστέρων, έτσι ώστε τα 68 εκατ. ευρώ του κονδυλίου να καταβληθούν ως το τέλος του έτους.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της φετινής διαδικασίας είναι ότι αποσυνδέεται η επιδότηση από την επιφάνεια των κατοικιών, ενώ για το επίδομα θα απαιτείται η αγορά πολύ μικρότερων ποσοτήτων πετρελαίου, σε σχέση με το περσινό σύστημα. Για παράδειγμα, πέρσι ένας άγαμος στην Α' Ζώνη (Βόρεια Ελλάδα), για να πάρει το μάξιμουμ της επιδότησης, δηλαδή 320 ευρώ, θα έπρεπε να προμηθευτεί 2.000 λίτρα πετρελαίου, άρα να πληρώσει περίπου 2.000 ευρώ. Φέτος, το επίδομα του ανέρχεται, μεν, στα 250 ευρώ, αλλά αρκεί η αγορά πετρελαίου αξίας τουλάχιστον 500 ευρώ.
Οι 4 ζώνες για το επίδομα θέρμανσης

Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης καθορίστηκαν τέσσερις κλιματικές ζώνες. Η κατανομή των νομών σε αυτές είναι η εξής:

ΖΩΝΗ Α Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας
ΖΩΝΗ Β Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής
ΖΩΝΗ Γ Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου
ΖΩΝΗ Δ Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων.

Τα ποσά του επιδόματος

Σε κάθε δικαιούχο του επιδόματος θέρμανσης χορηγείται επίδομα 250 ευρώ για αγορές πετρελαίου θέρμανσης αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην Ζώνη Α, 180 ευρώ αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 ευρώ στη ζώνη Γ και 80 ευρώ στη ζώνη Δ. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Ενδεικτικά για ένα νοικοκυριό με δύο τέκνα στην ζώνη Α το επίδομα ανέρχεται σε 300 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ. Το επίδομα θέρμανσης μειώνεται κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες. Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου θέρμανσης υπολογισθείσας αξίας, μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του ανωτέρου επιδόματος, από 15 Οκτωβρίου 2019 έως και 31 Δεκεμβρίου 2019. Σε περίπτωση που η υπολογισθείσα αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα. Για τον καθορισμό της υπολογισθείσας αξίας των αγορών πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης ορίζεται η τιμή 1,042 ευρώ ανά λίτρο.
Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης

Στο ΦΕΚ καθορίζονται οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης ως εξής:

Το επίδομα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Χορηγείται επίδομα πετρελαίου θέρμανσης σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης και πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 2 της παρούσας. Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013, ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος:

α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του ν. 4172/2013.
β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.
γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο (2) ή ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία. Δεν συνυπολογίζονται Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ευρισκόμενα σε αναγκαστική ακινησία, η οποία αναφέρεται σε περιπτώσεις καταστροφής ή κλοπής.
δ) Τα φυσικά πρόσωπα για την επαγγελματική τους στέγη.
ε) Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα ή νομικές οντότητες.
στ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, καθώς και ο/η σύζυγος αυτών.

Ειδικά, για τον προσδιορισμό των εξαιρέσεων της ανωτέρω (β) περίπτωσης, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2019, ενώ για τον προσδιορισμό των εξαιρέσεων των λοιπών περιπτώσεων του φορολογικού έτους 2018 και άλλες πηγές.
Τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

Παράλληλα, καθορίζονται και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του πετρελαίου θέρμανσης, τα οποία είναι τα εξής:

α. Εισοδηματικά:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν.4172/2013, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, ανέρχεται έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της υποπ. ββ΄ της περ. στ΄ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β΄ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2018. Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν Τεύχος B’ 4216/19.11.2019 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 48011 χωριστή δήλωση λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο (2) δηλώσεων.

Τα δεδομένα της ίδιας ως άνω δήλωσης χρησιμοποιούνται και στις περιπτώσεις των εν διαστάσει ή διαζευγμένων συζύγων ή των φυσικών προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης καθώς και των έγγαμων ή μερών συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της υποπ. ββ΄ της περ. στ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 ή τους εγγάμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει
της περ. β΄ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013.

β. Ακίνητης Περιουσίας:
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του έτους 2019, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον Κ.Φ.Ε., τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018, να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Κατηγορία Οικονομία

Στο 23ο Διεθνές Τουρνουά Μνήμης Philipp Seitz στο Kleinostheim (Φρανκφούρτη), συμμετείχε την Κυριακή 17.11.2019 ο Άγγελος Αποστολίδης όπου για ακόμα μία φορά επρώτευσε.

Στην δυνατή αυτή ετήσια διοργάνωση συμμετείχαν 493 αθλητές από 72 σωματεία (Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ελβετία, Αυστρία, Πολωνία και Γερμανία). Ο Αποστολίδης συνέχισε αήττητος για μια ακόμη φορά, χωρίς να έχει παραχωρήσει ούτε ένα τεχνικό σημείο στους αντιπάλους του φέτος, τη φορά αυτή στα 80 κιλά (παρότι η κατηγορία του είναι τα 75).

Η ομάδα της KSV Musberg, με την οποία συμμετέχει στην Γερμανία με τρείς συμμετοχές και άλλο ένα ασημένιο μετάλλιο κατέλαβε την 3η θέση στην ομαδική κατάταξη, υπό την προπονητική καθοδήγηση του Θεόδωρου Αποστολίδη.     

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αυτή την επίδοση κατέκτησε το 50ο του χρυσό μετάλλιο στην έως τώρα αθλητική του καριέρα.

Κατηγορία Αθλητικά

Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται σήμερα, Τρίτη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, από τις βραδινές ώρες και από τα δυτικά, προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

1. Τρίτη (19-11-2019)

Από τις βραδινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος και η δυτική Στερεά.

2. Τετάρτη (20-11-2019)

α. Τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος. Εξασθένηση των φαινομένων προβλέπεται από τα βορειοδυτικά μετά το μεσημέρι.
β. Η δυτική Μακεδονία μέχρι το μεσημέρι, η κεντρική και βαθμιαία η ανατολική Μακεδονία.

3. Πέμπτη (21-11-2019)

α. Κατά διαστήματα η κεντρική και η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και πιθανώς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
β. Από τις απογευματινές ώρες και από τα νοτιοδυτικά η Πελοπόννησος, η δυτική Κρήτη, αργά το βράδυ οι Κυκλάδες και τα νότια τμήματα της Εύβοιας και της ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής).

Κατηγορία Γενικά

Την δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, μεταξύ 9 - 13 Δεκεμβρίου, θα καταβληθούν από τον ΟΑΕΔ, σύμφωνα με πληροφορίες το επίδομα ανεργίας και το Δώρο Χριστουγέννων.

Ειδικότερα θα καταβληθούν από τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων:

- το Δώρο Χριστουγέννων 2019 στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας

- τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα για τους μακροχρόνια ανέργους και τα βοηθήματα ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων.

Ο έλεγχος για την αυτοπρόσωπη παρουσία των τακτικά επιδοτούμενων ανέργων, των δικαιούχων του βοηθήματος των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων και των μακροχρόνιων ανέργων στα χρονικά διαστήματα που τους έχουν οριστεί, εξακολουθεί να ισχύει Δώρο Χριστουγέννων από τον ΟΑΕΔ.

Οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και παίρνουν το επίδομα ανεργίας δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων.

Το ποσό που θα πάρουν ισούται με ένα ολόκληρο επίδομα ανεργίας, εφόσον λάμβαναν το επίδομα από την 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Δηλαδή, 400 ευρώ.

Εφόσον έπαιρναν επίδομα για διάστημα μικρότερο από το παραπάνω, δικαιούνται οικονομική ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης

Κατηγορία Οικονομία

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ 11  ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΦΥΣ. ΑΓΩΓΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Π.Α.γ.Ο 2019-2020

Ανακοινώνθηκαν από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αλεξάνδρειας τα Προσωρινά αποτελέσματα για την πρόσληψη έντεκα (11) Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής για την στελέχωση των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους (Π.Α.γ.Ο) που υλοποιεί και την περίοδο 2019-20 στο Δήμο Αλεξάνδρειας.

Κατά των συνημμένων πινάκων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ένσταση εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών, από την επόμενη ημέρα ανάρτησης των αποτελεσμάτων, στα γραφεία της επιχείρησης στην οδό Βεροίας- Δημοτικό Κολυμβητήριο.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΤΗ 19/11 ΈΩς ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ 28/11

Προσωρινοί  Πίνακες Κατάταξης

Έτοιμη να παρουσιάσει το τελικό σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού/προσφυγικού είναι η κυβέρνηση, με τις σχετικές ανακοινώσεις, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να προσδιορίζονται για την Τετάρτη.

Χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε κλειστή σύσκεψη για το θέμα υπό τον πρωθυπουργό και συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου. Μια γενικότερη συζήτηση έγινε στη συνέχεια και με τους 13 περιφερειάρχες, παρουσία των αρμόδιων υπουργών και του συντονιστή που έχει ορίσει ο κ. Μητσοτάκης, υφυπουργού Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή.

Μεταναστευτικό: Κλειστά κέντρα σε νησιά και ενδοχώρα
Η πιο καυτή παράμετρος είναι δημιουργία των κλειστών κέντρων που θα δημιουργηθούν στα νησιά και την ενδοχώρα, με την τοπική αυτοδιοίκηση, μεταξύ άλλων, να καλείται να συνδράμει στην ενημέρωση και τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών. Άλλωστε οι αντιδράσεις είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τα κυβερνητικά στελέχη, που σημειώνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να αιφνιδιάσουν. Από την πλευρά των περιφερειαρχών, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει θετική ανταπόκριση για τη δημιουργία κλειστών κέντρων, ωστόσο ζήτησαν από την κυβέρνηση μεγαλύτερη ενημέρωση για τις διαδικασίες μετεγκατάστασης.

Πού θα δημιουργηθούν κλειστά κέντρα μεταναστών

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλειστά κέντρα μεταναστών θα δημιουργηθούν σε τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου (Χίο, Σάμο και Λέσβο), σε δύο νησιά του Νοτίου Αιγαίου (Λέρο και Κω), ενώ στον σχεδιασμό που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη περιλαμβάνεται και η Κρήτη. Ωστόσο, δεν θα περιοριστούν σε αυτά, καθώς στο τραπέζι βρίσκονται και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ δεν έχουν εγκαταλειφθεί οι σκέψεις και για μικρότερα νησιά.

Πιθανόν η δημιουργία τους να γίνει σε δύο φάσεις καθώς θα χρειαστεί και ένα χρονικό διάστημα για την κατασκευή τους. Βέβαια, οι περιοχές έχουν εντοπιστεί ήδη και εξετάζονται όλες οι λεπτομέρειες, νομικές και άλλες, για τη δημιουργία τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην ενδοχώρα θα πρόκειται κυρίως για παλιές βιομηχανικές μονάδες που δεν λειτουργούν. Υπολογίζεται ότι συνολικά θα φιλοξενηθούν στα κλειστά κέντρα περισσότερα από δέκα χιλιάδες άτομα. Όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός και στη σύσκεψη με τους περιφερειάρχες, σε καμία περίπτωση ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που θα φιλοξενηθούν σε κάθε περιφέρεια δεν θα ξεπερνά το 1% του πληθυσμού της και θα υπάρχει αναλογικότητα στην κατανομή τους.

Μεταναστευτικό: Δράσεις για καλύτερη φύλαξη στα σύνορα
Η κυβερνητική πολιτική για το μεταναστευτικό/προσφυγικό περιλαμβάνει και μια σειρά άλλων δράσεων που αφορούν την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, τη νέα πολιτική ασύλου, που θα επιταχύνει τις διαδικασίες και τη διαδικασία επιστροφών στην Τουρκία και στις χώρες καταγωγής, με τον στόχο να έχει οριστεί στους δέκα χιλιάδες μετανάστες έως το τέλος του 2020.

Εκτός από τη διαχείριση του ζητήματος στο εσωτερικό, εφαρμόζοντας συγκεκριμένες πολιτικές, η κυβέρνηση κινείται και σε έναν παράλληλο άξονα, που αφορά τις πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για την αναζήτηση μιας ευρωπαϊκής λύσης στο πρόβλημα. Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προωθήσει τις προτάσεις του υπουργoύ Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, του Κανονισμού του Δουβλίνου» και έστειλε μήνυμα σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία για συμμετοχή στα βάρη διαχείρισης του μεταναστευτικού, τονίζοντας: «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις χώρες άφιξης -όπως είναι η Ελλάδα- ως βολικούς χώρους “στάθμευσης” για πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι αυτό ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Όχι. Δεν θα το δεχτώ άλλο».

Σε αυτή την προσπάθεια η Αθήνα βλέπει ως σύμμαχο τη Γερμανία, καθώς υπάρχει συναντίληψη σε πολλά σημεία για τον τρόπο που θα πρέπει να διαχειριστεί η Ευρώπη το θέμα. Οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών είναι συχνές, με πιο πρόσφατη το τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Μέρκελ, την προηγούμενη Παρασκευή 15 Νοεμβρίου. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως πηγές με γνώση των συσχετισμών υποστηρίζουν ότι μεγαλύτερο περιθώριο για θετικές αποφάσεις υπάρχει το δεύτερο εξάμηνο του 2020, οπότε η Γερμανία θα έχει την προεδρία της Ένωσης.


Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορία Γενικά

Η συμμετοχή σε κάποια χορωδία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει το στρες και βελτιώνει την ψυχική διάθεση, κάνοντας καλό σε μια ευρύτατη γκάμα ανθρώπων, από καρκινοπαθείς έως υγιείς, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολλεγίου Μουσικής της Βρετανίας και της οργάνωσης Tenovus Cancer Care, με επικεφαλής τον δρα Ίαν Λιούις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα καρκίνου ecancermedicalscience του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ογκολογίας, μελέτησαν 193 μέλη πέντε χορωδιών. Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα σάλιου πριν και μετά το τραγούδι.

Η μελέτη έδειξε ότι αρκούσε μια ώρα μόνο τραγουδιού στη χορωδία για μειωθούν σημαντικά οι ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη, και να αυξηθούν οι κυτοκίνες, που βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού.

«Τα νέα ευρήματα είναι πράγματι πολύ ενδιαφέροντα. Εδώ και πάνω από έξι χρόνια έχουμε συγκεντρώσει έναν όγκο στοιχείων που δείχνουν ότι το τραγούδι στη χορωδία μπορεί να φέρει σημαντικά οφέλη κοινωνικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά. Τώρα πλέον βλέπουμε ότι υπάρχουν και βιολογικά οφέλη», δήλωσε ο Λιούις.

«Ακούγαμε ιστορίες ότι η συμμετοχή σε χορωδίες κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν καλά, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που δείξαμε ότι το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επηρεασθεί θετικά από το τραγούδι. Αυτό μπορεί να βοηθήσει και τους ανθρώπους με καρκίνο στο μέλλον», πρόσθεσε.

Πολλοί καρκινοπαθείς νιώθουν στρες, άγχος και κατάθλιψη, πράγματα που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημά τους, ακριβώς σε μια περίοδο που χρειάζονται να πάρουν από αυτό την μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια. Η συμμετοχή στη χορωδία αποτελεί ένα «αντίδοτο» στην ψυχική κατάπτωση, συμβάλλοντας στην μάχη κατά της νόσου.

Η μελέτη έδειξε ότι το μεγαλύτερο συγκριτικά όφελος έχουν όσοι, προτού γίνουν μέλη χορωδίας, νιώθουν πιο άσχημα ψυχολογικά και έχουν την μεγαλύτερη κατάθλιψη. Αυτοί, μετά το τραγούδι, εμφανίζουν την μεγαλύτερη βελτίωση της ψυχικής διάθεσής τους, αλλά και την μεγαλύτερη μείωση στα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό τους.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι υπάρχουν άνθρωποι που οι ζωές τους κυριολεκτικά μεταμορφώθηκαν μετά την απόφασή τους να γίνουν μέλη μιας χορωδίας. Γι' αυτό, όπως είπαν, η επίδραση της χορωδίας στη σωματική και ψυχική υγεία αξίζει να μελετηθεί περαιτέρω και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

govastileto.gr

Κατηγορία Γενικά

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Φ.Ε.Ε. Νομού Ημαθίας, διοργανώνει φορολογικό σεμινάριο τη Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019 στις 17:00 στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ημαθίας, Κεντρικής 3 Πλ. Δικαστηρίου στη Βέροια.

Εισηγητής του σεμιναρίου ο Αντώνιος Ντίνος επιχειρησιακό στέλεχος ομάδας MyData – Ηλεκτρονικά βιβλία Α.Α.Δ.Ε. , Διεύθυνση ελέγχων, τμήμα Α με θέμα “MyData – Ηλεκτρονικά βιβλία”

Η συμμετοχή είναι 10,00 ευρώ, στα ταμειακά ενήμερα μέλη της Ένωση μας και 30,00 ευρώ στα μη μέλη.

Δηλώσεις συμμετοχής στο 2331065810, fax 2331071853 και στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κατηγορία Οικονομία

Επίσκεψη στον Δήμο Νάουσας πραγματοποίησε 12μελης ομάδα Γάλλων εκπροσώπων τουριστικών γραφείων από τα μεγαλύτερα της γαλλικής αγοράς με πρωτοβουλία του «Δικτύου Πόλεων του Μεγαλέξανδρου» σε συνεργασία με τον Δήμο Νάουσας, που πρόσφατα εντάχθηκε στο Δίκτυο.

Ειδικότερα, οι Γάλλοι τουριστικοί πράκτορες  περιηγήθηκαν στην παραποτάμια διαδρομή και στον αστικό ιστό της πόλης, επισκέφθηκαν  την Σχολή του Αριστοτέλη, και οινοποιεία της περιοχής μας, όπου γεύτηκαν την περίφημη οινική ποικιλία Ξινόμαυρο, ενώ γνώρισαν και  την τοπική μας γαστρονομία σε γεύμα που τους παρασχέθηκε από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού.

Στο μεταξύ, πρόσφατα, ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, παρουσία της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Τουρισμού και Εξωστρέφειας  Δώρας Μπαλτατζίδου, υποδέχτηκαν στο δημαρχείο Βέλγους δημοσιογράφους που πραγματοποίησαν διήμερη επίσκεψη στον Δήμο Νάουσας και ξεναγήθηκαν στην πόλη και σε αρχαιολογικούς χώρους, ενώ επισκέφθηκαν και  οινοποιεία και ρακοκάζανα της περιοχής, καθώς και τον παραδοσιακό οικισμό του Αρκοχωρίου.

Ο Δήμαρχος σε συνέντευξη που παραχώρησε στους εκπροσώπους βελγικού ηλεκτρονικού ταξιδιωτικού περιοδικού, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου Νάουσας ως τουριστικού προορισμού και στην ενίσχυση των δράσεων σε ό,τι αφορά στην τουριστική και πολιτιστική ανάδειξη της περιοχής μας.

galoi vaen

Κατηγορία Γενικά

Είσαι νέος ή νέα από το νομό Ημαθίας. Αγαπάς τον τόπο σου και την ιστορία του. Σου αρέσει να ακούς και να καταγράφεις ιστορίες. Τότε δήλωσε συμμετοχή και έλα στην ομάδα του Istorima.

Το Istorima είναι μία αστική - μη κερδοσκοπική εταιρεία, με σκοπό τη δημιουργία ενός εκτενούς Αρχείου Προφορικών Ιστοριών της Ελλάδας μέσα από την προσφορά απασχόλησης σε εκατοντάδες νέους όλης της χώρας.  Το Istorima υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και εντάσσεται στην πρωτοβουλία του ΙΣΝ για Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων.

Για τα επόμενα 4 χρόνια το Istorima θα απασχολήσει προσωρινά και θα εκπαιδεύσει πάνω από 1000 νέους ερευνητές, που θα απλώνονται σε όλη τη χώρα, συλλέγοντας, ηχητικά, προφορικές ιστορίες από τον τόπο καταγωγής τους.  

Οι ερευνητές του Istorima της Ημαθίας, όπως και κάθε νομού της χώρας, θα συλλέγουν διηγήσεις και ιστορίες, παλιές και σύγχρονες, από διάφορες ιστορικές περιόδους, από ένα εύρος θεμάτων. Θα παρακινούν τα μέλη της οικογένειάς τους, τους φίλους και τους κατοίκους της κοινότητάς τους, να μοιραστούν τη δική τους αφήγηση ώστε  να μη χαθούν οι ιστορίες τους. 

Ιδρύτριες του έργου είναι η ιστορικός και Provost του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) Katherine Fleming και η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου. Οι ιστορίες θα διαφυλάσσονται σε ένα Αρχείο προσβάσιμο  στο κοινό. Επιλεγμένες ιστορίες θα ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα http://www.istorima.org

Το Istorima παρέχει εκπαίδευση, 9μηνη απασχόληση, ικανοποιητική αμοιβή, τα τεχνικά μέσα ηχητικής καταγραφής και υποστήριξη στους νέους ερευνητές, ηλικίας 18-35.

Όλες οι πληροφορίες, τα απαιτούμενα κριτήρια, καθώς και η δήλωση συμμετοχής βρίσκονται στην ιστοσελίδα http://www.istorima.org

Το Istorima θα βρίσκεται στην Βέροια 9-12 Δεκεμβρίου για να συναντήσει ενδιαφερόμενους. 

Έλα στην ομάδα μας και γίνε κι εσύ ερευνητής του Istorima.

Επικοινωνία:  

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας