alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019

Πιστοί στο ραντεβού τους τα παιδιά του μικρού χορευτικού του συλλόγου Αμάραντου επέστρεψαν μετά την δίμηνη καλοκαιρινή τους ξεκούραση, φανερά ενθουσιασμένα, για να αρχίσουν και πάλι τις πρόβες τους.

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, η Αντιδημαρχία παιδείας, η Τεχνική Υπηρεσία και η Δ/νη Καθαριότητας και Περιβάλλοντος του Δήμου Βέροιας θα γιορτάσει τη μέρα χωρίς αυτοκίνητο κλείνοντας την οδό Εληάς από τις 10:00 έως τις 14:00 και πραγματοποιώντας ποδηλατοδρομία χωρίς διαγωνιστικό χαρακτήρα με αφετηρία την πλατεία Εληάς.

 Η ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΣΤΙΣ 11:00πμ από την πλατεία της Εληάς και θα κινηθεί από Ανοίξεως, Κουντουριώτου, Σάμου , ποδηλατόδρομος μέχρι το φράγμα του Αλιάκμονα και επιστροφή από Σάμου, Πελοποννήσου, Πυθαγόρα, Απόλλωνος Ανοίξεως, πλατεία Εληάς. Παρακαλούνται οι ανήλικο ποδηλάτες να συνοδεύονται στο χώρο έναρξης της διαδρομής από τους γονείς τους ώστε να υπογράψουν την σχετική δήλωση συμμετοχής.

Συγχρόνως στην οδό Εληάς θα πραγματοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης για μικρούς και μεγάλους στις οποίες συμμετέχουν:.

Η Τροχαία Βέροιας, δημιουργώντας πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και ενημερώνοντας τα παιδιά για την οδική συμπεριφορά.

Η Δ/νση Περιβάλλοντος και Καθαριότητας με δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Ο κ. Σέπκας Δημήτρης, Οδηγός γκρούπ αναβατών σε τεχνικά εδάφη και εκπαιδευτής δεξιοτήτων ορεινής ποδηλασίας θα εκπαιδεύσει τους ποδηλάτες στη νοηματική γλώσσα στο ποδήλατο και θα συνοδεύσει την ποδηλατοδρομία σα καθοδηγητής.

Η BRAIN BOX Α.Ε. θα διαθέσει ποδήλατα για ελεύθερη δοκιμή και προσφέρει ένα ποδήλατο για την κλήρωση δώρων.

Το ΕΠΑΛ Βέροιας - Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών, θα παρουσιάσει δράσεις με θέμα: Περπατώ, Ανακαλύπτω, Ζω.

Η Δικτύωση – Ακαδημία Ρομποτικής και STEAM θα παρουσιάσει ρομποτικές κατασκευές για εναλλακτικούς τρόπους κίνησης.

Το Μουσικό Γυμνάσιο- Λύκειο Βέροιας με τη βραβευθείσα δράση του ECOMOBILITY.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας θα διαθέσει πλούσια δώρα για την κλήρωση.

Κατηγορία Γενικά

Την ικανοποίησή του για την έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής (ΣΔΙΤ) αναφορικά με τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα εξέφρασε ο Μιχάλης Γεράνης Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, λέγοντας μάλιστα ότι το αίτημα αυτό ήταν ομόφωνη απόφαση των συναδέλφων της Αυτοδιοίκησης τον Ιούλιο του 2017 για υλοποίηση του έργου με ΣΔΙΤ.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης στερεών αποβλήτων υπό υλοποίηση αυτή τη στιγμή στη χώρα και «με την έγκριση του μόνο χαρά μπορούμε να νοιώθουμε αφενός γιατί υλοποιούμε πιστά τον Περιφερειακό σχεδιασμό και μάλιστα τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα και αφετέρου γιατί με το έργο αυτό δίνουμε λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ευχαριστώ όλους τους συναδέρφους της Αυτοδιοίκησης αλλά και τους συνεργάτες του ΦΟΔΣΑ που με αγαστή συνεργασία καταφέραμε σήμερα όχι να συζητάμε για τον ΠΕΣΔΑ αλλά να τον υλοποιούμε», αναφέρει σχετικά ο κ. Γεράνης.

Το έργο σε αριθμούς:

(i) Μονάδας Επεξεργασίας σύμμεικτων ΑΣΑ δυναμικότητας 262.700 t/έτος
(ii) Μονάδας επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων δυναμικότητας 38.100 t/έτος που δύναται να ενταχθεί στην εν λόγω ΜΕΑ σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ ΚΜ
θα εξυπηρετεί :

1. Όσον αφορά στα σύμμεικτα τους ακόλουθους 10 Δήμους της ΠΕ Θεσσαλονίκης που παράγουν το 64% των σύμμεικτων απορριμμάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης: Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Θεσσαλονίκης (τμήμα του Δήμου κατά 60%), Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος Ωραιοκάστρου, τους Δήμους των νομών Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και τον Δήμο Παιονίας από τον νομό Κιλκίς.

2. Όσον αφορά στα βιοαπόβλητα η Μονάδα θα επεξεργάζεται τα βιοαπόβλητα μετά από διαλογή στην πηγή των Δήμων Δέλτα, Χαλκηδόνας και της ΔΕ Καλλιθέας και του Δήμου Ωραιοκάστρου καθώς και των Δήμων Κορδελιού - Εύοσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών, της ΔΕ Ωραιοκάστρου του Δήμου Ωραιοκάστρου και του 35% του πληθυσμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα πιο σημαντικά οφέλη από την λειτουργία του:

- Μείωση δραστικά του όγκου των προς διάθεση αποβλήτων.
- Μείωση δραστικά της επικινδυνότητας των προς διάθεση αποβλήτων.
- Περιορισμός και αποφυγή της πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων.
- Εξάλειψη της ανάγκης για διαρκή αναζήτηση εκτάσεων υγειονομικής ταφής και τις συνδεόμενες κοινωνικές αντιδράσεις με αυτό το θέμα.

Κατηγορία Γενικά
Η ρύθμιση δεν αφορά τους ασφαλισμένους για τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους, καθώς αυτά ήδη χορηγούνται με μηδενική συμμετοχή στους ασθενείς

Μειωμένες συμμετοχές πληρώνουν πλέον οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ σε αρκετά φάρμακα, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή η τροπολογία που είχε προωθηθεί λίγο πριν από τις εκλογές από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ειδικότερα, όσοι ασφαλισμένοι πάνε πλέον στα φαρμακεία με συνταγή φαρμάκων για να παραλάβουν τα φάρμακά τους, μπορεί να δουν μειωμένη τη συμμετοχή τους στο μισό (50%). Η ελάφρυνση αφορά, όμως, μόνο σε φάρμακα η τιμή των οποίων έχει περάσει από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης από την αρμόδια επιτροπή που έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για σκευάσματα που κυκλοφορούν και στα φαρμακεία της γειτονιάς και έχουν υψηλές τιμές γι αυτό εξάλλου και πέρασαν από τη μέγγενη της διαπραγμάτευσης.  

  • Η ρύθμιση δεν αφορά τους ασφαλισμένους για τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους, καθώς αυτά ήδη χορηγούνται με μηδενική συμμετοχή στους ασθενείς.
  • Η μειωμένη συμμετοχή αφορά σε νέα φάρμακα που απευθύνονται σε πάσχοντες με χρόνια νοσήματα όπως καρδιολογικά, του κυκλοφορικού συστήματος κ.λπ.
  • Η αλλαγή εμφανίζεται ήδη στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενώ ο ασθενής το διαπιστώνει κατά την εκτέλεση της συνταγής στο φαρμακείο.

Έτσι, σε όσα φάρμακα «κουρεύεται» η συμμετοχή  το 25% γίνεται 12,5%, ενώ το 10% μειώνεται σε 5%.

Έρχονται νέες θεραπείες

Στο μεταξύ, ανάσα αναμένεται να πάρουν από τον ερχόμενο Νοέμβριο χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν εδώ και καιρό να δοθεί έγκριση για την κυκλοφορία νέων φαρμάκων και στη χώρα μας. Πρόκειται κυρίως για νέα φάρμακα τα οποία κυκλοφορούν ήδη στην υπόλοιπη Ευρώπη και αφορούν σε σοβαρές παθήσεις όπως καρκίνο, αυτοάνοσα, ρευματικά νοσήματα κλ.π. και εντάσσονται στα λεγόμενα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) ενώ δεν έχουν συμμετοχή.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδιώκει να εντάξει στο νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων -που αναμένεται να βγει έως τον Νοέμβριο- και τα νέα σκευάσματα που προέκυψαν από τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2019, σημειώνουν πηγές του ethnos.gr, καθώς ήδη έχουν περάσει από τη διαδικασία του ελέγχου.

Με νέο νόμο

Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να προηγηθεί είναι η προώθηση νέας νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου να βγουν τα νέα καινοτόμα φάρμακα και στην ελληνική αγορά, αλλά και να ανατιμολογηθούν τα παλαιά, χωρίς όμως να λάβουν αυξήσεις στις τιμές.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, στο υπουργείο Υγείας βρίσκονται επί ποδός ώστε να συνταχθεί τροπολογία για τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων χωρίς όμως να επιτρέπονται αυξήσεις, όπως είχε γίνει με την τελευταία αντίστοιχη ρύθμιση πριν τις εκλογές, η οποία είχε αποσυρθεί άρον άρον με παρέμβαση τότε του Μεγάρου Μαξίμου, όπως σημειώνουν υψηλόβαθμες πηγές.

Η τροπολογία που είναι σήμερα σε ισχύ και η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδιώκει να αντικαταστήσει, έδινε αύξηση σε περίπου 2.500 φάρμακα, τα οποία βέβαια θα επιβάρυναν τις τσέπες των ασφαλισμένων. Δεν είναι τυχαίο ότι είχαν προκληθεί σοβαρές τριβές μεταξύ υπουργείου Υγείας και ΕΟΦ, με το Μέγαρο Μαξίμου να παρεμβαίνει ώστε να μην προωθηθεί η ανακοίνωση του νέου Δελτίου Τιμών.

ethnos.gr

Κατηγορία Υγεία

Απεργία για τις 24 Σεπτεμβρίου προκήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, διαμαρτυρόμενη για τις «αντιδραστικές αλλαγές» που – όπως καταγγέλλει – προωθεί η κυβέρνηση στα εργασιακά με το «αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο».

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί νέες αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και ειδικά στο απεργιακό δικαίωμα. Μετά την απεργοκτόνα διάταξη Αχτσιόγλου που υπερδιπλασίασε τον αριθμό των εργαζομένων που απαιτείται προκειμένου η Γενική Συνέλευση ενός πρωτοβάθμιου σωματείου να έχει απαρτία και να μπορεί να προκηρύξει απεργία, η κυβέρνηση της Ν.Δ επιδιώκει να βάλει νέα εμπόδια στην συλλογική οργάνωση και δράση των εργαζομένων» υποστηρίζει η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωσή της, καλώντας τους ιατρούς να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται σήμερα Τρίτη 17/09, στις 19.00 στα Προπύλαια.

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία με το επίμαχο νομοσχέδιο «η κυβέρνηση:

Καθιερώνει την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις ‘αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και λοιπών οργάνων διοίκησης’ των συνδικάτων, ‘συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων κήρυξης απεργίας’.
Υλοποιεί τη μνημονιακή δέσμευση, που από κοινού ψήφισαν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ, για τη θέσπιση ‘ηλεκτρονικού μητρώου’. Δηλαδή το φακέλωμα των εργαζομένων για να γίνει ακόμα πιο ασφυκτικός ο έλεγχος των σωματείων από τους κρατικούς μηχανισμούς και την εργοδοσία.
Δίνει αρμοδιότητες ‘ανώτατου άρχοντα’ στον υπουργό Εργασίας για να παρεμβαίνει όποτε θελήσει».
«Είναι φανερό ότι δεν πρόκειται ούτε για ‘εκδημοκρατισμό’ ούτε για ‘διευκόλυνση’, όπως επιχειρεί να το παρουσιάσει η κυβέρνηση αλλά για ωμή παρέμβαση στις συλλογικές διαδικασίες. Μας θέλουν αποξενωμένους μεταξύ μας, τον καθένα μόνο του, χωρίς συμμετοχή στη δράση και στις συλλογικές διαδικασίες. Θέλουν η ζωντανή συζήτηση, η ενεργητική συμμετοχή στη διαμόρφωση των αιτημάτων μας και την οργάνωση των κινητοποιήσεων να αντικατασταθεί από το πάτημα ενός κουμπιού» σημειώνει, προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται, προϋποθέτει την ισοπέδωση των συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων».

Κατηγορία Υγεία

Αλλαγές στην αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας, που τηρούνται στο σχολείο και στους τίτλους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας.Οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις στην αναγραφή θρησκεύματος και ιθαγένειας στα σχολεία αναμένεται να συμπεριληφθούν και στο πληροφοριακό σύστημα «myschool», μετά από σχετική απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ).

«Στόχος μας στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι να καλλιεργούμε διαρκώς ένα σχολικό περιβάλλον γνώσης, ελεύθερο, δημιουργικό, χωρίς αποκλεισμούς. Καταπολεμώντας κάθε είδους διάκριση, σεβόμενοι τις θρησκευτικές πεποιθήσεις», δήλωσε σχετικά η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

«Παράλληλα, μεριμνούμε για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών, σύμφωνα με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο. Εν προκειμένω, κρίθηκε ότι η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στους τίτλους και στα πιστοποιητικά σπουδών δεν είναι αναγκαία και πρόσφορη για την εξυπηρέτηση του σκοπού τους, ο οποίος συνίσταται αποκλειστικά στην παρακολούθηση της φοίτησης και στη βεβαίωση των επιδόσεων και της επιτυχούς περάτωσης των σπουδών του μαθητή», πρόσθεσε η υπουργός.

«Στο πλαίσιο αυτό, προχωράμε άμεσα στις αναγκαίες τροποποιήσεις των σχετικών ρυθμίσεων, ώστε η συλλογή και επεξεργασία τέτοιων προσωπικών δεδομένων, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, να είναι απολύτως συμβατή με τις απαιτήσεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου», κατέληξε η κ. Κεραμέως.

Κατηγορία Εκπαίδευση

Για παράνομη χρήση της επωνυμίας «ΕΛΤΑ» μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ενημερώνουν με ανακοίνωσή τους τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και συνιστούν στους πολίτες να είναι προσεκτικοί σε περίπτωση λήψης τέτοιων μηνυμάτων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «τα Ελληνικά Ταχυδρομεία δε συμμετέχουν σε καμία προωθητική ενέργεια με δώρα προς τους καταναλωτές, ούτε αποστέλλουν ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων προσφέρουν συσκευές κινητής τηλεφωνίας στους πελάτες. Συνιστούν στους πολίτες να είναι προσεκτικοί σε περίπτωση που λάβουν τέτοιου είδους μήνυμα και να το αγνοήσουν.

H χρήση της επωνυμίας και των λογοτύπων ΕΛΤΑ από τους αποστολείς των μηνυμάτων είναι παράνομη, και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία επιφυλάσσονται παντός νομίμου δικαιώματός τους».

Κατηγορία Τεχνολογία

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώσταςκαι η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, παρέστησαν σήμερα στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Ο Περιφερειάρχης και η Αντιπεριφερειάρχης παρακολούθησαν την επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, αλλά και το τρισάγιο που τελέστηκε στον ανδριάντα του Χρυσοστόμου Σμύρνης, όπου κατέθεσαν στεφάνι.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ο κ. Τζιτζικώστας σε δηλώσεις του τόνισε:

«Αποτίσαμε σήμερα φόρο τιμής στα θύματα του Μικρασιατικού Ολοκαυτώματος. Θυμόμαστε, σεβόμαστε και τιμούμε, τον πόνο και τη θυσία των Ελλήνων. Το ανοιχτό τραύμα που άφησε ο ξεριζωμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, τους ένα εκατομμύριο Έλληνες που βίωσαν τη σφαγή της Σμύρνης και τις κτηνωδίες, που συγκλόνισαν και συνεχίζουν να συγκλονίζουν όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Κανείς να μη ζήσει ξανά αυτή τη φρίκη. Κι αυτό δεν είναι ευχή, αλλά παραίνεση προς όλους, ώστε να βάλουμε όλες τις δυνάμεις μας προκειμένου η λέξη Γενοκτονία να μην ξαναβρεί στο σύγχρονο κόσμο εφαρμογή. Ο Ελληνισμός έχει ζήσει την προσφυγιά. Την κουβαλάμε μέσα μας, στις ζωντανές μνήμες από τη μακραίωνη Ιστορία μας. Η χώρα μας επιδιώκει διαχρονικά την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα. Εγγύηση όμως γι’ αυτά τα αγαθά αποτελεί η αντίστοιχη στάση από όλους και επιτέλους η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας από όλους και μια ειλικρινής συγγνώμη. Μόνον έτσι μπορούμε να θωρακίσουμε ένα κοινό μέλλον ευημερίας. Χωρίς την οφειλόμενη δικαίωση της μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας της Μικράς Ασίας η φρίκη και η βαρβαρότητα του 1922 θα μας στοιχειώνει. Εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τιμούμε κάθε χρόνο και θα συνεχίσουμε να τιμούμε τους προγόνους μας».

Είκοσι χρόνια πέρασαν και όλα πλέον είναι έτοιμα. Οι πρωταγωνιστές του «Λόγω Τιμής», της αγαπημένης σειράς των νεανικών χρόνων αρκετών (από μας) ανακοίνωσαν ότι το πρώτο επεισόδιο έρχεται στην τηλεόραση του ΣΚΑϊ τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.

Η σειρά θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα μάλιστα στις 23:00.

Ερχόμαστε!«Λόγω Τιμής, 20 χρόνια μετά»: από τις 23 Σεπτεμβρίου και κάθε Δευτέρα στις 23:00 στον ΣΚΑΪ έγραψαν στο Instagram οι πρωταγωνιστές της σειράς.

logo timis

Κατηγορία Γενικά

Η υπηρεσία της Δ.Ε.Υ.Α Αλ   ανακοινώνει ότι στις 18/09/2019 ημέρα Τετάρτη και ώρα από 08:30 π.μ εως 13:30 μμ , θα   γίνει διακοπή νερού , για την  αποκατάσταση βλάβης ύδρευσης στο εσωτερικό δίκτυο του κεντρικού τμήματος της Αλεξάνδρειας ,στις παρακάτω οδούς :

  1. Επι της οδού Δ.Βετσοπούλου (μονοί αριθμοί) :

     (Από την οδό Τ.Γεωργούλη εως την οδό Αλ Παπάγου ).

Επι της οδού Θ.Σοφούλη :

     (Από την οδό Δ.Βετσοπούλου εως την οδό Νικ. Πλαστήρα )

Ευχαριστούμε για την κατανόηση σας.

Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας